WebOké review: onafhankelijke hosting partij zonder fratsen
WebOké is een klein, onafhankelijk webhosting bedrijf met supersnelle LiteSpeed servers en een persoonlijke insteek. Zijn ze de juiste keuze voor jouw website project? Dat ga je lezen in deze WebOké review.
Antagonist review overzicht
Snelheid

Snelle, nieuwe LiteSpeed servers en lage TTFB.
Uptime

Nog nooit een bedrijfs-brede storing gehad.
Support

Behulpzame klantenservice maar vrij lange wachttijd.
Eenvoud

DirectAdmin en een mooi zelfontworpen dashboard.
Features

Gratis verhuisservice en onbeperkte email hosting.
Kosten

Kosten kunnen hard oplopen met extra RAM en CPU.
Onze score:
4,5 / 5
Voordelen
Nadelen
WebOké biedt snelle hosting (dankzij hun LiteSpeed servers) tegen aantrekkelijke prijzen. Het is een kleine, onafhankelijke partij die zich sinds 2004 prima staande weet te houden binnen het Nederlandse hosting landschap.
Het is webhosting die uitstekend aansluit bij kleinere blogs en bedrijfswebsites. Hun klantenservice heeft een persoonlijke insteek dankzij hun bescheiden klantenbestand: je bent bij hen duidelijk niet een nummertje op een spreadsheet.
Hun hosting is aantrekkelijk geprijsd. Ze bieden een vrij uniek hosting aanbod aan de hand van een pay-as-you-go model, iets wat je bij shared hosting bijna nooit ziet. Je kunt extra betalen in ruil voor extra schijfruimte, het installeren van meerdere websites op je hosting pakket, en meer.
In deze WebOké review neem ik de provider uitgebreid onder de loep. Aan het eind van de review noem ik een aantal hosting alternatieven die je waarschijnlijk ook wilt overwegen.
WebOké in één oogopslag
Uptime garantie | ✕ |
Klantenservice | Email, ticket support, WhatsApp op alle dagen van de week (tot 11 uur 's avonds) |
Managed WordPress | ✓ |
Soorten hosting | Shared, reseller |
Basis features | 5 GB SSD opslag, SSL-certificaat via Let's Encrypt, verhuisdienst |
Meest geschikt voor | Kleine bedrijfswebsites en kleine blogs |
Server locaties | Schiphol (datacenter van NorthC) en Aalsmeer (voor offsite backups) |
Prijs vanaf | €1,45 per maand |
Een onafhankelijke hosting provider omringt door reuzen
De laatste jaren heeft er een gigantische consolidatieslag plaatsgevonden in de web hosting industrie. Niet alleen internationaal, maar ook binnen Nederland.
Vrijwel alle bekende Nederlandse hosting providers (bijvoorbeeld TransIP, Yourhosting en Versio) maken deel uit van enorme groepen zoals team.blue en Total Webhosting Solutions (TWS).
In theorie brengt deze consolidatieslag een aantal positieve dingen met zich mee. Denk aan schaalvoordelen, het kunnen delen van technologie en best practices, etc. In de praktijk zie je echter dat prijzen omhoogschieten en er wordt gesnoeid op belangrijke aspecten van de dienstverlening zoals klantenservice.
Dit is een generalisatie die niet altijd op gaat, maar toch lijkt het vaker wel dan niet zo te zijn. Je ziet iets soortgelijks in de VS met Newfold Digital wat hosting merken bezit zoals HostGator en Bluehost. Dit waren voorheen goede hosting providers die na overname razendsnel bergafwaarts zijn gegaan.
WebOké is een onafhankelijke hosting provider (al sinds 2004) en lijkt er weinig zin in te hebben deze onafhankelijkheid op te geven. Zelf zie ik dit als een positief punt, hoewel ook hier wat nuance vereist is.

Net als dat het deel uitmaken van een groot conglomeraat niet altijd gelijk staat aan een dienstverlening die afglijdt, is onafhankelijk geen garantie voor kwaliteit. Bovendien kan er een dunne lijn zitten tussen een onafhankelijke hosting provider, en iemand die op z’n zolderkamer in Waddinxveen een webserver heeft ronken en dat een webhosting bedrijf noemt.
Onafhankelijke hosting providers bieden gemiddeld genomen minder zekerheid dan de conglomeraten. Ze hebben een grotere kans op de fles te gaan. En ze kunnen natuurlijk alsnog op een zeker punt worden overgekocht.
Met WebOké lijkt dit risico echter beperkt te zijn. Het bedrijf bestaat al bijna twee decennia en doet het goed. Dit zie je o.a. aan de investeringen die ze doen in hun server infrastructuur en hun nog steeds evoluerende productaanbod.
Daarover gesproken, laten we gaan kijken naar hoe WebOké presteert op de belangrijkste speerpunten van een hosting provider: snelheid, uptime en klantenservice.
WebOké snelheid, uptime en klantenservice
Snelheid
In tegenstelling tot veel hosting providers die nog gebruik maken van verouderde Apache en Nginx servers, maakt WebOké gebruik van moderne LiteSpeed webservers voor al hun pakketten. Daarnaast slaan ze je website op via een SSD harde schijf wat ongeveer 300% sneller is dan traditionele harde schijven.
LiteSpeed servers kunnen veel meer server verzoeken aan dan hun concurrentie:

Wat me erg aanspreekt is dat WebOké LiteSpeed aanbiedt bij al hun pakketten – ook degenen waarvoor je minder dan 2 euro per maand betaalt. Dit zorgt ervoor dat hun gehele hostingaanbod snel is.
Om de snelheid van WebOké zelf te testen heb ik het Power WordPress Two pakket aangeschaft (€9,00 per maand). Hier heb ik een test website op gezet met de volgende specificaties:
- WordPress theme: Kadence (deze theme gebruiken we ook voor Start24)
- Plugins: Block Navigation, Kadence Blocks, Post Duplicator
- SSL-certificaat (Let’s Encrypt)
- Geen snelheid of caching optimalisaties
De site is dus geen “kale” WordPress installatie. Hij bevat een multifunctionele theme en meerdere plugins. Daarnaast heeft de site tekst, afbeeldingen en verschillende grafische elementen. Dat maakt hem qua snelheid representatief voor een echte site. De voorbeeld site die ik heb geïnstalleerd kun je hier vinden.
Snelheid testen met GTMetrix
GTMetrix is een van de meest uitgebreide en accurate tools om de snelheid van een site mee te testen. M'n test site scoorde als volgt:

Je ziet er veel groen en mooie scores, maar dat vertelt je nog niet hoe WebOké relatief binnen zijn prijsklasse scoort. Bij deze: WebOké kan zich met deze scores tot de snellere hosting providers van Nederland rekenen. Grote namen als TransIP en Hostnet doen het stukken minder.
Hun TTFB (Time to First Byte) ligt onder de 293 milliseconden. Een uitstekende score. TTFB verwijst simpel uitgelegd naar hoe lang het duurt voor een webserver reageert op een verzoek van een gebruiker. Hoe lager deze score, hoe beter.
Je moet je bedenken dat ik geen snelheidsoptimalisaties op de site heb toegepast. Zou ik dat wel hebben gedaan, dan zou de TTFB onder de 100ms zijn uitgekomen. Google merkt een TTFB van onder de 200ms aan als zeer goed.
Snelheid testen met PageSpeed
PageSpeed is door Google ontwikkelde snelheidstool. Je wilt hier dik in het groen staan.

Geen probleem voor WebOké.
Uptime
WebOké biedt op het moment nog geen uptime garantie, maar binnenkort gaan ze dit wel doen. Deze uptime garantie zal op 99,5% komen te liggen. Niet indrukwekkend. Heeft een hosting provider een halve procent downtime, dan komt dit op jaarbasis neer op bijna twee volle dagen. Een dergelijke provider zou er beter aan doen de boel direct op te doeken.
Individuele uptime tests bij een hosting provider zeggen niet zoveel omdat dit geen beeld geeft van hun gemiddelde uptime over verschillende servers. Daarom is het beter om gebruikersreviews door te spitten en storing pagina's te bekijken.
WebOké heeft geen storing pagina die je laat ziet of er iets met hun hosting schort als je geen klant bent. Als klant kun je echter wel toegang krijgen tot een storing pagina.

Wat ik hier trof was niets om je zorgen over te maken. Het aantal storingen en gepland onderhoud is bescheiden en heeft meestal minimale impact op gebruikers.
Ik ben geen negatieve klant geluiden tegengekomen over hun uptime, maar dat gezegd hebbende zijn er ook niet zoveel reviews online over WebOké te vinden.
Concluderend kan ik zeggen dat er met de uptime van WebOké niets mis is.
Klantenservice
WebOké biedt klantenservice aan via ticket support, WhatsApp en een kennisbank. Je kunt hun klantenservice iedere dag van de week bereiken.

Bij hun duurdere hosting pakketten krijg je premium support. Wat dit in de praktijk betekent is dat je tickets sneller worden opgepikt en je meer verschillende soorten ondersteuning krijgt.
Met het vraagstuk wat ik bij WebOké heb neergelegd werd ik op een heldere, duidelijke manier geholpen.

De klantenservice van WebOké heeft een zeer persoonlijke insteek die je ook ziet bij hosting providers zoals Xel of Mijn.host. Hun medewerkers zijn erg behulpzaam en technisch bekwaam, maar een nadeel is dat je vaak (ongeveer de helft van de tijd) een uur of langer moet wachten op een antwoord.
Persoonlijk wil ik een hosting provider binnen 10 minuten kunnen spreken wanneer de behoefte zich aandient, maar voor veel gebruikers zal dit niet zo'n heikel punt zijn.
De kennisbank van WebOké is vrij uitgebreid en bevat zowel geschreven handleidingen als video's.
Andere belangrijke overwegingen
Hoe eenvoudig is het om WebOké te gebruiken? En hoe zit het met beveiliging, hosting features en extraatjes?
Hosting opzetten bij WebOké
Hosting kopen bij WebOké is binnen een paar klikken gebeurd.
Als je nog geen domeinnaam hebt, kun je die eerst bij hen registreren. Zoals de meest hosting providers biedt ook WebOké allerlei domeinextensies aan die je niet nodig hebt. Sla deze over. Uiteindelijk zullen ze niks meer zijn dan een stevige kostenpost van tientallen euro's per jaar waar je niks mee doet (kan ik je helaas uit eigen ervaring vertellen).
Je betaalt bij WebOké per kwartaal, halfjaarlijks of per jaar.

Je kunt zelf kiezen hoeveel opslagruimte je gebruikt, hoeveel websites je op je pakket kunt installeren, hoeveel WebOké SiteBuilders je nodig hebt (mocht je je site niet met een CMS zoals WordPress willen maken) en meer.

Dit is een unieke aanpak die ik bij shared hosting nog niet eerder heb gezien. Het grote voordeel is dat je op deze manier precies betaalt voor datgene wat je nodig hebt.
Wanneer je je hosting pakket (en domeinnaam) gekozen en naar je behoeftes samengesteld hebt, kun je afrekenen via onder andere iDeal, bankoverschrijving en PayPal. Je kunt helaas niet met creditcard betalen.

Iets om op te letten: met sommige betaalmethodes betaal je extra.

Dashboard
WebOké heeft een makkelijk te gebruiken, zelfontwikkeld dashboard waar je je account kunt managen. Voor hosting en server management bieden ze DirectAdmin aan, een populair hosting dashboard wat behoorlijk goed in elkaar steekt en talloze geavanceerde configuratiemogelijkheden aanbiedt.
Het zelfontwikkelde dashboard van WebOké oogt modern, overzichtelijk en aantrekkelijk. Je vindt er doodeenvoudig waar je naar op zoek bent en kunt er gemakkelijk je producten en betaalmethodes mee managen.
Ook als je nog nooit met webhosting hebt gewerkt, zal je hier zeer eenvoudig mee uit de voeten kunnen.

In vergelijking hiermee oogt het DirectAdmin dashboard behoorlijk stoffig en prehistorisch. Je gebruikt DirectAdmin voor meer geavanceerde instellingen zoals het aanpassen van je PHP-versie of het verhogen van de upload-limiet van bestanden.

Ikzelf vind dat DirectAdmin prima werkt, maar ik kan me voorstellen dat het voor nieuwe gebruikers ietwat onvriendelijk en onhandig kan ogen. Het goede nieuws is dat je veruit de meeste zaken rondom je hosting kunt regelen vanuit het zelfontwikkelde dashboard van WebOké.
Beveiliging
LiteSpeed webservers zijn op zichzelf al een stuk veiliger dan Apache en Nginx alternatieven. Zo hebben ze ingebouwde DDoS-beveiliging.
Verder biedt WebOké een gratis SSL-certificaat aan via Let's Encrypt en slaan ze hun backups op in een apart datacenter.
Hosting features en extra’s
WebOké biedt de volgende features en extraatjes:
- SSL-certificaat
- Website maker
- Gratis verhuisservice
- Onbeperkte email hosting
- Dagelijkse backups voor 30 dagen
- Staging/testomgeving
Hun website maker is degelijk, maar je betaalt er wel extra voor. En het kan zich niet meten met de beste website makers op de markt. Je doet er beter aan je site via WordPress te maken of een soortgelijke CMS als je WebOké gebruikt.
WebOké hosting pakketten en tarieven
WebOké biedt shared hosting aan met een twist. In plaats van dat je een vast pakket krijgt, kun je je hosting pakket uitbreiden met onder andere extra domeinen en meer schijfruimte.
WebOké biedt de volgende standaard pakketten (die overigens precies hetzelfde zijn als de WordPress hosting die ze op hun site hebben staan):

Maar die kun je vervolgens op allerlei manieren uitbreiden:

Om precies te zijn kun je de volgende zaken zelf samenstellen:
- Opslagruimte. Standaard 5GB maar op te krikken tot 60GB (hoewel de site 100GB+ aangeeft).
- Aantal domeinen. Oftewel hoeveel sites je op je hosting pakket kunt installeren.
- Aantal Sitebuilders. WebOké's eigen drag-and-drop tool waar je binnen enkele minuten zelf een site mee kunt maken.
- Aliassen. Een kopie van het hoofddomein binnen een hosting pakket.
- Eigen ipv4 / ipv6 ip-nummer. Om te zorgen dat het IP-adres van je website niet met andere websites op dezelfde server gedeeld wordt.
Sommigen van deze voelen logischer aan dan anderen. Bijvoorbeeld, veel hosting providers bieden een eigen website maker aan die je voor zoveel sites kunt gebruiken als je maar wilt. Hier betaal je extra per site. Dat kan aantikken als je, zeg, 5 sites ermee wilt maken.
Verder kunnen de kosten met extra schijfruimte nogal hard oplopen. Met 60 GB praten we over meer dan 150 euro per jaar wat je extra betaalt. Dat maakt WebOké opeens niet meer prijsvriendelijk als je van plan was een hele zwik sites op je hosting pakket te draaien.
Geen probleem natuurlijk als je slechts een enkele, wat kleinere site runt (zelfs een middelgrote site als Start24 neemt slechts een paar GB in beslag, ter referentie).
Naast shared hosting biedt WebOké ook reseller hosting aan.
WebOké heeft geen VPS of cloud hosting pakketten. Op zich is dat geen punt. De dienst richt zich op een wat kleiner, meer afgebakend segment dan de meeste providers. Namelijk kleine ondernemers en bloggers.
Echter, mocht je site op een gegeven moment uit z'n voegen barsten (denk, je gaat richting of voorbij de 100.000 maandelijkse bezoekers), dan zal je over moeten stappen naar een andere hosting provider. Dit zal voor het grote gros van de websites echter nooit aan de orde zijn.
Wat zeggen gebruikers over WebOké?
Er zijn niet ontzettend gebruikersreviews over WebOké te vinden. Maar de gene die er zijn, zijn meestal positief.
Op TrustPilot scoren ze 4,7/5 sterren.

Vooral de klantenservice en de aantrekkelijke prijzen worden geroemd.

Op Google scoort WebOké 4,3/5 sterren.
Hier een wat meer kritische noot van een klant:

Ik kan me erin vinden dat WebOké onder sommige omstandigheden (bijvoorbeeld, je hebt tientallen GB aan schijfruimte nodig) behoorlijk prijzig uit kan vallen.
WebOké alternatieven
Voordat je hosting bij WebOké afsluit, zorg dat je ook kijkt naar de volgende providers:
- Cloud86. Gebruikt net als WebOké LiteSpeed servers voor supersnelle laadtijden. Maar heeft klantenservice je je telefonisch en zonder wachttijd kunt bereiken. Ook bieden ze VPS hosting. Lees hier onze Cloud86 review.
- Hostinger. Snelle internationale webhosting met 24/7 klantenservice en een zeer breed scala aan hosting pakketten. Lees hier onze Hostinger review.
Conclusie
WebOké is een zeer goede webhosting dienst. Ze zijn onafhankelijk en van Nederlandse bodem – onderhand een zeldzaamheid binnen de hosting industrie. Hun hosting behoort tot de snelste van Nederland en is zeer betaalbaar. Daarnaast is hun dashboard buitengewoon gebruiksvriendelijk. Ideaal voor beginnende webmasters.
Hun klantenservice is goed en persoonlijk maar mist snelheid. Ze hebben een uniek hosting pakketten aanbod die je zelf kunt samenstellen, zodat je zo min mogelijk betaalt voor specificaties en features die je niet gebruikt.
WebOké is minder geschikt voor gebruikers die meerdere sites runnen of veel schijfruimte nodig hebben. De kosten zullen in dit geval snel oplopen en kunnen niet meer concurreren met die van andere goede hosting providers.
Echter, wanneer je één of hooguit enkele kleinere sites hebt, is WebOké een meer dan uitstekende dienst.
Ook interessant
Performance hosting: wanneer jouw site het nodig heeft
Cloud86 7e geworden in de Deloitte Technology Fast 50
Wat is WordPress hosting? De enige uitleg die je nodig hebt
Wat is shared hosting en hoe werkt het?
Wat is een dedicated server en wie heeft het nodig?
De 3 beste gratis CDN’s om je WordPress site sneller te maken
Sluit je aan bij 7.103+ mensen die website tips ontvangen via email
Krijg toegang tot exclusieve tactieken, inzichten en kortingen die we nergens anders delen.