De beste shared hosting van 2023

Shared hosting is verreweg de meest geschikte webhosting voor de meeste websites.

Dit type hosting (in Nederland ook wel eens “standaard hosting” genaamd) is goedkoop, eenvoudig op te zetten voor beginners, en ideaal voor als je je zo min mogelijk met het technische aspect van je hosting wil bezighouden.

Maar nu de uitdaging: er zijn honderden, zo niet duizenden shared hosting diensten beschikbaar. Hoe kies je in vredesnaam de beste voor jouw behoeften?

In dit artikel zet ik de beste shared hosting voor je op een rijtje. Ik heb deze diensten stuk voor stuk grondig onderzocht en getest. We kijken onder anderen naar gebruikersgemak, snelheid, website uptime en klantenservice. Daarbij heb ik uitgebreid gekeken naar wat de rest van het internet, zoals Facebook groepen en review sites, over deze providers te zeggen hebben.

Verderop in dit artikel leg ik je uit hoe shared hosting precies werkt en voor welke websites en gebruikers het geschikt is.  

De beste shared hosting van 2023

Hieronder bespreken we deze diensten uitgebreider.

SiteGround is een van de beste webhosting providers op de markt – met goede reden. De dienst sluit aan bij een groot aantal verschillende soorten websites. Van mini-websites met een paar honderd bezoekers per maand, tot megablogs die een miljoenenpubliek aantrekken en alles daar tussenin: SiteGround zie je overal terug.

Start24 hebben we in het begin ook gedraaid op SiteGround’s goedkoopste shared hosting pakket. En voor al m’n nieuwe of kleinere sites gebruik ik hun shared hosting nog steeds.

Dit is waarom:

  • Shared hosting heeft de reputatie om traag te zijn. Bij SiteGround is dit niet het geval. Hun shared hosting levert verbluffend goede website snelheden
  • SiteGround’s klantenservice is geweldig. Ze zijn snel, vriendelijk, technisch goed onderlegd en hebben tot nu altijd m’n problemen in een kwartier of minder weten op te lossen
  • Ze bieden een volledige managed WordPress ervaring. Heel simpel uitgelegd betekent dit dat je zelf geen vinger hoeft uit te steken om je WordPress site goed op hun dienst te laten draaien. Dit is ideaal voor non-techneuten

Begin je een gloednieuwe website, kies dan voor SiteGround’s StartUp shared hosting pakket (wanneer je slechts één site draait) of hun GrowBig pakket (wanneer je meerdere sites wilt bouwen). Deze pakketten kunnen tot respectievelijk 10.000 en 25.000 bezoekers aan, wat meer dan zat is voor beginnende websites.

Ook zullen veel gevorderde websites hier prima uit te voeten mee kunnen. De meeste sites zullen namelijk nooit meer dan een paar 1.000 bezoekers per maand gaan ontvangen.

SiteGround biedt geenszins de meest goedkope webhosting aan (je betaalt om en nabij een 10tje per maand voor hun goedkoopste pakket na verlenging). Dat gezegd hebbende staan hun prijzen wel in verhouding tot de kwaliteit van de dienst die je krijgt. Dat maakt ze wat mij betreft de beste shared webhosting dienst voor de meeste mensen.

Lees hier onze volledige SiteGround review. 

Indien je op zoek bent naar zo goedkoop mogelijke webhosting van goede kwaliteit, kies dan voor Hostinger.

De meeste shared hosting die een paar euro per maand kost is de moeite niet waard. Downtime, slechte en/of onbereikbare klantenservice en een trage websites zijn slechts een paar van de problemen waar je tegenaan zult gaat lopen.

Hostinger laat zien dat spotgoedkope hosting niet tenenkrommend slecht hoeft te zijn. Dankzij hun LiteSpeed technologie zal je site zeer snel draaien, en daarbij is hun uptime meer dan behoorlijk. Hun klantenservice is niet zo snel (denk aan 40 minuten wachttijd) en is iets technisch minder onderlegd dan die van bijvoorbeeld SiteGround. Niettemin zullen ze het gros van je vraagstukken zonder moeite voor je oplossen.

Ik zou voor een zakelijke website Hostinger niet 1-2-3 gebruiken, maar voor een hobby website zijn ze meer dan uitstekend.

Lees hier onze volledige Hostinger review.

Wil je graag Nederlandse klantenservice van je hosting aanbieder? Kies dan voor het Friese Cloud86.

Deze webhosting dienst is behoorlijk nieuw, maar het team erachter zijn veteranen binnen de Nederlandse hosting industrie. Eerder waren zij namelijk de drijvende kracht achter SoHosted, een van de grootste webhosts uit Nederland.

Cloud86 biedt uitstekende shared hosting pakketten die beginnen vanaf €1,95 per maand. Dit goedkoopste pakket biedt al geavanceerde features als automatische backups en biedt ook een gratis SSL-certificaat. Dit pakket kan zo’n 5.000 bezoekers per maand aan.

Hun luxere WebHosting Unlimited pakket, wat na verlenging €11,95 per maand kost, kan al tot 20.000 bezoekers per maand aan en je kunt er zoveel websites op draaien als je wilt.

Uniek aan Cloud86 is het volgende: je kunt hun dienst per maand opzeggen. Bij de meeste andere hosting diensten sluit je een abonnement af voor minstens een jaar, tenzij je bereidt bent exorbitante maandelijkse bedragen neer te leggen.

Binnen de Nederlandse webhosting industrie geeft Cloud86 je met gemak de meeste waar voor je geld.

Denk alleen wel aan de volgende punten:

  • Cloud86 heeft alleen servers in Nederland. Gaat meer dan 90% van je bezoekers uit Nederland afkomstig zijn? Dan is dat geen probleem. Maar gaat je site een internationaal publiek aantrekken, kies dan een internationale webhost zoals SiteGround
  • Cloud86 biedt geen live chat of 24/7 support, zoals internationale webhosts dit wel doen. Dit is een dingetje als je ’s avonds of in het weekend aan je site werkt en verwacht dat je binnen no-time met je webhost in contact kunt komen

Is het bovenstaande geen probleem voor je, en wil je van de allerbeste Nederlandse webhost gebruik maken? Kies dan voor Cloud86.  

Lees hier onze volledige Cloud86 review.

Ik kan me voorstellen dat duurzaamheid niet direct een concept is wat je koppelt aan webhosting.

Echter, volgens het Web Neutral Project is het internet is verantwoordelijk voor 10% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Het lijkt onvoorstelbaar, maar het internet zorgt voor meer CO2 uitstoot dan de luchtvaartindustrie.

GreenGeeks is zich van dit probleem bewust en heeft besloten er iets aan te doen. Voor alle energie die deze webhosting provider consumeert, steken ze een drievoud terug in windenergie via de Bonneville Environmental Foundation.

Gelukkig is hun shared hosting ook nog eens van erg hoge kwaliteit. Het is bedrijf is Amerikaans (je zult in prijzen alleen in dollars vinden op hun site), maar heeft ook servers in Amsterdam. Je kunt hun hosting als Nederlander dus zonder problemen gebruiken.

Hun goedkoopste shared hosting pakket kost een paar dollar per maand (voor verlenging) en biedt ruimte voor één website. Hierbij krijg je dagelijkse backups, een gratis SSL-certificaat en een gratis CDN. Prima waar voor je geld dus.

Hiernaast ben ik een grote fan van hun klantenservice. Hun klantenservice is snel. Denk hier aan een wachttijd van niet meer dan een minuut. Daarbij zijn hun medewerkers zeer ervaren en kundig.

Een minpunt aan de dienst is dat ze geen cloud hosting bieden. Mocht je je shared hosting op een gegeven moment ontgroeien en wil je cloud hosting gebruiken, dan zal je naar een andere provider moeten overstappen.

Bottom line, GreenGeeks’ groene insteek en aantrekkelijk geprijsde dienst zorgt voor een potente combinatie. Kies de dienst wanneer duurzaamheid je aan het hart ligt en je verwacht dat je website relatief klein zal blijven.

Lees hier onze volledige GreenGeeks review.

Wat is shared hosting?

Zoals de naam verraad, deel je met shared hosting een server met andere websites. Dit staat in contrast met een dedicated server, waar je een server helemaal voor jezelf hebt. Praktisch iedere webhosting provider biedt shared hosting aan.

Normaal gesproken zal je geen idee hebben met welke andere websites je een server deelt. Iedere klant krijgt een bepaalde hoeveelheid resources van de server toegewezen. Hoeveel dit is, hangt af van je hosting provider en het pakket dat je kiest.

De voordelen van shared hosting

  • Het is veruit het goedkoopste type hosting dat er is. Zoals je ziet hierboven kun je sommige shared hosting pakketten al krijgen voor enkele euro’s per maand
  • Shared hosting is super gemakkelijk te gebruiken voor beginners. Bij een goede shared host hoef je je niet zelf bezig te houden met de technische aspecten van hosting. Binnen enkele klikken heb je een CMS geïnstalleerd, kun je je website bouwen en hoef je je verder praktisch niet meer met je hosting bezig te houden
  • Goede hosting providers hebben meerdere shared hosting pakketten beschikbaar. Wanneer je site groeit, kun je makkelijk upgraden naar een beter pakket

De nadelen van shared hosting

  • Wanneer je website de toegewezen server resources overschrijdt, kan de provider je site offline gooien. Luxere diensten zullen dit niet snel doen overigens, in elk geval niet zonder waarschuwing
  • Sommige hosting providers plaatsen veel te veel websites op één server. Een viral artikel bij de ene website kan er daardoor zorgen dat jouw site tijdelijke trager laadt
  • Je weet nooit precies wie je buren zijn. Bij slechte hosting bedrijven met onzorgvuldige beveiliging kunnen andere sites op de server een gevaar vormen voor jouw site
  • Laadtijden zullen niet zo goed zijn als bij cloud hosting, een VPS of dedicated hosting

Deze nadelen smelten grotendeels weg bij de luxere shared hosting providers. Bijvoorbeeld, bij een provider als SiteGround is de kans zeer minuscuul dat je site vertraagd gaat worden door andere sites omdat ze hun servers niet overvol stoppen.

Voor wat voor websites is shared hosting geschikt?

Shared hosting is ideaal voor nieuwe website of websites die relatief klein zullen blijven. Relatief klein kun je hier opvatten als minder dan 50.000 bezoekers per maand, hoewel dit afhangt van het type website. Voor een zwaardere site als een ecommerce shop kan het logisch zijn al veel eerder dan met 50.000 bezoekers over te stappen naar een zwaarder type hosting.

Of je site een commerciële insteek heeft is niet per se relevant. Tig freelancers en MKB-bedrijven draaien hun website gewoon op shared webhosting.

Ikzelf lanceer al m’n nieuwe websites op een shared hosting pakket. Het zou niet logisch zwaarder geschut voor dit soort sites in te zetten; dit zou gelijk staan aan schieten met een kanon op een mug. Je gaat sowieso te veel betalen voor andere types hosting. Óf je betaalt niet veel, maar dan heb je weer veel technische kennis nodig om je server zelf in te stellen. Voor de meeste mensen zou dit volstrekt onlogisch zijn.

Veruit de meeste websites zullen nooit meer dan shared hosting nodig hebben. Simpelweg omdat ze nooit de bezoekersaantallen zullen ontvangen om een upgrade naar bijvoorbeeld cloud hosting te rechtvaardigen. Dit zou een geruststelling moeten zijn, omdat shared hosting veruit het gemakkelijkst te gebruiken is van alle types hosting.  

Afsluitend

Shared webhosting is met stip de meest gebruikte webhosting die er is en zal waarschijnlijk voor jouw site de beste keuze zijn.

Echter, dit lost niet een veel lastiger vraagstuk op. Namelijk, wat is de beste shared hosting provider voor jou?

Hier vind je nogmaals het overzicht van onze favoriete diensten en wat ze onderscheidt van elkaar:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *