Direct weten wat de beste webhosting van 2023 is? Cloud86 is de beste keuze voor de meeste mensen omdat het snel, betaalbaar en makkelijk te gebruiken is.

Veel hosting providers beloven gouden bergen maar bieden een matige dienst tegen een te hoge prijs. Nu de uitdaging: hosting diensten zijn op het eerste gezicht vaak niet uit elkaar te halen. Dus hoe kun je weten welke partij je moet kiezen? 

Dit artikel vertelt je wat de beste hosting van dit moment is. Het is geen natte vingerwerk: ik heb bij tientallen providers een pakket afgesloten en hun dienstverlening uitgebreid getest en met elkaar vergeleken. 

De beste webhosting van 2023

 • Cloud86 – De beste webhosting voor de meeste mensen
 • Hostinger – De beste internationale budget hosting
 • Kinsta – De beste VIP WordPress hosting
 • SiteGround – De beste klantenservice
 • GreenGeeks – De meest duurzame webhosting

Ik ben al jaren bezig met het ontwikkelen van websites en daarbij aansluitend het onderzoeken van de hosting industrie. Mijn conclusie: goede hosting is verrassend belangrijk voor je peace of mind en het uiteindelijke succes van je site. Twee providers in dezelfde prijsklasse kunnen kwalitatief even veel verschillen als dag en nacht.

Voor dit artikel heb ik eerst een overzicht gemaakt van alle hosting providers die zich op de Nederlandse markt richten (dit zijn er tientallen). Vervolgens heb ik bij al deze partijen een hosting pakket afgesloten en ben ik ze gaan testen op snelheid, stabiliteit (uptime), klantenservice en features.

Ook heb ik gekeken naar hoe het kostenplaatje van iedere host afsteekt tegen de kwaliteit van de dienstverlening.  

Omdat deze site zich vooral richt op WordPress, heb ik deze hosting partijen hoofdzakelijk door een WordPress lens bekeken. Zo heb ik dezelfde WordPress website bij iedere provider geïnstalleerd en de snelheid aan de hand hier van getest. Dat gezegd hebbende zouden deze snelheidstesten als een goede proxy moeten dienen voor andere web apps zoals Drupal en Joomla.

Ik heb uiteindelijk 5 webhosts gekozen die behoorlijk van elkaar verschillen en daarmee voor ieder wat wils moeten bieden.

Uiteindelijk bestaat er namelijk niet zoiets als de beste hosting provider. Wat de beste provider voor jou is hangt af van je specifieke wensen en behoeften. Heb je een mission critical zakelijke website en wil je 24/7 met je provider in contact kunnen komen met maximaal 1 minuut wachttijd? Dan heb je een andere provider nodig dan een ZZP’er wiens site meer dient als online visitekaartje.

Verderop in dit artikel ga ik in meer detail in op het belang van snelheid, stabiliteit, klantenservice, features en op welke manier ik al deze dingen heb beoordeeld.

Start24 is een blog wat zich richt op (online) ondernemers, opgericht door Joost Boer (ondergetekende) en Tom Berger. We zijn zelf al jaren aan het ondernemen en hebben gemerkt dat het verrassend lastig was de juiste software te kiezen om onze bedrijven mee te ondersteunen.

Een voorbeeld: ik heb jarenlang hosting gebruikt die veel te duur was en daar bovenop belabberde klantenservice aanbood. Ik wist niet beter.

Met Start24 willen we het voor freelancers en kleine tot middelgrote ondernemingen super eenvoudig maken de beste business tools te kiezen. We testen alle software die we hier bespreken grondig en raden alleen diensten aan die we zelf gebruiken of zelf zouden willen gebruiken.

Ben je er na het lezen van dit artikel nog niet helemaal uit welke hosting partij het beste voor jou is? Schroom je dan niet hieronder een bericht achter te laten of contact op te nemen via info@start24.nl. We denken graag met je mee.

#1 Cloud86 – De beste webhosting voor de meeste mensen

Onze keuze

Cloud86 logo

 Beste Nederlandse webhost
✓ Snelste hosting van 2022
✓ Zeer betaalbaar
✓ Klantenservice telefonisch bereikbaar

Cloud86 is een nieuwe speler binnen de Nederlandse webhosting markt. Toch hebben ze binnen korte tijd een geweldige reputatie opgebouwd, met een grote groep razend enthousiaste gebruikers:

Cloud86 Google reviews

Het is een partij die de perfecte mix biedt tussen super moderne technologie, persoonlijke klantenservice en betaalbaarheid.

Dit is wat ik geweldig vind aan Cloud86

 • Snelheid. Met laadtijden van een halve seconde is Cloud86 de snelste hosting provider van Nederland. Ze beknibbelen niet op hun allergoedkoopste hosting pakketten dus ook hiermee krijg je toegang tot razendsnelle servers.
 • Persoonlijke klantenservice. Je kunt Cloud86 telefonisch bereiken zonder wachttijd, of ze gewoon een email sturen. Hun contact gegevens zitten niet ergens verstopt in de diepste krochten van hun website, maar vind je op iedere pagina terug.
 • Voor ieder wat wils. De provider biedt uitstekende shared hosting pakketten aan voor sites die tot ongeveer 50.000 maandelijkse bezoekers ontvangen, maar heeft ook grover geschut in de vorm van VPS hosting en een Virtual Private Cloud. Hoe groot of klein je site dus ook is, je kunt bij Cloud86 terecht.
 • Geweldige prijs-kwaliteitverhouding. De goedkoopste Cloud86 pakketten kosten tussen een paar euro per maand en 12 euro per maand.
 • Ze zijn onafhankelijk. Een unicum in het Nederlandse hosting landschap waar het gros van de hosting providers is overgenomen door een conglomeraat en als gevolg daarvan dienstverlening van bedenkelijke kwaliteit heeft.

Cloud86 gebruikt gloednieuwe LiteSpeed servers. Het resultaat? Hosting van een paar euro per maand die duurdere concurrerende diensten in het stof doet bijten. Bekijk hier de resultaten van ons onlangs gepubliceerde WordPress snelheidsonderzoek.

Dingen om rekening mee te houden

 • Cloud86 heeft alleen servers in Nederland. Geen probleem als je alleen bezoekers aantrekt vanuit Nederland of andere landen in Europa, maar minder praktisch als je bezoekers vooral in – zeg – de VS zitten.
 • Ze hebben geen 24/7 klantenservice. Je kunt ze alleen bereiken binnen Nederlandse kantooruren (hoewel ze hun beschikbaarheid binnenkort gaan uitbreiden).

Voor wie is Cloud86 geschikt?

Iedereen wiens website bezoekers zich in of rond Nederland bevinden en die geen 24/7 klantenservice nodig heeft. Hun standaard webhosting is perfect voor kleine tot middelgrote sites en zodra je deze pakketten ontgroeit, kun je overstappen op hun VPS hosting. Cloud86 is super makkelijk te gebruiken voor beginners, maar biedt daarnaast ook zat geavanceerde functionaliteit voor ervaren gebruikers.

Bezoek Cloud86 nu of lees onze Cloud86 review voor meer details.

#2 Hostinger – De beste internationale budget hosting

Kun je goede webhosting krijgen voor een paar euro per maand? Als het aan Hostinger ligt wel.

De meeste goedkope hosting is de moeite niet waard. Trage servers, veel downtime, een klantenservice die incapabel en/of niet te bereiken is… Met de meeste providers wil je er niet aan beginnen. Hostinger daarentegen is snel, heeft een degelijke klantenservice en een prima uptime.

Hostinger homepage

Dit is wat ik geweldig vind aan Hostinger

 • Aantrekkelijke deals. Als je bereidt bent een paar jaar vooruit te betalen kun je met Hostinger een enkele site huisvesten voor minder dan 2 euro per maand. Voor internationale hosting is dat een prikkie.
 • Moderne servers. Enkele jaren geleden is Hostinger overgestapt op LiteSpeed server technologie. Je kunt hierdoor rekenen op uitstekende laadtijden.
 • 24/7 klantenservice. Toegegeven, je moet 30-40 minuten wachten op een antwoord (tenzij je extra betaalt voor priority support), maar Hostinger’s klantenservice is op ieder uur van de dag te bereiken. Medewerkers zijn gemiddeld genomen minder capabel dan die van de andere hosting providers in dit overzicht, maar kunnen de meeste problemen waar je op stuit zonder al te veel moeite voor je oplossen.  
 • Makkelijk te gebruiken. Hostinger’s zelfontwikkelde hPanel is intuïtief en mooi ontworpen wat het managen van je sites doodeenvoudig maakt.

Dingen om rekening mee te houden

 • Alleen geschikt voor kleine tot middelgrote websites. Hoewel Hostinger bijna alle type webhosting aanbiedt (shared, VPS, cloud), schitteren ze alleen op het gebied van shared hosting.
 • De wachttijd van hun klantenservice kan irritant zijn. Zodra je aan het chatten bent met iemand, reken er op dat je ook tussen de antwoorden nog enkele minuten kunt wachten. Dit kan ervoor zorgen dat het oplossen van een simpel probleem uiteindelijk een uur of langer duurt.  

Voor wie is Hostinger geschikt?

Mensen die op zoek zijn naar een goede internationale hosting partij voor zo min mogelijk geld. Ze hebben servers over de wereld wat handig is als je een internationaal publiek aantrekt. Hostinger is het meest geschikt voor hobby projecten.  

Bezoek Hostinger nu of lees onze Hostinger review voor meer details.

#3 Kinsta – De beste VIP WordPress hosting

Kinsta is de Ferrari onder de managed WordPress hosting diensten.

Deze dienst onderscheidt zich van de andere providers die ik hier bespreek op twee manieren: je kunt er alleen WordPress sites op draaien en het is een stuk duurder dan de rest. Dat klinkt wellicht niet heel aantrekkelijk. Toch staat Kinsta niet voor niets op deze lijst. Het is namelijk de beste premium WordPress hosting die er is, en een uitstekende keuze voor een specifiek type website.

Kinsta homepage

Dit is wat ik geweldig vind aan Kinsta

 • VIP-klantenservice. Je kunt Kinsta 24/7 bereiken met niet meer dan een minuut wachttijd. Hun team zal net dat stapje extra voor je gaan dan bij wat je met “normale” hosting providers gewend bent. Bovendien bieden ze als de enige internationale hosting provider ook Nederlandse klantenservice aan.
 • Veiligheid. Je krijgt standaard automatische dagelijkse backups maar kunt dit via een add-on opkrikken naar backups ieder uur. Daarnaast krijg je Cloudflare DDoS bescherming en wordt je site 24/7 in de gaten gehouden.
 • Super snel en stabiel. Kinsta draait op het Google Cloud platform en maakt gebruik van Google’s nieuwste servers (Google Cloud C2). Het resultaat is een uptime van praktisch 100% en extreem snelle laadtijden (ruim onder de seconde) over de hele wereld. Ze hebben server locaties in tientallen landen.  
 • Bijzonder makkelijk te gebruiken. Kinsta heeft een zelfontwikkeld dashboard wat snel, overzichtelijk en zeer gebruiksvriendelijk is.
 • Overzichtelijke pakketten. Hun pakketten hebben bijna precies dezelfde features. Dit maakt het kiezen van een pakket zeer makkelijk: kies er een aan de hand van je maandelijkse bezoekers en je bent klaar om te gaan.

Dingen om rekening mee te houden

 • Het is dúúr. Ik zal er geen doekjes om winden: zelfs Kinsta’s goedkoopste pakket kost een klein fortuin. Het is daarmee complete overkill voor gloednieuwe sites met weinig bezoekers.
 • Aantal populaire plugins zijn geblokkeerd. Als managed WordPress host heeft Kinsta redelijk wat plugins geblokkeerd, waaronder de meeste caching plugins. Nu heeft Kinsta al uitstekende ingebouwde server-side caching, maar sommige van deze plugins laten je je site op veel meer manieren optimaliseren dan alleen caching. Dat is dus zonde.  

Voor wie is Kinsta geschikt?

Zoek je een zo zorgeloos mogelijke hosting ervaring voor je WordPress website en spelen kosten een minder grote rol? Dan is Kinsta een geweldige optie. Ze zijn zeer populair onder grotere bedrijven en serieuze bloggers.

Bezoek Kinsta nu of lees onze Kinsta review voor meer details.

#4 SiteGround – De beste klantenservice

SiteGround is sinds jaar en dag een van de populairste hosting diensten ter wereld. De provider staat bekend om zijn snelheid, betrouwbaarheid, uitstekende klantenservice en gebruiksvriendelijkheid.

Start24 draait al jaren op SiteGround. Hun plaats in deze top 5 zou je daarom waarschijnlijk niet verbazen.

Homepage van SiteGround

Dit is wat ik geweldig vind aan SiteGround

 • Ideaal voor beginners. Ik werk al jaren met SiteGround en elke keer dat ik het dashboard in ga is het weer genieten. Hun zelfontwikkelde Site Tools is super snel en makkelijker te gebruiken dan het dashboard van bijna iedere andere webhost.
 • Maar genoeg vuurkracht voor ervaren gebruikers. Hoewel SiteGround perfect is voor beginners, kunnen ervaren gebruikers er ook terecht. Hun pakketten hebben uitstekende specificaties en kunnen sites die honderdduizenden bezoekers per maand ontvangen aan. Achter de schermen krijg je daarnaast toegang tot een zwik aan geavanceerde features.
 • 24/7 telefonische klantenservice en live chat. SiteGround’s klantenservice is een van de beste binnen de industrie. Ik moet het door de jaren heen een keer of 20 gebruikt hebben en ben altijd onder de indruk hoe snel ik word geholpen en hoever hun medewerkers gingen in het helpen oplossen van m’n problemen.
 • Veel aantrekkelijke WordPress features. Je kunt allerlei web apps op SiteGround installeren, maar in WordPress blinken ze uit. Ze bieden allerlei super handige WordPress features en extraatjes zoals een 1-click testomgeving (waar je makkelijk nieuwe designs voor je site kunt ontwikkelen) en hun eigen caching plugin.
SiteGround dashboard
SiteGround heeft een fantastisch dashboard

Dingen om rekening mee te houden

 • Verlenging is prijzig. SiteGround heeft aantrekkelijke instaptarieven. Maar let op: na het eerste jaar betaal je aanzienlijk meer. Dit is normaal onder hosting bedrijven maar bij SiteGround is het een vrij extreme sprong die je maakt.  
 • Klantenservice iets meer weggestopt. De afgelopen jaren heeft SiteGround het lastiger gemaakt hun klantenservice te bereiken. Je moet iets meer graven in hun site en je eerst door een stel computer-gegenereerde vragen heen werken voordat je met een mens kunt spreken.

Voor wie is SiteGround geschikt?

Mensen die zoeken naar kwalitatief hoogstaande, makkelijk te gebruiken hosting en het niet erg vinden om een beetje meer te betalen. Als je het mij vraagt sluit SiteGround aan bij een behoorlijk groot aantal soorten websites: (groeiende) blogs, ecommerce sites en zakelijke websites.  

Bezoek SiteGround nu of lees onze SiteGround review voor meer details.

#5 GreenGeeks – De meest duurzame webhosting

Duurzaamheid is misschien niet direct een issue die je koppelt aan webhosting. Echter, volgens het Web Neutral Project is het internet is verantwoordelijk voor 10% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Het is bijna niet voor te stellen, maar het internet zorgt voor meer CO2 uitstoot dan de luchtvaartindustrie.

GreenGeeks homepage

De oprichter van GreenGeeks vond dit onacceptabel, en heeft hierom een hosting provider opgericht waar duurzaamheid op de eerste plaats staat.

Dit is wat ik geweldig vind aan GreenGeeks

 • Veruit de meest duurzame host ter wereld. Voor alle energie die GreenGeeks consumeert, steken ze een drievoud terug in windenergie via de Bonneville Environmental Foundation.
 • Performance wordt niet opgeofferd. GreenGeek’s snelheid en stabiliteit is meer dan uitstekend. Net als Cloud86 en Hostinger maken gebruik van moderne LiteSpeed servers.
 • 24/7 klantenservice met minder dan een minuut wachttijd. Zelfs bij Kinsta vind je niet een klantenservice die zo snel reageert op je vragen.
 • Genereuze specificaties. Zelfs hun goedkoopste pakket biedt al 50GB opslagruimte.

Dingen om rekening mee te houden

 • Staan vooral bekend om hun shared hosting. Dit maakt het hoofdzakelijk een goede webhost voor kleine tot middelgrote websites.
 • Mooie actietarieven, maar minder mooie tarieven na verlenging. Net als SiteGround is ook GreenGeeks een meester in het aanbieden zeer aantrekkelijke actietarieven, om na verlenging de kosten te verdrievoudigen.  

Voor wie is GreenGeeks geschikt?

Mensen voor wie hun business draait om duurzaamheid. Kijk, het is niet zo alsof de andere providers in dit overzicht niet grote stappen maken op dit front. SiteGround en Kinsta draaien beiden op Google Cloud wat CO2-neutraal is. Maar GreenGeeks wat 300% van hun energieverbruik terug stopt in duurzame energie, opereert op een totaal ander level qua duurzaamheid.  

Bezoek GreenGeeks nu of lees onze GreenGeeks review voor meer details.

Webhosting vergelijken

Cloud86HostingerKinstaSiteGroundGreenGeeks
WebsiteCloud86.nlHostinger.nlKinsta.comSiteGround.comGreenGeeks.com
Prijs vanaf€1,95 p/m€1,99 p/m$35 p/m€2,49 p/m$2,49 p/m
Uptime garantie
KlantenserviceTelefoon op werkdagen van 9-5, ticket support24/7 live chat, ticket support24/7 live chat (1 minuut wachttijd), ticket support24/7 live chat en telefoon, ticket support24/7 live chat, ticket support
Managed WordPress
Soorten hostingShared, VPS (managed en unmanaged), virtual private cloudShared, cloudPremium sharedShared, cloud, resellerShared, VPS, reseller
Meest geschikt voorIeder type websiteKleine tot middelgrote sitesSnelgroeiende zakelijke sitesIeder type websiteKleine tot middelgrote sites
Server locatiesNederlandNederland en 5 andere landenNederland en 26 andere landenNederland en 6 andere landenNederland en de VS

Nu gaan we kijken naar hoe je de beste webhosting voor jouw website kiest.

Als zelfstandig ondernemer ben je een duizendpoot. Marketing, sales, klantenservice, boekhouden – er zijn continue dingen die een beslag doen op je tijd.

Kosten zijn belangrijk. Maar een mogelijk nog crucialere factor is tijd. Je wilt je niet door allerlei bochten hoeven wringen om problemen op te lossen met de tools waarmee je je business runt. 

Als ondernemer ben je dus op zoek naar hosting die extreem betrouwbaar is. Die zorgt dat je site altijd online is. En die, wanneer er zich een probleem voordoet, binnen een paar minuten een medewerker voor je klaar heeft staan om dit probleem op te lossen. En dit alles wil je natuurlijk krijgen voor een eerlijke prijs.

Ik heb eens hosting gebruikt waar directe support alleen beschikbaar was tegen extra betaling, terwijl de dienst zelf al zeer prijzig was. Wanneer er zich een probleem voordeed, verzandde ik in een dagenlang spel van email pingpong om het op te lossen. Dit is het laatste wat je wilt bij een webhosting dienst.

Als je zeker wilt weten dat je niet met een dergelijk scenario te maken gaat hebben dan is Cloud86 de beste webhosting voor je. Je hebt hun support binnen no-time te pakken (ook telefonisch). Gewoon in het Nederlands. Bovendien draait je site met hen als een zonnetje. Als ondernemer is dit precies wat je nodig hebt voor je gemoedsrust. 

Cloud86 homepage

Voor internationaal georiënteerde sites zijn SiteGround of (als je budget het toelaat) Kinsta de beste keuze.  

Voor nieuwe websites is shared webhosting in 99% van de gevallen de juiste keuze. Shared webhosting is veruit de meest voordelige hosting die er is. De lage kosten doen echter niet af aan de kwaliteit van de dienst. 

Met shared hosting deel je een server met andere websites. De meeste websites vereisen niet heel veel resources dankzij hun bescheiden bezoekersaantallen. Om die reden hebben veel websites niet hun eigen server nodig om goed te kunnen presteren.

In het verleden kon het delen van een server problemen op leveren. Als bijvoorbeeld een van de sites op je server een gigantische bezoekersgolf ontving, dan kon dit ook jouw site vertragen of offline gooien. 

Maar de kinderziektes die met shared hosting gepaard gingen, zijn opgelost door diensten zoals CloudLinux. Dit zorgt ervoor dat iedere gebruiker account in z'n eigen afgesloten container zit. Wanneer de website van je buurman een extreme golf aan bezoekers ontvangt, gaat hooguit z'n eigen website offline – niet die van jou.

De shared hosting diensten in deze gids gebruiken CloudLinux en hebben allemaal een uptime die hoger is dan 99.9%. Bij sommigen ligt de gemiddelde uptime zelfs hoger dan 99.99%.

Je vraagt je misschien af tot welk maandelijks bezoekersaantal aantal je shared hosting kunt blijven gebruiken. Meestal is dit tot aan de 50.000 bezoekers per maand. De selecte groep websites die dit soort aantallen bereiken doen hier vaak jaren over. Zodra jouw site zoveel bezoekers ontvangt, kun je altijd eenvoudig upgraden naar een geavanceerder type hosting.  

Hosting bedrijven zullen je vertellen dat de zwaarste shared hosting pakketten tot 100.000 bezoekers per maand aan kunnen. Echter, voor optimale prestaties doe je er vaak goed aan om rond de helft van dat aantal over te stappen naar bijvoorbeeld cloud hosting of een VPS. Zeker als je een zwaardere site zoals een webshop runt.  

De beste shared hosting diensten zijn Cloud86, Hostinger en SiteGround

Lees hier meer over shared hosting.

WordPress is in de meeste gevallen het beste platform is om een site op te bouwen. De statistieken onderbouwen dit: meer dan 40% van alle websites draaien op WordPress.

En als het specifiek op bloggen aankomt, dan is WordPress al helemaal de beste keuze. De alternatieven komen niet eens in de buurt. 

10 jaar geleden was het opzetten van een goede WordPress site een gedoe. Dit is al lang niet meer het geval. Ook als je geen enkele technische kennis hebt, kun je binnen no-time een WordPress site opzetten.

Webhosting bedrijven zijn op de populariteit van WordPress ingesprongen door gespecialiseerde WordPress hosting aan te bieden, iets wat managed WordPress hosting heet.

Managed WordPress hosting is een conciërgeservice waar alle technische aspecten van het runnen van een WordPress site worden geregeld door het webhosting bedrijf. Hieronder valt beveiliging, snelheid, WordPress updates, dagelijkse backups, website uptime en speciale plugins die je WordPress site versnellen. 

Het idee van managed WordPress hosting is om jou een zorgeloze ervaring te bieden, zodat je website onderhoud je praktisch geen tijd kost.

Een van de beste aspecten van managed WordPress hosting is de hoogwaardige support die je krijgt. Klantenservice wordt verzorgt door doorgewinterde WordPress experts met bergen aan ervaring in plaats van iemand die je een handleiding voorleest.

Aan dit alles hangt wel prijskaartje. Managed WordPress hosting is duurder dan “normale” webhosting. Dit zie je bijvoorbeeld duidelijk in Hostinger’s pakketten aanbod:

Hostinger paketten

In Hostinger’s geval vallen beide producten overigens onder shared hosting. Managed WordPress hosting kan dus óók shared hosting zijn.  

Als je doel is om grote hoeveelheden verkeer (50.000+ bezoekers per maand) naar je site te sturen is managed WordPress hosting 100% de kosten waard.

Als je zelfstandig ondernemer bent maar je denkt niet veel verkeer aan te gaan trekken, dan raad ik je Managed WordPress hosting alsnog aan. Website veiligheid en de tijd die je uitspaart met het zelf managen en updaten van je site maken dit een no-brainer. 

De beste managed WordPress webhosting aanbieders zijn Kinsta en, voor Nederlandse websites, Cloud86.

Lees hier meer over WordPress hosting.

In sommige gevallen is het slim zo weinig mogelijk voor hosting te betalen. Bijvoorbeeld, je hebt een business idee wat je zo goedkoop mogelijk wilt testen. Of je hebt een projectje naast je werk lopen waarvoor je een site wilt opzetten.

Zodra je project verandert in een echte onderneming, kun je altijd nog overstappen naar een beter hosting plan of betere provider.

Let wel: met de goedkoopste hosting pakketten krijg je waar je voor betaalt. Je kunt bijvoorbeeld niet rekenen op performance of klantenservice van wereldklasse. Als je voor écht goedkope (of zelfs gratis) hosting kiest, kun je er ook nog eens op rekenen dat je site vaak offline zal gaan en tergend traag zal zijn. Deals die te goed lijken om waar te zijn, zijn dit meestal ook. 

Gelukkig is er een aantal goedkope hosting aanbieders die er niet voor zullen zorgen dat je je laptop uit het raam wilt gooien. Dit zijn Hostinger en Cloud86. Kies een van deze aanbieders als je op zoek bent naar de beste goedkope hosting.  

Lees hier meer over goedkope hosting.      

Cloud hosting is perfect voor de volgende 2 gevallen: je site mag absoluut niet offline gaan, of je wilt een echt grote site bouwen. 

Deze soort hosting heeft een aantal enorme voordelen ten opzichte van traditionele hosting. 

Met cloud hosting is je site uitgesmeerd over meerdere servers. Je kunt de cloud voorstellen als een web van verschillende computers die allemaal met elkaar verbonden zijn. Zodra meer computers worden toegevoegd aan het netwerk, wordt de cloud sterker en robuuster. Als er één server offline gaat is dit geen probleem. Je website kan gebruik maken van de andere servers binnen de cloud.

Dit maakt het ook eenvoudig om je bandbreedte op te schalen of juist te verminderen. Verwacht je een gigantisch aantal bezoekers op een bepaald moment? Dan kan cloud hosting precies de capaciteit bieden die je nodig hebt om deze bezoekersgolf op te vangen.

Dit alles zorgt ervoor dat het nagenoeg onmogelijk is voor je site om offline te gaan wanneer je cloud hosting gebruikt. 

Wanneer je site groot is of binnenkort wordt (meer dan 50,000 maandelijkse bezoekers) is het slim cloud hosting te gebruiken.

De beste cloud hosting aanbieder zijn Cloud86 en SiteGround.

Lees hier meer over cloud hosting.

Voordat we gaan dieper ingaan op de criteria van goede webhosting, geef ik je een paar richtlijnen voor het kiezen van de beste hosting:

 • Heb je een Nederlandse site met een Nederlands publiek en wil je zoveel mogelijk peace of mind rondom je hosting? Kies dan Cloud86
 • Wil je zo goedkoop mogelijke webhosting zonder dat de kwaliteit in het geding komt? Kies dan voor Hostinger.
 • Heb je een grote zakelijke WordPress website en zoek je naar VIP-hosting ervaring? Kies dan voor Kinsta.
 • Zoek je naar een goede, internationale premium hosting dienst? Ga dan voor SiteGround.
 • Wil je geweldige webhosting maar maak je je zorgen over de CO2 uitstoot die hostingbedrijven veroorzaken? Dan is GreenGeeks de beste webhosting voor jou.

Als je deze richtlijnen volgt is de kans dat je op een gegeven moment wilt wisselen van hosting miniem. 

Nu ben je waarschijnlijk benieuwd hoe ik deze webhosting diensten precies heb beoordeeld. Waarom zijn uitgerekend deze 5 beter dan de 100en webhosting providers waar je uit kunt kiezen?

Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren.  

Wanneer je site offline is, is zelfs de meest geavanceerde webhosting dienst niks waard. Het heeft geen zin een website te hebben waarbij er een behoorlijke kans is dat je bezoekers hem offline zullen aantreffen.  

Ik gebruik de Pingdom tool om de uptime van de beste hosting providers in de gaten houden, kijk naar de status pagina's van hosting providers en spit daarnaast online gebruiker reviews door.

Geen mens op aarde houdt van trage websites. Mensen zullen wegklikken van je site wanneer deze traag laadt. En zelfs als ze op je site blijven, zullen ze je pagina’s geïrriteerd navigeren. Daarbij komt, hoe trager je site, hoe lager je web pagina’s in Google verschijnen.

Je hebt zelf een dikke vinger in de pap wanneer het aankomt op de snelheid van je site. Het gebruik maken van goede caching, letten op de grootte van je afbeeldingen, en het webplatform dat je gebruikt beïnvloeden allemaal de snelheid van je site. Maar uiteindelijk valt en staat alles met je hosting. Trage hosting leidt hoe dan tot een trage website – je eigen optimalisaties ten spijt.

De snelheid van onze aanbevolen hosting diensten heb ik getest via GTmetrix en Google Page Speed.

De GTmetrix resultaten van een site die draait op SiteGround. Zoals ik eerder al zei: de dienst is zeer snel

Stel je voor. Je opent je website en ziet dat die offline is. Je gaat naar de site van je hosting provider. Op hun contactpagina vind je geen telefoonnummer of live chat functie, maar slechts een contactformulier. 

Je stuurt ze een bericht. Na een halve dag heb je nog steeds geen respons. Het zweet breekt je uit. Bezoekers beklagen zich bij je dat ze je site niet kunnen bereiken.

Een dag later krijg je eindelijk een bericht terug. Wat blijkt? Je betaalgegevens waren verlopen waardoor je abonnement zich niet automatisch kon verlengen. 

Uiteindelijk gaat je site pas na 2 volle dagen weer de lucht in. 

Voor de meeste mensen zou het bovenstaande scenario een ramp zijn. Maar zodra je hosting kiest voor een nét te voordelige prijs, zul je vroeg of laat tegen precies dit soort problemen aan gaan lopen. 

Mijn advies? Vrijwel elke hostingdienst biedt een niet-goed-geld-terug garantie. Je kunt dus zonder risico een website opzetten en losgaan op hun klantenservice. Bel ze op, maak tickets aan, gebruik hun live chat functie. Check hoe snel de responsetijden zijn en hoe vaardig je wordt geholpen.

Zorg dat je zeker weet dat de kwaliteit van hun klantenservice aan joúw standaarden voldoet.

Ik heb de klantenservice van bovenstaande hosting diensten uitgebreid getest. Daarnaast heb ik ook gekeken naar online recensies en meningen van andere gebruikers om een zo compleet mogelijk beeld te kunnen vormen. 

Sites met veel verkeer behoeven andere webhosting dan sites met weinig verkeer. 

Shared webhosting is prima voor websites tot aan de 50,000 bezoekers. En wanneer je een site hebt met niet meer dan 10,000 bezoekers per maand, voldoet het goedkoopste shared hosting pakket in de meeste gevallen. 

Maar als je een grote website hebt, of van plan bent je site te groeien, is dit niet meer voldoende. Op dit moment wil je een premium hosting gebruiken en makkelijk kunnen upgraden naar cloud hosting, VPS-hosting, of dedicated hosting. 

Wanneer je grote ambities hebt, bespaar dan niet op hosting. De paar extra tientjes per maand die duurdere hosting kost betaalt zich makkelijk terug door de tijd die je uitspaart via de kwaliteit en service die je krijgt. 

De meeste hostingdiensten kosten tussen de 4 en 20 euro per maand. Ik raad je af minder te betalen dan dit. Kies je bijvoorbeeld voor Hostinger’s allergoedkoopste plan, dan krijg je geen gratis SSL-certificaat of dagelijkse backups. Ook is het een stuk trager dan Hostinger’s Premium pakket, wat maar een paar euro duurder is. Dat maakt hun goedkoopste pakket niet de moeite waard.

Er is een handige manier om optimaal te profiteren van de introductie-aanbiedingen die webhosting diensten aanbieden. Als je meerdere jaren vooruit betaalt, dan betaal je het introductietarief gedurende deze periode. Zo kun je bij sommige hosting providers uiteindelijk 3 jaar lang het introductietarief betalen.  

Het kan zijn dat je al een website hebt en deze wilt verhuizen naar een nieuwe host. Dit proces is vaak niet zo pijnloos als je zou willen.

Gelukkig bieden sommige hosting bedrijven in deze gids bieden een professionele website migratie aan wat je weken aan pijn en leed kan besparen. SiteGround’s supportteam bijvoorbeeld verzorgt website migraties die niet meer dan 2-3 werkdagen duren

Ik kan voor bijna geen enkele situatie gratis webhosting aanbevelen. Gratis hosting is traag, onbetrouwbaar en heeft waardeloze of zelfs niet bestaande klantenservice. Geen enkele business zou ooit moeten overwegen gratis webhosting te gebruiken. 

Maar heb je bijvoorbeeld een eenmalig evenement waarvoor je een simpele website wilt? Dan kun je iets als Google Sites gebruiken. Dit is een gratis websitebouwer waaraan je je eigen domeinnaam kunt koppelen en makkelijk een site van een paar pagina’s de lucht in kan krijgen. Dat je een eigen domeinnaam eraan kunt verbinden zorgt ook nog eens voor een professionele uitstraling. 

Het heeft even geduurd, maar het is uiteindelijk gelukt een shortlist te maken van de 5 beste hosting diensten.

Ik verwacht dat minstens een van deze providers goed op jouw website aansluit.

Hieronder vind je ze nogmaals:

 • Cloud86 – De beste webhosting voor de meeste mensen
 • Hostinger – De beste budget hosting
 • Kinsta – De beste VIP WordPress hosting
 • SiteGround – De beste klantenservice
 • GreenGeeks – De meest duurzame webhosting

Onze keuze

Cloud86 logo

 Beste Nederlandse webhost
✓ Snelste hosting van 2023
✓ Zeer betaalbaar
✓ Klantenservice telefonisch bereikbaar

Veel gestelde vragen over hosting

Wat is webhosting?

Webhosting is het huren van een stuk webruimte op een server waar de bestanden waaruit jouw website bestaat opgeslagen staan. Een server is een computer die continue in verbinding staat met het internet en zich bevindt in een datacenter. De server zorgt er dus voor dat mensen jouw website kunnen bezoeken.


Wat is shared hosting?

Bij shared hosting deel je een server met andere websites.
Shared hosting is ideaal voor de meeste websites. Shared hosting vereist geen technische kennis, vergt zeer beperkt onderhoud, en veel pakketten zijn te krijgen voor 4 tot 20 euro per maand.

De kosten zijn zo laag omdat de eindgebruiker slechts voor een deel van de webserver betaalt. De kosten voor het laten draaien van een server worden verdeeld over alle gebruikers die betalen voor delen van de serverruimte. Dit betekent wel dat je als gebruiker beperkte controle hebt over de server. Doordat de server door veel mensen wordt gebruikt, is het niet mogelijk om zelf de server configuratie te wijzigen.


Hoe lang duurt het om shared hosting op te zetten?

Shared hosting opzetten is in een paar klikken gebeurd. Je zult aan het hele proces niet meer dan 10 minuten kwijt zijn. Het tweede hoofdstuk van onze WordPress handleiding laat je het proces stap voor stap zien aan de hand van afbeeldingen en korte beschrijvingen.


Wat is de goedkoopste soort hosting?

Shared hosting is de goedkoopste hosting. Een aantal hosting bedrijven uit deze gids kosten een paar euro per maand. Gratis hosting raden wij af. Je zult met gratis hosting dusdanig gelimiteerd zijn met je mogelijkheden en zo’n slechte support ontvangen dat je er niet aan moet beginnen.


Hoe werkt zo’n webserver eigenlijk?

Een webserver verbind je met het World Wide Web. Het werkt via het HyperText Transfer Protocol (HTTP) en verzendt verzoeken van gebruikers van de webbrowser door naar de server die vervolgens de gewenste content toont. Bijvoorbeeld, webpagina’s of een videogame.

Een server kan doorgaans een of meerdere websites en al hun gegevens (zoals tekst, afbeeldingen en video’s) opslaan. Dit maakt het tot het meest essentiële onderdeel van webhosting services.

Computerservers hebben hardware nodig om te kunnen functioneren. Bovendien bevat de setup van de webserver meestal firewalls, besturingssystemen, netwerk connectiviteit suites en beveiliging tools.

Webhosting bedrijven kunnen een webserver splitsen, zodat meerdere klanten deze kunnen gebruiken (shared hosting). Of ze kunnen een volledige server verhuren aan één gebruiker (dedicated services). Daarnaast bieden hosting bedrijven ook cloud hosting aan. Hierbij is je website verspreid over meerdere servers waardoor je site niet offline kan gaan als er een server uitvalt. 


Ik zie dat mijn shared hosting pakket 25.000 bezoekers per maand toe staat. Wat moet ik doen als ik dit aantal ga overschrijden?

De meeste webhosting bedrijven bieden meerdere pakketten aan. Als je op een gegeven moment boven de aangegeven limiet gaat uitkomen, kun je eenvoudig overstappen op een pakket met een hogere bandbreedte.

Vrees niet als je uiteindelijk tegen het plafond van het hoogste shared hosting pakket gaat aankomen: op dat moment kun je altijd upgraden naar bijvoorbeeld cloud hosting (je site wordt uitgespreid over meerdere servers), VPS-hosting (je deelt nog steeds een server maar kunt controle uitoefenen over de configuratie) of een dedicated server (waar alleen jijzelf toegang tot hebt). Deze opties kosten meer geld maar bieden ook een stuk meer flexibiliteit qua schaalbaarheid.


Maakt de server locatie van m'n hosting provider uit?

Hoe dichter de hosting server zich bij je bezoekers bevindt, hoe beter. Als je site zich op Nederlandse bezoekers richt, doe je er verstandig aan een hosting provider te kiezen met servers binnen Nederland.

Alle hosting providers in dit artikel hebben servers in Nederland staan.


Wat kost webhosting?

Voor een kleine, eenvoudige site (denk, een eenvoudige blog met maximaal een paar duizend bezoekers per maand) hoeft webhosting niet meer dan 5 euro per maand te kosten.

Voor grotere sites, of sites met zwaardere behoeftes zoals webshops, liggende kosten tussen 10 euro en enkele tientallen euro's per maand.

Voor het echt zware geschut (denk een ecommerce site met honderdduizenden bezoekers) kunnen hosting kosten uitvallen op honderden euro's per maand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *