De 5 beste webhosting providers van 2022

Het webhosting landschap is nagenoeg ondoorgrondelijk. Er zijn onderhand duizenden webhosting aanbieders om uit te kiezen.

Kies je de eerste de beste hosting die je bovenaan Google treft, dan eindig je mogelijk niet met de dienst die het meeste waar voor je geld biedt of past bij jouw behoeften.

Tegelijkertijd heb je waarschijnlijk geen zin dagen stuk te slaan op een kruistocht naar de allerbeste hosting. 

Deze gids biedt de gulden middenweg.

Dankzij jarenlange ervaring met het ontwikkelen van websites kunnen we je precies vertellen wat de beste hosting bedrijven zijn. Ook leggen we je uit wat deze opties beter maakt dan de rest.

Daarbij gaan we kijken naar hoe je de beste hosting kiest voor jouw specifieke situatie, bieden we tips om geld te besparen, en beantwoorden we veelgestelde vragen over hosting. 

De beste webhosting van 2022

 • Cloud86 – De beste webhosting voor de meeste mensen
 • Hostinger – De beste internationale budget hosting
 • Kinsta – De beste VIP WordPress hosting
 • SiteGround – De beste klantenservice
 • GreenGeeks – De meest duurzame webhosting

De belangrijkste factor voor het kiezen van een webhosting dienst is performance: snelheid en uptime. Hoe sneller je site, hoe beter de gebruikerservaring is voor je bezoekers. Daarnaast scoren snelle sites beter in Google.

Maar het is ook belangrijk om klantenservice te hebben die voor je klaar staat.

Hieronder vind je 5 webhosting diensten (van 50+ die we onderzocht en getest hebben) die uitstekend zijn qua zowel snelheid, uptime als customer support.

#1 Cloud86 – De beste webhosting voor de meeste mensen

Cloud86 is een nieuwe speler binnen de Nederlandse webhosting markt. Toch hebben ze binnen korte tijd een geweldige reputatie opgebouwd, met een grote groep razend enthousiaste gebruikers.

Dit niet echt verbazingwekkend. Het team van Cloud86 zat achter SoHosted, een van Nederlands grootste hosting partijen.

Cloud86 homepage

Deze ervaring zie je terug in de kwaliteit van hun service: ze zijn de snelste webhosting provider van Nederland en hun uptime schaart zich ook tot de top. Daarnaast hebben ze een uitstekende, makkelijk te bereiken klantenservice die je telefonisch binnen een paar minuten te pakken hebt.

Kies je voor hun luxere – nog steeds erg betaalbare – hosting pakketten dan krijg je een testomgeving, automatische back-ups iedere 12 uur, automatische updates en waterdichte beveiliging.

Bij Cloud86 zit je niet vast aan lange overeenkomsten bij hun uitgebreidere hosting pakketten (de managed WordPress hosting pakketten en het Webhosting Unlimited pakket): je kunt je contract per maand opzeggen. Dit gaat tegen norm in binnen de webhosting industrie, en zegt veel over hoe zelfverzekerd Cloud86 is over de kwaliteit van hun dienst.

De klanten reviews liegen er dan ook niet om:

Cloud86 Google reviews

Maar denk met Cloud86 wel aan het volgende:

 • Ze hebben geen 24/7 klantenservice. Je kunt ze alleen bereiken binnen Nederlandse kantooruren (hoewel ze hun beschikbaarheid binnenkort gaan uitbreiden)
 • De dienst heeft alleen servers in Nederland waardoor ze zijn het meest geschikt zijn voor websites die zich op Nederland en/of omringende landen richten

Overigens geldt dit voor iedere Nederlandse hosting provider.

Wil je per se 24/7 klantenservice of richt je site zich vooral op buitenlandse bezoekers? Kies dan voor een van de internationale hosting partijen hieronder.

Maar anders zal je geen betere hosting provider vinden dan Cloud86.

Meer over Cloud86

Bezoek Cloud86      Lees onze Cloud86 review

#2 Hostinger – De beste budget hosting

Kun je goede webhosting krijgen voor een paar euro per maand? Als het aan Hostinger ligt wel.

De meeste goedkope hosting is de moeite niet waard. Trage servers, veel downtime, een klantenservice die incapabel en/of niet te bereiken is… Met de meeste providers wil je er niet aan beginnen.

Hostinger homepage

Hostinger zwemt volledig tegen de stroom in op dit front. Hun hosting is razendsnel, heeft een goede klantenservice en een prima uptime. Hun klantenservice is niet zo snel als die van sommige andere diensten, maar het duurt bijna nooit meer dan 40 minuten voordat je ze te pakken hebt (via live chat of ticket support).

Hostinger blinkt uit in hun goedkopere, shared hosting diensten. Zelf zou ik voor cloud hosting en VPS-hosting van een luxere webhosting dienst gebruik maken. Voor grotere, complexere websites zou ik Hostinger dus niet aanbevelen.

Echter, voor kleinere business sites en hobby projecten is de dienst ideaal.

Meer over Hostinger

Bezoek Hostinger      Lees onze Hostinger review

#3 Kinsta – De beste VIP WordPress hosting

Kinsta is de Ferrari onder de managed WordPress hosting diensten.

Deze dienst onderscheidt zich van de andere providers op deze lijst op twee manieren: je kunt er alleen WordPress sites op draaien en het is een stuk duurder dan de rest.

Kinsta homepage

Tot dusver komt Kinsta wellicht niet op je over als een hoogvlieger. Je kunt er maar één type website op draaien én het is duur?

Toch staat Kinsta niet voor niets op deze lijst. Het is namelijk de beste premium WordPress hosting die er is, en een topkeuze voor een specifiek soort website.

Heb je een zakelijke WordPress website met veel bezoek of een populaire blog, spelen kosten niet zo’n rol, en zoek je naar een volledig zorgeloze ervaring als het op hosting aankomt? Dan ben je met Kinsta aan het juiste adres.

Hun klantenservice is van de allerhoogste orde (en als een van de weinige internationale providers bieden ze Nederlandse klantenservice aan), hun servers zijn extreem snel, en de kans dat je je website offline gaat zien met Kinsta verwaarloosbaar klein.

Een van Kinsta’s sterkste punten is dat hun features per pakket hetzelfde zijn. Dat maakt het super eenvoudig een pakket te kiezen: kies er een aan de hand van je maandelijkse bezoekers en je bent klaar om te gaan. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je met hun goedkopere pakketten een uitgeklede versie van hun dienst krijgt.

Kinsta is echter overkill voor gloednieuwe sites met weinig bezoekers. Kies hen alleen wanneer je een grote of snelgroeiende website hebt en op zoek bent naar een VIP hosting ervaring.

Meer over Kinsta

Bezoek Kinsta      Lees onze Kinsta review

#4 SiteGround – De beste klantenservice

Start24 draait op SiteGround, dus het zal je niet verbazen dat ze in deze top 5 staan.

Een van de voordelen van SiteGround is dat de dienst aansluit bij een zeer breed scala aan websites. Hun instappakketten zijn goedkoop genoeg voor nieuwe websites met weinig verkeer, maar tegelijkertijd draaien er ook sites met miljoenen bezoekers op SiteGround.

Homepage van SiteGround

Als SiteGround gebruiker hoef je dus niet over te stappen naar een andere hosting provider zodra je website groter wordt. Je kunt simpelweg upgraden naar een geavanceerder pakket.

SiteGround’s hosting pakketten zijn allemaal geoptimaliseerd voor WordPress. Dit betekent onder anderen dat je kunt rekenen op automatische WordPress updates en  snelheidsoptimalisaties. Hierdoor spaar je veel tijd uit aan je website onderhoud.

Verder biedt SiteGround veel van de WordPress features die je ook bij veel duurdere hosting partijen terugziet. Dit leidt tot websites die ontzettend snel laden. Daarbij krijg je automatische dagelijkse backups, een testomgeving, en een CDN (handig voor wanneer je veel internationale bezoekers krijgt). Ook hebben ze een 24/7 klantenservice die bestaat uit WordPress experts.

SiteGround dashboard.
SiteGround heeft een makkelijk te gebruiken dashboard

SiteGround’s klantenservice is overigens geweldig. Je krijgt hun medewerkers binnen enkele minuten te pakken. En hun technische kennis is dusdanig dat ze elk probleem waar je tegenaan loopt voor je kunnen oplossen.

Ben je op zoek naar een betaalbare webhosting dienst die op elk vlak uitblinkt, kies dan voor SiteGround.

Meer over SiteGround

Bezoek SiteGround      Lees onze SiteGround review

#5 GreenGeeks – De meest duurzame webhosting

GreenGeeks is de meest duurzame webhosting provider ter wereld.

Nu is duurzaamheid misschien niet direct een issue die je koppelt aan webhosting. Echter, volgens het Web Neutral Project is het internet is verantwoordelijk voor 10% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar het internet zorgt voor meer CO2 uitstoot dan de luchtvaartindustrie.

GreenGeeks homepage

GreenGeeks erkent dit probleem. Voor alle energie die deze webhosting provider consumeert, steken ze een drievoud terug in windenergie via de Bonneville Environmental Foundation.

Maar naast dat ze een hart voor de goede zaak hebben, levert GreenGeeks ook nog eens een uitstekende webhosting dienst.

Ik was ontzettend onder de indruk van hun klantenservice, die me steevast binnen minder dan een minuut te woord stond. Daarbij hebben ze een uitstekende uptime en snelheid, en zijn ze ook nog eens zeer betaalbaar.

Het is moeilijk niet een fan te zijn van GreenGeeks. Als je op zoek bent naar de beste groene webhosting dienst, kies dan voor GreenGeeks.

Meer over GreenGeeks

Bezoek GreenGeeks      Lees onze GreenGeeks review 

Nu gaan we kijken naar hoe je de beste webhosting voor jouw website kiest.

Als zelfstandig ondernemer ben je een duizendpoot. Marketing, sales, klantenservice, boekhouden – er zijn continue dingen die een beslag doen op je tijd.

Kosten zijn belangrijk. Maar een mogelijk nog crucialere factor is tijd. Je wilt je niet door allerlei bochten hoeven wringen om problemen op te lossen met de tools waarmee je je business runt. 

Als ondernemer ben je dus op zoek naar hosting die extreem betrouwbaar is. Die zorgt dat je site altijd online is. En die, wanneer er zich een probleem voordoet, binnen een paar minuten een medewerker voor je klaar heeft staan om dit probleem op te lossen. En dit alles wil je natuurlijk krijgen voor een eerlijke prijs.

Ik heb eens hosting gebruikt waar directe support alleen beschikbaar was tegen extra betaling, terwijl de dienst zelf al zeer prijzig was. Wanneer er zich een probleem voordeed, verzandde ik in een dagenlang spel van email pingpong om het op te lossen. Dit is het laatste wat je wilt bij een webhosting dienst.

Als je zeker wilt weten dat je niet met een dergelijk scenario te maken gaat hebben dan is Cloud86 de beste webhosting voor je. Je hebt hun support binnen no-time te pakken (ook telefonisch). Gewoon in het Nederlands. Bovendien draait je site met hen als een zonnetje. Als ondernemer is dit precies wat je nodig hebt voor je gemoedsrust.   

Voor internationale sites is SiteGround of (als je budget het toelaat) Kinsta de beste keuze.  

Voor nieuwe websites is shared webhosting in 99% van de gevallen de juiste keuze. Shared webhosting is veruit de meest voordelige hosting die er is. De lage kosten doen echter niet af aan de kwaliteit van de dienst. 

Met shared hosting deel je een server met andere websites. De meeste websites vereisen niet heel veel resources dankzij hun bescheiden bezoekersaantallen. Om die reden hebben veel websites niet hun eigen server nodig om goed te kunnen presteren.

In theorie kan het delen van een server problemen op leveren. Als bijvoorbeeld een van de sites op je server een gigantische bezoekersgolf ontvangt, dan kan dit ook jouw site vertragen of offline gooien. 

In de praktijk komt dit echter nauwelijks voor. De shared hosting diensten in deze gids hebben allemaal een uptime die hoger is dan 99.9%. Bij sommigen ligt de gemiddelde uptime zelfs hoger dan 99.99%.

Je vraagt je misschien af tot welk maandelijks bezoekersaantal aantal je shared hosting kunt blijven gebruiken. Meestal is dit tot aan de 50.000 bezoekers per maand. De selecte groep websites die dit soort aantallen bereiken doen hier vaak jaren over. Zodra jouw site zoveel bezoekers ontvangt, kun je altijd eenvoudig upgraden naar geavanceerdere hosting soorten binnen dezelfde provider.  

Hosting bedrijven zullen je vertellen dat de zwaarste shared hosting pakketten tot 100.000 bezoekers per maand aan kunnen. Echter, voor optimale prestaties doe je er meestal goed aan om rond de helft van dat aantal over te stappen naar bijvoorbeeld cloud hosting of een VPS. 

De beste shared hosting diensten zijn Cloud86, Hostinger en SiteGround. 

Lees hier meer over shared hosting.

WordPress is in de meeste gevallen het beste platform is om een site op te bouwen. De statistieken onderbouwen dit: meer dan een derde van alle websites draait op WordPress.

En als het specifiek op bloggen aankomt, dan is WordPress al helemaal de beste keuze. De alternatieven komen niet eens in de buurt. 

10 jaar geleden was het opzetten van een goede WordPress site een gedoe. Dit is al lang niet meer het geval. Ook als je geen enkele technische kennis hebt, kun je binnen no-time een WordPress site opzetten.

Webhosting bedrijven zijn op de populariteit van WordPress ingesprongen door gespecialiseerde WordPress hosting aan te bieden, iets wat managed WordPress hosting heet.

Managed WordPress hosting is een conciërgeservice waar alle technische aspecten van het runnen van een WordPress site worden geregeld door het webhosting bedrijf. Hieronder valt beveiliging, snelheid, WordPress updates, dagelijkse backups, website uptime en speciale plugins die je WordPress site versnellen. 

Het idee van managed WordPress hosting is om jou een zorgeloze ervaring te bieden, zodat je website onderhoud je praktisch geen tijd kost.

Een van de beste aspecten van managed WordPress hosting is de hoogwaardige support die je krijgt. Klantenservice wordt verzorgt door doorgewinterde WordPress experts met bergen aan ervaring in plaats van iemand die je een handleiding voorleest.

Aan dit alles hangt wel prijskaartje. Managed WordPress hosting is duurder dan “normale” webhosting. Dit zie je bijvoorbeeld duidelijk in Hostinger’s pakketten aanbod:

Hostinger paketten

In Hostinger’s geval vallen beide producten overigens onder shared hosting. Managed WordPress hosting kan dus óók shared hosting zijn.  

Als je doel is om grote hoeveelheden verkeer (50.000+ bezoekers per maand) naar je site te sturen is managed WordPress hosting 100% de kosten waard.

Als je zelfstandig ondernemer bent maar je denkt niet veel verkeer aan te gaan trekken, dan raad ik je Managed WordPress hosting alsnog aan. Website veiligheid en de tijd die je uitspaart met het zelf managen en updaten van je site maken dit een no-brainer. 

De beste managed WordPress webhosting aanbieders zijn Kinsta en, voor Nederlandse websites, Cloud86.

Lees hier meer over WordPress hosting.

In sommige gevallen is het slim zo weinig mogelijk voor hosting te betalen. Bijvoorbeeld, je hebt een business idee wat je zo goedkoop mogelijk wilt testen. Of je hebt een projectje naast je werk lopen waarvoor je een site wilt opzetten.

Zodra je project verandert in een echte onderneming, kun je altijd nog overstappen naar een beter hosting plan of betere provider.

Let wel: met de goedkoopste hosting pakketten krijg je waar je voor betaalt. Je kunt bijvoorbeeld niet rekenen op performance of klantenservice van wereldklasse. Als je voor écht goedkope (of zelfs gratis) hosting kiest, kun je er ook nog eens op rekenen dat je site vaak offline zal gaan en tergend traag zal zijn. Deals die te goed lijken om waar te zijn, zijn dit meestal ook. 

Gelukkig is er een goedkope hosting aanbieder die er niet voor zal zorgen dat je je laptop uit het raam wilt gooien. Dit is Hostinger. Kies deze aanbieder als je op zoek bent naar de beste goedkope hosting.  

Lees hier meer over goedkope hosting.      

Cloud hosting is perfect voor de volgende 2 gevallen: je site mag absoluut niet offline gaan, of je wilt een echt grote site bouwen. 

Deze soort hosting heeft een aantal enorme voordelen ten opzichte van traditionele hosting. 

Met cloud hosting is je site uitgesmeerd over meerdere servers. Je kunt de cloud voorstellen als een web van verschillende computers die allemaal met elkaar verbonden zijn. Zodra meer computers worden toegevoegd aan het netwerk, wordt de cloud sterker en robuuster. Als er één server offline gaat is dit geen probleem. Je website kan gebruik maken van de andere servers binnen de cloud.

Dit maakt het ook eenvoudig om je bandbreedte op te schalen of juist te verminderen. Verwacht je een gigantisch aantal bezoekers op een bepaald moment? Dan kan cloud hosting precies de capaciteit bieden die je nodig hebt om deze bezoekersgolf op te vangen.

Dit alles zorgt ervoor dat het nagenoeg onmogelijk is voor je site om offline te gaan wanneer je cloud hosting gebruikt. 

Wanneer je site groot is of binnenkort wordt (meer dan 50,000 maandelijkse bezoekers) is het slim cloud hosting te gebruiken.

De beste cloud hosting aanbieder is SiteGround.

Lees hier meer over cloud hosting.

Voordat we gaan dieper ingaan op de criteria van goede webhosting, geef ik je een paar richtlijnen voor het kiezen van de beste hosting:

 • Heb je een Nederlandse site met een Nederlands publiek en wil je zoveel mogelijk peace of mind rondom je hosting? Kies dan Cloud86 
 • Wil je zo goedkoop mogelijke webhosting zonder dat de kwaliteit in het geding komt? Kies dan voor Hostinger
 • Heb je een grote zakelijke WordPress website en zoek je naar VIP-hosting ervaring? Kies dan voor Kinsta
 • Zoek je naar een goede, internationale premium hosting dienst? Ga dan voor SiteGround
 • Wil je geweldige webhosting maar maak je je zorgen over de CO2 uitstoot die hostingbedrijven veroorzaken? Dan is GreenGeeks de beste webhosting voor jou

Als je deze richtlijnen volgt is de kans dat je op een gegeven moment wilt wisselen van hosting miniem. 

Nu ben je waarschijnlijk benieuwd waarop we deze webhosting diensten beoordelen. Waarom zijn uitgerekend deze 5 beter dan de 100en webhosting providers waar je uit kunt kiezen?

Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren.  

Wanneer je site offline is, is zelfs de meest geavanceerde webhosting dienst niks waard. Het heeft geen zin een website te hebben waarbij er een behoorlijke kans is dat je bezoekers hem offline zullen aantreffen.  

We gebruiken de Pingdom tool om de uptime van de beste hosting providers in de gaten houden. De hosting diensten in deze gids scoren stuk voor stuk waanzinnig qua uptime.   

Geen mens op aarde houdt van trage websites. Mensen zullen wegklikken van je site wanneer deze traag laadt. En zelfs als ze op je site blijven, zullen ze je pagina’s geïrriteerd navigeren. Daarbij komt, hoe trager je site, hoe lager je web pagina’s in Google verschijnen.

Je hebt zelf een dikke vinger in de pap wanneer het aankomt op de snelheid van je site. Het gebruik maken van goede caching, letten op de grootte van je afbeeldingen, en het webplatform dat je gebruikt beïnvloeden allemaal de snelheid van je site. Maar uiteindelijk valt en staat alles met je hosting. Trage hosting leidt hoe dan tot een trage website – je eigen optimalisaties ten spijt.

De snelheid van onze aanbevolen hosting diensten hebben we getest via GTmetrix en Google Page Speed.

De GTmetrix resultaten van een site die draait op SiteGround. Zoals ik eerder al zei: de dienst is zeer snel

Stel je voor. Je opent je website en ziet dat die offline is. Je gaat naar de site van je hosting provider. Op hun contactpagina vind je geen telefoonnummer of live chat functie, maar slechts een contactformulier. 

Je stuurt ze een bericht. Na een halve dag heb je nog steeds geen respons. Het zweet breekt je uit. Bezoekers beklagen zich bij je dat ze je site niet kunnen bereiken.

Een dag later krijg je eindelijk een bericht terug. Wat blijkt? Je betaalgegevens waren verlopen waardoor je abonnement zich niet automatisch kon verlengen. 

Uiteindelijk gaat je site pas na 2 volle dagen weer de lucht in. 

Voor de meeste mensen zou het bovenstaande scenario een ramp zijn. Maar zodra je hosting kiest voor een nét te voordelige prijs, zul je vroeg of laat tegen precies dit soort problemen aan gaan lopen. 

Mijn advies? Vrijwel elke hostingdienst biedt een niet-goed-geld-terug garantie. Je kunt dus zonder risico een website opzetten en losgaan op hun klantenservice. Bel ze op, maak tickets aan, gebruik hun live chat functie. Check hoe snel de responsetijden zijn en hoe vaardig je wordt geholpen.

Zorg dat je zeker weet dat de kwaliteit van hun klantenservice aan joúw standaarden voldoet.

We hebben uitgebreid de klantenservice van bovenstaande hosting diensten zelf getest. Daarnaast hebben we ook gekeken naar online recensies en meningen van andere gebruikers om een zo compleet mogelijk beeld te kunnen vormen. 

Sites met veel verkeer behoeven andere webhosting dan sites met weinig verkeer. 

Shared webhosting is prima voor websites tot aan de 50,000 bezoekers. En wanneer je een site hebt met niet meer dan 10,000 bezoekers per maand, voldoet het goedkoopste shared hosting pakket in de meeste gevallen. 

Maar als je een grote website hebt, of van plan bent je site te groeien, is dit niet meer voldoende. Op dit moment wil je een premium hosting gebruiken en makkelijk kunnen upgraden naar cloud hosting, VPS-hosting, of dedicated hosting. 

Wanneer je grote ambities hebt, bespaar dan niet op hosting. De paar extra tientjes per maand die duurdere hosting kost betaalt zich makkelijk terug door de tijd die je uitspaart via de kwaliteit en service die je krijgt. 

De meeste hostingdiensten kosten tussen de 4 en 20 euro per maand. Ik raad je af minder te betalen dan dit. Kies je bijvoorbeeld voor Hostinger’s allergoedkoopste plan, dan krijg je geen gratis SSL-certificaat of dagelijkse backups. Ook is het een stuk trager dan Hostinger’s Premium pakket, wat maar een paar euro duurder is. Dat maakt hun goedkoopste pakket niet de moeite waard.

Er is een handige manier om optimaal te profiteren van de introductie-aanbiedingen die webhosting diensten aanbieden. Als je meerdere jaren vooruit betaalt, dan betaal je het introductietarief gedurende deze periode. Zo kun je bij sommige hosting providers uiteindelijk 3 jaar lang het introductietarief betalen.  

Het kan zijn dat je al een website hebt en deze wilt verhuizen naar een nieuwe host. Dit proces is vaak niet zo pijnloos als je zou willen.

Gelukkig bieden sommige hosting bedrijven in deze gids bieden een professionele website migratie aan wat je weken aan pijn en leed kan besparen. SiteGround’s supportteam bijvoorbeeld verzorgt website migraties die niet meer dan 2-3 werkdagen duren

Ik kan voor bijna geen enkele situatie gratis webhosting aanbevelen. Gratis hosting is traag, onbetrouwbaar en heeft waardeloze of zelfs niet bestaande klantenservice. Geen enkele business zou ooit moeten overwegen gratis webhosting te gebruiken. 

Maar heb je bijvoorbeeld een eenmalig evenement waarvoor je een simpele website wilt? Dan kun je iets als Google Sites gebruiken. Dit is een gratis websitebouwer waaraan je je eigen domeinnaam kunt koppelen en makkelijk een site van een paar pagina’s de lucht in kan krijgen. Dat je een eigen domeinnaam eraan kunt verbinden zorgt ook nog eens voor een professionele uitstraling. 

Het heeft even geduurd, maar het is ons uiteindelijke gelukt een shortlist te maken van de 5 beste hosting diensten.

Ik verwacht dat tenminste een van deze diensten goed op jouw website aansluit.

Hieronder vind je ze nogmaals:

 • Cloud86 – De beste webhosting voor de meeste mensen
 • Hostinger – De beste budget hosting
 • Kinsta – De beste VIP WordPress hosting
 • SiteGround – De beste allrounder
 • GreenGeeks – De meest duurzame webhosting

Veel gestelde vragen over hosting

Wat is webhosting?

Webhosting is het huren van een stuk webruimte op een server waar de bestanden waaruit jouw website bestaat opgeslagen staan. Een server is een computer die continue in verbinding staat met het internet en zich bevindt in een datacenter. De server zorgt er dus voor dat mensen jouw website kunnen bezoeken.


Wat is shared hosting?

Bij shared hosting deel je een server met andere websites.
Shared hosting is ideaal voor het gros van de websites. Shared hosting vereist geen technische kennis, vergt zeer beperkt onderhoud vereist en veel pakketten zijn te krijgen voor 4 tot 20 euro per maand.

De kosten zijn zo laag omdat de eindgebruiker slechts voor een deel van de webserver betaalt. De kosten voor het laten draaien van een server worden verdeeld over alle gebruikers die betalen voor delen van de serverruimte. Dit betekent wel dat je als gebruiker beperkte controle hebt over de server. Doordat de server door veel mensen wordt gebruikt, is het niet mogelijk om zelf de server configuratie te wijzigen.


Hoe lang duurt het om shared hosting op te zetten?

Shared hosting opzetten is in een paar klikken gebeurd. Je zult aan het hele proces niet meer dan 10 minuten kwijt zijn. Het tweede hoofdstuk van onze WordPress handleiding laat je het proces stap voor stap zien aan de hand van afbeeldingen en korte beschrijvingen.


Wat is de goedkoopste soort hosting?

Shared hosting is de goedkoopste hosting. Een aantal hosting bedrijven uit deze gids kosten een paar euro per maand. Gratis hosting raden wij af. Je zult met gratis hosting dusdanig gelimiteerd zijn met je mogelijkheden en zo’n slechte support ontvangen dat je er niet aan moet beginnen.


Hoe werkt zo’n webserver eigenlijk?

Een webserver verbind je met het World Wide Web. Het werkt via het HyperText Transfer Protocol (HTTP) en verzendt verzoeken van gebruikers van de webbrowser door naar de server die vervolgens de gewenste content toont. Bijvoorbeeld, webpagina’s of een videogame.

Een server kan doorgaans een of meerdere websites en al hun gegevens (zoals tekst, afbeeldingen en video’s) opslaan. Dit maakt het tot het meest essentiële onderdeel van webhosting services.

Computerservers hebben hardware nodig om te kunnen functioneren. Bovendien bevat de setup van de webserver meestal firewalls, besturingssystemen, netwerk connectiviteit suites en beveiliging tools.

Webhosting bedrijven kunnen een webserver splitsen, zodat meerdere klanten deze kunnen gebruiken (shared hosting). Of ze kunnen een volledige server verhuren aan één gebruiker (dedicated services). Daarnaast bieden hosting bedrijven ook cloud hosting aan. Hierbij is je website verspreid over meerdere servers waardoor je site niet offline kan gaan als er een server uitvalt. 


Ik zie dat mijn shared hosting pakket 25.000 bezoekers per maand toe staat. Wat moet ik doen als ik dit aantal ga overschrijden?

De meeste webhosting bedrijven bieden meerdere pakketten aan. Als je op een gegeven moment boven de aangegeven limiet gaat uitkomen, kun je eenvoudig overstappen op een pakket met een hogere bandbreedte.

Vrees niet als je uiteindelijk tegen het plafond van het hoogste shared hosting pakket gaat aankomen: op dat moment kun je altijd upgraden naar bijvoorbeeld cloud hosting (je site wordt uitgespreid over meerdere servers), VPS-hosting (je deelt nog steeds een server maar kunt controle uitoefenen over de configuratie) of een dedicated server (waar alleen jijzelf toegang tot hebt). Deze opties kosten meer geld maar bieden ook een stuk meer flexibiliteit qua schaalbaarheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.