Direct weten wat de beste webhosting van 2024 is? Cloud86 is de beste keuze voor de meeste mensen omdat het snel, betaalbaar en makkelijk te gebruiken is.

Veel hosting providers beloven gouden bergen maar bieden een matige dienst tegen een te hoge prijs. Nu de uitdaging: hosting diensten zijn op het eerste gezicht vaak niet uit elkaar te halen. Dus hoe kun je weten welke partij je moet kiezen? 

Dit artikel vertelt je wat de beste hosting van dit moment is. Het is geen natte vingerwerk: ik heb bij tientallen providers een pakket afgesloten en hun dienstverlening uitgebreid getest en met elkaar vergeleken. 

De beste webhosting van 2024

 • Cloud86 – De beste webhosting voor de meeste mensen
 • Hostinger – De beste internationale budget hosting
 • Kinsta – De beste VIP WordPress hosting
 • SiteGround – De beste klantenservice
 • Mijn.host – De meest duurzame webhosting

Ik ben al jaren bezig met het ontwikkelen van websites en daarbij aansluitend het onderzoeken van de hosting industrie. Mijn conclusie: goede hosting is verrassend belangrijk voor je peace of mind en het uiteindelijke succes van je site. Twee providers in dezelfde prijsklasse kunnen kwalitatief even veel verschillen als dag en nacht.

Voor dit artikel heb ik eerst een overzicht gemaakt van alle hosting providers die zich op de Nederlandse markt richten (dit zijn er tientallen). Vervolgens heb ik bij al deze partijen een hosting pakket afgesloten en ben ik ze gaan testen op snelheid, stabiliteit (uptime), klantenservice en features.

Ook heb ik gekeken naar hoe het kostenplaatje van iedere host afsteekt tegen de kwaliteit van de dienstverlening.  

Omdat deze site zich vooral richt op WordPress, heb ik deze hosting partijen hoofdzakelijk door een WordPress lens bekeken. Zo heb ik dezelfde WordPress website bij iedere provider geïnstalleerd en de snelheid aan de hand hier van getest. Dat gezegd hebbende zouden deze snelheidstesten als een goede proxy moeten dienen voor andere web apps zoals Drupal en Joomla.

Ik heb uiteindelijk 5 webhosts gekozen die behoorlijk van elkaar verschillen en daarmee voor ieder wat wils moeten bieden.

Uiteindelijk bestaat er namelijk niet zoiets als de beste hosting provider. Wat de beste provider voor jou is hangt af van je specifieke wensen en behoeften. Heb je een mission critical zakelijke website en wil je 24/7 met je provider in contact kunnen komen met maximaal 1 minuut wachttijd? Dan heb je een andere provider nodig dan een ZZP’er wiens site meer dient als online visitekaartje.

Verderop in dit artikel ga ik in meer detail in op het belang van snelheid, stabiliteit, klantenservice, features en op welke manier ik al deze dingen heb beoordeeld.

Start24 is een blog wat zich richt op (online) ondernemers, opgericht door Joost Boer (ondergetekende) en Tom Berger. We zijn zelf al jaren aan het ondernemen en hebben gemerkt dat het verrassend lastig was de juiste software te kiezen om onze bedrijven mee te ondersteunen.

Een voorbeeld: ik heb jarenlang hosting gebruikt die veel te duur was en daar bovenop belabberde klantenservice aanbood. Ik wist niet beter.

Met Start24 willen we het voor freelancers en kleine tot middelgrote ondernemingen super eenvoudig maken de beste business tools te kiezen. We testen alle software die we hier bespreken grondig en raden alleen diensten aan die we zelf gebruiken of zelf zouden willen gebruiken.

Ben je er na het lezen van dit artikel nog niet helemaal uit welke hosting partij het beste voor jou is? Schroom je dan niet hieronder een bericht achter te laten, onze hosting quiz in te vullen of direct contact op te nemen via info@start24.nl. We denken graag met je mee.

#1 Cloud86 – De beste webhosting voor de meeste mensen

Onze keuze

Cloud86 logo
 • Beste Nederlandse webhost
 • Snelste hosting van Nederland
 • Zeer betaalbaar
 • Klantenservice telefonisch bereikbaar

Cloud86 is een nieuwe speler binnen de Nederlandse webhosting markt. Toch hebben ze binnen korte tijd een geweldige reputatie opgebouwd, met een grote groep razend enthousiaste gebruikers (inclusief wij van Start24; onze site draait sinds begin 2023 ook op Cloud86):

Cloud86 Google reviews.

Het is een partij die de perfecte mix biedt tussen super moderne technologie, persoonlijke klantenservice en betaalbaarheid.

Dit is wat ik geweldig vind aan Cloud86

 • Snelheid. Met laadtijden van een halve seconde is Cloud86 de snelste hosting provider van Nederland. Ze beknibbelen niet op hun allergoedkoopste hosting pakketten dus ook hiermee krijg je toegang tot razendsnelle servers.
 • Persoonlijke klantenservice. Je kunt Cloud86 telefonisch bereiken zonder wachttijd, of ze gewoon een email sturen. Hun contact gegevens zitten niet ergens verstopt in de diepste krochten van hun website, maar vind je op iedere pagina terug.
 • Voor ieder wat wils. De provider biedt uitstekende shared hosting pakketten aan voor sites die tot ongeveer 50.000 maandelijkse bezoekers ontvangen, maar heeft ook grover geschut in de vorm van VPS hosting en een Virtual Private Cloud. Hoe groot of klein je site dus ook is, je kunt bij Cloud86 terecht.
 • Geweldige prijs-kwaliteitverhouding. De goedkoopste Cloud86 pakketten kosten tussen een paar euro per maand en 12 euro per maand.
 • Ze zijn onafhankelijk. Een unicum in het Nederlandse hosting landschap waar het gros van de hosting providers is overgenomen door een conglomeraat en als gevolg daarvan dienstverlening van bedenkelijke kwaliteit heeft.

Cloud86 gebruikt gloednieuwe LiteSpeed servers. Het resultaat? Hosting van een paar euro per maand die duurdere concurrerende diensten in het stof doet bijten. Bekijk hier de resultaten van ons WordPress snelheidsonderzoek.

Dingen om rekening mee te houden

 • Cloud86 heeft alleen servers in Nederland. Geen probleem als je alleen bezoekers aantrekt vanuit Nederland of andere landen in Europa, maar minder praktisch als je bezoekers vooral in – zeg – de VS zitten.
 • Bereikbaarheid van klantenservice is beperkt. Je kunt ze alleen bereiken binnen Nederlandse kantooruren (hoewel ze hun beschikbaarheid binnenkort gaan uitbreiden) – tenzij het gaat om een noodgeval.

Voor wie is Cloud86 geschikt?

Iedereen wiens website bezoekers zich in of rond Nederland bevinden en die geen 24/7 klantenservice nodig heeft. Hun standaard webhosting is perfect voor kleine tot middelgrote sites en zodra je deze pakketten ontgroeit, kun je overstappen op hun VPS hosting. Cloud86 is super makkelijk te gebruiken voor beginners, maar biedt daarnaast ook zat geavanceerde functionaliteit voor ervaren gebruikers.

Bezoek Cloud86 nu of lees onze Cloud86 review voor meer details.

#2 Hostinger – De beste internationale budget hosting

 • Perfect voor kleinere websites
 • 24/7 customer support
 • Super snel dankzij nieuwste LiteSpeed servers
 • Gratis domeinnaam

Kun je goede webhosting krijgen voor een paar euro per maand? Als het aan Hostinger ligt wel.

De meeste goedkope hosting is de moeite niet waard. Trage servers, veel downtime, een klantenservice die incapabel en/of niet te bereiken is… Met de meeste providers wil je er niet aan beginnen. Hostinger daarentegen is snel, heeft een degelijke klantenservice en een prima uptime.

Hostinger home

Dit is wat ik geweldig vind aan Hostinger

 • Aantrekkelijke deals. Als je bereidt bent een paar jaar vooruit te betalen kun je met Hostinger een enkele site huisvesten voor minder dan 3 euro per maand. Voor internationale hosting is dat een prikkie.
 • Moderne servers. Enkele jaren geleden is Hostinger overgestapt op LiteSpeed server technologie. Hierdoor zijn de laadtijden van je site uitstekend.
 • 24/7 klantenservice. Toegegeven, je moet 30-40 minuten wachten op een antwoord (tenzij je extra betaalt voor priority support), maar Hostinger’s klantenservice is op ieder uur van de dag te bereiken. Medewerkers zijn gemiddeld genomen minder capabel dan die van de andere hosting providers in dit overzicht, maar kunnen de meeste problemen waar je op stuit zonder al te veel moeite voor je oplossen.  
 • Makkelijk te gebruiken. Hostinger’s zelfontwikkelde hPanel (ook in het Nederlands beschikbaar) is intuïtief en mooi ontworpen wat het managen van je sites doodeenvoudig maakt.

Dingen om rekening mee te houden

 • Alleen geschikt voor kleine tot middelgrote websites. Hoewel Hostinger bijna alle type webhosting aanbiedt (shared, VPS, cloud), schitteren ze alleen op het gebied van shared hosting.
 • De wachttijd van hun klantenservice kan irritant zijn. Zodra je aan het chatten bent met iemand, reken er op dat je ook tussen de antwoorden nog enkele minuten kunt wachten. Dit kan ervoor zorgen dat het oplossen van een simpel probleem uiteindelijk een uur of langer duurt.  

Voor wie is Hostinger geschikt?

Mensen die op zoek zijn naar een goede internationale hosting partij voor zo min mogelijk geld. Ze hebben servers over de wereld wat handig is als je een internationaal publiek aantrekt. Hostinger is het meest geschikt voor hobby projecten en kleinere zakelijke websites.  

Bezoek Hostinger nu of lees onze Hostinger review voor meer details.

#3 Kinsta – De beste VIP WordPress hosting

 • Beste VIP WordPress host
 • Fantastische 24/7 customer support
 • 24 datacenters wereldwijd
 • Onverslaanbare performance

Kinsta is de Ferrari onder de managed WordPress hosting diensten.

Deze dienst onderscheidt zich van de andere providers die ik hier bespreek op twee manieren: je kunt er alleen WordPress sites op draaien en het is een stuk duurder dan de rest. Dat klinkt wellicht niet heel aantrekkelijk. Toch staat Kinsta niet voor niets op deze lijst. Het is een van de beste premium WordPress hosting providers die er is, en een uitstekende keuze voor zware, zakelijke websites.

Kinsta landingspagina hosting.

Dit is wat ik geweldig vind aan Kinsta

 • VIP-klantenservice. Je kunt Kinsta 24/7 bereiken met niet meer dan een minuut wachttijd. Hun team zal net dat stapje extra voor je gaan dan bij wat je met “normale” hosting providers gewend bent. Bovendien bieden ze als de enige internationale hosting provider ook Nederlandse klantenservice aan.
 • Veiligheid. Je krijgt standaard automatische dagelijkse backups maar kunt dit via een add-on opkrikken naar backups ieder uur. Daarnaast krijg je Cloudflare DDoS bescherming en wordt je site 24/7 in de gaten gehouden.
 • Super snel en stabiel. Kinsta draait op het Google Cloud platform en maakt gebruik van Google’s nieuwste servers (Google Cloud C2). Het resultaat is een uptime van praktisch 100% en extreem snelle laadtijden (ruim onder de seconde) over de hele wereld. Ze hebben server locaties in tientallen landen.  
 • Bijzonder makkelijk te gebruiken. Kinsta heeft een zelfontwikkeld dashboard wat snel, overzichtelijk en zeer gebruiksvriendelijk is.
 • Overzichtelijke pakketten. Hun pakketten hebben bijna precies dezelfde features. Dit maakt het kiezen van een pakket zeer makkelijk: kies er een aan de hand van je maandelijkse bezoekers en je bent klaar om te gaan.

Dingen om rekening mee te houden

 • Het is dúúr. Ik zal er geen doekjes om winden: zelfs Kinsta’s goedkoopste pakket kost een klein fortuin. Het is daarmee complete overkill voor gloednieuwe sites met weinig bezoekers.
 • Aantal populaire plugins zijn geblokkeerd. Als managed WordPress host heeft Kinsta redelijk wat plugins geblokkeerd, waaronder de meeste caching plugins. Nu heeft Kinsta al uitstekende ingebouwde server-side caching, maar sommige van deze plugins laten je je site op veel meer manieren optimaliseren dan alleen caching. Dat is dus zonde.  

Voor wie is Kinsta geschikt?

Zoek je een zo zorgeloos mogelijke hosting ervaring voor je WordPress website en spelen kosten een minder grote rol? Dan is Kinsta een geweldige optie. Ze zijn zeer populair onder grotere bedrijven en serieuze bloggers.

Bezoek Kinsta nu of lees onze Kinsta review voor meer details.

#4 SiteGround – De beste klantenservice

SiteGround Hosting
 • Officieel door WordPress aanbevolen
 • Fantastische 24/7 customer support
 • Draait op het Google Cloud Platform
 • Perfect voor beginners

SiteGround is sinds jaar en dag een van de populairste hosting diensten ter wereld. De provider staat bekend om zijn snelheid, betrouwbaarheid, uitstekende klantenservice en gebruiksvriendelijkheid.

Start24 heeft jaren gedraaid op SiteGround (het was in het begin van 2023 dat we op Cloud86 overstapten). Hun plaats in deze top 5 zou je daarom waarschijnlijk niet verbazen.

SiteGround homepage.

Dit is wat ik geweldig vind aan SiteGround

 • Ideaal voor beginners. Ik werk al jaren met SiteGround en elke keer dat ik het dashboard in ga is het weer genieten. Hun zelfontwikkelde Site Tools is super snel en makkelijker te gebruiken dan het dashboard van bijna iedere andere webhost.
 • Maar genoeg vuurkracht voor ervaren gebruikers. Hoewel SiteGround perfect is voor beginners, kunnen ervaren gebruikers er ook terecht. Hun pakketten hebben uitstekende specificaties en kunnen sites die honderdduizenden bezoekers per maand ontvangen aan. Achter de schermen krijg je daarnaast toegang tot een zwik aan geavanceerde features.
 • 24/7 telefonische klantenservice en live chat. SiteGround’s klantenservice is een van de beste binnen de industrie. Ik moet het door de jaren heen een keer of 20 gebruikt hebben en ben altijd onder de indruk hoe snel ik word geholpen en hoever hun medewerkers gingen in het helpen oplossen van m’n problemen.
 • Veel aantrekkelijke WordPress features. Je kunt allerlei web apps op SiteGround installeren, maar in WordPress blinken ze uit. Ze bieden allerlei super handige WordPress features en extraatjes zoals een 1-click testomgeving (waar je makkelijk nieuwe designs voor je site kunt ontwikkelen) en hun eigen caching plugin.
SiteGround dashboard
SiteGround heeft een fantastisch dashboard

Dingen om rekening mee te houden

 • Verlenging is prijzig. SiteGround heeft aantrekkelijke instaptarieven. Maar let op: na het eerste jaar betaal je aanzienlijk meer. Dit is normaal onder hosting bedrijven maar bij SiteGround is het een extreme sprong die je maakt.  
 • Klantenservice iets meer weggestopt. De afgelopen jaren heeft SiteGround het lastiger gemaakt hun klantenservice te bereiken. Je moet iets meer graven in hun site en je eerst door een stel computer-gegenereerde vragen heen werken voordat je met een mens kunt spreken.

Voor wie is SiteGround geschikt?

Mensen die zoeken naar kwalitatief hoogstaande, makkelijk te gebruiken hosting en het niet erg vinden om een beetje meer te betalen. Als je het mij vraagt sluit SiteGround aan bij een behoorlijk groot aantal soorten websites: (groeiende) blogs, ecommerce sites en zakelijke websites.  

Bezoek SiteGround nu of lees onze SiteGround review voor meer details.

#5 Mijn.host – De meest duurzame webhosting

 • Onafhankelijke Nederlandse provider
 • Supersnelle servers
 • Zeer betaalbaar
 • Makkelijk te gebruiken

Duurzaamheid is misschien niet direct een issue die je koppelt aan webhosting. Echter, volgens het Web Neutral Project is het internet is verantwoordelijk voor 10% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. We zijn op het punt aanbeland waar het internet zorgt voor meer CO2 uitstoot dan de luchtvaartindustrie.

Mijn.host groene hosting

De oprichter van mijn.host vind dit onacceptabel, en heeft hierom een hosting provider opgericht waar duurzaamheid een grote rol speelt.

Dit is wat ik geweldig vind aan Mijn.host

 • De meest duurzame hosting van Nederland. Alle energie die mijn.host consumeert is 100% hernieuwbaar. Ook maken ze gebruik van HP Gen10 servers die onder de meest zuinige ter wereld vallen.
 • Performance wordt niet opgeofferd. Mijn.host’s snelheid en stabiliteit is meer dan uitstekend. Net als Cloud86 en Hostinger maken gebruik van moderne LiteSpeed servers.
 • Klantenservice is 7 dagen per week beschikbaar en zeer capabel. Je zult je bij mijn.host niet een nummertje voelen.
 • Genereuze specificaties. Zelfs hun goedkoopste pakket biedt al onbeperkt dataverkeer en Redis caching.

Dingen om rekening mee te houden

 • Responstijd klantenservice bedraagt enkele uren. Andere hosting providers in dit overzicht reageren sneller.
 • Mooie actietarieven, maar flinke verhoging na verlenging. Net als SiteGround is ook mijn.host bekwaam in het aanbieden zeer aantrekkelijke actietarieven, om na verlenging de kosten te verdubbelen. Dat gezegd hebbende blijft mijn.host zeer aantrekkelijk geprijsd.

Voor wie is mijn.host geschikt?

Mensen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Kijk, het is niet zo alsof de andere providers in dit overzicht niet grote stappen maken op dit front. SiteGround en Kinsta draaien beiden op Google Cloud wat CO2-neutraal is. Maar mijn.host gaat hier nog net een stapje verder in door o.a. ook de restwarmte van hun datacenter te leveren aan woningen en gebouwen in een deel van Overamstel in Amsterdam. Ook zijn hun servers efficiënter.  

Bezoek mijn.host nu of lees onze mijn.host review voor meer details.

Webhosting vergelijken

Cloud86HostingerKinstaSiteGroundMijn.host
WebsiteCloud86.nlHostinger.nlKinsta.comSiteGround.comMijn.host
Prijs vanaf€1,95 p/m€3,99 p/m$35 p/m€2,49 p/m€1,99 p/m
Uptime garantie
KlantenserviceTelefoon op werkdagen van 9-5, ticket support24/7 live chat, ticket support24/7 live chat (1 minuut wachttijd), ticket support24/7 live chat en telefoon, ticket support7 dagen per week email support
Managed WordPress
Soorten hostingShared, VPS, virtual private cloudShared, VPS, cloudPremium sharedShared, cloud, resellerShared, VPS, dedicated
Meest geschikt voorIeder type websiteKleine tot middelgrote sitesSnelgroeiende zakelijke sitesIeder type websiteKleine tot middelgrote sites
Server locatiesNederlandNederland en 5 andere landenNederland en 26 andere landenNederland en 6 andere landenNederland

Hosting test criteria

Hosting providers die we testen (meer dan 30 onderhand) beoordelen we op de volgende punten.

Snelheid

Het eerste wat een bezoeker opvalt aan je website is diens snelheid. De tijd van ieder mens is schaars: niemand heeft zin om een paar seconden of meer naar een leeg scherm te turen voordat er iets gebeurt. Bovendien heeft Google een even grote afkeer tegen langzame sites als je bezoekers, waardoor trage sites lager in Google verschijnen.

Je hebt zelf een dikke vinger in de pap wanneer het aankomt op de snelheid van je site. Het gebruik maken van goede caching, letten op de grootte van je afbeeldingen, en het webplatform dat je gebruikt beïnvloeden allemaal de snelheid van je site. Maar uiteindelijk valt en staat alles met je hosting. Trage hosting leidt hoe dan tot een trage website – je eigen optimalisaties ten spijt.

Ik test de snelheid van hosting providers via tools zoals GTMetrix en Google Page Speed.

GTMetrix test resultaten van een site gehost op Cloud86.

Uptime

Downtime kan een negatieve impact hebben op de inkomsten, reputatie en SEO-rankings van een website.

Hosting providers geven vaak een uptime-garantie van minstens 99,98%, maar eigenlijk wil je dat een site minstens 99,999% van de tijd te bereiken is. Een kwakkelende downtime is een van de eerste duidelijke tekenen dat er iets fundamenteel schort aan de infrastructuur van je hosting provider. Als dit het geval is, moet je zo snel mogelijk overstappen.

Ik gebruik Uptime Robot om de uptime van hosting providers in de gaten houden, kijk naar hun uptime/downtime status, spit online gebruiker reviews en fora door, en kijk of er in het verleden belangrijke downtime incidenten hebben plaatsgevonden.

Klantenservice

Webhosting is waar je site leeft op het internet. Voor je eigen gemoedsrust is het belangrijk te voelen dat je kunt leunen op support die je rugdekking biedt.

De kwaliteit van klantenservice hangt samen met de bereikbaarheid (hoe en wanneer kun je je host bereiken) en technisch inzicht (begrip van het probleem en hoe snel het wordt opgelost) van je host.

In de regel moet je er op kunnen rekenen dat je de support van je provider kunt bereiken binnen een uur. Of een paar minuten wanneer er een echt noodgeval is.

Normaal gesproken is hosting support bereikbaar via live chat, email of support tickets, maar sommige providers (zoals Cloud86) kun je ook telefonisch bereiken.

Ik vuur meerdere technische vragen op hosting providers af om te kijken hoe snel en technisch onderlegt de support is. Daarnaast kijk ik naar gebruikersreviews voor een zo compleet mogelijk beeld.

Gebruiksvriendelijkheid

Je wilt bij het gebruiken van je hosting provider niet tegen frictie aanlopen. Zaken zoals het afsluiten van een hosting pakket, terugzetten van backups, opzetten van een testomgeving en installeren van WordPress moeten intuïtief en voor de hand liggend zijn.

De internationale hosting providers in dit overzicht scoren hier net iets beter dan de Nederlandse. Ze gebruiken zelfontwikkelde hosting dashboards die logischer in elkaar steken dan standaardoplossingen zoals Plesk of DirectAdmin, waar de meeste Nederlandse providers gebruik van maken.

Hostinger dashboard

Dat gezegd hebbende zijn ook de Nederlandse providers in dit overzicht niet lastig te gebruiken – ook niet voor beginners.

Om de gebruiksvriendelijkheid van een provider te testen, schuif ik eerst m’n eigen hosting kennis aan de kant. Dan doorloop ik het hele proces van een hosting pakket afsluiten, tot een CMS installeren, een domeinnaam koppelen en taken uitvoeren zoals het veranderen van de PHP versie. Ik beoordeel hoe snel en makkelijk dit gaat: hoe vaak moet ik naar de kennisbank grijpen of aankloppen bij de klantenservice?

Features

Belangrijke features zijn het opzetten van een testomgeving, automatische backups, server beveiliging en een betrouwbare (gratis) verhuisdienst (voor het geval je over stapt van een andere host).

Het is bijzonder in welke mate hosting providers qua features van elkaar kunnen verschillen. Sommige hosting providers bieden geen van de features die ik hierboven noem (hierover later meer).

Kosten

Net als met iedere dienstverlening wil je een eerlijke prijs betalen voor wat je krijgt.

Kijk je naar de prijsverschillen tussen de hosting providers in dit overzicht, dan zie je dat die enorm kunnen zijn. Hoge prijzen die hosting providers vragen worden vaak vooral veroorzaakt door support. Als die dag en nacht binnen een minuut voor je klaar staat voor wat voor probleem dan ook (inclusief de niet urgente), ga je dat voelen in je portemonnee.   

Heb je een dergelijke mate van ondersteuning niet nodig, dan kun je makkelijk een paar tientjes per maand uitsparen op je hosting en goedkope hosting kiezen.

De beste hosting provider kiezen voor jouw website

Wat de meest geschikte hosting voor jouw site is hangt af van je specifieke behoeftes en verwachtingen. Hier zijn een paar richtlijnen om je op weg te helpen.  

 • Support. Vooral wanneer je een beginner bent, kan het prettig zijn je hosting provider telefonisch te bereiken. Dat kan bij Cloud86 en SiteGround, maar niet bij Hostinger, Kinsta en mijn.host. Verder is het belangrijk te bepalen hoe belangrijk het voor je is om een hosting provider binnen een paar minuten te kunnen bereiken op ieder moment van de dag. Bij de Nederlandse providers in dit overzicht kan dit voor noodgevallen, maar niet voor kwesties die minder urgent zijn.
 • Kleine/nieuwe websites. In de regel is het onzinnig om voor een nieuwe site meer te betalen dan 10 euro per maand – zelfs bij een wat zwaardere site zoals een webshop.
 • Server locaties. Richt je site zich op Nederland of Europa, dan hoeft een hosting provider alleen servers in Nederland te hebben. Gaat je site zich vooral richten op bijvoorbeeld een Aziatisch of Amerikaans publiek, dan is het vaak logischer een internationale provider te kiezen met server locaties over de hele wereld.
 • Minder belangrijke overwegingen. Iets waar je je meestal weinig zorgen over hoeft te maken is schijfruimte. Ik kreeg eens een verbaasde email van een bezoeker die zich afvroeg waarom we vonden dat provider A een aantrekkelijker hosting aanbod had dan provider B. Terwijl die laatste twee keer zoveel schrijfruimte aanbood. Punt is dat de gemiddelde WordPress site pak en beet 0,5GB tot 1GB groot is. Het is leuk wanneer een hosting aanbieder 200GB aanbiedt, maar nodig heb je het niet.

Hier zijn mijn rapid-fire aanbevelingen per provider in dit overzicht:

 • Zoek je naar een Nederlandse host die de beste balans biedt tussen snelheid, betrouwbaarheid, support en kosten? Kies dan Cloud86
 • Wil je een snelle webhosting dienst met 24/7 ondersteuning? Kies dan voor Hostinger.
 • Heb je een grote zakelijke WordPress website of blog en zoek je naar een VIP-hosting ervaring? Kies dan voor Kinsta.
 • Heb je een wat groter budget, en zoek je naar een internationale premium hosting dienst die super makkelijk te gebruiken is voor beginners? Ga dan voor SiteGround.
 • Wil je geweldige webhosting maar maak je je zorgen over de CO2 uitstoot die hostingbedrijven veroorzaken? Dan is mijn.host de beste webhosting voor jou.

Voor ons bij Start24 waren de belangrijkste redenen om uiteindelijk Cloud86 te gebruiken dat 1.) ze de snelste webhost van Nederland zijn en 2.) dat ze de meeste waar voor je geld bieden in vergelijking met andere hosting providers.

Jouw overwegingen zijn mogelijk net iets anders. Maar wat ik verwacht is dat voor de meeste mensen die dit artikel lezen Cloud86 de beste keuze is.   

Types hosting om uit te kiezen

Er zijn verschillende soorten hosting. Om het niet te ingewikkeld te maken: voor sites met minder dan 50.000 maandelijkse bezoekers kun je in bijna alle gevallen het beste voor shared hosting of managed WordPress hosting kiezen.

 • Shared hosting. Je deelt een server met andere gebruikers. Je hebt hier geen enkele technische kennis voor nodig: alle server configuratie en -onderhoud wordt voor je gedaan. Lees meer over shared hosting.
 • Managed WordPress hosting. Speciaal ingericht voor WordPress websites. Je deelt (meestal) nog steeds een server met andere gebruikers, maar vaak met een stuk minder dan bij shared hosting. De meeste technische aspecten van je site worden beheerd door de host, inclusief beveiliging, snelheid en updates. Lees meer over managed WordPress hosting.   
 • VPS hosting. Biedt een virtuele privéserver voor je site, wat meer controle en resources betekent in vergelijking met shared hosting. Lees meer over VPS hosting.
 • Cloud hosting. Maakt gebruik van meerdere verbonden servers, wat zorgt voor schaalbaarheid en betere beschikbaarheid van de website. Lees meer over cloud hosting.
 • Dedicated hosting. Een volledige server alleen voor jouw website. Dit biedt maximale prestaties en controle, maar is erg duur. Lees meer over dedicated hosting.

Echt goede webhosting in Nederland is schaars

Te veel mensen zitten bij hosting providers die duur en traag zijn of beroerde support hebben. Ik heb dit zelf ervaren door praktisch ieder hosting bedrijf op de Nederlandse markt te testen. 

Je kunt een hosting bedrijf op talloze manieren inrichten en helaas lopen de meesten de kantjes er van af. Veel providers profiteren van de passiviteit van hun klanten en gooien hun prijzen met een factor 2 or 3 omhoog zonder de kwaliteit van hun dienstverlening te verbeteren.

Dit zie je vooral bij voorheen onafhankelijke webhosters die nu onder de vleugels vallen van hosting conglomeraten zoals Team.blue en Your.Online.

Wil je weten om welke providers je met een grote boog heen moet lopen? Klik dan op onderstaande knop.

 • Argeweb. Veel gepland onderhoud en server incidenten en prijzen zijn met 300% gestegen. Onze Argeweb review.
 • bHosted. Verouderd op vrijwel ieder gebied. Onze bHosted review.
 • Bluehost. Waarschijnlijk de meeste aanbevolen hosting door bloggers, maar het is langzaam en heeft teleurstellende klantenservice. Onze Bluehost review.
 • GoDaddy. Afschuwelijke partij die wordt gekenmerkt door onethisch gedrag. Onze GoDaddy review.
 • HostGator. Wordt beheerd door hetzelfde bedrijf als Bluehost (Newfold Digital). Newfold Digital koopt onafhankelijke hosting partijen op, bespaard hevig op infrastructuur en support, en gooit de prijzen omhoog. Jammer, want HostGator was ooit een goede hosting provider. Onze HostGator review.
 • Hostnet. Mist talloze belangrijke features en is traag. Krijgt verbazingwekkend veel positieve gebruiker reviews, maar mij vielen ze op vrijwel ieder vlak tegen. Onze Hostnet review.
 • HostPapa. Ooit een innovator die nu achterhaald is. Onze HostPapa review.
 • IONOS. Verwarrende prijsvoering en slechte dienstverlening. Onze IONOS review.
 • KeurigOnline. Goede support, maar nodeloos ingewikkeld om te gebruiken en traag. Onze KeurigOnline review.
 • MijnDomein. Klanten rennen er gillend weg. De super lage prijzen die je ziet zijn helaas te goed om waar te zijn. Onze MijnDomein review.
 • Neostrada. Ooit geliefd. Nu duur, traag en onbetrouwbaar. Onze Neostrada review.
 • One.com. Niet verschrikkelijk, maar het blinkt nergens in uit. Onze One.com review.
 • STRATO. Nog een massa host met prijzen te goed om waar te zijn. Ook hebben ze alleen maar servers in Duitsland – niet in Nederland. Onze STRATO review.
 • TransIP. Een pijnlijk gebrek aan belangrijke features (zoals staging of een verhuisdienst) en je kunt maar één site per pakket kwijt. Onze TransIP review.
 • VDX. Relatief snel en stabiel maar veel te prijzig. Ook is het supportteam niet hulpvaardig. Onze VDX review.
 • Versio. Grote naam die nergens echt goed op scoort en hun goedkopere pakketten nogal uitkleedt. Onze Versio review.
 • WP Engine. De eerste echte managed WordPress hosting op de markt. Begon goed maar is de laatste jaren hun innovatieve aanpak kwijt geraakt en loopt nu achter de feiten aan. Onze WP Engine review.
 • Xel. Heeft een paar positieve punten. Ze zijn relatief snel, stabiel en het support team staat altijd voor je klaar. Wel bieden hun goedkoopste pakketten lachwekkende specificaties (zoals slechts een halve gigabyte ruimte bij hun starter pakket) en krijg je pas toegang tot features als automatische updates wanneer je hun pakket van 30 euro per maand neemt. Onze Xel review.
 • Yourhosting. De grootste hosting provider van Nederland heeft een gemiddelde snelheid, vrij nutteloze support en een groot gebrek aan cruciale features (geen testomgeving, beperkte backups en geen verhuisservice). Onze Yourhosting review.

Conclusie: de beste hosting van 2024

Het heeft even geduurd, maar het is uiteindelijk gelukt een shortlist te maken van de 5 beste hosting diensten.

Hier vind je ze nogmaals:

 • Cloud86 – De beste webhosting voor de meeste mensen
 • Hostinger – De beste budget hosting
 • Kinsta – De beste VIP WordPress hosting
 • SiteGround – De beste klantenservice
 • Mijn.host – De meest duurzame webhosting
Cloud86 logo
 • Beste Nederlandse webhost
 • Snelste hosting van Nederland
 • Zeer aantrekkelijk geprijsd
 • Klantenservice telefonisch bereikbaar

Veelgestelde vragen over hosting

Wat is webhosting en waarom is het nodig?

Webhosting is een service waarmee websites toegankelijk worden op het internet. Een hosting provider biedt ruimte op een server waar je jouw websitebestanden kunt opslaan. Deze servers zijn zeer krachtige computers die 24/7 verbonden zijn met het internet, zodat mensen je website altijd kunnen bezoeken.

Wat is shared hosting?

Shared hosting is een type webhosting waarbij meerdere websites op dezelfde server worden gehost. Elke website deelt serverbronnen zoals CPU, geheugen en schijfruimte met andere gebruikers. Op de meeste websites van hosting providers wordt dit type hosting gewoon “Webhosting” genoemd.

Shared hosting is goedkoop, makkelijk te gebruiken te gebruiken en vergt geen onderhoud vanuit de gebruiker.

Je kunt het opzetten binnen 10 minuten. Het tweede hoofdstuk van onze WordPress handleiding laat je stap voor stap zien hoe.

Wat is de goedkoopste soort hosting?

Shared hosting is het goedkoopste type hosting. Je kunt een shared hosting pakket afsluiten vanaf een paar euro per maand.

Gratis hosting raad ik af. Het is langzaam, onbetrouwbaar, onveilig en support ontbreekt in z’n geheel.

Ik zie dat mijn shared hosting pakket een bepaald aantal bezoekers per maand toe staat. Wat moet ik doen als ik hier overheen ga?

Webhosting bedrijven bieden meerdere pakketten aan. Als je op een gegeven moment boven de aangegeven limiet gaat uitkomen, kun je eenvoudig overstappen op een pakket met een hogere bandbreedte.

Vrees niet als je uiteindelijk tegen het plafond van het hoogste shared hosting pakket gaat aankomen. Op dat moment kun je altijd upgraden naar cloud hosting (je site wordt uitgespreid over meerdere servers), VPS-hosting (je deelt nog steeds een server maar met veel minder websites en je kunt controle uitoefenen over de configuratie) of een dedicated server (waar alleen jijzelf toegang tot hebt).

Deze opties kosten meer geld maar bieden ook een stuk meer flexibiliteit en schaalbaarheid.

Kun je zelf een website hosten?

Ja, je kunt zelf een website hosten maar in de meeste gevallen is dit een slecht idee. Je zal zelf in een server moeten investeren wat niet alleen duur is, maar ook kennis vereist van serverconfiguratie- en onderhoud. Het is goedkoper, gemakkelijker en betrouwbaarder om gebruik te maken van een professionele hosting provider. 

Maakt de server locatie van m'n hosting provider uit?

Hoe dichter de hosting server zich bij je bezoekers bevindt, hoe beter. Als je site zich op Nederlandse bezoekers richt, doe je er verstandig aan een hosting provider te kiezen met servers binnen Nederland.

Alle hosting providers in dit overzicht hebben servers in Nederland staan.

Wat kost hosting?

Hosting kost voor een kleine, eenvoudige site rond de €5 euro per maand. Denk hier aan een blog of kleine zakelijke site met een paar duizend bezoekers per maand.

Voor grotere sites, of sites met zwaardere behoeftes zoals webshops, kost hosting tussen €10 en enkele tientallen euro's per maand.

Voor het echt zware geschut (denk een ecommerce site met honderdduizenden bezoekers) kan hosting honderden euro's per maand kosten.

Nederlandse hosting vs. internationale hosting: wat is beter?

Nederlandse hosting is in de regel aantrekkelijker geprijsd dan internationale webhosting. Daarnaast krijg je toegang tot Nederlandse ondersteuning wat voor sommige mensen prettig is. Qua snelheid, stabiliteit en features doen Nederlandse providers niet onder voor internationale giganten.

Het grootste voordeel van internationale hosting is de 24/7 support die je vaak binnen een paar minuten kunt bereiken via live chat. Daar kun je naar fluiten met Nederlandse webhosting.

5 reacties

 1. Alen Vlahovljak schreef:

  Beste Joost,
  Kun je bevestigen dat dit artikel en jullie top 5 volledig onafhankelijk is vastgesteld, of hebben bepaalde providers tegen betaling of op afspraak een hogere plek gekregen in dit artikel dan anderen? Ik zie namelijk dat jullie ook op verschillende hosting partijen korting bieden en vraag mij af of dit van invloed is op de beoordeling en ranking.

  Met vriendelijke groet,
  Alen Vlahovljak

  1. Ha Alen, we hebben onze top 5 onafhankelijk vastgesteld. Hoewel er (bijna) wekelijks hosting providers bij ons aankloppen die vragen of ze voor een bepaald bedrag op plaats 1 of 2 kunnen staan, gaan we hier nooit op in. Belangrijk om ook te delen: bij de nummer 1 in dit artikel brengen we sinds begin 2023 onze eigen websites onder en bij de nummer 4 in dit artikel zijn we 3 jaar klant geweest.

   Kortingen hebben verder ook geen invloed op de top 5.

 2. Hallo Joost,

  Mooie vergelijking! Zit nu bij Strato maar als er iets slecht is….. Vraagje; bij Cloud86 zeg je dat het met Europese bezoekers goed gaat. Wat als je ook bezoekers vanuit buiten Europa hebt bv de VS? Welke problemen zouden die kunnen hebben?
  Hoor graag!

  Grtz, Ronald.

  1. Bedankt Ronald! Op Cloud86 draai ik zelf een site waarvan de bezoekers voor 80% uit de VS afkomstig zijn. Dit gaat prima omdat ik een CDN gebruik. Een gratis CDN volstaat in de meeste gevallen en is zeer eenvoudig om in te stellen.

 3. Ok, dank voor je kennis en kunde! Ik ga eens kijken of Cloud86 wat voor mij is.

  Grtz, Ronald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *