Zelf website maken: een complete uitleg voor beginners (2023)

Wil je zelf een website maken? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ik ga laten zien op welke manieren je zelf een eigen website kunt maken en je helpen ontdekken wat de beste manier voor jou is.
Het goede nieuws is dat iedereen tegenwoordig zelf een site kan bouwen. Je hebt geen technische kennis nodig of jarenlange ervaring met webdesign, noch hoeft het een fortuin te kosten. Zelf een professionele site maken was nog nooit zo eenvoudig als nu.
Laten we beginnen!
De 3 manieren om een website zelf te maken
Er zijn 3 manieren om zelf een eigen website te maken. Dit zijn ze, gerangschikt van het meest eenvoudig tot het meest ingewikkeld:
- Gebruik een websitemaker. Bij een websitemaker hoef je niet zelf webhosting te regelen. Met de meeste websitemakers kun je een professioneel ogende website online krijgen binnen een kwartier. Qua design mogelijkheden en functionaliteit word je wel meer beperkt dan met onderstaande opties.
- Installeer een web applicatie. Je kunt zelf hosting regelen en hier een web applicatie op installeren zoals Magento, Joomla of WordPress. Voor de meeste websites is die laatste veruit de beste optie, dus hier zullen we ons verderop in dit artikel op focussen. Deze optie is iets lastiger dan een websitemaker, maar je kunt er wel veel meer kanten mee op.
- Zelf programmeren. Deze optie is niet geschikt voor beginners. Daarnaast is dit voor de meeste type websites onnodig, zelfs als je over de benodigde kennis beschikt. Het voordeel van zelf programmeren is echter dat je aan geen enkele restricties vast zit.
Laten we nu dieper op deze opties in gaan.
Websitemaker (de eenvoudigste optie)

Kies deze optie als: je zo weinig mogelijk tijd aan je site kwijt wilt zijn en je geen geavanceerde functionaliteit nodig hebt.
Goed voor: eenvoudige zakelijke websites (restaurant site, kapperszaak site, ZZP'er met portfolio) en hobby projecten.
Websitemakers zijn een relatief nieuw fenomeen die de laatste jaren enorm in populariteit zijn toegenomen.
Een websitemaker is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar de allereenvoudigste manier om je eigen website te maken. Om dit te illustreren: met een websitemaker zoals het Nederlandse JouwWeb (wat je gratis kunt uitproberen) kun je binnen een kwartier een website met je eigen domeinnaam online hebben staan.
Als je weinig moeite hebt met een programma als PowerPoint, dan kun je ook met een websitemaker prima overweg. Ze maken gebruik van handige drag and drop interfaces waarmee je afbeeldingen, tekstblokken en andere website elementen eenvoudig kan (ver)plaatsen en aanpassen zodat je binnen no-time een website bouwt.
Als ZZP’er of MKB’er kun je er eenvoudig een simpele bedrijfssite mee maken of een ecommerce winkel mee beginnen.
Er zijn talloze websitemakers op de markt, maar dit zijn de beste opties:
- JouwWeb. Websitemaker van Nederlandse bodem. Ietwat beperkt qua functionaliteit en lay out opties. maar beschikt over een absurd gebruiksvriendelijke editor en heeft alle essentiële functies voor een eenvoudige website. Lees meer in onze JouwWeb review om te kijken of dit een goede optie is voor jouw site.
- Wix. Internationale websitemaker die al sinds 2006 bestaat en miljoenen klanten heeft. Minder makkelijk te gebruiken dan JouwWeb, maar biedt wel net iets meer mogelijkheden. Lees hier hoe je een Wix site online krijgt binnen een kwartier of bekijk onze review.
- Shopify. Aan de prijzige kant, maar perfect voor serieuze webshops.

De kosten van een websitemaker
Dit verschilt nogal per websitemaker. Veel websitemakers zijn gratis te gebruiken, als je bereidt bent reclames te tolereren en oké vindt om niet je eigen domeinnaam te gebruiken (niet aan te raden voor professionele sites).
De betaalde pakketten van JouwWeb kosten tussen de €7,50 en €15 per maand. Voor Shopify betaal je minstens $30 per maand.
Voor- en nadelen van een websitemaker
Voordelen
Nadelen
WordPress (iets lastiger, maar nog steeds goed te doen voor beginners)

Kies deze optie als: je zoveel mogelijk vrijheid en functionaliteit wilt zonder te hoeven coderen. Je bent enigszins technisch aangelegd.
Goed voor: (eenvoudige) zakelijke websites, (snelgroeiende) blogs, ecommerce.
WordPress.org is veruit de populairste manier om een website te maken: meer dan een derde van het internet draait op dit platform. Daaronder vallen niet alleen eenvoudige blogs en kleinere websites, maar ook enorme bedrijfswebsites van onder andere de BBC en Disney.
Het is belangrijk om WordPress.org niet te verwarren met WordPress.com. WordPress.org is een gratis, open source CMS waar je zelf hosting voor moet verzorgen. WordPress.com is een betaalde websitemaker die valt onder bovenstaande categorie.
Wanneer we op Start24 over WordPress praten, bedoelen we altijd WordPress.org.

Zelf draaien we onze website ook op WordPress. Het is onwaarschijnlijk dat dit ooit gaat veranderen. Wat mij betreft biedt WordPress de ideale balans tussen gebruikersgemak (ikzelf kan nog geen regel code schrijven en heb met WordPress geen enkele moeite) en functionaliteit.
Als je denkt dat dit platform ook voor jouw site de beste optie is, bekijk dan onze WordPress handleiding die je van A tot Z laat zien hoe je een eigen website bouwt met WordPress.
De kosten van WordPress
WordPress zelf is gratis, maar je zult moeten betalen voor hosting (bekijk hier ons overzicht van de beste WordPress hosting). Voor kleine websites hoeft dit niet meer dan een paar euro per maand te kosten. Eventueel kun je betalen voor premium themes of plugins, maar dit is niet nodig. In dit artikel gaan we dieper op het kostenplaatje van een WordPress site in.
Voor- en nadelen van WordPress
Voordelen
Nadelen
Zelf programmeren (erg lastig)

Kies deze optie als: je op geen enkele manier restricties opgelegd wilt worden qua je site. Je moet bereid zijn maanden lange code te leren.
Goed voor: complexe web apps, websites met een volledig custom design, websites die zo snel mogelijk moeten laden.
Als je op zoek bent naar ultieme vrijheid op het gebied van je eigen website, dan kun je hem zelf programmeren. Dit is veruit de lastigste optie en voor het gros van de mensen niet de beste manier. Je zult er minstens HTML, CSS en JavaScript voor moeten begrijpen.
Mocht je hier toch interesse in hebben, bekijk dan ons artikel over het leren van HTML en CSS als een beginpunt.

De kosten van zelf programmeren
In wezen hoef je alleen te betalen voor je webhosting en een domeinnaam. Eventueel komen daar nog de kosten van een programmeercursus bovenop, maar er zijn ook genoeg gratis resources te vinden op bijvoorbeeld YouTube.
Voor- en nadelen van zelf programmeren
Voordelen
Nadelen
Webhosting kiezen en opzetten: hoe doe je dat?
Behalve als je een websitemaker gebruikt, zal je altijd zelf hosting moeten opzetten voor je website. Dit klinkt misschien lastiger dan het is, dus ik ga je hier uitleggen wat erbij komt kijken.
Tegenwoordig kun je bij de meeste providers binnen 10 minuten webhosting opzetten. Als beginner kies je dan voor shared hosting, ook wel standaard hosting of simpelweg webhosting genoemd. Hierbij deel je een server met andere websites. Je webhost bekommert zich over de serverinstellingen en het onderhoud, terwijl jij al voor een paar euro per maand je site kunt onderbrengen (bij de voordeligste providers). Inhoudelijk hoef je hiervoor niets te begrijpen van hosting of webservers.
Het opzetten van webhosting is tegenwoordig niet meer de uitdaging. Het kiezen van de juiste hosting provider is dit wel. Er zijn honderden providers waar je uit kunt kiezen, en het is als beginner niet 1 2 3 te zien welke eigenlijk biedt wat je nodig hebt. Bovendien kunnen hosting providers erg verschillen van elkaar op het gebied van klantenservice, snelheid en features.
De hosting providers die het luidst schreeuwen via marketing campagnes bieden vaak niet de beste dienstverlening. Hierdoor komen veel beginnende webmasters vaak uit bij een grote naam met bedenkelijke kwaliteit.
Bij Start24 hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar welke hosting providers met hun kop boven het maaiveld uitsteken. De beste 5 vind je in dit overzicht, maar als je wilt kun je op deze pagina al onze hosting reviews bekijken (het zijn er meer dan 30 onderhand). De hosting providers die wij aanbevelen zijn snel, bekommeren zich om hun klanten en bieden uitstekende features.

Let op: wat voor de ene persoon de juiste webhosting provider is, hoeft dat nog niet voor de ander te zijn. Bij elke hosting provider die we bespreken, noemen we daarom voor welk type gebruiker en website de dienst het meest geschikt is.
Je eigen domeinnaam aan je website koppelen
Het is mogelijk een gratis domeinnaam te gebruiken. Dit kan via een websitemaker maar dan zit je met de naam van deze websitemaker in je URL. Dat is acceptabel bij een hobby site, maar voor een professionele website is dit nooit een goede optie.
Je kunt bij iedere websitemaker en bijna iedere webhosting provider binnen een paar klikken een domeinnaam registreren. Voor de meeste soorten domeinnamen (bijvoorbeeld die eindigen op .nl en .com) kost dit niet meer dan een tientje per jaar.
Je kunt je domeinnaam vervolgens met een paar klikken aan je site koppelen.
Het is mogelijk je domeinnamen extern onder te brengen bij een dienst als Google Domains. Dit scheelt je per domeinnaam misschien een euro per jaar. Heb je tientallen domeinnamen dan is dit de moeite waard. Maar voor de meeste mensen is het een stuk makkelijker en logischer hun domein via een hosting provider of websitemaker te registreren.
Bij het kiezen van een domeinnaam voor je site, let op de volgende punten:
- Gebruik een populaire extensie zoals .com of .nl. Extensies zoals .club, .online, of .pizza zijn praktisch altijd een slechte keuze.
- Hou de naam kort (tussen de 6 en 14 tekens) en zorg dat het makkelijk te typen is.
- Vermijdt streepjes. Dit ziet er spammerig uit.
- Zorg dat je domeinnaam makkelijk uit te spreken is.
- Check dat er geen trademark aan de naam hangt.
Zakelijke email opzetten
Zodra je een eigen domeinnaam hebt, kun je hiermee een zakelijke email aanmaken. Dit ziet er een stuk professioneler uit dan een email die eindigt op @hotmail of @gmail.
De meeste hosting providers en websitemakers bieden een gratis emaildienst. Dit is erg gemakkelijk, maar niet de beste keuze als email een integraal onderdeel van je business vormt. In dat geval is doe je er beter aan een dienst als Google Workspace of Outlook te gebruiken waaraan je je domeinnaam koppelt. Dit soort emaildiensten zijn veiliger, hebben betere spam filters, en bieden meer features dan de gratis email service van een hosting provider.

Website plannen
Je maakt je leven een stuk eenvoudiger door van tevoren bedenken waar je website uit moet gaan bestaan. Denk aan de pagina’s die je wilt toevoegen, wat er op moet komen te staan en hoe de boel er grofweg uit moet zien. Uiteindelijk zal dit leiden tot een betere website dan wanneer je lukraak begint met bouwen.
Je kunt dit doen door een mindmap te maken.

Hoe je dit precies doet maakt niet zoveel uit. Er zijn een aantal gratis online tools, maar ikzelf hou het oldschool met pen en papier.
De mindmap kan vervolgens dienen als beginpunt voor je websitenavigatie en -structuur.
Daarnaast is het ook slim een content planning te maken en duidelijk te krijgen welke website assets (een logo bijvoorbeeld) je nodig hebt. Je vindt meer hierover in ons artikel over website planning.
Website design
Het is tegenwoordig makkelijker dan ooit om een mooie website de lucht in te krijgen. Veel websitemakers en WordPress themes bieden prachtige templates die binnen een klik installeert. Toch zal je waarschijnlijk je eigen draai hieraan willen geven, om te zorgen dat je site aansluit bij je merk en doelgroep. Hierom is het belangrijk de beginselen van website design te begrijpen.
Hier zijn een aantal van de belangrijkste principes:
- Hou het simpel. Zowel op het gebied van verschillende kleuren, lettertypes en design elementen die je gebruikt.
- Gebruik genoeg witruimte. Dit zorgt ervoor dat je bezoekers de informatie op je site gemakkelijker tot zich kunnen nemen.
- Zorg dat de kleuren die je kiest bij elkaar passen. Een tool als Adobe Color kan je hiermee helpen.
- Een lichte of witte achtergrond is bijna altijd de beste keuze. Donker kan ook goed werken, maar vereist wat meer designervaring.
- Zorg dat tekst zich altijd op effen achtergronden bevindt, niet op achtergronden met patronen.
- Stijl consistentie is super belangrijk. Zorg dat iedere pagina op je site voelt alsof het tot dezelfde site behoort. Deel verschillende design elementen en kleuren tussen je pagina’s.
- Zorg dat iedere afbeelding op je site er kraakhelder uitziet. Gebruik professionele afbeeldingen van een site als Freepik. Gebruik een tool als Canva om zelf afbeeldingen met tekst te maken – ga niet aan de slag met iets als Paint. Schiet zelf foto’s met je telefoon of camera (als je hier oog voor hebt).
In onze website design handleiding gaan we uitgebreider op het bovenstaande in.
Een ander belangrijk onderdeel van website design zijn wireframes (schetsen van je webpagina’s). Je kan een pagina editor opengooien en gaan improviseren, maar het werkt veel beter om van tevoren helder te hebben welke elementen een pagina moet bevatten en hoe je hem wilt indelen.
Je kunt wireframes in elkaar zetten op talloze manieren (de bekendste tool hiervoor is Balsamiq). Zelf heb ik ook hier een voorkeur voor een analoge aanpak en gebruik ik gewoon pen en papier.
Hier als voorbeeld hoe de wireframes voor de nieuwe homepage van Start24 eruit zien:

Ik maak wireframes voor vrijwel alle belangrijke pagina’s van m’n websites.
Nog één ding over website design: probeer niet het wiel opnieuw te vinden. Kijk het kunstje af bij bekendere websites en sites die je mooi vindt. Schroom je niet leentjebuur te spelen. De waarheid is dat iedereen dit doet, van kleine blogs tot miljoenen bedrijven.
Teksten schrijven voor je website
De teksten (of copy) op je website zijn even belangrijk als het design. Goede copywriting heeft een directe impact op je bottom line. Weet je overtuigend te schrijven voor je site, dan is de wereld je oester. Lukt dit je niet, dan zullen je bezoekers afhaken en loop je inkomsten mis.
Het goede nieuws is dat copywriting voor het internet iets is wat iedereen kan leren. Er zijn bepaalde copywriting principes die universeel zijn. Ben je je van deze principes bewust, dan zullen ze je ineens op iedere website opvallen.
Dit zijn een paar van de belangrijkste:
- Hou je regels zo kort mogelijk en vermijd moeilijke woorden.
- Hou je paragrafen kort. Niemand houdt ervan zich door een muur van tekst heen te moeten werken.
- “Je” en “jij” is het toverwoord. Spreek je lezer direct aan; stel je voor dat je een gesprek voert met een goede vriend.
- Schrijf in de actieve vorm in plaats van in de passieve vorm.
- Zorg dat je content eenvoudig te skimmen is. Hoewel sommige mensen ieder woord op een pagina lezen, willen de meesten zo snel mogelijk het stukje info vinden dat ze zoeken. Door het gebruik van veel tussenkopjes en witruimte, maak je je pagina’s behapbaar voor dit soort bezoekers.
Onze copywriting handleiding vertelt je alles wat je moet weten over het schrijven van overtuigende teksten voor je website.
Stappenplan voor het online krijgen van je website
Om het bovenstaande samen te vatten, hier zijn de stappen om een website de lucht in te krijgen:
- Plan je website (welke pagina’s en functionaliteit heb je nodig, wireframes).
- Maak een content planning.
- Kies een websitemaker of host je site zelf met WordPress.
- Koop een domeinnaam en zet een zakelijke email op.
- Maak content voor elke pagina (tekst schrijven en afbeeldingen kiezen).
- Voeg de content toe aan je site en doe aan zoekmachine optimalisatie (SEO).
- Zet je site online en promoot hem.
Wat te doen wanneer je site online staat?
Een website is nooit af. Je zult altijd moeten blijven sleutelen aan het design (design trends komen en gaan), content blijven publiceren en functionaliteit blijven toevoegen. Maak je je site met WordPress, dan moet je je ook bezighouden met site onderhoud.
Natuurlijk, de mate waarin het bovenstaande nodig is, hangt compleet af van het type site, het belang van de site voor je onderneming en je eigen ambities. Wil je een snelgroeiende blog starten, dan zal je hier waarschijnlijk dagelijks mee bezig moeten zijn. Ben je ZZP’er met een coaching service, dan is de frequentie wellicht een paar keer per jaar.
Wat voor website je ook bouwt, hier zijn dingen die je kunt doen zodra hij online staat:
- Voeg analytische tools toe. Om te beginnen Google Analytics en Google Search Console. Hiermee kun je zien hoeveel mensen je site bezoeken en via welke kanalen ze binnen komen.
- Promoot je site via social media. Het kost weinig moeite je content te delen op social media platforms zoals LinkedIn, Twitter en Facebook. Als het je lukt op social media volgers te genereren, zal je ook minder afhankelijk zijn van het verkeer wat Google je kant opstuurt.
- Bouw een emaillijst. Email blijft een van de meest effectieve vormen van marketing. Met een emaillijst heb je een direct lijntje tussen jezelf en je meest trouwe bezoekers. Je kunt hen op de hoogte stellen van veranderingen in je productaanbod of je nieuwe content met hen delen.

Hoe kan je geld verdienen met je website?
Als je dit leest en je bent een bedrijfseigenaar, dan verwacht je waarschijnlijk geld te verdienen met je site door het genereren van leads naar je onderneming.
Maar misschien wil je een site maken zonder onderliggende business, en is je site zelf het product wat geld moet gaan verdienen.
Als dit het geval is, zijn er een verdienmodellen waar je naar kunt kijken:
- Affiliate marketing. Promoot producten en krijg een deel van het aankoopbedrag wanneer een bezoeker iets koopt via een link op jouw site. Dit is een van meest lucratieve manieren om online geld te verdienen.
- Advertenties. Sluit je aan bij een advertentie netwerk zoals Google AdSense en laat hen advertenties op je site plaatsen. Kan goed werken, maar je moet minstens 100.000 bezoekers per maand aantrekken om er een beetje aan te kunnen verdienen.
- Verkoop online cursussen. Als je over unieke waardevolle kennis beschikt, kun je dit inpakken in de vorm van een online cursus, ebook of seminar. Informatieve producten zijn booming. Denk aan een cursus om af te vallen, een productiviteit seminar of een ebook over online marketing.
Voor meer hierover, lees ons artikel over geld verdienen met je website.
Afsluitend
Ik hoop dat na het afronden van deze handleiding je genoeg handvatten hebt om zelf een website te maken.
Het goede nieuws is dat tegenwoordig iedereen een site kan maken. De manier waarop je dit moet doen, hangt af van hoeveel tijd je bereidt ben erin te steken en wat je exact verwacht op het gebied van functionaliteit en design mogelijkheden.
Heb je nog vragen over het maken van een site, laat dan hieronder een bericht achter. Ik denk graag met je mee.
Veelgestelde vragen
Kan ik zelf een website maken met gratis software?
Dit kan. Bijvoorbeeld WordPress is gratis om te gebruiken. Wel zal je nog steeds een hosting provider nodig hebben om je site te huisvesten. Ook heb je een domeinnaam nodig. Beiden kosten geld.
Wil je echt niets uitgeven, dan kan dit. Met sommige websitemakers kun je een gratis site opzetten. Deze zal echter vol staan met reclame (waar jij niets aan verdient) en bovendien kun je er niet je eigen domeinnaam aan koppelen. Daarom is dit geen optie voor zakelijke websites.
Kan ik zelf een professionele website bouwen?
Dat kan zeker. Zelfs zonder technische kennis. 10 jaar geleden was dit nog onmogelijk geweest, maar tegenwoordig kun je met een oplossing als WordPress of een websitemaker zelf een site maken die er professioneel uitziet.
Hoe kan ik een website maken met eigen domeinnaam?
Je kunt een domeinnaam registreren bij de meest hosting providers en bij de meeste websitemakers. Vervolgens kun je deze koppelen aan je site binnen een paar klikken.
Kan ik een gratis website bouwen met WordPress?
Hoewel WordPress zelf gratis is, zal je je site nog altijd ergens moeten hosten. Ook moet je betalen voor een domeinnaam. Het is echter al mogelijk je site te hosten voor een paar euro per maand. Een domeinnaam kost ongeveer een tientje per jaar.
Is een Strato website maken een slimme keuze?
Nee. Strato biedt matige webhosting en heeft een matige websitemaker. Vermijdt deze partij. Aan het begin van dit artikel raad ik je hosting providers en websitemakers aan die wel goed zijn.
Wat zijn de kosten van zelf een website maken?
Dit hangt erg af van het soort website. Maar voor een simpele website (denk, een blog of een bedrijfswebsite waarop je je diensten etaleert) hoeven de kosten niet boven een paar euro per maand uit te komen.