Wat is shared hosting en hoe werkt het?
In dit overzicht vind je alles over shared hosting wat je moet weten: wat het is, hoe het werkt, wat de voordelen (en nadelen) ervan zijn en voor elke type website en gebruiker het geschikt is.
Wat is shared hosting?
Shared hosting is een type webhosting waarbij de websites van een groot aantal klanten op een enkele server geplaatst worden. Iedere klant krijgt een stukje van de server en een percentage van diens resources toegewezen. Denk hier aan opslagruimte, RAM (random access memory) en de CPU (central processing unit).
Hoe werkt shared hosting?
Een hosting provider deelt een server (een super krachtige computer die 24/7 in verbinding staat met het internet) tussen meerdere gebruikers.
Vaak plaatsen hosting providers tot 1000 klanten op een enkele server. Deze klanten kunnen vervolgens ook weer meerdere websites bezitten, waardoor een enkele server duizenden of in uitzonderlijke gevallen tienduizenden websites kan hosten.
Vroeger kon dit nog wel eens leiden tot problemen wanneer een enkele site ineens met een flinke bezoekersgolf te kampen had. Dit kon dan dusdanig veel resources opslurpen, dat sites van andere klanten ook trager werden of zelfs offline gingen.
Tegenwoordig gebruiken de meeste behoorlijke hosting providers virtualisatie software zoals CloudLinux wat ervoor zorgt dat een server beschikt over individuele resource limieten. Dit zorgt ervoor dat een klant nooit meer dan de voorgeschreven hoeveelheid resources kan gebruiken.
Nog een voordeel wat dergelijke software met zich meebrengt is beveiliging. Linux, wat de meeste hosting providers gebruiken, was nooit bedoeld om door een groot aantal niet-gecontroleerde gebruikers te worden gebruikt en is daardoor extreem vatbaar om gehackt te worden. Iets als CloudLinux zorgt ervoor dat gebruikers elkaar niet kunnen zien op een server en dat malware kruisbestuiving tussen verschillende accounts in de kiem wordt gesmoord.
Hoe minder je voor je shared hosting betaalt, met hoe meer andere klanten je in de regel een server deelt. Ga maar na. Een server kan makkelijk meer dan 15.000 euro kosten en gaat hooguit een jaar of 5 mee. Als jij 5 euro per maand voor je hosting neerlegt, zal je aardig wat buren moeten hebben wil het financiële plaatje voor de hosting provider een beetje kloppen.
Wanneer moet je kiezen voor shared hosting?
Ik raad shared hosting aan voor mensen die een kleine hobby site, kleine zakelijke site, of een blog runnen. Met klein bedoel ik dan tot pak en beet 150.000 bezoekers in de maand.
Voor kleinere webshops is shared hosting ook geschikt. Hoewel die al veel eerder dan bij 150.000 maandelijkse bezoekers over moeten stappen op zwaarder geschut (zoals een VPS), omdat dit type site veel meer recourses vergt.
Ook wanneer je site dealt met zeer sensitieve data (zoals medische gegevens), is shared hosting niet meer voldoende. Shared hosting is ontzettend veilig, vooral sinds de afgelopen jaren, maar de beveiliging risico's zijn nog steeds net iets hoger dan bij andere types hosting.
Maar de bottom line is dat voor het gros van de websites op het internet shared hosting de beste oplossing is. Al mijn websites draaien momenteel op shared hosting. Het is super makkelijk te gebruiken, betaalbaar en vergt geen onderhoud van mijn kant.
In de onderstaande video kun je zien dat het opzetten van een shared hosting account bovendien niet meer dan een paar minuten duurt:
Het verschil tussen shared hosting en WordPress hosting
WordPress hosting is een type webhosting wat is geoptimaliseerd voor WordPress websites.
Bij veel hosting providers is hun shared hosting precies hetzelfde als hun WordPress hosting.
Vergelijk bijvoorbeeld eens de shared hosting pakketten van Hostinger met de WordPress hosting pakketten van Hostinger.
Deze:
- Kosten allemaal precies hetzelfde
- Hebben dezelfde specificaties (even veel RAM, schijfruimte etc.)
- En hebben exact dezelfde features
Dat ze hun shared hosting en WordPress hosting apart van elkaar positioneren wordt dus puur voor marketing doeleinden gedaan. Welk pakket je ook kiest, je landt op precies dezelfde server.
Bij een provider zoals Cloud86 verschillen hun standaard hosting pakketten wel wezenlijk van hun managed WordPress hosting pakketten.
- Om te beginnen is hun WordPress hosting aanmerkelijk duurder…
- … maar je deelt de server ook met 4 keer zo weinig andere klanten
- Ook krijg je veel meer resources toegewezen
- En krijg je toegang tot premium support
Niettemin is bij Cloudways hun WordPress hosting uiteindelijk nog steeds shared hosting natuurlijk.
(Niet dat dit uitmaakt: Start24 draaien we op hun WordPress Power pakket.)
Tot slot zijn er ook nog providers zoals die WordPress hosting aanbieden die niet shared is. Zo biedt Cloudways bijvoorbeeld WordPress hosting aan die cloud-based is.
De voor- en nadelen van shared hosting
Voor veel websites is shared hosting de ideale oplossing, maar er zijn ook enkele keerzijdes waar je je van bewust moet zijn.
Voordelen van shared hosting
- Shared hosting is erg betaalbaar. Op z'n goedkoopst betaal je er tussen de 2 en 5 euro paar maand voor. Zelfs zwaardere shared hosting pakketten komen vaak niet boven de 30 euro per maand uit, wat uiteindelijk een slok op een borrel is voor een site met een zakelijke insteek.
- Shared hosting is makkelijk te gebruiken. Je hebt praktisch geen technisch inzicht nodig om shared hosting te kunnen opzetten. Na het aanschaffen van een shared hosting pakket kun je binnen 10 minuten een website geïnstalleerd hebben.
- Server onderhoudt wordt gedaan door je webhosting provider. Kies voor een unmanaged VPS en je bent zelf verantwoordelijk voor het opzetten en onderhouden van je server. Bij shared hosting wordt al dit werk voor je uit handen genomen.
Nadelen van shared hosting
- Beperkte mogelijkheden tot schaalbaarheid. Mocht je site ineens een onverwachte bezoekersgolf ontvangen waar je shared pakket niet op berekend is, dan kun je niet even snel wat extra resources (tijdelijk) aan je site toevoegen om deze golf op te vangen (wat bij cloud hosting wel kan).
- Geen invloed op de server instellingen. Stel je het volgende voor. Je schaft een shared hosting pakket aan waarop je 100 sites mag installeren. Vervolgens verandert je webhost de spelregels en mag er nog maar 10 sites op installeren. Helaas pindakaas: daar is dan niks aan te doen.
- Jouw website(s) deelt een IP-adres met alle andere websites op de server. Vervelend als iemand zijn site gebruikt voor spam doeleinden of allerlei spam emails verstuurt. Dat is een associatie die je liever niet wilt hebben.
Welke shared hosting providers wij aanbevelen
De providers in ons overzicht van beste webhosters bieden allemaal shared hosting aan.
Zelf hebben wij uiteindelijk gekozen voor Cloud86 omdat deze provider snel, betaalbaar en makkelijk te gebruiken is.
Echter, Hostinger is wat mij betreft ook een uitstekende optie om te overwegen – temeer omdat zij 24/7 klantenservice aanbieden wat je bij Nederlandse providers gewoon niet ziet.
Mijn.host tot slot ben ik door de jaren heen ook steeds meer ben gaan waarderen omdat ze gewoon een goede, betrouwbare service bieden en zich daarnaast niet schuldig maken aan de exorbitante prijsverhogingen die gemeengoed zijn binnen de hosting industrie.
Ook interessant
De beste Black Friday deals op een rijtje
Cloud86 7e geworden in de Deloitte Technology Fast 50
Wat is WordPress hosting? De enige uitleg die je nodig hebt
Wat is een dedicated server en wie heeft het nodig?
De 3 beste gratis CDN’s om je WordPress site sneller te maken
Wat is reseller hosting en hoe werkt het?
Sluit je aan bij 7.103+ mensen die website tips ontvangen via email
Krijg toegang tot exclusieve tactieken, inzichten en kortingen die we nergens anders delen.