Yourhosting review: degelijke performance, slecht elders (2022)

Yourhosting is sinds begin 2022 de grootste hosting provider van Nederland. Groot staat echter niet per se gelijk aan goed. Is Yourhosting de juiste plek om jouw website onder te brengen?

Yourhosting review overzicht

Snelheid

Gemiddelde snelheid, niets om over naar huis te schrijven.

Uptime

Extreem stabiel: in 2019 een uptime van 100%.

Support

Via veel kanalen bereikbaar maar niet heel hulpvaardig.

Eenvoud

Stoffig dashboard, maar makkelijk te gebruiken.

Features

Geen testomgeving, beperkte backups en geen verhuisservice.

Kosten

Tarieven met 300% gestegen laatste 10 jaar.

Onze score:

3,5 / 5

Voordelen

 • Degelijke performance (snelheid en uptime)
 • Goede beveiliging
 • Websitebouwer inbegrepen
 • 100 dagen niet-goed-geld-terug

Nadelen

 • Vrij prijzig (forse prijsstijgingen in de laatste jaren)
 • Veel pogingen tot upselling (o.a. SSL-certificaten)
 • Je kunt maar één website op ieder hosting pakket installeren
 • Matige klantenservice
 • Backend systemen niet goed met elkaar verbonden
 • Automatische backups gaan maar 5 dagen terug en moet je aanvragen via een support formulier
 • Geen staging/testomgeving

Sinds 1 januari zijn Argeweb, Sohosted, Vevida, Alphamega Hosting en VIP Internet onderdeel van Yourhosting. Dat maakt de in Zwolle gevestigde hosting provider in één klap de grootste webhosting partij van Nederland.

Yourhosting biedt vrij snelle hosting, uitstekende uptime, slechte klantenservice en nog slechtere features tegen hoge prijzen. Dat maakt deze provider een mixed bag. Iets waar ik me groen en geel aan ergerde waren hun vele upsell pogingen die ze deden. Dat had ik acceptabel gevonden als ze 3 keer zo goedkoop waren geweest, maar gezien hun huidige tarieven voelt het als geldklopperij.

Deze Yourhosting review is de meest uitgebreide die je op het wereldwijde web zult vinden. Ik licht deze provider van voor naar achter door. Spoiler alert: ik kan Yourhosting niet aanbevelen, maar biedt onderaan deze review wel een stel goede alternatieven.

TIP: Onze Cloud86 review laat zien dat deze provider sneller en stabieler is dan Yourhosting. Daarnaast bestaat hun klantenservice uit WordPress experts.

Bekijk hier hoeveel Cloud86 kost.

Yourhosting in één oogopslag

Uptime garantie
KlantenserviceTelefonisch, live chat, WhatsApp, Facebook Twitter, email op ma-do 09.00 – 21.00 uur en vr – za 09.00 – 17.00 uur
Managed WordPress
Soorten hostingShared, VPS
Basis features25 GB opslag, 50 emailadressen, 1 site per pakket
Meest geschikt voorKleine en middelgrote websites
Server locatiesZwolle en Amsterdam
Prijs vanaf€9,99 per maand

Yourhosting snelheid, uptime en klantenservice

Hoe scoort Yourhosting qua snelheid, uptime en klantenservice, de belangrijkste componenten van iedere webhost?

Snelheid

Bij iedere webhost is snelheid het eerste waar ik naar kijk. Snelheid is een belangrijke Google ranking factor en heeft daarnaast een ontzettend grote impact op conversies. Geen mens houdt van traag ladende sites, en dus is de kans groter dat iemand een trage site vroegtijdig verlaat of weg klikt van een ladende pagina. Een trage site kan daarom veel geld kosten.   

Om een goed idee te krijgen van de snelheid van Yourhosting heb ik hun Start pakket aangeschaft. Dit kost een tientje per maand en je kunt er een enkele website op installeren.

Ik heb dit pakket getest door een eenvoudige, maar representatieve WordPress erop te zetten. Dit is hoe ik deze site heb opgebouwd:

De site heeft afbeeldingen, tekst en verschillende grafische elementen waardoor het een representatief beeld schetst van hoe snel een “echte” site zal laden.

Yourhosting test site

GTMetrix resultaten

Eerst heb ik de site door GTMetrix heen gehaald.

Yourhosting GTMetrix

De testresultaten zien er behoorlijk goed uit, wat je mag verwachten van een webhosting pakket dat 10 euro per maand kost. De volledige laadtijd van de pagina zit onder 1 seconde (wat uitstekend is), de core web vitals (sinds kort een Google ranking factor) worden vrij eenvoudig gepasseerd en voor de rest is er niet iets wat er uitspringt als alarmerend.  

De Time to First Byte (TTFB) doet het echter niet geweldig. Met 400 ms zit die ietwat in de buurt van de gevarenzone (Google houdt er niet van wanneer deze score boven de 600 ms uitkomt). Toch is dit voor hosting van deze prijs nog net acceptabel.

Even een snelle uitleg over wat TTFB precies is: het refereert naar hoe lang een server erover doet om het eerste stukje info (de “eerste byte”) naar de browser te sturen nadat een gebruiker op een pagina klikt. Hoe korter dit duurt, hoe beter het is. De pagina zal namelijk sneller beginnen met in te laden.    

PageSpeed

PageSpeed is een snelheidstool van Google zelf. Zowel de mobiele als de desktop scores komen prima uit de verf.

Yourhosting PageSpeed

Qua snelheid is er niet veel aan te merken op Yourhosting, maar je kunt voor minder geld snellere hosting vinden. Daarover later meer.

Uptime

Wat heb je aan een snelle website als deze offline is? Uptime is een van de belangrijkste kenmerken van goede webhosting. Met een kwakkelende uptime frusteer je je bezoekers, Google, en loop je inkomsten mis.

Yourhosting scoort uitstekend op het gebied van uptime. In 2019 wisten ze zelfs een perfecte uptime van 100% te bereiken.

Een van de beste manieren om de uptime van een host te peilen is om iedere gebruiker review door te spitten die je maar kunt vinden.

Mijn conclusie? Yourhosting heeft praktisch niet te kampen met downtime.

Ze bieden echter geen uptime garantie.

Yourhosting heeft als een van de weinige Nederlandse webhosts wel een onderhoudspagina waar ze storingen op laten zien en onderhoud aankondigen.

Yourhosting uptime

Klantenservice

De klantenservice van Yourhosting is te bereiken via uitzonderlijk veel kanalen: telefonisch, social media (Twitter en Facebook), live chat (mijn favoriet) en email.

Yourhosting klantenservice

Daarnaast zijn ze binnen een behoorlijk brede tijdspanne te bereiken: op werkdagen tussen 9 en 9 en in het weekend kun je ze ook spreken, zij het iets beperkter.

Desondanks was mijn ervaring met de klantenservice van Yourhosting niet geweldig. Ik klikte door naar het supportonderdeel in m’n dashboard. Het eerste wat in m’n blikveld geworpen werd, was een upsell poging tot premium support voor 8 euro per maand.

Nadat ik dit negeerde kwam ik op een apart support portaal terecht waar ik niet automatisch was ingelogd. Toen ik vervolgens probeerde in te loggen, lukte dit niet via m’n Yourhosting account die ik dezelfde dag nog had aangemaakt.

Bij goede hosting providers zijn dit soort systemen normaliter met elkaar verbonden. Je hoeft niet apart in te loggen op een ander systeem, om met support in contact te kunnen komen.

Uiteindelijk kreeg ik een medewerker van Yourhosting te pakken via live chat. Ze was vriendelijk zat maar hielp me niet echt. Hierdoor was ik uiteindelijk tientallen minuten in rondjes aan het praten. Het advies was van het niveau: “heb je al een andere browser geprobeerd?”

Yourhosting live chat

Zoiets is acceptabel bij een budget host, maar Yourhosting bevindt zich in het premium segment. Ik verwacht niet 30+ plus minuten kwijt te zijn om toegang te krijgen tot een klantenservice portaal waar ik m’n support tickets kan aanmaken en bijhouden.

(De oplossing bleek uiteindelijk dat ik me apart voor het support portaal moest registreren.)

Toen het me eenmaal gelukt was om in te loggen op het support portaal heb ik een paar inhoudelijke vragen gesteld over hun hosting. De antwoorden boezemden me niet echt vertrouwen in. De medewerkers waar ik mee sprak leken maar beperkt opgeleid te zijn en konden me inhoudelijk niet echt verder helpen.

Wellicht is dit anders wanneer je 8 euro per maand (!) voor de premium support van Yourhosting neerlegt.

Yourhosting verder onder de loep

In dit onderdeel kijken we naar hoe hosting afsluiten bij Yourhosting in z’n werk gaat (en waar je op moet letten), hoe het dashboard werkt, hoe het zit met beveiliging en wat voor features en extraatjes Yourhosting biedt.

Hosting afsluiten bij Yourhosting

Het afsluiten van webhosting bij Yourhosting verloopt vrij eenvoudig. Als je nog geen domeinnaam hebt, kun je die via hen registreren.

Yourhosting domeinnaam registreren

Zorg wel dat je de zogenaamd populaire variaties op je domeinnaam overslaat. Deze zijn duur en compleet overbodig.

Domeinnamen upsellen

De upsell-praktijken gaan nog even door. Zorg dat je hun betaalde SSL-certificaat niet aanschaft (hierover later meer) en hun premium support overslaat.

Yourhosting afrekenen

Dashboard

Yourhosting heeft een zelfontworpen dashboard via je waar je je producten kunt managen, betalingen kunt regelen en support kunt bereiken.

Yourhosting dashboard

Dit dashboard oog vrij stoffig, maar alles wat je zoekt bevindt zich op een logische plek. Het is eenvoudig te gebruiken.

Voor het managen van je website zelf maakt Yourhosting gebruik van het bekende Plesk, een alternatief op cPanel.

Yourhosting Plesk

Via Plesk kun je WordPress of een andere webapplicatie installeren, een SSL-certificaat instellen en toegang krijgen tot je database. De tool werkt prima en voelt redelijk intuïtief.

Beveiliging

Yourhosting houdt hun servers 24/7 in de gaten. Ze maken gebruik van degelijke firewalls en antispam bescherming. Ik heb geen datalekken over andere grootschalige beveiliging issues bij Yourhosting kunnen ontdekken.  

Hosting features en extra’s

Yourhosting biedt de volgende features en extraatjes:

 • SSL-certificaat
 • Automatische backups (gaan 5 dagen terug)
 • Email hosting

Er is geen gratis verhuisservice waar je gebruik van komt maken, wat opvallend is gezien hoe prijzig Yourhosting is. Ook is er geen staging/testomgeving waar je bijvoorbeeld veilig nieuwe WordPress themes en plugins kunt testen en die je vervolgens met de live versie van je site kunt fuseren.

Wat vervelend is aan de automatische backups is dat ze maar 5 dagen terug gaan, en dat als je een oudere versie terug wilt zetten je dit via een contactformulier moet doen. Je kunt dit niet zelf regelen. Daar zou ik zelf als klant absoluut geen trek in hebben.  

Al met al scoort Yourhosting op het gebied van extraatjes en features zeer ondermaats.

MijnWebsite websitemaker

Als je niet met WordPress of een webapplicatie als Joomla een site wil maken, kun je gebruik maken van de websitemaker van YourHosting: MijnWebsite.

Deze maker is degelijk maar steekt minder goed in elkaar dan wat een gespecialiseerde dienst als JouwWeb aanbiedt (meer over die websitemaker in onze JouwWeb review).

Yourhosting pakketten en tarieven

Yourhosting biedt shared hosting en VPS hosting aan. Bij shared hosting deel je een server met andere gebruikers. Voor de meeste sites is dit de beste oplossing. Bij een VPS krijg je een eigen afzonderde partitie op een server waarmee je je eigen resources kunt managen. Dit is meer geschikt voor ervaren gebruikers.

Op de Yourhosting website verwijzen ze naar hun shared hosting als “Website hosting” en “WordPress hosting.” Beiden zijn echter precies hetzelfde.

Shared hosting

De shared hosting van Yourhosting is opgedeeld in 3 pakketten.

Yourhosting hosting pakketten

Start

 • 25 GB opslag (meer dan zat voor de meeste websites, onze site beslaat ongeveer 2 GB en bestaat uit honderden pagina’s)
 • 50 emailadressen
 • 5 GB mailbox
 • Zelf backups maken
 • Gratis SSL
 • € 9,99 per maand

Plus

 • 50 GB opslag
 • 100 emailadressen
 • 10 GB mailbox
 • Zelf backups maken
 • Gratis SSL
 • € 14,99 per maand

Max

 • 100 GB schijfruimte
 • 250 email adressen
 • 15 GB mailbox
 • Zelf backups maken
 • Gratis SSL
 • €19,99 per maand

Op elk van deze pakketten kun je slechts één website installeren. Van hun goedkoopste pakket kan ik me dit voorstellen, maar bij hun duurdere pakketten voelt dit erg schraal.

Als beginner kun je het beste het Start pakket afsluiten. Wanneer het nodig is (oftewel, je bezoekersaantallen overschrijden de limiet van het pakket), kun je altijd upgraden naar een duurder pakket.

De duurdere pakketten bieden meer snelheid dan de goedkopere pakketten, maar Yourhosting legt niet uit waardoor dit wordt veroorzaakt.

VPS hosting

Yourhosting biedt ook nog managed en unmanaged VPS hosting aan. Hier hoef je niet naar te kijken als je een beginner bent of een relatief kleine site hebt (tot enkele tienduizenden bezoekers per maand).

Managed VPS
Unmanaged VPS Yourhosting

Niet-goed-geld-terug-garantie

Yourhosting biedt een zeer genereuze 100-daagse niet-goed-geld-terug-garantie. Dit is een stuk meer dan de industriestandaard van 30 dagen.

Yourhosting niet goed geld terug

Forse prijsverhogingen de laatste jaren

Yourhosting is de afgelopen een stuk duurder geworden. De tarieven van Yourhostings pakketen zijn de afgelopen 10 jaar met 300% omhoog gegaan. Veel klanten van Yourhosting zijn hier logischerwijs niet over te spreken.

Yourhosting prijsverhoging
Yourhosting prijsverhoging

Yourhosting beweert dat dit zo is omdat ze meer investeren in hun hosting infrastructuur etc. Zelf denk ik dat het meer te maken heeft met de enorme groeiambities die het bedrijf heeft (denk aan de talloze hosting providers die ze de laatste jaren hebben opgeslokt) die toch ergens van gefinancierd moeten worden.

Koop niet de SSL-certificaten die Yourhosting aanbiedt

Een van de meest ergerlijke dingen aan Yourhosting is dat ze erg happig zijn op je te laten betalen voor een SSL-certificaat. Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat je site via een beveiligde verbinding verloopt. Tegenwoordig gebruikt praktisch iedere site ter wereld dit.

Zoals ik in dit artikel uitvoerig beschrijf, is het betalen voor een SSL-certificaat vandaag de dag je reinste onzin. Het gratis Let’s Encrypt werkt precies even goed en wordt onderhand gebruikt door organisaties die miljoenen omzet draaien (zoals Quora en de BBC).

Yourhosting (die grof aan betaalde certificaten verdient) heeft hier logischerwijs een andere kijk op.

Yourhosting betaalde SSL-certificaten

Yourhosting biedt 3 betaalde SSL-certificaten aan. Ze lepelen hier achterhaalde voordelen op zoals het tonen een groen slotje en het – bij hun duurste SSL-certificaat – tonen van je bedrijfsnaam in je browser. Deze voordelen bestaan al jaren niet meer. Ieder SSL-slot – betaald of gratis – ziet er grijs uit vandaag de dag in iedere browser. Ook laat geen één browser meer je bedrijfsnaam zien in een adresbalk.

Trap niet in deze verkooppraatjes en gebruik gewoon het gratis Let’s Encrypt SSL-certificaat.

Wat zeggen mensen online over Yourhosting?

Yourhosting scoort gemiddeld onder gebruikers online. Op TrustPilot krijgt het een 3,7/5 na meer dan 700 reviews.

Yourhosting TrustPilot

En op Google eveneens een 3,7/5 na meer dan 1000 reviews.

Yourhosting Google reviews

Veel negatieve reviews hebben te maken met de forse prijsverhogingen die Yourhosting de afgelopen jaren heeft doorgevoerd. Anderen doen hun beklag over de klantenservice die niet altijd goed te bereiken en kundig is.

Aan de andere kant zijn er ook genoeg klanten die Yourhosting juist roemen om hun klantenservice.

Yourhosting positieve feedback op klantenservice

Ikzelf kan me het meeste vinden in de negatieve geluiden rondom hun klantenservice. Ik vond het een ronduit frustrerende ervaring.

Zoals met Nederlandse hosting providers verrassend vaak het geval is, beperken reviews zich hoofdzakelijk tot het goed geholpen zijn door klantenservice. Of doen mensen hun beklag over onverwachte facturaties en prijsstijgingen.

Over zaken als performance en hosting features wordt nagenoeg met geen woord gerept.

Alternatieven op Yourhosting

Yourhosting is niet een echt slechte webhosting dienst, maar het is ook geen hoogvlieger. Voor minder geld kun je bij een aantal andere hosting partijen betere webhosting krijgen.

 • Cloud86. Dit is een Nederlandse hosting provider gevestigd in Friesland. Het is een relatief jonge partij (ze bestaan sinds 2020). Maar het team heeft voorheen Sohosted opgericht, wat nu overgenomen is door Yourhosting. Cloud86 biedt praktisch alles aan wat je in een hosting provider zoekt. Goede snelheid, geweldige uptime, en makkelijk te bereiken klantenservice die je kunt emailen of bellen zonder wachttijd. In tegenstelling tot bij Yourhosting kun je op hun meeste pakketten meerdere websites installeren. Het enige mankement is dat hun klantenservice alleen binnen Nederlandse kantooruren te bereiken is. Voor de rest bieden ze de beste prijs-kwaliteitverhouding van elke Nederlandse hosting provider. Lees meer over deze provider in onze Cloud86 review.
 • Hostinger. Vind je het geen probleem om Engelse support te krijgen, overweeg dan Hostinger. Dankzij hun LiteSpeed servers is Hostinger een van de snelste webhosts op de markt. Daarnaast is hun uptime prima en bieden ze goede, zij het niet heel snelle klantenservice (als je niet betaalt voor hun premium support, heb je wachttijden van 30 tot 40 minuten). Tot slot is Hostinger belachelijk goed geprijsd. Lees meer over deze provider in onze Hostinger review.
 • SiteGround. Als je net iets meer budget hebt voor je hosting (meer dan een tientje per maand na verlenging), kijk dan naar SiteGround. Wijzelf gebruiken hen voor Start24. Om te kijken hoe snel ze zijn, navigeer door een paar van de pagina’s op onze site en oordeel zelf. Naast goede performance heeft SiteGround uitstekende, 24/7 support. Lees meer over deze provider in onze SiteGround review.

Ben je specifiek op zoek naar hosting voor een WordPress website, bekijk dan ons artikel waarin we WordPress hosting vergelijken.

Conclusie

Yourhosting scoort behoorlijk goed qua snelheid en uptime. Hun support is echter ondermaats. Hoewel je hun medewerkers op vrij veel tijdstippen en vrij snel kunt bereiken, lijken ze niet geweldig capabel te zijn. Dat maakt het oplossen van simpele problemen al snel een frustrerende aangelegenheid. Ook schiet de webhost te kort als het aankomt op features (bijvoorbeeld hun automatische backups steken vrij erbarmelijk in elkaar en ze bieden geen testomgeving aan).

Daarnaast bedient Yourhosting zich van een aantal twijfelachtige praktijken rondom upselling. Dit voelt extra ongemakkelijk doordat Yourhosting verre van een goedkope hosting provider is.

Yourhosting is hierdoor niet per se een slechte webhost, maar de dienst blinkt ook nergens in uit (zo zijn er snellere providers die minder kosten) en is er daarom niet echt een goede reden om ze aan te bevelen.

Ik raad je aan daarom een van onze alternatieven op Yourhosting te bekijken hierboven.

2 reacties

 1. Pas op met het registreren van domeinnamen. Deze worden na een jaar automatisch omgezet in een hostingpakket van minstens 150 euro per jaar. Vergelijking: je koopt een fiets en na een jaar wordt je verplicht om een auto te kopen. Niets meer dan maffia praktijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *