Cloud86 review: kan een Nederlandse hosting met de wereldtop mee? (2023)

Cloud86 is een jonge, Nederlands webhosting provider gevestigd in Leeuwarden. Cloud86 is opgericht in 2019 en snel gegroeid. De founders van Cloud86 hebben hun sporen verdiend in de Nederlandse hosting wereld en zijn opnieuw begonnen. We hebben hun beloftes tegen het licht gehouden en met succes. We zijn enthousiast, lees hier waarom.


Onze score:


Cloud86 voordelen

 • Geweldige performance
 • Erg goede, Nederlandse klantenservice
 • Perfect voor zowel kleine webprojecten als voor grote e-commerce oplossingen
 • Automatische dagelijkse backups
 • Fully managed WordPress
 • Zelfstandig een VPS inrichten naar behoeftes
 • Alle servers veilig op Nederlandse bodem
 • Snelle verhuisservice

Cloud86 nadelen

 • Relatief weinig documentatie beschikbaar in het helpcenter
 • Klantenservice is alleen bereikbaar op kantoordagen tussen 9 en 17
 • Minder geschikt voor internationaal gerichte websites door enkele serverlocatie

Cloud86 is op dit moment de best beoordeelde webhosting dienst van Nederland.

Sinds enige tijd is het ook de enige Nederlandse hosting aanbieder die je in de internationale reviews ziet terugkomen.

Ze staan bekend snelle hosting te leveren en accuraat om te gaan met haar klanten. Erg klantgericht dus.

Het team van Cloud86 is klein, maar effectief. Maar al te vaak zie je bij grotere hosting clubs dat dit toch wel wat verwaterd. Je wordt dan een nummertje en ook bij de beste hosting aanbieders zit je in een straf customer support systeem waar je niet echt persoonlijk benaderd wordt.

Bij Cloud86 is men benaderbaar en flexibel.

Mijn verwachting is, gezien de stap van de founders om juist weg te gaan van de grote hosting partijen en opnieuw te beginnen, dat zij dit ook zullen blijven nastreven richting de toekomst. Het kan een sterk voordeel zijn.

Wanneer past Cloud86 nu bij je? Eigenlijk zal voor het merendeel van de websites Cloud86 een prima keuze zijn. Heb je een bedrijf in Nederland en zoek je een serieuze hosting partner? Dan past Cloud86 erg goed.

Cloud86 biedt naast verschillende vormen van webhosting namelijk ook Microsoft 365 aan op een beveiligde server omgeving.

Voor Start24 gebruiken we SiteGround, maar we zijn momenteel bezig met het bouwen van een ander project via Cloud86.

Met deze uitgebreide Cloud86 review wil ik je helpen bij het onderzoek of Cloud86 bij je past.

Cloud86 in één oogopslag

Uptime garantie
KlantenserviceTicket support, telefoon op werkdagen van 9 – 17
Managed WordPress
Soorten hostingShared, VPN, Cloud
Basis featuresDynamic caching, 5GB
opslag, gratis SSL, gratis CDN, HPE 3PAR SSD Enterprise storage pizzadozen
Meest geschikt voorIeder type website
Server locatiesIn de Eemshaven (Groningen)
Prijs vanaf1,95 per maand

Cloud86’s snelheid, uptime en klantenservice

De belangrijkste pijlers van goede webhosting zijn de snelheid, de uptime en de klantenservice. Je leest hier hoe dit voor Cloud86 is.

Snelheid

Een goede webhost focust altijd op performance. Je wil gewoonweg geen onnodig trage website hebben.

Trage websites zijn onplezierig voor bezoekers en kunnen “conversion killers” zijn. Ook Google beoordeeld jouw website op snelheid. Is die van jou trager dan de concurrentie? Dan is ranken lastiger.

Let wel op. Een snelle site begint bij een snelle webhoster, maar dit is niet het enige onderdeel.

Cloud86 zit wat hosting snelheid betreft goed. Ze hebben snelheid en performance als rode draad door hun proposities verweven. Ze gebruiken de razendsnelle HPE 3PAR SSD Enterprise storage in combinatie met HPE Enterprise Proliant servers. Elke core heeft hier minimaal 3 Ghz.

Alles gecombineerd biedt 40 Gbit netwerk en een latency van minder dan 1 milliseconde Dat is erg goed.

Ook GTMatrix laat de goede scores zien: ­­­

Uitstekende GTmetrix score voor Cloud86 webhosting

De scores zijn erg goed. De test is uitgevoerd op de homepage van hun eigen website.

Zodra ons project klaar is op Cloud86 zal ik hiervan ook het screenshot toevoegen ter vergelijking.

De test laat zien dat ze een goede score halen op eigenlijk alles. Ik verwacht niet dat zij zichzelf tekort gedaan hebben met hun website, maar tegelijkertijd ook niet dat ze een gigantisch zware server hebben gereserveerd voor hun bedrijfswebsite.

Je ziet in de resultaten dat er wat performance betreft weinig te verbeteren is. De TTFB score staat op 66ms.  Deze score is belangrijk.

De TTFB score geeft namelijk aan hoeveel tijd het kost om de eerste informatie te krijgen van de website voor de bezoeker. Met 66ms, is deze echt razendsnel.

Onze eigen hosting haalt op een goede dag rond de 80 ms. Daarmee zit Cloud86 – in deze test – dus ruim onder.

Een TTFB tot 500ms wordt in de regel als toereikend beschouwd. Kom je onder de 100ms zit je bij de absolute top.

Dit is normaal gesproken alleen weggelegd voor de erg geavanceerde en dure hosting.

Uptime

Een snelle laadtijd van je website is belangrijk. Toch heb je er niets aan wanneer je website er vaak uit klapt.

Cloud86 geeft een uptime garantie van 99.98%. Daarmee houden ze rekening met een toelaatbare totale downtime van 1 uur en 45 minuten per jaar.

In de regel zijn alle hosting aanbieders boven de 99% prima, tenzij je hele cruciale systemen hebt. Met 99.98% zit Cloud86 hier dus ruim een factor 10 boven.

Zijn ze daarmee bijzonder? Nee dit is de norm wat de uptime garantie betreft.

Ook niet bijzonder, maar geruststellend: ze leveren min of meer “uptime-by-design”.

Mocht je website down gaan, dan schakelt het direct over naar een andere server en is de site in de regel na 1 of 2 seconden weer terug in de lucht.

Op deze manier zal je in de praktijk die kleine 2 uur per jaar niet eens “down” zijn.

Alles wordt daarnaast 24/7 gemonitord en staat het team dag en nacht “on-site” beschikbaar om dingen op te lossen, mocht er toch nog iets mis gaan.

Dit is wederom een voordeel van een kleine webhoster. Mocht je 30 servers hebben over heel de wereld, moet je nog maar zien of die belofte ook wordt waargemaakt.

Bij Cloud86 kun je verwachten dat wanneer er in het noorden van Nederland iets misgaat er een paar man direct naast hun bed staan.

Klantenservice 

We hebben meerdere keren contact gehad met Cloud86. Zowel in ons proces om een webhosting te kiezen en later ook toen we de keuze hadden gemaakt. Alles verliep goed en snel.

Het is een uitkomst dat je met inhoudelijk sterke mensen spreekt en je merkt dat de lijntjes kort zijn.

Wanneer je vaker een vraag stelt, ken je de customer support gewoon persoonlijk. En zij kennen jou. Dat is een ongekende luxe in de wereld van webhosting.

Bij de meeste – grote – webhosters zie je dat de klantenservice vaak laagopgeleide en matig getrainde mensen zijn met weinig inhoudelijke kennis en beleving van hosting.

Zij pluizen bij jouw vraag vervolgens zelf door hun kennisbank heen om het antwoord te vinden, loggen het matig en hebben geen echte motivatie jou te helpen.

In mijn ervaring is dit blij Cloud86 anders. Je merkt dat ze snel meedenken, je niet de tachtigste klantvraag van de dag bent en ze echt je probleem willen oplossen.

Een ander noemenswaardig voordeel is dat je er gewoon in het Nederlands bij terecht kunt.

Je hoeft dus niet de moeite te doen om in je beste Engels je probleem uit te leggen met de hoop dat de andere kant het begrijpt. Vaak spreekt de andere kant wel engels, maar is dat niet perse de moedertaal.

Dat, gecombineerd met lastige hosting begrippen is een recept voor verwarring.

Bij Cloud86 kun je gewoon in het Nederlands terecht. Met een beetje geluk ook in het Fries, maar dat durf ik niet met zekerheid te stellen.

Waar eventueel nog ruimte voor verbetering ligt is bij de kennisbank. Hier staat wat minimale informatie. Op zichzelf heb je dit niet nodig. Alles spreekt voor zich en is duidelijk en een vraag aan het supportteam is zo gesteld en beantwoord wordt.

Het maken en onderhouden van een kennisbank is gigantisch veel werk, dus ik snap ook wel dat ze dit voorlopig nog enigszins beperkt houden.

Goed, met een capabele en benaderbare klantenservice heb je dit ook niet echt nodig.

Bij Devise, mijn bedrijf, hebben we ook geen kennisbank meer voor onze gebruikers, exact om deze reden.

Een andere beperking is dat de klantenservice “slechts” op werkdagen van 9 tot 17 beschikbaar is. Werk jij remote en zit je op Bali? Tja dan zit er dus zo maar eens 8 uur tussen een vraag en antwoord.

Hetzelfde geldt voor de nachtdieren onder ons of de mensen die in het weekend bezig willen. Dan zal je even moeten wachten op je antwoord.

Is dit een ramp? Nee. Is het redelijkerwijs te verwachten van Cloud86 om 24/7 een klantenservice te bezetten?

Nee, dat zou teveel kosten.

Ik kan me echter bepaalde specifieke situaties voorstellen waarin klantenservice buiten kantooruren erg belangrijk kan zijn.

Dan zijn andere hostingpartijen wellicht een betere keuze, bijvoorbeeld Siteground.

Andere overwegingen bij Cloud86

Naast klantenservice, snelheid, en uptime zijn er nog een aantal andere dingen van belang wanneer het aankomt op het kiezen van de beste webhosting. Deze lees je hieronder.

Flexibiliteit: Cloud86 is geschikt voor een super breed scala aan websites en webshops

Je kunt praktisch iedere website hosten op Cloud86. Of je nu een kleine website wil maken voor je sportteam of je een complexe SaaS-oplossing of mobiele app wil hosten via Cloud86, beide zijn goed mogelijk.

Voor alle webhosting pakketten installeer je WordPress of WooCommerce in een paar klikken en worden alle gebruikelijke tools meegeleverd.

Voor de meer ervaren gebruikers kan je een eigen VPN en/of Cloud samenstellen met daarin precies de productspecificaties naar wens: zoveel cores, zoveel RAM, zoveel geheugen etc. Modulair dus.

De gebruikersinterface: eenvoud zorgt voor focus

Soms kan het leven gewoon simpel zijn. De interface van Cloud86 is zo ontworpen. Je ziet eigenlijk in het homescreen gewoon alles wat je wil zien en je navigeert dus makkelijk naar het onderwerp waar je naar op zoek bent.

Cloud86 gebruikt Plesk voor het management van de hosting. Plesk is een commerciële concurrent van het beter bekende cPanel. Het kan in essentie hetzelfde en alle mogelijke opties zie je hier ook terugkomen.

Ik moet zeggen dat ik zelf nog nooit met Plesk gewerkt had voor mijn ervaring met Cloud86, maar ik ben positief verrast.

Het Plesk controle panel van Cloud86 webhosting

Het gaat allemaal net wat makkelijker en overzichtelijker dan bij cPanel.Als je het mij vraagt is dit een enorme verbetering.

Gratis hosting extra’s 

Er zijn globaal genomen twee benaderingen in de hosting wereld: 1) de webhosting is initieel goedkoop, maar alles wat je aanklikt verandert in goud. En 2) de meeste zaken zitten gratis in je pakket.

Cloud86 zit bij het tweede. Je komt dus niet voor verrassingen te staan, waar je uiteindelijke hosting prijs verdubbelt na alle bijkomende kosten.

Je krijgt bij de site een gratis SSL-certificaat (het groene slotje) en er worden automatisch dagelijks backups gemaakt en bewaard.

Gebruik je WordPress, dan zal je blij zijn met de WordPress toolkit waarin je jouw WordPress pagina kan gemakkelijk kan installeren en managen. Denk hierbij aan simpel updaten en dergelijke.

Cloud86 kosten

Cloud86 heeft een scherpe prijsstelling voor hun diensten. De goedkoopste pakketten zijn competitief met de goedkoopste hosting ter wereld en de looptijden van contracten zijn kort.

Maandelijkse kosten

Wanneer je een pakket kiest bij Cloud86, zien je kosten er zo uit:

 • Webhosting Start. Vanaf €1,95 per maand
 • Webhosting Medium. Vanaf €2,98, na verlening €5,95 per maand
 • Webhosting Unlimited. Vanaf €5,98, na verlening €11,95 per maand

De medium en unlimited webhosting kan je per maand, per jaar of per 3 jaar kiezen. De kosten verschillen per pakket.

De kwaliteit die je voor een prijs van €1,95 krijgt is uniek. Meestal krijg je bij hele goedkope hosting, hele matige kwaliteit.

Naast de webhosting biedt Cloud86 nog twee varianten van managed hosting:

Managed WordPress hosting, vanaf 15,95 per maand.
Hier regelt Cloud86 alle updates en beveiliging van WordPress

WooCommerce hosting, vanaf 15,95 per maand.
Hier regelt Cloud86 alle updates en beveiliging van WooCommerce

Voor de gevorderde gebruiker biedt Cloud86 als laatste nog 3 cloud hosting diensten:

Virtual Private Server, vanaf 25,00 per maandag.
Met de flexibele VPS van Cloud86 kun je een configuratie kiezen die bij je behoefte past.

Managed VPS, vanaf 114,95 per maand.
Hier zorgt Cloud86 voor alles om jouw VPS goed draaiende te houden.

Virtual Private Cloud, vanaf 98,75 per maand.
Hiermee kan je jouw eigen cloudomgeving bouwen en eigen servers samenstellen.

Gamechanger: maandelijks opzegbare contracten

Een maandelijks opzegbaar pakket is redelijk uniek in de hosting wereld.

Vaak probeert men je zo lang mogelijk te binden.

Een maandelijks contract geeft je het gevoel van vrijheid en je kan het voor andere projecten gebruiken.

Zo leent de webhosting Cloud86 zich erg goed voor kortstondige projecten of eenmalige projecten.

Je betaalt hier uiteraard wel meer voor dan een lang contract.

Webhosting pakketten van Cloud86 uitgelicht

Cloud hosting wordt pas relevant zodra je site tienduizenden bezoekers per maand begint aan te trekken. Zodra je zover bent, kun je altijd nog eenvoudig overstappen.

We richten ons met Start24 in de regel op “starters”. Daarom zoomen we nog even extra in op de webhosting oplossingen van Cloud86.

Shared hosting

Hier vind je een overzicht van Cloud86’s shared hosting pakketten.

Goedkope webhosting prijzen van Cloud86

Webhosting Start van Cloud86

Dit pakket is toereikend als je zelfstandig een website wil maken voor bijvoorbeeld jouw bedrijf of als ZZP’er.

Je krijgt 5 GB opslag op een SSD schijf en per maand 250 GB aan dataverkeer. Dat zal voor de gemiddelde bedrijfswebsite of voor het “online visitekaartje” meer dan genoeg zijn.

Je site kan ongeveer 5.000 bezoekers per maand ontvangen.

Bij het pakket krijg je basisondersteuning. Daarmee bedoelen ze dat je uitleg krijgt over de bijvoorbeeld het functioneren van Plesk of de Cloud86 omgeving.

Bij de andere pakketten krijg je uitgebreide ondersteuning, waarbij ze je wat meer helpen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het helpen met het instellen van de email client en dergelijke.

Ook krijg je er geen verhuisservice bij, maargoed voor dit geld mag je dat eigenlijk ook niet verwachten.

Dat gezegd hebbende, is dit pakket een uitstekende optie voor als je een beginner. Je krijgt veel voor weinig.

Webhosting Medium van Cloud86

Met webhosting medium gaat alles ineens een stuk harder. Je kan 10.000 bezoekers per maand aan en krijgt 50GB SSD-schijfruimte.

Ook kan je nu aanspraak maken op de uitgebreide klantenservice en alle andere features.

Zo is de verhuisservice nu volledig voor rekening van Cloud86.

Als laatste je nu niet meer gebonden aan een beperkte hoeveelheid dataverkeer. Dit is vanaf dit pakket onbeperkt.

Je kan dus met een gerust hart video’s laten streamen en dergelijke.

Heb je een site, maar ben je niet tevreden met je huidige webhosting? Dan is het een aanrader om dit pakket van Cloud86 te proberen.

Webhosting Unlimited

Met Webhosting Unlimited kom je bij de zwaardere websites uit die tot 20.000 bezoekers per maand trekken.

Je krijgt 100GB SSD-schijfruimte en je kan nu ook eindeloos veel email adressen aanmaken. Dit kan handig zijn voor MKB-bedrijven of startups.

Je host hier je website en al je medewerkers krijgen hun email er gratis bij. Het kost je dan nog geen 6 euro per maand. Vergelijk dat met Google Workspace, dat is een stuk prijziger.

Dit pakket is ook ideaal voor als je websites ontwikkeld voor cliënten. Heb je zelf een agency of krijg je soms vragen van kennissen een website te bouwen?

Dan kan je hier meerdere websites gemakkelijk via managen.

Cloud86 staat er zelfs op dat wanneer je dit doet zij zich op de achtergrond begeven.

WordPress hosting met Cloud86

Eerder in deze review noemde ik dat Cloud86 een speciaal “managed WordPress” pakket aanbiedt. In algemene zin is Cloud86 erg “WordPress-georiënteerd”.

De 1-klik WordPress installatie, WordPress staging en de speciale WordPress toolkit in Plesk zijn daar goede voorbeelden van.

Dit zorgt ervoor dat je Cloud86 het beginnen van een WordPress website je erg makkelijk maakt.

Conclusie

Samengevat ben ik erg positief verrast door Cloud86.

Eigenlijk trek ik alles van Nederlandse bodem standaard in twijfel, zeker wanneer er internationaal zo veel grote spelers actief zijn.

Dat deed ik ook met Cloud86: ja, het team is ervaren, maar het is toch maar een klein cluppie in de provincie.

Hoe kunnen die nu serieus concurreren met de grote Nederlandse webhosters, laat staan de internationale top?

Deze Friese hoster bewijst voor mij dat het mogelijk is.

Cloud86 is voor mij op dit moment de goedkoopste en beste hosting in Nederland. De prijs kwaliteit verhouding is van internationale topkwaliteit en de service is no-nonsense maar klantgericht.

We hebben Cloud86 daarom niet voor niets opgenomen als één van de beste hosting providers op de markt.

Om toch niet geheel een hiep hiep hosanna review te delen: de kennisbank kan beter, net als de openingstijden van de klantenservice.

Ook moet je je afvragen of een Nederlandse webhoster, met servers uitsluitend in Nederland en Nederlandse klantenservice met Nederlandse kantooruren echt past bij een internationaal concept.

Verwacht je veel bezoek uit andere landen dan Nederland? Dan kan je eventueel even nadenken over webhosters met meer server locaties.

Mocht je je website op WordPress willen bouwen, dan is Cloud86 een uitstekende keuze. We hebben een WordPress handleiding.

Deze is gericht op SiteGround, maar kan je zonder veel moeite gebruiken voor Cloud86.

Met de one-click-installatie van Cloud86 installeer je WordPress eenvoudig en kan je daarna de handleiding gewoon 1-op-1 volgen.

Het idee is hetzelfde, de knopjes zitten hier en daar op een andere plek.

Mocht je er toch niet uitkomen met WordPress en Cloud86?

Laat dan gerust een bericht achter en wij helpen je op weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *