Hostinger review: hoe goed is deze goedkope hosting? (2022)

Hoe goed kan webhosting zijn die een prikkie kost? Hostinger's goedkoopste pakketten schaf je al aan voor een paar euro per maand. In deze review laat ik je weten wat ik van deze dienst vind en ga ik je helpen bepalen of het de juiste hosting is voor jouw website.  


Onze score:


Hostinger voordelen

 • Zeer goedkoop
 • Supersnelle LiteSpeed servers
 • 24/7 klantenservice
 • 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie
 • Gratis domeinnaam
 • Managed WordPress functionaliteit
 • Makkelijk te gebruiken dashboard

Hostinger nadelen

 • Uptime is niet vlekkeloos
 • Klantenservice niet heel snel (30-40 minuten wachttijd)
 • Behoorlijk wat upsell pogingen

Hostinger’s prijzen zijn te goed om waar te zijn. Dat dacht ik toen ik voor het eerste hoorde van dit in 2004 opgerichte webhosting bedrijf. 

Het eeuwenoude axioma what you pay for is what you get schoot door m’n hoofd. En prijzen van €1,99 per maand zijn in de wereld van webhosting meestal een kenmerk van het soort diensten die je je ergste vijand nog niet aan wil doen. 

Om deze prijzen in perspectief te plaatsen: de goedkoopste hosting pakketten van Hostinger's concurrenten zijn vaak 2 tot 3 keer zo duur. 

Hostinger is verkrijgbaar vanaf 1,99 euro per maand.

Wat blijkt echter nadat ik de dienst aan de tand heb gevoeld: Hostinger levert uitstekende hosting. Sterker nog, in onze webhosting vergelijkingsgids zie je dat Hostinger naar boven komt drijven als een van de beste goedkope webhosting diensten.

Zoals altijd is de vraag echter: is dit ook de beste webhosting provider voor jouw website? 

Dat ga ik je vertellen in deze review.    

Hostinger in één oogopslag

Uptime garantie
Klantenservice24/7 live chat, ticket support
Managed WordPress
Soorten hostingShared, cloud, VPS
Features100GB bandbreedte, 10GB opslag, websitebouwer, email, gratis SSL beveiliging, Cloudflare, en meer
Meest geschikt voorKleinere websites en hobby projecten
Server locatiesAmsterdam, Manchester, Vilnius, Sao Paulo, Asheville, Jakarta, Singapore
Prijs vanaf1,99 per maand

Kost weinig, biedt veel

De belangrijkste pijlers van goede webhosting zijn uptime, laadtijden en klantenservice. Hoe scoort Hostinger op deze vlakken?

Behoorlijk goede uptime

Hostinger’s uptime is goed, maar niet geweldig. Dit is natuurlijk relatief. In vergelijking met andere hostingdiensten die in hetzelfde prijssegment opereren scoren ze uitstekend.

Hostinger uptime en snelheid.

Bovenstaande afbeelding bevat de statistieken van een Hostinger testwebsite. Tot aan september dit jaar zag Hostinger’s uptime er uitstekend uit. In september echter daalde de uptime tot 97.33% – een zeer laag percentage.

Hier moet ik een kanttekening bij zetten. Zo’n daling in uptime is zeer zeldzaam. Als we namelijk de laatste 3 jaar bekijken, zien we dat de uptime slechts eenmaal eerder onder de 99% uit kwam.

Of je het acceptabel vindt dat hosting onder de 99% kan zakken is een afweging die je zelf moet maken. Voor een kleinere, persoonlijke website of hobby project heb je geen perfecte uptime nodig. Voor een business website echter, zul je waarschijnlijk behoefte hebben aan betere uptime cijfers.    

Snelle laadtijden

Hostinger heeft zeer snelle laadtijden. Dit bedoel ik niet in vergelijking tot andere goedkope webhosting diensten, dit bedoel ik in vergelijking met álle webhosting diensten.

Pingdom liet zien dat gedurende 2020 de laadsnelheid tussen de 275 en 351 milliseconden lag, met een gemiddelde snelheid van 296 milliseconden. Om dit in perspectief te plaatsen, de gemiddelde laadtijd in de hosting industrie is 800-900 milliseconden. Hostinger is dus 2-3 keer zo snel als de gemiddelde webhosting. 

Dit is goed nieuws, want niemand houdt van trage websites. Mensen zullen wegklikken van je site wanneer deze traag laadt. En zelfs als ze op je site blijven, zullen ze je pagina’s geïrriteerd navigeren. Daarbij komt, hoe trager je site, hoe lager je web pagina’s in Google verschijnen.

Goede, maar geen snelle klantenservice

Klantenservice is van groot belang binnen webhosting. Wanneer er een probleem met je hosting voor doet wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk opgelost zien. Hierom bieden veel hosting diensten 24/7 klantenservice aan met een wachttijd van enkele minuten.

Hostinger biedt 24/7 klantenservice aan. Maar hoewel de wachttijd voorheen nog enkele minuten bedroeg, geeft Hostinger zelf toe dat dat je nu tot 30 minuten kunt wachten. Zelf heb ik meegemaakt dat het 40 minuten duurde voordat ik antwoord kreeg. 

Wil je geen enkele wachttijd hebben? Dan kun je voor €1,99 per maand Prioriteitsondersteuning aanschaffen.

Klantenservice email.
De lieftallige emoticons ten spijt, zul je een beetje moeten wachten met je vragen en problemen

Ook iets om aan te denken: zoals bovenstaande email verraad, is Hostinger’s klantenservice niet beschikbaar in het Nederlands. 

Zodra je echter met Hostinger’s medewerkers aan de praat bent merk je dat je met professionals te doen hebt. Al hun medewerkers begrijpen de materie uitstekend en zullen ervoor zorgen dat wat je probleem ook is, het opgelost wordt.

Denk er echter wel aan waar hun responstijden in de praktijk toe zullen leiden. Zodra je tegen een probleem aanloopt kun je een half uur wachten op een antwoord met hun live chat (telefonische support is niet beschikbaar). Als je dan eenmaal een medewerker te pakken hebt, kan de tijd tussen de berichten zelf ook weer 3-4 minuten duren.

Laat me je verklappen waar dit in resulteert: het oplossen van een eenvoudig probleem kan een heel dagdeel in beslag nemen zodra je het wilt oplossen via de klantenservice. 

Gelukkig heeft Hostinger een ontzettend goede kennisbank (alleen in het Engels) die veel vraagstukken voor je kan oplossen. Daarbij komt dat de meeste mensen in de praktijk bijna nooit met hun hostingdienst in contact hoeven te komen. 

De net wat tragere respons zal je dus misschien helemaal niets uitmaken. Vooral als je een persoonlijke blog of kleinere site runt, kan ik me voorstellen dat directe respons niet hoog op je prioriteitenlijst staat. 

Kosten

Hostinger’s kosten zijn waarschijnlijk de reden dat je deze review leest. Hun kosten zijn met €1,99 per maand erg laag. En er zit een gratis domeinnaam bij inbegrepen. Zit er niet een addertje onder het gras? 

Nou, dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. Je betaalt €1,99 per maand op het moment dat je voor 4 jaar vooruitbetaalt. Betaal je 1 jaar vooruit, dan komt het maandbedrag uit op €2,99. Dit is nog steeds erg goedkoop, maar scheelt natuurlijk wel met de prijs die ze adverteren.

Hostinger kosten bij Single Webhosting

Ook zit bij dit goedkoopste pakket geen gratis dagelijkse backups bij inbegrepen en krijg je geen prioriteitsondersteuning. Met dit allergoedkoopste pakket voorzie je jezelf dus van de RyanAir onder de webhosting. 

Dit hoeft niet voor iedere website een probleem te zijn. Wederom, het komt puur op je eigen behoeften aan wat dit soort extra’s je waard zijn. Het goede nieuws is dat je minder dan €100 voor 4 jaar aan hosting betaalt. De meeste andere kwalitatief hoogstaande hosting bedrijven komen hier niet bij in de buurt. 

Toch zou ik je aanbevelen op z’n minst Hostinger’s Premium Webhosting pakket te kiezen. Voor €2,99 per maand krijg je onbeperkte bandbreedte en laadt je site een stuk sneller. Ook kun je er tot 100 sites op installeren. Voor de meeste mensen zal het de extra euro die dit kost volledig rechtvaardigen.     

Niet-goed-geld-terug garantie

Als je niet tevreden met Hostinger’s dienstverlening kun je binnen 30 dagen je geld terugkrijgen. Dit is redelijk standaard binnen de hostingindustrie.

Je doet er verstandig aan hun dienst zelf te stresstesten. Bijvoorbeeld door hun klantenservice te bestoken met vragen en te zien of dit voldoet aan jouw standaarden. Doen ze dit niet, dan kun je eenvoudig je geld terug krijgen en andere webhosting dienst keizen. 

Andere Hostinger voordelen

Hostinger heeft nog een paar andere sterke punten.

Eenvoudige interface, maar veel upselling

Hostinger mag dan weinig kosten, maar hun dashboard voelt absoluut niet goedkoop aan. Sterker, het doet niet onder voor dat van premium webhosting diensten als het aankomt op design en gebruiksvriendelijkheid. 

Maak je geen zorgen als je nog geen enkele ervaring hebt met hosting of het opzetten van een website. Het dashboard is eenvoudig te gebruiken voor iedereen. De grote iconen maken het eenvoudig precies te vinden wat je zoekt. 

Als je een WordPress site wilt bouwen kun je WordPress automatisch installeren tijdens het inschrijvingsproces. Dit duurt niet meer dan een minuut. 

Je hoeft je ook geen zorgen te maken als je je domeinnaam geparkeerd hebt staan bij een andere provider. Hostinger laat je je site hieraan koppelen binnen een paar klikken. 

Mijn grootste irritatie met het gebruiken Hostinger’s dashboard komt in de vorm van pop-ups die je duurdere plannen of extra functionaliteit aan willen smeren. Vaak op de meest willekeurige momenten. Dit is een logisch bijproduct van hun business strategie als prijsvechter, maar het blijft niettemin ergerlijk.   

Gratis domeinnaam en websitebouwer

Op het allergoedkoopste pakket na, zit er bij alle Hostinger pakketten een gratis domeinnaam inbegrepen. Bij alle pakketten zit eveneens een websitebouwer inbegrepen. 

Zyro templates.
Genoeg mooie templates om uit te kiezen

Deze websitebouwer bevat groot aantal prima ontworpen templates inbegrepen die je als basis voor je website kunt gebruiken. Dankzij de drag & drop builder zet je zo een prima site in elkaar in no-time. 

Hostinger’s websitebouwer is lang niet de beste op de markt. Maar het is goed genoeg voor een simpele website. Je kunt het zien als een handig extraatje voor als je zoekt naar een all-in-one oplossing. Hostinger maakt het mogelijk je hosting, domeinnaam en websitebouwer in één klap te regelen voor een zacht prijsje. 

Vergelijk Hostinger’s webhosting pakketten 

Hostinger biedt shared hosting, cloud hosting en VPS-hosting aan. Laten we kijken wat deze verschillende opties te bieden hebben.

Verschillende Hostinger pakketten. Shared webhosting en cloud hosting.

Shared hosting

Hostinger heeft normale shared hosting pakketten en shared hosting pakketten die zijn geoptimaliseerd voor WordPress. Laten we eerst kijken naar hun normale shared hosting pakketten. 

Single Webhosting

 • Vanaf €1,99 per maand (€2,99 bij verlenging)
 • 1 website
 • 1 email account
 • Beperkte bandbreedte (100GB)
 • Gratis SSL-certificaat (dit is onlangs toegevoegd – sommige delen van hun site zeggen nog dat je geen SSL-certificaat bij dit pakket krijgt)
 • 1x toegewezen resources   

Premium Webhosting

 • Vanaf €2,99 per maand (€5,99 bij verlenging)
 • 100 websites
 • Onbeperkt aantal email accounts
 • WordPress versnelling (LSCWP)
 • Gratis SSL-certificaat en domein
 • 2x toegewezen resources

  Business Webhosting

 • Vanaf €3,45 per maand (€7,99 bij verlenging)
 • 100 websites
 • Onbeperkt aantal email accounts
 • WordPress versnelling (LSCWP)
 • Gratis SSL-certificaat en domein
 • Dagelijkse backups
 • 4x toegewezen resources

Zoals je ziet biedt ieder opeenvolgend pakket meer functionaliteit en voordelen. Ondanks de oh zo aantrekkelijke prijs zou ik de Single Webhosting niet overwegen voor het grote gros van de websites.

Bij Premium webhosting zit een domeinnaam inbegrepen en dankzij de WordPress versnelling en het grotere aantal toegewezen resources zal je site een stuk beter draaien. 

Bedenk dat je Hostinger’s Premium Webhosting plan vrij snel zult ontgroeien zodra je behoorlijke bezoekerscijfers begint aan te trekken. Maar als het zo ver is, kun je makkelijk upgraden naar Business Webhosting. 

Managed WordPress hosting

Managed WordPress hosting is een conciërgeservice waar alle technische aspecten van het runnen van een WordPress site worden geregeld door het webhosting bedrijf. Hieronder valt beveiliging, snelheid, WordPress updates, dagelijkse backups, website uptime en speciale plugins die je WordPress site versnellen. 

Het idee achter managed WordPress hosting is om jou een zorgeloze ervaring te bieden, zodat je website onderhoud je praktisch geen tijd kost.

Hostinger biedt de volgende managed WordPress hosting pakketten aan. 

WordPress Starter

 • Vanaf €2,15 per maand (€3,99 bij verlenging)
 • 100 websites
 • 100 email accounts
 • 20 GB-schijfruimte
 • Onbeperkte bandbreedte
 • Gratis SSL & domein
 • Managed WordPress
 • jetpack Gratis

WordPress Premium

 • Vanaf €7,45 per maand (€13,75 bij verlenging)
 • 300 websites
 • 100 email accounts
 • 100 GB-schijfruimte
 • Onbeperkte bandbreedte
 • Gratis SSL & domein
 • Managed WordPress
 • jetpack Persoonlijk

WordPress Enterprise

 • Vanaf €14,95 per maand (€27,49 bij verlenging)
 • 300 websites
 • 100 email accounts
 • 140 GB-schijfruimte
 • Onbeperkte bandbreedte
 • Gratis SSL & domein
 • Managed WordPress
 • jetpack Premium

Hostinger’s managed WordPress pakketten zijn uitstekend maar ontlopen de prijzen van hun premium alternatieven niet veel. Ben je op zoek naar managed WordPress hosting? Kijk dan naar een partij als SiteGround

Cloud hosting en VPS

Hostinger biedt zowel cloud hosting als VPS-hosting aan voor uitstekende prijzen. 

Met cloud hosting is je site uitgesmeerd over meerdere servers. Je kunt de cloud voorstellen als een web van verschillende computers die allemaal met elkaar verbonden zijn. Als er één server offline gaat is dit geen probleem. Je website kan gebruik maken van de andere servers binnen de cloud.

Een VPS is simpel gezegd een server in een server. Je deelt de fysieke server met andere websites, maar binnen die server heb je je eigen virtuele server die geïsoleerd is van de anderen.

Beiden typen hosting worden pas relevant zodra je site echt veel bezoekers begint aan te trekken. Denk hier aan meer dan 50,000 bezoekers per maand. 

Hostinger staat het best bekend om hun goedkopere, shared hosting diensten. Persoonlijk zou ik voor cloud hosting en VPS-hosting van een luxere webhosting dienst gebruik maken. 

Conclusie 

Ik raad Hostinger van harte aan als webhosting partij. 

Hostinger is een gerespecteerde en betrouwbare naam binnen de industrie die goede hosting aanbiedt voor praktisch onverslaanbare prijzen. Voor hobby websites of projectjes die je aan het opzetten bent naast je baan is er geen betere webhosting te vinden. 

Voor business websites of grote projecten zou ik je geluk elders beproeven. Je doet er in dit geval beter aan te kiezen voor een partij als SiteGround, die veel betere uptime en klantenservice biedt.

Echter, Hostinger's Premium- en Business shared pakketten zijn meer dan toereikend voor kleinere websites waarbij een zo goedkoop mogelijke hostingdienst een must-have is.

6 reacties

 1. Ben al meer dan een jaar erg blij met Hostinger. Ik heb de priority support dus de klantenservice wachttijden zijn er niet voor me.

  De uptime was eerder dit jaar wat minder, maar misschien kwam dat door het toenemende internet gebruik ivm corona. Nu geen last meer van in elk geval.

  1. Hey Sebas, goed te horen dat je zo blij bent met Hostinger.

   De mindere uptime kan inderdaad te maken hebben met COVID-19. Mooi dat het nu weer beter is!

 2. Ben al een tijdje aan het zoeken naar goede goedkope webhosting. Ik zit bij een van de grotere Nederlandse hosting diensten maar ben daar niet meer zo blij mee.

  Binnenkort loopt m’n overeenkomst af dus ga dan maar Hostinger proberen. 🙂

  1. Hi Eline, het is niet makkelijk goede hosting te vinden die weinig kost. Vaak lever je toch op iets in. Dat is gelukkig met Hostinger niet zo. 🙂

 3. Albert schreef:

  Goede review. 1 opmerking: ik kan me niet helemaal vinden in de gedachte dat Hostinger vooral geschikt is voor hobby sites. We gebruiken ze nu al een paar jaar voor onze onderneming met Hostinger Business. Geen enkel probleem gehad tot nu toe en zou ze aan iedereen aanraden (wat ik ook veel doe).

  Ik zat eerst bij een grote Nederlandse partij die op elk vlak zoveel slechter was dan Hostinger. Sinds we zijn overgestapt werkt alles helemaal perfect. Echt de beste hosting die er is.

  1. Hi Albert, geweldig te horen dat jullie zo tevreden zijn met Hostinger. Als het voor jullie bedrijfssite zo goed werkt, kan ik daar niks tegen in brengen natuurlijk. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *