HostGator review: ooit goed, nu vergane glorie (2022)

HostGator was ooit een van de hoogst aangeschreven hosting diensten op de markt. Maar sinds ze zijn overgenomen door Newfold Digital (voorheen EIG) is hun dienstverlening bergafwaarts gegaan.


Onze score:


HostGator voordelen

 • Eenvoudig te gebruiken voor beginners
 • Meer dan genoeg opslagruimte bij ieder pakket

HostGator nadelen

 • Hoge, niet-transparante tarieven
 • Slechte performance (site snelheid en uptime)
 • Staging functionaliteit is onbruikbaar
 • Proberen je constant nieuwe producten aan te smeren
 • Geen servers in Europa
 • Slechte klantenservice
 • Slecht beveiligd (grote kans op malware)

Voor het hosten van m’n eerste WordPress website maakte ik gebruik van HostGator. HostGator stond op dat moment nog bekend als goede hosting partij. Echter, er zijn weinig industrieën die zo wispelturig zijn als webhosting. Wat de ene dag nog te boeken staat als winnaar kan vaak de volgende dag bij het grofvuil.

HostGator werd in 2002 opgericht in Florida. 10 jaar later werd het overgekocht door Newfold Digital (wat toen nog Endurance International Group heette, of EIG) voor $225 miljoen.

Om het even grof samen te vatten: Newfold Digital is een gigantisch conglomeraat (ze bezitten o.a. ook Bluehost) wat populaire hosting bedrijven opkoopt en grotendeels ontdoet van hun support en R&D – wat er nog van overblijft outsourcen ze naar India en/of de Filipijnen. Het gevolg is dat de provider elk jaar slechter wordt, maar ondertussen hosting blijft aanbieden tegen premium prijzen.

Veel mensen die niet beter weten nemen dienstverlening bij ze af omdat Newfold Digital miljoenen pompt in marketing.

De conclusie van deze HostGator review zal je niet verbazen: ik raad hun diensten niet aan omdat ze duur zijn, leiden tot trage websites en hun klantenservice niet om over naar huis te schrijven is. Hieronder ga ik hier uitgebreider op in. Tot slot geef ik je ook een paar goede alternatieven op HostGator.

HostGator in één oogopslag

Uptime garantie
Klantenservice24/7 live chat, telefoon en email
Managed WordPress
Soorten hostingShared, Dedicated, VPS, reseller
Basis featuresSSL-certificaat, wekelijkse backups, gratis email
Meest geschikt voorBeginners die zich richten op Amerikaanse bezoekers
Server locatiesAlleen in de VS
Prijs vanaf$2,75 (na verlenging $8,95)

HostGator snelheid, uptime en klantenservice

Snelheid

Als je je site bij HostGator onderbrengt, kun je niet rekenen op snelle laadtijden.

HostGator gebruikt oudere Apache servers in plaats van modernere LiteSpeed servers of het Google Cloud platform. Daarnaast lopen ze ook constant achter met de laatste PHP versie en bieden ze geen caching tool aan.

Daarnaast – net zoals alle andere Newfold Digital hosting bedrijven – proppen ze hun servers vol met veel te veel websites.

Het gevolg van dit alles? Ontzettend traag ladende websites.

Uptime

Op Downdetector kom je talloze berichten tegen van HostGator wiens website offline is. Nu is downtime onvermijdelijk ongeacht welke hosting provider je kiest. Echter, bij HostGator lijkt downtime veel vaker aan de orde van de dag te zijn dan bij veel andere providers.

HostGator downtime

Klantenservice

HostGator biedt 24/7 klantenservice die je kunt bereiken via live chat, telefoon en email.

HostGator klantenservice

Naast de snelheid en uptime is de klantenservice nog een belangrijke reden waarom gebruikers HostGator zo verguizen.

HostGator klantenservice slechte ervaring

De klantenservice van HostGator is traag (denk minstens 30 minuten wachttijd), incompetent en vaak ronduit onbeschoft. Je kunt je HostGator account niet annuleren via je dashboard en dus zal je hiervoor ook door hun klantenservice heen moeten. Geen goede ervaring.

Hostgator verder doorgelicht

Dashboard

In plaats van cPanel (wat standaard is bij veel hosting bedrijven) biedt HostGator een zelfontwikkeld dashboard aan. Dit dashboard is vrij goed ontworpen en makkelijk te gebruiken.

Echter kun je er niet zoveel mee: veel geavanceerdere functionaliteit mist. Voor complete beginners is dit geen probleem, maar voor meer ervaren gebruikers zal het gebrek aan functionaliteit ergerlijk zijn.

Beveiliging

HostGator sites raken sneller dan gemiddeld geïnfecteerd met malware. Dit is niet verwonderlijk omdat het bedrijf nauwelijks meer in hun IT-infrastructuur investeert.

Hiernaast perst het bedrijf sommige klanten op een nogal verschrikkelijke manier af. Het komt er op neer dat HostGator sommige klanten vertelt dat hun site geïnfecteerd is met malware. Vervolgens dreigen ze je site offline te gooien tenzij je $200 voor SiteLock (een beveiliging tool waar ze mee werken) betaalt.

Dit blog artikel doet deze oplichterij uitgebreid uit de doeken.

Hosting extra’s en features

HostGator biedt de volgende extraatjes en features:

Ze hebben een staging feature waarmee je een testomgeving voor je site kan maken. Hiermee kun je op een veilige manier nieuwe designs en plugins testen. Helaas kan je je staging site niet veranderen in je live website, wat de functionaliteit vrij nutteloos maakt.

Server locaties

Die eerste site van mij waarvoor ik HostGator gebruikte had vooral bezoekers vanuit het Verenigd Koninkrijk. Nu is het alleen zo dat HostGator enkel servers heeft in de Verenigde Staten.

In de regel wil je dat je hosting server zich zo dicht mogelijk bij je bezoekers bevindt omdat dit leidt tot betere laadtijden. Als beginner was ik me hier destijds totaal niet van bewust.

HostGator is dus alleen geschikt voor websites met een hoofdzakelijk Amerikaans publiek.

HostGator hosting pakketten en tarieven

HostGator biedt shared hosting, Managed WordPress hosting en VPS hosting.

HostGator hosting pakketten

Het eerste dat opvalt is dat het lastig te zien is hoeveel je nu echt voor hun hosting betaalt. In tegenstelling tot andere hosting providers die actietarieven hebben, moet je eerst doorklikken om te zien wat je betaalt na het eerste jaar.

Hun Hatchling pakket oogt vrij goedkoop, maar klik op “Buy Now” en je zit dat na het eerste jaar de prijs omhoog schiet van $2,75 per maand naar $8,95 per maand.

Ieder pakket komt met een gratis SSL-certificaat en gratis domeinnaam.

Je krijgt een niet-goed-geld-terug-garantie van 45 dagen, meer dan de hosting norm van 30 dagen. Dit is goed nieuws: hierdoor heb je net wat meer speelruimte om je website te verhuizen naar een goede hosting provider.

HostGator alternatieven

Er zijn gelukkig genoeg uitstekende hosting bedrijven te vinden. Hieronder vind je m’n favorieten.

 • Cloud86. Cloud86 is de beste hosting provider van Nederlandse bodem. Ze gebruiken LiteSpeed servers zodat je site supersnel laadt bij ze en hebben klantenservice zonder wachttijd. Lees meer over Cloud86 in onze review.
 • Hostinger. Een internationale hosting provider met razendsnelle LiteSpeed servers en servers in Nederland. De ideale optie voor als je een klein budget hebt maar toch gebruik wilt maken van internationale webhosting. Let wel: hun klantenservice is niet fantastisch. Lees meer over Hostinger in onze review.
 • SiteGround. Voor Start24 gebruiken we SiteGround. Deze provider is net iets duurder maar biedt wel fantastische 24/7 klantenservice en uitstekende performance. Lees meer over SiteGround in onze review.  

Conclusie

Als ik HostGator in twee woorden moest beschrijven, zouden dit ze zijn: vergane glorie.

Ooit was HostGator een uitstekende hosting provider die gaf om hun klanten en er op toezag snelle, goede hosting aan te bieden tegen eerlijke prijzen. Sinds ze zijn overgenomen door Newfold Digital is het echter snel bergafwaarts gegaan met hun dienstverlening.

HostGator review TrustPilot

HostGator investeert nauwelijks meer in R&D, hun klantenservice wordt geoutsourcet naar lage lonenlanden met slecht opgeleid personeel en het bedrijf mengt zich in ronduit onethische praktijken zoals het gijzelen van je website en je $200 voor hun SiteLock dienst te laten betalen.

Kortom, er is geen enkele reden te bedenken om een dienst bij HostGator af te sluiten. De schattigheid van hun krokodil mascotte ten spijt. Op zoek naar goede hosting? Probeer dan een van de diensten die ik je hierboven aanbeveel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *