Gratis website maken: dit zijn de beste 5 tools

Gratis website maken

Wil je een gratis website maken, maar weet je niet goed waar te beginnen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Ik heb alle websitemakers die gratis pakketten aanbieden grondig getest en ben zo uitgekomen op deze top 5. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen en sluiten aan op verschillende gebruikers en type websites.

Verderop in dit artikel bespreek ik ook de keerzijdes van het hebben van een gratis website. Kort samengevat zorgen deze keerzijdes ervoor dat gratis websites niet geschikt zijn voor zakelijke projecten.

En omdat de betaalde pakketten van onderstaande websitebouwers niet bepaald goedkoop zijn, geef ik je verderop ook een alternatieve manier waarmee je voor 2 euro per maand een professionele site kunt bouwen.       

De 5 beste tools om een gratis website te maken

 • Wix – Beste allround gratis websitemaker
 • JouwWeb – Gemakkelijkst om te gebruiken
 • Webnode – Stijlvolle templates
 • WordPress.com – Beste voor bloggers
 • Google Sites – Uitstekende integratie met andere Google producten

1. Wix – Beste allround gratis websitemaker

Met honderden miljoenen gebruikers is Wix de grootste websitemaker ter wereld. Dit is niet verbazingwekkend. De tool combineert gebruikersgemak met talloze gratis templates om uit te kiezen. Bovendien kun je de functionaliteit van je Wix site uitbreiden via de Wix store.

Veruit de meeste Wix gebruikers zijn aangesloten op het gratis pakket. Dit pakket biedt praktisch gesproken dezelfde functionaliteit als de betaalde pakketten (hoewel je er geen producten mee kunt verkopen) en laat je binnen een kwartier een website in elkaar zetten.

Wenxinwendju.com

Voorbeeld Wix site

Sonjavanduelmen.com

Wix voorbeeld site

Wat me aanspreekt aan Wix

 • Je kunt met de Wix Editor extreem veel kanten op qua design. Met de drag-and-drop tool kun je elementen zoals tekst, afbeeldingen en tabellen overal op je pagina plaatsen.
 • Er zijn tientallen (mooie) website templates om uit te kiezen. Waar je site ook over gaat, je zal een template kunnen vinden wat er goed bij aansluit.
 • Je kunt zoveel pagina’s toevoegen aan je gratis Wix site als je maar wilt (hoewel je beperkt wordt door de 500MB opslagruimte).
 • Onder alle websitemakers heeft Wix de beste app store. Je kunt er super veel apps via downloaden om de functionaliteit van je website mee uit te breiden.

Wat beter zou kunnen

 • Op je gratis Wix website word je getrakteerd op een gigantische, niet te missen Wix advertentie die meebeweegt wanneer je naar beneden scrolt. Dat had wat subtieler gekund.
 • Het sub-domein wat je krijgt is lang, onhandig en niet te onthouden. Dit is hoe de domeinnaam van mijn testwebsite eruit ziet: https://jpboer87.wixsite.com/start24.
 • Wanneer je een Wix template hebt gekozen, zit je er aan vast. Je kunt het niet wisselen voor een andere template zonder je site helemaal opnieuw te bouwen.

Probeer Wix nu gratis of lees eerst onze Wix review voor meer informatie.

2. JouwWeb – Gemakkelijkst om te gebruiken

JouwWeb is een websitemaker van Nederlandse bodem. Het bestaat al sinds 2010 en het team erachter bevindt zich in Eindhoven. Het bedrijf heeft onderhand meer dan 70.000 gebruikers.

JouwWeb – een stuk meer nog dan Wix – richt zicht echt op complete beginners. JouwWeb verruilt functionaliteit en keuze vrijheid voor het ultieme gebruikersgemak. Voor sommige mensen zal dit beklemmend voelen. Maar als je zoekt naar de aller makkelijkste manier om zelf een site te maken, dan ben je met JouwWeb aan het juiste adres.

Barrs.nl

JouwWeb voorbeeld site

Pulcherorchidee.nl

JouwWeb voorbeeld site

Wat me aanspreekt aan JouwWeb

 • Er zitten geen strakke bandbreedte of opslaglimieten aan hun gratis pakket. Hiermee zijn ze een stuk vrijgeviger dan de andere websitemakers in dit overzicht (sommigen geven je niet meer dan 200MB opslag).
 • De advertenties zijn relatief subtiel. Onderaan je pagina’s zie je een “maak een gratis website met JouwWeb banner” en in je footer zie je een “Powered by JouwWeb” tekst. Maar je hebt geen sticky header die je volgt zoals bij Wix.
 • JouwWeb maakt geen pretenties over wat ze wel of niet zijn. Ze richten zich op complete beginners die een zo makkelijk mogelijke manier willen om een website te lanceren. Ze pretenderen geen alleskunner te zijn die bij iedereen past. En inderdaad, ze zijn dusdanig makkelijk te gebruiken dat je met hen echt binnen 10 minuten een site in de lucht kunt hebben.
 • De domeinnaam die je toegewezen krijgt is – voor een gratis domein – kort en aantrekkelijk.

Wat beter zou kunnen

 • JouwWeb gaat voorlopig geen design prijzen in de wacht slepen. Hun eigen website ziet er al vrij stoffig uit en dit vertaalt zich ook naar de templates die ze aanbieden. Het oogt allemaal niet opwindend. Sommige designs zijn zelfs ronduit achterhaalt, en zouden verwijdert of vervangen moeten worden.
 • JouwWeb heeft geen app store. Hierdoor word je qua functionaliteit behoorlijk beperkt. Dit maakt de tool alleen geschikt voor super simpele sites met niet al te veel ambitie.
 • De blog mogelijkheden zijn erg minimaal. Wil je een gratis blog starten, kies dan niet voor JouwWeb.

Probeer JouwWeb nu gratis of lees eerst onze JouwWeb review voor meer informatie.

3. Webnode – Stijlvolle templates

Webnode is een platform met meer dan 40 miljoen gebruikers. Hun tool is eenvoudig te gebruiken en bevat aantrekkelijk ogende templates.

Het is een internationaal bedrijf, maar heeft net als Wix ook een Nederlandstalige website en editor.

20somethinglessons.com

Webnode voorbeeld site

We-eatse.be

Webnode voorbeeld site

Wat me aanspreekt aan Webnode

 • Een goede selectie van stijlvolle, aantrekkelijke templates.
 • Het voelt intuïtief. Als beginner zal je er zonder problemen mee uit te voeten kunnen.
 • De domeinnaam die je krijgt ziet er vrij goed uit.  

Wat beter zou kunnen

 • Het gratis pakket van Webnode is extreem beperkt. Dit geldt zowel voor de opslag die je krijgt (200MB), bandbreedte (1GB) en functionaliteit. Meer nog dan de andere websitemakers in dit overzicht, lijkt de gratis versie van Webnode alleen geschikt om de tool te testen.
 • De blog functie is vrij beperkt.  
 • Er is geen app store voor extra functionaliteit.
 • De advertenties zijn nogal in your face.  

Probeer Webnode nu gratis of lees eerst onze Webnode review voor meer informatie.

4. WordPress.com – Beste voor bloggers

WordPress.com – niet te verwarren met WordPress.org – is de commerciële tak van het WordPress project.

WordPress.com is op vrijwel ieder vlak inferieur aan WordPress.org, maar je kunt er wel een gratis website mee maken. Of om preciezer te zijn, een gratis blog, waar WordPress.com vooral voor bedoeld is.

Als het gaat om blog software is WordPress heer en meester. Dat is al zo sinds halverwege de jaren 2000, en dit zie ik de komende jaren niet veranderen.  

Resumido.cc

WordPress.com voorbeeld site

Kelseymontagueart.com

WordPress.com voorbeeld site

Wat me aanspreekt aan WordPress.com

 • Super simpel om mee te bloggen. Ik heb een jaar of 10 terug een gratis blog gestart via WordPress.com. Het was toen super simpel om het te gebruiken en dat is het nu nog steeds. Je kunt letterlijk direct beginnen met schrijven en op de publiceer-knop drukken. Maak je geen zorgen over het instellen van pagina’s of het kiezen waar op je site je een blog feed toe wilt voegen – zolang je voor de standaard toegewezen theme kiest, wordt dit voor je geregeld.
 • Handige features zijn direct beschikbaar, zoals commentaar van je bezoekers en website statistieken.
 • Je krijgt met 1GB veel schijfruimte toegewezen in vergelijking met de meeste andere websitemakers in dit overzicht.
 • Het lijkt erop dat je site tot in de eeuwigheid zal blijven bestaan. Die blog die ik 10 jaar terug heb opgezet, heb ik eveneens 10 jaar lang niet aangeraakt. Ik heb niet eens ingelogd tot recentelijk. Desondanks heeft WordPress.com hem nooit geactiveerd.   

Wat beter zou kunnen

 • De gratis versie van WordPress.com is een sterk uitgeklede versie van de betaalde. Zo krijg je toegang tot veel minder themes en plugins. Dat gezegd hebbende zijn er nog steeds zo’n 100 gratis themes waar je uit kunt kiezen.
 • De advertenties zijn vrij agressief. Je ziet ze in, boven en naast je content.
 • Zelf vind ik het extreem simpel te gebruiken, maar ik kan me voorstellen dat voor complete beginners de keuzevrijheid net iets overweldigender is dan bij JouwWeb of Google Sites.

Probeer WordPress.com nu gratis.

5. Google Sites – Uitstekende integratie met andere Google producten

Google Sites is een van de talloze producten waar je gratis toegang tot kunt krijgen via je Google account. De tool is super simpel te gebruiken. Het is vooral geschikt voor eenvoudige websites van tijdelijke aard die niet veel functionaliteit nodig hebben.

Google Sites komt in slechts één smaak: een gratis versie. Er zijn geen betaalde pakketten om uit te kiezen.

Filiprzepka.com

Google Site voorbeeld

Avoxarchitects.com

Google Sites voorbeeld

Wat me aanspreekt aan Google Sites

 • Je kunt gemakkelijk een rits aan verschillende Google Sites lanceren. Hoewel iedere Google site slechts 100MB groot kan zijn, kun je als je wilt voor 15GB (de grootte van je Google account) aan gratis websites maken.
 • Het is volledig geïntegreerd met Google’s andere producten. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig Google Maps toevoegen aan je pagina’s. Als je al bekend bent met producten als Gmail en Google Drive, dan zal bovendien de interface je bekend voorkomen.
 • Google Sites is enorm simpel te gebruiken. De leercurve beslaat niet langer dan een paar minuten. Zelf vind ik Google Sites nog eenvoudiger om mee te werken dan JouwWeb.
 • Je kunt je eigen domeinnaam aan Google Sites koppelen, iets wat niet kan bij de andere gratis websitemakers in dit overzicht.  

Wat beter zou kunnen

 • Google lanceert talloze producten en draait talloze van deze producten de nek om zonder veel waarschuwing. Dit is al eens gebeurd bij een eerdere versie van Google Sites: “Classic Google Sites.” Je zou er onverstandig aan doen Google Sites te overwegen voor een site die jaren mee moet kunnen, gezien Google’s geschiedenis op dit vlak.
 • Een andere reden waarom Google Sites alleen geschikt is voor tijdelijke projecten, is dat het extreem beperkt is. Je hebt bijna geen design templates om uit te kiezen en de templates die je hebt zijn nauwelijks aan te passen. Het zal lastig zijn een unieke draai te geven aan je site. Daarnaast is er ook niet veel functionaliteit die je aan je site kan toevoegen.

Probeer Google Sites nu gratis.

De beste gratis websitemakers vergeleken

WixJouwWebWebnodeWordPress.comGoogle Sites
Zie websiteWix.comJouwWeb.nlWebnode.comWordPress.comSites.Google.com
AdvertentiesWix logo in header en footerInfo over JouwWeb onder aan de paginaSticky advertentie bovenaan paginaAdvertenties in zijbalk en in je contentSubtiele tekst in de footer
Opslagruimte500MBOnbeperkt200MB1GB100MB
Bandbreedte1GBOnbeperkt1GBOnbeperktOnbeperkt
Gebruikersgemak9/1010/1010/109/1010/10
Features8/106/107/107/105/10
Designs9/106/109/108/105/10

Hoe zet ik een gratis website op stap voor stap?

Het opzetten van een gratis website is een eenvoudig proces.

 1. Kies de websitemaker die je wilt gebruiken
 2. Zet een gratis account op (meestal hoef je hier alleen je email voor te geven)
 3. Kies een naam voor je website en een website template
 4. Voeg pagina’s toe aan je site en bewerk je content (afbeeldingen, video’s tekst)
 5. Publiceer je website

Voor een eenvoudige website hoeven deze stappen niet meer dan een paar uur te duren.

Bekijk voor een uitgebreider stappenplan ons artikel over hoe je zelf een website maakt.

Mocht je je gratis website met Wix willen maken, bekijk dan onze stap-voor-stap handleiding over hoe je zelf een Wix site bouwt.  

Redenen om niet een gratis website te maken

Er zijn een aantal belangrijke redenen om niet een gratis website te maken. Deze redenen zijn (bijna) allemaal van toepassing op iedere websitemaker in dit overzicht.

Mijn ongezouten mening: voor een goede website moet je betalen. En dezer dagen hoeft dit niet meer te zijn dan een paar euro per maand, waardoor er eigenlijk geen reden is om je te laten beperken door de ongemakken van een gratis site.

Die ongemakken zijn als volgt.  

Advertenties op je site (en jij verdient er geen geld mee)

Met een gratis website zal je er vrede mee moeten hebben dat je site vol wordt geplempt met advertenties (meestal voor de websitemaker zelf). Bij WordPress.com bijvoorbeeld kan dit er zo uit zien:

Advertenties op een gratis website

Zoals je ziet zijn deze advertenties niet bepaald subtiel. 

Advertenties zijn al decennialang een zeer belangrijk onderdeel van het wereldwijde heb. Ze zorgen ervoor dat content makers een regelmatige, betrouwbare inkomstenstroom kunnen aanboren.

Echter, van deze advertenties op gratis websites gaat er geen cent naar jou.

Naast dat je er niks aan verdient, zijn er een aantal nadelen die met advertenties in het algemeen gepaard gaan. Allereerst, pagina’s met advertenties laden trager. Trager ladende pagina’s irriteren je bezoekers en kan op een directe en indirecte manier ervoor zorgen dat je site minder hoog in Google komt. Daarnaast kijkt niemand graag naar advertenties – vooral als ze opzichtig zijn.

Oftewel, je creëert een duidelijk inferieure ervaring voor je bezoekers waar je bovendien zelf ook geen voordeel uit haalt (namelijk, geld verdienen).

Je kunt je eigen domeinnaam er niet aan koppelen

Bij de gratis websites in dit overzicht ben je overgeleverd aan een sub-domein (op Google Sites na). Zet je een gratis site op bij JouwWeb, dan ziet dit er zo uit: jouwsitename.jouwweb.nl. Met andere woorden, de naam van de websitemaker die je gebruikt maakt deel uit van je domeinnaam.

Zo’n domeinnaam ziet er niet goed uit. Het is niet memorabel en Google beschouwt het als onbetrouwbaar.

Kun je je de laatste keer herinneren dat je op een legitiem-voelende website bent geland met zo’n soort domeinnaam? Hoewel ze bestaan zijn ze een zeldzaamheid. Zeker als bedrijf zijnde kom je er niet mee weg.

Het hebben van een slechte domeinnaam veroorzaakt een tweekoppig probleem: je site wordt minder goed gevonden op zoekmachines en de mensen die de site vinden, zullen hem minder snel vertrouwen.

Beperkingen qua snelheid, bandbreedte en opslag

Met een gratis website word je hevig beperkt qua snelheid, bandbreedte en opslag.

Allereerst, meestal zal je site zich bevinden op een overvolle, gedeelde server samen met alle gratis websites. Hierdoor zal hij niet snel laden. Daarnaast krijg je beperkte bandbreedte toegewezen. Dat betekent dat na een bepaalde aantal bezoekers je site niet meer toegankelijk zal zijn. Een niet toegankelijke site betekent dat mensen meestal geen zin hebben hem nog eens te bezoeken.

Tot slot word je hevig beperkt in je schijfruimte. Bij Webnode bijvoorbeeld krijg je slechts een 200MB toegewezen. Dit is niet niks, maar een beetje website gaat vrij snel overheen.

Slecht voor SEO

Dit haakt aan bij alle bovenstaande punten. Doordat je site traag is en een onprofessionele domeinnaam heeft, komt je site minder hoog in Google.

SEO (Search Engine Optimization) is voor veel websites de belangrijkste bron van hun zoekverkeer. Neem Start24. Bij ons is 95% van ons verkeer afkomstig van Google. Mensen vinden ons niet alleen door de naam van ons bedrijf in te tikken, maar vooral via zoektermen over dingen ze beter willen snappen. Zo is de kans behoorlijk groot dat jij op deze pagina terecht bent gekomen door het intikken van een zoekterm als “gratis website maken” of een variatie daar op.

Ik overdrijf niet als ik zeg dat zonder SEO veel bedrijven wel kunnen opdoeken.

SEO is een zeer competitief kanaal en als je kans wil maken op al dat lucratieve, gratis zoekverkeer, dan kom je met een gratis site niet ver.  

Daar bovenop komt dat de gratis pakketten van de meeste websitebouwers niet beschikken over de geavanceerdere SEO tools waarmee je je content kunt optimaliseren, die je met een betaalde site wel hebt.

Je kunt er niks mee verkopen

Mocht je de ambitie hebben om met een gratis website producten te verkopen, dan kun je dat vergeten.

Websitemakers laten je alleen producten toevoegen met hun betaalde pakketten.

Waarvoor is een gratis website dan wel geschikt?

Er zijn een paar redenen om toch een gratis site te maken. 

De functionaliteit van een websitemaker testen

De meest voor de hand liggende reden is het testen van de functionaliteit van een bepaalde websitemaker.

Het kiezen van het juiste platform voor je site is extreem belangrijk. Wisselen van platform betekent in de praktijk dat je je site opnieuw zal moeten opbouwen. Het is een rommelig, tijdrovend traject wat je als het even kan wilt voorkomen.

Daarom is het slim test websites op te zetten bij verschillende websitemakers. Zo kun je precies zien welke functionaliteit ze hebben, wat je er mee kan, en waar de limieten liggen. Je zal vrij snel merken dat de ene websitemaker je beter ligt dan de andere.

Bij het testen van een websitemaker door middel van een gratis site, let vooral op het volgende:

 • Zijn er templates beschikbaar die je aanspreken?
 • Voelt het dashboard intuïtief (je zal hier veel tijd in doorbrengen)?
 • Kun je er het type website mee ontwerpen waar je naar op zoek bent?
 • Is de functionaliteit beschikbaar die je nodig hebt?

Een website van tijdelijke aard

Een gratis website kan perfect zijn wanneer je de site niet lang nodig hebt. Denk aan een website voor een kleinschalig, eenmalig evenement. Zoals een buurtfeest waarop mensen informatie kunnen vinden zoals de tijd en datum, locatie, dingen die ze kunnen meenemen, etc.

Een hobby project gericht voor familie en vrienden 

Pak en beet een decennium geleden reisde ik voor 3 maanden naar Vietnam voor vrijwilligerswerk en onderzoek voor m’n scriptie. Ik wilde deze reis vastleggen en delen met de mensen thuis. Dit heb ik uiteindelijk gedaan via een gratis WordPress.com blog waarop ik mijn ervaringen deelde in de vorm van blog artikelen met video’s en foto’s.

Het interesseerde me niets of vreemdelingen dit blog zouden lezen – m’n doelgroep was puur en alleen vrienden en familie. En misschien m’n toekomstige zelf.

Deze blog is nog steeds in de lucht en was perfect om via een gratis platform te draaien.  

Zo maak je een goede site die BIJNA gratis is

Er zijn bijna geen gevallen waarin het verstandig is een gratis website te maken, net als dat je er eigenlijk nooit slim aan doet om gratis webhosting op te zetten. Gelukkig is er een goed alternatief: een self-hosted WordPress website met webhosting van minder dan 2 euro per maand. Dit kost een stuk minder dan de betaalde pakketten van de sitebouwers in dit overzicht.   

Hieronder ga ik je uitleggen waarom WordPress voor de meeste mensen de beste manier is om een site mee te maken, welke hosting je moet kiezen en hoe het precies zit met WordPress themes en plugins.

Website maken met WordPress

Meer dan 40% van het wereldwijde web draait op WordPress (de open-source, .org variant – niet de .com versie waar ik het eerder over had). 

Dit is waarom:

 • De WordPress software is gratis en open source
 • Je hebt praktisch complete vrijheid op het gebied van design en functionaliteit
 • Je hebt er geen technische kennis voor nodig
 • Het is eindeloos schaalbaar
 • Geschikt voor zowel piepkleine websites met een paar 100 bezoekers als mega bedrijven met miljoenen bezoekers

Het enige wat je hoeft te doen is goede webhosting kiezen en een solide, gratis WordPress thema installeren en de plugins die je nodig hebt.

Goedkope webhosting voor minder dan 2 euro per maand

Het eerste wat je moet doen is een hosting pakket afsluiten. Dit is makkelijker dan het misschien klinkt en hoeft niet meer dan 2 euro per maand te kosten.

Simpel gezegd is webhosting waar je site leeft op het internet. Het is waar alle bestanden waar je site uit bestaat opgeslagen staan, zoals tekst en afbeeldingen.

Bij de meeste hosting providers kun je WordPress binnen een enkele klik installeren.

Een provider als Cloud86 biedt een instappakket aan voor €1,95 per maand. Je kunt ook een domeinnaam bij hen registreren wat ongeveer een tientje per jaar kost.

Webhosting Start Cloud86

Cloud86 is mijn favoriete goede hosting provider, maar als je wilt kun je hen vergelijken met een handvol andere uitstekende goedkope hosting providers.   

Gratis WordPress thema’s en plugins

Als je zo goedkoop mogelijk een site in wilt krijgen, hoef je je alleen te bekommeren om te kosten van je webhosting. Er zijn zat uitstekende gratis WordPress thema’s en plugins.

Een WordPress thema bepaald de functionaliteit en het uiterlijk van je website. Een goed WordPress thema is licht, makkelijk te gebruiken en veelzijdig.

Plugins kun je zien als apps die je in je WordPress site klikt. Ze voegen extra functionaliteit toe. Denk hier aan een reservering module of een webshop waar je producten mee kunt verkopen.

Het WordPress thema wat we voor Start24 gebruiken is Kadence. Het heeft een betaalde versie, maar is ook gratis te gebruiken (met net wat minder functionaliteit). Als je wilt kun je dit thema vergelijken met een stel andere uitstekende WordPress themes.

Dit zijn een paar van de plugins die ik zelf gebruik en waar bijna iedere website wel iets aan heeft:

 • Block Navigation (gratis). Een plugin waarmee je Gutenberg Editor – waarmee je in WordPress berichten en pagina’s bouwt – gemakkelijker kunt gebruiken.
 • Kadence Blocks (gratis). Deze gratis plugin laat je praktisch iedere webpagina in elkaar zetten die je maar bedenken. Als je eerder al de Kadence Starter Templates hebt geïnstalleerd, dan staat deze plugin al op je website.  
 • Loginizer (gratis). Dit is een plugin die je beschermt tegen brute force aanvallen van hackers door een IP te blokkeren na een bepaald aantal inlogpogingen.
 • Post duplicator (gratis). Laat je berichten en pagina’s kopiëren.
 • Rank Math SEO (gratis). De beste all-in-one SEO plugin die er is. Bevat features die voorheen verspreid waren over vele SEO-tools.

Voor meer hierover over het maken van WordPress site, bekijk onze gratis WordPress handleiding.

Conclusie

Hier zijn nog een keer de beste manieren om een gratis website te maken:

 • Wix – Beste allround gratis websitemaker
 • JouwWeb – Gemakkelijkst om te gebruiken
 • Webnode – Mooiste templates
 • WordPress.com – Beste voor bloggers
 • Google Sites – Uitstekende integratie met andere Google producten

Voor de meeste mensen zal Wix de beste tool zijn. Het is makkelijk te gebruiken, biedt talloze design opties en heeft behoorlijk wat gratis apps waarmee je extra functionaliteit aan je site kunt toevoegen.

JouwWeb en Google Sites zijn het gemakkelijkst te gebruiken voor beginners, maar de functionaliteit van beiden is beperkt.

Webnode biedt de mooiste website templates en is een goede keuze als je graag een zo gelikt mogelijke website wilt.

WordPress.com is de beste optie om gratis te bloggen. Maar denk eraan dat de gratis versie van WordPress.com extreem beperkt is ten opzichte van de betaalde.

Er kleven een grote nadelen aan het hebben van een gratis website. Zo kun je er niet je eigen domeinnaam aan koppelen, worden er advertenties op je site geplaatst (waar jij niks aan verdient) en is het minder goed voor SEO. Dat maakt een gratis site ongeschikt voor zakelijk gebruik.   

Er is een extreem goedkoop alternatief op het hebben van een gratis website wat deze keerzijdes in één klap wegvaagt. Dat is hosting afsluiten bij Cloud86 voor €1,95 per maand en hier de gratis versie van WordPress op installeren (WordPress.org, wat door meer dan 40% van alle websites ter wereld wordt gebruikt).

Dit is hoe ik zelf websites bouw, en het is voor mij persoonlijk veruit de beste manier om een site de lucht in te krijgen.   

Veelgestelde vragen

Kan ik een gratis website maken voor m’n onderneming?

Niet echt. Het grootste probleem van een gratis website is dat je niet je eigen domeinnaam er aan kunt koppelen (meestal). Hierdoor zal een gratis website er altijd onprofessioneel uit zien en waarschijnlijk klanten afschrikken.


Kan ik m’n eigen domeinnaam koppelen aan een gratis website?

In de meeste gevallen kan dit niet. De enige uitzonderingen (voor zover ik weet) hierop zijn Ucraft, een degelijke sitebouwer die nog niet zoveel bekendheid heeft, en Google Sites.  


Hoelang blijft m’n gratis website online staan?

In sommige gevallen voor min of meer altijd. Neem bijvoorbeeld WordPress.com. In 2012 heb ik hier een gratis site mee opgezet die ik vervolgens compleet vergeten was. 10 jaar later blijkt de site nog steeds online te staan. Sommige sitebouwers deactiveren ongebruikte websites echter na een bepaalde tijd.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *