Wix review: krachtige websitemaker met tekortkomingen (2023)

Wix review

Wix is de populairste websitemaker ter wereld. De tool blinkt uit op een aantal fronten, maar is voor lang niet ieder website project geschikt. In deze Wix review ga ik je alles vertellen wat je moet weten over dit platform.

Wix review overzicht

Eenvoud

Binnen een dag goed onder de knie te krijgen.

Functionaliteit

Behoorlijk veel functionaliteit voor een website maker.

Kosten

Aanmerkelijk duurder dan een zelf-gehoste WordPres site.

Onze score:

4 / 5

Voordelen

 • Een van de snelste en makkelijkste manieren om een site online mee te krijgen
 • Veel mooi ontworpen templates om uit te kiezen
 • Gratis pakket beschikbaar
 • Wix Editor biedt veel design- en functionaliteit mogelijkheden (in vergelijking met andere websitemakers)
 • App market waar je extra functionaliteit aan je site mee kunt toevoegen

Nadelen

 • Het is prijzig – veel concurrenten zijn een stuk goedkoper
 • Wanneer je een site template hebt gekozen zit je er aan vast
 • De klantenservice is niet heel indrukwekkend
 • Wix websites laden traag door suboptimale codering
 • Niet geschikt voor serieuze bloggers of grotere ecommerce shops

Er is een overweldigend aantal manieren om zelf een site te maken en niet een ervan is de beste manier.

Er is hooguit de juiste manier voor jouzelf en jouw wensen. Dit hangt samen met het type website wat je wilt maken, hoeveel tijd je in je website project wilt steken, en hoeveel flexibiliteit en vrijheid je verwacht.

Wix slaat een goede balans tussen flexibiliteit en tijdsbesteding. Je kunt er snel een mooie, functionele site mee maken zonder dat je hier enige ervaring of technische kennis voor nodig hebt.

Wix is vooral geschikt voor kleine bedrijfssites en hobbyisten. Voor bloggers of serieuze ecommerce shops is het daarentegen niet een goede keuze.

Wix is een krachtige tool, maar heeft een aantal belangrijke tekortkomingen waar je je van bewust moet zijn als je ermee gaat werken.

Dit alles komt aan bod in deze diepgaande Wix review.

Wat is Wix?

Wix is een all-in-one websitemaker met een gesloten ecosysteem. Je bouwt je site op hun platform met hun software. Je site draait op hun servers. En je managed je site via hun zelfontwikkelde dashboard.

Dit staat in contrast met bijvoorbeeld een WordPress website waarbij je zelf hosting moet opzetten, een theme moet kiezen (die iedereen kan ontwikkelen en aanbieden) en de juiste plugins moet vinden. In zo’n geval manage je alle onderdelen van je site los van elkaar en worden deze onderdelen meestal door verschillende bedrijven of individuen ontwikkeld en aangeboden.

Onder het type “gesloten” websitemakers is het in 2006 opgerichte Wix de populairste. Wix heeft onderhand 200.000.000 gebruikers en is op het punt aanbeland waar je ze tegenkomt op Super Bowl reclames met Jason Statham. Het bedrijf is actief in 200 landen en probeert ook de Nederlandse markt te veroveren.

Wix biedt een snelle en eenvoudige manier om een simpele site online te krijgen zonder dat je hiervoor ook maar enig technisch vernuft nodig hebt.

Je kunt met Wix gratis een site online krijgen. Echter, voor de meeste gevallen is een betaald pakket een betere optie (hierover later meer).   

Hoe gemakkelijk is het om een website online te krijgen met Wix?

Wix is extreem eenvoudig te gebruiken.

Volg het stappenplan op hun website en je hebt een Wix website online staan binnen een kwartier.

Wix homepage

Je wordt bij elke stap bij de hand gehouden. Wix vraagt je wat voor site website je wilt bouwen (bijvoorbeeld een webshop, portfolio of blog) en biedt aan de hand daarvan een aantal templates aan die hierbij aansluiten.

Wix soort website kiezen

Je hebt hier geen enkele technische kennis of ervaring met maken van een website voor nodig.    

Dit is een van de grootste krachten van Wix: het democratiseert het maken van een website en biedt ondernemers en hobbyisten een simpele en snelle doe-het-zelf methode om met minimale moeite een mooie, goed werkende site online te krijgen.

De Wix sitebouwer doorgelicht

In dit onderdeel ga ik in op alle onderdelen die komen kijken bij het maken van een Wix site. We gaan kijken naar de templates waar je uit kunt kiezen, de site editor en de Wix ADI (een AI-tool om je site mee te maken).

Wix templates

Wix biedt honderden templates aan die geschikt zijn voor bijna ieder type website.

Wix website templates

Hoewel sommige van deze templates ietwat stoffig en achterhaald ogen, ziet het merendeel er modern en aantrekkelijk uit.

Er is meestal een goede kleurbalans, effectief gebruik van lettertypes, en mooie ingebakken effecten (zoals elementen die faden of in het scherm schuiven).

Wix Tech Company template
Het “Tech Company” template is een van m'n persoonlijke favorieten

Iets waar je je bewust van moet zijn: wanneer je een template hebt gekozen, zit je er aan vast. Als je van template wilt wisselen, mag je je site opnieuw gaan opbouwen. Dat is geen ramp wanneer je site uit enkele pagina’s bestaat, maar wanneer je een site van tientallen of honderden pagina’s hebt, kan zoiets weken duren. Een grandioze verspilling van je tijd.

Dit is een groot nadeel aan Wix omdat vroeg of laat ieder template er enigszins achterhaald uit gaat zien waardoor je waarschijnlijk zult willen wisselen.

Ik heb niks kunnen vinden wat erop wijst dat Wix van plan is om dit te gaan veranderen.

Wix Editor

De Wix Editor is de tool waar je je site mee in elkaar zet. Je kunt er menu’s en pagina’s mee toevoegen, apps (en daarmee extra functionaliteit) mee installeren en je pagina’s bewerken.

Wix Editor

Deze editor steekt redelijk intuïtief in elkaar. Hoewel het enigszins overweldigend oogt wanneer je hem voor het eerst opent, ben je er voor je het weet zelf pagina’s mee in elkaar aan het zetten.

Je kunt bijna ieder element wat je kunt bedenken toevoegen aan een pagina. Denk aan:

 • Tekst paragrafen en titels
 • Afbeeldingen
 • Galerijen
 • Knoppen
 • Video’s en muziek
 • En nog veel meer
Elementen toevoegen met Wix Editor

Wanneer je het element hebt gevonden wat je zoekt, kun je het simpelweg oppakken en naar je pagina verslepen (drag and drop). In tegenstelling tot veel andere websitemakers kun je dit element letterlijk overal neerzetten waar je wilt: je zit niet vast aan een bepaalde structuur.

Gelukkig laat de Wix Editor je wel zien of je je element goed in het midden plaatst en hoe ver het zich bevindt van de andere elementen op je pagina. Hierdoor kun je vrij eenvoudig een mooi gebalanceerde webpagina in elkaar zetten.

Een nadeel aan dat je ieder element precies kan plaatsen waar je wilt, is dat dit sneller kan leiden tot inconsistenties tussen verschillende pagina’s. De afstanden tussen website elementen kunnen beginnen te divergeren van elkaar. Dit vereist een zekere discipline en systematische aanpak wanneer je met de editor aan de slag gaat.

Voor beginners is dit niet ideaal. Het is iets wat ervoor zorgt dat je langer aan je site moet klussen om hem er goed uit te laten zien. En dat je op meer manieren er de mist mee kan ingaan dan bij meer eenvoudig te gebruiken websitemakers zoals JouwWeb.  

Je kunt ieder element aanpassen door erop te klikken. Bijvoorbeeld als je een titel hebt geplaatst, kun je de uitlijning, grootte en het lettertype gemakkelijk aanpassen.

Wix tekst aanpassen

Al met al is de Editor van Wix zeer degelijk. Je krijgt behoorlijk wat vrijheid, je hebt hem snel onder de knie (denk aan een uurtje of 2, 3 oefenen) en hij is verder vrij van bugs en glitches. 

Verder heeft Wix de laatste jaren flink geïnvesteerd in de Wix ADI (Artificial Design Intelligence). Dit helpt je snel een site met verschillende pagina’s in elkaar te zetten aan de hand van verschillende inputs. Het kan een oplossing die voorkomt dat je al te veel pagina’s zelf uit de grond moet stampen.

Mobiel-vriendelijk

De pagina’s die je ontwerpt zijn al automatisch mobiel-vriendelijk.

Je kunt als je wilt nog specifieke aanpassingen doen speciaal voor mobiele beeldformaten. Dit is handig in randgevallen waar een bepaald design op mobiel toch niet helemaal goed uit de verf komt.

Maar meestal zal je dit niet nodig hebben en ziet je site er op mobiel meer dan prima uit.

Wix App Market

Wix heeft een marktplaats genaamd App Market waar je verschillende gratis en betaalde apps voor je site vandaan kunt halen. Met deze apps kun je de functionaliteit van je site uitbreiden.

De apps die je hier vindt zijn zowel afkomstig van Wix zelf als van derde partijen.

Wix app market

Als iemand die sites maakt met WordPress en plugins gebruikt (het equivalent van Wix apps) vielen me hier twee dingen op:

 • Het aantal goede gratis apps is beperkt
 • De betaalde apps zijn vaak schokkend duur

Op de een of andere manier leek iedere interessante app op z’n minst $10 per maand te kosten.

Wix zelf is al niet goedkoop (hierover later meer). Dat maakt de App Market van Wix extra teleurstellend.

Klantenservice

Wix biedt 24/7 klantenservice aan via live chat, email, telefoon en een kennisbank.

Wix klantenservice

De kennisbank is beschikbaar in verschillende talen waaronder in het Nederlands, hoewel er in het Nederlands niet even veel content beschikbaar is als in het Engels. De kennisbank is grondig, uitgebreid en up-to-date, waardoor je de meeste problemen waar je tegenaan loopt er waarschijnlijk mee kunt oplossen.

Voor sommige onderwerpen kun je email hulp in het Nederlands krijgen, voor anderen ben je op Engels aangewezen. 

Wix email support

De kwaliteit van de klantenservice medewerkers is wisselend. Wachttijden kunnen lang duren en hoewel de support medewerkers simpele problemen vrij eenvoudig voor je kunnen oplossen, begint de boel met complexere kwesties enigszins te haperen.

Overigens moet ik je bekennen dat ik tot dusver geen enkele websitemaker heb aangetroffen met echt goede klantenservice.   

Website snelheid

Site snelheid is een Google ranking factor. Dat houdt in dat snellere sites een streepje voor hebben op langzamere sites in Google’s zoekmachine. Daarnaast converteren snelle websites beter dan langzame websites. Met iedere seconde extra laadtijd vergroot je de kans dat een bezoeker weg klikt van je website waardoor je leads en inkomsten mis kunt lopen.

Wix is een tool die je gebruikt voor het gemak. Je zal er waarschijnlijk weinig voor voelen om uren stuk te slaan op het snel krijgen van je Wix site via technische ingrepen. Daarom heb ik getest hoe snel een Wix website is out of the box.

Ik heb hiervoor een van hun populairste templates gebruikt (“Professionele coach”). De site die ik heb gebruikt bevat blog functionaliteit en formulieren functionaliteit (twee aparte apps die er niet standaard bij zitten), maar is verder vrij kaal.

Dit is de pagina waarvan ik de snelheid heb getest:

Wix blog artikel voorbeeld

De pagina is spartaans. Hij bestaat uit enkele afbeeldingen, een beetje tekst, maar niet veel meer.  

Dit is hoe de pagina scoorde volgens GTMetrix, een bekende snelheid test tool die een 360-graden beeld schetst van de snelheid van een site:

Wix snelheidstest GTMetrix

Deze score is ronduit waardeloos.

De pagina haalt bij de lange na twee van de 3 Core Web Vitals niet (deze zijn sinds 2021 een Google ranking factor), scoort ondermaats over de algehele performance en doet er bijna 8 seconden over om volledig te laten (ter referentie, een snelle pagina laadt in minder dan 2 seconden).

Qua Time to First Byte (TTFB) scoort de pagina wel erg goed. TTFB, simpel gezegd, betekent wanneer de server de site begint in te laden nadat je op een link hebt een geklikt. Met een score van onder de 100ms doet Wix het hier uitstekend. Echter, als gebruiker merk je hier weinig van wanneer een site voor de rest zo traag is.

PageSpeed, een tool van Google, laat ook een snelheid score zien die diep in de gevarenzone zit:

Wix PageSpeed test

Dat Wix websites zo ontzettend traag zijn, is vrij makkelijk te verklaren: ze zijn slecht gecodeerd. Wix is niet de enige websitemaker waar dit voor geldt, maar gezien hun enorme populariteit springt dit extra in het oog.

Deze slechte codering kun je als volgt voor je zien:

 1. Code bloat – veel te veel code gebruiken voor simpele site elementen
 2. Het inladen van scripts en apps op de gehele website, zelfs als ze niet worden gebruikt

Dit zorgt voor allerlei problemen die je site snelheid compleet om zeep helpen.

Wix PageSpeed diagnostics

Javascript inefficiënt gebruiken, geen goede caching, code van derde partijen die niet goed wordt ingeladen… Het houdt niet op.

Als beginneling zou je hier helemaal niet over na moeten hoeven denken. Een bedrijf als Wix zou niet moeten verwachten dat hun gebruikers dit zelf gaan oplossen.

Is het gebrek aan snelheid een groot probleem voor iedere site? Nee. Concurreer op je lokaal niveau als kleine onderneming, dan zullen de sites van je concurrenten meestal ook traag zijn. Verder is snelheid weliswaar een Google ranking factor, maar niet een extreem grote.

Echter, wanneer je site de spil van je bedrijf is, of je concurreert tegen sites die hun techniek goed op orde hebben, dan kun je je dit soort snelheden niet veroorloven.   

Voor de goede orde: ik ben Wix sites tegengekomen die wél snel laden. Het is dus niet onmogelijk om een Wix site snel te krijgen. Echter, dit vereist blijkbaar een bepaalde kunde en kennis waarvan ik niet verwacht dat de gemiddelde Wix-gebruiker die bezit, of zin heeft om op te gaan doen.  

Overigens verwacht ik dat Wix de komende jaren dit probleem grotendeels zal oplossen. Website snelheid is in toenemende mate een hot issue geworden, en Wix zal hier wel aan moeten werken om hun positie in de markt vast te blijven houden.

Wix SEO: kun je met een Wix site hoog komen in Google?

Wix werd altijd een beetje als een lachertje beschouwd door de SEO community. Dit had met een aantal dingen te maken, waaronder het gebruik van Flash (dit is gelukkig niet meer het geval), de snelheid van Wix websites en het gebrek aan SEO instelmogelijkheden.

Dezer dagen is de situatie een stuk minder dramatisch.

Kijk, als je van plan bent een site te maken die tienduizenden bezoekers of meer via SEO moet gaan binnenhalen, dan is Wix geen goede keuze. De snelheid van Wix en rigiditeit in het platform maken het voor mensen die hard op SEO willen inzetten ongeschikt.

Ikzelf zou Wix nooit gebruiken voor een persoonlijk professioneel project – noch voor een site van een klant. De exacte redenen hiervoor zijn iets te nerderig om in dit artikel te beschrijven, maar hebben te maken met zaken als schema, interne linkstructuur, site elementen A-B testen, etcetera. Allerlei dingen die op de gemiddelde website niet van toepassing zijn.

Voor kleine lokale ondernemingen of hobby sites is Wix echter prima als het op Google vindbaarheid aankomt.

Dit geeft ook John Mueller, Senior Webmaster Trends Analyst bij Google, toe:

Wix is fine for SEO. A few years back it was pretty bad in terms of SEO, but they’ve made fantastic progress, and are now a fine platform for businesses. The reputation from back then lingers on, but don’t be swayed by it.
What they’ve done in recent years is really good stuff, including making it trivial to have a really fast site (as you see in the Lighthouse scores — admittedly, speed is only a tiny part of SEO).
If Wix works for them, and they don’t need more, there’s no reason to switch.

Bron: Search Engine Journal

Qua SEO is het voor de eerste de beste kleine bedrijfssite belangrijk hun bedrijfsgegevens up-to-date te houden, af en toe wat content te plaatsen met meta titels en meta beschrijvingen, en hun site te verbinden met Google My Business. Meer heb je niet echt nodig. Dit alles kun je gemakkelijk en snel doen met Wix. Een platform als WordPress zal voor dit soort sites niet wezenlijke voordelen bieden.

Wix website voorbeelden

Voor je kiest om met een websitemaker in zee te gaan, wil je waarschijnlijk voorbeelden zien van sites die ermee gemaakt zijn.

Hier zijn een paar van de mooiste Wix websites die ik kon vinden.

Wenxinwendyju.com

Wix voorbeeld site

Animalmusicweb.com

Wix voorbeeld site

Ravin.ai

Wix voorbeeld site

Maneethical.com

Wix voorbeeld site

Zoals je ziet kun je met Wix een breed scala van sites in elkaar zetten. Wel heb ik het vermoeden dat sommige van deze sites zijn gebouwd voor webdesign bureaus of Wix-experts – niet door de gemiddelde doe-het-zelver.

Wix prijzen & pakketten

Wix biedt een gratis pakket aan. Dit pakket is (logischerwijs) hun meest populaire, maar het is geen goede lange termijn oplossing voor een enigszins serieuze site. Met het gratis pakket worden er advertenties van Wix op je site geplaatst en ziet je domein er zo uit: jouwaccountnaam.wix.com/jouwwebsite.

De pakketten waar je voor betaalt zijn niet écht prijsvriendelijk. Maar voor ondernemingen die meer waarde hechten aan gemak dan een euro meer of minder, zou dit geen struikelblok moeten zijn.

Connect DomainComboUnlimitedVIP
Prijs€4,50 per maand€8,50 per maand€14,50 per maand€26 per maand
Eigen domein
Gratis domein voor 1 jaar
Verwijder Wix advertenties
Gratis SSL-certificaat
Bandbreedte1 GB2 GBOnbeperktOnbeperkt
Opslagruimte500 MB3 GB10 GB35 GB
Video-uren30 minuten1 uur5 uur
Sitebooster-app
Visitor analytics app
Professioneel logo
Social media logo
Klantenservice24/7 klantenservice24/7 klantenservice24/7 klantenservicePrioriteit behandeling

Met ieder pakket heb je binnen 15 minuten een website online staan, zonder technisch gedoe of al te veel denkwerk.

Voor een nieuwe website is het verstandig goed te kijken naar de features die je echt nodig hebt. In de regel is het slim zo goedkoop mogelijk te beginnen en pas te upgraden (wat je op ieder moment kunt doen) wanneer het nodig is.

De prijzen die je op een site ziet gelden per jaar. Je kunt ook twee jaar vooruit betalen als je wilt, maar de korting die je hiermee krijgt maakt dit eigenlijk de moeite niet waard. Je kunt er ook voor kiezen om per maand te betalen als je bereid bent een flinke prijsverhoging voor je kiezen te nemen.

In dit artikel kun je meer lezen over de betaalde pakketten van Wix.

Betalen voor Wix pakket

Dit zijn de verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen.

Gratis

Iedereen kan zich binnen een paar klikken inschrijven voor het Gratis pakket. Je hoeft hier alleen je emailadres voor te geven – geen andere persoonlijke gegevens of betalingsgegevens.

Je krijgt volledige toegang tot de Wix Editor, Wix ADI, Wix templates, Wix app market en de klantenservice. Ook krijg je 500 mb opslag wat meer dan genoeg is voor kleine websites.

Zoals eerder genoemd kun je niet je eigen domeinnaam aan dit pakket koppelen en zal je website Wix advertenties laten zien.

Connect Domain

Dit pakket is precies hetzelfde als het Gratis pakket. Het enige verschil is dat je je eigen domeinnaam eraan kunt koppelen.

Combo

Met dit pakket heeft je site geen Wix advertenties en krijg je 2 GB bandbreedte. Daarnaast heb je nu 3 GB opslagruimte wat meer dan voldoende is voor de meeste websites. Ook krijg je een gratis domeinnaam voor een jaar, hoewel dit niet geldt voor .nl domeinen.

Wix zegt dat dit pakket gemaakt is voor persoonlijk gebruik, maar kijkende naar de specificaties zou het ook prima moeten werken voor kleine zakelijke websites.

Unlimited

Met Unlimited krijg je onbeperkte bandbreedte en 10 GB opslagruimte. Daarnaast krijg je toegang tot de Wix Site Booster app en Visitor Analytics app.

De Site Booster app zou je moeten helpen met het krijgen van hogere Google rankings. Ik heb de app onderzocht, maar snap niet goed wat het precies doet dat je ook niet makkelijk zelf zou kunnen doen.

De Visitor Analytics app is nutteloos omdat je gratis het superieure Google Analytics kunt installeren.

Kijkende naar dit pakket raad ik je echt aan om goed na te denken of je deze extraatjes en extra specificaties wel nodig hebt.

VIP

Naast de extraatjes die het Unlimited pakket biedt, krijg je met dit pakket 35 GB opslag en een gratis professioneel ontworpen logo, evenals logo bestanden voor je social media. Ook krijg je prioriteit support wat betekent dat je minder lang hoeft te wachten om met de klantenservice in contact te komen.

Dit alles is leuk, maar overkill voor de meeste site eigenaren.

Business Basic

Dit pakket geef je wat je nodig hebt om een kleine ecommerce shop te runnen. In tegenstelling tot de andere twee business pakketten, kun je er geen periodieke betalingen mee accepteren.

Business Unlimited

Met Business Unlimited krijg je meer opslag, de mogelijkheid om gebruikersreviews te krijgen, en de mogelijkheid tot dropshipping.

Business VIP

Tot slot biedt Business VIP 50 GB aan opslag en kun je er een loyaliteitsprogramma mee opzetten om klanten aan je te binden.

Voor wie is Wix geschikt?

Wix past het best bij ZZP’ers of MKB eigenaren die op een eenvoudige, snelle en relatief goedkope manier een simpele bedrijfssite de lucht in willen krijgen. Daarnaast is het platform geschikt voor hobbyisten die een simpele site willen met minimaal onderhoud.

Om iets specifieker te zijn: Wix blinkt uit in het op een mooie manier presenteren van een product of dienst. Daardoor trekt het veel creatievelingen aan (zie de voorbeeldsites hierboven). Ben je een fotograaf, kunstenaar of muzikant, dan kun je jezelf op een stijlvolle manier positioneren met een Wix website. 

Wanneer moet je Wix niet gebruiken?

Wix is compleet ongeschikt voor bepaalde soorten gebruikers en websites. Hier zijn een aantal voorbeelden van websites waar Wix niet bij past:

 • Een serieuze weblog. Als je wilt bloggen met als hoofddoel geld er mee te verdienen, kies dan niet voor Wix. De redenen hiervoor zijn talrijk, maar een belangrijke bottleneck is de hosting pakketten waar je met Wix aan vast zit. Wanneer je blog echt groot wordt, trekt de hosting van Wix dit niet meer.
 • Een grotere bedrijfssite. Je zult tegen een plafond aanlopen op het gebied van functionaliteit en design omdat je niet je eigen styling via CSS kunt toevoegen.
 • Een grote webshop. Voor een grote webshop zijn WordPress met WooCommerce, of Shopify veel betere oplossingen. Het ontbreekt Wix aan de wat meer specialistische functionaliteit die je hiervoor nodig hebt.

En als dit jou als gebruiker omschrijft, loop dan ook met een grote boog om Wix heen:

 • Je zoekt maximale vrijheid qua design. Met Wix zit je uiteindelijk in een keurslijf geperst. Je komt met de Wix Editor een behoorlijk eind, maar je hebt toch minder design mogelijkheden dan met de eerste de beste multifunctionele WordPress theme of page builder.
 • Je zoekt maximale vrijheid qua functionaliteit. Hoewel Wix een app store aanbiedt waarmee je functionaliteit aan je site kan toevoegen, valt dit in het niet bij de tienduizenden plugins die een platform als WordPress heeft.
 • Je voelt je er ongemakkelijk bij dat een derde partij je site bezit. Met Wix maak je deel uit van een gesloten ecosysteem. Effectief betekent dit dat Wix je site bezit en bepaalde regels kan opleggen, zoals welke content je wel of niet kunt plaatsen en welke producten je kunt verkopen. Dat probleem heb je niet wanneer je je site zelf host en gebruik maakt van een open source CMS.

Bedenk ook dat Wix slechts een uptime van 99,8% beloofd:

Wix uptime

Dat betekent dat je site 0,2% van de tijd niet te bereiken is. Voor een kleine lokale onderneming of hobby site is dit geen ramp, maar voor een business waar de website een kritieke rol speelt is dit onacceptabel.

Ter vergelijking, de meeste hosting providers garanderen een uptime van minstens 99,9% en komen in de praktijk meestal niet onder de 99,97% uptime uit. 

Wix vs. JouwWeb

Als Nederlander zal je waarschijnlijk hebben gehoord van JouwWeb (voor meer over hen, bekijk onze JouwWeb review). JouwWeb is een websitemaker die concurreert met Wix.

Dit zijn een paar belangrijke verschillen:

 • JouwWeb biedt minder functionaliteit maar is eenvoudiger te gebruiken
 • JouwWeb sites laden een stuk sneller dan Wix sites
 • Je krijgt met JouwWeb klantenservice 100% in het Nederlands
 • Wix is duurder

JouwWeb sluit beter aan bij mensen die écht de meest simpele manier zoeken om een site de lucht in te krijgen. Je kunt meer met Wix, maar het heeft daarmee een iets steilere leercurve.

Dit is wat ik je aanraad om te doen: zet eerst een gratis website op met JouwWeb. Zet direct daarna een gratis website op met Wix. Op die manier kun je zien wat het beste aansluit op jouw behoeften, vaardigheden en geduld.

Bedenk goed: wanneer je een websitemaker kiest ziet er aan vast. Overstappen naar een ander platform is gigantisch tijdrovend en iets wat je ten alle tijden wilt voorkomen. Het beste is daarom om zelf meerdere platforms te testen voordat je je ergens aan committeert.

Wix ervaringen: wat zeggen gebruikers?

De online gebruiker reviews van Wix zijn een bloedbad.

Sterker nog, Wix heeft de laagste gemiddelde score van iedere websitemaker.

Zo scoort de tool een 1,7/5 op TrustPilot na meer dan 3.000 reviews en een 1,9/5 op SiteJabber.

Wix TrustPilot reviews
Wix SiteJabber score

Online gebruiker reviews zijn ietwat ingewikkeld. Aan de ene kant correleert de gemiddelde score vaak met de kwaliteit van een product. Aan de andere kant kunnen online reviews eenvoudig worden gemanipuleerd, zijn ze bijna altijd anekdotisch van aard en willen online review platformen nog wel eens ontaarden in klaagbaken waar vooral mensen op af komen die even moeten ventileren.

Omdat mijn score voor Wix redelijk afwijkt van de gemiddelde score van online review platformen wil ik wat dieper hierop ingaan en dit uitleggen.   

Een onevenredige hoeveelheid reviewers geven Wix 1 ster vanwege de klantenservice. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, ben ik het er mee eens dat de klantenservice van Wix niet geweldig is. Dit is echter geen reden om een dienst compleet af te schrijven. De tool is eenvoudig genoeg om te gebruiken en de gemiddelde gebruiker zal praktisch nooit met de klantenservice in contact komen.

Bijna evenveel reviewers zijn laaiend dat hun dienst automatisch vernieuwd werd en ze daardoor een onverwachte rekening voor hun kiezen kregen. Feit is dat bijna ieder SaaS-product dit doet. Dit is vrij logisch, omdat het ervoor zorgt dat je geen onderbreking in de dienstverlening zult ondervinden. Wix biedt bovendien de mogelijkheid deze automatische vernieuwing uit te zetten.

Trek zelf je conclusies wat dit betreft. Maar wat ik denk is dat Wix onterecht hard wordt afgebrand online.

Aan de positievere kant het spectrum, noemen veel gebruikers dat de Wix-editor eenvoudig te gebruiken is en dat ze tevreden zijn over de templates.

Conclusie

Wix is een krachtige websitemaker waar een aantal duidelijke haken en ogen aan zitten. Zo kun je je gekozen template nadien niet meer veranderen, laden Wix websites traag en is Wix behoorlijk prijzig (vooral als je ook van hun App Market gebruik gaat maken).

Daartegenover staat dat hun editor goed in elkaar zit, veel van de site templates mooi ontworpen zijn, en dat iedereen er in een handomdraai een site in de lucht mee kan krijgen.   

Wix is ongeschikt voor serieuze marketers, bloggers of ervaren webmasters, maar biedt meer dan genoeg mogelijkheden voor doe-het-zelvers die een simpele bedrijfssite of hobbysite in elkaar willen zetten met zo min mogelijk moeite.

Bevind je je in deze laatste categorie, probeer Wix dan nu gratis

Veel gestelde vragen

Is Wix gratis?

Wix biedt een gratis pakket aan. Dit is prima om het platform uit te testen en simpele hobby sites op te draaien. Echter bevat het behoorlijk wat beperkingen (zo kun je niet je eigen domeinnaam eraan koppelen) en Wix-reclames. Als je met Wix verder wilt is het daarom een stuk beter voor een van hun betaalde pakketten te kiezen.


Is Wix veilig?

Wix is veilig voor online betalingen en het huisvesten van je (business) website. Wix is een beursgenoteerd bedrijf. Daarnaast draaien er meer dan 200 miljoen websites op het platform. Ieder SaaS (Software as a Service) bedrijf kan gehackt worden, maar Wix heeft een ontzettend goed securityteam wat er alles aan doet om dit te voorkomen.


Wix thema aanpassen: hoe lastig is dit?

Je kunt met Wix niet een theme (of template) aanpassen zonder je site from scratch op te bouwen. Dat maakt het aanpassen van een Wix thema een behoorlijke tijdsinvestering. Kies je uiteindelijk voor Wix, doe dan goed onderzoek naar de verschillende templates.  


Is Wix een CMS?

Wix is een websitemaker, en werkt iets anders dan “pure” CMS systemen zoals WordPress, Drupal en Joomla. Zo heb je minder vrijheid en maak je deel uit van een gesloten ecosysteem, in plaats van een open source platform wat je zelf aan kunt passen.  


Is WordPress beter dan Wix?

Dat hangt af van je doelen, budget en bereidwilligheid om te leren. WordPress is iets lastiger om onder de knie krijgen en vereist meer onderhoud. Tegelijkertijd biedt het veel meer functionaliteit, vrijheid en groeimogelijkheden. Zelf een WordPress site hosten is in de meeste gevallen een stuk goedkoper dan Wix. Wix richt zich op gebruikers die een degelijke, simpele site willen hebben en zo min mogelijk tijd eraan willen besteden. De hele onboarding is super eenvoudig en gestroomlijnd en vereist bijna geen denkwerk. WordPress is meer “doe-het-zelf,” hoewel er tig WordPress handleidingen te vinden zijn die het platform ook prima geschikt maken voor complete beginners.   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *