JouwWeb review: mega-populair, maar is het ook wat? (2023)

JouwWeb logo

JouwWeb is een zeer eenvoudig te gebruiken websitemaker die wordt gebruikt door meer dan 70.000 mensen. Benieuwd of dit het juiste platform is om jouw website mee te maken? Lees dan verder.


Onze score:


JouwWeb voordelen

 • Zeer gemakkelijk te gebruiken, ideaal voor complete beginners
 • Goed gecodeerd: JouwWeb websites laden extreem snel
 • SSL-certificaat automatisch geïnstalleerd
 • Binnen een kwartier een website online
 • Gratis uitproberen voor zo lang als je wilt en daarna aantrekkelijk geprijsde pakketten
 • Goede beveiliging
 • Nederlandse ondersteuning

JouwWeb nadelen

 • Geen app store/plugins; weinig extra functionaliteit die je kunt toevoegen
 • Beperkte blogmogelijkheden
 • Weinig design maatwerk mogelijk
 • De designs waar je uit kunt kiezen zijn niet al te flitsend en sommigen zijn achterhaald
 • Klantenservice reageert niet altijd even snel en er is geen live chat functie

Het kiezen van het juiste platform voor jouw website is extreem belangrijk. Hoewel je in theorie je domeinnaam altijd kan overzetten en opnieuw kunt beginnen elders, is dit iets wat je praktisch gesproken veel tijd, irritatie en stress zal opleveren.

Deze JouwWeb review is er om – in tegenstelling tot het gros van de websites – een eerlijk en gebalanceerd beeld over JouwWeb te schetsen. Waar blinkt deze CMS in uit? Waar schiet het tekort? Voor welke gebruikers en type websites is het geschikt, en wie moeten er met een grote boog omheen lopen?

Het antwoord op deze vragen en meer ga je lezen in deze review.  

Zoek je een CMS waarmee je bijna iedere site in elkaar kunt zetten die je maar kunt bedenken? Of heb je de ambitie een snelgroeiende blog te beginnen? Stop dan nu met het lezen van deze review en klik door naar onze WordPress handleiding.

JouwWeb: een korte introductie

JouwWeb is een van de weinige websitemakers van Nederlandse bodem. Het is opgericht in 2010 door Wouter Twist. Het bedrijf is gevestigd in Eindhoven en heeft zo’n 25 werknemers. JouwWeb heeft al meer dan 70.000 klanten.

JouwWeb website

Dit klantenbestand is sterk gegroeid de afgelopen jaren: zo hadden ze in 2018 er nog maar 15.000. Iets wat sterk heeft bijgedragen aan deze groei was de coronacrisis en hun buitenlandse expansie. JouwWeb is onder de naam Webador onder anderen actief in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Dit is waar JouwWeb voor staat in hun eigen woorden:

Het is onze missie dat iedereen zelf een eigen website kan maken om trots op te zijn.

Eenvoud is een van de kernwaarden van JouwWeb. Hun websitemaker overweldigd gebruikers niet met eindeloos veel functionaliteit en mogelijkheden. Alles draait om laagdrempeligheid.

Een website opzetten met JouwWeb: hoe eenvoudig is het?

JouwWeb liegt niet als het gaat om hun eenvoud. Je kunt een opzetje voor je website bij hen online krijgen binnen 5 minuten. Dit is hoe dat in z’n werk gaat.

Op de JouwWeb homepage klik je op Nu beginnen:  

Nu beginnen met JouwWeb

Vervolgens kies je het type website wat je wilt bouwen.

JouwWeb type website kiezen

Daarna kies je een naam voor je website (dit kun je ook later nog doen).

Website naam kiezen JouwWeb

Vervolgens maak je een account aan door je emailadres te geven.

Account aanmaken JouwWeb

Daarna kun je een design template voor je website uitkiezen. Dit bepaalt de algemene look & feel van je site, hoewel je zelf nog de kleuren kunt aanpassen. Dit design template kun je later altijd nog veranderen, dus je hoeft niet veel tijd te steken in deze stap.

Website designs kiezen JouwWeb

Tot slot kies je een JouwWeb pakket. Je kunt altijd gratis beginnen en later upgraden naar een betaald pakket.

JouwWeb pakket kiezen

En zo heb je binnen 5 minuten de basis van je website online staan. Geef het nog een half uur en je hebt waarschijnlijk al een paar pagina’s afgerond.  

Deze tutorial van 12 minuten laat in meer detail zien hoe eenvoudig het is om een site de lucht in te krijgen met JouwWeb:

JouwWeb designs

De JouwWeb designs vormen de basis voor je website. Je kunt kiezen uit 51 opties.

JouwWeb designs

Ze zijn verwisselbaar: wil je je site op een gegeven moment een ander uiterlijk geven, dan kan dat zonder dat je je site van de grond af aan opnieuw moet opbouwen.

Dit zijn een aantal van de designs waar je uit kunt kiezen.  

 • Blanco. Zeer minimalistisch design wat past bij aansluit bij een groot aantal verschillende websites.
 • Business. Perfect voor de wat serieuze bedrijven zoals adviesbureaus.
 • Romance. Sluit goed aan bij o.a. fotografen en andere creatieve professionals.

De meeste van deze designs ogen prima, degelijk en functioneel. Maar ze zullen geen schoonheidsprijzen winnen. Sommige van de designs zien er zelfs achterhaald uit, met design elementen en kleurstellingen die lijken te stammen uit 2013.

Niettemin verwacht ik dat voor de meeste gebruikers er een aantal meer dan goede opties tussen zullen zitten.

Aanpassingsmogelijkheden JouwWeb designs

In lijn met de “eenvoud boven alles” filosofie van JouwWeb zijn de aanpassingsmogelijkheden op hun designs beperkt:

JouwWeb design opties

Je kunt de kleuren van je header (“bovenkant”) en footer (“onderkant”) veranderen. Je kunt de achtergrondkleur van je site aanpassen en de breedte. En je kunt met je lettertypes in de weer gaan (gelukkig heb je de keuze uit talloze Google Fonts).

En daarmee is alles wel gezegd. Voor veel gebruikers zullen deze instelmogelijkheden meer dan zat zijn. Tegelijkertijd heb ik het gevoel dat het weinig kwaad had gekund net wat meer instelmogelijkheden te bieden. Bijvoorbeeld, de mogelijkheid om een sidebar aan blog artikelen toe te voegen.

De JouwWeb editor

De JouwWeb editor is waarmee je elementen aan je pagina’s toe kan voegen.

JouwWeb editor

Je kunt hiermee via een simpele drag-and-drop tool o.a. afbeeldingen, tekstblokken en knoppen plaatsen. Ook kun je de structuur van je pagina veranderen door kolommen, witruimte en lijnen toe te voegen.

Eerlijk is eerlijk: een kind kan de was doen. De JouwWeb editor is extreem gemakkelijk om te gebruiken. De leercurve is bijna nul. Case in point, het kostte me minder dan 10 minuten om de volgende pagina elkaar te zetten:

Voorbeeld site JouwWeb

De editor is oerdegelijk en werkt zonder glitches of bugs.

Ben je op zoek naar meer geavanceerde designmogelijkheden, dan ga je hier wel tegen de lamp lopen. De banner van onze Start24 homepage bijvoorbeeld, waarvan de achtergrond een gradiënt kleur heeft met daar bovenop een afbeelding geplakt, kun je met JouwWeb bijvoorbeeld niet maken.

Net als met de designs zit je ook met de JouwWeb editor enigszins in een keurslijf geperst.

Nogmaals, als je in de eerste plaats op zoek bent naar eenvoud zal dit geen enkel probleem voor je zijn.

Een ding wat me echter behoorlijk ergerde aan de JouwWeb editor is dat er geen “stap terug” knop is. En lijkt er ook niet op dat die voorlopig gaat komen:

Ongedaan knop reactie van JouwWeb team

(Deze reactie van het JouwWeb team is onderhand al een jaar oud. De feature is blijkbaar geen prioriteit voor ze.)

Deze functionaliteit zit dusdanig ingebakken in praktisch elk stuk software waarin je iets creëert dat het gemis ervan bij JouwWeb nogal opvalt.

Nog iets om aan te denken: de JouwWeb editor heeft een automatische save functie. Dat betekent dat veranderingen die je met de editor maakt, per direct zichtbaar zijn op je website voor je bezoekers. Ook dit is een ontwerpkeuze die me enigszins achter m’n oren deed krabben.

Wanneer je een handvol bezoekers per week hebt is zoiets geen punt. Maar wanneer je site wat meer bekijks trekt, wil je niet dat bezoekers op een pagina kunnen landen die je net aan het aanpassen bent.

JouwWeb verder doorgelicht

In dit onderdeel gaan we kijken naar de webshop mogelijkheden, instelmogelijkheden, en meer features die JouwWeb te bieden heeft.

Webshop

Hoewel JouwWeb zich uitstekend leent voor eenvoudige bedrijfs- en hobby websites, kun je er ook een eenvoudige, kleine webshop mee maken.

Het grootste voordeel: omdat JouwWeb Nederlands is, is het perfect geïntegreerd met Nederlandse betaalmethodes, BTW, etc.

Het grootste nadeel: bij JouwWeb’s Pro pakket kun je slechts 10 producten aan je shop toevoegen (je kunt geen webshop bouwen via hun gratis pakket). Wil je meer producten toevoegen dan dit, dan moet je upgraden naar hun duurste pakket.  

Blog

Je kunt blog artikelen aan JouwWeb toevoegen. Om deze artikelen te beheren, gebruik je dezelfde editor als voor je pagina’s. Zo kun je eenvoudig tabellen, afbeeldingen, knoppen en andere elementen aan je blog artikelen toevoegen.

JouwWeb blog artikel

Ik zal er geen doekjes om winden: JouwWeb is compleet ongeschikt voor als je serieuze blogambities hebt. Zelfs als je een simpele gratis reisblog zonder commerciële insteek wilt starten zou ik eerder m’n heil zoeken bij een platform als WordPress.com dan bij JouwWeb.

Instellingen

JouwWeb heeft een aantal praktische instellingen. Zo kun je extra beheerders aan je site toevoegen. Ook kun je er je site titel aanpassen en een favicon aan je site toevoegen. Verder kun je er nog je website bezoekersaantallen mee in de gaten houden via de statistieken functie.

JouwWeb instellingen

Meerdere talen instellen

Voor 5 euro per taal kun je extra talen aan je website toevoegen. Je bezoekers kunnen vervolgens een taal kiezen via een vlaggetje die aan de header van je site wordt toegevoegd. Een handige optie mocht je een internationaal publiek aan willen trekken.

Let op: de meertaligheid feature werkt niet voor JouwWeb webshops, alleen voor informatieve websites.

JouwWeb klantenservice

JouwWeb’s klantenservice is in de kern goed. Hun medewerkers zijn kundig en zijn echt bereid te je te helpen. Daarnaast hebben ze een redelijk uitgebreid kenniscentrum met artikelen en video’s.

JouwWeb helpcentrum

Helaas staan een aantal, laten we zeggen, infrastructuur-gerelateerde problemen een echt goede klantervaring in de weg.

Zo wordt beloofd dat je een antwoord binnen 24 uur krijgt. Dit is niet ideaal als je met een probleem zit wat je binnen nu en 10 minuten wilt oplossen. Daarnaast is JouwWeb alleen per email bereikbaar – niet per telefoon of live chat.

In de praktijk betekent dit dat een probleem dat je hebt kan verzanden in een spel van email pingpong wat zich over meerdere dagen uit kan strekken.

Zoiets is prima bij een platform wat meer DIY is, maar bij een websitemaker die zich puur toespitst op beginners verwacht ik meer.

Wel heeft JouwWeb een storingsnummer dat 24/7 bereikbaar is. Mocht er dus echt een noodgeval zijn (bijvoorbeeld, je website ligt eruit) dan kun je hen daarop bereiken.

JouwWeb heeft een Facebook pagina. Maar in plaats van dit te laten fungeren als een community waar gebruikers elkaar vragen kunnen stellen, gebruiken ze het enkel om hun eigen berichten de wereld in te zenden. Een gemiste kans.

Beveiliging

Op het gebied van beveiliging scoort JouwWeb goed. Zo beschikt je site automatisch over een SSL-certificaat. Ook maakt JouwWeb dagelijks backups van je site en slaat die op bij een aparte server.

Een minpunt: je kunt niet zelf backups maken van je JouwWeb site of automatische backups herstellen.

Iets wat je bij JouwWeb niet toe kunt voegen is een Captcha functionaliteit (of iets soortgelijks) aan de contactformulieren die je op je site plaatst. Hierdoor zal je op een gegeven moment door behoorlijk wat spam berichten heen moeten ploeteren.   

De snelheid van een JouwWeb website

JouwWeb websites laden verrassend snel. De onderliggende codering is uitstekend. De waarde hiervan is enorm. Snelheid is een Google ranking factor en daarnaast converteren snellere sites beter dan langzame sites.

Hier zijn de resultaten van een GTMetrix test die ik heb uitgevoerd op mijn eigen JouwWeb site:

JouwWeb site GTMetrix test

Maak je geen zorgen als niet alle termen die je hier ziet je iets zeggen. Het belangrijkste om te weten is dat vrijwel alle belangrijke indicatoren (laadtijd, pagina structuur, etc.) in het groen staan en nagenoeg perfect scoren.   

JouwWeb voorbeelden

Onderhand zal je waarschijnlijk benieuwd zijn naar een paar voorbeelden van websites die met JouwWeb zijn gemaakt. Dit zijn er een paar:

estherbarend.eu

happyboxen.nl

bygek.nl

Kosten & Pakketten

Er zijn 3 JouwWeb pakketten waar je uit kunt kiezen.

JouwWeb’s betaalde pakketten zijn relatief scherp geprijsd. Je zult goedkoper uit zijn dan met een dienst als Wix, Squarespace of Shopify.

Gratis

Bij het Gratis pakket krijg je geen domeinnaam. Je zult gebruik moeten maken van het .jouwweb.nl adres. Ook krijg je geen mailbox of toegang tot de webshop functionaliteit.

Je site zal een (behoorlijke grote) advertentie van JouwWeb bevatten.

Je hebt geen toegang tot de meer geavanceerde features van JouwWeb, zoals een zoekfunctie, uitgebreide statistieken, of koppeling met Google Analytics.

Dit pakket is enkel geschikt voor hobby projecten of om JouwWeb uit te proberen.

Pro

Met het Pro pakket kom je al een stuk verder. Je kunt je eigen domein koppelen en krijgt een mailbox.

Als je per maand betaalt kost dit pakket €7,50, maar betaal je per jaar, dan krijg je 3 maanden gratis.

Let op, want JouwWeb drukt dit nogal onhandig uit op hun site door te zeggen dat je de eerste 3 maanden niks betaalt. Dit is niet zo, je betaalt gewoon direct voor een jaar, maar met een korting die uiteindelijk neerkomt op 17%.  

Met het Pro pakket kun je een webshop runnen met 10 producten.

Business

Het Business pakket kost €15 per maand en heeft dezelfde deal als Pro wanneer je per jaar betaalt.

Je krijgt bij dit pakket een XL mailbox en kunt een onbeperkt aantal producten verkopen in je webshop. Daarnaast kun je HD video’s toevoegen aan je website.

Voor wie en wat type websites is JouwWeb het meest geschikt?

JouwWeb vooral geschikt voor gebruikers die een zo simpel mogelijke manier zoeken om een site online te krijgen. Dit heb ik al heb laten doorschemeren in deze review en JouwWeb steekt dit ook niet onder stoelen of banken.   

Hiermee spreekt de websitebouwer een hele duidelijke doelgroep aan.

Daar waar internationale websitebouwers zoals Wix en Squarespace al net iets simpeler te gebruiken zijn dan een self-hosted WordPress oplossing, daar is JouwWeb nog net iets simpeler dan die twee.

Bij JouwWeb hoef je geen hosting op te zetten, een site theme uit te kiezen, plugins te vinden of zelf een SSL-certificaat te installeren. Daarbovenop is het bedrijf Nederlands. Ideaal voor mensen die Engels minder goed onder de knie hebben.

De andere kant van de medaille is dat JouwWeb eindeloos veel beperkter is dan WordPress en dat je er ook minder mee kan dan met Wix en Squarespace. Voor sommige mensen is dit een zegen, omdat het een hoop keuzestress scheelt.

Wat mij betreft is JouwWeb perfect voor individuen zoals hobbyisten of ZZP’ers die een site willen die als een online visitekaartje fungeert. Een site met een homepage, contact pagina, overzicht van aangeboden diensten en wellicht een enkel blog artikel. Die geen zin hebben om duizenden euro’s aan een webdesign bureau uit te geven, en eveneens zo min mogelijk tijd aan hun site kwijt willen zijn.

Ook is JouwWeb prima voor mensen die een webshop naast hun baan willen runnen.

Je kunt je JouwWeb site niet uitbreiden met plugins of apps, hoewel er wel een handjevol integratiemogelijkheden zijn met een aantal externe tools.

Dit is wanneer ik JouwWeb niet zou gebruiken

Als dit jou of je gewenste website beschrijft, dan zou ik met een grote boog om JouwWeb heen lopen:

 • Je wilt serieus gaan bloggen. Daarmee bedoel ik dat je mikt op een snelgroeiende blog waarmee je geld wilt verdienen en die duizenden bezoekers per maand aan moet gaan trekken.
 • Je wilt volledige vrijheid hebben op het gebied van design. Hoewel je met JouwWeb behoorlijk goed je eigen draai kunt geven aan het design van je website, zijn de design mogelijkheden in vergelijking met een platform als WordPress extreem beperkt.
 • Je wilt een grote webshop bouwen. Voor grote webshops zijn er maar twee goede opties: een WordPress site met WooCommerce of Shopify.
 • Je wilt een site waar je op een gegeven moment tienduizenden of honderdduizenden bezoekers op kunt ontvangen. Voor grote sites is het onmogelijk JouwWeb te gebruiken. Hun pakketten kunnen dit simpelweg niet aan.  

JouwWeb ervaringen: wat zeggen de gebruikers?

Nu is het tijd om te kijken naar wat JouwWeb gebruikers van de dienst vinden.

TrustPilot

Op TrustPilot scoort JouwWeb een 4,6/5 na meer dan 3.500 reviews. Kijken we naar de reviewverdeling, dan zien we dat 68% van reviews een 5-sterren score is. 1- en 2-sterren scores vormen slechts 2% van het geheel.

JouwWeb TrustPilot score

Dit staat in schril contrast met concurrent Wix:

Wix TrustPilot score

Dit zijn enkele van de positieve reviews over JouwWeb van gebruikers:

En de negatieve reviews dan? Het merendeel lijkt afkomstig te zijn van gebruikers die hun abonnement te laat hebben afgezegd en daarom voor een extra jaar door bleven betalen. Oftewel, mensen die stoom willen afblazen online vanwege een fout die ze zelf hebben gemaakt.

Er wordt weinig tot geen kritiek geuit op het platform zelf.

Google reviews

Op Google scoort JouwWeb een 3,9/5 na meer dan 200 reviews. Net als op TrustPilot, is veel van het negatieve commentaar afkomstig van mensen die hun abonnement te laat hebben opgezegd.  

Conclusie

JouwWeb is een prima websitemaker die schittert in zijn eenvoud. Zoek je een zo simpel mogelijke manier om een website de lucht in te krijgen? Dan zijn er weinig betere opties dan JouwWeb.

Wil je echter veel vrijheid qua design en functionaliteit, dan is deze tool niet voor jou. JouwWeb past ook niet goed bij grote of snelgroeiende websites.

JouwWeb blinkt uit qua gebruiksgemak, maar laat wel een paar steken vallen. Zo zien behoorlijk wat van de designs waar je uit kan kiezen er achterhaald uit. Ook is het jammer dat je geen toegang hebt tot een app/plugin store.

De bottom line is echter dat JouwWeb een laagdrempelige, aantrekkelijk geprijsde tool is om een website de lucht mee in te krijgen en die doet wat het beloofd.

Probeer JouwWeb nu gratis.

Veelgestelde vragen

Is JouwWeb gratis?

JouwWeb heeft 3 verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen, waaronder een gratis pakket. Met dit gratis pakket kun je niet je eigen domeinnaam aan je site koppelen (je zult een sub-domein moeten gebruiken), en de webshop functionaliteit werkt ook niet. Maar voor hobbyisten die een eenvoudige site willen hebben is dit een prima optie.


Biedt JouwWeb een SSL-certificaat?

Alle pakketten van JouwWeb (ook het gratis pakket) komen met een gratis SSL-certificaat via Let’s Encrypt. Dit certificaat wordt automatisch aan je website toegevoegd.


Is JouwWeb veilig?

JouwWeb is een betrouwbaar bedrijf met een veilig product. Je site krijgt automatische backups. Daarnaast zijn er nog geen bekende gevallen van datalekken of hacks. Verder beschikt iedere site die op JouwWeb draait over een SSL-certificaat.

4 reacties

 1. Dank voor je uitgebreide artikel !
  Een vraag: kun je op jouwweb een veilige inlogmogelijkheid creëren voor college-medewerkers?
  Of anders: wat is een goede start voor eem website met (eventueel) meerdere inlogpagina’s (voor verschillende doelgroepen?)

  1. Ha Ineke, dat kan zeker. Om hier gebruik van te kunnen maken heb je echter wel een betaald Pro- of Business-pakket nodig. Je kunt dan verschillende rollen toewijzen aan collega’s zoals eigenaars, mede-eigenaars of pagina bewerkers.

 2. Duidelijk artikel dank hiervoor.

  Voor het inloggen bij JouwWeb account zie ik geen mogelijkheid om Tweestapsverificatie (mfa, 2fa) in te stellen? Klopt dat? En is dat niet een beetje vreemd anno 2022 en alle hacks?

  1. Hi Peter, ik heb het nagekeken in mijn account en nagezocht online. Ook niks kunnen vinden over 2FA. Inderdaad vreemd en slordig. Je zou het JouwWeb voor de zekerheid nog even direct kunnen vragen.

   Als je nog niet vast zit aan JouwWeb, zou je voor betere veiligheid mogelijkheden een website kunnen maken met WordPress. Hiermee kun je o.a. 2FA instellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *