De 20 beste Google Fonts van 2022

Google Fonts bestaat op het moment van schrijven uit 1.358 (!) verschillende lettertypes. Dit maakt het kiezen van een Google Font voor je website iets uitdagender dan wanneer je, zeg, slechts kon kiezen uit een handjevol.

Om je te helpen met het kiezen van Google Fonts voor jouw website heb ik daarom dit artikel in het leven geroepen. Hier neem ik de beste Google Fonts onder de loep. Ik doe dit niet aan de hand van persoonlijke smaak. In plaats daarvan kijk ik welke lettertypes het meest gebruikt worden volgens de data van Google Fonts Analytics.

Google Fonts analytics

Maar, je doet er niet verstandig aan een lettertype puur te kiezen aan de hand van populariteit. Daarom ga ik verderop in dit artikel verder in op hoe je het beste Google Fonts kunt kiezen voor jouw website.

Ben je er klaar voor? Dan gaan we aan de slag.

De 20 beste Google fonts van 2022

1. Roboto

Roboto Google Fonts

Roboto is sinds jaar en dag het meest populaire Google lettertype. En met een ruime marge. Als we kijken naar de “7 day views” van dit lettertype, dan zien we dat dit pak en beet twee keer zo hoog is als dat van Open Sans die op de tweede plaats staat.

Roboto is ontworpen als sans-serif lettertype door Christian Robertson. Het begon als het standaard lettertype van het Android besturingssysteem. Maar sindsdien is het ook steeds populairder geworden op het wereld wijde web.

Roboto is een lettertype wat past bij een groot aantal verschillende website types. Het is eenvoudig, zeer goed leesbaar en stijlvol.

2. Open Sans

Google Fonts Open Sans

Google zelf maakt het meest gebruik van Roboto. Echter, het in opdracht van hun ontwikkelde Open Sans doet het ook erg goed bij ze. Ze gebruiken het op een aantal van hun eigen websites, printmaterialen en web advertenties.

Bij m’n vorige bedrijf was Open Sans het lettertype dat we gebruikten. Zowel voor onze website als onze iOS en Android apps. Het is een lettertype wat bij praktisch ieder type onderneming goed aansluit. Het is goed leesbaar en gebalanceerd.  

3. Lato

Lato Google Fonts

Lato is in de zomer van 2010 ontworpen door de Poolse ontwerper Łukasz Dziedzic (“Lato” betekent “zomer” in het Pools).

Oorspronkelijk werd dit lettertype ontworpen voor een grote corporate klant. Echter, deze klant besloot uiteindelijk om een andere esthetische richting in te slaan. Goed nieuws voor ons, want zo werd Lato publiekelijk beschikbaar en kunnen wij er gratis gebruik van maken.

4. Montserrat

Montserrat Google Fonts

Montserrat is ontworpen door Julieta Ulanovsky en is geïnspireerd door het lettertype van de oude posters die ze aantrof in de Montserrat buurt in Buenos Aires. Hiermee heeft het lettertype zijn roots binnen de urban lettertypes van de eerste helft van de 20ste eeuw.

Het is wederom een lettertype wat aansluit bij een grote variëteit aan websites. Het is goed te combineren met Open Sans.     

5. Roboto Condensed

Roboto Condensed is een variatie op Roboto. Het lettertype is net wat meer “samengeperst.” Het valt binnen de Condensed familie en kan samen worden gebruikt met Roboto of Robot Slab.  

6. Oswald

Oswald Google Fonts

Oswald is een heruitgave van de klassieke stijl die oorspronkelijk werd gerepresenteerd door de “Alternate Gothic” sans serif typefaces. Het is een in het oog springend lettertype wat zich vooral goed leent voor titels en advertenties.  

7. Source Sans Pro

Source Sans Pro Google Fonts

Source Sans Pro was Adobe’s eerste open source lettertype. Het is een sans serif lettertype wat goed past bij user interfaces.

8. Noto Sans JP

Noto Sans JP Google Fonts

Noto Sans JP is het populairste Japanse lettertype.

9. Slabo 27px

Slabo 27 Google Fonts

Slabo is een lettertype wat specifiek is ontworpen voor bepaalde groottes. Naast Slabo 27px is er ook nog Slabo 13px.

10. Raleway

Raleway Google Fonts

Raleway is een elegant sans-serif lettertype wat van oorsprong alleen in lichtgewicht beschikbaar was. Door de jaren heen is het getransformeerd in een lettertype met 9 gewichten.

11. PT Sans

PT Sans Google Fonts

PT Sans werd ontwikkeld voor het project “Public Types of Russian Federation.” Het belangrijkste doel van het project is om de mensen van Rusland de mogelijkheid te geven om in hun moedertaal te lezen en te schrijven.

12. Roboto Slab

Roboto Slab Google Fonts

Roboto Slab is ontworpen om samen met Roboto te worden gebruikt. Roboto Slab bevat negen gewichten, maar het heeft geen cursieve stijlen. Hierdoor is het niet echt een geschikt lettertype voor het instellen van body-copy: het leent zich meer voor titels.

13. Merriweather

Merriweather is in de eerste plaats ontworpen om prettig leesbaar te zijn op beeldschermen. Daarom is dit lettertype net een slagje groter dan de meeste andere lettertypes.

14. Ubuntu

Ubuntu Google Fonts

Ubuntu maakt gebruik van OpenType-functies en wordt handmatig aangemerkt voor duidelijkheid op desktop- en mobiele beeldschermen.

15. Open Sans Condensed

Open Sans Condensed Google Fonts

Open Sans Condensed is de “samengedrukte” variant van Open Sans. Je kunt het goed samen met Open Sans gebruiken voor je titels.

16. Noto Sans

Noto Sans Google Fonts

Noto Sans is een wereldwijde verzameling lettertypen om in alle moderne en oude talen te schrijven. Het eerder genoemde Noto Sans JP valt hier o.a. onder.

17. Poppins

Poppins Google Fonts

Poppins is een geometrisch sans serif lettertype. Elke lettervorm is bijna monolineair, met waar nodig optische correcties op de lijnverbindingen om een ​​gelijkmatige typografische kleur te behouden.

18. Lora

Lora Google Fonts

Lora is een goed uitgebalanceerde moderne serif met een basis in kalligrafie. Het is een tekstlettertype met een matig contrast dat goed geschikt is voor body tekst.

19. Roboto Mono

Roboto Mono Google Fonts

Roboto Mono is een monospaced variant op het originele Roboto lettertype.

20. Playfair Display

Playfair Google Fonts

Playfair Display is een overgangsontwerp. Aan het einde van de 18e eeuw, gedurende de Europese Verlichting, werden brede penpuntpennen vervangen door puntige stalen pennen. Samen met de ontwikkelingen op het gebied van printtechnologie, inkt en papierproductie, werd het drukken van lettervormen met hoog contrast en delicate haarlijnen die steeds meer los kwamen van de geschreven lettervormen gebruikelijk.

De voor- en nadelen van Google fonts

Google Fonts voordelen

Een van de meest in het oog springende voordelen van Google Fonts is dat ze helemaal gratis zijn. Daarnaast overziet en onderhoudt Google de lettertypes. Daardoor weet je dat ze veilig om te gebruiken zijn.

Verder laat Google niet de eerste de beste lettertypes toe in het project. Welke Google Font je ook kiest, je weet dus dat het snor zit met het design en het aan hoge kwaliteitseisen voldoet.

Ook zijn alle lettertypes binnen Google Fonts open source. Je hebt geen last van ingewikkelde licenties en mag ze gebruiken voor zowel commerciële als niet-commerciële projecten. Ook kun je de lettertypes naar je computer downloaden en ze zelf aanpassen.

Google Fonts zijn eenvoudig te gebruiken: je kunt ze aan je site toevoegen via de Google Fonts API. Als je een WordPress website hebt is het nog makkelijker: veel WordPress themes bieden de meest populaire Google Fonts aan. En anders kun je de Google Fonts plugin gebruiken die praktisch alle Google Fonts bevat.

Google Fonts nadelen

De grootste voordelen van Google Fonts (dat het gratis en open source is) leiden ook direct tot het grootste nadeel: Google Fonts zijn generiek.

Op het moment dat praktisch het halve internet leunt op een handvol van de populairste Google Fonts, spring je er niet mee in het oog als jij ze ook gebruikt. Lettertypes kunnen een grote impact hebben op je branding en unieke look and feel. Wanneer een doorsnee huis-, tuin-, en keukenblog dezelfde typografie als jij gebruikt, is dit niet per se een positief iets.

Zo kies je een Google font voor website

Een van de belangrijkste onderdelen van website design is typografie. De lettertypes die je kiest kunnen een enorme impact hebben op de gebruiksvriendelijkheid van je site en het vertrouwen die je site uitstraalt. Daarmee heeft het ook een direct impact op conversies en je bottom line.

Let bij het kiezen van een Google Font op de volgende dingen:

  • Het sluit aan op je branding. Wat voor de ene site het beste lettertype is, hoeft dat niet voor een andere site te zijn. Je verwacht een ander type lettertype bij een yoga blog dan bij een serieuze bedrijfswebsite.
  • Leesbaarheid. Naast dat een lettertype goed bij je merk aan moet sluiten, moet het ook makkelijk te lezen zijn. Nu is dit bij de meeste populaire Google Fonts geen probleem, maar bij sommige staan artistieke overwegingen hoger in de rangorde dan leesbaarheid. Ontwijk dit type font. Zorg dat je tekst in het lettertype kan lezen zonder enige inspanning.
  • Titel fonts en body fonts. Sommige fonts zijn vooral geschikt voor de hoofdtekst (body), andere meer voor titels. Bij body tekst draait alles om leesbaarheid, omdat dit type tekst kleiner is. Fonts voor titels zijn vaak “condensed” (samengeperst) wat esthetisch beter is, maar leesbaarheid in de weg staat. Gezien de grootte van titels is dit echter geen probleem.
  • Type fonts. Er zijn 5 hoofd types van fonts: serif, sans-serif, script, monospace en decoratief. Script of serif fonts zijn eleganter, terwijl monospace lettertypes meer “praktisch” zijn. Die eerste twee zal je eerder zien op een webshop voor kleding, terwijl monospace fonts eerder op hun plaats zijn binnen een tech blog. Het begrijpen van deze verschillende types maakt de zoektocht naar het ideale font voor jouw website al direct een stuk eenvoudiger.

Google Fonts combineren en hoeveel Google fonts kun je maximaal gebruiken?

In de regel wil je niet meer dan 3 verschillende lettertypes op een website gebruiken. Meer dan dit maakt je website rommelig. Bovendien vertraagt het je website ook.

Veel websites kiezen voor twee verschillende lettertypes: een voor titels, en een voor de body. Bij Start24 gebruiken we echter hetzelfde lettertype voor beiden. Hier kom je ook prima mee weg, hoewel verschillende fonts je site net iets meer karakter kunnen geven.

Als je meerdere Google Fonts wilt kiezen voor je site, hoe weet je dan welke goed matchen? Een van de beste manieren is te kijken naar wat de Google Fonts website je aanraadt. Zij laten al zien welke lettertypes samengaan. Verder kun je ook een site als FontJoy gebruiken.

Afsluitend

Google Fonts maken je leven als webmaster een stuk eenvoudiger. Het is niet voor niets dat je ze overal op het internet aantreft. Google Fonts laden snel, ogen aantrekkelijk, en zijn goed leesbaar. Bovendien kun je ze gratis gebruiken op je website.

Heb je nog vragen over Google Fonts? Laat dan hieronder een bericht achter.

Vond je dit artikel nuttig, dan heb je misschien ook iets aan onze zeer uitgebreide copywriting handleiding.

Veelgestelde vragen

Zijn Google fonts altijd gratis?

Alle Google Fonts zijn gratis en open source. Dat betekent dat je ze niet alleen kunt gebruiken voor iedere webpagina of app (commercieel en niet-commercieel), maar ze ook kunt downloaden en naar je eigen smaak aan kunt passen.  


Wat zijn de populairste Google fonts?

De top 3 meest gebruikte Google Fonts zijn Roboto, Open Sans en Lato.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *