Maak een Wix website in 6 eenvoudige stappen (2022)

Je wilt een website maken met Wix. Hoe doe je dit precies?

In deze handleiding ga ik je laten zien hoe je:

 • Een Wix account aanmaakt
 • De Wix AI-tool gebruikt
 • Het juiste ontwerp voor je site kiest
 • De Wix editor gebruikt
 • Je site voor mobiele apparaten optimaliseert
 • Je eigen domeinnaam kunt koppelen

Ben je er klaar voor om je Wix site in de lucht te krijgen? Dan gaan we beginnen.

Wil je een site die langer meekan, waar je 100% zeggenschap over hebt en die meer flexibiliteit biedt qua design en functionaliteit? Dan raad ik je een site met WordPress te maken. Met Wix kun je prima een eenvoudige website maken, maar met WordPress kun je uiteindelijk meer kanten op.

Of Wix echt geschikt is voor jouw website, kun je lezen in onze Wix review.

Eenvoudig een website maken met Wix

Iedere onderneming of freelancer heeft een website nodig. En hoewel je misschien niet op zoek bent naar een technologisch hoogstandje, loont het op z'n minst om online bereikbaar zijn middels een “digitaal visitekaartje.”

Een website in z’n meest basale vorm is een plek waar mensen essentiële informatie over jou en/of je bedrijf kunnen vinden. Denk aan een adres, email, telefoonnummer en wat je precies doet. Als je je producten en diensten online aanbiedt, dan moet je website dit faciliteren.   

Vroeger was het opzetten van een website duur en ingewikkeld. Dit is niet meer het geval.

Ik weet dat het idee van een site zelf online zetten intimiderend kan aanvoelen, maar het hoeft niet meer dan een paar uur te kosten. Ook vereist het geen technische kennis. Dit kan je duizenden euro’s schelen die website bureaus vragen voor het ontwikkelen van een website.

Enter: Wix 

Ik ga je laten zien hoe je eenvoudig zelf een site online krijgt met Wix. 

Er is een enorme hoeveelheid “one-stop shop” websitebouwers (waarbij je niet zelf webhosting hoeft te regelen), maar Wix is m'n persoonlijke favoriet. Veel andere websitebouwers scoren net wat wat minder goed als het gaat om gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit en populariteit. Dit laatste is een belangrijke factor: je wilt je site niet bouwen op een platform dat op een gegeven moment niet meer ondersteunt wordt. 

Hoewel Wix je eenvoudig kan helpen aan dat eerder genoemde digitale visitekaartje, kan deze websitebouwer meer dan dat. Een ecommerce shop, blog of forum behoren ook tot de functionaliteiten die je met Wix in een handomdraai online kan krijgen.

Wix heeft ook de krachtigste AI-engine van zijn soort. Deze helpt je met het kiezen van een ontwerp, zorgt dat het site design aansluit bij de kleuren van je bedrijfslogo, en laat je afbeeldingen uploaden vanaf je bestaande website (als je die hebt). 

Wix neem je behoorlijk wat werk uit handen dankzij hun AI-engine. Ik verwachtte al dat het maken van een website een fluitje van een cent ging zijn met Wix’ drag-and-drop tool, maar de AI (artificial intelligence) vergemakkelijkte m'n leven op manieren die ik niet 1-2-3 aan had zien komen.  

Je kunt gratis met Wix aan de slag. Op een gegeven moment is het praktisch te upgraden naar een van hun premium abonnementen, maar dat tackelen we op een later punt.

Hoewel het zeer eenvoudig is een website te maken via Wix, kun je je toch wat onnodige tijd en moeite besparen door deze handleiding als referentie te gebruiken. Laten we aan de slag gaan. 

Stap 1: Maak een Wix account aan

We beginnen met het maken van een account. Wix maakt dit zeer eenvoudig – je hebt een account binnen enkele seconden. 

Op de Wix homepage, klik op de knop “Website creëren.” 

Wix website maken

Zoals je ziet, vraagt Wix je slechts om twee gegevens:

 • Een email adres
 • Een paswoord

Het is niet verplicht in te vullen, maar Wix stelt je nu een paar vervolgvragen om het bouwen van je ideale website makkelijker te maken. Het beantwoorden van deze vragen zorgt dat je sneller een website hebt die je aanspreekt.

Voor wie maak je je website?

 • mijzelf
 • een klant
 • een bedrijf waar ik voor werk
 • iemand anders

 Wat voor soort website wil je maken?

 • bedrijf
 • webshop
 • muziek
 • design
 • blog
 • beauty
 • portfolio & CV
 • evenementen 
 • fotografie
 • restaurant & food
 • accommodatie
 • anders

Wat is je ervaring met websites bouwen?

 • ik heb al ooit een professionele website gebouwd 
 • ik heb al vele websites ontworpen
 • ik heb al een aantal websites gebouwd
 • ik heb dit nog nooit gedaan

Als je klaar bent met het beantwoorden van deze vragen zul je een soortgelijke zin als hieronder zien ontstaan, afhankelijk van je gekozen antwoorden. 

Nu sta je voor een keuze:

 1. Laat Wix ADI je website ontwerpen. Alles wat je hoeft te doen bij deze optie is een stel vragen beantwoorden. De Wix ADI bouwt vervolgens je website voor je in enkele minuten, inclusief je eigen afbeeldingen en tekst. Het is een heerlijke ervaring en ik raad je aan gebruik te maken van deze optie. 
 2. Gebruik de Wix Editor om zelf een website te maken. Als je geen enkele assistentie behoeft kun je hier direct voor kiezen. Maar in deze handleiding gaan we eerst van de Wix ADI gebruik maken. Het is makkelijker, en je kunt daarna nog altijd je site met de editor aanpassen.  

Stap 2: Beantwoord de vragen

Dit is waar de magie van Wix z’n werk gaat doen. Daar waar je vroeger uren nodig had om je eerste regel tekst het wereldwijde web op te krijgen, hoef je nu enkel een stel vragen te beantwoorden. 

De vragen beginnen heel eenvoudig en worden gedurende het proces niet veel ingewikkelder. 

Allereerst, wat voor site wil je creëren? Je kunt hier kiezen uit een nagenoeg eindeloos aantal opties. Ik kan met 99% zekerheid stellen dat je iets vindt dat aansluit bij jouw onderneming. 

Wix website maken via AI

Kies nu wat voor functionaliteit je aan je site wilt toevoegen. De aanbevelingen zullen afhangen van wat voor soort site je hebt gekozen, maar je bent natuurlijk helemaal vrij te kiezen wat je aan je site wilt toevoegen. Bedenk dat je dit later nog altijd kunt aanpassen.

Nu ga je naam van je site kiezen (deze naam is waarschijnlijk hetzelfde als de naam van je onderneming). Mocht je nog geen naam hebben, dan kun je hier lezen hoe je een slimme naam kiest. Indien je dit later wilt doen is dit geen probleem: je kunt eerst je Wix website bouwen en de naam later aanpassen. 

De website die je nu maakt blijft offline totdat je op de “Publiceer” knop drukt.

Je wordt op een gegeven moment ook gevraagd om een logo te uploaden. Maak je geen zorgen als je nog geen logo hebt. Je kan prima eerst je site bouwen en later pas het logo toevoegen – en dat geldt ook voor je huisstijl. Het belangrijkste is dat je aan de slag gaat. Zo begonnen wij ook met Start24: we begonnen al te werken aan onze website nog voordat we een definitieve naam, logo of huisstijl hadden.

Vervolgens word je gevraagd een thema te kiezen dat je aanspreekt. Voor deze vraag wil je goed nadenken wat je met je website wil uitstralen. Denk je in hoe je ideale klant eruit ziet. Wat zou haar aanspreken? En wat wil je dat ze denkt zodra ze je op je site landt? Als je bijvoorbeeld een muziekwebsite maakt, zou Indie een goede keuze voor je kunnen zijn. Maar als je een executive coach bent, past Elegant misschien beter. Ikzelf heb hier gekozen voor Clean. Dit vind ik het thema wat het meest nauwkeurig aansluit bij de Start24 huisstijl.

Als je eerder een logo hebt ge-upload word je nu gevraagd of je een kleurenpalet wil creëren aan de hand van je logo. Dit neemt nog meer frictie weg bij het bouwen van een professioneel ogende website. Het kleurenpalet wordt vervolgens automatisch toegepast op je website. 

Stap 3: Kies een ontwerp 

Nu geeft Wix je een paar opties voor het ontwerp van je website. Daar waar het thema de look-and-feel van je website bepaalt, daar bepaalt het ontwerp de indeling en functionaliteit. 

Kies een Wix ontwerp

Ik wil even stil staan bij het feit dat het me een minuut of 4 kostte om tot dit punt te komen. Niet slecht lijkt me. Je kunt rustig kijken welke van de ontwerpen het beste werkt voor jouw site. 

Maak je geen zorgen als je voelt dat een bepaalt ontwerp niet 100% aansluit bij jouw wensen: in de volgende stappen kun je de verschillende design elementen eenvoudig aanpassen, en elementen toevoegen en verwijderen. Dit geldt alleen niet voor het ontwerp zélf. Als je uiteindelijk dus toch een ander ontwerp wilt, zul je opnieuw een site moeten maken.    

Mocht je niet tevreden zijn met de ontwerpkeuzes die je aangeboden krijgt via de Wix ADI, dan kun je altijd nog alle beschikbare ontwerpen bekijken en je favoriete optie selecteren. Dit doe je door bij stap 1 direct de Wix Editor te selecteren. Wanneer je de vragen van de Wix ADI al hebt doorlopen en je je website al voor je neus hebt, kun je hier ook komen door in het Wix menu op Website (1) te klikken en vervolgens Nieuwe website maken (2) te selecteren.

Wix nieuwe website maken

Er zijn honderden Wix ontwerpen gratis beschikbaar, en zoals de vragen eerder al verraden vallen deze in een gigantisch groot aantal categorieën. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Bedrijven
 • Webshop
 • Fotografie
 • Video
 • Muziek
 • Restaurants en eten
 • Gezondheid en wellness
 • Mode en stijl 
 • Kunst

Naast de vele ontwerp opties tot je beschikking kun je ook zelf een ontwerp maken from scratch. Bedenk wel wanneer je weinig website- en designervaring hebt het ontwerp zelf maken relatief veel tijd zal kosten. Het voordeel is natuurlijk wel dat je via deze route een volledig origineel design kunt creëren dat je bij geen enkele andere Wix website terug zult zien.  

Stap 4: De Wix Editor

Nadat je een template hebt geselecteerd word je naar de Wix Editor gebracht. Wat je hier ziet is hetgeen online komt te staan als je op publiceren drukt. Het is helemaal aan jou welke veranderingen je wilt doorvoeren voordat je dit doet. 

Mijn website kwam als volgt uit de verf:

Je kunt alles wat je ziet aanpassen door erop te klikken. Dit werkt razendsnel en is ongelofelijk intuïtief. Om dit punt te illustreren, zie hier wat ik in minder dan twee minuten aan de Start24 homepage heb weten aan te passen: 

Ik heb de foto bovenaan verandert, de indeling van de blog artikelen aangepast, de titel gelijkgetrokken met wat we op onze eigen website hebben en de achtergrond kleur van de contact sectie verandert.

Nogmaals, dit kreeg ik voor elkaar in minder dan twee minuten. Je hoeft enkel te klikken op wat je wilt veranderen en de instructies op het scherm te volgen. Meer komt er niet bij kijken. 

Je kunt eenvoudig de volgorde van de verschillende onderdelen veranderen door ze te verslepen. Ook kun je het lettertype van alle tekst op je site in een keer aanpassen en met één klik een nieuwe pagina toevoegen (via een van de vele templates of door zelf te gaan klussen). Een eenvoudigere en snellere manier om een website live te krijgen ga je niet vinden.

Stap 5: Optimaliseer de website voor mobile 

Sinds 1 juli 2019 volgt Google “mobile-first indexing.” Wat dit betekent is dat Google hoofdzakelijk kijkt naar de mobiele versie van een site om diens positie in hun zoekresultaten te bepalen. Voorheen keek Google vooral naar de desktopversie van websites. Maar aangezien nu de meerderheid van gebruikers Google bezoekt via een mobiel apparaat is het SEO (Search Engine Optimization) zwaartepunt verschoven. 53.3% van al het internetverkeer is tegenwoordig afkomstig van mobiele telefoons. 

Hierom loont het je website design te optimaliseren voor mobiele apparaten. Gelukkig maakt Wix dit ontzettend eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen is op het desktop/mobiel icoontje te klikken bovenaan je scherm. 

Wix mobiel

Hoewel Wix je content automatisch optimaliseert voor mobiele apparaten, is het slim elke pagina van je site na te lopen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je sommige afbeeldingen niet wilt laten zien op de mobiele versie van je site. De veranderingen die je doorvoert wanneer je in deze mobiele modus zit hebben geen invloed op de desktop versie van je site.

Stap 6: Verbind je domeinnaam

Je kunt je website publiceren zonder je eigen domeinnaam. Echter, als je dit doet schrijft Wix je er eentje toe die er zo uitziet: https://gebruikersnaam.wixsite.com/mijnsite

Dit gaat geen indruk maken op je bezoekers. Wanneer is de laatste keer dat je een domeinnaam hebt gezien met de naam van de websitebouwer in de url? 

Domeinnaam koppelen Wix

Gelukkig maakt Wix het eenvoudig je eigen domeinnaam te koppelen. Als je nog geen domeinnaam hebt, lees dan ons artikel over hoe je een domeinnaam registreert. Je kunt ook een domeinnaam via Wix zelf regelen. Dit is een handige optie als je jezelf tijd wilt besparen en geen zin hebt verschillende accounts rondom je website te hoeven beheren. Denk er wel aan dat een domeinnaam kopen via Wix duurder uit zal gaan pakken dan wanneer je dit doet via een gespecialiseerde domein beheerder.

Wil je meer weten over je een goede domeinnaam kiest? Bekijk dan dit artikel

Op het moment dat je je eigen domeinnaam wilt hebben, moet je je gratis Wix account upgraden naar een betaalde. Als je dit niet doet zul je vastzitten aan een website met “wixsite” in de domeinnaam. 

Wix pakketten beginnen bij €4,50 per maand en lopen op tot €35 per maand. Je sluit een contract met ze af voor een jaar. De Wix website legt zeer eenvoudig uit wat elk pakket bevat. Hun populairste pakket, dat €12,50 per maand kost, beschikt bijvoorbeeld over:

 • Onbeperkte bandbreedte. Oftewel, er zit geen harde limiet op het aantal bezoekers je site aan kan
 • Koppel je domein
 • 10 GB opslag. Dit is ruim voldoende voor praktisch elke website
 • Gratis domeinnaam voor 1 jaar. Dit geldt voor .com en een stel andere domeinextensies, maar niet voor .nl domeinen
 • Advertentie coupons t.w.v. $75. Voor Google Ads

Dit is een geweldig goede deal. En als je online betalingen wilt regelen via je website, zal dit je niet heel veel meer gaan kosten. 

Uiteindelijk zal je Wix website, afhankelijk van welk pakket je selecteert, tussen de €54 en €420 per jaar kosten. Dit is een schijntje in vergelijking met wat een website bureau kost. Naast een bedrag vooraf, wat in de duizenden euro’s kan lopen, zullen die je namelijk ook nog vaak onderhoudskosten blijven doorrekenen.

Conclusie

Bij deze weet je wat er komt kijken bij het bouwen van een Wix website. Zoals je ziet, kan je een Wix website maken met zes eenvoudige stappen binnen 15 minuten. 

Je kunt Wix gebruiken om een simpele website online te zetten die dient als een online visitekaartje. Maar je kunt Wix ook gebruiken als een tool om nieuwe klanten te werven, een emaillijst op te bouwen, en online producten te verkopen. Wix biedt een heel breed spectrum aan online mogelijkheden aan, en met de variëteit binnen hun betaalde pakketten is er voor ieder wel wat wils.  

Probeer Wix nu gratis!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *