De beste website maker in 2022

Heb je weinig tijd en wil je direct het antwoord hebben? De beste website maker voor de meeste mensen is Wix (voor veel functionaliteit en design mogelijkheden) of JouwWeb (voor complete beginners).

Een website maker is een handige manier voor kleine ondernemingen en individuen om een website online te krijgen. Zonder dat je hier een developer voor nodig hebt.

Maar nu de uitdaging: er zijn talloze website makers op de markt. Dus hoe kies je de beste voor jouw behoeftes?

In dit artikel vertel ik je wat de beste website makers van dit moment zijn en voor welke sites en type gebruikers ze het meest geschikt zijn.  

De 5 beste website makers van 2022

 • Wix – De meeste design- en functionaliteit mogelijkheden
 • JouwWeb – Perfect voor complete beginners
 • Shopify – Beste voor webshops
 • SITE123 – Zeer eenvoudig maar beperkt qua mogelijkheden
 • Squarespace – Prachtig ontworpen site templates

Wix – De meeste design- en functionaliteit mogelijkheden

Wix homepage

Wix is met stip een van de populairste website makers van het moment. Op het moment dat een website maker Snoop Dogg kan inhuren om hun product aan te prijzen, weet je dat ze het gemaakt hebben.

Wix laat je een website maken op twee manieren: via een AI-engine of via hun drag-and-drop tool. Gebruik je hun AI-engine dan stelt Wix je eerst een aantal vragen. In minder dan 10 minuten heb je vervolgens een website online staan die je dan eenvoudig aan kunt passen.

Wix biedt veel flexibiliteit voor een website maker – meer dan de meeste andere opties in dit artikel. Je kunt je Wix site uitbreiden met talloze plugins en kunt qua design een hoop kanten op.

Echter, net als Squarespace schiet ook Wix tekort als het gaat om klantenservice. Daarnaast zit je aan nogal wat twijfelachtige regels vast. Zo mag je van hen bijvoorbeeld geen alcohol verkopen via je webshop. Hoewel je hier waarschijnlijk niet de behoefte aan had, is het toch vervelend wanneer een platform je dergelijke restricties oplegt.

Niettemin is een Wix een uitstekende website maker en een goede keuze als klantenservice minder belangrijk voor je is.

Lees hier hoe je een website maakt met Wix, bekijk onze Wix review of probeer de tool meteen gratis door op onderstaande knop te drukken.

JouwWeb – Perfect voor complete beginners

JouwWeb website maker homepage

JouwWeb is een website maker van Nederlandse bodem. Het bedrijf is opgericht in 2010 en heeft sindsdien al meer dan 62.000 klanten weten te werven.

Wat vinden deze klanten precies van JouwWeb? Die zijn nogal lovend:

JouwWeb recensies

JouwWeb scoort aanmerkelijk beter dan nogal wat grote namen en dit is niet verwonderlijk. Dit is waarom ik zelf JouwWeb zo’n goede website maker vind:

 • De website editor is extreem makkelijk te gebruiken. Ook is hij stabiel. Je komt weinig rare glitches of bugs tegen. Dit maakt JouwWeb perfect voor beginners.
 • Het is geoptimaliseerd voor Nederlandse gebruikers. Zo krijg je Nederlandse support en verbindt JouwWeb supermakkelijk met betalingssystemen als Mollie of iDeal (voor wanneer je een webshop bouwt).
 • Je betaalt nooit commissie of transactiekosten over de verkopen in je webshop.
 • Je krijgt een gratis .nl domeinnaam.

Daarnaast heb je geen creditcard nodig voor hun betaalde pakketten (zoals bij veel internationale website makers) maar kun je gewoon betalen via iDeal.  

JouwWeb is perfect voor een eenvoudige website, blog of webshop. Ze bieden talloze templates die je kunt gebruiken als startpunt voor je website.

Ze missen wel wat meer geavanceerde functionaliteit, zoals het zelf herstellen van een back-up. Maar gelukkig kan er niet heel veel fout gaan met je site.

Wel maakt JouwWeb dagelijkse back-ups van alle sites en zet deze op een externe server. Mochten hun servers het dus begeven, dan is je site in ieder geval veilig. Maar je kunt dus niet voor een individuele website het verzoek doen om een vorige versie te herstellen.

Desondanks is JouwWeb de beste website maker voor de meeste mensen. Het is makkelijk te gebruiken, je kunt er mooie eenvoudige sites mee maken, en het is volledig toegespitst op de Nederlandse markt.     

Lees meer over JouwWeb in onze JouwWeb review.

Shopify – Beste voor webshops

Shopify ecommerce homepage

Shopify is een van de populairste webshop makers ter wereld. In tegenstelling tot de andere opties in dit overzicht is Shopify puur gefocust op ecommerce. Het heeft meer dan 1 miljoen actieve gebruikers. Onderhand is er al voor meer dan $40 miljard dollar aan producten verkocht via het Shopify platform.

Ook in Nederland is Shopify erg populair: je ziet dit doordat ze hun site ook in het Nederlands aanbieden en hun platform hebben aangepast op Nederlandse behoeftes via bijvoorbeeld de betalingssystemen die je kunt integreren.

Als ecommerce website maker biedt Shopify voorraadmanagement, geen restricties op het aantal producten die je kunt verkopen, uitgebreide statistieken, eenvoudige marketing tools en honderden designs waar je uitkiezen.

Daarnaast kun je Shopify integreren in WordPress.

Shopify is duurder dan de meeste opties in dit artikel, maar het biedt ook meer geavanceerde mogelijkheden. Kies Shopify wanneer je grote ambities voor je webshop hebt.

Lees meer over Shopify in onze Shopify review.

SITE123 – Zeer eenvoudig maar beperkt qua mogelijkheden

SITE123 homepage

SITE123 plaatst eenvoud boven alles. Daarom gebruiken ze geen editor voor het verplaatsen en verslepen van elementen. SITE123 werkt door je een paar vragen te stellen en vervolgens genereert het een template met de relevante features gebaseerd op de informatie die je hebt gegeven.

Dit maakt het een zeer gemakkelijke tool, maar bedenk wel dat het je creatieve vrijheid beperkt. Vind je dat niet erg en zoek je je een website maker die echt zo eenvoudig mogelijk is, dan kan SITE123 een prima keuze voor je zijn.

Voor complexere websites doe je er echter beter aan om een van de andere opties in dit artikel te kiezen.   

Squarespace – Prachtig ontworpen site templates

Squarespace homepage

Eén ding is zeker, van alle website makers op de markt heeft Squarespace de meest gelikte homepagina. Ze bieden daarmee een veel effectievere sales omgeving dan de andere opties in dit overzicht. Nu is de vraag of hun product even goed is als hun eigen website.

Squarespace’s website editor werkt uitstekend. Je kunt er met relatief gemak prachtig ogende sites in elkaar mee zetten. Zowel simpele bedrijfswebsites, een persoonlijke blog of een ecommerce webshop.

Waar Squarespace niet in uitblinkt is hun klantenservice. Ook hebben ze geen Nederlandse klantenservice of documentatie.

Ook is hun platform niet echt toegespitst op Nederlandse webshops omdat je er geen iDeal aan kunt koppelen.

Deze minpunten hoeven voor lang niet iedereen een probleem te zijn. Wil je bijvoorbeeld een simpele blog de lucht in krijgen, dan kan Squarespace hier een prima optie voor zijn.

Welke websites kun je maken met een website maker?

Website makers zijn vooral geschikt voor eenvoudige websites. Denk hier aan websites voor freelancers (zoals coaches of fotografen), kleine bedrijven, kleine webshops, restaurants en verenigingen. Ook kun je een website maker gebruiken voor een eenvoudige persoonlijke blog.

Je kiest een template die je mooi vindt en voegt vervolgens je eigen tekst en afbeeldingen toen. Via een sleeptool kun je vervolgens elementen (zoals een tekstblok of afbeelding) op je pagina verplaatsen. Ook kun je met een paar klikken eenvoudig elementen verwijderen en toevoegen.

Voorbeelden van sites die mensen met JouwWeb in elkaar hebben gezet

Het gebruiken van een websitebouwer is niet veel ingewikkelder dan een programma als Power Point.

Een website maker leent zich minder goed voor complexere websites of websites waar je veel vrijheid wilt op het gebied van design. Je zit toch enigszins in een keurslijf geperst en zult, wanneer je de begaande paden wilt verlaten, snel tegen de beperkingen van een website maker aanlopen.

Voordelen van een website maker

 • Het is goedkoop. Wanneer je een website laten ontwikkelen kost vaak op z’n minst €1.000. Daar komen meestal nog onderhoudskosten van honderden euro’s per jaar bovenop. Voor een websitebouwer daarentegen betaal je meestal iets minder dan een tientje per maand.
 • Je hebt geen technische kennis nodig. Iedereen kan met een website maker aan de slag.
 • Het is de snelste manier om een site online te krijgen. Met een website maker kun je een prachtige site online krijgen in minder dan een half uur.

Self-hosted WordPress: een alternatief op website makers

Als je bereidt bent iets meer moeite te steken in je website, dan is self-hosted WordPress veruit de beste optie. Met self-hosted WordPress bedoel ik WordPress.org (niet te verwarren met WordPress.com), een open-source software platform waar onderhand een derde van het wereldwijde web op draait.

WordPress.org homepage

Gebruik je WordPress dan moet je zelf hosting opzetten en een domeinnaam registreren. Dit klinkt misschien moeilijker dan het is: tegenwoordig heb je zowel je hosting als domeinnaam binnen 10 minuten geregeld (bij dezelfde provider).

Wanneer je webhosting hebt opgezet, kun je hier WordPress op installeren met één klik.

Toen ik jaren geleden m’n eerste WordPress site in elkaar zette, kostte me dit een uur of 6. Nu heb ik de technische kennis van een garnaal: ik kan niet coderen en ben verloren zonder gebruiksvriendelijke software.

Wat ik maar wil zeggen is: als het mij lukt om zonder technische kennis een WordPress site in elkaar te zetten, dan gaat jou dit ook lukken.   

Voordelen van self-hosted WordPress

 • Zeer veel functionaliteit. Er zijn duizenden WordPress themes beschikbaar en evenveel plugins. Hierdoor kun je met WordPress praktisch iedere site maken je maar kunt bedenken. Dit vertaalt zich ook naar veel meer mogelijkheden op het gebied van design.
 • Je bezit je eigen website. Met een website maker is je site in handen van een derde partij. WordPress is open-source en is dus niet in het bezit van een bedrijf. Je kunt dus ook makkelijk van hosting provider veranderen als je dit wilt.
 • Flexibiliteit. Wanneer je een website maker aan kiest, zit je hier in principe aan vast. Je kunt je site niet migreren naar een ander platform. Met WordPress kun je nog kiezen voor een andere theme of andere hosting.
 • Nog goedkoper dan een websitebouwer. Een WordPress site kun je al hosten voor een paar euro per maand bij een hosting provider als Cloud86, de beste hosting provider van Nederland. WordPress zelf is helemaal gratis, en de beste WordPress themes hebben vaak ook een gratis versie waar je al alle kanten mee op kan.

Denk aan het volgende: er zijn een stuk meer mensen die vroeg of laat van een website maker overstappen naar WordPress dan omgekeerd.

Gebruik je liever WordPress.org dan een website maker, dan hebben we deze handleidingen om je te helpen:

Conclusie

Van alle website makers is JouwWeb de beste keuze voor de meeste mensen. JouwWeb is makkelijk te gebruiken, je bouwt er prachtige websites mee en ze hebben goed bereikbare, Nederlandse klantenservice.

Dit alles maakt het een zeer goede optie voor beginnende webmasters.

Ook hebben ze een gratis optie, geven je ze een gratis .nl domein en zijn hun betaalde pakketten zeer schappelijk geprijsd.

Veelgestelde vragen

Is het beter om zelf een website te maken, of moet ik een professional inhuren?

Dit hangt af van twee factoren: tijd en geld. Is je budget krap, maak dan zelf je website. Een professional inhuren kan duizenden euro’s kosten. Voor kleinere bedrijven of freelancers is dit vaak een onnodige investering. Tegenwoordig kun je binnen no-time zelf een website in elkaar zetten met gebruiksvriendelijke software waar je geen technische kennis voor nodig hebt.


Wat kost een website maker?

De meeste website makers hebben een gratis pakket. Maar maak je hier gebruik van, dan kun je er niet je eigen domeinnaam aankoppelen en staat je site vol advertenties. Betaalde pakketten kun je krijgen vanaf €8 per maand.


Wat betekent een “drag-and-drop” editor, of een “slepen en neerzetten” editor?

Dit is een tool waarmee je simpelweg elementen van je site (tekstblokken, afbeeldingen) kunt oppakken en op een andere plek neer kunt zetten.


Zijn er ook gratis website makers?

Zeker. Zo heb je Google Sites. Dit is helemaal gratis te gebruiken. Echter, deze software is zeer beperkt en voelt niet echt meer up-to-date. Het is hooguit geschikt voor een site voor iets als een eenmalig evenement.


Wat is beter, WordPress of een website maker?

WordPress biedt meer functionaliteit en flexibiliteit, maar heeft een iets steilere leercurve. Website makers zijn meestal iets makkelijker op te pakken, maar bieden minder mogelijkheden. Wat beter is hangt af van waar jij meer waarde aan hecht. Bedenk wel: meer mensen stappen uiteindelijk over van een website maker naar WordPress dan omgekeerd.   


Moet ik iets installeren op m’n computer?

Nee. Website makers leven in de cloud. Alles wat je nodig hebt om er gebruik van te maken is een webbrowser.


Kan ik gemakkelijk van website maker wisselen?

Nee. Wanneer je er één kiest, zit je eraan vast. Je kunt niet eenvoudig je website van de ene website maker naar de andere verhuizen. Daarom is het superbelangrijk dat je direct de beste website maker kiest voor jouw behoeftes.

Kies je voor WordPress dan heb je een stuk meer flexibiliteit. Zo zal je vrij eenvoudig kunnen wisselen van WordPress theme of hosting provider.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.