Shopify review: een goed ecommerce platform voor 2022?

Shopify review

Shopify is het populairste ecommerce platform ter wereld. De tool is de beste keuze voor de meeste webshop eigenaren, maar er zijn ook een paar goede redenen om het niet te gebruiken. Lees deze Shopify review om erachter te komen of het platform goed aansluit op jouw ecommerce project.


Onze score:


Shopify voordelen

 • Zeer eenvoudig te gebruiken. Shopify vereist geen technische kennis of ervaring met het opzetten van een website
 • Je kunt alles verkopen met Shopify wat je maar kunt bedenken, van digitale producten tot fysieke producten
 • Voeg zoveel producten aan je winkel toe als je maar wilt
 • 1000en apps beschikbaar op de Shopify app store
 • 24/7 klantenservice
 • Zeer schaalbaar: hoeveel bezoekers je webshop ook aan zal trekken, Shopify kan de boel draaiende houden
 • iOS en Android apps, dus je kunt je webshop eenvoudig managen wanneer je niet in de buurt van je computer bent
 • Verkoop producten op je bestaande website of social media met Shopify Lite voor minder dan een tientje per maand

Shopify nadelen

 • Je hebt geen volledige controle over je winkel: je winkel bevindt zich op de servers van Shopify en je bent afhankelijk van hun spelregels
 • Beperkte keuze qua gratis thema’s
 • Rapportage functionaliteit is onnodig beperkt op de goedkopere pakketten
 • Geen Nederlandse klantenservice
 • Blogfunctionaliteit is beperkt. Onhandig als je van plan bent bezoekers aan te trekken via content marketing
 • Je betaalt extra voor scores en reviews van gebruikers

Het ecommerce platform wat je kiest kan je webshop maken of breken. Daarom is het extreem belangrijk de tool te nemen die optimaal aansluit op jouw behoeften en wensen.

Er zijn talloze manieren om een online winkel te draaien en Shopify is de bekendste. Het is een platform wat ik zelf heb gebruikt voor verschillende projecten. Ik vind het een van de beste platforms om een webshop mee te runnen. Maar het is lang niet de enige manier, en mogelijk voor jou ook niet de beste manier.

Hoe dit precies zit en nog veel meer, vind je in deze diepgaande Shopify review.

Wat is Shopify?

Shopify is een all-in-one, gesloten ecommerce platform wat je alle tools biedt die je nodig hebt om een online winkel te kunnen opzetten zonder technische kennis.

Je kunt aan je Shopify winkel zoveel mogelijk producten toevoegen als je maar wilt, en je kunt vanuit één dashboard betalingen, verzendingen en het design van je shop beheren. Je hoeft je geen zorgen te maken over het opzetten van webhosting of het registreren van een domeinnaam bij een derde partij.

Alles kun je regelen vanuit één platform.

Er staan miljoenen Shopify sites online en sinds oktober 2021 wordt het platform gebruikt door meer dan 1.750.000 online retailers. Het platform bestaat al sinds 2006 en is sindsdien het meest dominante ecommerce platform ter wereld.  

Shopify wordt zowel gebruikt door mensen die een online winkel “erbij” runnen en er misschien een paar 100 euro per maand mee verdienen, als grote ondernemingen die miljoenen omzetten per jaar. Onder de grote namen die van Shopify gebruik maken bevinden zich General Electric, Tesla, en Amnesty International.

Een webshop opzetten met Shopify

Het opzetten van een webshop met Shopify (een design kiezen, teksten aanpassen, en je eerste producten toevoegen, betaalmethodes kiezen) hoeft niet meer dan een paar uur te kosten.

Het is een relatief eenvoudig proces wat grotendeels voor zichzelf spreekt.

Thema’s

Shopify thema’s bepalen de look and feel van je webshop. Shopify biedt een zestal gratis thema’s aan.

Shopify gratis thema's

Daarnaast zijn er nog talloze thema’s te vinden in de Shopify app store. Voor de overgrote meerderheid van deze thema’s moet je betalen. Het zijn redelijk forse bedragen: denk aan tussen de $150 en $350.

Shopify betaalde thema's

De gratis thema’s van Shopify zien er allemaal mooi en strak uit, maar het is jammer dat de keuze beperkt is. Je zou verwachten bij een platform met de grootte van Shopify dat er tientallen gratis opties zouden zijn.

Hierdoor is de kans behoorlijk dat je tussen de gratis opties net niet vindt wat aansluit op jouw shop en je een paar 100 dollar moet uitgeven aan een betaald thema.    

Site Editor en producten toevoegen

Shopify heeft een gemakkelijk te gebruiken Site Editor waar je onder andere je homepage naar je eigen smaak kunt inrichten. Je kunt tekstblokken toevoegen, afbeeldingen aanpassen en de volgorde van bepaalde elementen veranderen binnen enkele klikken.

Shopify homepage aanpassen

Verwacht hier niet zoveel vrijheid als met WordPress of een tool als Wix, maar je komt er qua het ontwerpen van een unieke lay-out van je site een behoorlijk eind mee.

Het toevoegen van producten is niet veel lastiger. Kies een naam, voeg een beschrijving en wat afbeeldingen toe, en kies een prijs.

Shopify product toevoegen

Dit alles werkt even intuïtief als je zou hopen en heeft een minimale leercurve.

Blog functie

Je kunt met Shopify eenvoudig blog artikelen toevoegen.

Shopify blog toevoegen

In vergelijking met een platform als WordPress voelt deze functionaliteit echter behoorlijk uitgekleed. Dit is iets om aan te denken als je van plan was om veel te leunen op organisch verkeer via content marketing.

Als dit zo is, doe je er mogelijk beter aan WooCommerce in combinatie met WordPress te gebruiken, of Shopify Lite te gebruiken op je WordPress site.  

Shopify’s meest interessante features

Shopify heeft gigantisch veel features die het runnen van een online shop een stuk lucratiever en eenvoudiger maken. Dit zijn er een aantal.

 • Stuur automatisch een email naar potentiële klanten die hun winkelwagentje in de steek hebben gelaten
 • Biedt gratis verzending aan vanaf een bepaald bedrag
 • Vertaal je webwinkel eenvoudig in 50+ talen
 • Flexibele verzendkosten aan de hand van gewicht en locatie
 • Gemakkelijk te gebruiken korting codes die je klanten bij het afrekenen kunnen invoeren
 • Segmenteer je bezoekers aan de hand van klantprofielen
 • Sociale media integratie: voeg o.a. een “shop” knop toe aan je Facebook pagina
 • Toegang tot Shopify Experts die kunnen helpen met design, techniek, marketing en meer

Betaalmethodes

Shopify ondersteunt tientallen betaalmethodes. Het ingebouwde Shopify Payments is de beste manier en laat je onder andere iDeal, Visa, MasterCard en Apple Pay betalingen accepteren. Met Shopify Payments vallen je transactiekosten het laagste uit.

Naast gebruik te maken van Shopify Payments, kun je echter ook betalingen accepteren via bijvoorbeeld:

 • 2Checkout
 • Adyen
 • Alipay
 • Amazon PAy
 • Braintree
 • Coinbase Commerce
 • WeChat Pay

De Shopify App Store

De Shopify App Store biedt toegang tot duizenden gratis en betaalde apps die je kunt gebruiken om extra functionaliteit aan je winkel toe te voegen.

Neem bijvoorbeeld de DPD app. Als je DPD als verzendmethode aan wilt bieden, kun je via deze app een tracking code naar je klanten sturen en labels voor je pakketten printen.

Maar zo zijn er ook apps voor product reviews, landingspagina bouwers en nog veel meer.  

Shopify klantenservice

Shopify heeft een van de betere klantenservice diensten binnen de industrie.

Je kunt de Shopify klantenservice 24/7 bereiken via telefoon, live chat en email. Dit geldt voor al hun pakketten, hoewel je bij het Lite pakket niet kunt telefoneren.

Verder heeft Shopify een uitgebreide kennisbank, een forum en een YouTube kanaal (ook in het Nederlands).

Er zijn dus meer dan zat kanalen om je problemen op te lossen.  

Hoe veilig is Shopify?

Wanneer je ecommerce shop bezit is veiligheid een stuk belangrijkere kwestie dan wanneer je, zeg, een blog runt. Je zult te maken hebben met betaalgegevens van je klanten, hun adresgegevens, de verkopen die je maakt en andere gevoelige data.

Als grootste ecommerce platform ter wereld is Shopify zich hier uiteraard van bewust. Shopify is PCI compliant (om precies te zijn, Level 1 PCI DSS compliant) zodat je je geen zorgen hoeft te maken over betaalgegevens en andere business data.

In de praktijk betekent dit dat:

 • Je je bevindt op een volledig beveiligd netwerk
 • De betaalgegevens van je klanten beschermd worden
 • Kwetsbaarhaarheden continue in de gaten gehouden worden
 • Er sterke toegang controles zijn (zodat hackers niet zomaar brute force toegang tot je shop kunnen krijgen)
 • Het netwerk regelmatig gecheckt en getest wordt
 • Er een informatiebeveiligingsbeleid wordt gehandhaafd
Shopify veiligheid

Iedere webwinkel die van Shopify gebruik maakt is automatisch PCI compliant. Je hoeft zelf dus geen verdere maatregelen te nemen.  

Naast veiligheid is ook uptime cruciaal voor webshops. Als je webshop offline is, is dit het equivalent van een dichte winkel. Je kunt niks verkopen. Je klanten zullen hun heil ergens anders zoeken en jij loopt inkomsten mis.

Shopify biedt een uptime garantie van 99,98%. Daarnaast maakt Shopify backups van je winkel en biedt toegang tot deze backups wanneer je ze nodig hebt. Ook voegen ze automatisch een SSL-certificaat toe aan je website.  

Kortom, je hoeft je betreft veiligheid geen zorgen te maken met Shopify.

Hoe snel is een Shopify webshop?

Site snelheid is een Google ranking factor. Dat betekent dat snellere sites beter scoren dan langzamere sites in Google’s zoekmachine. Daarnaast converteren snelle websites beter dan langzame websites. Met iedere seconde extra laadtijd vergroot je de kans dat een bezoeker weg klikt van je website waardoor je sales mis kunt lopen.

Voor ecommerce websites is snelheid altijd een uitdaging. Het maakt niet uit of je een open source oplossing als WooCommerce of een gesloten platform als Shopify of Wix gebruikt. Door het dynamische karakter van een webshop zullen je server resources een stuk meer onder druk staan dan bij een statische content site (zoals Start24).

De gemiddelde Shopify winkel scoort niet fantastisch qua snelheid. Ik heb de snelheid van pak en beet 10 Shopify webshops getest, waaronder die van Allbirds.eu.

Dit is hoe de homepage van deze site scoorde volgens GTMetrix, een bekende snelheid test tool die een 360-graden beeld schetst van de snelheid van een site:

Shopify GTMetrix test

Deze score is verre van indrukwekkend. De enige maatstaf die er behoorlijk uitkomt is Time to First Byte (TTFB). Dit meet hoe snel een pagina begint met laden nadat een gebruiker de pagina opvraagt. Alles wat hier onder de 200ms valt is volgens Google meer dan uitstekend.

De website weet niet Google’s Core Web Vitals te passeren (sinds 2021 zijn deze een Google ranking factor).

Core Web Vitals Shopify

En de PageSpeed score staat ook diep in het rood:

Shopify PageSpeed

De scores van de andere webshops die ik heb getest kwamen niet veel beter uit de verf. Sommige van deze shops zijn enorme ondernemingen die (naar ik aanneem) ontwikkelaars in dienst hebben die zich om laadtijden bekommeren. Dat maakte deze scores enigszins verrassend.   

In hoeverre moet je je zorgen maken over de lage snelheidsscores van tools als PageSpeed en GTMetrix?

Het goede nieuws is dat Shopify veruit het meest dominante ecommerce platform ter wereld is. Dus ook al scoor je qua snelheid suboptimaal, miljoenen andere sites doen dit ook. Website snelheid is uiteindelijk ook een relatief iets. Zolang je niet onder de gemiddelde snelheid zit van je concurrenten (die vaak ook Shopify zullen gebruiken), hoef je je niet al te veel zorgen te maken.

Bovendien scoort de gemiddelde WordPress site met WooCommerce of een Wix website niet heel veel beter (tenzij je je bij die eerstgenoemde blauw betaalt aan hosting).

Shopify is uiteindelijk een zeer solide platform. Je kunt ervan uit gaan dat hun servers tot de beste ter wereld behoren.

Denk er aan dat bij een ecommerce shop Google PageSpeed scores vanaf pak en beet 50 al acceptabel zijn. Dit moet in principe met een paar eenvoudige ingrepen wel lukken.

Als je je qua snelheid wilt onderscheiden van andere Shopify webshops, dan zal je een redelijk eind kunnen komen met de volgende maatregelen:

 • Gebruik een site als TinyPNG om je afbeeldingen te verkleinen voordat je ze uploadt
 • Gebruik slechts één lettertype
 • Verwijder apps die je niet gebruikt
 • Kies een van de snellere Shopify thema’s

Voorbeelden van Shopify webshops

Voordat je met Shopify aan de slag, wil je waarschijnlijk voorbeelden hebben van sites die met het platform zijn gebouwd.

Hieronder vind je een aantal van m’n persoonlijke favorieten.

Partakefoods.com

Partake Shopify

Flourist.com

Flourist Shopify

Uppercasemagazine.com

Uppercase Shopify

Packagefreeshop.com

PackageFree Shopify

Allbirds.eu

Allbirds Shopify

Shopify kosten & pakketten

Er zijn 3 “volwaardige” Shopify pakketten om uit te kiezen: Basic, Shopify, Advanced. Als kersverse webshop eigenaar doe je er meestal eraan te beginnen met het goedkoopste pakket en te upgraden wanneer het nodig is.

Dan is er ook nog Shopify Lite. Het verschil met het Lite pakket en de andere Shopify pakketten is dat je met Lite niet een Shopify winkel kunt starten. Shopify Lite is er om te integreren met een al bestaande website of social media pagina.  

PakketBasicShopifyAdvanced
Kosten€27 per maand€79 per maand€289 per maand
Aantal productenOnbeperktOnbeperktOnbeperkt
Medewerkers2515
24/7 ondersteuning
VoorraadlocatiesTot 4Tot 5Tot 8
RapportenStandaardGeavanceerd
Ecommerce automatisering
Transactiekosten zonder Shopify Payments2%1%0,5%
Aangepaste prijzen per markt

Shopify’s prijzen staan wat mij betreft redelijk in verhouding tot wat je er voor krijgt.

Er zijn absoluut goedkopere manieren om een webshop online te krijgen. Begin je bijvoorbeeld een webshop met WooCommerce, dan hoeft dit meestal niet meer dan 10 euro per maand te kosten (aan hosting). Hoewel je afhankelijk van je WordPress theme en plugins uiteindelijk een stuk meer kwijt kan zijn.

Met een dienst als JouwWeb kun je voor veel minder geld dan Shopify een webshop online krijgen. Wel heb je met deze dienst véél minder mogelijkheden dan met Shopify en is het eigenlijk alleen geschikt voor shops die naar het hobbymatige neigen.

Iets om aan te denken: met alleen de maandelijkse Shopify kosten ben je er nog niet. Er zijn ook transactiekosten per verkoop die redelijk kunnen verschillen per betaalmethode.

PakketBasicShopifyAdvanced
Online Europese creditcardtarieven1,9% + €0,251,8% + €0,251,6% + €0,25
Online internationale/Amex creditcardtarieven2,9% + €0,252,8% + €0,252,6% + €0,25
Tarieven bancontact1,9% + €0,251,8% + €0,251,6% + €0,25
Tarieven iDeal0% + €0,290% + €0,290% + €0,29
Creditcard-/debetkaarttarieven verkoop ter plaatse1,4% + €0,001,25% + €0,001,1% + €0,00
Transactiekosten zonder Shopify Payments2%1%0,5%

Voor welk type gebruiker en webshop is Shopify geschikt?

Als je op zoek bent naar het meest complete ecommerce platform voor je webwinkel, dan is Shopify meestal de beste keuze voor je.

Shopify is ideaal als je grote ambities hebt voor je webshop op het gebied van groei, inkomsten en product aanbod. Het laat je in vergelijking tot sommige andere oplossingen maximaal richten op je core business (het verkopen van producten) en zo min mogelijk op de techniek erachter.

Shopify is geschikt voor zowel complete beginners als gevorderde gebruikers. Er bestaan Shopify stores die miljoenen euro’s per maand omzetten. Tegelijkertijd wordt het gebruikt door mensen die een handjevol producten per maand verkopen als side hustle.   

Gebruik Shopify NIET in deze gevallen

Er zijn 2 goede redenen om Shopify niet te gebruiken:

 • Kosten. Shopify is prijziger dan de alternatieven. Als je niet zoveel functionaliteit nodig hebt en misschien slechts een paar verschillende producten wilt verkopen, zijn er logischere opties.
 • Flexibiliteit en het bezitten van je webwinkel. Net als met websitemakers als Wix of JouwWeb bezit je je shop uiteindelijk niet. Je huurt hem. Je maakt deel uit van een gesloten ecosysteem en zit daarmee vast aan bepaalde regels. Hoewel de kans klein is, zou Shopify je winkel offline kunnen gooien als je iets doet wat ze niet zint. Bovendien kun je ook niet wisselen van hosting, en zijn de mogelijkheden voor custom code en unieke functionaliteit en design beperkt.  

Als je je kosten zo laag mogelijk wilt houden, niet veel functionaliteit nodig hebt, en een zo gebruiksvriendelijk mogelijke oplossing zoekt, kijk dan naar JouwWeb. Je kunt meer over hen lezen in onze uitgebreide review.

WooCommerce is de beste optie als je vrijheid en flexibiliteit zoekt. WooCommerce is open source en gratis. Het enige wat je hoeft te doen is een WordPress website opzetten. WooCommerce en WordPress hebben een steilere leercurve dan Shopify en vereisen na het opzetten van je winkel meer onderhoud (denk aan het up-to-date houden van je WordPress theme en plugins). Als je zo min mogelijk tijd aan de techniek van je webwinkel wilt besteden, is WooCommerce daarom niet een goede optie.

Spreekt de vrijheid en flexibiliteit van WooCommerce je echter aan, kijk dan naar onze WooCommerce handleiding die je stap voor stap laat zien hoe je er een webshop mee opzet.    

Shopify ervaringen: wat vinden gebruikers ervan?

Shopify komt er berooid af op online review platforms. Op een site als TrustPilot scoort de dienst een erbarmelijke score van 1,7/5 na iets meer dan 1.200 reviews (een laag aantal gezien de miljoenen gebruikers die het heeft).

Shopify reviews TrustPilot

Hoewel ik normaal gesproken gebruiker reviews laat meewegen in mijn beoordeling van online platformen, heb ik het gevoel dat bij Shopify de meeste online review platforms in een eenzijdige klaagbaak zijn getransformeerd, ontstoken van balans en nuance.

Maar, kijk vooral zelf en zie wat je er van denkt.

Conclusie

Ik hoop dat deze Shopify review je leven net iets gemakkelijker heeft gemaakt als het gaat om het kiezen van een ecommerce platform.

De vraag is uiteindelijk niet welk type online winkel geschikt is voor Shopify. Het antwoord hierop is “alle.” Van een kleine hobby shop met een tiental producten, tot een mammoet winkel met duizenden producten en miljoenen euro’s aan omzet – het kan met Shopify.

De vraag is ook niet of Shopify goed werkt of niet. De software is intuïtief, biedt alle features die je nodig hebt en is eenvoudig onder de knie te krijgen.

Wat je wel moet bedenken is in hoeverre gebruiksgemak voor je opweegt tegenover vrijheid en flexibiliteit. Je bevindt je met Shopify binnen een gesloten ecosysteem. Je kunt weinig invloed uitoefenen op de techniek waar je winkel op draait. Daarnaast zit je vast aan hun regels.

Een andere vraag is rondom het kostenplaatje. Shopify is verre van goedkoop. Als je slechts een paar producen wilt verkopen, kun je dit eenvoudig doen via een meer prijsvriendelijk platform.

De bottom line blijft echter dat Shopify de meest complete, en, in de meeste gevallen, beste manier is om een webshop mee te maken.

Probeer Shopify nu 14 dagen gratis.

Veelgestelde vragen

Is Shopify gratis?

Shopify is niet gratis maar je kunt het wel 14 dagen gratis uitproberen. Vervolgens betaal je een vast maandelijks bedrag.  


Hoeveel kost het om een webshop te starten met Shopify?

Shopify’s goedkoopste pakket (Basic) kost €27 per maand. Vervolgens betaal je nog een bedrag per transactie. Wanneer je klanten met iDeal betalen gaat het hier om €0,29 cent per transactie.  
  
Shopify biedt ook een product aan wat Shopify Lite heet voor €8 per maand. Dit is een abonnement voor merchants die fysiek producten willen verkopen (via POS Lite) of die een koopknop willen toevoegen aan hun (WordPress) website of social media. Je kunt er echter niet een Shopify winkel mee opzetten. 


Wat is beter: WooCommerce of Shopify?

Flauw antwoord, maar het hangt ervan af. Shopify is beter als je zo snel mogelijk een webshop wilt lanceren en je zo min mogelijk wilt bekommeren om dingen als het opzetten van webhosting. Je bevindt je echter wel op een gesloten platform. Dat bekent dat je je webshop niet daadwerkelijk bezit en je hebt minder flexibiliteit op het gebied van design en functionaliteit.

WooCommerce heeft een steilere leercurve. Om te beginnen moet je leren hoe WordPress werkt en een WordPress site opzetten. Je bent zelf verantwoordelijk voor je webhosting en het registreren van een domeinnaam. Daartegenover staat dat je wel meer vrijheid en flexibiliteit krijgt.


Wat is beter: Wix of Shopify?

Als we puur kijken naar webshop mogelijkheden dan is Shopify een duidelijke winnaar. Shopify spits zich puur en alleen toe op ecommerce terwijl Wix een algemene websitemaker is. Shopify heeft betere ecommerce features, betere thema’s en betere klantenservice.  


Hoe werkt Shopify?

Shopify is een ecommerce platform waarmee je digitale en fysieke producten kunt verkopen. Je kunt deze producten verkopen op meerdere manieren. Zowel via een website als een fysieke locatie. Met Shopify kun je je voorraad managen, betalingen verwerken en verzendingen regelen.

Je kunt dit alles doen zonder technische kennis of ervaring met het runnen van een website of webshop.


Wat voor producten kun je verkopen met shopify?

Je kunt zowel fysieke als digitale producten verkopen met Shopify. Voor het verkopen van digitale producten kun je Shopify’s Digital Downloads app gebruiken. Hiermee kun je digitale bestanden zoals muzieknummers, website templates, grafische kunst en video’s als producten in je winkel verkopen. NFT’s (non-fungible tokens) zijn ook een digitaal product wat je via Shopify kunt verkopen.


Is Shopify moeilijk?

Shopify is eenvoudig te gebruiken. Je hebt er geen technische kennis voor nodig of ervaring met het maken van websites. Binnen een dag moet je de belangrijkste functionaliteit van Shopify onder de knie kunnen hebben.


Heb je KVK nodig voor Shopify?

Je kunt in eerste instantie van Shopify gebruik maken zonder KVK inschrijving. Bijvoorbeeld, je kunt Shopify gratis uitproberen voor 14 dagen om te kijken of de software iets voor je is. Echter, op het moment dat je verkopen begint te genereren heb je een KVK inschrijving nodig. Dit is minder ingewikkeld dan het misschien klinkt. Inschrijven bij de KVK kun je doen met een enkele afspraak en een betaling van pak en beet 50 euro. Bedenk wel dat je nadien als ondernemer te boek staat en onder andere ieder kwartaal Btw-aangifte zal moeten doen.


Hoeveel gebruikers heeft Shopify?

Volgens BuiltWith zijn er in totaal meer dan 5,7 miljoen gebouwd met Shopify. Het totale aantal websites wat daarvan momenteel nog online staat is meer dan 3,7 miljoen. In Nederland wordt Shopify momenteel gebruikt door meer dan 33.000 websites.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *