De 5 beste blog platforms en blog websites (2022)

beste blog platform

Ik blog sinds 2005 en heb sinds die tijd duizenden artikelen gepubliceerd. Hierdoor heb ik een behoorlijk goed idee van wat de beste manieren zijn om een blog de lucht in te krijgen.

Er zijn eindeloos veel blog platforms om uit te kiezen, maar slechts een handvol zijn het overwegen waard. De 5 beste opties vind je hier. Ik vertel je in detail wat de voor- en nadelen zijn van ieder platform en voor welk doeleinde ze het meest geschikt zijn.

Lees verder om erachter te komen wat de beste blog website voor jou is.   

De 5 beste blog platforms van 2022

 1. WordPress met Cloud86 – Beste voor schaalbaarheid, vrijheid en flexibiliteit
 2. Wix – Beste voor beginners met een oog voor design
 3. JouwWeb – Beste voor complete beginners
 4. Medium – Beste om een al bestaand publiek te bereiken
 5. WordPress.com – Beste voor een gratis WordPress blog

WordPress.org en Wix zijn het meest geschikt als je van plan bent geld te verdienen met je blog. Vooral met WordPress.org kun je alle kanten op – zowel qua verdienmodellen, design opties, functionaliteit en mogelijkheid tot schalen.  

JouwWeb is een uitstekende optie voor als je je blog graag bij een platform van Nederlandse bodem onderbrengt. Het is extreem gemakkelijk te gebruiken en sluit daarmee goed aan bij complete beginners.

Medium is goed voor hobby blogs. Als Medium een van je artikelen in de spotlight zet, krijg je bovendien toegang tot een al bestaand publiek. Je hebt echter geen invloed over het uiterlijk van je blog en kunt er ook geen geld mee verdienen.

WordPress.com verwijst naar de commerciële tak van WordPress. Hun betaalde pakketten zijn te duur voor wat je krijgt en bieden minder mogelijkheden dan WordPress.org. Maar het voordeel is dat je er een gratis WordPress blog mee kan lanceren en zo het platform kunt leren kennen. Een gratis WordPress blog is echter niet geschikt om geld mee te verdienen.

1. WordPress met Cloud86 – Beste voor schaalbaarheid, vrijheid en flexibiliteit

Voor veel mensen staat bloggen synoniem aan WordPress. De blog die je nu leest draait op WordPress(.org), en dit geldt eveneens voor de andere websites die we beheren.

Dus is eerlijk is eerlijk: je kunt zeggen dat ik enigszins bevoordeeld ben wanneer ik WordPress aanbeveel als hét platform om mee te bloggen.

Ik sta echter niet alleen in deze lofzang, zoals je hieronder zal zien.     

Waarom meer dan 40% van het internet op WordPress draait

WordPress wordt gebruikt door 42,9% van alle websites. Aangezien er pak en beet 1,3 miljard websites bestaan, betekent dit dat WordPress wordt gebruikt door meer dan 455 miljoen websites. Daarbovenop komt dat WordPress zo’n 2 miljoen keer per jaar geïnstalleerd wordt – meer dan iedere andere CMS.

Het platform wordt gebruikt in nagenoeg iedere taal en is populair in praktisch ieder land ter wereld. 

WordPress talen
2,4% van alle WordPress sites zijn in het Nederlands

Wat verklaart deze populariteit?

Allereerst, het platform is gratis te gebruiken en open source. Dit maakt het toegankelijk voor iedereen.

Maar daarnaast is WordPress extreem flexibel en veelzijdig. Dit is waarom niet alleen bloggers, maar ook enorme bedrijven zoals Disney en de BBC het gebruiken. Evenals kleinere bedrijven en ondernemers die WordPress gebruiken voor hun webshop.

Het credo van “jack of all trades, master of none” gaat voor WordPress niet op. Het doet veel dingen en doet (de meeste van) deze dingen erg goed.

Er bestaat een gigantisch online ecosysteem rondom WordPress, met tig mensen die bijdragen aan de code, WordPress themes en plugins ontwikkelen en (vaak) gratis beschikbaar stellen, en elkaar helpen in online forums en Facebook groepen.

Veel website ontwikkelaars zijn bekend met WordPress. Dit maakt het eenvoudig maakt om een WordPress ontwikkelaar of designer in te huren, mocht dit ooit nodig zijn.

Tot slot zit SEO-vriendelijkheid ingebakken in WordPress, wat er voor zorgt dat je blog content eenvoudig opgepikt kan worden voor Google.         

Bloggen met WordPress

Als je van plan bent een blog te starten wat tienduizenden, honderdduizenden of ooit wellicht miljoenen bezoekers per maand aan moet trekken, dan kun je de rest van dit artikel overslaan. In dit geval is WordPress het platform om te gebruiken. De alternatieven komen niet in de buurt.

Dit is omdat WordPress je de meeste vrijheid biedt qua functionaliteit en design, maar ook omdat je je WordPress site zelf host waardoor je geen restricties worden opgelegd op het gebied van geld verdienen.

Maar ook als je geen grote groeiambities hebt en een eenvoudige blog wilt hebben “voor erbij” is WordPress uitstekend.

Als je voor het eerst het WordPress dashboard opent, kan ik me voorstellen dat je het enigszins intimiderend vindt.

WordPress dashboard

Maar maak je geen zorgen. Het kost de meeste mensen niet meer dan een paar uur om het onder de knie te krijgen. Dit geldt ook voor de WordPress Gutenberg Editor waar je gemakkelijk blog artikelen kunt publiceren.

WordPress bericht plaatsen

Je voegt eenvoudig afbeeldingen, tabellen, knoppen en andere elementen toe.

Hoewel de Gutenberg Editor een paar jaar terug nog stroef, instabiel en onhandig was, is het momenteel super gemakkelijk te gebruiken en zitten er praktisch geen grenzen aan de lay-out die je voor je artikelen wilt gebruiken. 

Zoals je ziet noem ik in dit artikel WordPress.org en WordPress.com los van elkaar. Ik kan me voorstellen dat dit enigszins verwarrend is, dus daarom zal ik kort uitleggen wat de verschillen zijn tussen de twee.

WordPress.org is waar de meeste mensen naar verwijzen als ze praten over WordPress. Het is de gratis en open source versie van WordPress.

WordPress.com is de commerciële tak van WordPress. Het is eveneens opgericht door Matt Mullenweg, een van de grondleggers van WordPress.org.

WordPress.com is een hosting bedrijf wat een aangepaste versie van de open source versie van WordPress.org gebruikt. In tegenstelling tot wanneer je WordPress.org gebruikt, is deze software al voor-geïnstalleerd.

Het voordeel hiervan is dat je je niet hoeft te bekommeren over het zelf regelen van webhosting (hoewel dit tegenwoordig niet meer dan 10 minuten hoeft te kosten). Het nadeel is dat je er veel minder kanten mee op kan als het gaat om design en functionaliteit, omdat je de meeste WordPress themes er niet op kunt gebruiken.

Voor meer over de verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org, bekijk dit artikel

Een WordPress host vinden

Hoewel het misschien op het eerste gezicht lijkt dat hosting diensten een inwisselbare dienst aanbieden, zijn er grote verschillen. Niet alleen qua prijs, maar ook op het gebied van snelheid, klantenservice en features (denk hier aan het wel of niet aanbieden van automatische backups, of een testomgeving waar je nieuwe designs kunt uitproberen).

Nu is het probleem dat door ingewikkeld jargon gecombineerd met holle marketing praat de websites van de meeste hosting providers die je meestal niet verder helpen.

Dus hoe kies je in vredesnaam de juiste WordPress hosting voor jouw behoeften?

Omdat we bij Start24 meer dan 30 hosting providers hebben onderzocht en getest, heb ik hier een redelijk goed idee van.

Het korte antwoord is: kies voor Cloud86. Deze dienst is van Nederlandse bodem, het is de snelste WordPress host van Nederland (sneller dan veel duurdere, internationale partijen) en heeft klantenservice die je zonder wachttijd kunt bereiken. Ook niet geheel onbelangrijk: Cloud86 is aantrekkelijk geprijsd, met een pakket voor beginners wat minder dan 2 euro per maand kost.

Cloud86 homepage

Voor de meeste Nederlandse bloggers zal Cloud86 de beste keuze zijn. Er zijn weinig hosting providers te vinden met dit soort gebruikersbeoordelingen:

Echter, wil je een aantal hosting providers tegen elkaar afwegen, bekijk dan ons WordPress hosting artikel of beste hosting van Nederland artikel.         

Een WordPress thema kiezen

Even belangrijk als het kiezen van de juiste hosting provider voor je WordPress blog is het kiezen van een WordPress thema. Een WordPress thema (of theme) bepaalt het uiterlijk en de functionaliteit van je site.

Er zijn tienduizenden thema’s beschikbaar. Voor sommige moet je betalen, maar veel zijn ook gratis of hebben een gratis versie.

Ik raad je aan een lichte, multifunctionele WordPress theme te kiezen die goed werkt met de WordPress Gutenberg editor. 

Mijn persoonlijke favoriet is Kadence. We gebruiken dit onder andere voor Start24. Deze theme is licht, ziet er goed uit, is makkelijk te gebruiken en heeft zodanig veel functionaliteit dat je nauwelijks extra plugins voor nodig hebt. Groot voordeel: Kadence heeft een gratis versie waar je meer mee kunt dan de gemiddelde betaalde WordPress theme. Begin hiermee en upgrade pas naar de betaalde versie als je op een gegeven bepaalde geavanceerde functionaliteit mist.

WordPress nadelen

Geen enkel blog platform is perfect. Voordat je met WordPress aan de gang gaat, moet je je bewust van de volgende punten:

 • WordPress is lastiger op te zetten dan de alternatieven. Je moet zelf een hosting abonnement opzetten en WordPress installeren. Dit is verre van ingewikkeld (ook als je geen technische kennis) hebt, maar is net wat arbeidsintensiever dan de alternatieven hieronder.
 • WordPress is lastiger te gebruiken dan de alternatieven. Het WordPress dashboard kan overweldigend zijn voor complete beginners. Daarnaast moet je zelf een theme kiezen, plugins installeren en ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van je site.
 • Er is geen gecentraliseerde klantenservice om contact mee op te nemen. Je WordPress website zit aan elkaar geplakt met losse onderdelen. Je hebt de WordPress installatie zelf, de hosting, je theme en je plugins. Geen van deze onderdelen zijn in handen van hetzelfde bedrijf. Wanneer er iets aan je site schort, kan het een beetje graven zijn om erachter te komen waar het probleem ligt en met wie je (als dat nodig is) contact op moet nemen.

Kosten

Je kunt een WordPress blog starten voor een habbekrats. Hosting bij bijvoorbeeld Cloud86 kan minder dan 2 euro per maand kosten. Een domeinnaam koop je voor ongeveer 10 euro per jaar (dit kun je ook doen via Cloud86). Het Kadence theme heeft een gratis versie en veel uitstekende plugins hebben dit ook. Als beginner hoef je niet meer dan een paar tientjes per jaar kwijt te zijn aan je blog.  

2. Wix – Beste voor beginners met een oog voor design

Wix is met 200 miljoen gebruikers de populairste websitemaker ter wereld. 

Wix maakt het super eenvoudig om een gelikt ogende blog de lucht in te krijgen. Zonder dat je hier technische kennis voor hebt.  

In tegenstelling tot WordPress.org is Wix een gesloten systeem. Er bestaat geen bruisende online community omheen die (vaak zonder betaling) een bijdrage doen aan het Wix ecosysteem.

Daar tegenover staat dat je met Wix super snel een prachtige blog kunt maken met ontzettend veel design vrijheid. Je kunt met Wix een site de lucht in krijgen binnen 15 minuten. Je krijgt de keuze uit meer dan 100 design templates en kunt vervolgens met een drag-and-drop editor precies de site maken die je wilt. Je kunt elementen zoals tekst en afbeeldingen oppikken en letterlijk overal op je pagina plaatsen.

De templates die Wix aanbiedt, passen bij vrijwel ieder blog type. Denk aan zakelijke-, reis-, sport- of recepten blogs. Ook kun je er eenvoudig portfolio sites mee maken of fotografie galerijen.  

Wix templates

Daarnaast biedt Wix 24/7 ondersteuning die je via email en live chat kunt bereiken, evenals een gigantische kennisbank mocht je vast komen te zitten.    

Wix is een betaalde websitemaker, maar je kunt het ook gratis gebruiken zolang je bereidt bent advertenties (van Wix) op je blog te tolereren en het oké vindt om niet je eigen domeinnaam te gebruiken.  

Bekijk onze Wix review voor meer info.

Bloggen met Wix

De blog manager van Wix is eenvoudig te gebruiken en biedt standaard veel van de extra functionaliteit die je waarschijnlijk zoekt. Denk aan social media deelknoppen, een berichten sectie, artikelen onderverdelen in categorieën. Daarnaast zit SEO-functionaliteit er direct ingebakken (denk aan het toevoegen van meta titels en -beschrijvingen).  

Wix blog

Je kunt ook templates kiezen, bijvoorbeeld voor recepten, handleidingen en productbeoordelingen. Deze templates voelen ietwat kaal, maar kunnen even goed voor nieuwe bloggers als handig beginnetje fungeren.

Een nieuwe blog toevoegen gaat gemakkelijk met Wix. Je krijgt toegang tot een aparte editor (niet dezelfde die je voor de “normale” pagina’s van je site gebruikt) die snel laadt en eenvoudig te gebruiken is.

Wix blog artikel toevoegen

Je kunt hiermee afbeeldingen, galerijen, video’s, bestanden, scheidingslijnen, knoppen, tabellen en inklapbare lijsten aan je blog artikelen toevoegen.

Voor de meeste blogs kom je hier een behoorlijk eind mee.

Wix nadelen

Hoewel er een aantal goede redenen zijn om met Wix te bloggen, zijn er ook een aantal goede redenen om het niet te doen:

 • Het is relatief prijzig. Wix goedkoopste pakket wat geschikt is voor een enigszins behoorlijke blog kost 10 euro per maand. Dat is het vijfvoudige van een WordPress blog.
 • Wanneer je een template hebt gekozen zit je eraan vast. Zodra je een website template hebt gekozen, kun je dit niet inwisselen voor een ander zonder je blog opnieuw te moeten bouwen. Je zal dus zeer zorgvuldig moeten kiezen.
 • Niet geschikt om te schalen. Met Wix zit je in een gesloten systeem zit waar je je blog huurt, maar niet echt bezit. Wanneer je wilt schalen zal je hierdoor vroeg of laat tegen de lamp gaan lopen. Zo kun je niet wisselen van hosting. Ook kun je je blog niet echt voorzien van je eigen codering, of andere unieke oplossingen.

Kosten

Je kunt Wix gratis gebruiken, maar kan dan niet je eigen domeinnaam aan je blog koppelen. Het goedkoopste Wix pakket waarmee dit wel kan kost €5,50 per maand, maar hier krijg je nog steeds advertenties bij. Om deze advertenties uit te schakelen, betaal je €10 per maand.

Hier kun je meer lezen over de verschillende pakketten van Wix.

3. JouwWeb – Beste voor complete beginners

JouwWeb is de enige Nederlandse blog website in dit overzicht. JouwWeb etaleert trots hun gigantische gebruikersgemak. Dit gemak staat boven alles – inclusief complexere functionaliteit die serieuzere webmasters waarschijnlijk willen.

Als je al ervaring hebt met het ontwikkelen van websites, dan voelt JouwWeb waarschijnlijk veel te uitgekleed. Zoek je echter de allereenvoudigste manier om je eigen blog te runnen, dan is er geen beter platform dan JouwWeb.

In Nederland heeft JouwWeb meer dan 60.000 gebruikers. Daarnaast is het bedrijf actief onder de naam Webador in landen zoals Duitsland, en groet het platform onverminderd snel door.

In tegenstelling tot WordPress of Wix kun je in een JouwWeb blog geen extra functionaliteit klikken door middel van apps en plugins. What you see is what you get. Dit maakt JouwWeb super overzichtelijk aan de ene kant, maar maakt het tegelijkertijd behoorlijk beperkt.

Je kunt de klantenservice van JouwWeb bereiken voor je email. Mocht er iets ernstigs zijn, bijvoorbeeld je site ligt offline, dan kun je 24/7 hun storingsnummer bereiken.

Bekijk onze JouwWeb review voor meer info.

Bloggen met JouwWeb

In tegenstelling tot Wix maakt JouwWeb gebruik van dezelfde editor voor zowel pagina’s als blog berichten. Dit scheelt weer wat oefentijd.

JouwWeb blog plaatsen

De JouwWeb editor werkt zeer intuïtief. Je kunt er knoppen, tabellen, formulieren, afbeeldingen en kolommen mee toevoegen. Ook kun je je blog artikelen verreiken met video’s, audio en bestanden. Verder kun je polls toevoegen, reacties voor je bezoekers en social media deel knoppen.

Je kunt zelfs je eigen code snippets toevoegen overal in je blog artikelen.

Iets wat jammer is, is dat je geen tags of categorieën aan je blog artikelen kunt hangen. Geen probleem wanneer je een blog van, zeg, 20 artikelen hebt. Maar wanneer je blog begint te groeien wordt dit vervelend: je bezoekers zullen er moeite mee gaan hebben je site te navigeren en de content te vinden waar ze naar op zoek zijn.  

JouwWeb nadelen

Er zijn een paar belangrijke redenen om een ander blog platform dan JouwWeb te kiezen:

 • Zeer weinig design mogelijkheden. Hoewel je kunt kiezen uit meerdere templates, ogen veel van deze templates vrij achterhaald. Daarnaast heb je weinig mogelijkheden om het uiterlijk van deze templates naar je eigen smaak aan te passen. Het resultaat is een blog wat er op zo’n best “gewoontjes” uit zal zien.
 • Geen extra functionaliteit. Er zijn geen apps of plugins beschikbaar voor JouwWeb zoals bij WordPress of Wix. Aan de ene kant is dat overzichtelijk, aan de andere kant betekent het dat er ontzettend veel dingen nooit met je JouwWeb blog mogelijk zullen zijn. Voor alle functionaliteit van je blog, ben je met JouwWeb afhankelijk van JouwWeb zelf. Je kunt geen toegang krijgen tot de functionaliteit van externe ontwikkelaars.
 • Ongeschikt voor middelgrote of grote blogs. De reden hiervoor hangt enerzijds samen met bovenstaande punten. Anderzijds hangt het ermee samen dat je vast zit aan de hosting pakketten van JouwWeb. En hoewel die prima zijn voor kleine hobby blogs, zullen die uit hun voegen barsten als je blog echt veel bezoekers gaat krijgen.  

Kosten

JouwWeb heeft een gratis versie, maar daaraan kun je niet je eigen domeinnaam koppelen. Het goedkoopste pakket waarbij dit wel kan is het Pro pakket, wat €7,50 per maand kost.

4. Medium – Beste om een al bestaand publiek te bereiken

Medium homepage

Medium werkt behoorlijk anders ten opzichte van de andere blog platforms in dit overzicht.

In plaats van je eigen, losstaande blog te bezitten, publiceer je met Medium binnen een site die mensen proactief bezoeken om content te lezen.

Mensen bezoeken medium, kiezen onderwerpen die ze aanspreken (reizen, programmeren, politiek, gezondheid, etc.) en lezen vervolgens artikelen. Ze kunnen “claps” geven aan de artikelen die ze de moeite waard vinden (waardoor je artikelen gemakkelijker gevonden kunnen worden door andere mensen), reageren op je artikelen en zich abonneren op jou. Doen ze dit laatste, dan ontvangen ze een email zodra je een nieuw blog artikel hebt gepubliceerd.

Dit is direct het grootste voordeel van Medium: je kunt profiteren van een bestaand publiek. Je hoeft niet zelf publiek te genereren of je hoofdzakelijk te richten op zoekmachine-vriendelijke content om op die manier lezers via bijvoorbeeld Google aan te trekken.  

Met Medium kun je ook betaald worden via het Medium Partner Program voor je content. De top schrijvers op Medium weten hier een fulltime inkomen mee te verwerven. Maar bedenk dat slechts 7% van alle schrijvers op Medium meer dan $100 per jaar verdient, waardoor de kansen dat je een behoorlijk bedrag aan Medium overhoudt verwaarloosbaar zijn.

Als je geld wilt verdienen met je blog, dan is het vele malen makkelijker om dit te doen via WordPress of Wix.     

Bloggen met Medium

Je kunt bloggen met Medium op twee manieren. De eerste manier is om een eigen account aan te maken en hier blog artikelen op te publiceren. De tweede manier is een artikel proberen te publiceren op een al bestaande Medium blog.

Iets om aan te denken: hoewel Medium Nederlandse bloggers heeft, vallen die zwaar in het niet bij de Engelstalige publicaties. Als je niet in het Engels wilt publiceren, verkleint dit je kansen op publicatie elders (en ook het aantrekken van een eigen lezerspubliek) aanzienlijk.

Medium is waarschijnlijk de aller makkelijkste manier om een mooi ogend blog artikel te publiceren.

Medium blog editor

De Medium editor is extreem summier maar biedt alles wat je nodig hebt om een eenvoudig blog artikel de wereld in te sturen.

Ikzelf heb dit een paar gedaan en ben altijd zeer tevreden geweest met het resultaat.

Zelf heb ik nooit echt doorgepakt met Medium omdat ik te weinig kansen zag er geld mee te verdienen. Je concurreert met personen als Joe Biden, Paulo Coelho en Michelle Obama. Eerlijk is eerlijk: er zijn veel gemakkelijke manieren om online geld te verdienen.

Voor een hobbymatige insteek, of een blog hebben naast je “hoofdblog,” is Medium echter wel geschikt. Je kunt het platform ook gebruiken om je schrijf skills aan te scherpen en vervolgens naar een platform over te stappen zoals WordPress, waar je wel volledige controle over hebt en veel makkelijker geld mee kunt verdienen.   

Medium nadelen

 • Je bent afhankelijk van Medium’s algoritme om nieuwe lezers aan te trekken. De concurrentie is moordend op Medium. Dat kun je ook zeggen van het aantrekken van lezers via Google, maar daar kun je in elk geval nog mikken op zoekwoorden waar niet of nauwelijks over geschreven wordt. Met Medium strijd je om de aandachtspanne van mensen die om de eerste plaats de site bezoeken voor hun vermaak. Het algoritme veranderd ook met enige regelmaat waardoor je bezoekersstroom er ineens mee op kan houden. Anno nu kom je er als nieuwe schrijver praktisch niet tussen.
 • Je kunt geen invloed uitoefenen over het uiterlijk van je blog. Je zit vast aan de lay-out van Medium, dus je kunt design niet gebruiken als onderscheidende factor.
 • Geld verdienen is bijna onmogelijk. Zoals ik al zei verdient slechts 7% van de Medium schrijvers meer dan $100 per jaar. De mensen die er een fulltime, of zelfs parttime, inkomen uittrekken is statistisch verwaarloosbaar. Bovendien kun je geen geld verdienen op Medium via bijvoorbeeld affiliate marketing of Google Ads. Dit maakt bloggen op Medium in de praktijk echt iets wat je voor de lol doet.   

Kosten

Iedereen kan gratis een Medium account aanmaken.

5. WordPress.com – Beste voor een gratis WordPress blog

WordPress.com homepage

WordPress.com is de commerciële tak binnen het WordPress ecosysteem. Type “WordPress” in op Google, en je ziet hen staan op de nummer 1 positie.   

Het gebruikt een aangepaste versie van de WordPress core, een versie waarop je in plaats van duizenden themes er slechts tientallen kan gebruiken. Je krijgt echter wel toegang tot dezelfde plugins die je op de open source versie van WordPress krijgt.

Het voordeel van WordPress.com is dat er veel meer voor je wordt geregeld dan bij WordPress.org. Wanneer je een account aanmaakt, land je direct in het WordPress dashboard. Je hoeft niet zelf eerst WordPress te installeren. De hosting en WordPress installatie wordt dus voor je geregeld door WordPress.com.  

De keerzijde hiervan is dat je een stuk minder vrijheid krijgt dan bij WordPress.com. Bovendien kun je tegenwoordig WordPress zelf installeren op je eigen hosting binnen een enkele klik. Dit maakt de toegevoegde waarde van WordPress.com minimaal, en bovendien zal je met WordPress.com duurder uit zijn dan wanneer je zelf je hosting verzorgt.

Het grootste voordeel van WordPress.com is dat je er gratis mee kunt bloggen. Wel kleven er hier een paar keerzijdes aan:

 • Je kunt niet je eigen domeinnaam koppelen aan je blog
 • Je krijgt WordPress.com advertenties op je site
 • Je krijgt niet meer dan 1GB schijfruimte
 • Je kunt geen geld verdienen met je blog
 • Je kunt geen plugins of themes installeren op je blog installeren, wat een van de meest aantrekkelijke aspecten aan WordPress wegneemt
 • Je blog krijgt geen automatische backups

In het verleden heb ik wel eens zo’n gratis blog gemaakt. Deze blog ging over m’n tijd in Vietnam. Het was voor mij toen een makkelijke manier om m’n familie en vrienden op de hoogte te houden van m’n leven daar. Voor soortgelijk gebruik leent WordPress.com zich uitstekend.

Bloggen met WordPress.com

Bloggen via WordPress.com werkt precies hetzelfde als bloggen bij WordPress.org. Je gebruikt dezelfde Gutenberg editor.

WordPress.com bericht plaatsen

Wanneer je een gratis blog maakt kun je afbeeldingen, galerijen, citaten, knoppen, audio, lijsten en een kalender toevoegen aan je artikelen. Voor een hobby blog kom je hier een redelijk eind mee.

WordPress.com nadelen

 • Weinig vrijheid op het gebied van thema’s. Met WordPress.com krijg je geen toegang tot de beste thema’s (zoals Kadence en GeneratePress). Dit neemt een van de grootste voordelen aan het gebruik van WordPress in één klap weg.
 • Je bezit je blog niet. Hoewel het niet vaak gebeurt, zou WordPress.com je account kunnen beëindigen als ze dit willen. Dit probleem heb je niet wanneer je WordPress zelf host.
 • Je betaalt meer voor minder. WordPress.com biedt prima hosting, maar het is een duurder dan een gemiddeld normaal WordPress hosting pakket.

Kosten

WordPress.com biedt twee pakketten aan: WordPress Free en WordPress Pro. Voor WordPress betaal je €15 per maand.

Hoe ik deze blog platforms heb gekozen

Om op deze top 5 uit te komen heb ik de volgende punten meegenomen.

Iets om aan te denken: wat het beste blog platform voor de ene persoon hoeft dit nog niet voor een ander te zijn. En sommige van onderstaande zaken zullen voor jou zwaarder wegen dan andere. Denk er over na wat voor jou het meest belangrijk is.

Gebruikersgemak

Ieder blog platform in dit overzicht is gemakkelijk op te pikken. Dit is belangrijk, want als een platform een te steile leercurve heeft, dan zal je je blog avontuur niet lang vol gaan houden. Met ieder platform in dit overzicht mag je verwachten dat je in minder dan een uur door hebt hoe je een blog artikel publiceert. Geef het – afhankelijk van het platform – een dagdeel tot een paar dagen om de fijnere kneepjes van het platform in de vingers te krijgen.

Echter, er zitten duidelijke verschillen tussen de verschillende platforms als het gaat om gebruiksgemak. Bij WordPress komt zonder twijfel het meeste kijken, terwijl je met Medium binnen een paar tellen een artikel de lucht hebt. Het is hierbij een kwestie van een account aanmaken en je kunt direct aan de slag.

Maar als je net begint en je wilt toch invloed kunnen uitoefenen op het design van je blog, dan zijn Wix en JouwWeb goede opties om te overwegen. Ze slaan hier een balans in. Waarbij JouwWeb dan weer net iets makkelijker is dan Wix maar je met Wix meer design opties hebt.  

Design- en functionaliteit mogelijkheden

Iedere blog heeft een niche nodig. De niche van Start24 is ondernemen. We hebben een design in elkaar gedraaid wat hier goed op aansluit, en hebben dit zonder moeite kunnen doen met WordPress.

Waar je ook over schrijft, je wilt een design kunnen maken wat goed past bij het onderwerp. Een blog over yoga zal logischerwijs een stuk anders moeten aanvoelen dan een blog wat gaat over tuinieren.

Er zitten wezenlijke verschillen in de design vrijheid die blog platforms bieden. Met WordPress kun je met stip de meeste kanten op, gevolgd door Wix. Met JouwWeb kun je redelijk goed je blog een unieke draai geven qua design, maar het is niets in vergelijking met die twee.

Met Medium kun je geen enkele invloed uitoefenen op het design van je blog.

Wat direct samenhangt met design mogelijkheden is de functionaliteit die je kunt toevoegen aan je blog. Denk hier aan zaken als contactformulieren, Google Maps, online reserveringen, visuele elementen die zichtbaar blijven wanneer je bezoeker naar beneden scrolt, popups, etc.

Ook hier WordPress heer en meester, gevolgd door Wix. JouwWeb biedt geen database met plugins of apps aan, dus hiermee zit je betreft functionaliteit redelijk klem. En aan Medium kun je helemaal niets toevoegen.  

Voor het belang van functionaliteit en design moet je een oog houden op de toekomst. Waar wil je heen met je blog? Wat je op dag 1 nodig hebt is mogelijk een stuk anders dan op dag 365.

Online community

Blog websites die een sterke online community om zich heen brengen, hebben een paar grote voordelen. Het eerste voordeel als je dat je eenvoudig andere mensen om hulp kunt vragen. Veel mensen online zijn verrassend vrijgevig met hun tijd, en denken graag met je mee wanneer je tegen een technisch struikelblok aanloopt.

Het tweede voordeel is dat een sterke online gemeenschap meebouwt aan het platform – en hun innovaties vaak gratis ter beschikking stelt. Zo zijn er voor WordPress tienduizenden themes en plugins gratis beschikbaar. Ook Wix heeft enkele honderden apps die je kunt gebruiken, waarvan er een aantal door de community zijn ontwikkeld.

JouwWeb schiet op het gebied van online community tekort. Ze hebben een Facebook groep waar gebruikers misschien een paar keer per week een bericht plaatsen.

Met Medium zit de online community ‘m vooral in de lezers van Medium waar je toegang tot kunt krijgen (als het een beetje meezit).

Kosten

Als je net begint met bloggen, moet het mogelijk zijn dit te doen voor hooguit een paar euro per maand.

Kies je voor door jezelf gehoste WordPress, dan hoeft dit niet meer dan een paar euro per maand te kosten. Bij alle andere platforms in dit overzicht kun je zelfs gratis aan de slag.

Bedenk wel dat er een paar flinke keerzijdes kleven aan de gratis opties. Zo kun je niet je eigen domeinnaam koppelen aan je site, en zit je in plaats daarvan vast aan een sub-domein (denk: jouwblog.wordpress.com). Ook zal het platform meestal advertenties plaatsen op je site en heb je zelf geen mogelijkheden er geld mee te verdienen. Maak je een gratis blog met WordPress, dan kun je niet eens van plugins gebruik maken.

Potentie om winst mee te maken

Laten we eerlijk zijn. De reden waarom je wilt beginnen met bloggen is hoogstwaarschijnlijk om er geld mee te verdienen. Dit is een volledig begrijpelijke reden en was voor mijzelf ook de belangrijkste overweging om in de pen te klimmen.

Er zijn talloze manieren om geld te verdienen met een blog. Denk hier aan affiliate marketing, Google Ads, zelf advertenties plaatsen van derden en het verkopen van online cursussen, ebooks en andere digitale producten.

WordPress biedt veruit de meeste manieren om geld te verdienen met je blog. Dit is ook waarom het grote gros van de fulltime bloggers WordPress gebruikt. Er worden je geen enkele restricties opgelegd. Combineer dit met de vrijheid die je krijgt op het gebied van design en functionaliteit, en je ziet dat WordPress het beste blog platform is om geld mee te verdienen.

Met Wix kom je ook een redelijk eind. Met JouwWeb wordt geld verdienen lastiger omdat de mogelijkheden van het platform vrij beperkt zijn. Met Medium kun je in theorie geld binnenhalen via hun partner programma, maar in de praktijk zal het ingewikkeld er een behoorlijke boterham mee te verdienen.

JouwWeb en Medium zijn eigenlijk alleen geschikt voor blogs zonder commerciële insteek.     

Conclusie

Als je een blog wilt starten, zijn dit nogmaals de beste platforms om dit mee te doen:

 1. WordPress met Cloud86 – Beste voor schaalbaarheid, vrijheid en flexibiliteit
 2. Wix – Beste voor beginners met een oog voor design
 3. JouwWeb – Beste voor complete beginners
 4. Medium – Beste om een al bestaand publiek te bereiken
 5. WordPress.com – Beste voor een gratis WordPress blog

Van deze 5 is voor de meeste mensen WordPress.org met Cloud86 de beste keuze. Ja, de leercurve is iets steiler dan bij de andere platforms, maar je krijgt er een platform voor terug wat toekomstbestendig is en complete vrijheid biedt. Wil je geld verdienen met je blog, dan is dit met stip de beste optie.

Wix is iets eenvoudiger om op te pikken, maar je krijgt er minder vrijheid voor terug. Ook zijn hun pakketten een stuk prijziger. Wel kun je er met gemak een prachtig design mee in elkaar zetten.

JouwWeb is een goede keuze voor complete beginners die zo min mogelijk tijd willen zijn aan de technische kant van hun blog, maar die wel invloed willen kunnen uitoefenen op het design. Gebruik JouwWeb echter niet als je geld wilt verdienen met je blog.  

Met Medium krijg je toegang tot de bezoekers van Medium zelf (in theorie in elk geval). Het is een goede manier om uit te vinden of bloggen je ligt.

WordPress.com is een goede manier om WordPress gratis uit te proberen. Hun betaalde pakket is echter veel duurder dan het zou moeten zijn. Daarnaast krijg je minder vrijheid op het platform dan wat WordPress.org biedt.

Veelgestelde vragen

Kan ik makkelijk wisselen tussen blog platforms?

Tussen de meeste platforms niet. Dit maakt het belangrijk een blog platform te kiezen wat toekomstbestendig is en vele jaren mee kan.


Welke gratis blog websites zijn er?

Je kunt onder anderen op WordPress.com, Medium, Wix en JouwWeb een gratis blog beginnen. Bedenk je echter dat je met een gratis blog in de meeste gevallen geen geld kunt verdienen.


Wat zijn voorbeelden van Nederlandse blogs?

Bekende Nederlandse blogs zijn Geenstijl, Frankwatching, Emerce en De Speld.


Welk blog platform gebruiken jullie bij Start24?

Start24 draait op WordPress: de zelf gehoste variant (WordPress.org). WordPress is veruit het meest populaire blog platform ter wereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *