De 5 beste WordPress themes van 2022

Er zijn duizenden WordPress themes beschikbaar. Hoe kies je in vredesnaam de beste voor jouw WordPress site?

Allereerst, dit zijn de belangrijkste kenmerken van een goede WordPress theme:

  • Toekomstbestendigheid. Je wilt een theme waarvan je behoorlijk zeker kan zijn dat de developer of het team erachter het de komende jaren blijft updaten
  • Veelzijdigheid. De kans is groot dat je op een gegeven moment een andere kant op wilt met je site qua design en functionaliteit. De beste WordPress themes zijn flexibel en multipurpose waardoor je er een grote variëteit aan websites mee kunt ontwikkelen
  • Gebruiksvriendelijkheid. Een theme moet intuïtief zijn. Je wilt niet het internet af hoeven struinen om een simpele verandering aan je site te maken
  • Snelheid. Je bezoekers houden van snelle sites en dat geldt ook voor Google. Een lichte, goed gecodeerde WordPress theme leidt tot betere conversies en hogere posities in Google
  • Design. Het oogt wil ook wat. Een goede WordPress theme ziet er aantrekkelijk uit en heeft een consistent design

In dit artikel vertel ik je meer over 5 WordPress themes (WordPress thema’s in het Nederlands) die zeer hoog scoren op deze punten.

De 5 beste WordPress themes van 2022

Na velen jaren van WordPress websites ontwikkeld te hebben, zijn deze themes naar boven komen drijven als m’n favorieten. Hieronder leg ik je uit waarom.

Kadence

Kadence WordPress theme

Kadence is het jongste theme van deze lijst. Sinds de lancering in 2020 ontstond er direct een enorme hype omheen binnen de WordPress gemeenschap. Ook wij van Start24 hebben uiteindelijk de sprong gewaagd. We hebben onze site eerder dit jaar overgezet naar Kadence (doordat Kadence zo makkelijk te gebruiken is, duurde dit overigens slechts een dag). 

De lovende geluiden rond Kadence zijn goed uit te leggen. Allereerst biedt de gratis versie van Kadence meer functionaliteit dan 99% van de betaalde WordPress themes. De site waar je je nu op bevindt kun je bijna helemaal in elkaar zetten met de gratis versie. Daaronder vallen ook pagina’s als onze homepage, die een volledig zelfontworpen lay-out heeft.

Daarnaast is Kadence een zeer lichte en snelle theme. Aangezien Google de afgelopen jaren steeds meer waarde is gaan hechten aan sites met snelle laadtijden, is het belangrijk je website zo snel mogelijk maken. Met Kadence is dit doodeenvoudig. Snelheid zit in de theme ingebakken. Je hoeft niet allerlei lastige technische capriolen uit te halen om je site op vaart te krijgen. Dit kun je niet zeggen van het gros van de WordPress themes.     

Verder is Kadence erg makkelijk te gebruiken. Je krijgt er een aantal zogenaamde starter websites bij met verschillende thema’s, die je kunt gebruiken als je niet een site van nul wil bouwen.

De instellingen rondom het kleurenpalet van je site, de header en de footer, en het bouwen van je eigen pagina’s, is ook iets wat je met een paar weken oefenen onder de knie kunt krijgen.  

Hoewel Kadence een nieuwe theme is, is het team erachter al jaren bezig met het ontwikkelen van WordPress themes. Al deze themes werden steevast extreem positief ontvangen in de WordPress community. Kadence zet deze lijn voort.

Kadence reviews en downloads

Bekijk hier onze WordPress handleiding die je laat zien hoe je een WordPress site met Kadence bouwt.

Let op: naast dat de betaalde versie van Kadence meer functionaliteit heeft dan de gratis versie, biedt de betaalde versie ook premium support. Dit is extreem handig als je nieuw bent in de wereld van het website bouwen.

Gratis versie: Ja
Kosten premium: Vanaf $129 per jaar ($599 voor levenslange toegang)
Page builder: Ja (via Kadence Blocks plugin)  

Divi

Divi WordPress theme

Divi is de theme waar Start24 tot eerder dit jaar op draaide, voordat we naar Kadence overstapten.

Dat wil niet zeggen dat ik Divi geen warm hart meer toedraag. Ik heb er met plezier een lange tijd websites mee gebouwd. Kadence is alleen net wat sneller en heeft bepaalde functionaliteit die Divi niet heeft, maar het belang van dat laatste komt aan op persoonlijke voorkeur.

Divi is met miljoenen downloads een van de meest gebruikte WordPress themes op aarde. Je kunt er praktisch iedere website mee bouwen die je je maar kunt bedenken. Doordat de theme al jaren bestaat, zijn er ook vele uren aan YouTube filmpjes en honderden artikelen die de theme van voor naar achter doorlichten.

Bovendien krijg je met Divi toegang tot 24/7 live chat support. Ik overdrijf niet als ik zeg dat dit de beste customer support is die ik ooit heb ervaren. Hun medewerkers doen er letterlijk alles aan om problemen en vragen die je hebt voor je op te lossen, tot aan het aanreiken van handgemaakt stukjes code aan toe voor zeer specifieke design uitdagingen.

Dit maakt Divi een ontzettend goede keuze voor beginners. 

Daarnaast krijg je bij een Divi abonnement ook honderden kant-en-klare websitedesigns waarbij je alleen de tekst hoeft aan de passen.

In dit artikel laten we je zien hoe je een site met Divi maakt.

Gratis versie: Nee
Kosten premium: $89 per jaar ($249 voor levenslange toegang)
Page builder: Ja

GeneratePress

GeneratePress WordPress theme

GeneratePress was een van de eerste lichtgewicht multipurpose WordPress themes. Nog steeds prijkt het bovenaan de lijst van meest gebruikte en best beoordeelde themes. GeneratePress is onderhand meer dan 400.000 keer gedownload.

GeneratePress lijkt op Kadence in de zin dat het inspeelt op de WordPress block editor (Gutenberg). Hierdoor is de theme super licht waardoor je er extreem snelle websites mee kan maken.

De gratis versie van GeneratePress biedt minder functionaliteit dan Kadence. Daar tegenover staat dat hun kennisbank en documentatie een stuk uitgebreider is en de premium versie een stuk minder kost.

Met de plugin GenerateBlocks krijg je ook nog eens een page builder die perfect op de theme aansluit. Hiermee kun je zelf pagina’s op een drag & drop manier ontwerpen, zonder technische kennis.     

Gratis versie: Ja
Kosten premium: Vanaf $59 per jaar ($249 voor levenslange toegang)
Page builder: Ja (via GenerateBlocks plugin)

Astra

Astra WordPress theme

Met anderhalf miljoen gebruikers is Astra een van populairste WordPress themes op de planeet. De theme is licht, heeft veel instelmogelijkheden en is zeer goed te combineren met page builders zoals Elementor of Beaver Builder.

De theme bestaat al jaren en heeft hierdoor een uitgebreide kennisbank en video documentatie.

Astra heeft geen ingebouwde page builder zoals Divi of een aansluitende page builder plugin zoals Kadence of GeneratePress. De meeste Astra-gebruikers die zelf pagina’s willen ontwerpen combineren het met Elementor. Elementor is een zeer krachtige tool waarmee je prachtige pagina’s kunt bouwen, maar bedenk dat het gebruik ervan ten koste zal gaan van je site’s snelheid.

Astra heeft een gratis versie maar deze is zeer beperkt.  

Als je kiest voor Astra, raad ik je aan de Pro versie te gebruiken.  

Gratis versie: Ja
Kosten premium: Vanaf $49 per jaar ($699 voor levenslange toegang)
Page builder: Nee

OceanWP

OceanWP WordPress theme

Ik heb m’n eerste WordPress website gebouwd met OceanWP. Hierdoor heb ik nog steeds een zwak voor deze theme.

Even los van de sentimentele gedachten: OceanWP kan zich nog steeds tot de top 5 beste WordPress themes scharen. De theme is licht, veelzijdig en laat zich eenvoudig combineren met page builders.

Het wordt onderhand door meer dan 700.000 websites gebruikt en scoort een perfecte 5 uit 5 sterren aan de hand van bijna 5.000 gebruikers reviews.

Waarom staat deze theme dan niet hoger in dit artikel? Dit is simpelweg omdat andere themes OceanWP hebben gepasseerd in de laatste jaren. De interface is ietwat gedateerd en de instelmogelijkheden zijn iets rommeliger dan wat je van een volledig gepolijste WordPress theme zou verwachten.  

OceanWP is nog steeds beter dan 99% van de themes op de markt, maar behoort niet meer tot de absolute top.   

Gratis versie: Ja
Kosten premium: Vanaf $39 per jaar ($519
Page builder: Nee

Gratis WordPress themes vs. premium WordPress themes

Je zult misschien hebben gelezen dat je nooit moet kiezen voor gratis WordPress themes, maar altijd een betaalde (premium) WordPress moet nemen.

Dit klopt in de zin dat je een WordPress theme moet kiezen die op z’n minst een betaalde versie heeft. Kies je een theme die gratis is en ook een betaalde versie mist, dan heeft deze meestal geen support. Ook is de kans groot dat de ontwikkelaar de theme op een gegeven moment niet verder zal updaten. Wanneer er geen geld binnenstroomt zullen vroeg of laat ook de meest enthousiaste WordPress ontwikkelaars het bijltje erbij neer gooien.  

Dat gezegd hoef je geen cent uit te geven voor de beste WordPress themes van het moment. De gratis versie van Kadence bijvoorbeeld is vele malen beter dan het gros van de betaalde themes. Natuurlijk zal je er premium support en bepaalde functionaliteit mee missen, maar de theme is perfect voor wanneer je een krap budget hebt.  

Wat is een page builder?

Eerder in dit artikel heb ik het gehad over page builders. Hier ga ik je uitleggen wat een page builder precies is en hoe een page builder verschilt van theme builders en WordPress themes.

Ook gaan we kijken naar de populairste page builders en moderne alternatieven op de traditionele page builder.   

Het verschil tussen WordPress page builders, theme builders en WordPress themes

Ik zal eerst uitleggen wat een WordPress theme precies is.

Een WordPress theme is een groep bestanden (afbeeldingen, stylesheets en code) die het algehele uiterlijk van je website bepaalt. Themes kunnen significante zaken bepalen zoals de lay-out van je site, of heel kleine dingen zoals hyperlinkkleuren. Een WordPress ​​thema kun je zien als een “skin” voor je site, maar ze zijn veel krachtiger dan dat.

Er zijn grote verschillen tussen verschillende WordPress themes qua uiterlijk, veelzijdigheid en snelheid. Zo kun je met sommige themes letterlijk ieder design detail je site aanpassen, terwijl met andere themes je vastzit aan de visie van de ontwikkelaar.

Een page builder refereert meestal naar een plugin waarmee je zelf een specifieke lay-out voor een pagina kunt ontwerpen. Veel webmasters gebruiken dit bijvoorbeeld voor sales pagina’s of hun homepage.

Voorbeeld van pagina gemaakt met een page builder

De Start24 homepage is gemaakt met een page builder

Een page builder kan ook vaak een theme builder zijn (zoals Elementor). Simpel uitgelegd: met een theme builder kun je je WordPress theme uitbreiden met onder anderen zelfgemaakt templates voor je blog berichten.

De populairste page builders

Dit zijn een paar van de meest gebruikte page builders van dit moment:

  • Elementor. Een losstaande page builder die je moet koppelen aan een theme
  • Divi. WordPress theme en page builder ineen. Je hebt geen aparte plugin nodig
  • Beaver Builder. Net als Elementor een losse page builder die een theme nodig heeft

Het grote voordeel van deze page builders is dat ze eenvoudig te gebruiken zijn, een grote community hebben en al jaren bestaan.

De grootste keerzijde van page builders is dat ze je website iets vertragen. Begrijp me niet verkeerd: met zowel Divi als Elementor heb je nog steeds een snelle site, maar hij zal niet meer zo snel zijn als wanneer je geen aparte page builder gebruikt.

Naast je theme, heeft goede webhosting ook een grote impact op de snelheid van je website. Gebruik je een page builder, zorg dan dat je een premium hosting provider kiest.  

Gutenberg: een sneller en moderner alternatief op traditionele page builders

De afgelopen jaren is er een alternatief ontstaan op de traditionele page builders: plugins die de Gutenberg editor sterk uitbreiden.

De Gutenberg editor zit ingebouwd in WordPress. Het bestaat uit “blokken” waarmee je een pagina of een blog bericht in elkaar kunt zitten. Gutenberg zelf is vrij spartaans qua hun blokken aanbod:

Gutenberg blocks

Maar wanneer je het uitbreidt met Kadence Blocks of GenerateBlocks, kun je er volwaardige pagina’s mee bouwen:

Kadence blocks

Deze pagina’s doen niet onder voor die van een traditionele page builder. Het grootste voordeel hiervan is de eenvoud die het met zich meebrengt. Je injecteert je site niet met alle code van een page builder. Hierdoor blijft je site licht en zal hij sneller laden.

Hoe kies je een WordPress theme voor jouw website?

Wat de beste WordPress theme is voor jouw website hangt uiteindelijk af van je persoonlijke voorkeur. In ieder geval kun je met geen van de WordPress themes in dit artikel de mist in gaan.

Kadence is perfect voor wanneer je een supersnelle en veelzijdige theme wilt, maar de documentatie is nog niet heel uitgebreid. Dat maakt het een slagje uitdagender voor beginners. Divi heeft extreem goede en snelle klantenservice en zeer veel documentatie, maar het is net een tikkeltje minder snel.

De premium versie GeneratePress is een goedkoper alternatief op Kadence, maar de gratis versie van de theme is beperkter. Astra en OceanWP laten zich perfect combineren met een page builder zoals Elementor. Ben je al bekend met Elementor, dan zijn een van deze themes een goede optie voor je.

Veel gestelde vragen

Wat is de beste WordPress theme van dit moment?

Voor de meeste mensen is Kadence de beste WordPress theme. Deze theme is licht, veelzijdig en eenvoudig te gebruiken. Kadence heeft daarnaast een gratis versie die de meeste betaalde WordPress themes in het stof laat bijten.


Is het nodig om te betalen voor een WordPress theme?

Nee. Er zijn zeer goede WordPress themes beschikbaar die geen cent kosten. Zorg wel dat je altijd een gratis theme kiest die óók een betaalde versie heeft. Wanneer dit het geval is, is de kans een stuk groter dat er een professioneel team achter zit wat de theme de komende jaren zal blijven updaten en support kan bieden.


Welke WordPress theme gebruikt Start24?

We gebruikten tot recentelijk Divi, maar zijn onlangs overgestapt op Kadence.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *