Divi theme review: voors, tegens, kosten en alternatieven (2023)

Divi theme review

Het Divi theme is ’s werelds meest populaire WordPress thema. Jarenlang is het de fundering geweest van m’n eigen websites. Hierdoor heb ik een goed idee van waar Divi in uitblinkt en waar het in tekort schiet.   


Onze score:


Divi voordelen

 • Makkelijk te gebruiken interface
 • Talloze modules om uit te kiezen
 • Uitstekende theme builder voor bijvoorbeeld blog templates
 • Honderden site templates
 • Uitstekende klantenservice

Divi nadelen

 • Divi Builder voelt stroperig
 • Werkt niet goed samen met Gutenberg
 • Divi Builder is vrij glitchy bij complexe layouts

Op welk platform moet ik m’n site bouwen? Welke features heb ik nodig? En hoe snel laadt m’n site met een specifieke tech setup?

Of je nou een blog, bedrijfswebsite of ecommerce shop wilt bouwen, dit zijn vragen die belangrijk zijn voor het uiteindelijke succes van je website.

En hoewel WordPress waarschijnlijk het platform is waar je bij bent uitgekomen, is dit slechts de eerste stap in het beantwoorden van bovenstaande vragen. Je moet nog steeds een WordPress thema kiezen, paginabouwer vinden en de juiste plugins installeren.

Het Divi theme probeert al deze zaken in één klap voor je op te lossen.

Weet het hierin te slagen? Dat ga je lezen in deze Divi review.  

Wat is Divi?

Divi is een all-in-one WordPress thema en paginabouwer ontwikkeld door Elegant Themes. Volgens BuiltWith.com is het de meest gebruikte premium (betaalde) WordPress theme ter wereld.

Simpel gezegd bepaald een WordPress thema de functionaliteit en het uiterlijk van je site. Divi is echter meer dan slechts een WordPress thema. Je kunt er ook webpagina’s mee in elkaar zetten met een drag-and-drop tool en krijgt er talloze functionaliteit bij (zoals contactformulieren). Met veel thema’s heb je hier externe plugins voor nodig.

Divi biedt hiermee een praktisch compleet raamwerk voor het elkaar zetten van websites. Je hoeft geen enkele regel code zelf te schrijven en de meeste functionaliteit die je nodig zult hebben, zit bij de theme inbegrepen.    

Divi is beschikbaar zowel als thema als losse paginabouwer plugin (die je moet combineren met een ander WordPress thema). In deze review kijk ik alleen naar Divi als theme.

Divi theme doorgelicht

Tijd om kijken hoe het Divi theme in elkaar steekt.

De Divi Builder

Je gebruikt de Divi Builder om nieuwe pagina’s mee in elkaar te zetten en pagina’s mee te bewerken.

Voeg je een nieuwe pagina toe, dan kun je die van 0 in elkaar zetten, een door Divi ontworpen pagina gebruiken als basis, of een bestaande pagina klonen.

Divi pagina maken

Ga je voor een door Divi ontworpen pagina, dan kun je kiezen uit honderden pagina templates.

Divi bestaande layout kiezen

Dit is perfect voor beginnende webmasters. Het is een stuk minder intimiderend dan vanuit het niets een pagina in elkaar te moeten zetten, en geeft je een goed idee van hoe de Divi Builder in elkaar steekt.

De Divi Builder werkt met “sections,” “rows” en “modules” zoals tekst, titels, afbeeldingen en knoppen. Rows plaats je in sections en modules in rows. Dit is hoe praktisch iedere pagebuilder werkt. Dit systeem zorgt ervoor dat je de content op je pagina’s op een eenvoudige manier kunt beheren en aanpassen.

De sections zijn blauw, de rows zijn groen, en de modules zijn donkergrijs

Je krijgt de keuze uit tientallen modules die je aan je pagina’s kunt toevoegen. Sections en rows zijn verantwoordelijk voor de layout van je pagina (achtergrond kleuren, kolommen, etc.), modules voor de inhoud en functionaliteit. Onder Divi’s modules bevinden zich accordeons, countdown timers, email formulieren een afbeeldingen galerij, een kaart en prijstabellen.

Divi module toevoegen

Bij iedere website editing tool doen er eigenlijk maar 3 vragen toe:

 • Kun je er het type pagina’s mee bouwen die je wilt?
 • Is het makkelijk onder de knie te krijgen en te gebruiken?
 • Is het snel?

De antwoorden op deze vragen zijn ja, ja en niet echt.

De Divi Builder biedt niet alleen talloze modules en layout opties, maar je kunt ook het design van ieder element op je pagina tot in extreem detail aanpassen. En mocht je iets niet volledig kunnen veranderen naar je eigen smaak, dan kun je altijd nog je eigen CSS toevoegen.

Hiernaast werkt de Divi Builder intuïtief. Tuurlijk, als je net begint is het even klooien. Dat geldt voor iedere stuk software. Echter, de Divi Builder is heeft een logische user interface en moet voor iedereen snel op te pikken zijn.

Een nadeel: de Divi Builder is niet snel. Zeker niet in vergelijking met paginabouwers die rondom de Gutenberg editor heen zijn gebouwd (hierover later meer). Alles voelt net een slagje stroperig. De Builder openen kost aardig wat seconden en iedere section, row of module die je toevoegt gaat gepaard met wachttijd.

Het is geen deal breaker, maar persoonlijk vind ik het vrij irritant, vooral als ik met een complexere layout bezig ben.  

Al met al steekt de Divi Builder prima in elkaar en werkt het goed voor zowel beginners als gevorderde gebruikers.

Voor meer info over hoe de Divi Editor precies werkt en hoe je er een eigen website mee in elkaar zet, bekijk onze Divi handleiding.    

Divi Theme Builder

De Divi Theme Builder is een van m’n favoriete Divi features. Je gebruikt het om dynamische content (denk aan blog artikelen of je WooCommerce product pagina) te gieten in een zelfontworpen template. Je kunt deze templates toevoegen aan de header, footer en de content van bepaalde pagina’s of berichten.

Divi Theme Builder

Om te laten zien waarom deze feature zo handig is, geef ik als voorbeeld het bloggedeelte van een site. Wanneer je een blog bericht publiceert met WordPress, trekt WordPress dynamische gegevens uit je database. Denk hier aan de titel, featured image, auteursnaam en publicatiedatum.

Normaal gesproken zit je met een theme vast aan een bepaalde blog layout. Je kunt misschien een paar kleine dingetjes veranderen, maar dit valt binnen de grenzen van wat de theme developer voor je heeft bedacht.

Met de Divi Theme builder kun je echter from scratch een blog layout ontwerpen en dit vervolgens op al je blog artikelen toepassen zonder dat je steeds opnieuw een design opnieuw moet maken.

Divi theme builder blog artikel

Je kunt kiezen hoe groot de titel is (en of die in het midden staat of links), of je een featured image wilt gebruiken (en of die wellicht ronde hoeken moet hebben), waar de tekst van je blog komt (in het midden, of links en dan een zijbalk ernaast)… Alles wat je maar kunt bedenken.

Je kunt de layout compleet naar eigen smaak veranderen en dynamisch content laten verschijnen op de plekken waar je wilt.

Bovendien kun je zoveel van dit soort templates maken als je wilt, en van iedere template kiezen op welk bericht of pagina deze wel of niet verschijnt. Dit biedt ontzettend veel vrijheid en zorgt dat je met Divi veel meer kanten op kunt dan met de eerste de beste WordPress theme.

Om een beter idee te krijgen van hoe de Divi Theme Builder in de praktijk werkt, bekijk onze Divi blog handleiding. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je een dynamische blog pagina en blog artikel templates bouwt met Divi.

Honderden Divi layouts

Op het moment van schrijven zijn er meer dan 250 Divi layout pakketten beschikbaar en bijna 2.000 Divi layouts.

Divi layouts

De layout pakketten kun je zien als kant-en-klare websites waar je alleen maar de tekst en afbeeldingen hoeft aan te passen. Deze zijn geschikt voor bijna ieder type project, denk aan restaurants, mode, yoga, web bureau, recepten, et cetera.

De Divi layouts verwijzen naar de verschillende pagina’s binnen al deze pakketten. Denk aan home-, product- en contactpagina’s.

Je kunt zo’n layout pakket in z’n geheel naar je site downloaden of in losse pagina’s. Ze kunnen je veel tijd besparen met het ontwerpen van een website, en zijn een handig startpunt voor beginners die hun eerste site aan het maken zijn.

Deze Divi layouts zien er over het algemeen redelijk goed uit, hoewel ze op het irritante af leunen op allerlei effecten (ronddraaiende en in het scherm schuivende elementen bijvoorbeeld). Dat is echter een kwestie van persoonlijke smaak.

Het is ook mogelijk om je eigen designs als templates op te slaan en ze later weer te gebruiken. Of, je kunt individuele secties opslaan als “Global Modules.” Die laten je een module op iedere paginahergebruiken die, wanneer je het aanpast, automatisch wordt ge-update op je hele site.

Hoelang duurt het voordat je Divi onder de knie hebt?

De beginselen van Divi kun je met een dag leren. Je zult op dit moment eenvoudige pagina’s kunnen bouwen. De fijnere kneepjes zal je – afhankelijk van hoeveel tijd je er in steekt – binnen een paar weken of maanden kunnen oppikken.

In vergelijking met andere WordPress themes is Divi vrij eenvoudig te leren, hoewel ik me kan voorstellen dat de hoeveelheid opties die je krijgt in het begin overweldigend kan zijn.

Dat gezegd hebbende heb je voor Divi geen enkele technische kennis nodig of ervaring met website ontwikkeling. Iedereen kan er zo mee aan de slag.     

Je kunt zelf met Divi experimenteren om het te leren, maar op het Divi YouTube kanaal kun je tig video’s vinden die ieder aspect ervan van A tot Z uitleggen. Bovendien biedt Elegant Themes een uitgebreide kennisbank en blog. Hier heb ik zelf in m’n begindagen veel aan gehad.  

Andere belangrijke overwegingen: snelheid, geavanceerde features en kosten

Snelheid

Hoewel de Divi Builder enigszins traag voelt, geldt dit niet voor sites die je met Divi bouwt.

Hoewel Divi een reputatie heeft voor het hebben van een opgeblazen code base, hebben ze de boel in de afgelopen jaren strak getrokken (vooral na de lancering van Divi 4.14) en laden Divi websites over het algemeen snel. In ieder geval snel genoeg om Core Web Vitals te kunnen passeren – Google’s site snelheid indicatoren die aangeven of je site wel of niet snel voelt voor je bezoekers.

Kijk, Divi is standaard nog steeds zwaarder dan een theme die rond Gutenberg is gebouwd. Voor snelheidspuristen (zoals ikzelf) maakt dit Divi niet ideaal. Echter, voor de gemiddelde gebruiker en website is Divi meer dan snel genoeg.

En als je enigszins snelle WordPress hosting hebt en technisch bekwaam bent, dan kun je je Divi site met gemak snel maken. Zie bijvoorbeeld deze PageSpeed score van een met Divi gebouwde site:

Divi snelheid

Geavanceerde features en extraatjes

Divi biedt de volgende geavanceerde features en handige extraatjes:

 • A/B test functionaliteit. Maak twee versies van een pagina en kijk welke beter converteert.
 • Extra Theme. Een WordPress thema wat speciaal is toegespitst tot nieuws/tijdschrift websites.
 • Bloom Email Optin. Een plugin waarmee je emails kunt verzamelen via popups, fly-ins en andere manieren.
 • Monarch Social Media. Een plugin waarmee je social media deelknoppen op verschillende plaatsen op je berichten en pagina’s toe kunt voegen.

Klantenservice

Divi heeft waarschijnlijk de beste klantenservice die ik ooit heb meegemaakt. Dit is geen hyperbool. Divi’s klantenservice gaat veel verder dan wat je redelijkerwijs mag en zou verwachten.

Toen ik zelf nog m’n websites met Divi bouwde, zat ik de beginfase van m’n web development carrière. M’n kennis was beperkt. Echter wilde ik wel van alles en nog wat doen met m’n website – dingen die voor complete beginners niet realistisch waren. Denk bijvoorbeeld aan het zelf aanpassen van de layout van blog comments via CSS.

Ik denk hier aan terug met een behoorlijk gevoel van schaamte, maar ik heb de klantenservice van Divi destijds eens gevraagd me te helpen met het voor elkaar krijgen van dit soort custom designs. Ze hielpen me hiermee zonder blikken of blozen.

Eerlijk is eerlijk, het is compleet onredelijk om dit soort hulp te ontvangen van het support team van je WordPress theme. Wil je een custom layout die buiten de mogelijkheden van een thema valt, dan ga je maar lekker CSS leren.

Echter, wat het je vertelt is dat Divi’s support team voor je door het vuur gaat. Bovendien zijn ze daadwerkelijk technisch bekwaam. Het zijn website ontwikkelaars die niet alleen Divi door en door begrijpen, maar ook in de brede zin van het woord website experts zijn.

Je kunt Divi’s klantenservice 24/7 bereiken via chat of email. Reken echter wel op een paar uur wachtttijd.  

Kosten

Divi kost $89 per jaar of je betaalt eenmalig $249 voor levenslang toegang.

Divi pakketten

Je kunt het gebruiken op zoveel websites als je maar wilt.

Er is een niet-goed-geld-terug garantie van 30 dagen zodat je zonder risico kunt bekijken of het de juiste theme voor je is.

Kijkende naar wat er allemaal bij Divi inbegrepen zit, is deze prijs erg schappelijk. Het kost in ieder geval een stuk minder dan veel concurrerende premium themes.  

Is de Divi theme de beste keuze voor jou?

Divi is een uitstekende optie wanneer je zoekt naar een WordPress theme wat je volledige vrijheid biedt tegen een redelijke prijs.

Het is een multifunctionele theme die geschikt is voor bloggers, webshop eigenaren en kleine bedrijven.

Ondanks de uitgebreide functionaliteit die het biedt, is het geschikt voor beginners. Divi bestaat al vele jaren. Gedurende die tijd hebben ze het zeer gebruiksvriendelijkheid weten te krijgen.

Dit maakt Divi geschikt voor bijna ieder type gebruiker: bloggers, website ontwikkelaars met klanten en MKB’ers die hun eigen bedrijfssite willen ontwikkelen.   

Redenen om Divi niet te kiezen en geschikte alternatieven

Tot halverwege 2021 draaide al m’n websites op Divi. Ik heb toen de overstap gemaakt naar Kadence. De reden hiervoor was niet omdat Divi slecht is, maar omdat Kadence (naar mijn mening) de toekomst van WordPress ontwikkeling inluidde.

Dit is omdat je met Kadence (en soortgelijke themes zoals GeneratePress) pagina’s en berichten in elkaar zet met de WordPress Gutenberg Editor. Hiermee bouw je een website op de manier die WordPress bedoeld heeft. Dit maakt je site niet alleen lichter (en sneller) maar ook – voor mijn gevoel – meer toekomstbestendig.

Divi omarmt de Gutenberg Editor niet bepaald (hoewel je het wel kunt gebruiken voor je blog artikelen – zij het wat bugs en glitches) en dumpt in plaats daarvan hun eigen code bovenop WordPress, in plaats van dat het de WordPress core code op een organische manier uitbreidt.   

Meer dan een jaar later ben ik nog steeds tevreden met deze overstap en zou ik nooit meer terug willen gaan naar Divi.

Tegelijkertijd kan ik me indenken dan voor veel mensen Divi een betere keuze is dan een Gutenberg theme als Kadence. Gutenberg heeft nog steeds enigszins rafelige randjes. Het voelt minder gepolijst. Hierdoor is het voor complete beginners mogelijk net iets lastiger te gebruiken.

Als m’n moeder een WordPress site zou willen maken, zou ik haar waarschijnlijk Divi aanraden in plaats van Kadence.

Even goed denk ik dat Divi niet voor iedere gebruiker het beste theme is. Wil je een zo licht mogelijke site die zo dicht mogelijk bij de WordPress core zit, kies dan een Gutenberg thema zoals Kadence of GeneratePress. Lees hier meer over deze themes.   

Wat zeggen gebruikers online over Divi?

Op TrustPilot scoort Divi (onder de noemer Elegant Themes) een score van 4,9 uit 5 sterren na meer dan 20.000 reviews.

Divi TrustPilot score

Vooral hun klantenservice en beginnersvriendelijkheid worden geroemd.

Conclusie

Divi is een uitstekend multifunctionele theme voor mensen die een unieke website willen bouwen zonder codering kennis.

Hoewel Elegant Themes jaren een reputatie heeft gehad voor traagheid veroorzaakt door inefficiënte code, is Divi tegenwoordig een lichtgewicht theme waar je zonder moeite snelle sites mee kunt maken.

De Divi Builder zelf echter voelt nog steeds ietwat stroperig, wat vervelend is wanneer je een complexe layout wilt maken.

Wat me daarnaast tegen het been stoot is dat Divi nog steeds niet echt door één deur kan met WordPress Gutenberg. Hopelijk gaat het team van Elegant Themes dit nog oplossen, net zoals dat ze ook het snelheidsprobleem hebben opgelost.  

Veelgestelde vragen

Wat kost Divi?

Divi kost $89 per jaar. Hiermee krijg je toegang tot het complete Divi product, waaronder Divi zelf, Extra, Bloom en Monarch. Je kunt ook kiezen voor levenslange toegang voor een eenmalig bedrag van $249.


Is er een gratis versie van Divi?

Er is geen gratis versie van Divi, maar ze bieden wel een niet-goed-geld-terug garantie van 30 dagen. Hierdoor kun je Divi zonder risico uitproberen.


Hoe installeer je Divi?

Bezoek de Divi website en sluit een abonnement af. Vervolgens kun je Divi downloaden als ZIP-bestand. Dit bestand kun je vervolgens uploaden via je WordPress dashboard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *