De 63 beste WordPress plugins: het complete overzicht

wordpress plugins

Dit artikel vertelt je alles over WordPress plugins wat je moet weten.

Eerst gaan we kijken naar de top 63 beste plugins, onderverdeelt in 12 categorieën. Vervolgens gaan we kijken naar hoe je WordPress plugins op een slimme manier gebruikt voor je website. Daarna vertel ik je welke plugins wij zelf geïnstalleerd hebben staan op Start24, en tot slot beantwoord ik veelgestelde vragen over plugins.

Laten we beginnen!

De 63 beste WordPress plugins (in iedere categorie)

De plugin die je bovenaan iedere categorie vindt is de WordPress plugin die ik zelf gebruik voor m’n websites (of zelf zou gebruiken, als ik hem nodig had).

Let op: dit maakt de plugin niet de beste van z’n soort voor alle gevallen. Een van de andere plugins zal misschien beter aansluiten bij jouw specifieke behoeftes. Voordat je een plugin kiest, zorg dat dat je dus ook kijkt naar de alternatieven die ik noem.    

SEO plugins

Als website eigenaar wil je waarschijnlijk organisch zoekmachine verkeer naar je website trekken. Een SEO plugin kan je hiermee helpen.

Een dergelijke plugin laat je niet alleen weten of het op on-page gebied snor zit met je content, maar kan ook bijvoorbeeld helpen met het toevoegen van schema aan je pagina’s. Dit kan het voor een zoekmachine als Google eenvoudiger maken je content te interpreteren, maar kan ook je zoekresultaten er aantrekkelijker uit laten zien (bijvoorbeeld door review sterren toe te voegen). 

Ook kun je met een SEO plugin 301 redirects opzetten en je interne links managen.

1. Rank Math

Rank Math WordPress plugin

Actieve installaties: 1+ miljoen
Gebruikersscore: 5/5 (4.700+ reviews)
Kosten: Gratis, Pro versie vanaf $59 per jaar

Rank Math is binnen enkele jaren uitgegroeid tot zowel een van de meest gebruikte als best beoordeelde SEO plugins ter wereld.

De plugin heeft een gratis versie die uitgebreider is dan de betaalde variant van hun meeste concurrenten. Maar ondanks die uitgebreide functionaliteit is Rank Math superlicht waardoor het nauwelijks impact heeft op de snelheid van je website.

Hier zijn een aantal dingen die Rank Math zo’n goede SEO plugin maken:

 • Super makkelijk op te zetten. Je krijgt een wizard die al het configuratie-werk voor je doet. Hiermee kun je ook de instellingen overhevelen van andere populaire SEO plugins, mocht je er al één gebruiken.
 • Google Schema geïntegreerd. Gebruik een andere plugin in dit overzicht, en je moet hier een aparte plugin voor installeren.
 • Google keyword ranking tracker. Kijk hoe je Google zoekwoorden het doen binnen je WordPress dashboard.
 • Handige on-page optimalisatie hulp. Spaar tijd uit met het optimaliseren van je pagina’s.
 • Google Analytics en Google Search Console integratie. Zorgt ervoor dat je data zo accuraat mogelijk is.
 • Modulaire aanpak. Rank Math is een zeer uitgebreide plugin en je zult waarschijnlijk niet alle functionaliteit nodig hebben. Je kunt de features die je niet nodig hebt uitzetten en daarmee de plugin nog lichter maken.

Rank Math is een van de plugins die ik standaard geïnstalleerd heb op al m’n WordPress websites.

2. Yoast

Yoast is nog steeds heer en meester in de wereld van SEO plugins, met meer dan 5 miljoen installaties. Het is opgericht door Nederlander Joost de Valk.  

Het is een meer dan degelijke plugin, maar is wat mij betreft voorbij geschoten door Rank Math, die zowel lichter is als meer features aanbiedt.

De twee plugins doen verder in grote lijnen hetzelfde. Meer hierover in onze Yoast vs. Rank Math vergelijking.

3. The SEO Framework

The SEO Framework is nog een Nederlandse SEO plugin. Het is een stuk minder bekend dan Rank Math en Yoast en heeft een andere aanpak: het is een extreem lichte en minimalistische plugin die alleen de broodnodige SEO functionaliteit aanbiedt.

Dat gezegd hebbende is de plugin vanwege zijn eenvoud even goed geschikt voor beginners – niet alleen voor ervaren gebruikers die op zoek zijn naar een zo Spartaans mogelijke oplossing.

4. All In One SEO

All in One SEO bestaat al sinds 2007 en is daarmee de oudste SEO plugin. Met meer dan 3 miljoen actieve installaties is het na Yoast nog steeds de nummer 2 SEO plugin qua populariteit.

Er zijn nog steeds talloze mensen die erbij zweren. De plugin is goed maar doet onderhand onder voor de alternatieven die je in dit overzicht vindt.

5. Redirection

Redirection is de meest populaire redirect manager voor WordPress. Je kunt er eenvoudig 301 redirections mee uitvoeren en 404 errors mee in de gaten houden.

Sommige van bovenstaande plugins hebben 301 functionaliteit, maar geen ervan werken zo goed als deze gratis plugin.

Lees hier meer over SEO plugins.

Caching en snelheid optimalisatie plugins

De snelheid van je WordPress site hangt voor het grootste deel samen met je hosting. Maar er zijn nog veel meer zaken die hier invloed op uitoefenen.  

Caching plugins maken je website sneller met minimale moeite. Iedere site zou er één moeten gebruiken.

Caching zorgt ervoor dat WordPress niet allerlei stappen hoeft te doorlopen om een pagina aan een gebruiker te laten zien. In plaats van dat het systeem een pagina’s telkens uit de database op moet graven, maakt je caching plugin een kopie van de pagina nadat ‘ie voor het eerst geladen wordt, en toont deze kopie vervolgens aan iedere verdere bezoeker die de pagina opvraagt.

Het resultaat is een website die zowel beter scoort op snelheidstesten zoals PageSpeed maar ook sneller voelt voor je bezoekers.

6. LiteSpeed Cache

LiteSpeed cache WordPress plugin

Actieve installaties: 3+ miljoen
Gebruikersscore: 5/5 (2.000+ reviews)
Kosten: Gratis

LiteSpeed cache is met gemak een van de beste caching plugins op de markt. Eén ding: je hosting provider moet van LiteSpeed servers gebruik maken om optimaal van deze plugin te kunnen profiteren. Cloud86 is een voorbeeld van een Nederlandse hosting provider die dit doet.

Je ontkomt er met caching plugins niet aan om in wat jargon te duiken, dus bij deze. Hier zijn een aantal van de meest interessante features van LiteSpeed cache:

 • Gratis toegang tot QUIC.cloud CDN
 • Object cache ondersteuning (Memcached/LSMCD/Redis)
 • Afbeelding optimalisatie (waaronder het omzetten in WebP)
 • Minimaliseer CSS, JavaScript en HTML
 • Combineer CSS en JS
 • Lazy-load afbeeldingen
 • Stel het inladen van JavaScript uit
 • Browser cache ondersteuning
 • Database opschoning en optimalisatie

Maak je overigens geen zorgen als dit alles je niets of weinig zegt. Je hoeft niet per se met al deze features in de weer: maak gebruik van de standaard instellingen van LiteSpeed cache en je hebt een site die in één klap veel sneller is dan voorheen.

7. FlyingPress

FlyingPress is een betaalde WordPress caching plugin ontwikkeld door Gijo Varghese, een bekende ontwikkelaar binnen de WordPress community die de WP Speed Matters Facebook groep runt.

In tegenstelling tot LiteSpeed cache is deze plugin geschikt ongeacht het type server wat je hosting provider gebruikt.

8. WP Rocket

WP Rocket is veruit de meest bekende caching plugin die er is. Het is een goede optie, maar je betaalt er stevig voor. Ook is de plugin zowel qua features als snelheid voorbij gestreefd door de twee bovenstaande plugins.

9. SG Optimizer

SG Optimizer is de caching plugin die je wilt gebruiken als je SiteGround gebruikt. Je kunt de plugin ook gebruiken met andere hosting providers, maar hebt er dan weinig profijt van gezien dit een server-side caching plugin is.

10. W3 Total Cache

W3 Total Cache is een gratis caching plugin. Ik zou deze alleen overwegen wanneer je host geen LiteSpeed servers gebruikt en budget een belangrijke overweging is. Gratis betekent in dit geval minder goed.   

Lees hier meer over caching plugins.

Beveiliging plugins

WordPress beveiliging is iets waar je niet onderuit komt. Een pijnlijke statistiek: iedere dag worden er meer dan 100.000 websites gehackt. De meeste hiervan zijn WordPress websites.

Als het op WordPress veiligheid aankomt, kom je al een heel eind met het volgen van de volgende richtlijnen: kies goede hosting en hou je WordPress installatie, WordPress theme en plugins up-to-date.

Maar voor de kers op de taart doe je er verstandig aan een WordPress beveiliging plugin te installeren.

11. SG Security

SiteGround Security

Actieve installaties: 600.000+
Gebruikersscore: 4,5/5 (65+ reviews)
Kosten: Gratis

SG Security is nog een gratis plugin die ontwikkeld is door SiteGround. Deze plugin kun je echter gebruiken bij iedere webhost.

Hier zijn een aantal beveiliging features waar je met deze plugin gebruik van kan maken:

 • Sluit je systeem bestanden af. Hierdoor kunnen derde partijen niet zomaar een kwaadaardig script draaien op je website.
 • Verberg je WordPress versie. Hackers scannen en identificeren websites aan de hand van hun WordPress versie.
 • Login toegang. Zorg dat alleen bepaalde IP-adressen kunnen inloggen op je site.
 • Two-factor Authentication. Genereert een token via Google Authenticator om toegang te krijgen tot je site.
 • Beperk login pogingen. Zorgt dat een gebruiker maar een beperkt aantal keren kan proberen in te loggen. Wanneer dit aantal wordt overschreven, wordt het IP-adres geblokkeerd voor een bepaalde tijd.

De plugin is extreem eenvoudig te gebruiken en neemt je bij de hand door aanbevelingen te doen voor welke instellingen je moet gebruiken.

12. iThemes Security

iThemes Security is een van de langst bestaande WordPress beveiliging plugins. Het heeft een uitgebreid feature aanbod maar is eenvoudig te gebruiken voor beginners.

De theme heeft een gratis variant, maar die is vrij beperkt. Kies voor de betaalde versie om het meeste uit deze tool te halen.  

13. Wordfence

Wordfence is met meer dan 4 miljoen installaties de meest gebruikte WordPress beveiliging plugin die er is. Er is een gratis en een betaalde versie.

Het is een prima plugin, zij het dat hun dashboard er enigszins stoffig uit ziet.  

14. Sucuri

Sucuri is een autoriteit op het gebied van website veiligheid en legt zich vooral toe op WordPress beveiliging.

Hun WordPress plugin heeft de features die je mag verwachten, maar gebruikers zijn er minder enthousiast over dan bovenstaande plugins.

Iets wat waarschijnlijk niet helpt is dat Sucuri sinds 2017 in het bezit is van GoDaddy, een draak van een bedrijf wat ik zou vermijden als het even kan.  

15. Hide My WP

Hide My WP is een prijsvriendelijke WordPress beveiliging plugin die je download via Envato. Het is een populaire plugin die alleen net niet helemaal mee kan komen met de top 3 van dit overzicht. 

Backup en website migratie plugins

Iedere behoorlijke hosting provider biedt automatische dagelijkse backups die minstens 7 dagen worden bewaard (heeft je hosting provider dit niet, dan raad ik je aan over te stappen).

Dat gezegd hebbende is het altijd verstandig een externe backup oplossing te hebben om op terug te vallen. Hoewel de kans klein is, zou er altijd iets mis kunnen gaan met de server waar je site en diens backups opgeslagen staan.

Er zijn twee manieren om dit aan te pakken:

 • Je kunt een externe backup plugin installeren die automatisch backups maakt en deze stuurt naar een cloud opslag of je computer zelf.
 • Je kunt een migratie plugin gebruiken waarmee je op gezette tijden handmatig een backup maakt.

Ikzelf ga voor die tweede optie omdat de eerste een redelijk beslag kan leggen op je server resources. Daarnaast bespaar je er behoorlijk wat geld mee uit. Een externe, geautomatiseerde backup plugin kan behoorlijk prijzig uitvallen.

Welke route je ook kiest, hieronder vind je de beste backup en migratie plugins voor WordPress.

16. All-in-One WP Migration

All-in-One WP Migration

Actieve installaties: 4+ miljoen
Gebruikersscore: 4,5/5 (7.000+ reviews)
Kosten: Gratis

All-in-One WP Migration is een no-nonsense WordPress migratie plugin die ik steevast gebruik voor zowelhet klonen van websites als het handmatig maken van backups.

Een van de dingen die me het meest aanspreekt aan deze plugin is het gebruikersgemak. In tegenstelling tot sommige soortgelijke plugins is All-In-One WP Migration super eenvoudig. Je klikt op de exporteer knop, de plugin vouwt je site op in een compact pakketje, en je kunt hem vervolgens via de importeer knop binnen een seconde uploaden en uitpakken wanneer nodig. 

Zelf gebruik ik de gratis versie van de plugin, maar je kunt hem als je wilt uitbreiden met een aantal betaalde extensies:

 • Unlimited extensie (voor verhoging in toegestane upload grootte)
 • Google Drive extensie (om backups automatisch naar Google Drive te sturen)
 • Dropbox extensie (om backups automatisch naar Dropbox te sturen)

De plugin is zeer populair onder bloggers, maar kan ook enorme bedrijven tot hun klanten rekenen zoals Boeing, NASA en IBM.

17. BackupBuddy

BackupBuddy is een plugin afkomstig van het eerder genoemde iThemes. Het maakt automatisch een complete backup van je WordPress website, stuurt deze backup naar een veilige off-site locatie, en je kunt je WordPress site hiervandaan herstellen binnen een enkele klik.

Het is een uitstekend product, maar het is niet goedkoop. Je betaalt $80 per jaar voor een enkele site, en $127 per jaar voor 10 sites.

BackupBuddy heeft geen gratis versie.

18. UpdraftPlus

UpdraftPlus blinkt uit in de hoeveelheid cloud opslag opties die ze bieden. Het wordt gebruikt door meer dan 3 miljoen websites.

De plugin heeft een uitstekende gratis versie, maar ga je voor de Pro editie dan krijg je toegang tot features als incrementele backups, multisite ondersteuning, meerdere backup locaties (bijvoorbeeld OneDrive, Azure, Backblaze) en database versleuteling.

19. BlogVault

BlogVault is een backup plugin die eveneens gratis toegang geeft tot een gratis staging omgeving waar je op een veilige manier nieuwe designs en features voor je WordPress site kunt testen.

Backups worden incrementeel gemaakt waardoor de impact op je server resources minimaal is.

20. Duplicator

Duplicator is een migratie en backup plugin die door meer dan een miljoen websites wordt gebruikt. Je kunt WordPress sites tussen verschillende domeinen en webhosts migreren zonder dat je te kampen hebt met downtime.

Lees hier meer over backup en migratie plugins

Page builder plugins

Page builder plugins zorgen ervoor dat je iedere pagina in elkaar kunt zetten die je maar kunt bedenken met een eenvoudige drag-and-drop tool.

Een page builder plugin is onmisbaar wanneer je volledige vrijheid wilt over het design van je site.

Je kunt page builder plugins indelen in twee categorieën:

 • Page builder plugins die als extensie dienen voor de WordPress Gutenberg editor.
 • Page builder plugins die niet samenwerken met Gutenberg en in plaats daarvan hun eigen unieke code in je site injecteren.

Binnen die tweede categorie vallen de page builders die met de scepter zwaaien. Ze zijn veruit het meest populair en de gebruikerservaring van deze tools is meestal iets meer gepolijst dan die van Gutenberg-georiënteerde page builders.

Deze page builder plugins hebben echter een aanzienlijk nadeel: ze maken je site een stuk trager.

Om die reden alleen al raad ik je aan gebruik te maken van een page builder plugin die rondom Gutenberg gebouwd is.

21. Kadence Blocks

Kadence Blocks plugin

Actieve installaties: 200.000
Gebruikersscore: 5/5 (130+ reviews)
Kosten: Gratis

Kadence Blocks is een belachelijk krachtige page builder plugin waarmee je vrijwel volledige vrijheid hebt over het ontwerp van je pagina’s.

Het is een extensie op de Gutenberg editor. Je kunt het gebruiken zowel binnen je pagina’s als je berichten.

De plugin is licht, makkelijk te gebruiken en werkt perfect samen met de meeste andere populaire themes en plugins.

Onder de blocks (elementen waar je je site mee bouwt) waar je gratis toegang tot krijgt bevinden zich:

 • Row layout. Maak rijen waarin je verschillende kolommen kunt plaatsen. Je kunt deze op allerlei manieren naar je eigen smaak veranderen: bijvoorbeeld door de achtergrond kleur aan te passen en de padding en margins.
 • Advanced gallery. Voor foto galerijen, carrousels en sliders.
 • Formulier. Het is niet meer nodig een aparte email formulier plugin te gebruiken.
 • Advanced button. Maak knoppen die uitstekend converteren. Pas de kleur, ronding van de hoeken en omlijning aan.
 • Accordeon. Verberg content in prachtige accordeons.

En zo zijn er nog veel, veel meer blocks.

Deze gratis plugin heeft meer in huis dan menige betaalde evenknie. Het is met gemak een van de beste nieuwe plugins van je laatste jaren.

22. GenerateBlocks

GenerateBlocks doet in grote lijnen hetzelfde als Kadence Blocks. Deze plugin is niet per se beter of slechter – het is anders.  

Toen ik de twee uitprobeerde vond ik Kadence Blocks prettiger werken, maar dit is een kwestie van persoonlijke smaak. Talloze WordPress ontwikkelaars die ik ken zweren bij GenerateBlocks.

23. Blocksy Companion

Blocksy Companion gebruik je samen met de Blocksy theme, wat net als Kadence en GeneratePress gebouwd is rond Gutenberg.

Ik heb Blocksy persoonlijk niet getest, maar hoor er zeer goede dingen over van gebruikers.

24. Divi

Divi is een van populairste premium themes ter wereld. Hun theme is een WordPress thema en page builder in één. Ze bieden hun page builder echter ook als losstaande plugin aan die je kunt koppelen aan een WordPress theme naar keuze.

25. Elementor

Elementor is sinds jaar en dag de populairste page builder ter wereld. Het werkt uitstekend en is onverminderd populair, maar als je nieuw bent in de wereld van websites bouwen zou ik hen overslaan. En voor een Gutenberg-gebaseerde page builder kiezen.

Mocht je overwegen om Elementor te gaan gebruiken, lees dan eerst dit artikel.

Door strategisch popups te gebruiken kun je je conversies verhogen terwijl je op hetzelfde moment je bezoekers zo min mogelijk ergert.

Veel goede popup plugins kosten echter een behoorlijke duit. Maar er is gelukkig manier waardoor je op een prijsvriendelijke manier prachtige popups kunt ontwerpen.

26. Kadence Conversions

Kadence Conversions

Actieve installaties: N.v.t.
Gebruikersscore: N.v.t.
Kosten: Inbegrepen bij Kadence Pro

Je ziet Kadence redelijk vaak in dit overzicht terugkomen. Het is een suite van producten die veel opzichzelfstaande plugins overbodig heeft gemaakt.

Wanneer je Kadence Pro hebt aangeschaft krijg je toegang tot Kadence Conversions. Deze premium plugin laat je lichtgewicht popups, verkoop banners en slide-ins toevoegen aan je pagina’s.

Een paar van m’n favoriete features:

 • Ontwerp met Kadence Blocks. Het is niet nodig om een nieuwe tool te leren. Je bouwt je popups gewoon met het oude vertrouwde Kadence Blocks.
 • Superveel opties voor wanneer de popup zich laat zien. Bijvoorbeeld wanneer je bezoeker op het punt staat je pagina te verlaten, of wanneer hij of zij een bepaalde scrol diepte bereikt heeft.
 • Makkelijk om te pop ups in te stellen op pagina’s waar je ze wilt. Voeg ze toe aan een bepaalde categorie van pagina’s, terwijl je ook uitzonderingen in kunt stellen.
 • Sober maar degelijk statistieken dashboard. Qua cijfers en statistieken gaat Kadence Conversions niet even ver als sommige andere opties op deze lijst, maar voor mijzelf volstaat het. 

27. ConvertBox

ConvertBox is een van de krachtigere popup tools die je kunt vinden. Het heeft zeer uitgebreide segmenteer opties en statistieken wat dit een goede keuze maakt voor ervaren marketeers.

Het is niet de goedkoopste oplossing maar ze bieden wel een aantrekkelijke lifetime deal aan.

28. Popup Maker

Popup Maker is een zeer goede gratis popup plugin zonder fratsen. Ze hebben ook een premium versie waar een redelijk aantrekkelijk prijskaartje aan hangt.

Deze plugin wordt gebruikt door meer dan 700.000 sites en heeft een perfecte 5/5 rating onder haar gebruikers.

29. OptinMonster

OptinMonster is een beest van een popup plugin. Het heeft meer dan een miljoen klanten en heeft onder alle popup plugins in dit overzicht de meeste en meest geavanceerde features.

Eén ding wat me tegen het been stoot met hen is hun prijsvoering. Deze wordt onder anderen bepaald aan de hand van je website bezoeken. Zodra je, zeg, 25.000 bezoekers ontvangt betaal je al $29 per maand. Dit kan gaan aantikken dus.

30. Elementor Pro

Met Elementor Pro kun je veel kanten op. Zo hebben ze ook een popup maker. Minder uitgebreid dan die van de andere partijen in dit overzicht, maar eveneens een uitstekende optie. Vooral als je site nog wat kleiner is.

Lees hier meer over popup plugins.  

Evenementen en kalender plugins

Een evenementen en kalender plugin is onmisbaar wanneer je evenementen organiseert.

Dit soort plugins komen in vele soorten en maten. Sommige zijn complex en hebben ingebouwde RSVP en ticket aanschaf functionaliteit, terwijl anderen slechts de datum van een evenement laten zien.

31. The Events Calendar

Events Calendar plugin

Actieve installaties: 800.000+
Gebruikersscore: 4,5/5 (1.700+ reviews)
Kosten: Gratis, Pro versie vanaf $99

The Events Calendar is de populairste en beste beoordeelde plugin van zijn soort.

Het wordt gebruikt door honderdduizenden kleine ondernemingen, muzikanten, restaurants en non-profits die hun fysieke en virtuele evenementen via The Events Calendar promoten op hun site.

The Events Calendar laat je gemakkelijk evenementen toevoegen en organisatoren en locaties managen.

Mocht je ook tickets voor je evenementen willen verkopen, dan kun je dit doen via een van hun betaalde add-ons.

32. Eventin

Eventin is een vrij nieuwe plugin die daardoor nog niet zoveel tractie heeft. De plugin wordt echter enorm goed beoordeeld (5/5 sterren).

De communicatie rondom deze plugin is wat minder gepolijst (zie het gebroken Engels op de plugin pagina), maar de plugin zelf steekt uitstekend in elkaar.

33. Tickera

Tickera richt zich puur op het digitaal verkopen en digitaal afleveren van tickets.

Het heeft barcode lezer software waarmee je mensen op fysieke evenementen in kunt checken. Je kunt dit doen via een losstaande barcode lezer maar ook via de Tickera app voor iOS en Android – zelfs als je niet met het internet verbonden bent.

Een groot voordeel van Tickera is dat je alle winst van ticket verkopen opstrijkt. Je hoeft geen percentage aan het bedrijf af te dragen.

34. Amelia

Amelia wordt door 40.000 ondernemingen gebruikt en faciliteert meer dan 330.000 afspraken en evenementen per maand.

Onder het type ondernemingen dat het gebruikt bevinden zich salons, consultants en gyms.

35. WP Event Manager

WP Event Manager is een lichtgewicht, eenvoudig te gebruiken evenementen plugin voor zowel virtuele als fysieke evenementen.

Lees hier meer over evenementen en kalender plugins.  

Reserveringsysteem plugins

Via een reserveringsysteem kunnen bezoekers direct vanuit je website een afspraak maken met je onderneming.

Sommigen van dit soort plugins spitsen zich specifiek toe op één type business (zoals restaurants), terwijl andere alleskunners zijn die zich op alle type ondernemingen richten.

36. Appointment Hour Booking

Appointment Hour Booking

Actieve installaties: 30.000+
Gebruikersscore: 5/5 (400+ reviews)
Kosten: Gratis, Pro versie vanaf €5,99 per maand

Appointment Hour Booking is de best beoordeelde reservering plugin die je kunt vinden.

Zoals met veel plugins in dit overzicht het geval is, biedt het een gratis versie. Maar wanneer reserveringen een integraal onderdeel zijn van je business is het de moeite waard naar de pro versie te kijken.

Bij de Pro versie krijg je onder anderen betaalintegraties met systemen zoals PayPal, Strike en iDeal.

De plugin is een alleskunner die zich leent voor verschillende type ondernemingen:

 • Medische dienstverlening
 • Personal training sessies
 • Ruimtes voor evenementen

37. Five Star Restaurant Reservations

Voor restaurants is de Five Star Restaurant Reservations plugin een van de beste reserveringssystemen die je kunt vinden.

Het werkt uitstekend op zowel desktop als mobiel en je kunt er reserveringsverzoeken in real-time mee accepteren of afwijzen.

38. BirchPress

BirchPress is een premium plugin zonder gratis versie. Het is ontwikkeld met het oog op developers. Je kunt er eenvoudig je eigen functionaliteit aan toevoegen via functions, action hooks en filters zonder dat je de core code hoeft aan te raken.

39. Booking Calendar

Booking Calendar is een reservering plugin die de tand des tijds heeft weten te doorstaan. Het bestaat sinds 2009 en is sinds die tijd meer dan 2 miljoen keer gedownload (hoewel het aantal actieve installaties vandaag de dag staat op 60.000+).

De plugin integreert goed met WordPress Gutenberg. Daarnaast worden boekingen en reserveringen opgeslagen in je eigen WordPress database.

40. Booking Activities

Booking Activities is een uitstekende reservering plugin die een slag minder bekend dan de andere opties in dit overzicht. De plugin bevindt zich slechts op om en nabij de 4.000 WordPress websites. Booking Activities spitst zich toe op het boeken van activiteiten en evenementen.

Lees hier meer over reserveringssysteem plugins

Live chat plugins

Live chat is de perfecte manier om een directe verbinding met je website bezoekers aan te gaan. Mensen houden er van wanneer ze met een onderneming in contact kunnen komen met je bezoekers. Daarnaast is het veel goedkoper dan telefonisch beschikbaar zijn.

De betere live chat plugins zijn licht, makkelijk te gebruiken, bevatten een chatbot en hebben integraties met bijvoorbeeld Instagram en Messenger.  

41. Tidio

Tidio plugin

Actieve installaties: 100.000+
Gebruikersscore: 5/5 (320+ reviews)
Kosten: Gratis, Pro versie voor $33 per maand

Tidio is een super makkelijk te gebruiken live chat plugin. Bovendien kun je er veel kanten mee op. Zo biedt het live chat, chatbots en kun je het integreren met Instagram, Messenger en email. Hierdoor kun je al deze verschillende klantkanalen managen vanuit één dashboard.

Dit zijn m’n favoriete features van Tidio:

 • Kom er achter wie je site bezoekt, op welke pagina’s ze zich bevinden, en zoek op een gemakkelijke manier contact met hen om de kans op conversies te vergroten.
 • Het werkt op je browser, desktop of mobiel.
 • Pas het uiterlijk van de chat widget aan zodat het goed aansluit op je website.
 • Tidio heeft iOS en Android apps zodat je ook gemakkelijk met je bezoekers kan chatten als je onderweg bent.
 • Kies uit meer dan 10 chatbot templates, gericht op o.a. verlaten winkelwagentjes, het aanbieden van kortingen op terugkerende klanten en het verzamelen van leads.
 • Drag-and-drop visuele editor om zelf chatbots in elkaar te draaien. Geen codering vereist.

Verder heeft Tidio 24/5 klantenservice, wat handig is voor zo’n integraal onderdeel van je business.

42. LiveChat

LiveChat is een betaalde live chat plugin zonder gratis versie. Het is misschien niet de meest prijsvriendelijke oplossing, maar je krijgt er wel allerlei extreem krachtige features voor terug.

Zo kun je gerichte berichten sturen naar je bezoekers wanneer hun winkelwagentje inactief is en integreert het met Zendesk, Messenger, HubSpot, WhatsApp, Mailchimp Salesforce en nog veel meer.

43. 3CX Free Live Chat

3CX Free Live Chat biedt een unieke feature: tijdens live chat kun je schakelen naar een video call om zo sneller problemen voor je bezoekers te kunnen oplossen.

De interface van 3CX ziet er iets stoffiger uit dan die van de concurrentie, maar het is niettemin een uitstekende plugin.

44. Sendinblue

Sendinblue is email marketing software die via hun product Conversations ook live chat aanbiedt voor WordPress website.

Het is een interessante optie voor website eigenaren die hun email marketing en live chat willen regelen via een enkele tool.

45. HubSpot

HubSpot is een gigantisch bedrijf in de wereld van sales. Ze staan bekend om hun CRM en email marketing tools, maar bieden ook live chat aan.

Overweeg hen als je deel uitmaakt van een middelgroot tot groot bedrijf.

Lees hier meer over live chat plugins.   

Lidmaatschap plugins

Als je bepaalde content op je WordPress website wilt verstoppen achter een betaalmuur, dan zijn er talloze lidmaatschap plugins om dit te doen.  

Het kiezen van de juiste plugin hier is cruciaal omdat een beter platform meer mogelijkheden kan bieden tot groei.

46. LearnDash

LearnDash home

Actieve installaties: N.v.t.
Gebruikersscore: N.v.t.
Kosten: Vanaf $199 per jaar

LearnDash is perfect voor het aanbieden van online cursussen. Het wordt gebruikt door grote namen als Yoast en Tony Robbins maar is tegelijkertijd verrassend betaalbaar.

Hier zijn een aantal features wat deze plugin een interessante keuze maakt:

 • Volledig flexibel qua betalingen. Eenmalige bedragen, abonnementen, lidmaatschappen, bundels en meer.
 • Toegang tot ieder betaalsysteem. PayPal, Stripe, iDeal en 300+ anderen via WooCommerce.
 • Automatische herinneringen om te hernieuwen. Laat je klanten automatisch weten dat ze hun lidmaatschap moeten hernieuwen om toegang te behouden tot je content.
 • Stapsgewijze toegang tot je content. Geef niet direct toegang tot al je content waardoor je kunt zorgen dat gebruikers minder snel kiezen voor hun niet-goed-geld-terug-garantie.

Verder kun je je cursisten certificaten geven na het afronden van je cursus.

47. MemberPress

MemberPress is een van de populairste WordPress lidmaatschap plugins. Het is ideaal om content mee achter een betaalmuur te stoppen.

Het heeft een bredere insteek dan LearnDash, maar wil je er online cursussen mee verkopen, dan moet je dit doen via een extra add-on.

Overigens kun je de twee tools ook samen met elkaar gebruiken. Dit kan handig zijn omdat LearnDash net wat meer geavanceerdere features aanbiedt als het gaat om cursussen.

48. WooCommerce Memberships

WooCommerce Memberships werkt perfect samen met de WooCommerce plugin. Het doet in grote lijnen hetzelfde als MemberPress.  

49. Simple Membership

Een voordeel van Simple Membership is dat het 100% gratis versie is, iets wat niet geldt voor de andere lidmaatschap plugins in dit overzicht.

De plugin is ietwat beperkt, maar het laat je pagina’s en berichten op een makkelijke manier toegankelijk maken voor enkel bezoekers met een lidmaatschap. Betalingen kun je opzetten via PayPal, Strike of Braintree.   

50. aMember Pro

aMember Pro is een premium plugin waar je een eenmalig bedrag voor neerlegt. Het is een aantrekkelijke optie wanneer je niet nog een terugkerende betaling aan je arsenaal van bedrijfsuitgaven toe wilt voegen.

De plugin is echter wel een slagje beperkter dan de andere betaalde opties. Daarnaast is de interface ernstig toe aan een facelift.

Directory plugins

Een directory is een enigszins vage term. Echter, in de kern functioneren directories hetzelfde, of het nou gaat om het leveren van bedrijf gerelateerde of persoonlijke informatie gebaseerd op een locatie of categorie.

TripAdvisor is een voorbeeld van een populaire directory, maar dat geldt ook voor Craigslist, wat compleet anders in elkaar steekt.

Om je WordPress website in een directory site te veranderen, kijk naar een van de volgende plugins.  

51. GeoDirectory

Geodirectory WordPress plugin

Actieve installaties: 10.000+
Gebruikersscore: 4,5/5 (500+ reviews)
Kosten: Gratis, Pro vanaf $99 iedere 4 maanden

GeoDirectory laat je iedere WordPress site veranderen in een snelle, krachtige directory. Het is een veelzijdige tool waarmee je je site kunt transformeren in een:

 • Business directory
 • Banen platform
 • Vastgoed website
 • Classifieds website
 • Restaurant zoeker website
 • Hotel zoeker website

En nog veel meer.

De plugin werkt met Gutenberg, Elementor, Beaver Builder, Divi en Oxygen.

52. Connections Business Directory

Connections Business Directory combineert gebruikersgemak met een aantal unieke features. Je kunt het zowel gebruiken voor een kleine site met een paar dingen die je wilt laten zien als een site met bijvoorbeeld duizenden hotels.

De plugin heeft een gratis versie maar biedt ook meerdere betaalde add-ons aan.

53. Classified Listing

Classified Listing is een relatief nieuwe, maar een van de best beoordeelde directory plugins met een perfecte 5/5 sterren rating.

54. Directories Pro

Directories Pro is een betaalde plugin die je via Envato op de kop kunt tikken voor $39 per jaar. Je kunt er praktisch ieder type directory mee maken, waaronder een directory zoals Yelp of Yahoo! Local.

55. Business Directory Plugin

Business Directory Plugin heeft een gratis versie wat altijd prettig is. Het is een simpel te gebruiken plugin waar je zonder technische kennis complexe directories in elkaar mee kunt zetten.

Overige

Tot slot noem ik hier nog een paar van m’n favoriete plugins die niet in een van de bovenstaande categorieën vallen.

56. WooCommerce

Er is eigenlijk waar één echt goede manier om je WordPress site in een webshop te transformeren en dat is WooCommerce. Voor simpele webshops biedt deze gratis plugin alles wat je nodig hebt, maar voor geavanceerde functionaliteit kun je altijd kijken naar een van hun premium add-ons.

Als je van plan bent om een webshop met WordPress te maken, bekijk dan onze WooCommerce handleiding hier.

57. Advanced Custom Fields

Advanced Custom Fields help je met het transformeren van je WordPress site in een volwaardig content management systeem. Bouw je eigen database en voeg velden toe in je WordPress site waar je maar wilt: in je berichten, pagina’s en categorieën.

58. Post Duplicator

Post Duplicator kloont een pagina of bericht op je website met een enkele klik.  

59. Kadence Pro

Kadence Pro is de plugin die het Kadence thema naar het volgende niveau tilt. Met Kadence Pro krijg je toegang tot onder andere hooked elementen en mega menu’s. Ook kun je er child themes mee ontwikkelen en verkopen.  

60. Kadence Blocks – Pro Extension

Kadence Blocks – Pro Extension bevat pro blocks zoals dynamische content en de mogelijkheid tot het gebruiken van je eigen icoontjes.

61. Pretty Links

Voor affiliate marketeers is Pretty Links is onmisbare plugin voor het managen en toevoegen van al je affiliate links. De plugin heeft een pro versie, maar de gratis versie is al meer dan goed in de meeste gevallen.

62. Lasso

Lasso is een premium plugin die net een stapje gaat dan Pretty Links. Je kunt er je affiliate links mee managen, maar daarnaast geeft de plugin ook toegang tot goed converterende affiliate product boxes. Ook bieden ze een Amazon integratie.  

63. Sticky Menu & Sticky Header

Sticky Menu & Sticky Header laat je ieder element van je website “plakkerig” maken waardoor het meebeweegt wanneer je bezoeker naar beneden scrolt. Handig om extra nadruk te leggen op een sidebar met CTA bijvoorbeeld.  

Hoe heb ik de plugins in dit overzicht gekozen?

De plugins in dit overzicht zijn waar mogelijk diegenen waar ik zelf ervaring mee heb en gebruik voor m’n eigen websites.

Voor de overige plugins heb ik gekeken naar een combinatie van gebruiker reviews en de hoeveelheid downloads. Daarnaast verwacht ik dat iedere plugin meerdere keren per jaar wordt ge-update.

Wat ik ook mee laat wegen is wie er achter de plugin zit. Ik geef de voorkeur aan teams of individuele ontwikkelaars die bekende namen zijn binnen de WordPress community.

Verder helpt het als een plugin een betaalde versie heeft. Dit maakt de kans groter dat de plugin de komende jaren niet door de ontwikkelaar in de steek gelaten gaat worden.

Bestaat er zoiets als te veel plugins gebruiken voor een site?

Hoewel je technisch gezien zoveel WordPress plugins zou kunnen installeren als je wilt, raad ik je aan een paar WordPress plugin hygiëne regels te volgen:

 • Verwijder plugins die je niet gebruikt. Ongebruikte plugins kosten schijfruimte van je hosting pakket.
 • Installeer niet meerdere plugins die hetzelfde doen. Dit kan leiden tot conflicten tussen de plugins.
 • Schoon eens in de zoveel tijd je database op. Zelfs wanneer je plugins verwijderd, blijven er vaak nog steeds een paar code rijen over in je database. Op termijn kan dit je website vertragen.

Dit is mijn persoonlijke vuistregel ten aanzien van WordPress plugins:

Ik gebruik zo min mogelijk plugins en denk 3 keer na over iedere nieuwe plugin die ik wil installeren (kan ik het beoogde resultaat niet zelf bewerkstelligen, heb ik de functionaliteit écht nodig, etc.).

Hoe je het ook wendt of keert, iedere extra plugin die je op site installeert brengt de volgende risico’s en potentiële problemen met zich mee:

 • Conflicten met andere plugins of je theme. Hier kom je niet onderuit, hoe goed de plugins die je kiest ook zijn. Hoe meer componenten je een je site toevoegt, hoe groter de kans dat er vroeg of laat iets gaat wringen.  
 • Developer houdt er mee op. Wanneer dit gebeurt en je hebt het niet door, word je blootgesteld aan een veiligheidsrisico (hackers kunnen zwakheden in achterhaalde software exploiteren). Daarnaast moet je op zoek gaan naar een vervangende plugin wat tijd kost.
 • Kan je site trager maken. Ook lichte plugins maken je site meestal een slagje trager. Wanneer je site tientallen plugins heeft, ga je dit voelen.  
 • Hoe meer plugins, hoe vervelender troubleshooting wordt. Wanneer er iets aan je site breekt is een van de eerste dingen om te doen al je plugins uitschakelen en één voor één weer aanzetten om te zien of er een plugin is die het probleem veroorzaakt. Ik vind dit al extreem vervelend met de 10-15 plugins die ik op m’n eigen sites gebruik. Ik moet er niet aan denken om dit met tientallen te doen.

Dit zijn alle WordPress plugins die we voor Start24 gebruiken

Mocht je ook een blog hebben of willen beginnen, dit zijn alle plugins die wij voor Start24 gebruiken:

 • Advanced Custom Fields
 • Block Navigation
 • Google Analytics for WordPress by MonsterInsights
 • Kadence Blocks – PRO Extension
 • Kadence Blocks – Gutenberg Blocks for Page Builder Features
 • Kadence Conversions – Popups, slide-ins
 • Kadence Pro – Premium addon for the Kadence Theme
 • Kadence Simple Share
 • Post Duplicator
 • Pretty Links Beginner Edition
 • Rank Math SEO
 • Rank Math SEO PRO
 • SiteGround Optimizer
 • SiteGround Security

Afsluitend

Dit artikel doet dienst als de ultieme handleiding over WordPress plugins. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad.

Heb je nog vragen, of vind je dat er een belangrijke plugin (categorie) mist in dit overzicht? Laat dan hieronder een bericht achter.

Veelgestelde vragen

Hoeveel WordPress plugins bestaan er?

Er bestaan bijna 70.000 plugins. Iets meer dan 60.000 hiervan kun je gratis downloaden van de WordPress directory, de overige zijn premium plugins die je kunt kopen via de ontwikkelaars zelf of een marktplaat zoals Envato.


Wat is de populairste WordPress plugin?

Met meer dan 5 miljoen actieve installaties is de SEO plugin Yoast de populairste plugin.


Hoeveel WordPress plugins zou je moeten installeren?

Zoveel als je nodig hebt. De meeste sites zouden niet meer dan 15 plugins nodig moeten hebben, maar in sommige gevallen kan dit aantal boven de 30 uitkomen.


Zijn WordPress plugins gratis?

De meeste wel. Veel plugins hebben zowel een gratis als een betaalde versie. En dan zijn er ook nog plugins die alleen een betaalde versie hebben.


Moet je inactieve WordPress plugins verwijderen?

Absoluut. Als je een WordPress plugin niet gebruikt, verwijder hem dan. Dit scheelt je weer wat schijfruimte.


Hoe kun je zien welke plugins een WordPress website gebruikt?

Een site als Builtwith.com geeft je een redelijk goed idee. Je kunt ook in de html code van een site graven. Open de page source van een website en druk op Ctrl + F om de code te doorzoeken. Typ wp-content/plugins/ en start de zoekopdracht. Zo vind je alle gebruikte plugins op de site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *