WordPress hosting: hoe kies je de beste provider (2021)?

Wil je direct het antwoord hebben? De beste WordPress hosting voor de meeste mensen is zonder twijfel SiteGround. SiteGround is volledig geoptimaliseerd voor WordPress, heeft waanzinnige performance en een klantenservice tjokvol WordPress experts. 

Dus je hebt besloten je website met WordPress te bouwen.

Geweldige keuze! Je bevindt je in goed gezelschap. Meer dan een derde van alle websites is gemaakt met WordPress. Van microblogs tot bedrijfswebsites van de grootste beursgenoteerde bedrijven, van de kapperszaak op de hoek tot ecommerce sites met miljoenen bezoekers, je treft WordPress over de gehele website linie.

Nu ben je op zoek naar een webhosting dienst voor je WordPress website. Hoewel je een WordPress site op bijna iedere webhost kan draaien, zijn sommige meer geschikt dan anderen.

In deze gids hebben we het kaf van het koren gescheiden.

We kijken naar webhosting diensten die officieel worden aanbevolen door WordPress, high-end opties en goedkope alternatieven. Ook bespreken we de beste Nederlandse WordPress hosting.  

Wat managed WordPress hosting precies is, waarom je het wil gebruiken en hoe het werkt komt later in deze gids aan bod.

De beste WordPress hosting providers van 2020

Hieronder lees je onze reviews die uitleggen waarom dit de beste WordPress hosts in de industrie zijn.

#1 SiteGround – De beste allrounder

SiteGround is een van de populairste en meest gebruikte webhosting diensten binnen de WordPress community.

Al hun hosting pakketten zijn geoptimaliseerd voor WordPress. Dit betekent onder anderen dat je kunt rekenen op automatische WordPress updates, snelheidsoptimalisaties, en een 24/7 klantenservice die bestaat uit WordPress experts.

SiteGround biedt veel van de WordPress features die je ook bij veel duurdere hosting partijen terugziet. Je krijgt automatische dagelijkse backups, een testomgeving, en een CDN. 

Ook draaien ze sinds 2020 op het Google Cloud platform. Dit heeft geleid tot nog snellere sites met betere uptime. 

SiteGround is de beste allrounder omdat ze passen bij een gigantische variëteit aan WordPress sites. Sommige van ’s werelds grootste blogs draaien op SiteGround. Denk aan WPBeginner, het grootste blog over WordPress dat miljoenen bezoekers per maand trekt. 

Tegelijkertijd maken hun instaptarieven van €5.99 per maand (€12.99 na verlenging) ze ook toegankelijk voor kleine ondernemingen en ZZP’ers.  

Dit kost misschien een paar euro meer per maand dan de allergoedkoopste diensten, maar je krijgt er veel meer snelheid, uptime en een stuk betere klantenservice voor terug.

SiteGound WordPress hosting pakketten.

SiteGround wordt door WordPress aanbevolen als beste WordPress host. WordPress beveelt nog 2 andere webhosts aan, maar je vindt alleen SiteGround terug in deze gids.

Waarom is dit?  

Bluehost is een WordPress host pionier en was een ontzettend sterke partij. Maar ze zijn kwalitatief gekelderd sinds hun overname door EIG, een gigantisch bedrijf dat kleinere hosting partijen massaal opkoopt, ontdoet van hun supportteams en R&D, en het bespaarde geld vooral pompt in marketing en het uitbetalen van aandeelhouders. 

Dreamhost is uitstekend, maar heeft geen datacenters in Nederland.

SiteGround is een onafhankelijk bedrijf én heeft datacenters in Nederland, plus in 5 andere locaties wereldwijd. Van de officieel door WordPress aanbevolen hosting diensten zijn ze verreweg de beste keuze voor Nederlanders.  

Wij gebruiken SiteGround voor Start24 en zijn extreem tevreden klanten.

Lees onze volledige SiteGround review voor een diepgaander inzicht.

Voordelen

 • Geweldige 24/7 WordPress klantenservice, fantastische uptime en bliksemsnelle laadtijden
 • Groeit mee met je behoeften. Toegankelijk voor zowel een “online visitekaartje” als een site met miljoenen bezoekers
 • Officieel door WordPress aanbevolen   

Nadelen

 • Geen gratis domeinnaam

#2 Kinsta – De beste VIP-hosting

Kinsta is VIP WordPress hosting. Ga je met Kinsta in zee, dan bevind je je in goed gezelschap. Mega-bedrijven als TripAdvisor, Ubisoft en SoundCloud behoren tot hun klanten. 

Kinsta draait op het Google Cloud Platform en maakt gebruik van al Google’s datacenters, 24 in totaal. Dit zorgt ervoor dat je site overal ter wereld geweldig goed loopt.

Het bedrijf focust 100% op WordPress. In tegenstelling tot een paar andere spelers in deze lijst, kun je op Kinsta alleen WordPress sites hosten. De kwaliteit die dit met zich meebrengt zorgt ervoor dat je site nagenoeg hacker-bestendig is, een praktisch perfecte uptime heeft en je klantenservice krijgt die je je laat voelen als een koning.

De meeste internationale webhosting bedrijven bieden geen Nederlandse support en kennisbank. Kinsta wel. Je kunt hun klantenservice bereiken in het Nederlands tussen 7 en 15:00, en in het Engels 24/7.

Een van de sterkste punten is dat Kinsta’s features per pakket hetzelfde zijn. Dat maakt het super eenvoudig een pakket te kiezen. Kies een pakket aan de hand van je maandelijkse bezoekers en je bent klaar om te gaan.

Als je van plan bent een echt grote site te runnen, kosten niet zo relevant voor je zijn, en je geen seconde wilt besteden aan de technische kant van je site, dan is Kinsta een geweldige optie voor je.  

Kies echter niet voor Kinsta als je net begint. Kinsta’s instappakket kost $30 per maand. Dat is het absoluut niet waard voor een nieuwe site. Voor de meeste WordPress sites is SiteGround of Cloud86 een veel betere keuze.

Lees onze volledige Kinsta review voor een diepgaander inzicht.    

Voordelen

 • Compleet geoptimaliseerd voor WordPress performance dankzij volledige managed hosting
 • Datacenters over de hele wereld. Dit is geweldig voor internationaal georiënteerde sites
 • Zowel hun klantenservice als kennisbank is volledig in het Nederlands beschikbaar  

Nadelen

 • Hoge kosten, maar 100% het geld waard voor sommige website segmenten

#3 Cloud86 – De beste Nederlandse partij 

Cloud86 is een nieuwe speler binnen de Nederlandse hostingmarkt. Binnen korte tijd hebben ze echter een geweldige reputatie opgebouwd, met nagenoeg perfecte beoordelingen:

Cloud86 beoordelingen.

Wat het bedrijf ontbreekt in levensjaren, maakt het ruimschoots goed in webhosting expertise. Hun team heeft SoHosted, een van Nederlands grootste webhosting partijen, van de grond af aan opgebouwd. Al vanaf 2003 is het Cloud86 team actief binnen de hosting industrie.

Deze ervaring zie je terug in de kwaliteit van hun service: ze zijn een van de snelste webhosting providers van Nederland en hun uptime schaart zich ook tot de top. 

Hun WordPress hosting bevat een testomgeving, automatische back-ups iedere 12 uur, automatische updates en waterdichte beveiliging.

Bij Cloud86 zit je niet vast aan lange overeenkomsten: je kunt je contract per maand opzeggen. Dit gaat tegen norm in binnen de webhosting industrie, en zegt veel over hoe zelfverzekerd Cloud86 is over de kwaliteit van hun dienst.  

Zoals de meeste Nederlandse webhosting diensten heeft Cloud86 alleen datacenters in Nederland. Als het merendeel van je bezoekers uit Nederland komt is dit geen probleem. Maar voor sites met internationale ambities kun je beter een internationale webhost als SiteGround kiezen.  

Voordelen

 • De snelste WordPress host uit Nederland
 • Ervaren team binnen de Nederlandse webhosting industrie
 • Geweldige features, veiligheid en een gratis verhuisservice

Nadelen

 • Bieden geen 24/7 support en ook geen live chat   

#4 Hostinger – De beste instap optie 

Hostinger is als een raket omhoog geschoten de laatste jaren. De voornaamste reden is dat ze uitstekende webhosting bieden tegen extreem lage prijzen.

Hoe laag? Hun goedkoopste pakket krijg je vanaf €0.80. De meeste webhosting bedrijven met dit soort prijzen bieden hosting aan die je je ergste vijand nog niet aan zou doen.

Dit geldt niet voor Hostinger. Het lukt ze ondanks deze lage prijzen een dienst aan te bieden die supersnel is, geweldige uptime heeft en een behulpzame (maar niet heel snelle) klantenservice kent.

Maar let op: om zo’n goedkoop pakket te krijgen moet je wel 4 jaar vooruitbetalen. Als je het sommetje maakt is dat nog steeds niet veel, maar wees je ervan bewust.

Onder de specifieke WordPress hosting features die Hostinger biedt behoren WordPress Acceleratie (meer snelheid), Cloudflare beschermde naamservers en LiteSpeed Cache.

Je kan uiteindelijk niet zo’n goede kwaliteit WordPress hosting verwachten als van de andere bedrijven in deze lijst. Maar als je zo min mogelijk geld wilt uitgeven en toch uitstekende kwaliteit verwacht, dan is Hostinger verreweg de beste keuze.

Lees onze volledige Hostinger review voor een diepgaander inzicht.      

Voordelen

 • Zeer behoorlijke uptime en razendsnel
 • 24/7 klantenservice
 • Veel goedkoper dan de andere WordPress hosts

Nadelen

 • Geen testomgeving

Wat is managed WordPress hosting? 

Hieronder ga ik je precies uitleggen wat managed WordPress hosting eigenlijk is en waarom je het wilt gebruiken voor jouw WordPress site.

De verwarring rondom managed WordPress hosting 

De webhosting industrie is super verwarrend.

En managed WordPress hosting is dit al helemaal.

Ik kan me voorstellen dat wanneer je een paar uur onderzoek erop hebt zitten, je het speelveld met meer vragen verlaat dan je het betrad. Dit door de tegenstrijdige adviezen, termen en beweringen van zowel blogs als webhosting bedrijven zelf.

Ik ga m’n best doen managed WordPress hosting zo kort en duidelijk mogelijk uit te leggen.

Allereerst, managed WordPress hosting is niet in een hapklare definitie te vatten. Er is geen objectief vastgestelde checklist wat bepaalt waar het aan moet voldoen.

Dan zie je dat sommige blogs het onderscheid maken tussen managed WordPress hosting, WordPress hosting en shared hosting. Bij sommige webhosts zelf zie je dit ook.

(Bij shared hosting deel je een server met andere websites en gebruikers.) 

Je zult bijvoorbeeld iets lezen in de trant van, “als je blog echt groot wordt, is het slim over te stappen van shared hosting naar managed WordPress hosting.” 

Als je zoiets leest, krijg je het idee dat shared hosting en managed WordPress hosting verschillende dingen zijn. Maar het zit een beetje anders. Ter illustratie: WP Engine, een premium managed WordPress host, huist het gros van hun klanten op shared webhosting.

Hetzelfde webhosting pakket kan zowel shared hosting als managed WordPress hosting zijn.

Dan zie je nog veel blogs die het onderscheid maken tussen WordPress hosting en managed WordPress hosting. Die stellen dat alleen de allerduurste diensten zoals Kinsta en WP Engine managed WordPress diensten bieden, en dat bijvoorbeeld SiteGround “normale” WordPress hosting biedt.

Ik zie dit anders.

Een bedrijf als SiteGround biedt grotendeels dezelfde managed WordPress features aan als de echt dure partijen. Maar ze zullen qua technisch support net een stapje minder ver gaan dan de VIP-diensten. Ook zal hun performance bij de instappakketten niet op hetzelfde niveau liggen als bij de luxepaardjes, en zijn de dure partijen net iets beter voor het schalen van hele grote sites.

Beiden categorieën bieden managed WordPress hosting. En een écht goedkope dienst als Hostinger doet dit ook. 

Zie het zo: managed WordPress hosting ligt op een spectrum. En sommige bedrijven bieden managed WordPress hosting met meer bombast dan anderen.    

Dit verwacht je bij een goede managed WordPress host

Nu ga ik de toegevoegde waarde uitleggen die managed WordPress hosting biedt.

Als ik Managed WordPress hosting in één zin moet samenvatten, zou ik dat als volgt doen:

Managed WordPress hosting stelt je in staat puur te focussen op het design en de content-creatie van je site, de rest wordt geregeld door je host.

Wat dat inhoudt is dat je site sneller draait, de beveiliging grotendeels voor je geregeld wordt, de klantenservice gespecialiseerd is in WordPress, en het meeste site- en serveronderhoud voor je wordt gedaan.

Dit is hoe dat precies werkt:

 • Managed WordPress hosting is sneller. Zowel op server- als applicatie level past de host allerlei optimalisaties toe. Caching wordt gedaan vanuit de server, in plaats van met plugins op de frontend. De database en PHP worden ook geconfigureerd om zo goed mogelijk met WordPress te werken
 • Betere beveiliging door automatische updates. Door WordPress’ populariteit is het een populair doelwit van hackers. Volgens Sucuri worden 44% van alle succesvolle aanvallen veroorzaakt door achterhaalde WordPress installaties. De rest komt vooral door slecht beveiligde plugins of achterhaalde versies van plugins. Een managed WordPress host zorgt dat je WordPress installatie altijd up-to-date is. Ook zullen ze vaak je plugins automatisch voor je installeren en blokkeren ze de installatie van plugins die een beveiligingsrisico kunnen vormen. Tot slot gebruiken managed WordPress hosts firewalls met zelf opgestelde regels om aanvallen te blokkeren
 • Klantenservice door WordPress experts. De klantenservice van managed WordPress diensten wordt bemand door WordPress experts. Wanneer je tegen een WordPress gerelateerd probleem aanloopt, kunnen ze je hiermee helpen. Dat staat in scherp contrast met goedkopere webhost diensten die niets meer doen dan de servers draaiende te houden
 • Beter onderhoud. Naast dat WordPress automatisch up-to-date blijft, bieden managed WordPress hosts automatische dagelijkse back-ups. Of soms zelfs frequenter dan dat. WordPress wordt automatisch (en op de correcte manier) voor je geïnstalleerd. En je kunt vaak gebruik maken van een testomgeving waar je veranderingen aan je site zelf kunt checken voordat je bezoekers ze kunnen zien

Managed WordPress hosting is duurder dan normale webhosting. Maar de toegevoegde service rechtvaardigt de extra kosten ruimschoots. 

Als je alleen al zelf je WordPress installaties update en de kwaliteit ervan wilt waarborgen, kost dit makkelijk 30 minuten per maand. Als een uur van je tijd €50 per uur waard is, haal je de extra kosten er dus makkelijk uit. En dan hebben we het nog niet over alle andere tijdbesparende voordelen, of de veel kleinere kans dat je site gehacked kan worden.

Hierbij komt dat WordPress gratis en open source is. Er bestaat dus niet zoiets als een WordPress supportteam waar je mee kunt bellen. Problemen zul je in principe zelf moeten oplossen via de WordPress.org fora en documentatie online, of met behulp van een WordPress ontwikkelaar.

Managed WordPress hosting komt het meest in de buurt van iets als WordPress klantenservice, hoewel hier natuurlijk grenzen aanzitten. Ook zitten er gradaties in de kwaliteit van de klantenservice naargelang de prijs van je webhosting dienst. 

Kinsta en WP Engine zullen je WordPress problemen vaak van A-Z voor je oplossen. Met Hostinger hoef je hier niet op te rekenen, en SiteGround slaat de gulden middenweg.

Samenvatting: de beste WordPress webhosting

Hier zijn nogmaals de beste WordPress hosting diensten op de markt:

 • SiteGround – De beste allrounder
 • Kinsta – De beste VIP WordPress hosting
 • Cloud86 – De beste Nederlandse WordPress hosting
 • Hostinger – De beste goedkope optie

Wat de beste WordPress hosting voor jou is komt aan op je specifieke behoeftes. Maar voor de meeste mensen is SiteGround verreweg de beste keuze. SiteGround host sites in alle soorten en maten, is betaalbaar en heeft een van de beste support afdelingen binnen de industrie. Wijzelf gebruiken SiteGround voor Start24 en zijn er extreem tevreden mee.

Cloud86 is een goed alternatief als je per se Nederlandse klantenservice wilt.

Kinsta is een VIP WordPress host die een volkomen zorgeloze ervaring biedt. Het is een uitstekende keuze voor als je de meest premium ervaring zoekt.

Hostinger is de beste keuze als je zo min mogelijk geld wilt uitgeven maar toch een uitstekende, betrouwbare webhosting partij wilt.

Veel gestelde vragen

Moet ik managed WordPress hosting gebruiken voor een WordPress site?

Absoluut niet. Je kunt WordPress sites prima draaien op het gros van de webhosting diensten. Echter, met managed WordPress hosting krijg je klantenservice van WordPress experts, automatische updates en servers die voor WordPress zijn geoptimaliseerd. Dit kost meer, maar je krijgt hier een zorgeloze WordPress hosting ervaring voor terug.

Is voor Nederlandse sites een Nederlandse WordPress host het beste?

De meeste internationale webhosting diensten hebben datacenters in Nederland. Nederland heeft binnen Europa de meeste directe verbindingen met de Verenigde Staten via trans-Atlantische zeekabels. Ook maakt ons koele klimaat en focus op duurzame energie Nederland aantrekkelijk voor internationale partijen.

Voor goede prestaties heb je daarom zeker niet per se een Nederlandse host nodig. Sterker nog, veel internationale webhosting diensten zullen betere performance en klantenservice bieden dan wat je in Nederland krijgt.

Alleen als je per se Nederlandse klantenservice wilt raad ik je aan een Nederlandse webhost te kiezen.

Wat is de beste Nederlandse WordPress host?

De beste Nederlandse WordPress host is Cloud86. Dit is een speler die zich prima kan meten met de internationale partijen. Ze zijn nieuw, maar hebben een team dat al sinds 2003 actief is binnen de hosting industrie.

Zijn er nog meer WordPress hosting diensten die niet in deze lijst staan?

Jazeker, er zijn letterlijk tientallen WordPress hosting diensten die je niet in deze gids terugvindt. We hebben elke belangrijke WordPress host op de markt grondig onderzocht. Uiteindelijk zaten er veel goede partijen tussen, maar de bovenstaande vinden wij de beste.

De providers op onze lijst bieden de beste prijs-kwaliteit verhouding. En of je zoekt naar een budget-optie, iets heel luxe, of iets daartussenin, je zult het vinden in deze gids. 

Wat is het verschil tussen managed WordPress hosting en shared hosting?

Shared hosting betekent dat je een server deelt met andere websites, managed WordPress hosting verwijst naar een WordPress conciërgedienst. Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Bijvoorbeeld, het gros van WP Engine’s klanten wordt gehost op hun shared webhosting pakketten. WP Engine is een van de duurste managed WordPress hosts die er is.

Shared webhosting die niet managed WordPress hosting is zal minder kosten, maar WordPress sites zullen er meestal minder goed op draaien. Ook zul je te maken hebben met een stuk minder capabele klantenservice.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *