WordPress hosting vergelijken: wat is de beste provider?

Wil je het antwoord direct hebben? De beste WordPress hosting voor de meeste mensen is zonder twijfel Cloud86. Cloud86 is volledig geoptimaliseerd voor WordPress, heeft waanzinnige performance en een klantenservice tjokvol WordPress experts. 

Dus je hebt besloten je website met WordPress te bouwen.

Geweldige keuze! Je bevindt je in goed gezelschap. Meer dan een derde van alle websites is gemaakt met WordPress.

Nu ben je op zoek naar een webhosting dienst voor je WordPress website. Hoewel je een WordPress site op bijna iedere webhost kan draaien, zijn sommige meer geschikt dan anderen.

We kijken naar webhosting diensten die officieel worden aanbevolen door WordPress, high-end opties en budget alternatieven. Ook laat ik je zien wat de beste Nederlandse WordPress hosting is.  

Wat managed WordPress hosting precies is, waarom je het wil gebruiken en hoe het werkt komt later in deze gids aan bod.

Beste WordPress hosting Nederland

Hieronder gaan we deze WordPress hosting vergelijken met elkaar.

#1 Cloud86 – De beste Nederlandse partij 

Cloud86 is een nieuwe speler binnen de Nederlandse hostingmarkt. Binnen korte tijd hebben ze echter een geweldige reputatie opgebouwd, met nagenoeg perfecte beoordelingen:

Cloud86 beoordelingen.

Wat het bedrijf ontbreekt in levensjaren, maakt het ruimschoots goed in webhosting expertise. Hun team heeft SoHosted, een van Nederlands grootste webhosting partijen, van de grond af aan opgebouwd. Al vanaf 2003 is het Cloud86 team actief binnen de hosting industrie.

Deze ervaring zie je terug in de kwaliteit van hun service: ze zijn een van de snelste webhosting providers van Nederland en hun uptime schaart zich ook tot de top. 

Hun WordPress hosting bevat een testomgeving, automatische back-ups iedere 12 uur, automatische updates en waterdichte beveiliging.

Bij Cloud86 zit je niet vast aan lange overeenkomsten: je kunt je contract per maand opzeggen. Dit gaat tegen de norm in binnen de webhosting industrie, en zegt veel over hoe zelfverzekerd Cloud86 is over de kwaliteit van hun dienst.  

Zoals alle Nederlandse webhosting diensten heeft Cloud86 alleen datacenters in Nederland. Als het merendeel van je bezoekers uit Nederland komt is dit geen probleem. Maar voor sites met internationale ambities kun je beter een van de internationale webhosts hieronder kiezen.  

Bezoek Cloud86 nu of lees onze Cloud86 review voor meer details.

Voordelen

 • De snelste WordPress host uit Nederland
 • Ervaren team binnen de Nederlandse webhosting industrie
 • Geweldige features, veiligheid en een gratis verhuisservice
 • Nederlandse support die telefonisch bereikbaar is

Nadelen

 • Geen 24/7 support

#2 Kinsta – De beste VIP-hosting

Kinsta is VIP WordPress hosting. Ga je met Kinsta in zee, dan bevind je je in goed gezelschap. Mega-bedrijven als TripAdvisor, Ubisoft en SoundCloud behoren tot hun klanten. 

Kinsta draait op het Google Cloud Platform en maakt gebruik van al Google’s datacenters, 24 in totaal. Dit zorgt ervoor dat je site overal ter wereld geweldig goed loopt.

Het bedrijf focust 100% op WordPress. In tegenstelling tot de andere providers in deze lijst, kun je op Kinsta alleen WordPress sites hosten. De kwaliteit die dit met zich meebrengt zorgt ervoor dat je site nagenoeg hacker-bestendig is, een praktisch perfecte uptime heeft en je klantenservice krijgt die je je laat voelen als een koning.

De meeste internationale webhosting bedrijven bieden geen Nederlandse support en kennisbank. Kinsta wel. Je kunt hun klantenservice bereiken in het Nederlands tussen 7 en 15:00. In het Engels zijn ze 24/7 beschikbaar.

Een van de sterkste punten is dat Kinsta’s features per pakket hetzelfde zijn. Dat maakt het super eenvoudig een pakket te kiezen. Kies een pakket aan de hand van je maandelijkse bezoekers en je bent klaar om te gaan.

Als je van plan bent een echt grote site te runnen, kosten niet zo relevant voor je zijn, en je geen seconde wilt besteden aan de technische kant van je site, dan is Kinsta een geweldige optie.  

Kies echter niet voor Kinsta als je net begint. Kinsta’s instappakket kost $30 per maand. Dat is het absoluut niet waard voor een nieuwe site.

Bezoek Kinsta nu of lees onze volledige Kinsta review voor meer details.     

Voordelen

 • Compleet geoptimaliseerd voor WordPress performance dankzij volledige managed hosting en onbeperkt dataverkeer
 • Datacenters over de hele wereld. Dit is geweldig voor internationaal georiënteerde sites
 • Zowel hun klantenservice als kennisbank is volledig in het Nederlands beschikbaar  

Nadelen

 • Hoge kosten, maar 100% het geld waard voor sommige website segmenten

#3 Hostinger – De beste budget hosting 

Hostinger is de beste keuze voor wanneer je zoveel mogelijk geld wil besparen op je hosting, maar internationale ambities hebt en 24/7 klantenservice wilt.

Hostinger is als een raket omhoog geschoten de laatste jaren. De voornaamste reden is dat ze uitstekende webhosting bieden tegen extreem lage prijzen.

Hoe laag? Hun goedkoopste pakket krijg je vanaf €1,99. De meeste webhosting bedrijven met dit soort prijzen bieden hosting aan absoluut niet te harden is.

Dit geldt niet voor Hostinger. Het lukt ze ondanks deze lage prijzen een dienst aan te bieden die supersnel is, geweldige uptime heeft en een behulpzame (maar niet heel snelle) klantenservice kent.

Maar let op: om zo’n goedkoop pakket te krijgen moet je wel 4 jaar vooruitbetalen. Als je het sommetje maakt is dat nog steeds niet veel, maar wees je ervan bewust.

Onder de specifieke WordPress hosting features die Hostinger biedt behoren WordPress Acceleratie (meer snelheid), Cloudflare beschermde naamservers en LiteSpeed Cache.

Je kan uiteindelijk niet zo’n goede kwaliteit verwachten als van de andere bedrijven in deze lijst. Maar als je zo min mogelijk geld wilt uitgeven en toch prima hosting wilt, dan is Hostinger verreweg de beste keuze.

Bezoek Hostinger nu of lees onze Hostinger review voor meer details.      

Voordelen

 • Zeer behoorlijke uptime en razendsnel
 • 24/7 klantenservice
 • Veel goedkoper dan de andere WordPress hosts

Nadelen

 • Geen testomgeving bij de goedkoopste pakketten

#4 SiteGround – De beste allrounder

SiteGround is een van de populairste en meest gebruikte webhosting diensten binnen de WordPress community. Wijzelf gebruiken hen voor Start24.

Al hun hosting pakketten zijn geoptimaliseerd voor WordPress. Dit betekent onder anderen dat je kunt rekenen op automatische WordPress updates, snelheidsoptimalisaties, en een 24/7 klantenservice die bestaat uit WordPress experts.

SiteGround biedt veel van de WordPress features die je ook bij veel duurdere hosting partijen terugziet. Je krijgt automatische dagelijkse backups, een testomgeving, en een CDN. 

Ook draaien ze sinds 2020 op het Google Cloud platform. Dit heeft geleid tot nog snellere sites die praktisch nooit offline gaan.  

SiteGround is de beste allrounder omdat ze passen bij een gigantische variëteit aan WordPress sites. Sommige van ’s werelds grootste blogs draaien op SiteGround. Denk aan WPBeginner, het grootste blog over WordPress dat miljoenen bezoekers per maand trekt. 

Tegelijkertijd maken hun instaptarieven van €3.99 per maand (€12.99 na verlenging) ze ook toegankelijk voor kleine ondernemingen en ZZP’ers.  

Dit kost misschien een paar euro meer per maand dan de allergoedkoopste diensten, maar je krijgt er veel meer snelheid, regelmatigere uptime en een stuk betere klantenservice voor terug. Dat alles leidt tot een stuk meer peace of mind dan je bij de eerste de beste hosting provider krijgt.

SiteGound WordPress hosting pakketten.

SiteGround wordt door WordPress aanbevolen als beste WordPress host. WordPress beveelt nog 2 andere webhosts aan, maar je vindt alleen SiteGround terug in dit artikel.

Waarom is dit?  

Bluehost is een WordPress host pionier en was een ontzettend sterke partij. Maar ze zijn kwalitatief gekelderd sinds hun overname door EIG, een gigantisch bedrijf dat kleinere hosting partijen massaal opkoopt, ontdoet van hun supportteams en R&D, en het bespaarde geld vooral pompt in marketing en het uitbetalen van aandeelhouders. 

Dreamhost is uitstekend, maar heeft geen datacenters in Nederland.

SiteGround is een onafhankelijk bedrijf én heeft datacenters in Nederland, plus in 5 andere locaties wereldwijd. Van de officieel door WordPress aanbevolen hosting diensten zijn ze verreweg de beste keuze voor Nederlanders.  

Wij gebruiken SiteGround voor Start24 en zijn zeer tevreden klanten.

Bezoek SiteGround nu of lees onze SiteGround review voor een diepgaandere blik.

Voordelen

 • Geweldige 24/7 WordPress klantenservice, fantastische uptime en bliksemsnelle laadtijden
 • Groeit mee met je behoeften. Toegankelijk voor zowel een “online visitekaartje” als een site met miljoenen bezoekers
 • Officieel door WordPress aanbevolen   

Nadelen

 • Je kunt alleen met credit card betalen

#5 Cloudways – Beste om mee te schalen

Cloudways verschilt nogal van de hosting providers die we hierboven besproken hebben.

Het is niet dat cloud hosting nou zo uniek is. Maar wat wel bijzonder is, is dat deze hosting provider je je hosting pakket precies laat samenstellen aan de hand van je unieke behoeftes: je kunt kiezen uit 5 verschillende cloud providers.

Je kunt je cloud hosting draaien via de Google Cloud, AWS (Amazon Web Services) Digital Ocean, Linode of Vultr infrastructuur. Welke van deze het beste voor jou is, hangt af van je behoeften en hoeveel server resources je nodig hebt.

Dit alles maakt Cloudways minder geschikt voor beginners dan de bovenstaande providers. Je hebt wat kennis nodig van hoe webhosting in elkaar steekt om het meeste uit Cloudways te halen.

Zelfs als je deze kennis hebt is Cloudways overigens niet een logische keuze voor nieuwere websites. Net als met Kinsta is dat een beetje als het schieten met een kanon op een mug: je krijgt veel meer resources dan je nodig hebt.

Als je site echter snel groeit en je makkelijk wilt kunnen opschalen en afschalen, dan is Cloudways een geweldige optie voor je WordPress website. Cloudways bestaat al sinds 2011 en host onderhand meer dan 600.000 WordPress websites.

Bezoek Cloudways nu.

Voordelen

 • Zeer geschikt voor snelgroeiende websites
 • Keuze uit 5 cloud providers
 • Zeer veel waar voor je geld

Nadelen

 • Minder geschikt voor beginners

WordPress hosting vergelijken

Cloud86KinstaHostingerSiteGroundCloudways
WebsiteCloud86.nlKinsta.comHostinger.nlSiteground.comCloudways.com
Prijs vanaf€1,95 p/m$30 p/m€1,95 p/m€3,99 p/m$10 p/m
Gratis domeinJaNeeJaNeeNee
Gratis SSLJaJaJaJaJa
Gratis CDNJaJaJaJaJa
EmailJaNeeJaJaNee
Back-upsIedere 12 uurDagelijksDagelijksDagelijksDagelijks
Support9 tot 524/724/724/724/7
TestomgevingJaJaJaJaJa
Server locatiesNederland27 landen7 landen7 landen18 landen

Managed WordPress hosting uitgelegd

Hieronder ga ik je precies uitleggen wat managed WordPress hosting eigenlijk is en waarom je het wilt gebruiken voor jouw WordPress site.

Het ligt niet aan jou: webhosting is behoorlijk verwarrend 

De webhosting industrie is super verwarrend.

En managed WordPress hosting is dit al helemaal.

Ik kan me voorstellen dat wanneer je een paar uur onderzoek erop hebt zitten, je het speelveld met meer vragen verlaat dan je het betrad. Dit door de tegenstrijdige adviezen, termen en beweringen van zowel blogs als webhosting bedrijven zelf.

Managed WordPress hosting heeft niet een 100% vaste definitie

Het is belangrijk je hier bewust van te zijn:

Managed hosting is niet in een hapklare definitie te vatten. Er is geen objectief vastgestelde checklist wat bepaalt waar het aan moet voldoen.

Je ziet dat sommige blogs het onderscheid maken tussen managed WordPress webhosting, WordPress webhosting en shared hosting. Bij sommige webhosts zelf zie je dit ook.

(Bij shared hosting deel je een server met andere websites en gebruikers.) 

Je zult bijvoorbeeld iets lezen in de trant van, “als je blog echt groot wordt, is het slim over te stappen van shared hosting naar managed WordPress hosting.” 

Als je zoiets leest, krijg je het idee dat shared hosting en managed WordPress hosting verschillende dingen zijn. Maar het zit een beetje anders. Ter illustratie: WP Engine, een premium managed WordPress host, huist het gros van hun klanten op shared webhosting.

Hetzelfde webhosting pakket kan zowel shared hosting als managed WordPress hosting zijn.

Dan zie je nog veel blogs die het onderscheid maken tussen WordPress hosting en managed WordPress hosting. Die stellen dat alleen de allerduurste diensten zoals Kinsta en WP Engine managed WordPress diensten bieden, en dat bijvoorbeeld SiteGround “normale” hosting biedt.

Ook dit is niet helemaal correct.

Een bedrijf als SiteGround biedt grotendeels dezelfde managed WordPress features aan als de echt dure partijen. Maar ze zullen qua technisch support net een stapje minder ver gaan dan de VIP-diensten. Ook zal hun performance bij de instappakketten niet op hetzelfde niveau liggen als bij de luxepaardjes, en zijn de dure partijen net iets beter voor het schalen van hele grote sites.

Beiden categorieën bieden managed WordPress hosting. En een écht goedkope dienst als Hostinger doet dit ook. 

Zie het zo: managed WordPress providers liggen op een spectrum. En sommige bedrijven bieden het met net wat meer bombast dan anderen.    

Dit kun je verwachten bij een goede managed WordPress provider

Als ik managed WordPress hosting in één zin moest samenvatten, zou ik dat als volgt doen:

Managed WordPress hosting stelt je in staat puur te focussen op het design en de content-creatie van je site, de rest wordt geregeld door je host.

Wat dat inhoudt is dat je site sneller draait, de beveiliging grotendeels voor je geregeld wordt, de klantenservice gespecialiseerd is in het WordPress CMS (content management system), en het meeste site- en serveronderhoud voor je wordt gedaan.

Het verschil met “normale” webhosting

 • Managed WordPress hosting is sneller. Zowel op server- als applicatie level past de host allerlei optimalisaties toe. Caching wordt gedaan vanuit de server, in plaats van met plugins op de frontend. De database en PHP worden ook geconfigureerd om zo goed mogelijk met WordPress te werken
 • Betere beveiliging door automatische updates. Door WordPress’ populariteit is het een populair doelwit van hackers. Volgens Sucuri worden 44% van alle succesvolle aanvallen veroorzaakt door achterhaalde WordPress installaties. De rest komt vooral door slecht beveiligde plugins of achterhaalde versies van plugins. Een managed WordPress host zorgt dat je WordPress installatie altijd up-to-date is. Ook zullen ze vaak je plugins automatisch voor je installeren en blokkeren ze de installatie van plugins die een beveiligingsrisico kunnen vormen. Tot slot gebruiken managed WordPress hosts firewalls met zelf opgestelde regels om aanvallen te blokkeren
 • Klantenservice door WordPress experts. De klantenservice van managed WordPress diensten wordt bemand door WordPress experts. Wanneer je tegen een WordPress gerelateerd probleem aanloopt, kunnen ze je hiermee helpen. Dat staat in scherp contrast met goedkopere webhost diensten die niets meer doen dan de servers draaiende te houden
 • Beter onderhoud. Naast dat WordPress automatisch up-to-date blijft, bieden managed WordPress hosts automatische dagelijkse back-ups. Of soms zelfs frequenter dan dat. WordPress wordt automatisch (en op de correcte manier) voor je geïnstalleerd. En je kunt vaak gebruik maken van een testomgeving waar je veranderingen aan je site zelf kunt checken voordat je bezoekers ze kunnen zien

Managed WordPress hosting is duurder dan normale webhosting. Maar de toegevoegde service rechtvaardigt de extra kosten ruimschoots. 

Als je alleen al zelf je WordPress installaties update en de kwaliteit ervan wilt waarborgen, kost dit makkelijk 30 minuten per maand. Als een uur van je tijd €50 per uur waard is, haal je de extra kosten er dus makkelijk uit. En dan hebben we het nog niet over alle andere tijdbesparende voordelen, of de veel kleinere kans dat je site gehacked kan worden.

WordPress support

Hierbij komt dat WordPress gratis en open source is. Er bestaat dus niet zoiets als een WordPress supportteam waar je mee kunt bellen. Problemen zul je in principe zelf moeten oplossen via de WordPress.org fora en documentatie online, of met behulp van een WordPress ontwikkelaar.

Managed WordPress hosting komt het meest in de buurt van iets als WordPress klantenservice, hoewel hier natuurlijk grenzen aanzitten. Ook zitten er gradaties in de kwaliteit van de klantenservice naargelang de prijs van je webhosting dienst. 

Kinsta en WP Engine zullen je WordPress problemen vaak van A-Z voor je oplossen. Met Hostinger hoef je hier niet op te rekenen, en SiteGround slaat de gulden middenweg.

De volgende stap: een WordPress website maken

Moet je nog een WordPress website maken? Dan komt een WordPress handleiding goed van pas. Kijk om te beginnen eens naar deze exemplaren:

Samenvatting: de beste WordPress hosting bedrijven

Hier zijn nogmaals de beste WordPress hosting providers op de markt:

Wat de beste WordPress hosting voor jou is komt aan op je specifieke wensen.

Maar voor de meeste mensen is Cloud86 verreweg de beste keuze. Cloud86 host sites in alle soorten en maten, is betaalbaar en heeft een van de beste support afdelingen binnen de industrie. Ik weet zeker dat ze een WordPress hostingpakket hebben wat perfect is voor jouw site.

SiteGround is een goed alternatief voor als je per se 24/7 klantenservice wilt en veel bezoekers van buiten Nederland wilt aantrekken.Wijzelf gebruiken SiteGround voor Start24 en zijn er ontzettend tevreden mee.

Kinsta is een VIP WordPress host die een volkomen zorgeloze ervaring biedt. Het is een uitstekende keuze voor als je de meest premium ervaring zoekt.

Hostinger is de beste keuze voor als je zo min mogelijk geld wilt uitgeven maar toch een uitstekende, betrouwbare webhosting partij zoekt. De dienst is perfect voor niet-commerciële websites of hobby projecten.

Veel gestelde vragen

Moet ik managed WordPress hosting gebruiken voor een WordPress site?

Absoluut niet. Je kunt WordPress sites prima draaien op het gros van de webhosting diensten. Echter, met managed WordPress hosting krijg je klantenservice van WordPress experts, automatische updates en servers die voor WordPress zijn geoptimaliseerd. Dit kost meer, maar je krijgt hier een zorgeloze ervaring voor terug.


Is voor Nederlandse sites een Nederlandse WordPress host het beste?

De meeste internationale webhosting diensten hebben datacenters in Nederland. Nederland heeft binnen Europa de meeste directe verbindingen met de Verenigde Staten via trans-Atlantische zeekabels. Ook maakt ons koele klimaat en focus op duurzame energie Nederland aantrekkelijk voor internationale partijen.

Voor goede prestaties heb je daarom zeker niet per se een Nederlandse host nodig. Sterker nog, veel internationale webhosting diensten zullen betere performance en klantenservice bieden dan wat je in Nederland krijgt.


Wat is de beste Nederlandse WordPress host?

De beste Nederlandse WordPress host is Cloud86. Dit is een speler die zich prima kan meten met de internationale partijen. Ze zijn nieuw, maar hebben een team dat al sinds 2003 actief is binnen de hosting industrie.


Zijn er nog meer WordPress hosting diensten die niet in deze lijst staan?

Jazeker, er zijn letterlijk tientallen WordPress hosting diensten die je niet in deze gids terugvindt. We hebben elke belangrijke WordPress host op de markt grondig onderzocht. Uiteindelijk zaten er veel goede partijen tussen, maar de bovenstaande vinden wij de beste.

De providers op onze lijst bieden de beste prijs-kwaliteit verhouding. En of je zoekt naar een budget-optie, iets heel luxe, of iets daartussenin, je zult het vinden in deze gids. 


Wat is het verschil tussen WordPress hosting en shared hosting?

Shared hosting betekent dat je een server deelt met andere websites, managed WordPress hosting verwijst naar een WordPress conciërgedienst. Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Bijvoorbeeld, het gros van WP Engine’s klanten wordt gehost op hun shared webhosting pakketten. En WP Engine is een van de duurste WordPress hosting provers die er is.

Shared webhosting die niet valt onder WordPress hosting is zal minder kosten, maar WordPress sites zullen er ook minder goed op draaien. Ook zul je meestal te maken krijgen met een stuk minder goede klantenservice.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *