De 3 beste groene hosting providers van 2022

Het internet heeft een gigantische impact op het klimaat. Datacentrums (die servers huisvesten) zijn verantwoordelijk voor 3,7% van alle CO2-uitstoot wereldwijd. Dat is meer dan de complete luchtvaartindustrie.

Een gemiddelde website met 10.000 bezoekers per maand is verantwoordelijk voor pak en beet even veel CO2 uitstoot als 8.000 km in een auto rijden. Oef!  

Als je je steentje bij wilt dragen aan het klimaat via webhosting dan moet je kijken naar een provider die duurzaamheid omarmt. Tegelijkertijd moet de hosting wel van goede kwaliteit zijn: je hebt weinig aan groene hosting die een belabberde service biedt.

Daarom hou ik ook rekening met factoren als SSL-certificaten, backup mogelijkheden, performance (snelheid en uptime), klantenservice, schijfruimte en kosten.

Hieronder vind je de beste groene hosting van dit moment.

De beste groene hosting van 2021

 • GreenGeeks – Steekt 300% van gebruikte energie terug in groene stroom
 • Kinsta – VIP WordPress hosting die draait op het CO2 neutrale Google Cloud platform
 • SiteGround – Goede allround webhost ondersteunt door Google Cloud

GreenGeeks – Steekt 300% van gebruikte energie terug in groene stroom

Binnen de hosting industrie ga je het niet groener krijgen dan GreenGeeks. In hun eigen woorden:

“For every amperage we pull from the grid, we match 3 times that in the form of renewable energy via Bonneville Environmental Foundation. We will also plant one tree for every hosting account that we provision on our hosting platform.”

Hoewel een CO2 neutrale aanpak niet ongebruikelijk is binnen de hosting industrie, is het tot driemaal toe compenseren van CO2 uitstoot dit wel. Daarbij is het prettig om te weten dat wanneer je een hosting abonnement afsluit bij GreenGeeks de wereld een boom rijker wordt.

Met andere woorden: als je een GreenGeeks klant wordt, heeft dit een zeer minimale negatieve impact op het klimaat.

GreenGeeks groene hosting website

Maar hoe zit het met de kwaliteit van GreenGeeks als hosting provider? Gelukkig erg goed. Sterker nog, volgens ons is GreenGeeks een van de beste hosting providers van het moment.

Ze bieden shared, reseller en managed VPS hosting aan. Hun shared plannen zijn de beste oplossing voor de meeste websites. Deze beginnen vanaf $2,49 per maand (instaptarief, na verlenging wordt het $10,95 per maand).

Voor dit bedrag krijg je:

 • Eén website installatie
 • 50 GB harde schijfruimte
 • 50 email accounts
 • Een gratis SSL-certificaat
 • Een gratis domeinnaam voor het eerste jaar
 • Dagelijkse backups
 • Managed WordPress functionaliteit

Dit is een uitstekende deal.

En ondanks dat GreenGeeks een Amerikaans bedrijf is, heeft het datacentrums over de hele wereld, waaronder in Nederland. Dat maakt deze provider prima geschikt voor Nederland-georiënteerde websites.

Verder heeft GreenGeeks 24/7 klantenservice die bereikbaar is via live chat en telefoon.

Ook krijg je een niet-goed-geld-terug garantie van 30 dagen, en hebben ze een gratis verhuisservice mocht je je website al ergens anders ondergebracht hebben.

Meer over GreenGeeks

Bezoek GreenGeeks      Lees onze GreenGeeks review 

Kinsta – VIP WordPress hosting die draait op het CO2 neutrale Google Cloud

Kinsta maakt gebruik van het Google Cloud platform. Daarnaast wordt hun infrastructuur ondersteunt door Cloudflare. Dit betekent dat Kinsta websites worden aangedreven door 100% duurzame energie.

Daarbij probeert Kinsta naar eigen zeggen hun CO2 uitstoot zoveel mogelijk binnen de perken te houden in hun algehele bedrijfsvoering.

Gelukkig behoort Kinsta ook nog eens tot de beste WordPress hosting van Nederland. Je kunt op Kinsta enkel WordPress websites draaien. Het voordeel hiervan is dat hun volledige infrastructuur gebouwd is rondom WordPress. Van hun dashboard tot hun server instellingen: alles is zo ingericht dat WordPress websites optimaal presteren op Kinsta.  

Kinsta is een internationale hosting dienst maar ze bieden ook Nederlandse klantenservice aan (bereikbaar binnen kantooruren). Hun Engelstalige klantenservice kun je 24/7 bereiken.

De keerzijde van deze provider? Je betaalt er een flinke duit voor. Hoewel je kunt rekenen op onverslaanbare hosting performance, is de dienst complete overkill voor gloednieuwe websites.

Ik zou Kinsta alleen overwegen voor groeiende, gevestigde websites die de allerbeste performance nodig hebben.

Meer over Kinsta

Bezoek Kinsta      Lees onze Kinsta review

SiteGround – Goede allround webhost ondersteunt door Google Cloud

SiteGround is een van de bekendste en populairste hosting diensten van het moment. Hiernaast zetten ze zich actief in voor het klimaat. SiteGround draait sinds 2020 op het Google Cloud platform en gebruikt daarmee voor 100% duurzame energie.

Ook werken ze hard aan het zoveel mogelijk halen uit hun technologie en proberen ze het resource gebruik van hun klanten zo efficiënt mogelijk te maken. Hoe beter de optimalisatie hiervan, hoe minder energie en resources ze vergen. Dit maakt de websites van hun klanten “groener” dankzij software innovaties.

Een concreet voorbeeld hiervan is SiteGround’s Ultrafast PHP technologie. Dit kan website performance met 30% verbeteren, waardoor het naar verhouding minder energie gebruikt. Verder werkt SiteGround hard aan het optimaliseren van hun interne operaties. Bijvoorbeeld, backups draaien op momenten dat de servers relatief weinig belast worden.

SiteGround is hiernaast een uitstekende allrounder op hosting gebied. Hun pakketten zijn vrij aantrekkelijk geprijsd en zeer snel. Daarnaast biedt SiteGround 24/7 klantenservice.

Ook biedt SiteGround interessante extraatjes zoals hun SG Optimizer plugin om je site sneller te laten laden. Een soortgelijke plugin van een derde partij zoals WPRocket kost je al gauw 50 euro per jaar.   

Meer over SiteGround

Bezoek SiteGround      Lees onze SiteGround review

De impact van het internet op het klimaat

De gehele internetindustrie verbruikt gigantische hoeveelheden energie. Het internet bestaat bij de gratie van datacentrums die miljoenen servers (krachtige computers die 24/7 met internet verbonden staan) huisvesten.  

Deze servers consumeren ontzettend veel energie en om ervoor te zorgen dat ze niet oververhit raken en uitvallen, worden ze continue gekoeld door gigantische airco systemen. Maar liefst 40% van alle energie die wordt gebruikt om het internet te laten draaien wordt gebruikt om te voorkomen dat de servers oververhit raken.

Datacentrums over de hele wereld halen hun energie uit de energievoorziening die tot hun beschikking is. Echter, de meeste van deze voorzieningen zijn vervuilend.

Vandaag de dag zijn er 8 miljoen datacentrums wereldwijd. 16 keer zo veel als in 2012, toen er nog maar 500.000 waren.

Simpel gezegd: het internet is momenteel de snelst groeiende vervuilende industrie. Op het huidige tempo gaat iedere huidige industrie erdoor overtroffen worden. Naar schatting is het internet verantwoordelijk voor 3,7% van de wereldwijde CO2 uitstoot.

In 2025 zou dit al twee keer zoveel kunnen zijn, en tegen 2040 zou het percentage op 14% kunnen liggen.  

Dit is waarom steeds meer individuen en bedrijven kiezen voor duurzame, groene webhosting.  

Conclusie

Voor wie graag groene hosting wil gebruiken zijn er meer dan genoeg goede oplossingen. Veel hosting bedrijven onderkennen het probleem en zijn proactief bezig om zoveel mogelijk gebruik te maken van groene energie.

Echter, je hebt uiteindelijk niks aan een duurzame hosting provider die een waardeloze dienst aflevert. Je hebt een balans nodig tussen duurzaamheid en kwaliteit.   

Hier zijn nogmaals beste groene hosting providers:

 • GreenGeeks – Steekt 300% van gebruikte energie terug in groene stroom
 • Kinsta – VIP WordPress hosting die draait op het CO2 neutrale Google Cloud platform
 • SiteGround – Goede allround webhost ondersteunt door Google Cloud

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *