De beste cloud hosting van 2022

Beste cloud hosting Nederland

Heb je weinig tijd en wil je het antwoord direct hebben? De beste cloud hosting voor de meeste mensen is Cloudways.

Zodra je website 10 duizenden bezoekers per maand naar je site trekt, begin je je shared hosting pakket te ontgroeien. De vraag wordt dan wat voor soort hosting je dan nodig hebt.

Enter: cloud hosting.

Dit type hosting heeft een aantal significante voordelen ten opzichte van shared hosting of een VPS. Wanneer met deze types hosting een server offline gaat, gaat je site offline. Wanneer een cloud hosting server daarentegen offline gaat, springen andere servers in de bres.

Dit maakt cloud hosting een zeer betrouwbare vorm van hosting. Daarbij biedt het een uitstekende balans tussen performance, gebruiksgemak en betaalbaarheid.

Met cloud hosting is je website verspreid over meerdere servers, in plaats van dat hij zich op slechts één server bevindt. Je kunt de cloud voorstellen als een web van verschillende computers die allemaal met elkaar verbonden zijn. Zodra meer computers worden toegevoegd aan het netwerk, wordt de cloud sterker en robuuster. Als er één server offline gaat is dit geen probleem. Je website kan gebruik maken van de andere servers binnen de cloud.

Cloud hosting is een stuk krachtiger dan shared hosting, maar is (bijna) net zo eenvoudig te gebruiken voor non-techneuten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld dedicated hosting, heb je voor het gebruik van cloud hosting geen enkele technische kennis nodig.   

Wil je meer weten over dit type hosting, dan ben je hier aan het juiste adres. Ik ga je precies uitleggen wat cloud hosting is, hoe het werkt en wat vandaag de dag de beste cloud hosting providers zijn voor gebruikers in Nederland.

Allereerst, laten we gaan kijken naar de beste cloud hosting diensten van 2022.

Beste cloud hosting van 2022

Hieronder gaan we uitgebreider naar deze 3 diensten kijken.

CloudWays heeft een unieke manier waarop ze webhosting aanbieden.

De provider werkt met vijf verschillende cloud providers: Google Cloud, Amazon Web Services (AWS), DigitalOcean, Linode en Vultr. Deze providers bieden de infrastructuur, maar CloudWays zet de hosting voor je op. Ze bieden dus een volledige managed hosting oplossing aan, terwijl ze je tegelijkertijd zeer veel flexibiliteit geven.

Het platform laat je je cloud servers instellen vanuit 25 verschillende locaties wereldwijd, en je kunt zelf de regio en stad kiezen. De dienst ondersteunt naast WordPress ook Magento, PHP, Joomla, Drupal, Laravel, en nog een stel open source tools.

CloudWays is beschikbaar vanaf slechts $10 per maand. Dit pakket biedt vrij bescheiden specificaties: 1GB RAM, een processor met 1 core en 1 terabyte bandbreedte. Maar hiermee krijg je wel cloud hosting die minder kost dan veel shared webhosting pakketten.

Hun meest populaire pakket kost $42 per maand en dit biedt 4GB RAM, een processor met 2 cores en 4 terabyte bandbreedte – hiermee kun je hele serieuze sites draaien (denk, 100 duizenden bezoekers per maand verspreid over meerdere continenten). Dit is een fantastische deal.

CloudWays is een zeer populaire webhost. Maar het is net iets minder toegankelijk dan een dienst als SiteGround (die ik hieronder bespreek). Je moet net iets technischer onderlegd zijn om het meeste uit de service te halen. Het begint al met dat je eerst moet uitvogelen wat de beste cloud provider voor jou is. En ondanks dat hun prijsvoering zeer aantrekkelijk is, is het in het begin wel ietwat verwarrend.

Niettemin is CloudWays al met al een geweldige dienst die zich met hun unieke aanpak duidelijk onderscheidt van de concurrentie.

Meer over Cloudways

Bezoek Cloudways      Lees onze Cloudways review 

SiteGround is een van onze favoriete web hosts. Een van de dingen die SiteGround zo goed maakt is hun veelzijdigheid. Voor beginnende websites bieden ze een stel uitstekende shared hosting pakketten, maar zodra je deze ontgroeit wacht hun cloud hosting op je. Het is niet voor niks dat je onder SiteGround’s klanten bloggers ziet met een paar 1000 bezoekers per maand, terwijl ze ook worden gebruikt door mega-websites met miljoenen maandelijkse page views.

SiteGround’s cloud hosting pakketten variëren in kosten van €80 (Just Start) tot €320 (Super Power) per maand. Met hun goedkoopste pakket krijg je toegang tot 4 CPU cores, 8 GB geheugen, 40 GB SSD opslagruimte en 5 terabyte aan data transfer. Aan de andere kant van het prijsspectrum krijg je 16 CPU cores, 20 GB geheugen, 160 GB SSD opslagruimte en 5 tera byte aan data transfer.

SiteGround: de beste cloud hosting.

Met dergelijke specificaties kun je met gemak websites draaien die honderdduizenden bezoekers per maand trekken. Zeker ook omdat SiteGround draait via het Google Cloud platform, want inhoudt dat ze van Google’s server infrastructuur gebruik maken.

SiteGround’s cloud hosting is een fully managed service. Dit betekent dat SiteGround’s medewerkers de IT-zijde van je hosting volledig op zich nemen. Daarbij komt dat ze je hosting veilig houden door het te beschermen tegen hacks, spam en kwaadaardig bot verkeer.

Dit is ideaal voor als je niet verschrikkelijk technisch bent ingesteld, maar wel hoogwaardige hosting verwacht die een site met significante bezoekersaantallen perfect laat draaien.

In de SiteGround dashboard kun je met één klik op de knop extra RAM en CPU toevoegen. Daarbij kun je ook hun auto-schaal optie gebruiken. Dit voegt automatisch meer resources toevoegt wanneer de bezoekersaantallen van je site onverwacht omhoog schieten.

Is SiteGround de perfecte cloud hosting oplossing? Nee. SiteGround’s cloud hosting pakketten zijn aan de prijzige kant. Mogelijk nét iets te duur voor wat je ervoor krijgt. Dat gezegd hebbende biedt de dienst wel volledige peace of mind. Niet alleen wat betreft hun performance, maar ook vanwege hun beroemde klantenservice. Van alle hosting diensten die ik heb gebruikt en getest, staat SiteGround’s klantenservice nog steeds met stip bovenaan.

Hierom staat SiteGround nummer 2 op onze lijst van beste cloud hosting diensten.  

Meer over SiteGround

Bezoek SiteGround      Lees onze SiteGround review

Hostinger is een enigma binnen de hosting industrie. Het bedrijf biedt hosting aan voor absurd lage kosten, maar de kwaliteit van hun diensten leidt er niet onder.

De vraag is hoe lang dit beklijfd, maar de afgelopen jaren is Hostinger een web host gebleken die echt belachelijk veel waar voor je geld biedt.

Op het moment kost Hostinger’s goedkoopste cloud hosting pakket €9,99 per maand.

Hostinger cloud hosting kosten

Weliswaar kost dit na verlenging €16,99, maar dit is nog steeds een prikkie.

Wat ook erg indrukwekkend is dat je met Hostinger een dedicated IP-adres krijgt. Dit is iets wat hen onderscheid van veel andere diensten.

Zoals altijd geldt ook hier, what you pay for is what you get. Hostinger gaat je niet dezelfde kwaliteit bieden als de meeste duurdere diensten. Zo draaien Hostinger’s Startup en Business cloud hosting pakketten op hardware die van minder goede kwaliteit is dan die van veel van haar concurrenten.

Nu moet ik erbij zeggen dat hun duurste pakket, Cloud Global, wél fantastische specificaties heeft. Dit draait namelijk op het Google Cloud platform.

De klantenservice van Hostiger is net een tikkeltje minder goed dan die van een dienst als SiteGround. De wachttijden zijn langer en hun medewerkers zijn net wat minder technisch onderlegt, gemiddeld genomen.   

Wat mij betreft is Hostinger’s cloud pakket de beste oplossing voor snelgroeiende sites waar niet veel geld mee gemoeid gaan. Denk hier aan een informatieve website die weinig of geen inkomsten genereert.

Voor business websites waar geld wel een grote rol speelt, zou ik eerder kiezen voor SiteGround of CloudWays.

Meer over Hostinger

Bezoek Hostinger      Lees onze Hostinger review

Hoe werkt cloud hosting?

Wanneer mensen denken aan “de cloud” denken ze meestal aan het opslaan van hun bestanden via Dropbox of Google Drive. Dit is wezenlijk verschillend van deze bestanden lokaal opslaan op je eigen computer of telefoon.

Cloud hosting kun je hiermee vergelijken omdat je website zich niet op een enkele fysieke locatie bevindt. In plaats daarvan is je site uitgespreid over een groot aantal virtuele servers in “de cloud.” In plaats van het gebruik maken van een enkele server, leunt je website met cloud hosting op een compleet server netwerk. Dat betekent dat wanneer een server uitvalt, een andere server de taken van deze server overneemt waardoor de boel draaiende blijft.

Stel je de cloud voor als een web van verschillende computers die allemaal aan elkaar verbonden zijn. Zodra meer machines met dit netwerk verbonden raken, worden er meer resources aan het netwerk toegevoegd.

Met cloud hosting krijg je toegang tot een deel van een zogenaamd “cloud cluster.” Dit in tegenstelling tot traditionele hosting, waar je of een deel van een server toegewezen krijgt, of een enkele server voor jezelf krijgt.

Met cloud hosting deel je dus met andere websites de resources van meerdere servers.

Wat zijn de voordelen van cloud hosting?

Nu je weet hoe cloud hosting in grote lijnen werkt, ga ik de voordelen van deze technologie opsommen.

Een paar hiervan zijn al aan bod gekomen in dit artikel, maar hier heb je het volledige overzicht:

  • Performance. Cloud technologie draait om het balanceren van resources. Je data is verspreid over een netwerk van virtuele servers, in plaats van dat het allemaal op een enkele fysieke server staat. Hierdoor krijg je toegang tot alle resources die je nodig hebt. Ook wanneer je site een sterke stoot aan bezoekers krijgt, zonder dat dit tot snelheidsverlies leidt
  • Schaalbaarheid. Dit is het meest aantrekkelijke aspect van cloud hosting. Je hebt toegang tot extra resources 24/7, afhankelijk van je benodigdheden. Wanneer je behoefte hebt aan een extra CPU core of meer geheugen, kun je dit met paar klikken in je hosting dashboard aanvragen en direct gebruiken
  • Uptime. Een site die offline is, is de grootste nachtmerrie van iedere webmaster. Wanneer je website op een enkele server staat, en deze gaat offline, dan ben je het haasje. Je site is niet meer te bezoeken. Met cloud hosting is je site echter uitgesmeerd over vele servers. Gaat er een van deze servers offline, dan heeft dat geen impact op je uptime dankzij de andere servers die rustig door blijven ronken
  • Beveiliging. Cloud hosting is over het algemeen beter beveiligd dan shared hosting. Websites die op cloud hosting draaien zijn groter en waardevoller dan sites op shared hosting. Het gevolg is dat hosting providers meer investeren in de beveiliging van cloud hosting. Daarbij is een site die op vele servers staat lastiger te hacken dan een site die op slechts één server staat
  • Hosting met maatwerk. Met cloud hosting heb je een stuk meer invloed over je hosting instellingen. Je kunt je platform helemaal naar je eigen smaak optimaliseren. Dat gezegd hebbende, goede cloud hosting providers bieden ook oplossingen aan die fully managed zijn. Ideaal voor als je zo min mogelijk tijd aan je hosting wenst te besteden
  • Flexibele kosten. Met VPS en shared hosting heb je meestal dezelfde vaste kosten, ongeacht hoeveel je deze diensten benut. Met cloud hosting kun je een stuk eenvoudiger de boel op- en afschalen, wat veel meer controle over je maandelijkse hosting kosten geeft

Voor welk type websites is cloud hosting geschikt?

Voor kleine websites die niet in een sterk groei traject zitten, is cloud hosting volstrekt overbodig. Blijf in dat geval vooral gebruik maken van een shared hosting pakket.

De service wordt pas interessant op het moment dat je website significante bezoekersaantallen begint aan te trekken (denk aan 50.000 maandelijkse bezoekers of meer).

En voorzie je de komende jaren onverwachte enorme bezoekersaantallen naar je site komen? Dan is cloud hosting zeker de ideale oplossing voor je. Je kunt deze bezoekersaantallen opvangen zonder site vertraging vanwege de server resources die je eenvoudig op kunt schalen.

Je kunt in plaats van cloud hosting ook een VPS (Virtual Private Server) overwegen, wat ook door veel grotere websites gebruikt wordt.

Maar aan het gebruik van dit type hosting kleven een aantal keerzijden. Een hiervan is het gebrek aan schaalbaarheid: je zit vast een bepaald aantal server resources. Dit zorgt ook dat je kosten uiteindelijk hoger kunnen uitvallen. Daarnaast is een VPS kwetsbaarder dan cloud hosting. Bijvoorbeeld een DDoS (Distributed Denial of Service) aanval kan de hele server onderuithalen en daarmee je website.

Dit geldt ook voor iets van een minder agressieve aard, zoals bezoekersaantallen waar de server niet de benodigde resources voor heeft.

Het is nooit prettig wanneer je site offline gaat. Maar wanneer je website dusdanig groot is dat je shared hosting ontgroeid bent, kan offline gaan een regelrechte ramp voor je business zijn.

Cloud hosting is een kost effectieve hosting oplossing voor grotere sites die peace of mind biedt.

Afsluitend

Is je site sterk aan het groeien, dan is cloud hosting de ideale oplossing. Het gebruik ervan vereist geen technische kennis en je kunt je hosting resources gemakkelijk op en af schalen naargelang je behoeftes. Daarbij is cloud hosting zeer veilig en stabiel: door het netwerk van servers is de kans dat je site offline gaat minimaal.

Wat exact de beste cloud hosting provider voor jou is hangt af van je behoeftes. Voor de meeste mensen echter raden we Cloudways aan. Deze provider specialiseert zich in cloud hosting (ze bieden geen andere hosting types aan) en met al hun cloud hosting partners waar ze mee werken ga je er sowieso een vinden die geschikt is voor jouw project.

Hier vind je nogmaals een overzicht van onze favoriete cloud hosting diensten:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *