De beste VPS hosting van 2022

VPS hosting is een logische vervolgstap voor wanneer je shared hosting ontgroeid bent.

Dit type hosting biedt veel van de voordelen die gepaard gaan met het hebben van je eigen server, maar kost stukken minder.

Het probleem:

Er zijn honderden, zo niet duizenden hosting providers die VPS hosting aanbieden. Hoe scheid je in vredesnaam het kaf van het koren, en hoe vind je de juiste VPS dienst voor jouw site?

VPS staat voor “Virtual Private Server.”

Net als met shared hosting deel je nog steeds een server met andere websites. Het zijn er echter een stuk minder.

Het grootste verschil met shared hosting is echter dat een VPS de ervaring van dedicated hosting (waarbij je een eigen server hebt) simuleert. Je hostingprovider installeert een virtuele laag boven op het besturingssysteem van de server via virtualisatietechnologie. Door de server op te delen in afzonderlijke stukken met virtuele muren, kan elke gebruiker zijn eigen besturingssysteem en software installeren.

Omdat een VPS je bestanden op besturingssysteem-niveau scheidt van andere gebruikers, is het echt een privéserver. Dit leidt ertoe dat je website zich in een veilige container bevindt met gegarandeerde server resources. Denk aan CPU-kernen, geheugen, schijfruimte, etc. In andere woorden, je hoeft geen resources met andere websites te delen.

Maak je geen zorgen, want ik heb grondig onderzoek gedaan naar wat de beste webhosting diensten voor gebruikers in Nederland zijn. Hierbij heb ik ook hun VPS aanbod uitgebreid onderzocht.

Ik heb hun VPS hosting beoordeeld aan de hand van performance (snelheid en uptime), prijs en klantenservice.

Dit zijn de 3 beste VPS hosting diensten van 2022

 • Cloud86 – Geweldige prestaties en van Nederlandse makelij
 • Hostinger – Beste budget VPS voor lichtere websites
 • GreenGeeks – Beste duurzame VPS

Hieronder kun je lezen waarom deze providers exact de beste VPS hosting diensten van het moment zijn.

Ik ga de sterke punten van deze hosting providers opsommen, maar laat je ook weten waar ze tekort schieten. Dit gaat het kiezen van de beste VPS hosting voor jouw site een stuk eenvoudiger maken.  

Laten we beginnen.

Cloud86 is een nieuwe Nederlandse hostingpartij. Maar het is ze gelukt binnen zeer korte tijd een laaiend enthousiaste user base op te bouwen.

Google reviews van Cloud86

Deze populariteit is niet verwonderlijk. In tegenstelling tot veel andere Nederlandse webhosts biedt Cloud86 uitstekende performance (snelle websites met veel uptime) en geweldige klantenservice (met medewerkers die de materie echt begrijpen).

Echt verbazingwekkend is dit niet. Cloud86 staat onder leiding van het voormalige team van SoHosted, een van de grootste hosting providers van Nederland.

Cloud86 vliegt VPS hosting op een unieke manier aan. Om te beginnen heb je niet de keuze uit meerdere pakketten, maar heb je één pakket (“FlexVPS SSD”) dat je kunt uitbreiden met zogenaamde VPS blocks. Zo’n block kan bestaan uit RAM geheugen, een CPU core, SSD opslagruimte of diverse add-ons.

VPS samenstellen met Cloud86

Je kunt deze onderdelen los van elkaar bestellen, waardoor je de server precies op maat kan maken voor jouw site. Hierdoor betaal je dus niet voor resources die je niet gebruikt en bespaar je uiteindelijk kosten.

Wat me ook erg aanspreekt aan Cloud86’s VPS hosting is dat ze hun backups veel serieuzer nemen van de gemiddelde webhost. Ze maken ieder uur een backup van je site die wordt opgeslagen op een extern datacentrum (naast de backups die ze maken op een eigen datacentra). Dus wat er ook gebeurt, je data zal altijd veilig zijn.  

Een groot voordeel aan Cloud86 is dat je standaard een maandcontract afsluit in plaats van een jaarcontract (of meerjarig contract). Dit is een unicum binnen de hostingindustrie. Hoewel veel providers de mogelijkheid bieden een maandcontract af te sluiten, doen ze dit alleen als je bereid bent exorbitante bedragen te betalen. Cloud86 daarentegen laat je een maandcontract afsluiten tegen een eerlijke prijs.

Voordat je met Cloud86 in zee gaat, denk wel aan het volgende:

 • Het bedrijf heeft alleen servers in Nederland (Groningen om precies te zijn). Verwacht je veel buitenlandse bezoekers aan te gaan trekken? Kies dan voor een internationale webhost
 • De klantenservice van Cloud86 is enkel bereikbaar op doordeweekse dagen tot 17:00. Dit is gebruikelijk voor Nederlandse hostingbedrijven. Als je 24/7 klantenservice wilt, dan doe je er eveneens beter aan voor een internationale webhost te kiezen  

Als bovenstaande keerzijden niet relevant voor je, dan is er geen enkele reden om niet voor Cloud86 te kiezen.

Lees hier onze volledige Cloud86 review

Is er een webhosting provider die meer waar voor je geld biedt dan Hostinger? Waarschijnlijk niet.

Het in Litouwen bevestigde bedrijf biedt uitstekende hosting voor zéér weinig geld. Hun VPS hosting begint al vanaf €3,95 per maand (€11,65 na verlenging). Inderdaad, dat kost minder dan de shared hosting pakketten van de meeste hosting providers.

Voor dit geld krijg je nog steeds behoorlijke specificaties: 1 GB RAM, 20 GB SSD-schijfruimte en 1 TB bandbreedte.

Daarbij komt dat je ook full root access tot de server krijgt.

Meestal zie je dat bij spotgoedkope hosting de kwaliteit van de dienst in het geding komt. Hostinger is wat dat betreft een enigma: ze weten nog steeds een uitstekende dienst te leveren.

In totaal biedt Hostinger 6 VPS-pakketten aan.

Overzicht van Hostinger VPS hosting pakketten

Je ziet dat zelfs het zwaarste pakket hier nog een zacht prijsje heeft.

Zijn er ook redenen om Hostinger niet te kiezen? Jawel, want zoiets als de perfecte hostingdienst bestaat niet. Zo is Hostinger’s klantenservice net een tikkeltje minder gepolijst dan die van meer premium diensten. Hun werknemers zijn zeer behulpzaam, maar zijn technisch een slagje minder bekwaam dan bij duurdere partijen.

Daarbij ligt Hostinger’s uptime net iets lager dan je misschien wilt, met een gemiddelde uptime van 99,97%.

Wat mij betreft maakt dit Hostinger minder geschikt voor sites die veel geld in het laatje moeten brengen, zoals ecommerce shops. Bij dit soort sites verwacht je de hoogste mogelijke uptime en vlekkeloze klantenservice.

Voor alle andere sites is Hostinger echter een uitstekende optie.

Lees hier onze volledige Hostinger review.

Duurzaamheid is iets wat je wellicht niet direct associeert met webhosting.

Maar als je kijkt naar onderzoek van het Web Neutral Project, dan zie je dat het internet verantwoordelijk is voor 10% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Het klinkt ongeloofwaardig, maar het internet stoot meer CO2 uit dan de luchtvaartindustrie.

GreenGeeks wil hier iets aan doen. Voor alle energie die deze webhosting provider consumeert, steken ze een drievoud terug in windenergie via de Bonneville Environmental Foundation.

Maar gelukkig heeft dit geen negatieve impact op de kwaliteit van hun hosting, die uitstekend is. Het is bedrijf is Amerikaans (je zult hun prijzen alleen in dollars vinden op hun site), maar heeft ook servers in Amsterdam. Je kunt hun hosting als Nederlander dus zonder problemen gebruiken.

GreenGeeks biedt 3 verschillende VPS pakketten aan.

GreenGeeks VPS hosting

Het goedkoopste pakket kost $39,95 per maand en het duurste kost $109,95 per maand. Kijkende naar de specificaties, biedt elke pakket waar voor je geld, hoewel je met de andere opties op deze lijst goedkoper uit zult zijn.

Ik ben een groot liefhebber van GreenGeek’s klantenservice. Hun klantenservice is snel. Denk hier aan een wachttijd van niet meer dan een minuut. Daarbij zijn hun medewerkers zeer ervaren en kundig.

Wil je dat je business zo duurzaam mogelijk opereert, dan is groene hosting hier een belangrijke factor. GreenGeeks is in dat geval je beste optie.

Lees hier onze volledige GreenGeeks review.

Wat verwachten we van een goede VPS?

Bij het kiezen van deze diensten hebben we gekeken naar de volgende aspecten:

 • Servers van hoge kwaliteit. Sommige hosting diensten gebruiken decennia oude servers. Dat wil je niet hebben. De hostingdiensten die wij je aanbevelen gebruiken moderne servers in goed onderhouden datacentra
 • Ruime resources. Een VPS beslaat een partitie van een server waar alleen jij toegang tot hebt. Laat een host te veel websites hun eigen stukje server krijgen, dan heb je er nog steeds niks aan. De hosting providers in ons overzicht bieden genoeg opslagruimte, CPU kracht en RAM
 • Schaalbaarheid. Wanneer je een VPS gebruikt, dan wil je deze eenvoudig kunnen opschalen voor wanneer je site groeit. Je verwacht dus genoeg verschillende VPS pakketten, of in het geval van Cloud86, upgrade opties voor hun enkele pakket
 • Ondersteuning. Een VPS is lastiger op te zetten dan shared hosting. Je hebt er enige technische kennis voor nodig. Hierom je het belangrijk dat je host goede ondersteuning biedt
 • Kosten. We hebben gekeken naar webhosts die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden. Je hebt niks aan een VPS hosting provider die spotgoedkoop is maar een kwakkelende dienst levert, of omgekeerd aan een VPS die een rib uit je lijf kost maar niet veel waar voor je geld biedt

Voor welke websites is VPS hosting geschikt?

Het is slim om een VPS te gebruiken vanaf pak en beet 50.000 maandelijkse bezoekers. Dit is echter niet een exacte wetenschap: voor bijvoorbeeld ecommerce sites die veel resources gebruiken kan het logisch zijn om shared hosting al veel eerder aan de kant te zetten.

Hou goed de performance van je website in de gaten en bepaal voor jezelf of je het nog acceptabel vindt. Wanneer het voor je gevoel begint te wringen met shared hosting, is het verstandig over te stappen naar een VPS.

Sommige mensen slaan shared hosting zelfs helemaal over en zetten direct een goedkope VPS op.

Bedenk, voor het opzetten van een VPS heb je meer technische kennis nodig dan voor het opzetten van cloud hosting. Cloud hosting is ook een zeer geschikte optie voor websites die shared webhosting ontgroeid zijn. Dus bekijk ons artikel hierover eerst om te kijken of dit type hosting niet beter bij jouw wensen aansluit.

Afsluitend

Hier vind je nogmaals de beste VPS hosting van 2021:

 • Cloud86 – Geweldige prestaties en van Nederlandse makelij
 • Hostinger – Beste budget VPS voor lichtere websites
 • GreenGeeks – Beste duurzame VPS

Cloud86 zal voor de meeste mensen de beste optie zijn. Het is een Nederlandse dienst die bekend staat om hun geweldige performance. Hun VPS aanbod is uniek omdat ze je zelf een server kan laten samenstellen, in plaats van je te laten kiezen uit een aantal door hen opgestelde pakketten.

Hostinger is een perfecte keuze voor lichtere websites waarbij niet extreem veel op het spel staat. Je kunt een VPS opzetten bij Hostinger voor enkele euro’s per maand, wat een ontzettend goede deal is.

GreenGeeks biedt de meest duurzame hosting op de markt aan. Hun VPS aanbod is uitstekend en sluit prima aan bij een groot aantal websites.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *