Goedkope webhosting: hosting onder €3 per maand (2023)

goedkope webhosting

Wil je direct het antwoord hebben? De beste goedkope hosting voor de meeste mensen is Cloud86. Cloud86 is ontzettend snel, biedt uitstekende uptime en heeft een telefonisch te bereiken support team.

Veel goedkope webhosters bieden een belabberde dienstverlening. Onbereikbare klantenservice, trage laadtijden, veel downtime… Daarom ben ik ben op onderzoek gegaan om goedkope hosting te vinden die nog steeds van hoge kwaliteit is.

Kun je goedkopere hosting vinden dan de opties die je hieronder gaat zien? Absoluut. Maar meestal zullen die partijen zo slecht zijn dat je op een gegeven moment je laptop uit het raam wilt gooien. 

De webhosting diensten in dit artikel dichten de kloof tussen betaalbaarheid en kwaliteit.

Verder ga ik ga je vertellen wat je moet doen om het beste tarief te krijgen, vertel ik je waar je op moet letten bij goedkope webhosting, en behandel ik onderaan veel gestelde vragen over goedkope hosting.

De beste goedkope hosting van 2023

 1. Cloud86 – €1,95 per maand (instaptarief voor 1 jaar)
 2. Hostinger – €1,49 per maand (als je 4 jaar vooruitbetaalt)
 3. Mijn.host – €1,99 per maand (instaptarief voor 1 jaar)
 4. GreenGeeks – €2,40 per maand (als je 3 jaar vooruitbetaalt)
 5. SiteGround – €2,99 per maand (instaptarief voor 1 jaar)

Bovenstaand lijstje laat zien waarom het 1-op-1 vergelijken van webhosting diensten zo ingewikkeld is. Elk bedrijf heeft een unieke manier van prijsvoering. 

Onderstaande tabel schept licht in de duisternis:

Provider1 maand1 jaar2 jaar3 jaar4 jaar
Cloud86€28,31€67,31€101,40€140,40
Hostinger€7,99€29,88€47,76€90,84€71,52
Mijn.host€3,99€23,88€71,80€119,64€167,52
GreenGeeks€8,46€50,53€80,62€90,32€191,84
SiteGround€17,99€35,88€215,76€395,96€551,84

Dit is wat je hier precies ziet:

Allereerst krijg je bij sommige hosting providers een stuk betere tarieven wanneer je vooruitbetaalt. Kijk bijvoorbeeld naar Hostinger: betaal 4 jaar vooruit en het tarief van hun goedkoopste pakket komt uit op €1,49 per maand.

Er kleven echter wel een paar forse nadelen aan ver vooruitbetalen:

 • Je moet een redelijke investering vooraf doen.
 • Als je niet blij bent met je host, zit je er jaren aan vast. Annuleer je voortijdig, dan ben je je geld kwijt. Gelukkig bieden de webhosts in dit overzicht een 30-daagse niet-goed-geld-terug garantie zodat je de dienst uitvoerig kunt testen.

Veel webhosting bedrijven hebben tijdelijke instaptarieven. Bijvoorbeeld, nadat Hostinger’s tarief van €1,49 per maand er na 4 jaar op zit, betaal je €2,99 per maand (die je dan wéér 4 jaar vooruit moet betalen). Dit is nog steeds een zeer bescheiden prijs, maar hou het in je achterhoofd zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

#1 Cloud86 – Beste goedkope hosting van Nederland

€1,95 per maand (instaptarief voor 1 jaar)

Cloud86 is een van de weinige onafhankelijke hosting providers van Nederland. De laatste jaren zijn er flink wat providers overgenomen door enorme conglomeraten. Waar zo'n overname in de regel toe leidt is dat er behoorlijk wordt gesnoeid op R&D en klantenservice.

Maar naast dat de kwaliteit van de dienstverlening van zo'n overgenomen partij afglijdt, worden worden er meestal ook fikse prijsverhogingen doorgevoerd.

Ik heb met een van de eigenaren van Cloud86 gesproken. Die verzekerde me dat ze geen enkele ambitie hebben om hun afhankelijkheid te verliezen.

Cloud86: goedkope hosting met uitstekende gebruikers reviews
Je gaat geen hosting provider vinden met positievere gebruikersfeedback dan Cloud86

Dat is goed nieuws, want hoewel ze bekend staan om hun managed WordPress hosting, biedt Cloud86 ook een aantal zeer voordelige hosting pakketten aan met uitstekende specificaties.

Wat hun kostenstructuur uniek maakt is dat je per maand kan opzeggen (behalve bij hun allergoedkoopste pakket). Op die manier zit je niet vast aan een lange overeenkomst zoals bij de meeste hosting providers het geval is.

Cloud86’s kosten voor hun goedkoopste pakket:

 • €1,95 per maand (instaptarief voor 1 jaar, daarna betaal je €3,25 per maand)

Hierbij zit inbegrepen:

 • 2 websites
 • 10 emailadressen (als je het mij vraagt bieden ze de beste email hosting van Nederland)
 • 5 GB opslag
 • Gratis SSL-certificaat
 • Dagelijkse backups
 • Testomgeving

En hier betaal je extra voor:

 • Niks: alles wat je nodig hebt (zoals automatische dagelijkse backups) zit er gewoon bij inbegrepen

Cloud86’s instappakket is relatief bescheiden, hoewel de meeste websites aan 5 GB opslag meer dan genoeg zullen hebben. Maar wat ik er fijn aan vind is dat je niet vastzit aan een lang contract. En dat je niet allerlei extraatjes aangesmeerd worden. What you see is what you get.

Cloud86’s goedkoopste webhosting pakketten

Cloud86 goedkope hosting pakketten

De pakketten verschillen behoorlijk. De duurste van de drie pakketten is een stuk sneller. Ook heeft het véél meer opslagruimte, maar dit zal voor de meeste mensen niet veel uitmaken: een gemiddelde website komt al met moeite aan een grootte van 1 GB.

Een belangrijk punt is dat het allergoedkoopste pakket niet geschikt is voor webshops en geen verhuisservice biedt. Dit pakket is vooral geschikt voor kleinere hobby websites zonder commerciële insteek.

Met Cloud86’s Medium pakket kun je veel meer kanten op. Je kunt hier prima eenvoudige sites op bouwen waar je geld mee kunt verdienen. En gaat je site een beetje lopen (denk aan meer dan 10.000 maandelijkse bezoekers), dan kun je makkelijk overstappen naar een van Cloud86’s luxere pakketten.     

Cloud86 is niet alleen erg goedkoop…

… maar het is ook de snelste hosting provider van Nederland. Bekijk hier de resultaten van ons onlangs gepubliceerde WordPress snelheidsonderzoek waarin we 9 bekende providers met elkaar hebben vergeleken.

Iets waar je aan moet denken met Cloud86 is dat er geen 24/7 klantenservice is. Ook is er email en telefonisch support, maar geen live chat. Ikzelf vind live chat support persoonlijk de beste uitvinding sinds gesneden brood en werk vaak ’s avonds en in het weekend. Maar misschien is dit voor jou een compleet irrelevant punt.  

Als dat zo is, dan heb je met Cloud86 de ideale webhosting dienst te pakken voor jouw – en een die tegelijkertijd behoort tot de goedkoopste hosting diensten.

Bekijk Cloud86's goedkoopste hosting pakketten nu of lees onze volledige Cloud86 review voor een diepgaander inzicht.   

#2 Hostinger – De goedkoopste hosting met 24/7 support

€1,49 per maand (als je 4 jaar vooruitbetaalt)

Hostinger heeft de laatste jaren hoge ogen gegooid binnen in de hosting industrie. Dit komt vooral dankzij hun aantrekkelijke prijzen. Die zijn een stuk lager dan die van de meeste andere internationale hosting providers die ook 24/7 klantenservice aanbieden.

Hostinger’s kosten voor hun goedkoopste pakket:

 • 12 maanden: €2,49 per maand (na verlenging €4,99 per maand)
 • 24 maanden: €1,99 per maand (na verlenging €3,59 per maand) 
 • 48 maanden: €1,49 per maand (na verlenging €2,99 per maand) 

Hierbij zit inbegrepen:

 • 1 website
 • 1 email-adres
 • 10 GB opslag
 • Gratis SSL-certificaat (voor een beveiligde verbinding)
 • 24/7 klantenservice
 • 1-klik WordPress-installatie en WordPress versnelling
 • Een domeinnaam voor één jaar

En hier betaal je extra voor:

 • Dagelijkse back-ups (€11,40 per jaar)
 • Cloudflare – betere beveiliging (€9,95 eenmalig)

Voor een zeer eenvoudige website kom je hier een heel eind mee. Toch doe je er verstandig aan hun Premium Webhosting te overwegen. Op dat pakket kun je tot 100 websites installeren en je krijgt betere beveiliging dankzij SSH toegang. 

Overzicht van Hostinger’s goedkoopste pakketten

Hostinger's goedkoopste hosting pakketten

De grootste verschillen zitten in het aantal sites dat ieder pakket ondersteunt en het aantal toegewezen resources. Business Webhosting heeft bijvoorbeeld 4x zoveel toegewezen resources als Single Webhosting. Wat dit in de praktijk betekent is dat je site op Business Webhosting meer bezoekers aan kan, snellere laadtijden heeft, en minder vaak offline zal zijn.

Er zitten ook verschillen tussen de schijfruimte die je toegewezen krijgt. Single Webhosting heeft met 30 GB 7 keer zo weinig schijfruimte als Business Webhosting. Bedenk echter dat de meeste websites niet meer dan een paar gigabyte aan schijfruimte nodig hebben. 

Bij Business Webhosting zitten ook dagelijkse back-ups inbegrepen. Voor bedrijfswebsites is dit een must-have.

Alle drie de pakketten hebben een 99,9% uptime garantie, 24/7 klantenservice, en komen met een makkelijk te gebruiken websitebouwer.

Dit soort dingen zorgen ervoor dat hoewel Hostinger goedkoop is, het nooit goedkoop voelt. Uiteindelijk krijg je een uitstekende dienst. Los van het feit dat het een habbekrats kost.

Bekijk Hostinger's goedkoopste hosting pakketten nu of lees onze volledige Hostinger review voor een diepgaander inzicht.   

#3 Mijn.host – Goedkope Nederlandse hosting met uitstekende specificaties

€1,99 per maand (instaptarief voor 1 jaar)

Mijn.host is net zoals Cloud86 een onafhankelijke hosting provider van Nederlandse bodem. Ze zijn (bijna) even snel als hen, maar bieden geen telefonische ondersteuning aan.

Mijn.host's kosten voor hun goedkoopste pakket

 • 1 maand: €3,99 per maand
 • 12 maanden: €1,99 per maand (€3,99 per maand na verlenging)

Hierbij zit inbegrepen:

 • 3 websites
 • 50 email-adressen
 • 5 GB opslag
 • Gratis SSL-certificaat
 • Dagelijkse backups

En hier betaal je extra voor:

 • Niks: alles wat je nodig hebt (zoals automatische dagelijkse backups) zit er gewoon bij inbegrepen

Dit is een zeer degelijk pakket waar je 3 websites op kwijt kunt. Het prijsverschil met hun hieropvolgende pakket (wat €7,99 per maand kost na verlenging) is aanzienlijk. Dit maakt het voor bepaalde site projecten absoluut de moeite waard, terwijl je bij bijvoorbeeld Hostinger hun allergoedkoopste pakket bijna altijd kunt overslaan vanwege het minieme prijsverschil met hun één na goedkoopste pakket.

Overzicht van Mijn.host's goedkoopste pakketten

Mijn.host goedkoopste hosting pakketten

De pakketten verschillen behoorlijk van elkaar als het gaat om toegewezen resources. In tegenstelling tot veel andere hosting providers vertelt Mijn.host je duidelijk hoeveel CPU cores en RAM de server van ieder pakket bevat. Het allergoedkoopste pakket (.starter) heeft 2 CPU cores en 2 GB Ram. Het duurste pakket (.ultimate) biedt het achtvoudige aan met 16 CPU cores en 16 GB RAM.

Daarnaast zijn er wezenlijke verschillen op het gebied van opslagruimte en beschikbare mailboxen.

Wel een groot voordeel: alle hosting pakketten beschikken over LiteSpeed servers en Redis caching.

Hoewel het goedkoopste pakket op zich prima specificaties heeft, raad ik je voor zakelijke websites toch ten minste het .basic pakket aan. Dit geeft je net wat meer ademruimte op het gebied van server-specificaties en zorgt er ook voor dat je je op het gebied van schijfruimte geen enkele zorgen hoeft te maken dat je tegen het limiet aan gaat lopen.

Bekijk Mijn.host's goedkoopste hosting pakketten nu of lees onze volledige Mijn.host review voor een diepgaander inzicht.   

#4 GreenGeeks – De beste goedkope groene hosting

€2,40 per maand (als je 3 jaar vooruitbetaalt)

GreenGeeks is de meest duurzame webhosting provider ter wereld. Ze investeren driemaal de hoeveelheid energie die ze gebruiken terug in windenergie. Gezien het internet vervuilender is dan de volledige luchtvaartindustrie, is dit ontzettend waardevol.

Ondanks deze investering in duurzaamheid, is GreenGeeks ontzettend aantrekkelijk geprijsd en bieden veel waar voor je geld. Vooral als je 2 of 3 jaar vooruitbetaalt.     

GreenGeek’s kosten voor hun goedkoopste pakket:

 • 12 maanden: €2,40 per maand (na verlenging €8,46 per maand)
 • 24 maanden: €1,45 per maand (na verlenging €8,46 per maand) 
 • 36 maanden: €0,80 per maand (na verlenging €8,46 per maand) 

Hierbij zit inbegrepen:

 • 1 website
 • Ongelimiteerd aantal emailadressen
 • Ongelimiteerde opslagruimte
 • Gratis SSL-certificaat
 • 24/7 klantenservice
 • 1-klik WordPress-installatie en WordPress versnelling

En hier betaal je extra voor:

 • Geen beschikbare add-ons

Het mooie van GreenGeek’s goedkoopste pakket is dat het op geen enkele manier uitgekleed voelt. Je krijgt een domeinnaam voor een jaar, een CDN en nachtelijke backups. Je kunt er zoveel emailadressen aan koppelen als je wilt en je WordPress site wordt automatisch up-to-date gehouden. 

GreenGeek’s goedkoopste webhosting pakketten

GreenGeeks hosting pakketten.

De grootste verschillen tussen GreenGeek’s instappakketten zijn het het aantal websites en de performance. Op het Lite pakket kun je één site draaien, op de Pro en Premium pakketten is dit aantal ongelimiteerd.

Het Premium pakket heeft 4x de performance van het Lite pakket, wat inhoudt dat je sites sneller laden en je gemiddeld een hogere uptime kunt verwachten.

Alle pakketten hebben 24/7 klantenservice. In mijn ervaring heeft GreenGeeks de snelste klantenservice in de industrie: tijdens het testen van de dienst heb ik nooit meer dan anderhalve minuut hoeven wachten op een reactie. 

Bekijk GreenGeek's goedkoopste hosting pakketten nu of lees of onze volledige GreenGeeks review voor een diepgaander inzicht.   

#5 SiteGround – Goedkope hosting met de beste ondersteuning

€2,99 per maand (instaptarief voor 1 jaar)

SiteGround zit een op het randje van wat je kunt scharen onder goedkope hosting. Maar ze zijn zó goed dat ik ze je niet wil onthouden.

Het interessante aan SiteGround is dat ze zowel voor kleine als grote sites soelaas bieden. Blogs die miljoenen binnenhalen gebruiken SiteGround, maar minisites met een paar honderd bezoekers per maand doen dit ook. 

Heb je een kleine site maar grote ambities, dan hoef je in elk geval dus niet te wisselen van provider zodra je de eredivisie van de websitewereld betreedt.

SiteGround’s kosten voor hun goedkoopste pakket:

 • 12 maanden: €2,99 per maand (na verlenging €12,99 per maand)
 • 24 maanden: €8,99 per maand (na verlenging €10,39 per maand) 
 • 36 maanden: €9,09 per maand (dezelfde prijs na verlenging) 

Hierbij zit inbegrepen:

 • 1 website
 • Ongelimiteerd aantal emailadressen
 • 10 GB opslagruimte
 • Gratis SSL-certificaat
 • 24/7 klantenservice
 • Automatische backups
 • 1-klik WordPress-installatie en WordPress versnelling

En hier betaal je extra voor:

 • SG Site Scanner – checked je site dagelijks op hacks en malware (€18,60 per jaar)

Je komt met SiteGround’s allergoedkoopste pakket al een heel eind. Het kan zo’n 10,000 bezoekers per maand aan, biedt automatische dagelijkse backups en is volledig geoptimaliseerd voor WordPress sites.

Daar waar ik het goedkoopste Hostinger pakket alleen voor hobby sites aanbeveel, is SiteGround’s goedkoopste pakket al geschikt voor kleine, eenvoudige bedrijfswebsites.  

SiteGround’s goedkoopste webhosting pakketten

SiteGround goedkoopste hosting pakketten

Zoals je ziet is het GoGeek plan al niet meer goedkoop te noemen. Met GoGeek heb je dan ook een serieus pakket te pakken wat tot 400.000 maandelijkse bezoekers aan kan, een onbeperkt aantal websites aanbiedt, gebruik maakt van de beste resources en SiteGround’s beste supportmedewerkers biedt.

Kijken we naar StartUp en GrowBig, dan zijn de grootste verschillen het aantal sites per pakket, hoeveel bezoekersaantallen je kunt ontvangen, betere caching en backups op aanvraag.   

Er zijn 3 hosting bedrijven ter wereld die WordPress officieel aanbeveelt. SiteGround is er een van. Ze draaien op het Google Cloud platform, hebben hun diensten volledig geoptimaliseerd voor WordPress, en bieden ontzettend goede klantenservice. Ook voor de instappakketten.

Overigens kun je iedere populaire webapplicatie op SiteGround installeren, niet alleen WordPress.

Hun goedkoopste pakketten zijn duurder dan die van de andere providers in dit overzicht. Maar je krijgt er dan ook een uitstekende dienst voor terug. 

Bekijk SiteGround's goedkoopste hosting pakketten nu of lees of onze volledige SiteGround review voor een diepgaander inzicht. 

Goedkope hosting vergelijken

Cloud86HostingerMijn.hostGreenGeeksSiteGround
WebsiteCloud86.nlHostinger.nlMijn.hostGreenGeeks.comSiteGround.com
Goedkoopste pakket€1,95 p/m€1,49 p/m€1,99 p/m€2,40 p/m€2,99 p/m
Opslag5 GB SSD30 GB SSD5 GB SSD50 GB SSD10 GB SSD
Dataverkeer250 GB100 GBOnbeperktOnbeperktOnbeperkt
Websites21311
Testomgeving
BackupsDagelijksWekelijksDagelijksDagelijksDagelijks
Telefonische support
24/7 support
Email accounts1015050Onbeperkt
Server locatiesNederland6 landenNederland3 landen6 landen

De problemen met té goedkope webhosting

Zoals met alles in het leven krijg je waar je voor betaalt. Website hosting is hier geen uitzondering op. Als een provider je een deal biedt die te goed lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

Bedenk je het volgende:

Webhosting die minder dan een euro kost komt voor geen enkel bedrijf uit. Je hangt één keer met hun klantenservice aan de lijn, en de provider staat al in het rood. 

Deze bedrijven hopen stellig dat je op een gegeven moment overstapt op hun duurdere pakketten. Om je sneller zover te krijgen, zul je bijvoorbeeld popups in je dashboard zien verschijnen die je aansporen te upgraden.

Veel goedkope hosting pakketten zijn ook erg karig. Zo ontbreekt er vaak een SSL (zoals bij het goedkoopste pakket van Strato), dagelijkse backups, gratis SSL-certificaten en andere extra’s die je leven prettiger maken. En snelle hosting kun je met een té goedkoop hosting pakket wel vergeten.

De goedkoopste webhosting is praktisch altijd shared hosting. Slechte goedkope shared hosting providers proppen je site op een server met te veel andere websites. Dit kan leiden tot veiligheidsrisico’s. Ook kunnen bezoekersgolven bij andere sites op de server ervoor zorgen dat jouw site trager wordt, of offline gaat.

Goede goedkope webhosts (zoals degenen in dit overzicht) zorgen ervoor dat dit niet gebeurt.

Goedkope hosting providers om te vermijden

Er zijn een aantal goedkope hosting providers waar je met een grote boog omheen moet lopen. Doordat ze grote marketing budgetten hebben, is de kans groot dat je van ze hebt gehoord (en ze wellicht overweegt).

 • Strato. Verschrikkelijk traag, instabiel en waardeloze klantenservice. Bovendien hebben ze alleen servers in Duitsland – niet in Nederland. Meer over hen in onze Strato review.   
 • Mijndomein. Beschamend ondoorzichtige prijsvoering. Traag en daarbij talloze storingen. Bekijk onze Mijndomein review voor meer.  
 • One.com. Beter dan Strato en Mijndomein maar nog steeds niet een provider om warm van te worden. Matige snelheden en daarnaast hebben ze geen servers in Nederland. Bekijk hier onze One.com review.
 • Bluehost. Tegelijkertijd de meest aangeprezen hosting provider door bloggers (vooral in de VS) en een van de slechtste providers op de markt. Betere klantenservice dan een paar jaar terug maar nog steeds belachelijk trage servers. De lofzang die je over hun leest komt puur en alleen door de torenhoge commissies die ze betalen voor doorverwezen klanten. Meer over deze provider in onze Bluehost review.  
 • HostGator. Was goed 10 jaar geleden, maar is kwalitatief ontzettend gekelderd. Laat je niet misleiding door hun schattige krokodil mascotte en hun gelikte site: HostGator is traag, instabiel en een schim van hun voormalige zelf. Lees meer over hen in onze HostGator review.

Overnames in de hosting wereld en de daarbij horende prijsstijgingen

Er heeft de laatste jaren een enorme consolidatieslag in de hostingwereld plaats gevonden.

Kijken we naar de Verenigde Staten, dan zien we daar Newfold Digital, een IT-bedrijf wat hosting partijen opkoopt en hun IT infrastructuur outsourcet naar India. Dit bedrijf bezit bekende hosting merken zoals Bluehost, Fatcow en HostGator (en sinds 2021 de populaire SEO plugin Yoast).

In Europa heb je team.blue (TransIP, Combell, Vimexx), Total Webhosting Solutions (Yourhosting, Argeweb, Neostrada) en Group.one (Hostnet, Antagonist, One.com).

Achter dit soort groepen zitten bergen met kapitaal en talloze belangen. Het business model van deze groepen is simpel: koop bekende hosting partijen op, stop met het investeren in R&D, snoei de klantenservice weg en gooi de prijzen omhoog.

Group.one lijkt zich tot nu toe in mindere mate schuldig te maken aan deze bedrijfsvoering, maar voor Newfold Digital, team.blue en Group.one is dit aan de orde van de dag.

Om een greep te nemen uit de negatieve klantengeluiden rondom Neostrada, wat overgekocht is door Total Webwebhosting Solutions (TWS):

Neostrada negatieve klantreviews door prijsverhogingen

Soortgelijke geluiden hoor je ook rondom Argeweb (ook TWS):

Argeweb negatieve klantreviews

En TransIP (team.blue):

TransIP negatieve klantreviews

Wat kunnen we hieruit concluderen? Allereerst dat je (meestal) veel beter uit bent met een onafhankelijk hosting bedrijf dan één die onder de vleugels van een conglomeraat valt. Een conglomeraat investeert miljoenen en wilt dit geld zo snel mogelijk terugverdienen. Dat is logisch, maar het gaat zich vaak niet vertalen naar een goede dienstverlening of aantrekkelijke prijzen voor de klant.

Dit soort bedrijven hebben bijzonder goed door dat hun prijsverhogingen ervoor zorgen dat veel klanten weggaan, maar ze weten dat er genoeg klanten achterblijven die het niks interesseert. Uiteindelijk komt het sommetje uit doordat ze zich kunnen beroepen op de apathie van een grote groep niet-kritische klanten.

Je kunt natuurlijk nooit zeker weten of een hosting bedrijf wel of niet overgekocht gaat woorden. Hoewel partijen in dit overzicht zoals Cloud86 en mijn.host stellig beweren dat ze onafhankelijk willen blijven, is het niet onmogelijk te weten hoe dit over 10 jaar is.

Dat gezegd hebbende beschikken ze als een van de weinige onafhankelijke webhosters over een unieke positie binnen het Nederlandse hosting landschap. Hun onafhankelijkheid is waarom talloze klanten doelbewust naar ze overstappen. Hierom denk ik zelf dat de kans groot is dat ze deze onafhankelijkheid nog vele jaren willen vasthouden.

Voor wie goedkope hosting geschikt is

Waarom zou je tientalen euro's per maand aan hosting spenderen als je ook een paar euro kunt uitgeven?

Hoewel het voor sommige randgevallen verstandig is veel aan je webhosting uit te geven (bijvoorbeeld, je hebt een zware ecommerce site met duizenden producten of een goedlopende blog met tienduizenden bezoekers), is dit voor veruit de meeste websites totaal niet nodig.

Goedkope hosting is ideaal voor:

 • Beginners. Je kunt het maken en runnen van een site even goed onder de knie krijgen op goedkope hosting als op dure hosting.
 • ZZP'ers en MKB. De meeste bedrijfswebsites van kleine ondernemers trekken hooguit een paar 100 of een paar 1.000 bezoekers per maand aan. Dat kan goedkope hosting meer dan gemakkelijk hebben.
 • Hobby projecten / niet-commerciële websites. Denk hier aan bijvoorbeeld een eenvoudige reis blog wat vooral wordt gelezen door familie en vrienden.

Bovendien zijn zoals je hierboven hebt kunnen lezen de betere goedkope hosting providers niet gierig als het aankomt op handige features en extraatjes. Zo krijg je bijvoorbeeld ook met Cloud86's allergoedkoopste pakket toegang tot dagelijkse automatische backups, een testomgeving en telefonische ondersteuning.

Samenvatting: de beste goedkope webhosting van 2023

Het is zinloos veel geld uit te geven aan de webhosting van je nieuwe site. Maar goede goedkope webhosting vinden is lastig omdat hosting diensten moeilijk met elkaar te vergelijken zijn.

Wat dat betreft kun je een hosting provider vinden vergelijken met het afsluiten van een telefoon- of internetabonnement. Dit is ook een complete warboel.   

Ik raad in elk geval aan niet alleen naar kosten te kijken: de kwaliteit van de dienst zou altijd de leidende factor moeten zijn.

Als je site offline gaat of er andere problemen zijn, verwacht je dat je hosting provider dit snel en goed oplost. Ook wil je ervoor zorgen dat je webhosting pakket de features heeft die je verwacht. Anders moet je dit er los bijkopen, wat de hosting niet meer goedkoop maakt.

Bij het kijken naar de kosten, let dan goed op de voorwaarden. Om bij Hostinger €1,49 per maand te betalen, betaal je wel 4 jaar vooruit. Dat kan prima werken als je niet van plan bent veel bezoekers aan te trekken, en je het volledige bedrag in één keer kunt missen.

Betaal je liever niet zover vooruit, dan is het Nederlandse Cloud86 een veel betere optie. Daar betaal je (ex. btw) €1,95 met je eerste betaling. En je kunt de dienst opzeggen wanneer je maar wilt. Je krijgt met hen weliswaar geen 24/7 klantenservice (die je met Hostinger wel krijgt), maar de meeste mensen zullen dit niet nodig hebben.

De conclusie is in ieder geval: goedkope hosting hoeft niet slecht te zijn. Dit zijn nogmaals de betaalbare hosting providers die wij aanbevelen:

 1. Cloud86 – €1,95 per maand (instaptarief voor 1 jaar)
 2. Hostinger – €1,49 per maand (als je 4 jaar vooruitbetaalt)
 3. Mijn.host – €1,99 per maand (instaptarief voor 1 jaar)
 4. GreenGeeks – €2,40 per maand (als je 3 jaar vooruitbetaalt)
 5. SiteGround – €2,99 per maand (instaptarief voor 1 jaar)

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest veel gestelde vragen over goedkope webhosting:

Worden webhosting kosten hoger met verlenging?

Vaak wel. Veel webhosting bedrijven trekken nieuwe klanten aan via aantrekkelijke instaptarieven. Wanneer de duur van het contract erop zit, moet je het gebruikelijke tarief betalen. Wanneer je een hosting provider overweegt, kijk altijd naar het werkelijke tarief en bedenk of dit een redelijk bedrag voor je is.


Krijg je normaal gesproken gratis email adressen en domeinnamen?

Bij een webhost als GreenGeeks krijg je een gratis domeinnaam voor een jaar. Maar bij veel andere bedrijven is dit niet het geval. Het gros van de websites laat je gratis emailadressen toevoegen. Maar bij veel goedkope hosting pakketten zit er een limiet op hoeveel dit er zijn.


Hoe zit het met niet-goed-geld-terug garantie?

Veel webhosting providers bieden een 30-daagse niet-goed-geld-terug garantie. Domeinregistratie kosten krijg je niet terug. En bij webhosting bedrijven die je een gratis domein aanboden, worden de kosten afgetrokken van het totaalbedrag. Je kunt dit domein vervolgens wel gebruiken bij een andere hosting provider.


Heb ik al die extraatjes nodig die goedkope hosting diensten me aanbieden?

Sommige webhosting bedrijven lijken op RyanAir: je krijgt de basisservice, maar betaalt voor letterlijk al het andere extra. Bij sommige webhosting providers moet je extra betalen voor:

Automatische backups
Email
Extra beveiliging
SEO tool kit
CDN (voor meer snelheid met internationale sites)

Sommige sites zullen deze extra’s niet nodig hebben. En bij sommige hosting providers krijg je ze er gratis bij.


Kan goedkope hosting veel verkeer aan?

In de regel is goedkope webhosting ideaal voor kleinere sites met weinig verkeer. Veel goedkope pakketten kunnen ongeveer 10,000 bezoekers per maand aan. Bedenk je overigens dat het gros van alle websites nooit ook maar in de buurt van dat soort aantallen gaat komen. Krijg je meer verkeer, dan kun je altijd overstappen naar een beter pakket binnen dezelfde hosting provider.


Welke goedkope hosting heeft de beste klantenservice?

SiteGround wint hier met vlag en wimpel. Hun klantenservice is snel, vriendelijk en zeer capabel. Dit geldt ook voor wanneer je hun goedkoopste pakketten aanschaft.

4 reacties

 1. Marcel schreef:

  Bij Cloud86 dient er ook 3 jaar vooruit betaald te worden om tot de prijs van €1,95 per maand te komen, bij jaarlijkse betaling is dit €2,95.
  Dit wordt om de een of andere reden op geen enkele review site genoemd maar lijkt mij belangrijke informatie.

  1. Ha Marcel, je hebt gelijk. Dit heeft Cloud86 recent aangepast. Ik heb het artikel bewerkt. Dank voor je bericht!

   EDIT: Cloud86 is terug gekeerd naar hun oude prijsvoering. Dit betekent dat je niet meer 3 jaar vooruit hoeft te betalen om van hun goedkoopste tarief gebruik te maken.

 2. ooit begonnen met een domeinnaam via mijndomein.nl… vreselijk!!!!! Nu alle hosting en domeinnamen van de websites die ik maak ook voor klanten via Siteground. Zij zijn echt geweldig! Klantenservice is heel prettig om mee samen te werken, snel, vriendelijk, oplossingsgericht, super klantvriendelijk en al mijn vragen zijn altijd direct beantwoord of issues opgelost!

  1. Ha Jante, goede keuze om van MijnDomein te hebben verhuisd naar SiteGround. Wij zijn ook zeer tevreden klanten bij hen. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *