Wat is een CMS (content management system)? Een complete uitleg en voorbeelden

De meeste websites draaien op een content management system (CMS). In plaats van een website from scratch te coderen, neem je jezelf met een CMS veel van het zware website bouwen uit handen. Hierdoor kun je praktisch direct beginnen met content publiceren.

In dit artikel leg ik je uit wat een CMS precies is en geef ik je aan aantal voorbeelden van ’s werelds meest gebruikte content management systemen. Verder ga ik je helpen met het kiezen van de meest geschikte CMS voor jouw website.

Wat is een CMS (content management system)?

Een CMS (content management system) is een online applicatie waarmee je via een eenvoudig te gebruiken interface een website in elkaar kunt zetten. Je hoeft niet zelf met code te werken.

Dankzij een CMS kunnen ook niet-technisch aangelegde mensen gemakkelijk zelf een website bouwen.

CMS uitgebreider uitgelegd

Als je denkt aan websites bouwen dan denk je misschien aan programmeurs en code (en termen als HTML, CSS en JavaScript). En inderdaad: in de begindagen van het internet was kennis van code een vereiste om een goede website de lucht in de krijgen. Dit maakte het opzetten van een website een prijzig en langdurig proces. 

Tegenwoordig kun je als leek echter met gemak een website de lucht in krijgen met een CMS. Inderdaad, die CMS leunt op code, maar hier hoef je jezelf absoluut niet mee bezig te houden. In plaats daarvan kun je je focussen op leukere zaken zoals het creëren van content of online marketing.

Maar hoe werkt dit precies, het bouwen van een site via een CMS? Vaak is de eerste stap het kopen van webhosting. Daarna kun je een CMS installeren op je hosting pakket, meestal binnen één klik.

Wanneer je vervolgens met je CMS aan de slag gaat, gebruik je een dashboard zoals dit:

WordPress CMS dashboard

Hier kun je dingen doen zoals pagina’s en blog artikelen toevoegen, het uiterlijk van je site aanpassen, producten toevoegen (voor als je bijvoorbeeld een webshop bouwt met WooCommerce) en meer.

Wanneer je deze dingen doet, regelt de CMS automatisch alle onderliggende code voor je zodat je er verder geen omkijken meer naar hebt.

Nu je weet wat een CMS is, gaan we kijken naar een aantal van de meest gebruikte content management systemen ter wereld.

5 voorbeelden van content management systemen

Er zijn tientallen content management systemen. Hieronder vind je 5 van de meest gebruikte.

1. WordPress

WordPress.org homepage

WordPress is veruit de meest populaire CMS ter wereld. Meer dan 30% van alle websites draait op WordPress. Waarom mensen WordPress gebruiken leggen we hier uitgebreid uit, maar hieronder vind je de samenvatting.

Een van de dingen die ervoor heeft gezorgd dat WordPress zich zo snel verspreid heeft is dat het gratis en open source is. Het enige wat je nodig hebt om het te gebruiken is webhosting die WordPress ondersteunt en een domeinnaam.

WordPress werkt met verschillende themes die het uiterlijk en de functionaliteit van je website bepalen. Hier hebben we de beste WordPress themes voor je op een rijtje gezet – de meeste hiervan hebben een uitstekende gratis versie.

Deze themes, samen met de vele WordPress plugins die beschikbaar zijn, zorgen ervoor dat je nagenoeg iedere website in elkaar kunt draaien die je maar kunt bedenken.

WordPress is perfect voor beginnelingen, terwijl tegelijkertijd ervaren gebruikers eenvoudig hun eigen code aan hun WordPress site kunnen toevoegen. Wat je hierom ziet is dat WordPress niet alleen zeer populair is onder gebruikers met bijvoorbeeld een hobby blog, maar ook onder gigantische brands en bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan TechCrunch en Time Magazine.

Als je het mij vraagt is WordPress de beste CMS voor de meeste mensen. Hierom heb ik een WordPress handleiding geschreven die je stap voor stap laat zien hoe je zelf een WordPress site in elkaar zet.  

2. JouwWeb

JouwWeb homepage

JouwWeb is een Nederlandse CMS die sinds haar lancering in 2010 al meer dan 70.000 klanten heeft weten te werven.

Een groot voordeel van JouwWeb ten op zichte van de andere systemen in dit artikel is dat je Nederlandse support krijgt. Daarnaast kun je JouwWeb eenvoudig koppelen aan Nederlandse betalingssystemen zoals iDeal en Mollie.

JouwWeb is een zeer eenvoudig te gebruiken CMS en wordt zéér goed beoordeeld door haar gebruikers. Het heeft minder functionaliteit dan WordPress, maar daar staat tegenover dat de leercurve ook iets minder steil is. De CMS leent zich uitstekend voor eenvoudige blogs, bedrijfswebsites en webshops.

Daarnaast maakt JouwWeb automatisch dagelijkse back-ups van je website. Dus mocht er iets mis gaan met je site, dan kun je hem altijd eenvoudig herstellen.

Je betaalt een maandelijks bedrag voor JouwWeb, maar daar staat tegenover dat je niet zelf je webhosting hoeft op te zetten.

Lees meer over JouwWeb in onze JouwWeb review.

3. Joomla

Joomla homepage

Na WordPress en Shopify is Joomla ’s werelds meest gebruikte CMS. Het is een gratis, open source content management system met een indrukwekkend feature aanbod en ondersteuning voor 60+ talen. Joomla sluit goed aan bij websites met complexere behoeftes, zoals hotel boeking sites of online forums.

Joomla biedt templates aan voor zowel de frontend als de backend van je website. Het is vooral geschikt voor gebruikers die al een solide kennis van web development hebben. Je kunt er veel kanten mee op, maar het is minder geschikt voor beginners.

4. Wix

Wix homepage

Wix kun je zien als een internationale variant van JouwWeb. Het is een commerciële CMS binnen een gesloten ecosysteem. Wix blinkt uit als het gaat om gebruiksvriendelijkheid. Je kunt een site online krijgen met Wix in pak en beet een kwartier. Deze site kun je in elkaar zetten aan de hand van tig templates die aansluiten bij talloze industrieën (denk aan coaching, restaurants, sport etcetera).   

In vergelijking met JouwWeb scoort Wix echter een stuk minder goed onder gebruikers. Een van de voornaamste redenen hiervoor is dat de klantenservice van deze CMS tekort schiet. Daarnaast legt het platform gebruikers bepaalde restricties op betreft het verkopen van sommige producten via hun platform. 

5. Drupal

Drupal CMS homepage

Net als Joomla is ook Drupal een CMS voor de meer technisch aangelegde gebruiker. Drupal is echter nog een slagje lastiger onder de knie te krijgen, waardoor je als beginner er beter met een grote boog omheen kunt lopen.

Drupal is open source en gratis om te gebruiken, maar net als met WordPress en Joomla moet je er wel je eigen webhosting voor opzetten.

De CMS heeft een zeer geavanceerd dashboard waarmee je je user management tot in de puntjes kunt regelen. Ook kun je de presentatie van je content volledig aanpassen naar je eigen smaak.

Welke CMS moet je kiezen voor jouw website?

Als dit artikel leest dan is de meest geschikte CMS voor jou waarschijnlijk WordPress of JouwWeb. Beiden zijn uitstekend voor beginners en laten je een breed scala van websites bouwen. Denk hier aan:

  • Een webshop
  • Een blog
  • Een bedrijfswebsite

WordPress is gratis en open source en biedt gigantisch veel functionaliteit. Wel betaal je zelf voor je webhosting. Voor JouwWeb betaal je een maandelijks bedrag en de functionaliteit is een stuk beperkter. Maar hierdoor is het wel eenvoudiger onder de knie te krijgen voor beginners. WordPress heeft een net iets steilere leercurve.

Ik raad je aan beiden te onderzoeken en te kijken welke oplossing het beste is voor jouw website:

Veelgestelde vragen

Kun je makkelijk van CMS wisselen?

Nee. Verschillende content management systemen werken in de regel niet goed samen met elkaar. Het veranderen van CMS kan hierdoor een langdurig en ingewikkeld proces zijn. Onderzoek daarom zeer grondig welke CMS aansluit bij jouw behoeften.


Wat is de populairste CMS?

WordPress (WordPress.org, niet WordPress.com) is veruit de meest populaire CMS ter wereld. Pak en beet een derde van alle websites die je online aantreft zijn gebouwd op WordPress.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *