WordPress.com review: te duur en te beperkt

Het grootste probleem van WordPress.com is dat het een overbodig product is. De open-source versie van WordPress – WordPress.org – kan meer, kost minder en is flexibeler.

WordPress.com review overzicht

Eenvoud

Makkelijk op te zetten en te beheren dankzij Gutenberg editor.

Functionaliteit

Meer functionaliteit dan bij WordPress is er niet.

Kosten

Véél duurder dan het alternatief (WordPress.org).

Onze score:

3 / 5

Voordelen

 • Klantenservice via email en live chat
 • Super makkelijk mee te beginnen
 • Gratis pakket
 • Gigantisch veel templates en plugins (bij de duurdere pakketten)

Nadelen

 • Goedkope pakketten zijn zo goed als waardeloos door ontbreken van belangrijke functionaliteit
 • Duurdere pakketten hebben slechte prijs-kwaliteitverhouding
 • Minder vrijheid dan WordPress.org

WordPress.com is in de kern een krachtig product. Logisch, want het maakt gebruik van dezelfde source code als WordPress.org, het gratis, open source platform waar 43% van alle websites ter wereld op draaien.

En op het eerste gezicht is het aantrekkelijk geprijsd, met pakketten vanaf €4 per maand (en je kunt zelfs gebruik maken van een gratis pakket). Maar zodra je iets dieper graaft, zie je dat de goedkopere pakketten hopeloos beperkt zijn als het gaat om templates, plugins en SEO tools. En dan heb ik nog niet eens genoemd dat ze ook een niet te missen WordPress.com logo bevatten in de footer.

WordPress.com is ietsjes makkelijker op te zetten dan WordPress.org, maar het scheelt niet veel, en het extra gemak kan niet de veel hogere kosten rechtvaardigen.

In deze WordPress.com review licht ik deze website maker van A tot Z door. We gaan kijken naar hoe het werkt, waar je het voor kunt gebruiken en hoe het kostenplaatje precies in elkaar steekt.

TIP: WordPress.com is niet een slecht product, maar om van dezelfde functionaliteit als WordPress.org gebruik te maken betaal je minstens €25 per maand. Dat is te veel. Met WordPress.org kun je gemakkelijk zelf een site opzetten voor hooguit een paar euro per maand. In deze WordPress handleiding laat ik je stap-voor-stap zien hoe je dit doet.

WordPress.com en WordPress.org: wat zijn precies de verschillen?

Eerst even een korte WordPress geschiedenis. In het jaar 2003 werd dit open-source CMS gelanceerd door Matt Mullenweg en Mike Little. In eerste instantie was het platform uitsluitend geschikt voor bloggers. Dezer dagen wordt het gebruikt voor een gigantisch veel verschillende soorten websites – van webshops tot (grote) zakelijke websites.

Naar deze versie van WordPress wordt ook wel verwezen als WordPress.org. Het is gratis te gebruiken en open source. Iedereen kan aan het project bijdragen.

In 2005 lanceerde Matt Mullenweg WordPress.com, een betaalde versie van WordPress waar webhosting al bij inbegrepen zit. Dit platform gebruikt een aangepaste versie van de WordPress software.

Bekijk voor een uitgebreide uitleg over wat exact de verschillen zijn tussen de twee platforms ons WordPress.com vs. WordPress.org artikel. Maar dit zijn de belangrijkste verschillen die je moet weten:

WordPress.comWordPress.org
HostingZit bij het pakket inbegrepenMoet je zelf kopen
DomeinnaamGratis voor het eerste jaarNiet inbegrepen
WordPress installatie en updatesAutomatischAutomatisch (via je hosting provider) of handmatig
KostenGratis voor eenvoudigste pakket, maar kost tussen de €4 en €45 per maand voor eigen domeinnaam en advertentie-loze ervaring  Gratis
Themes en pluginsBeperkt op gratis en goedkopere pakkettenAllemaal beschikbaar
SEO toolsBeperkt op gratis en goedkopere pakkettenAllemaal beschikbaar
SupportEmail ondersteuning bij alle pakketten, live chat vanaf Premium pakketGeen, maar er zijn talloze WordPress fora en Facebook groepen

Een site opzetten met WordPress.com

Een van de grootste krachten van WordPress.com is hoe snel je er een site mee kunt opzetten.

Nadat je op de homepage op de Start je eigen site knop hebt gedrukt:

WordPress.com site starten

En je een WordPress account hebt aangemaakt in een paar klikken:

Beginnen met WordPress

Bevind je je al binnen het WordPress.com dashboard.

WordPress.com dashboard

Je hoeft hiervoor niet je portemonnee te trekken: je hebt nu een gratis WordPress website online staan op een sub-domein (jouwsite.wordpress.com) waar je content op kunt publiceren. Zij het met een beperkte keuze aan WordPress thema’s en plugins.

Je kunt vanuit het dashboard direct upgraden naar een betaald pakket.

Het WordPress.com dashboard oogt en werkt praktisch hetzelfde als dat van WordPress.org. Voor meer over hoe dit dashboard in elkaar steekt, bekijk hier onze WordPress dashboard handleiding.

De WordPress.com editor

Sinds enkele jaren maakt WordPress gebruik van de Gutenberg editor. Dit is een zogenaamde “blok” editor waarmee je gemakkelijk elementen in een pagina of bericht kunt plaatsen, verslepen, aanpassen en dupliceren.

WordPress.com editor

Hoewel Gutenberg in de begindagen wat onhandig en instabiel was, werkt het dezer dagen uitstekend en kunnen ook beginners er eenvoudig berichten en pagina’s mee in elkaar zetten.

Je kunt met WordPress twee types content te gebruiken: pagina’s en berichten. Pagina’s gebruik je in het algemeen voor statische content, zoals een homepage, contact pagina en productaanbod. Berichten worden gebruikt voor blog artikelen, die meer dynamisch van aard zijn.

Dankzij Gutenberg kun je binnen WordPress pagina’s en berichten maken en aanpassen op precies dezelfde manier.

Dit gaat niet meer op wanneer je een page builder zoals Elementor installeert op je WordPress website. Wanneer dit het geval is, zal je Gutenberg gebruiken voor je berichten en Elementor voor je pagina’s, wat praktisch gesproken inhoudt dat je twee verschillende systemen moet leren. Dit is een van de redenen waarom ik je afraad om een tool als Elementor of Divi te gebruiken en in plaats daarvan je site volledig in Gutenberg te bouwen.

Door op het plus-knopje te drukken kun je eenvoudig tekst, titels, afbeeldingen, galerijen en citaten toevoegen aan je content.

Je kunt de functionaliteit van de Gutenberg editor eenvoudig uitbreiden met plugins, waardoor je gebruik kan maken van meer blokken. Een goed voorbeeld van een gratis plugin die dit doet is Kadence.

Designs en templates

WordPress.com als website maker laat iedere andere website maker in het stof bijten qua design mogelijkheden en templates.

Het probleem is dat je met WordPress.com pas toegang krijgt tot alle templates (WordPress thema’s genaamd) vanaf hun Premium pakket wat 8 euro per maand kost (als je per jaar betaalt).

Kies je voor dit pakket, dan krijg je toegang tot alle WordPress thema’s die het platform rijk is (sommigen hiervan zijn betaald).

Een WordPress thema bepaald voor een groot deel de design mogelijkheden en functionaliteit van je WordPress site. Dat maakt het kiezen van het juiste thema voor je site extreem belangrijk.

Dit zijn een aantal van m’n favoriete WordPress thema’s:

 • Kadence
 • GeneratePress
 • Blocksy

Bovenstaande thema’s hebben allemaal een gratis versie. Wijzelf gebruiken Kadence voor Start24, maar je kunt als je wilt elk thema makkelijk testen en degene kiezen die je het mooist vindt en het prettigst vindt werken.

Plugins en extra mogelijkheden

WordPress heeft meer dan 50.000 plugins (waarvan het gros gratis is), maar hier krijg je alleen toegang tot vanaf het business pakket.

Met deze WordPress plugins kun je praktisch iedere functionaliteit aan je website toevoegen die je maar kunt bedenken, denk aan:

 • Een webshop
 • Reserveringssysteem
 • Contactformulier
 • SEO tools
 • Website statistieken

Voor een compleet idee van wat WordPress plugins kunnen doen voor je site, bekijk ons overzicht van de beste WordPress plugins.

Net als voor thema’s geldt dat andere website makers niet bij WordPress.com in de buurt komen als het gaat om plugins.

Ter vergelijking, Wix – wat na WordPress de meest gebruikte websitebouwer is – biedt een paar honderd plugins aan. Dit is minder dan een procent van wat WordPress te bieden heeft.   

Tarieven en pakketten

Waar WordPress.com de mist mee in gaat is het kostenplaatje.

Dit zijn de pakketten die WordPress.com aanbiedt:

WordPress.com pakketten jaarlijks betalen

Let wel, dit zijn de maandelijkse prijzen wanneer je per jaar betaalt.

Betaal je per maand, dan zien de kosten er zo uit:

WordPress.com pakketten maandelijks betalen

In beide gevallen gaat het om obscene bedragen. Vooral omdat de Personal en Premium pakketten allebei eigenlijk de moeite niet waard zijn omdat je er zo weinig mee kan.

Kijken we naar het Personal pakket dan krijg je:

 • Geen toegang tot alle plugins en thema’s
 • Geen toegang tot advertentie inkomsten
 • Niet de mogelijkheid om video’s te uploaden
 • Geen toegang tot geavanceerde SEO tools

Dit is simpelweg niet te rechtvaardigen.

Wanneer je je WordPress site zelf host, kun je dit al doen vanaf een paar euro per maand. Vaak krijg je hier ook nog eens gratis email bij. Een voorbeeld van een hosting provider waar dit bij kan is Cloud86.

Vergelijken we de kosten van WordPress.com met die van andere website makers zoals Wix en JouwWeb, dan steekt het kostenplaatje er ook onaantrekkelijk tegen af.

WordPress.com alternatieven

Ik heb het al een paar keer genoemd, maar als je graag je website met WordPress maakt, dan raad ik je aan te kiezen voor WordPress.org. Het is een stuk goedkoper en bijna even makkelijk op te zetten als WordPress.com.

Mocht je geïnteresseerd zijn in andere website makers, kijk dan naar deze twee alternatieven:

 • Wix. Relatief veel design mogelijkheden en functionaliteit, en vrij makkelijk onder de knie te krijgen. Lees meer over hen in onze Wix review.
 • JouwWeb. Beperkter dan Wix qua design en functionaliteit, maar nóg eenvoudiger te gebruiken. Bovendien zijn ze van Nederlandse bodem. Lees meer over hen in onze JouwWeb review.

Of bekijk meer opties in ons overzicht van beste website makers.

Conclusie

Wat krijg je nou precies met WordPress.com voor de hoge bedragen die je ervoor neertelt?

 • WordPress is direct voor je geïnstalleerd (hoewel je met je eigen hosting dit zelf kunnen doen met letterlijk 1 klik).
 • Je site wordt automatisch up-to-date gehouden (wat je ook kan instellen bij vrijwel iedere hosting provider).
 • Support (dit is iets wat je met self-hosted WordPress meestal niet hebt, hoewel sommige duurdere webhosts toegewijde WordPress ondersteuning bieden).

Tegelijkertijd zijn de goedkope pakketten zo goed als waardeloos en zul je, om volledig van het WordPress platform gebruik te kunnen maken, minstens 25 euro per maand moeten betalen.

Dit bedrag voelt voor mij compleet buiten balans.

Ik zou WordPress.com alleen voor hun gratis pakket gebruiken. Hiermee kun je op een laagdrempelige manier het platform uitproberen, of een eenvoudige persoonlijke blog runnen.

In alle andere gevallen zul je beter af zijn met WordPress.org.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *