Gratis webhosting: kan dat wel?

gratis webhosting

Wil je een kort antwoord op deze vraag: ja, het kan, gratis webhosting bestaat en ik zal je 99 van de 100 keer afraden het te gebruiken. Voor niets komt alleen de zon op.

Er zijn bepaalde gevallen wanneer gratis hosting wel van pas kan komen. Het is dan erg van belang dat je hiervoor de juiste gratis webhosting partij kiest.

In dit artikel zoom ik in op betrouwbare webhosting partijen waar je niet hoeft te betalen om toch een website live te krijgen. Daarnaast laat ik je de grootste verschillen tussen betaalde en gratis hosting zien. Ook geef ik je een aantal degelijke betaalbare alternatieven.

Voor wie is gratis hosting geschikt?

Advertenties en beloftes over gratis webhosting trekken al sinds jaar en dag veel bekijks. Immers, waarom zou je betalen als het ook gratis kan? Het is begrijpelijk dat mensen de kosten willen minimaliseren. Toch komt met een bepaalde prijs.

In veel gevallen betekent gratis webhosting “freemium” webhosting. Het is gratis, maar je krijgt erg weinig van de belangrijke functionaliteiten die je nodig hebt voor het structureel hosten van een goede website.

Toch kunnen sommige betrouwbare gratis hosting partijen je een goede optie zijn om wat nieuwe vaardigheden op te doen of voor een mini project. Denk bijvoorbeeld aan een website voor een reis, sportteam of schoolproject.

Webhosting is waar je website leeft op het internet. Het is waar alle bestanden van je site, zoals tekst en afbeeldingen, opgeslagen staan. Simpel gezegd kan geen enkele website bestaan zonder webhosting.

Wanneer je gebruik maakt van een hosting dienst, krijg je een stuk webruimte op een server. Een server is een computer die continue in verbinding staat met het internet en zich bevindt in een datacenter.

De server zorgt er dus voor dat mensen jouw website kunnen bezoeken. Dit is zowel voor gratis als betaalde webhosting het geval.

Voor webhosting partijen zijn er pak ’m beet drie redenen om het permanent gratis weg te geven:

  • De webhosting aanbieder hoopt dat je later het bijbehorende abonnement koopt of andere mensen erop wijst (freemium).
  • Je website krijgt “verplicht” advertenties. Het geld dat hiermee verdiend wordt verdwijnt in de zakken van de hosting partij.
  • De gratis webhosting verkoopt jouw eigen inloggegevens aan marketing partijen.

Soms is het een combinatie van de bovenstaande opties en soms suggereren ze dat er gratis hosting is, maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Je hebt dan al je gegevens al ingevuld.

De beste gratis webhosting services

Zoals je tussen de regels door leest, ik ben geen fan van gratis hosting. Er zijn echter veel aanbieders van gratis web hosting te vinden.

Het zelfstandig zoeken van een betrouwbare gratis webhosting service is alsof je door een mijnenveld loopt.

Echter, er zijn partijen een paar partijen die bonafide, betrouwbare, gratis webhosting bieden. We kozen er drie uit: Wix, met hun eigen website builder, 000hosting en Freehosting (beide met WordPress).

Een gratis website hosten met Wix

Wix is een breed gedragen website maker waarmee je gratis een website kan maken. Je kan in een paar simpele klikken een website maken.

Ze geven je veel van de functionaliteiten gratis weg. Ook geven ze je direct een lading aan goed uitgewerkte content (afbeeldingen en filmpjes) bij die je rechtenvrij kunt gebruiken.

Wix biedt een gratis websitebouwer

Wanneer jouw Wix-website klaar is kun je deze publiceren op een sub domein van Wix. Dan krijg je dus een site die bijvoorbeeld “start24.wix.nl” heet.

Ben je een bedrijf of organisatie, dan is dat natuurlijk niet echt professioneel. Vanaf € 8,50 per maand krijg je een gratis domeinnaam en zijn alle Wix advertenties weg.

Wil je gewoon eens kijken of Wix de juiste website bouwer voor jouw is? Dan kom je best ver met een gratis account.

Wix is een handige, maar uiteindelijk erg beperkte websitebouwer. Ben je net aan het starten met een klein bedrijfje? Dan is het wellicht een optie. In veel gevallen zal je toch wat meer willen dan dat Wix je kan bieden. Daarnaast zijn de premium plannen van Wix niet bepaald goedkoop. Dan is het slim om je wat te verdiepen in WordPress.

Een gratis WordPress website hosten

WordPress is een breed gedragen “content managementsysteem”. Er zijn een aantal grote hosting partijen die je gratis webhosting laten gebruiken met WordPress. Mijn favorieten zijn hier 000webhost (dochter van het bekende Hostinger) en de gratis webhoster Freehosting.

Je installeert bij hen WordPress op de omgeving van de webhoster en vervolgens kan je daar je website maken. WordPress bied je veel meer dan Wix en er zijn erg grote en bekende websites gemaakt met WordPress (waaronder start24.nl zelf).

Binnen WordPress kan je vervolgens duizenden gratis thema’s te importeren. Wij zijn grote fan van het Kadence thema. Dit integreert direct met de editor die WordPress gebruikt. Kadence is ook gebruikt voor start24.

Hier vind je een stap-voor-stap handleiding om een WordPress website te maken met Kadence.

000webhost

Bij 000webhost kan je gratis en zonder advertenties webhosting aanslingeren voor een website. Je kan dan 1 website hosten en krijgt tot 300MB schijfruimteruimte. De bandbreedte is maximaal 3 gigabyte. Dit is allemaal niet veel, maar hey, het is gratis.

000webhosting voor gratis hosting

Hou er wel rekening mee dat je via 000webhost wel een website kan hosten, maar dat je geen eigen domeinnaam krijgt. Je krijgt, net als bij Wix, een subdomein op 000webhost (bijvoorbeeld start24.000webhost.nl).

Freehosting

Bij Freehosting krijg je het voleldige cPanel en kan je ook WordPress gratis installeren. Ook hier krijg je geen verplichte advertenties te delen op je website.

Je krijgt er een emailadres bij, 10 Gigabyte aan schrijfruimte en onbeperkte bandbreedte. Dit laatste gaat wel op een “fair use policy”. In de praktijk betekent dit dat je achteraan komt te staan na de betalende klanten.

Freehosting biedt echt alleen gratis hosting. Je hebt wel een domeinnaam nodig om te koppelen. Dit is een beetje flauw.

Freehosting voor gratis webhosting

Freehosting geeft je niet de mogelijkheid -zoals 000webhost en Wix – om je website zonder domeinnaam in de lucht te krijgen.

Een domeinnaam kan je natuurlijk bij hun kopen. Domeinnamen zijn vaak goedkoper dan hosting en is voor veel mensen dan ook laagdrempeliger. Lees hier hoe een domeinnaam werkt en hoe je een slimme domeinnaam kiest.

Mocht je dus eens “vrijblijvend” willen spelen met WordPress, dan is 000webhost mijn favoriet. Mocht je al een domeinnaam hebben, maar wil je eigenlijk niet betalen voor hosting? Dan kan is Freehosting een waardige optie om te proberen.

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen gratis webhosting en betaalde webhosting

Tot nu toe heb ik al een aantal punten genoemd waarop betaalde hosting en gratis hosting kunnen verschillen. Hieronder staat alles nog eens goed uitgewerkt.

Dit helpt je met je keuze. Elk element zal in meer of mindere mate uitmaken voor jouw beoogde webproject.

Bandbreedte en opslagruimte

De bandbreedte en de opslagruimte zijn twee kernonderdelen van webhosting. Opslagruimte geeft aan hoe groot de website kan zijn. De bandbreedte geeft aan hoeveel gegevens de website kan leveren aan zijn bezoekers. Simpelweg, hoevaak kan de website geopend worden.

Bij gratis hosting zit hier vaak een limiet op. Dit limiet is dan ook nog zo scherp dat het net een beetje knelt.

Een hosting partij is er in principe niet bij gebaat om jou gratis genoeg ruimte en bandbreedte te geven. 

Doen ze dat wel, dan moet je je afvragen wat ze ervoor terugkrijgen.

Functionaliteiten en upgrades

Bij gratis webhosting missen in veel gevallen basisfunctionaliteiten die je wil hebben voor je website. Denk hierbij aan een SSL-certificaat (het “groene” slotje), cPanel of backup mogelijkheden.

Wil je een website hebben die voor langere tijd online staat, laat staan door Google wordt opgepikt, dan zijn dit basisfuncties die vaak ontbreken.

Domeinnaam en branding

We zagen al dat zelfs bij onze bovengenoemde gratis hosting partijen de domeinnaam een punt is. Vaak zie je dat je een sub domein krijgt.

Dan staat dus de naam van de gratis webhosting service er ook bij. Dat print je natuurlijk niet op je visitekaartje en dat oogt in erg veel gevallen onprofessioneel.

Een betaald hosting plan geeft je niet per definitie een domeinnaam. Toch zijn er tegenwoordig een veelvoud aan voordelige hostingpartijen die je een gratis domeinnaam meeleveren. Vaak zijn dit wel “.com” domeinen. Gratis “.nl” domeinnamen zie je wat minder vaak.

Privacy en beveiliging

Soms biedt iemand je gratis hosting aan en het is niet duidelijk hoe ze hier op termijn geld mee willen verdienen. Dan is er een aardige kans dat ze jouw informatie direct doorverkopen aan marketeers

Let daarom erg goed op bij het weggeven van je email adres, telefoonnummer of bijvoorbeeld andere persoonlijke gegevens wanneer je je inschrijft voor een gratis hosting programma. Voordat je het weet word je gebombardeerd met spam, of krijg je twijfelachtige telefoontjes van Nigeriaanse prinsen.

Prestaties van de website

Een ander punt waarop gratis en betaalde webhosting verschillen zijn de prestaties. Je krijgt als gratis klant natuurlijk niet de snelste en nieuwste servers met bijvoorbeeld SSD harde schijven.

Ook hoef je niet op te kijken wanneer je te maken krijg met downtime omdat de server waar jouw gratis website op staat over belast is.

Zodra je gaat betalen voor hosting zie je webhosting aanbieders ook altijd iets aangeven over de downtime-uptime verhouding. Vaak stellen ze dan een uptime van bijvoorbeeld 99.8% of hoger per jaar voor. Dat geeft ze dan een paar uur per jaar de kans om onverhoopt “plat” te gaan.

Bij gratis hosting zal dat percentage een stuk lager liggen en moet je er dus niet raar van opkijken wanneer jouw site tijdelijk niet te bereiken is. In veel gevallen wil je dit niet.

Dit is een grote beperkende factor die je ervan zal weerhouden om je website met alles en iedereen zorgeloos te delen.

SEO (zoekmachine optimalisatie)

Google en andere zoekmachines indexeren het internet. Daarbij laten ze de meest relevante resultaten bovenaan komen. Al sinds 2010 houdt Google ook rekening met de snelheid van de website, en zaken als de beveiliging en de downtime van de site.

Heb je gratis webhosting, dan is de kans groot dat Goolge je niet als een betrouwbare website ziet om te presenteren aan haar bezoekers. Je zal dus een erg kleine kans hebben dat je überhaupt terug te vinden bent op Google.

Met betaalde webhosting heb je een grotere kans om door Google opgepikt te worden.

Technische ondersteuning en klantenservice

Als laatste, je krijgt geen ondersteuning. Bij een beetje goede hosting partij ondersteunen ze je met het opzetten en installeren van allerlei apps. Ze helpen je met het koppelen van je domein en kunnen meedenken over de (technische) inrichting van je website.

Bij een gratis website is dit niet aan de orde en kan je ondersteuning eigenlijk uit je hoofd zetten.

Gelukkig staat het internet in veel gevallen vol met het antwoord, maar hiervoor moet je veel en lang zoeken. Dan heb je die paar euro per jaar voor minimale hosting er al zo uit.

Samengevat: moet je betalen voor webhosting?

Nee. Er zijn dus gratis opties. Deze opties zijn erg beperkt. Ik raad je aan te betalen voor hosting wanneer je een professionele website wil, een persoonlijke blog wil starten of webshop wil runnen.

Gebruik gratis webhosting opties voor hobby projecten, schoolopdrachten of voor websites waar het niet veel uit maakt hoe snel ze zijn, hoe professioneel ze ogen en of ze altijd benaderbaar zijn.

Ga je een half jaar backpacken en biedt sociale media je niet genoeg om jouw verhaal te delen? Dan is gratis webhosting met een blog een optie.

Wil je meer leren over het gebruik van WordPress of wat meer leren van webdevelopment zonder kosten te maken? Dan is gratis hosting een optie.

Wil je voor jouw kelderklasse sportteam of voor je verjaardag een website maken? Dan is gratis hosting een optie. In eigenlijk alle andere gevallen zou ik je aanraden te betalen voor hosting.

Betaalde webhosting begint bij erg lage bedragen

Ik heb het altijd fascinerend gevonden hoe groot de vraag (en aanbod) van gratis webhosting is.

Mensen zijn geneigd op zoek te gaan naar gratis alternatieven wanneer de betaalde varianten verschrikkelijk duur zijn of de kwaliteit van de gratis diensten en betaalde diensten vergelijkbaar is.

Er is naar mijn mening een groot verschil tussen de kwaliteit van gratis webhosting en zelfs de allergoedkoopste betaalde webhosting.

De prijzen voor de goedkoopste betaalde webhosting zijn echter verwaarloosbaar en vallen in de categorie “1 kop koffie buiten de deur per maand” .

Ik raad je daarom sterk aan wanneer je een bedrijfswebsite, blog of webshop wil beginnen toch een paar euro per jaar neer te tellen voor webhosting en IT.

Het scheelt je een erg veel gedoe en gezeur en je zorgt ervoor dat al die waardevolle uren die je in je project steekt niet gelimiteerd worden door slechte gratis webhosting.

Hostinger: praktisch gratis webhosting

Ben je tot de conclusie gekomen dat gratis webhosting niet bij jouw project past? Overweeg dan de betaalde webhosting van Hostinger wanneer een lage prijs belangrijk is.

Het goedkoopste webhosting plan van Hostinger kost slechts $1,39 per maand en voor $2,59 per maand en je krijgt er een gratis domeinnaam en o.a. backups en een SSL-certificaat bij.

Die prijsstelling is erg goed. Twijfel je aan de andere elementen van de hosting via Hostinger zoals uptime en dergelijke? We schreven een uitgebreide review over Hostinger.

Ben je er nog niet helemaal zeker van of jouw project die $1,39 per maand waard is? Dan kan je via 000webhosting gratis beginnen en daarna overstappen naar Hostinger.

Onthoud dat je met het maken van een site meerdere zaken tegen komt die geld kunnen kosten dan alleen hosting. Denk hierbij aan software voor grafisch ontwerp, het kopen van de rechten om afbeeldingen te gebruiken of bijvoorbeeld een domeinnaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *