Webnode review: beter dan verwacht

Webnode review

Webnode steekt beter in elkaar dan ik had verwacht. De tool is verrassend elegant, voelt solide en is een goede keuze voor eenvoudige sites met weinig poespas.


Onze score:


Webnode voordelen

 • Talloze stijlvolle templates om uit te kiezen
 • Een van de meeste intuïtieve websitemakers op de markt: perfect voor complete beginners
 • SSL-certificaat automatisch geïnstalleerd
 • Nederlandse klantenservice
 • Zeer eenvoudig om een meertalige site mee te maken
 • Gratis pakket met genoeg opties om een eenvoudige site te maken

Webnode nadelen

 • Wanneer je een template hebt gekozen, zit je er aan vast: verander het en je moet je site opnieuw maken
 • Extra functionaliteit beperkt door het ontbreken van een app store
 • Enkele onnodige beperkingen qua design
 • Niet ideaal voor bloggen of ecommerce
 • Klantenservice reageert behoorlijk traag

Er zijn talloze manieren om zelf een website te maken. Eén ding wat zeker is, is dat de concurrentie tussen verschillende websitemakers moordend is.

Als Nederlander zal je waarschijnlijk hebben gehoord van tools zoals Wix en JouwWeb. Zo niet, dan kun je meer over deze sitebouwers lezen in onze Wix recensie en JouwWeb recensie.

Deze twee partijen hebben aanmerkelijk meer voet aan de grond in ons land dan Webnode. En dat ondanks dat Webnode al sinds 2008 bestaat, Nederlandse klantenservice aanbiedt en vrij betaalbare pakketten aanbiedt.

Hierdoor verwachtte ik niet veel van Webnode. Echter, na het platform uitgebreid getest te hebben, moet ik concluderen ik dat de onbekendheid van Webnode eerder ligt aan een gebrek aan marketing dan gebrekkige kwaliteit.

Webnode is een solide tool met waarschijnlijk de meest vergefelijke leercurve van alle websitemakers. Daarnaast biedt het tientallen stijlvolle templates. Hierdoor is het lanceren van een aantrekkelijke website extreem eenvoudig.

Webnode is echter niet ideaal voor ieder project en iedere gebruiker, en heeft ook enkele belangrijke mankementen waar je op de hoogte van moet zijn.

Hierover ga je meer lezen in deze Webnode review.  

Webnode: een korte introductie

Webnode is met 40 miljoen gebruikers een behoorlijk populaire websitemaker. Het bedrijf bestaat sinds 2008 en komt uit Tsjechië.

Je kunt er persoonlijke websites, zakelijke websites en ecommerce websites mee maken.

Webnode homepage

De tool vereist geen technische kennis of ervaring met het ontwikkelen van websites. Het gebruikt drag-and-drop functionaliteit waarmee je elementen zoals tekst, afbeeldingen en tabellen kunt oppakken en slepen.

Webnode is gratis te gebruiken (en is wat mij betreft een van de beste manieren om een gratis site te maken), maar om er het meeste uit te halen heb je een betaald pakket nodig (hierover later meer).

Een website maken met Webnode

Het maken van een website met Webnode is ontzettend eenvoudig. Maar daarnaast wordt het je bijzonder makkelijk gemaakt om ook nog eens een mooie site te bouwen. Zelf als je een beperkt oog voor design hebt.

In dit onderdeel bespreek ik alles wat te maken heeft met het opzetten van en sleutelen aan een Webnode site.

Hoelang het duurt om je site online te krijgen

Het aanmaken van een account bij Webnode kost niet meer dan een klik. Je kunt inloggen via je Google- of Facebook account. Vervolgens kies je het type site wat je wilt maken.

Webnode type site kiezen

Daarna kies je een site template en een (tijdelijke) naam voor je site.

Webnode site af

Dit is alles wat je hoeft te doen. Vanaf dit punt kun je je pagina’s vullen met content, pagina’s toevoegen en sleutelen aan het design van je site.

Hoewel dat alles natuurlijk even kan duren, kost het in elkaar zetten van een opzetje voor een functionerende website niet meer dan 5 minuten.

Webnode templates

Webnode’s templates bepalen het uiterlijk van je site. Je kunt kiezen uit tientallen gratis templates die vallen in categorieën zoals business, ecommerce, persoonlijk, blog en muziek.

Webnode templates

Deze templates ogen stuk voor stuk stijlvol, goed gebalanceerd en weldoordacht. Je komt er geen designs tegen die achterhaald of op een andere manier onaantrekkelijk aanvoelen. De templates van Webnode zijn waarschijnlijk een van de sterkste kanten van dit platform.

Denk er echter aan dat, net als bij Wix, je het template niet kan veranderen zonder dat je je site opnieuw hoeft op te bouwen.

Dit is jammer en zorgt ervoor dat je écht goed moet nadenken in het begin over welk template je kiest. Vooral als je van plan bent een site met veel content en verschillende pagina’s in elkaar te zetten.

De Webnode Editor

Je gebruikt de Webnode Editor om pagina’s mee in elkaar te zetten. Naar mijn mening heeft Webnode de meest intuïtieve site editor van iedere websitemaker op de markt. De leercurve is zo plat als een dubbeltje. Het zal je waarschijnlijk niet meer dan een kwartier kosten om de belangrijkste functionaliteit ervan te begrijpen.

Webnode’s Editor steekt net iets anders in elkaar dan wat je misschien gewend bent. Je hebt geen balk aan je linkerzijde met daarin de modules en lay-outs waar je mee in de weer kunt. In plaats daarvan komen deze die je kunt plaatsen pas tevoorschijn wanneer je op een plus icoontje klikt.

Webnode Editor

Je kunt zo’n icoontje gebruiken om een nieuwe sectie aan je site toe te voegen (zoals een lay-out met twee kolommen) of een module (zoals een afbeelding of tekstparagraaf). Deze modules kun je vervolgens oppikken en naar iedere plek binnen de verschillende secties op de pagina slepen.

Hiermee krijg je minder vrijheid dan bij Wix, waarbij je op letterlijk een pixel precies een element kunt neerzetten. Bij Webnode klikken de elementen terug in een vaststaand, onzichtbaar “rooster.”

De ene aanpak is niet per se beter dan de ander. Het is een afweging van flexibiliteit en gemak. Doordat Webnode je meer beperkt in waar je elementen kunt plaatsen, is er ook minder kans om je design te verpesten en ben je sneller klaar. De keerzijde is dat je minder kanten op kunt met je design.

Je kunt met de Webnode Editor gemakkelijk verschillende secties van je site eruit laten springen. Je kunt achtergronden toevoegen in de vorm van een effen kleur of een patroon.

Webnode pagina aanpassen

Ook beheer je direct vanuit de Webnode Editor de verschillende pagina’s waar je site uit bestaat, en kun je extra pagina’s toevoegen.

Webnode pagina's beheren en toevoegen

Dit vereist eveneens bijna geen tijd om onder de knie te krijgen.

De Site Editor van Webnode werkt uitstekend maar laat twee belangrijke steken vallen:

 • Je kunt secties niet verplaatsen
 • En je kunt secties en modules niet dupliceren

Hoewel je modules eenvoudig kunt oppikken en naar een andere plek kunt slepen, geldt dat niet voor de secties van je site. Het enige wat je kunt doen is de sectie opnieuw maken op de gewenste plek en de oude sectie verwijderen.

En doordat je secties en modules niet kunt dupliceren, zal je af en toe meer tijd kwijt zijn aan het aanpassen van je pagina’s dan nodig is.

Beide minpunten zijn overkomelijk, maar niettemin opmerkelijk. Zeker als je bedenkt dat praktisch iedere andere websitemaker ter wereld wel beschikt over deze features.   

Site design aanpassen

Je kunt met Webnode de globale look and feel van je site op een paar manieren aanpassen. Denk hier aan het lettertype, het kleurenpalet en het uiterlijk van de knoppen.

Webnode design aanpassen

Je kunt hiermee een template redelijk naar eigen smaak aanpassen. Zo heb je de keuze uit tientallen lettertypes en zo’n 15 kleurenpaletten.   

Wees je echter bewust van de volgende beperkingen:

 • Je kunt niet de grootte van de lettertypes aanpassen
 • Je zit vast aan voorbepaalde kleuren – je kunt niet je eigen kleurcodes toevoegen
 • Met de lettertypes kun je niet, bijvoorbeeld, een ander lettertype kiezen voor je titels

Net als bij de Website Editor zelf zijn deze beperkingen een vloek en een zegen. De afgeslankte keuze neemt beginnelingen met een beperkt oog voor design in bescherming. Tegelijkertijd zal het ergerlijk zijn voor meer ervaren gebruikers die zoveel mogelijk vrijheid willen.   

Ecommerce opties

Je kunt met Webnode een webshop maken, maar het is verre van het meest ideale platform om dit mee te doen. Het is prima als je aan handjevol producten wilt verkopen en je maandelijks levensonderhoud er niet van af hangt. Maar overweeg Webnode alsjeblieft niet voor een serieuze webshop.

Voor meer over ecommerce platforms, lees ons artikel over webshop software.    

Een meertalige site maken

Meertalige websites is een gebied waarin Webnode schittert. Van alle websitemakers maakt Webnode dit veruit het meest eenvoudig.

Simpel gezegd dupliceert de meertalige feature van Webnode automatisch al je pagina’s en blog berichten. Het plaatst deze dan in een subfolder voor de taal die je kiest, bijvoorbeeld jouwsite.com/fr voor een Franse versie. Het enige wat je dan hoeft te doen is de tekst van iedere pagina aan te passen.  

Webnode kijkt vervolgens naar de browservoorkeur van je bezoekers om te bepalen welke pagina ze aan hen laten zien.

Je kunt een meertalige site maken vanaf het Standaard pakket. Hiermee krijg je twee talen, terwijl je met het Pro pakket je site in zoveel talen kunt vertalen als je maar wilt.

SEO tools

Je kunt de SEO tools van Webnode gerust Spartaans noemen.

Per pagina of bericht kun je een SEO titel, meta beschrijving en meta zoekwoorden (die al jaren niet meer gebruikt worden) invullen. Dat is alles.  

Webnode SEO tools

Nu is het zo dat voor huis-tuin-en-keuken gebruik je ook niet echt meer nodig hebt dan dit. Dus met een eenvoudige site hoef je je hier niet druk over te maken.

Verdere overwegingen

Hoe zit het met de klantenservice, snelheid en kosten van Webnode?

Klantenservice

Webnode heeft een kennisbank. Deze is redelijk compleet en goed te navigeren, hoewel sommige van de content erop enigszins summier aanvoelt.

Je kunt Webnode verder 5 dagen per week via email bereiken. Reken op een wachttijd van een halve dag tot een dag. Dit is niet echt snel, maar de antwoorden die je krijgt zijn over het algemeen uitgebreid en naar behoren.  

De snelheid van een Webnode site

Net als de meeste andere websitemakers (op JouwWeb na), schiet Webnode tekort op het gebied van snelheid.

Ik heb sites getest die Webnode etaleert als voorbeelden op hun eigen site, dus beter dan dit ga je het waarschijnlijk ook niet krijgen.

Een van de sites die ik testte via Google’s PageSpeed score deed het op desktop nog oké:

Webnode snelheid desktop

Maar viel qua mobiele snelheid compleet door de mand (dit waar Google het meeste naar kijkt).

Webnode mobiele snelheid

Dit is een domper, vooral omdat Webnode hun gebruikers ook niet de handvatten geeft om hun site zelf sneller te maken.

Het enige waar je dus op kunt hopen is dat vroeg of laat Webnode hun codering opschoont of de sites van hun klanten verhuisd naar betere servers.

Hoewel Webnode minder dan indrukwekkend scoort op snelheidstesten, voelen met Webnode gebouwde websites als gebruikers niet ergerlijk langzaam. Je kunt dit zelf testen met de voorbeeld sites die ik later geeft.  

Maar als website snelheid van kritiek belang voor je is, raad ik je aan een zelf-gehoste WordPress site te maken.

Webnode prijzen

Je kunt Webnode zolang gratis gebruiken als je wilt, maar voor een beetje behoorlijke site moet je betalen. Vanaf Webnode’s Mini pakket (€5,50 per maand) kun je niet alleen je eigen domeinnaam koppelen maar kun je ook een email inbox opzetten.

Dit zijn alle Webnode pakketten:

Webnode pakketten

Deze prijzen zijn redelijk goed voor wat je krijgt. Kies als zakelijk gebruiker ten minste voor het Standaard pakket, aangezien je daar backups bij krijgt en er geen Webnode advertenties op je site geplaatst zullen worden.

Voor de goede orde, ik vind het teleurstellend dat dit laatste pas bij het Standaard pakket het geval is. De advertenties maken het Mini en Limited pakket eigenlijk niet de moeite waard.

Webnode website voorbeelden

Onderhand zal je waarschijnlijk benieuwd zijn naar een paar voorbeelden van websites die met Webnode zijn gemaakt. Dit zijn er een paar:

Epibleu.com

Webnode voorbeeld

Zorghulpatlas.nl

Webnode voorbeeld

Webnode recensies: wat zeggen gebruikers online?

Op het eerste gezicht zien de online gebruiker reviews voor Webnode er niet fantastisch uit.

Webnode TrustPilot reviews

Graaf een beetje dieper en je ziet dat je de meeste negatieve reviews in een van de volgende categorieën kunt plaatsen:

 • Administratieve uitdagingen (gebruikers die niet snappen hoe ze hun account moeten beëindigen)
 • Klantenservice die niet snel genoeg reageert of niet goed helpt
 • Eshop betalingen die niet goed lopen (wat vaak aan Stripe lijkt te liggen)

Dezelfde geluiden hoor je veel rondom Wix, Shopify of welke andere websitemaker dan ook. Ze zijn meestal emotioneel geladen, anekdotisch en bieden weinig waardevolle inzichten in de algehele kwaliteit van de dienst.

Natuurlijk zijn er ook meer dan zat positieve geluiden te vinden.

Webnode positieve review

Hierin kan ik me persoonlijk een stuk beter vinden.

Voor welk type gebruiker is Webnode geschikt?

Webnode sluit het beste aan bij gebruikers die gemak boven flexibiliteit verkiezen. Op welke manier je ook een website maakt, het is altijd een kwestie van het een of het ander.

Webnode maakt het belachelijk eenvoudig om een aantrekkelijke site de lucht in te krijgen. Maar hoewel je met het design aardig wat kanten op kunt, word je beperkt in je mogelijkheden. Daarnaast heeft Webnode ook geen app/plugin winkel waarmee je geavanceerdere functionaliteit aan je site toe kunt voegen.

Dit maakt het platform uitsluitend geschikt voor zeer eenvoudige websites. Denk hier aan een site waar je als freelancer je diensten op etaleert of een hobbymatige site waar je foto’s op wilt laten zien.

Laat ik het zo zeggen. Als m’n moeder me zou vragen waar ze een website mee moet maken, dan zou ik haar Webnode aanbevelen. Wix zou haar waarschijnlijk overweldigen, en WordPress al helemaal. JouwWeb is een goed alternatief, maar als je het mij vraagt stammen hun website templates uit de steentijd wat maken van een mooie website uitdagend maakt.

Met Webnode daarentegen kun je binnen een paar klikken een mooie site ontwikkelen zonder dat je te kampen krijgt met keuzestress door een overweldigende hoeveelheid opties en mogelijkheden.   

Conclusie

Webnode is een solide websitemaker die schittert in zijn eenvoud.

De templates zien er mooi uit, de site editor is intuïtief en het bedrijf bestaat al sinds 2008. Het is een partij waar je op kunt vertrouwen.

Maar als je verlangt naar veel design vrijheid of toegang wilt tot meer geavanceerde site functionaliteit, zijn er betere platforms.

Veelgestelde vragen

Is Webnode gratis?

Webnode biedt een gratis pakket aan. Echter, om je eigen domeinnaam aan je site te kunnen koppelen en geen advertenties te zien, zal je moeten betalen.


Is Webnode de beste manier om zelf een website te maken?

Wanneer je eenvoud boven functionaliteit verkiest wel. Webnode is een super goede keuze voor complete beginners die met zo min mogelijk moeite een mooie site willen maken. Voor meer ervaren gebruikers, zullen de beperkingen echter snel beklemmend aanvoelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *