TransIP review: hebben ze hun beste tijd gehad? (2023)

TransIP is met een half miljoen klanten een van de grootste hosting bedrijven van Nederland. Groot staat echter lang niet altijd gelijk aan goed. Hoe scoren de diensten van TransIP op het kwalitatieve vlak?

Antagonist review overzicht

Snelheid

De traagste hosting van Nederland, een twijfelachtige eer.

Uptime

Over het algemeen goed maar grote storing in 2019.

Support

Support tickets en een uur wachten op antwoord.

Eenvoud

Zelfontworpen dashboard wat slecht werkt.

Features

Geen staging, verhuisdienst of WordPress tools.

Kosten

Duur en duidelijk scheve prijs-kwaliteitverhouding.

Onze score:

2 / 5

Voordelen

 • Goede performance (snelheid en uptime)
 • Breed VPS hosting aanbod
 • Gratis SSL-certificaat
 • Dagelijkse back-ups (tot 10 dagen)

Nadelen

 • Behoort tot de traagste webhosts van Nederland
 • Kunt op al hun hosting pakketten maar één website installeren
 • Geen staging / testomgeving
 • Klantenservice alleen via support tickets bereikbaar
 • Dashboard stoffig en niet gebruiksvriendelijk
 • Weinig transparantie
 • Relatief prijzig in verhouding tot de service die je krijgt

Als je op zoek bent naar webhosting bevindt TransIP zich waarschijnlijk op je radar. Als Nederlander kun je nauwelijks om dit bedrijf heen.

Sinds 2003 is TransIP uitgegroeid tot een van de grootste domeinregistratie en hosting bedrijven van ons land. Voor nieuwe en kleinere sites kun je er terecht bij hun shared hosting en voor middelgrote tot grotere sites bieden ze een groot aantal VPS-pakketten aan.

Qua performance (snelheid en uptime) scoort de hosting provider ondermaat, en ook de gebruiksvriendelijkheid, transparantie en klantenservice van TransIP laten te wensen over.

Wat je hier leest is de meest uitgebreide, grondige TransIP review op het wereldwijde web. Ik bekijk de dienst vanuit elk oogpunt om je te helpen bepalen of dit de beste host voor jou is. Aan het eind van deze review bespreek ik ook een aantal TransIP alternatieven die mogelijk beter bij je wensen zullen aansluiten.

TIP: Onze Mijn.host review laat zien dat deze host sneller en stabieler is dan TransIP. Ook is hun klantenservice een stuk persoonlijker.

Bovendien kost het minder en krijg je bij Mijn.host 50% korting op het eerste jaar.

TransIP in één oogopslag

Uptime garantieAlleen bij hun VPS, niet bij shared hosting
KlantenserviceTicket support (1 uur wachttijd)
Managed WordPress
Soorten hostingShared, VPS
Basis featuresAutomatische backups, gratis SSL, 10 GB opslag, onbeperkt dataverkeer
Meest geschikt voorKleine en middelgrote websites
Server locatiesAmsterdam en Delft
Prijs vanaf€1,99 per maand (na verlenging €5,99 per maand)

Meer weten over TransIP als bedrijf (ontstaanshistorie, tot welke groep het bedrijf sinds behoort, etc.)? Klik dan op de onderstaande info box.

TransIP is in 2003 opgericht door Ali Niknam, een in Canada geboren ondernemer van Iraanse komaf. Hij heeft 3 Nederlandse bedrijven opgericht: bunq (een online bank), TransIP en The Datacenter Group.

Toen TransIP werd opgericht was de webhosting industrie in Nederland nog een dor en verlaten landschap. Wat er al was qua hosting aanbod, liep technologisch zwaar achter de feiten. Door het aanbieden van een superieure dienst lukte het TransIP om uit te groeien tot een van de grootste hosting providers van Nederland.

TransIP heeft zo’n 100 medewerkers en pak en beet een half miljoen klanten. In 2018 nam het IT-Ernity over, een internetsolutions-bedrijf achter merken als Proserve, Signet, CloudVPS, VDS, Webstekker en DDS. Dit bracht meer keuze voor managed en unmanaged hosting met zich mee, evenals meer datacenters en technische expertise.

Sinds 2019 heeft TransIP de krachten gebundeld met Combell Group (een andere hosting provider) om team.blue te starten. Team.blue is een verzameling van hosting en domeinregistratie brands, waaronder Combell, TransIP, Register.it en Simply.com. De groep beheert 30 brands, zet meer dan €300 miljoen per jaar om, heeft 2 miljoen klanten en 1.500 medewerkers.

TransIP snelheid, uptime en klantenservice

In dit onderdeel gaan we kijken naar de performance van TransIP (snelheid en uptime) en de kwaliteit van de klantenservice. Voor de meeste gebruikers zijn dit de belangrijkste factoren waar een host goed op moet scoren.

Snelheid

Om de snelheid van TransIP te testen heb ik een van hun shared hosting pakketten aangeschaft. Voor nieuwere en kleinere websites (denk tot enkele tienduizenden bezoekers per maand) is shared hosting ideaal omdat het geen technische kennis vereist en je het binnen een paar klikken op kunt zetten.

Ik ben aan de slag gegaan met het TransIP Pro pakket, zeg maar de middenmoter van hun shared hosting aanbod. Na verlenging kost dit pakket €9,99.

Dit zijn de features van TransIP Pro:

 • Je kunt er één site op installeren
 • 100 GB opslag
 • 100 email adressen

Om dit pakket te testen heb ik een website opgezet met WordPress. Deze website heb ik als volgt aangekleed:

Ik heb een site template gebruikt met afbeeldingen, tekst en andere elementen. Deze kun je hier vinden. Dit maakt de site een stuk representatiever dan een “kale” WordPress installatie en leidt daarom tot veel interessantere en relevantere testresultaten.  

GTMetrix resultaten

GTMetrix geeft een uitstekend beeld van hoe een site over de gehele linie scoort qua snelheid.

TransIP GTMetrix test resultaten

TransIP bungelt met deze test onderaan de lijst van onze WordPress hosting snelheidstest. Ouch. De site laadt in meer dan 2 seconden (“fully loaded time”), de Core Web Vitals worden niet gepasseerd en de TTFB tikt bijna een seconde aan, wat slecht is voor shared hosting die een tientje per maand kost.  

(Ter referentie: volgens Google scoor je goed op je TTFB wanneer je onder de 200ms uitkomt.)

PageSpeed Insights resultaten

PageSpeed Insights is een door Google ontwikkelde tool. Het schetst een minder breed beeld van hoe snel je site is dan GTMetrix, maar gaat wel meer de diepte in.

TransIP snelheidscore PageSpeed Insights

De PageSpeed Insights score ziet er goed uit, maar dit is meer toe te schrijven aan de kwaliteit van de codering van de test site.

TransIP scoort dus ondermaats qua snelheid en er zijn concurrerende hosting diensten die voor minder geld even goed scoren. Daarover later in deze review meer.  

Uptime

Uptime is het tweede zeer belangrijke component van website performance. Want wat heb je aan een snelle website als je bezoekers hem niet kunt bereiken?

Hoewel TransIP geen uptime garantie biedt voor hun shared hosting (ze doen dit alleen bij hun VPS pakketten; daar garanderen ze 99,99% uptime), lijkt het met hun uptime goed te zitten.

Het doen van persoonlijke uptime testen heeft weinig zin omdat dit slechts om één server gaat. Interessanter om naar te kijken is of een webhost wel eens langdurige storingen heeft gehad en hoe het daarmee omging, en wat klanten online zeggen over uptime.

In 2019 werd TransIP getroffen door een DDoS-aanval waardoor hun dienst er enkele uren uit lag. Verder heb ik geen grote storingen kunnen vinden.

Ik heb een paar 100 online reviews doorgespit van gebruikers en geen noemenswaardige downtime klachten kunnen vinden.

Conclusie: de uptime van TransIP is (naar alle waarschijnlijkheid) uitstekend.

Klantenservice

Voor zo’n groot bedrijf als TransIP is hun ronduit klantenservice karig te noemen. Ze hebben geen live chat of telefonische support: je kunt ze enkel bereiken via support tickets in je dashboard. Je zult ongeveer een uur moeten wachten op een reactie. De reacties zijn relatief uitgebreid en hun medewerkers zijn over het algemeen bekwaam.

Klantenservice TransIP

Je kunt hun support op weekdagen bereiken tussen 8:00 en 0:00 uur en in het weekend en op feestdagen tussen 11:00 en 19:00 uur. Voor een Nederlandse hosting provider is dit behoorlijk genereus.

TransIP heeft ook een kennisbank die redelijk uitgebreid is.

TransIP kennisbank

Toch verwacht ik meer van een hosting provider die al twee decennia bestaat, meer dan 100 medewerkers heeft en in een relatief hoog prijssegment zit. Ze zouden ten minste live chat zonder wachttijd óf telefonische ondersteuning moeten kunnen aanbieden.  

TransIP verder doorgelicht

In dit onderdeel gaan we kijken naar hoe eenvoudig het is om hosting op te zetten bij TransIP, hoe gebruiksvriendelijk hun dashboard is, en welke extraatjes en features je krijgt bij hun hosting pakketten.

Hosting opzetten bij TransIP

Het opzetten van webhosting bij TransIP is niet heel lastig, maar waar het de dienst wel aan ontbreekt is duidelijkheid en transparantie. Normaal zie je bij hosting providers een uitgebreide lijst van specificaties, hoeveel sites je op je hosting pakket kunt installeren, en meer.

(Let wel: ik spreek hier over hun normale hosting, niet hun VPS hosting die een stuk beter wordt uitgelegd.)

Bij TransIP is het een beetje gissen. Het enige wat je te zien krijgt is hoeveel databases, emailadressen en schijfruimte je krijgt.

Hoeveel sites je kunt installeren, of er een testomgeving is, en hoeveel bezoekers per maand ieder pakket ongeveer aan kan? Who knows!

Dit maakt de provider behoorlijk non-transparant wat ik ergerlijk vind. Dit zou makkelijk veel beter kunnen.

Gebruiksvriendelijkheid van het dashboard

TransIP heeft een zelfontworpen dashboard waar je je hosting pakketten en domeinnamen kunt overzien, je SSL-certificaten kunt beheren en bijvoorbeeld WordPress kunt installeren.

TransIP dashboard

Dit dashboard oogt stoffig en heeft gebruiksvriendelijkheid niet hoog in het vaandel staan. Zo heb ik uiteindelijk WordPress twee keer geïnstalleerd omdat het dashboard je voor de eerste 10 seconden niet laat zien dat er iets in gang wordt gezet.

WordPress installeren TransIP

Hosting providers zoals Kinsta of SiteGround laten zien dat dit véél beter kan.

Uiteindelijk kom je er wel uit – ook als beginner – maar niet nadat je jezelf waarschijnlijk een paar keer flink achter de oren gekrabd hebt.

Nog een opmerkelijk iets: voordat m’n SSL-certificaat geactiveerd was, was ik enkele uren verder. Ik ben er aan gewend bij andere hosts dat dit niet meer dan een paar minuten duurt.

Beveiliging

Op hun site noemt TransIP enkel dat ze Linux-containers en een firewall gebruiken. Een behoorlijk vage beschrijving die je weinig inzicht biedt in wat deze webhost nou echt doet om de sites van hun gebruikers veilig te houden.

Hosting extra’s en features

Op het gebied van hosting extraatjes en features schiet TransIP te kort. Hoewel je kunt rekenen op een SSL-certificaat, is er geen verhuisservice voor nieuwe gebruikers.

Daarnaast biedt geen enkel TransIP pakket staging functionaliteit waarmee je een testomgeving mee kan bouwen om nieuwe features of een nieuw webdesign te testen.

Toen ik een medewerker van TransIP vroeg om hun staging mogelijkheden zei hij me dat ik eventueel met subdomeinen kon werken als vervanger. Ik zal het kort houden: dat is waardeloos idee waar je gebruiker absoluut geen zin in hebt.

TransIP biedt dagelijkse automatische backups die tot 10 dagen teruggaan.  

Voor de rest heeft TransIP geen CDN, zelfontwikkelde caching plugin, WordPress toolkit of andere aantrekkelijke goodies.

Dat is op zichzelf allemaal niet zo’n ramp, ware het niet dat TransIP niet goedkoop is en er tig webhosts zijn die dit alles wél aanbieden, voor minder geld.

Hosting pakketten, kosten en betaalmethodes

Nu gaan we kijken naar welke hosting pakketten TransIP aanbiedt, wat het allemaal kost en hoe je ervoor kunt betalen.

Shared hosting

Voor het gros van gebruikers is shared hosting de beste optie voor hun website. Het is de goedkoopste vorm van hosting en het makkelijkst om te gebruiken.

TransIP biedt 3 verschillende shared hosting pakketten aan:

TransIP shared hosting pakketten

Zoals eerder gezegd schitteren deze pakketten niet op het gebied van transparantie. Je kunt nergens vinden wat de specificaties zijn en ook qua features zijn de beschrijvingen vrij spartaans.

Hoewel TransIP niet met je deelt hoeveel maandelijkse bezoekers ieder pakket pak en beet aan kan, is het aannemelijk dat het goedkoopste pakket (Core) geschikt is voor grofweg 10.000 maandelijkse bezoekers en het duurste (Max) voor zo’n 50.000 maandelijkse bezoekers.

De pakketten bieden allemaal meer dan genoeg opslag. Om je een idee te geven, Start24, een site met 100en pagina’s en duizenden afbeeldingen, neemt niet meer dan 2 GB in beslag.

Opvallend (en vervelend) is dat je op ieder pakket slechts één website kunt installeren. Bij hun goedkoopste pakket kan ik me dat voorstellen, maar bij hun duurdere pakketten zou je minstens 10 verschillende installaties verwachten.

Als je klant wordt bij TransIP, dan raad ik je aan met hun goedkoopste pakket (€9,99 per maand na het instaptarief van €1,99) te beginnen en alleen te upgraden wanneer dit nodig is.  

Groot voordeel: je kunt maandelijks betalen bij TransIP, in plaats van dat je aan een jarenlang contract vastzit zoals bij veel andere providers.

Unmanaged VPS

Voor meer ervaren webmasters biedt TransIP een breed scala aan VPS hosting pakketten aan.

TransIP VPS pakketten

Op dit gebied is TransIP een stuk beter ontwikkeld dan met hun shared hosting. Hun VPS hosting is unmanaged wat betekent dat je zelf het serveronderhoud en de instellingen voor je kiezen krijgt.

De meest krachtige TransIP VPS hosting is hun BladeVPS lijn:

BladeVPS TransIP

Hiervoor betaal je ten minste €10 per maand. De specificaties zijn behoorlijk goed. Ook kun je je eigen VPS samenstellen.

Niet-goed-geld-terug garantie

TransIP biedt geen tevredenheidsgarantie, maar je kunt je onder de Nederlandse wetgeving wel beroepen op een 14-daagse herroeping, te regelen via dit formulier. Niet geldt overigens alleen voor de hosting die je afneemt – niet op eventuele domeinnamen die je registreert.

Betaalmethodes

Je kunt betalen op twee manieren: via automatische incasso of via iDeal. Je kunt niet direct met MasterCard of Visa betalen of PayPal gebruiken. Mocht je bijvoorbeeld je zakelijke bankrekening regelen via een internationale dienst zoals Wise, dan kun je hiermee niet bij TransIP terecht.  

TransIP betaalmethodes

Wat zeggen hun klanten?

De meeste gebruikersreviews over TransIP bieden weinig inzicht in de kwaliteit van de dienst. De meeste positieve reviews bestaan uit enkele regels over hoe ze snel geholpen zijn (wat wonderlijk is, gezien TransIP een van de langzaamste support teams heeft van de webhosts die ik heb getest).

TransIP TrustPilot reviews

De meeste negatieve reviews op TrustPilot beklagen zich over het missen van automatische incasso’s en de gevolgen daarvan.

In alle eerlijkheid, het is vrij bizar dat TransIP een incassobureau op je dak stuurt voor het missen van een betaling van een paar euro. Normaliter zou een online service gewoon je dienstverlening afsluiten en dat is het dan.

Maar het zou interessanter zijn om meer inzicht te krijgen in hoe mensen – die TransIP slecht beoordelen – de dienst zelf ervaren en niet omliggende zaken.

Op Google Reviews zien we een soortgelijke tendens:

TransIP Google reviews

Oordelende aan de online reviews doet TransIP het niet heel slecht onder hun klanten, maar ook niet denderend.

TransIP maakt deel uit van een enorm conglomeraat: hier is wat dat betekent voor de kwaliteit van hun dienstverlening en prijsvoering

TransIP heeft enkele jaren terug meerdere webhosting bedrijven overgenomen en heeft samen met Combell in 2019 team.blue opgericht.

team.blue homepage

Onderhand is dit een flink conglomeraat bestaande uit meer dan 30 hosting merken verspreid over heel Europa.

Wanneer hostingbedrijven zich met dit soort expansiedriften bezig gaan houden leidt dit meestal tot twee dingen:

 • Hogere prijzen voor de consument
 • Minder technologische innovatie, klantenservice etc. – alles in de naam van kostenbesparingen

Dit is wat we bijvoorbeeld al hebben gezien bij het gigantische EIG, een nog veel groter conglomeraat wat sinds jaar en dag goede hosting bedrijven opkoopt en ontdoet van hun R&D en support.

Bij TransIP lijkt deze tendens ook zichtbaar te zijn. Hun dienstverlening wordt aan de lopende band duurder en de kwaliteit holt achteruit.

Het verleden leert dat wanneer een dergelijke trend zich inzet, deze meestal onomkeerbaar is.

Alternatieven op TransIP

Afhankelijk van waar je precies op zoek naar bent in webhosting vind je hier een paar providers die meer waar voor je geld bieden dan TransIP.

Allereerst is er Cloud86. Dit is een webhosting dienst van Nederlandse bodem die op eigenlijk ieder vlak beter scoort dan TransIP, behalve de beschikbaarheid van hun klantenservice (die kun je alleen bereiken binnen Nederlandse kantooruren). Wat mij betreft is dit de beste hosting partij voor de meeste mensen.  

Lees meer over hen in onze Cloud86 review.

Ben je bereid met een buitenlandse hosting provider in zee te gaan, kijk dan naar SiteGround (als je wat meer budget hebt) of naar Hostinger (levert iets in op klantenservice, maar is wel ontzettend scherp geprijsd). Deze diensten hebben servers verspreid over de hele wereld (een must als je site zich richt op een internationaal publiek) en bieden 24/7 support aan via live chat.

Lees hier onze SiteGround review en onze Hostinger review.

Conclusie

TransIP is een ondermaatse webhost als het gaat om hun shared hosting. Dat gezegd hebbende bedienen ze vooral meer ervaren gebruikers goed met een breed aanbod aan unmanaged VPS pakketten. Deze pakketten heb ik voor deze review niet getest, maar aangezien ze van dezelfde servers gebruik maken als hun shared hosting, ben ik ook niet erg hoopvol.

Waar TransIP slecht tot matig op scoort zijn klantenservice, gebruiksvriendelijkheid en features. Met de prijskwaliteitverhouding zit het ook niet helemaal lekker: je betaalt iets te veel voor wat je krijgt.

TransIP was een van de grondleggers van de Nederlandse hostingindustrie en is sinds 2003 uitgegroeid tot een enorm succesvol bedrijf. Maar het is niet meer de partij die zich nog bevindt op de bleeding edge van webhosting. Nieuwere spelers zijn ze voorbij gestreefd, zoals dit bij zoveel eens innovatieve bedrijven al is gebeurd.  

Kies daarom een van de hosting providers die ik hierboven aanbeveel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *