Xel review: makkelijk te gebruiken maar te duur (2022)

Xel is een hosting provider van Nederlandse bodem die vooral bekend staat om hun WordPress hosting. Hoe goed is deze provider echt?

Xel review overzicht

Snelheid

“Geheime” server technologie leidt tot prima snelheid.

Uptime

Stabiel en geen grote storingen in de laatste jaren.

Support

Je krijgt een persoonlijke support medewerker.

Eenvoud

Xel richt zich met succes op complete beginners.

Features

Veel cruciale features alleen bij de dure pakketten.

Kosten

Veel te duur in verhouding tot wat je krijgt.

Onze score:

3,5 / 5

Voordelen

 • Ideaal voor beginners en mensen die WordPress intimiderend vinden
 • Uitstekende performance (website snelheid en uptime)
 • Klantenservice die jou persoonlijk kent en zeer behulpzaam is
 • Onafhankelijk Nederlands hosting bedrijf wat al meer dan 20 jaar bestaat
 • Echte managed WordPress hosting

Nadelen

 • Veel te duur
 • Weinig schijfruimte
 • Beperkte beschikbaarheid klantenservice (alleen binnen Nederlandse kantooruren)
 • Weinig features bij de goedkopere pakketten
 • Kost veel extra geld om meerdere sites op één pakket te draaien

Je kunt Xel zien als een “boutique” hosting provider. Het in Utrecht gevestigde bedrijf bestaat al meer dan 20 jaar maar bedient slechts 12.000 klanten. Ze lijken ook niet echt de ambitie te hebben om heel veel groter te worden dan dit.

Het grote voordeel hiervan: je bent voor hen een persoon in plaats van een nummertje. Je krijgt zelfs je eigen vast support medewerker toegewezen bij ze die jou en je website kent.

De keerzijde: je betaalt een stuk meer voor Xel dan voor de gemiddelde webhost.

Xel claimt “zeer snelle webhosting” aan te bieden. Deze bewering klopt: mijn eigen tests laten zien dat Xel inderdaad ontzettend snelle hosting aanbiedt.

In deze Xel review neem ik deze Utrechtse hosting provider uitgebreid onder de loep. Aan het einde moet je een goed idee hebben of het de beste hosting is voor jouw website. Onderaan de review staan nog een paar hosting alternatieven waar je wellicht ook naar wilt kijken.

Xel in één oogopslag

Uptime garantie
KlantenserviceEmail en telefoon support binnen Nederlandse werktijden
Managed WordPress
Soorten hostingShared
Basis features1 GB opslag, 5 GB dataverkeer, 5 email accounts, dagelijkse backups
Meest geschikt voorBeginners en zakelijke gebruikers die zorgeloze hosting ervaring zoeken
Server locatiesUtrecht
Prijs vanaf€4,45 per maand

Xel snelheid, uptime en klantenservice

Snelheid

Om eerlijk te zijn was ik behoorlijk verbaasd over Xel’s hosting snelheid. Het is gebruikelijk voor hosting providers om op te scheppen over hun snelheid (logisch). Xel doet dit ook, maar maakt hun claims ruimschoots waar.

Ik heb enkele sites van klanten van Xel getest die draaien op hun (wat duurdere) WordPress hosting. Hiervoor heb ik de bekende snelheidstest tool GTMetrix gebruikt.

Dit was het resultaat:

GTmetrix Xel testresultaten

Nu hoor ik je denken: wat is er precies zo goed aan een “D” en allerlei indicatoren die oranje en rood gekleurd zijn? Daar is inderdaad niets goed aan. Maar door wat te graven in de test kwam ik erachter dat dit wordt veroorzaakt doordat de site zelf wanstaltig in elkaar is gezet (veel te grote afbeeldingen, slechte codering) – niet door de hosting.

De Time to first Byte (TTFB) score van deze site is namelijk 56 milliseconden. TTFB staat voor de tijd die de server neemt om te beginnen met het laden van een webpagina. Dit maakt het een van de meest objectieve manieren om de snelheid van webhosting te bepalen.

Ter referentie: de gemiddelde webhost heeft een TTFB van tussen de 200 ms en 800 ms. Google beschouwt een TTFB van onder de 200 ms goed, en onder de 100 ms als uitstekend. Een TTFB van 56 ms is… absurd. Het is echt een fantastische score die je praktisch nooit ziet bij hosting providers.

Ik heb ook een andere site getest die door Xel gehost wordt:

Xel GTmetrix test

Doordat deze site iets beter gecodeerd is en meer van snelheid best practices gebruik maakt dan de vorige, zien de testresultaten hier er al een stuk groener uit. De TTFB staat op een nog steeds zeer nette 69 ms.

Overigens laat Xel op hun site niet weten wat voor server hardware en software ze gebruiken. Toen ik met hun klantenservice contact opnam om te horen hoe dit zit kreeg ik als respons: “Wij doen helaas geen uitspraak over onze hardware.” Vrij apart, maar zolang sites snel bij ze laden heb ik weinig te klagen.

Uptime

Xel is een van de weinige Nederlandse hosting providers die een uptime status pagina op hun website heeft.

Xel uptime status

Hier kun je zien of alle servers in de lucht zijn en wanneer er gepland overhoud aankomt.

Xel biedt een uptime garantie van 99,98% wat zeer goed is (je verwacht minstens 99,95%).

Het draaien van een uptime test heeft vaak weinig zin omdat dit slechts kijkt naar een enkele server. Interessanter is om door gebruikersreviews te graven en kijken of er een trend rondom downtime klachten te bespeuren is. Ik heb honderden reviews doorspit en ben slechts enkele keren gestuit op iemand die met downtime te kampen had.  

Klantenservice

Xel wordt bijna unaniem geprezen voor hun klantenservice.

Xel klantenservice Google reviews

Je kunt hun support bereiken tussen 9 en 5 op werkdagen. Telefonisch zijn er (bijna nooit) wachttijden en op email berichten moet je iets langer dan een uur wachten – zeggen ze. Toen ik zelf met hun email support contact opnam duurde het zo’n 4 uur voordat ik een respons kreeg.

Iets wat me aanspreekt aan de klantenservice van Xel is dat je je eigen support medewerker toegewezen krijgt. Iemand die jou en je site kent. Vooral voor beginnende gebruikers moet dit een geruststellende gedachte zijn.

Xel helpt je ook met dingen waar de meeste hosting providers hun vingers niet aan branden. Zoals hoe je een WordPress thema installeert of waar je plugins voor nodig hebt.

Waar ik zelf alleen niet bij kan is dat hun support alleen binnen Nederlandse kantooruren valt. Kijkende naar de kosten van de Xel zit me dit niet lekker.

Als ik 30 euro per maand voor m’n hosting neerleg (kosten van hun middensegment pakket binnen hun WordPress hosting) dan zou ik rekenen op een klantenservice die 24/7 beschikbaar is – en het liefst ook via live chat.  

Xel verder doorgelicht

Gebruiksvriendelijkheid van het dashboard

Xel biedt een zelfontwikkeld dashboard aan. Dit dashboard is zeer eenvoudig te gebruiken en ziet er relatief mooi ontworpen uit. Als beginner zal je er prima uit de voeten mee kunnen.

Beveiliging

Als managed WordPress hosting provider investeert Xel stevig in website beveiliging. Zo bieden ze gratis malware scans, brute force protection en maken ze altijd backups van je site. Ook bieden ze een gratis SSL-certificaat aan.

Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan met je site (bijvoorbeeld, hij raakt geïnfecteerd met malware), dan lost Xel dit kosteloos voor je op.

Hosting extra’s en features

Xel biedt een gratis verhuisservice aan voor als je je site al bij een andere provider ondergebracht hebt. Al hun pakketten bieden backups en bij hun duurdere pakketten krijg je ook een testomgeving (staging) waar je op een veilige manier nieuwe plugins of themes kunt testen. Ook biedt Xel een gratis domeinnaam aan.

Verder kun je meerdere email accounts aansluiten op ieder pakket.

Wat ik jammer vind is dat je sommige features alleen bij hun duurdere pakketten krijgt. Zo krijg je pas automatische, dagelijkse updates en een testomgeving vanaf hun WordPress Compleet pakket (30 euro per maand).

Verdwijnende mailboxen

Ik raad je niet aan om je zakelijke email onder te brengen bij je hosting. Het is beter dit te doen bij een gespecialiseerde provider zoals Gmail of Outlook.

Mocht je dit toch bij Xel willen doen, let dan op. Nogal wat gebruikers maken melding van verdwijnende mailboxen.

Xel mailboxen verdwenen

Xel hosting pakketten en tarieven

Xel biedt standaard hosting aan:

Xel hosting pakketten

En WordPress hosting:

Xel WordPress hosting pakketten

Die laatste is hun meest populaire hosting. Ze hebben ook nog hosting pakketten speciaal voor meerdere sites, die als je het mij vraagt exorbitant duur is.

Sites op WordPress hosting krijgen meer resources toegewezen waardoor ze sneller laden.

Hun standaard hosting schiet qua features echt te kort. De toegewezen schijfruimte is klein en je krijgt geen testomgeving of automatische backups. Ook krijg je geen gratis SSL-certificaat.

Ook is het opvallend dat je pas bij hun allerduurste pakket (van 45 euro per maand) een CDN krijgt.

Voor de meeste mensen die dit lezen zal waarschijnlijk Xel’s Compleet WordPress hosting de beste keuze zijn. Hiermee krijg je toegang tot automatische updates en een testomgeving – twee features die je eigenlijk altijd wel nodig hebt. Dit pakket kost 30 euro per maand. Ook krijg je volledige WordPress ondersteuning van het support team.

Hier is hoeveel maandelijkse bezoekers hun WordPress pakketten ongeveer aankunnen (volgens hun klantenservice):

 • Start. 0 tot 30.000 bezoekers per maand
 • Compleet. 30.000 tot 60.000 bezoekers per maand
 • Groei. 60.000 tot 100.000 bezoekers per maand

Xel alternatieven

Xel’s doelgroep lijken vooral klanten te zijn die echt gepamperd willen worden. Niet alleen op het gebied van hosting, maar ook basale hulp als het op WordPress aankomt. Ik krijg niet het gevoel dat Xel veel klanten heeft met sterk groeiende blogs of ecommerce webshops die veel geld in het laatje brengen.

Toen ik Xel anderhalf jaar terug vroeg hoeveel bezoekers hun verschillende pakketten aan konden bleef het antwoord enigszins vaag. Ze gebruiken een “fair use policy” die je kunt interpreteren zoals je wilt. Ze vertelden me dat hier nog nooit iemand overheen is gegaan wat me doet concluderen dat ze geen klanten hebben met echt grote, serieuzere websites.

Xel klantenservice email

Ik heb dit ze onlangs nog een keer gevraagd en toen kreeg ik wel een iets duidelijker antwoord (zo hierboven).

Xel’s klanten lijken er ook weinig moeite mee te hebben stevig te betalen voor webhosting. Dat is niet voor iedereen weggelegd.

Om deze twee punten af te dekken (schaalbaarheid en kosten) wil ik je als alternatieven de volgende twee providers voorleggen:

 • Cloud86. Deze provider van Nederlandse bodem is eigenlijk een alleskunner. Ze hebben LiteSpeed servers waardoor hun hosting even snel is als die van Xel. Ze hebben managed WordPress hosting pakketten met vergaande support maar ook stuk goedkopere hosting die meer DIY is. Deze goedkope hosting heeft wel gewoon ook automatische backups, een testomgeving en andere geavanceerde features die je bij Xel’s goedkoopste pakketten niet krijgt. Zodra je de “normale” hosting van Cloud86 bent ontgroeid, kun je overstappen op hun VPS hosting die je eenvoudig op kunt schalen. Lees meer over Cloud86 in onze review.
 • Kinsta. Net als Xel is Kinsta een managed WordPress hosting provider die de rode loper voor je neerlegt. Hun support is fenomenaal, en ondanks dat het een internationale partij is, in het Nederlands beschikbaar. Het prettige aan Kinsta is dat ze super transparant zijn over hoeveel verkeer al hun pakketten aankunnen. De features zijn per pakket hetzelfde. Hierdoor kun je simpelweg een pakket kiezen aan de hand van je maandelijkse verkeer en upgraden wanneer het nodig is. Hun duurste pakketten kunnen miljoenen maandelijkse bezoekers aan waardoor je de dienst niet zult ontgroeien. Lees meer over Kinsta in onze review.

Conclusie

Xel is een goede hosting provider die zich richt op een zeer duidelijke doelgroep: beginnende WordPress gebruikers met een groot budget. Dit is een host wiens klantenservice bereidt is je uit te leggen waar WordPress plugins voor dienen. Iets waarvan je in alle redelijkheid niet zou hoeven te verwachten dat een hosting provider dit doet. Met andere woorden, Xel legt de rode loper voor je uit.

Maar de vraag is of dit voor jou wel allemaal nodig is. Aan deze goede service hangt namelijk een stevig prijskaartje. Het goedkoopste Xel pakket wat ik persoonlijk bereid zou zijn te gebruiken is al 30 euro per maand. Hun goedkopere pakketten missen allerlei cruciale features (backups, testomgeving) die bij veel goedkopere webhosts al jaren standaard inbegrepen zitten.

Xel scoort uitstekend op het gebied van snelheid. Hun klantenservice is inderdaad ook erg behulpzaam, maar ik vind het behoorlijk schokkend dat ze slechts binnen Nederlandse kantooruren te bereiken zijn (gezien de kosten) en dat ze je per email uren op een antwoord laten wachten.

De bottom line: Xel is een prima webhost, maar er zijn (afhankelijk van je persoonlijke behoeften natuurlijk) andere providers die veel meer waar voor je geld bieden. Kijk bijvoorbeeld naar de alternatieven die ik hierboven noem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *