Bluehost review: geloof de enthousiaste bloggers niet (2022)

Bluehost is waarschijnlijk de meest aanbevolen webhost op aarde. Toch is de bottom line van deze review: loop met een grote boog om Bluehost heen. Er zijn veel betere webhosts te vinden voor dezelfde of een betere prijs.

Bluehost schiet eigenlijk op ieder vlak te kort: snelheid is laag, uptime is kwakkelend en de klantenservice is ronduit incapabel.

Hoewel de webhost goede tarieven biedt voor beginners met nieuwe websites, zijn er tig hosting providers die dit ook doen maar die wél goede hosting aanbieden.

Bluehost is godzijdank niet populair in Nederland. Toch zal je hen wellicht zijn tegengekomen op Amerikaanse websites of YouTube kanalen en benieuwd zijn of het niet iets voor jou is.

In deze Bluehost review neem ik de provider uitgebreid onder de loep. Eerst gaan we kijken hoe het zit met al die positieve aanbevelingen. Daarna duiken we in de snelheid, uptime, klantenservice en meer.

Bluehost in één oogopslag

Uptime garantie
Klantenservice24/7 live chat en telefoon
Managed WordPress
Soorten hostingShared, VPS, dedicated
Basis features50 GB opslag, gratis domeinnaam voor 1 jaar, gratis CDN en SSL-certificaat
Meest geschikt voorBeginners (en affiliate marketeers die er grof aan verdienen)
Server locaties6 wereldwijd waaronder in London
Prijs vanaf$2,62 per maand

Bluehost: de droom van affiliate marketeers

Zoek naar Bluehost reviews op Google en wat je aantreft is dit:

Bluehost reviews bloggers
Om de vraag van die video onderaan te beantwoorden: NEE

Bloggers geven de dienst steevast 4 sterren of hoger.

En wanneer je zoekt op een term als “how to start a blog” zie je dat praktisch iedere website op pagina 1 van Google hen aanbeveelt.

Affiliate marketers promoting Bluehost

Van de sites die je hier ziet raden de volgende Bluehost aan:

 • theblogstarter.com
 • theminimalists.com
 • firstsiteguide.com
 • codeinwp.com
 • ryrob.com
 • adamenfroy.com
 • quicksprout.com

Dat is zo’n 70% van pagina 1. Met zoveel positieve geluiden kan een bedrijf niet slecht zijn. Toch?

Om deze (retorische) vraag te beantwoorden hoef je maar één ding te doen: follow the money. Zoals je misschien al aan voelde komen worden deze blogs stevig gecompenseerd voor het naar voren schuiven van Bluehost.

Het affiliate marketing programma van Bluehost betaalt $65 per doorverwijzing. Zogeheten super affiliates, oftewel mensen die tientallen klanten per maand naar Bluehost doorsturen, verdienen echter vaak $150. Dit soort bedragen zijn voor veel websites te aantrekkelijk om te negeren.

Hoewel andere hosting providers ook affiliate programma’s aanbieden (waar o.a. wij bij Start24 ook inkomen via genereren), zijn de commissies lager dan die van Bluehost.   

Het gevolg: Amerikaanse en andere Engelstalige sites bevelen Bluehost aan tot ze een ons wegen. Dit zullen ze blijven doen zolang de commissies aantrekkelijk blijven, maar met de kwaliteit van Bluehost heeft het niets te maken.

Speur het internet af en je zult zien dat bijna de enige positieve geluiden over Bluehost vanuit de bloghoek komen. Duik daarentegen fora en klantenreviews in en de meningen over Bluehost zien er meer zo uit:

Reddit Bluehost
Bluehost TrustPilot reviews

Bluehost snelheid, uptime en klantenservice

Snelheid

Als we kijken naar de shared hosting pakketten van Bluehost, dan is het probleem dat ze er veel te veel sites opproppen. Het gevolg: traag ladende websites.

Bij shared hosting deel je een server met andere websites. Dit is geen punt zolang de hosting provider de server niet tot op de nok vult met sites. Wanneer een van je website “buren” namelijk een onverwachte golf in bezoekers krijgt, zal dit ook jouw site vertragen.

Uptime

Uptime is veruit een van de belangrijkste pijlers als het gaat om goede webhosting. Een site die offline is zal je bezoekers frustreren, heeft een negatieve impact op je SEO en kan je klauwen met geld kosten.  

Hoewel niet iedere gebruiker last heeft van Bluehosts downtime problemen, tref je toch tig schrijnende gevallen aan:

Bluehost review over uptime
Bluehost review over downtime TrustPilot

Inderdaad, je kunt over elke host wel negatieve geluiden vinden, maar bij Bluehost is de frequentie vele malen hoger. Naast dergelijke reviews op TrustPilot, staat Facebook ook vol met mensen die te kampen hebben met Bluehost crashes en een onbereikbare website.

Klantenservice

Bluehost biedt 24/7 klantenservice aan via live chat en telefoon.

Bluehost klantenservice

Wachttijden zijn ongeveer 30 minuten (wat acceptabel is gezien de lage prijzen) maar de support medewerkers zijn slecht opgeleid en incompetent. Onder gebruiker reviews wordt de klantenservice het hardst aangepakt: je struikelt bijna over de slechte ervaringen die mensen hiermee hebben.  

Bluehost verder doorgelicht

Dashboard

Het gebruikersdashboard van Bluehost is mooi ontworpen en gemakkelijk te gebruiken. Het is alleen dodelijk traag: je kunt makkelijk een minuut wachten voor je iets kunt doen.

Hosting extra’s en features

Bluehost biedt de volgende extraatjes en features:

Hosting pakketten en tarieven

Bluehost biedt shared hosting, VPS hosting en dedicated hosting. Hier gaan we kijken naar hun shared hosting, wat het meest geschikt is voor beginners en nieuwe websites.

Bluehost pakketten

De pakketten van Bluehost zijn behoorlijk goed geprijsd. Bedenk echter wel dat na het instaptarief je het “echte” tarief gaat betalen wat pak en beet een factor 3 hoger ligt.

Hun goedkoopste hosting pakket kost $2,63 (na verlenging $8,86) en heeft de volgende specificaties en features:

 • 1 website
 • 50 GB opslag (dat ga je van je leven niet vol krijgen)
 • Gratis domeinnaam voor een jaar
 • Gratis CDN en SSL

Dit is een relatief goede deal. Maar het neemt niet weg dat Bluehost in de kern gewoon geen goede dienst levert. De dollars die je bespaart op hun hosting wegen niet op tegen het geld, de stress en de tijd die een trage, crashende site met slechte klantenservice je gaat kosten.  

Bluehost is in het bezit van Newfold Digital (EIG), hier is wat dat betekent voor hun dienstverlening

Tot 2012 was Bluehost nog een goede hosting provider. Toen werd het overgekocht door Newfold Digital (voorheen EIG), een gigantisch conglomeraat wat kleine hosting bedrijven opkoopt en grotendeels ontdoet van klantenservice en R&D. De IT-infrastructuur en klantenservice wordt meestal geoutsourcet naar India en de Filipijnen. De besparingen die dit oplevert vloeien vervolgens direct door naar de zakken van de aandeelhouders (Newfold Digital is een publiek genoteerd bedrijf).

Gebruikers blijven vervolgens achter met hosting van dubieuze kwaliteit.

Dit zijn de hosting bedrijven en brands die Newfold Digital onderhand bezit:

Newfold brands

Vermijd al deze bedrijven.

Bluehost alternatieven

Er zijn tig hosting providers die beter zijn dan Bluehost. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze partijen:

 • Cloud86. Een hosting provider van Nederlandse bodem. Bieden uitstekende hosting voor WordPress en zijn zeer geschikt voor beginners. Ze hebben LiteSpeed servers waardoor je site snel laadt en bieden Nederlandse klantenservice die je gewoon telefonisch kunt bereiken (met praktisch geen wachttijden). Voor de meeste mensen die dit lezen zal dit de meest geschikte hosting zijn, tenminste, als je site zich richt op een Nederlands publiek. Lees hier onze Cloud86 review.
 • Hostinger. Een internationale webhost met extreem lage prijzen en snelle servers. Schiet iets te kort op het gebied van klantenservice, maar biedt veel waar voor je geld. Lees hier onze Hostinger review.
 • Namehero. Een internationale provider die iets duurder is dan Hostinger maar betere klantenservice heeft en iets sneller is. Lees hier onze NameHero review.

Deze providers vallen allemaal in grofweg dezelfde prijsklasse als Bluehost.

Conclusie

Laat je niet misleiden door alle lof rondom Bluehost. De meeste positieve geluiden die je hoort worden aangedreven door aantrekkelijke affiliate inkomsten, niet door de kwaliteit van de dienstverlening.

Zelfs voor minuscule websites, complete beginners of hobby projecten zou ik Bluehost niet aanraden. Je hebt namelijk concurrerende diensten die voor hetzelfde geld of minder een betere dienst leveren.

Daarmee wordt het enige voordeel dat Bluehost zou moeten bieden – lage kosten – eigenlijk geneutraliseerd.

Loop daarom met een grote boog om Bluehost heen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *