Zakelijke website maken: een stap-voor-stap uitleg

Ben je van plan om zelf een zakelijke website te maken? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Ik heb talloze zakelijke sites ontwikkeld voor zowel mezelf als voor klanten. Daarom weet ik welke uitdagingen ermee gepaard gaan:

  • Het juiste platform kiezen
  • Een site bouwen zonder kennis van codering
  • Een aantrekkelijk, consistent design ontwerpen wat goed converteert
  • Zorgen dat bezoekers de site vinden via zoekmachines

De kennis die ik door de jaren heen heb opgedaan op dit gebied heb ik gebundeld in deze stap-voor-stap handleiding.

We gaan kijken naar hoe je een platform kiest om je site mee te bouwen, je de site ontwerpt, je gevonden wordt op Google en meer.

Stap 1: Bedenk wat je zakelijke website nodig heeft

Sommige zakelijke websites fungeren als weinig meer dan een aantrekkelijk digitaal visitekaartje, terwijl anderen een online shop bevatten of een online cursus moeten hebben voor ingelogde studenten.

Zakelijke sites kunnen verschillen als dag en nacht. Wat jouw site nodig heeft hangt af van de industrie waarbinnen je actief bent en wat je eigen ambities voor de site zijn. Een online portfolio van een grafisch ontwerper hoeft meestal alleen maar afbeeldingen op een mooie manier te presenteren, terwijl het voor een kapperszaak vaak wenselijk is dat er online reserveringen worden aangenomen.

Maak voor jezelf een lijstje van features en functionaliteit die je graag op je zakelijke site wilt zien.

Zorg dat je daarnaast voor jezelf vaststelt hoeveel vrijheid je wilt hebben op het gebied van website design.

Functionaliteit zoals een contactformulier zit inbegrepen bij letterlijk iedere websitebouwer, terwijl een ledenportaal niet te vinden is bij de allersimpelste tools. En als we het hebben over die allersimpelste tools: die gaan je relatief weinig mogelijkheden geven als het gaat om het ontwerpen van een uniek design.

Voor sommige mensen is dat waarschijnlijk eerder een zegen dan een vloek. Maar als jij behoefte hebt aan maatwerk, moet je dat vanaf het begin af aan duidelijk voor jezelf hebben. Wisselen van website platform is namelijk een ontzettende klus, dus zoals met veel dingen geldt ook hier: regeren is vooruit zien.  

Stap 2: Kies een platform om je site mee te bouwen

Je kunt zelf een website maken op talloze manieren. In plaats van iedere methode door te lichten, beperk ik me hier tot de 4 methoden die voor 99% van de mensen die dit lezen het meest van toepassing zijn.

WordPress – de meeste vrijheid, maar is iets lastiger onder de knie te krijgen dan de andere opties

WordPress wordt gebruikt door ontzaglijk veel websites: meer dan 40% van alle sites ter wereld zijn gebouwd met WordPress.

Ikzelf gebruik het voor het gros van de zakelijke websites die ik beheer omdat het voor mij de ultieme mix biedt tussen vrijheid, kosten, functionaliteit en gebruikersgemak.

Een WordPress site opzetten is simpel. Binnen een dagdeel moet je een eenvoudige website online hebben kunnen staan. Geef het nog een paar weken en je moet de ins and outs van het WordPress platform redelijk onder de knie kunnen hebben.

Is WordPress de beste optie voor iedereen? Nee. Het is een platform wat uit veel verschillende componenten bestaat (hosting, WordPress thema’s, plugins). Hoe deze puzzelstukken allemaal in elkaar vallen is net wat lastiger onder de knie te krijgen dan hoe een websitebouwer in elkaar steekt.

Als je site veel gaat leunen op complexere functionaliteit (denk, een ledenportaal of custom codering), dan is WordPress verreweg je beste optie. Word je site een plek waarop je hooguit wilt laten weten wat je bedrijf is en doet, dan is WordPress zeker niet een vereiste.

Redenen om WordPress te gebruiken voor je zakelijke website:

  • WordPress biedt nagenoeg ongelimiteerde vrijheid qua design en functionaliteit
  • Het is ’s werelds meest gebruikte website platform waardoor het een enorme online community heeft
  • Het is de goedkoopste manier om je eigen site de lucht in te krijgen (kosten hoeven niet meer dan 30 euro per jaar te zijn)
  • Het is zeer eenvoudig om een WordPress website razendsnel te laten laden
  • WordPress is open source dus je bezit zelf je website; je bent niet afhankelijk van de grillen van een gesloten platform

Redenen om WordPress niet te gebruiken voor je zakelijke website:

  • De leercurve is iets steiler dan bij de alternatieven
  • Je bent meer tijd kwijt aan website onderhoud

Wix – Behoorlijk veel vrijheid, maar aan de prijzige kant

Sinds de lancering van website maker Wix is het in toenemende mate populair geworden onder freelancers en het MKB.

Het is een uitstekende optie voor mensen die WordPress een slagje te intimiderend vinden, maar toch veel kanten op willen kunnen als het gaat om functionaliteit en design.

Een enorm groot voordeel aan Wix is dat je het gratis kunt uitproberen. Hierdoor kun je zonder risico bekijken of het platform de juiste match is voor jouw zakelijke website.

Let wel, er zitten ook een paar haken en ogen aan deze website maker. Allereerst is het duurder dan de alternatieven. Daarnaast kan je niet makkelijk van website template verwisselen. Wil je dit doen, dan zal je je site vanaf 0 opnieuw moeten opbouwen.

Meer weten over Wix? Lees dan onze Wix review die deze tool van A tot Z doorlicht.      

Redenen om Wix te gebruiken voor je zakelijke website:

  • Qua design kun je er praktisch alle kanten mee op
  • Heeft een redelijk uitgebreide plugin bibliotheek waarmee je extra functionaliteit aan je site kunt toevoegen
  • Je hebt hun website editor binnen een dagdeel onder de knie
  • Klantenservice waar je op ieder gewenst moment contact mee kunt opnemen
  • Je kunt het gratis uitproberen

Redenen om Wix niet te gebruiken voor je zakelijke website:

  • Minder vrijheid dan bij WordPress
  • Als je van template wilt wisselen, moet je je site helemaal opnieuw opbouwen
  • Prijzig in vergelijking met de alternatieven

JouwWeb – Goedkoop en super simpel te leren, maar beperkt

JouwWeb is een website maker van Nederlandse bodem die de laatste jaren als een speer omhoog is gegaan. Aldus hun website worden ze onderhand gebruikt door 119.000 kleine ondernemers, wat ronduit spectaculair is.

Deze populariteit is niet verwonderlijk. Hoewel WordPress en Wix beiden prima geschikt zijn voor non-technische lieden, bevindt JouwWeb zich op een heel ander niveau betreft eenvoud. In vergelijking met JouwWeb is PowerPoint nog ingewikkeld (bij wijze van spreken).

Toen ik zelf met JouwWeb in de weer ging, had ik het platform volledig in de smiezen binnen een half uur. Dat is de grootste kracht van JouwWeb, en tegelijkertijd de grootste zwakte. De keerzijde van deze extreme eenvoud is dat het de tool beperkt maakt – zowel op het gebied van design als functionaliteit.

Dit is geen probleem voor zeer eenvoudige websites. Echter, wil je meer kanten op kunnen met je zakelijke site, dan doe je er verstandig aan een ander platform te kiezen.

Redenen om JouwWeb te gebruiken voor je zakelijke website:

  • Veruit de eenvoudigste manier om een zakelijke site live te krijgen
  • Grote variëteit aan designs waar je uit kunt kiezen
  • Het bedrijf achter JouwWeb is van Nederlandse bodem
  • JouwWeb websites laden zeer snel zonder dat je er zelf optimalisaties op hoeft toe te passen

Redenen om JouwWeb niet te gebruiken voor je zakelijke website:

  • Beperkt op het gebied van designs en functionaliteit
  • Veel van de design templates ogen ietwat stoffig

Shopify – Uitstekend voor online shops

Als je zakelijke website een webshop is, zijn er weinig betere platforms die je kunt gebruiken dan Shopify.

Shopify is opgericht in 2006 en wordt onderhand gebruikt door meer dan 4 miljoen webshops. Het is een gigant van een bedrijf met meer dan 11.000 werknemers.

Het platform is geschikt voor webshops die miljoenen omzetten, maar is ook prima geschikt voor webshops die zo groot zijn als een fractie daarvan.

Een nadeel van Shopify is het kostenplaatje wat eraan vastkleeft. Voordat je je committeert, lees eerst onze Shopify review goed door.   

Redenen om Shopify te gebruiken voor je zakelijke website:

  • Veruit de meest populaire webshop software ter wereld
  • Geschikt voor zowel hobby webshops als webwinkels die miljoenen omzetten
  • Makkelijk onder de knie te krijgen voor complete beginners
  • Ontzettend veel templates beschikbaar waarvan het gros er prachtig uit ziet

Redenen om Shopify niet te gebruiken voor je zakelijke website:

  • Het is aan de prijzige kant
  • Voor echt kleine webshops kan het overkill zijn: veel van de functionaliteit zal je niet nodig hebben

Stap 3: Bepaal je ontwerp

Als je dit leest ben je naar alle waarschijnlijkheid niet een website designer.

Met de meeste website platforms hoeft dit gelukkig ook helemaal niet. Of je nou met WordPress in de weer gaat of kiest voor een websitebouwer zoals JouwWeb, de meeste tools hebben kant-en-klare designs waarvan je alleen de content hoeft aan te passen.

De truc is het juiste design kiezen wat bij jouw zakelijke website past. Bij een site voor een yoga studio wil je waarschijnlijk zachtere tinten en een iets creatiever lettertype dan bij een site voor een consultancy bureau.

Mocht je hier wat minder gevoel voor hebben, vrees dan niet. Alle website platforms geven deze templates namen als “yoga studio” of “bloemenwinkel” waardoor je gemakkelijk het juiste design voor jouw site kunt kiezen.

Nog een voordeel: veel website platforms bieden naast een goed passend design ook direct de functionaliteit die je nodig hebt binnen het template. Kies je bijvoorbeeld voor de Kadence (een populair WordPress thema) floral shop template kiest, dan zit hier direct ecommerce functionaliteit bij ingebakken.

Dat gezegd hebbende is het nooit verkeerd om een korte primer over goed website design door te lezen die je de fundering bijbrengt. Het zal namelijk vaak zo zijn dat je een bepaald design toch naar je eigen smaak wilt aanpassen. Lees daarom onze website design handleiding goed door.

Stap 4: Vul je zakelijke site met (SEO) content

Je wilt waarschijnlijk bezoekers naar je website aantrekken via zoekmachines zoals Google.

Hoe makkelijk dit gaat zijn, is 100% afhankelijk van de niche waarbinnen je je bevindt en de zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden.

Search Engine Optimization (SEO) is een onderwerp waar je boeken over vol kunt volschrijven (en vele mensen doen dit ook). Maar in de kern komt het “geheim” achter SEO hierop neer:

Schrijf content die waardevoller is dan die van de concurrentie en zorg dat je website als autoriteit wordt gezien door Google.

Je wilt content creëren die je bezoekers echt helpt, en zorgen dat sites naar je site linken die Google vertrouwt.

Dit alles is makkelijker gezegd dan gedaan. Dus als je met SEO aan de slag wilt, raad ik je aan onze SEO handleiding voor beginners door te lezen, evenals ons overzicht van de beste SEO tips.

Als je stuit op een zogenaamde SEO-expert wiens SEO-strategie berucht op “hacks” en “trucjes,” loop dan met een grote boog om dit individu heen. SEO is een acquisitie strategie die een lange adem vereist. Er zijn geen shortcuts.

Echter, wanneer het SEO-motortje van je website eenmaal aan het ronken is, is het een van de krachtigste kanalen om consistent nieuwe klanten binnen te trekken.

Stap 5: Zet de puntjes op de i

Nu is het tijd om de laatste puntjes op de i te zetten. Nadat je website online staat, zorg dat je kijkt naar de volgende zaken:

  • Laadtijd/snelheid. Zowel je bezoekers als Google houden van snelle websites. Een paar manieren om te zorgen dat je site zo snel mogelijk is, is te kiezen voor snelle hosting (als je gebruikt maakt van WordPress), ervoor te zorgen dat je niet te grote afbeeldingen upload, en ervoor te zorgen dat je caching aan hebt staan.
  • Legal. Zorg dat je een privacy policy en een disclaimer toevoegt aan je zakelijke website.
  • Zakelijke email opzetten. Een zakelijke email – waarbij je je domeinnaam achter de @ hebt staan in plaats van iets als gmail – oogt aanmerkelijk professioneler. Je kunt dit vaak gratis opzetten via je webhost of websitebouwer, of je kunt een extern platform zoals Google Workspace gebruiken.
  • Analytics (GA en GSC). Meten is weten. Met Google Analytics en Google Search Console kun je gemakkelijk het wel en wee van je website in de gaten houden als het gaat om bezoekers.   

Conclusie

Het opzetten van een zakelijke website hoeft niet ingewikkeld te zijn of veel geld te kosten.

Echter, denk eraan dat zodra je site online staat, dat je er dan nog niet bent. Je moet je content en informatie blijven bijhouden, en je design zo nu en dan een beetje bijschaven om te zorgen dat het er modern uit blijft zien.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het maken van een zakelijke website? Laat dan hieronder een bericht achter.

Veelgestelde vragen

Hoeveel tijd kost het om een zakelijke site te onderhouden?

Dit hangt af van de complexiteit. Een eenvoudig “online visitekaartje” vereist misschien een half uurtje per maand – of minder. Een webshop daarentegen kan een paar uur per maand kosten.

Waar moet een professionele website aan voldoen?

Een professionele website moet een mooi en eenvoudig te begrijpen design hebben, makkelijk te navigeren zijn, toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, snel laden, technisch up-to-date zijn en content hebben die up-to-date is.

Wat kost een website per maand?

De kosten voor een kleine zakelijke website zijn meestal tussen de 2 en 20 euro per maand. Dit hangt voor een groot deel af van welk platform je gebruikt (WordPress is bijvoorbeeld goedkoper dan een website maker), welke functionaliteit je site nodig heeft en hoeveel bezoekers je site ontvangt.

Welke onderdelen moet een website hebben?

Deze onderdelen moet een website minstens hebben: een header en footer, een homepage met een duidelijke waarde propositie, een contact- en over ons pagina, een disclaimer en privacy policy.

Hoe maak je een website met een eigen domeinnaam?

Je kunt een domeinnaam registreren voor pak en beet 10 euro per jaar en die gemakkelijk koppelen aan het platform wat je gekozen hebt. Je kunt een domeinnaam registreren zowel via een hosting provider, als via een websitebouwer.

Sluit je aan bij 7.103+ mensen die website tips ontvangen via email

Krijg toegang tot exclusieve tactieken, inzichten en kortingen die we nergens anders delen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *