Website aanmelden bij Google: alles wat je moet weten

Website aanmelden bij Google

Wil je je website aanmelden bij Google?

In deze (beknopte) handleiding laat ik je zien hoe je dit binnen een paar minuten doet. Daarna geef ik je nog een paar tips om het zo eenvoudig mogelijk te maken voor Google om je site te crawlen en te indexeren.

Je site aanmelden bij Google via Google Search Console

De makkelijkste manier om je site aan te melden bij Google, is door gebruik te maken van Google Search Console.

Meld je nieuwe website aan via GSC

Ga allereerst naar de Google Search Console website.

Google Search Console homepage

Klik hier op de blauwe Start Now knop en log in met je Google account.

Voeg nu een nieuwe website toe. Ikzelf gebruik hiervoor altijd de Domain optie (links).

Property toevoegen Google Search Console

Mocht je je domeinnaam hebben geregistreerd via Google Domains, dan wordt je site automatisch toegevoegd aan Google Search Console.

Google Search Console ownership auto verified

Heb je je domeinnaam elders geregistreerd staan, dan ontvang je van Google instructies om het gemakkelijk zelf toe te voegen.

In principe moet je site nu binnen enkele uren worden gecrawled en geïndexeerd door Google – hoewel dit soms ook een paar dagen kan duren.

Sitemap toevoegen zodat je site beter kan worden gecrawled

Wanneer je je site hebt toegevoegd in Google Search Console, doe je er ook verstandig aan om een xml-sitemap toe te voegen. Een sitemap bevat alle pagina’s en berichten van je website.

Een sitemap maakt het eenvoudig voor Google om alle content van je website te bereiken.

Om je sitemap toe te voegen, navigeer naar de Sitemaps sectie binnen Google Search Console.

GSC sitemaps

Als je een SEO plugin zoals Rank Math of Yoast gebruikt, dan wordt er automatisch een sitemap voor je aangemaakt. De URL hiervan eindigt op /sitemap_index.xml.

Nieuwe pagina’s aanmelden bij Google, of huidige pagina’s opnieuw aanmelden

Zodra je een nieuwe pagina op je website publiceert, doe je er verstandig aan deze direct handmatig via Google Search Console toe te voegen.

Meestal pikt Google de pagina automatisch op, maar dit is niet altijd het geval. Ook indexeert Google een nieuwe pagina sneller wanneer je deze handmatig toevoegt.

Je doe dit door de URL van betreffende pagina in deze balk in te vullen:

Als de pagina nog niet door Google geïndexeerd is, klik je op Request Indexing.

Maak het eenvoudig voor Google om je site te crawlen en indexeren

Door bovenstaande stappen te volgen zou Google in de meeste gevallen je website vrij snel moeten indexeren.

Er kunnen echter bepaalde dingen in de weg staan voor een snelle indexering. Deze zaken kunnen er zelfs voor zorgen dat (delen van) je website helemaal niet geïndexeerd worden binnen Google.

  • Zorg dat pagina’s op je website goed naar elkaar doorlinken. Een belangrijke manier voor Google om nieuwe pagina’s aan hun index toe te voegen, is via links. Zorg daarom dat de pagina’s binnen je site op een logische manier aan elkaar verbonden zijn. Pas op dat je site geen zogenaamde “orphan pages” bevat: dit zijn pagina’s waarnaar vanuit geen enkele andere pagina op je website doorgelinkt wordt.
  • Denk aan je site structuur. Stop je content niet weg in diepe mappen of submappen. Dit maakt het lastig voor Google om deze content te vinden. Hou de hiërarchie van je website plat: idealiter zou iedere pagina op je site binnen twee klikken vanuit je homepage bereikbaar moeten zijn.
  • Zorg dat je tags en andere “dunne content” pagina’s niet opgepikt worden door Google. Via een plugin zoals Rank Math kun je ervoor zorgen dat tag pagina’s niet geïndexeerd worden. Maak hier gebruik van. Iedere website wordt een “crawl budget” toegewezen. Simpel gezegd heeft Google beperkte resources en kost het crawlen van websites geld. Hierdoor kunnen ze niet onbeperkt iedere site doorspitten. Bevat je site veel nutteloze pagina’s (zoals tag pagina’s), dan kunnen deze het crawl budget van je site opslurpen waardoor Google minder snel toekomt aan de waardevolle pagina’s op je website.

Afsluitend

Je website aanmelden bij Google is binnen een paar minuten gebeurd dankzij Google Search Console.

Heb je nog vragen hierover, of loop je ergens tegenaan? Laat dan hieronder een bericht achter.

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt het voordat je website op Google staat?

Wanneer je je website hebt aangemeld via Google Search Console, duurt het meestal niet meer dan een paar dagen voordat de site wordt opgenomen in de Google index. Soms duurt het niet meer dan een paar uur.


Waarom wordt mijn website niet gevonden in Google?

Dit kan een paar redenen hebben. Eén reden ligt bij Google zelf. Veel website eigenaren hebben het laatste jaar hun beklag gedaan dat hun site niet door Google aan de index werd toegevoegd, terwijl hun eerdere sites zonder problemen werden toegevoegd. De enige oplossing hiervoor is wachten.

Het kan ook zo zijn dat je site niet aan Google’s kwaliteitseisen voldoet. In dit geval zal je terug naar de tekentafel moeten en je pagina’s moeten verbeteren.


Hoe krijg je je website bovenaan in Google?

Google plaatst pagina’s bovenaan waarvan ze denken dat deze de zoekintentie van de gebruiker zo goed mogelijk beantwoorden. Het hoe en wat hieromheen kan ik niet beantwoorden in een paar paragrafen. Kijk daarom naar onze SEO handleiding voor beginners welke hier uitgebreider op in gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *