WordPress onderhoud: zo hou je je WordPress site up-to-date

Na het lanceren van je WordPress website ben je er nog niet. Je moet je site ook onderhouden om te zorgen dat alles goed blijft werken. En hij niet kwetsbaar wordt voor cyber aanvallen.

Het goede nieuws: dit onderhoud hoeft je niet veel tijd te kosten. Daarnaast is het dusdanig eenvoudig dat je er niet een dure WordPress onderhoudsdienst voor te hoeven inschakelen.

In dit artikel ga ik je laten zien wat komt kijken bij het onderhouden van je WordPress site. Laten we aan de slag gaan.   

Waarom en hoe vaak moet je onderhoud plegen op je WordPress website?

Laat ik eerst uitgebreider in gaan op de vraag waarom WordPress onderhoud nodig is. Dit zijn de voornaamste redenen:

 • De software updates die je uitvoert helpen met het dichten van beveiligingslekken. WordPress is de populairste CMS ter wereld. Dit zorgt ervoor dat het een aantrekkelijk doelwit is voor hackers, net als het Windows OS dit is. WordPress onderhoud in de vorm van software updates nemen hackers de wind uit de zeilen.
 • Software updates zorgen dat alle onderdelen van je site goed met elkaar blijven werken. Plugins, een WordPress theme, WordPress zelf… er zijn nogal wat onderdelen waaruit een WordPress site bestaat. Wanneer je het onderhoud van een of meerdere van deze onderdelen verzaakt kunnen er compatibiliteit problemen ontstaan.
 • Software updates geven je toegang tot de nieuwste features.
 • Het zorgt dat je site veilig is wanneer er iets mis gaat. Een belangrijk onderdeel van WordPress onderhoud is het maken van backups. Mocht er toch iets fout gaan met je site, dan kun je je hem eenvoudig herstellen.
 • Je site blijft snel. Snelle websites hebben een paar belangrijke voordelen: ze converteren je bezoekers beter in betalende klanten en het is goed voor SEO.  

Dan blijft nog de vraag over van hoe vaak je onderhoud moet plegen op je site. Het goede nieuws is dat je een aantal van bovenstaande punten kunt automatiseren. Toch is het slim om een oogje in het zeil te houden. Je wilt je minstens eenmaal per maand bezig houden met het onderhoud van je site. Is je site mission-critical, dan is eenmaal per week een logischere frequentie. In principe hoef je hier meestal niet meer dan 5 minuten aan te besteden.

1. Update je plugins, WordPress theme en WordPress versie

Het eerste en belangrijkste component van WordPress onderhoud is het up-to-date houden van alle software van je WordPress website. Het gaat hier om:

 • WordPress zelf
 • Je theme
 • En je plugins

Je kunt dit eenvoudig doen door te navigeren naar Updates in je WordPress dashboard.

WordPress dashboard updates voor WordPress onderhoud

Daar zie of je WordPress site qua software up-to-date is niet of niet. Binnen enkele klikken kun je al deze onderdelen updaten.  

Via een WordPress hosting provider kun je er overigens voor zorgen dat je WordPress installatie automatisch wordt ge-update. Bij bijvoorbeeld SiteGround (wat wij voor Start24 gebruiken) kun je zelfs kiezen om deze updates met een vertraging automatisch te laten uitvoeren:

SiteGround Site Tools WordPress updates instellen

Je kunt er ook voor kiezen om je theme automatisch te updaten via de Themes afdeling in je dashboard:

Auto-updates instellen WordPress thema

En dit geldt eveneens voor je plugins:

WordPress plugins auto-updates

Persoonlijk heb ik deze automatische updates altijd aan staan bij m’n websites. Dit spaart tijd uit en zorgt dat m’n sites ten alle tijden goed beveiligd zijn. Er zijn gevallen waarin je dit mogelijk niet wilt doen. Bijvoorbeeld als je een mega complexe site hebt met tientallen plugins. In zo’n geval wil je wellicht je software handmatig updaten en kijken of alles nog werkt.

In de meeste gevallen zijn met automatische updates echter de beste oplossing.

Verwijder plugins en themes die je niet gebruikt

Het verwijderen van plugins en themes die je niet gebruikt heeft een aantal voordelen:

 • Je site wordt er lichter en sneller van.
 • Je site wordt er veiliger van. Hoe minder software je op je site installeert hoe minder kwetsbaar je bent.

Ga dus met enige regelmatig met de bezem door je site en check of alle software die erop staat nog een doel heeft.

2. Maak zelf backups van je site

Een goede hosting provider maakt automatisch dagelijkse backups van je site die meestal 14 tot 30 dagen blijven bestaan. Afhankelijk van je hosting pakket kun je ook handmatige backups maken. Het is altijd handig dit te doen wanneer je iets gaat veranderen aan je site, zoals een nieuwe plugin installeren of een nieuw design lanceren.

Mocht er dan iets fout gaan, kun je eenvoudig een recente backup van je site herstellen.

Ondanks de (zeer goede) backup service die veel hosting providers aanbieden, is het onverstandig om enkel hier op te leunen. Hoewel de kans minuscuul is, zou er altijd iets mis kunnen gaan met deze backups. De kleine lettertjes in de overeenkomsten van hosting providers stellen zelfs dat ze niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden wanneer er iets mis gaat met de backup.

Gebruik daarom een WordPress backup plugin om ook je eigen backups van je site te maken. Veel van deze plugins laten je dit automatisch doen.

All-in-One WP Migration plugin voor WordPress onderhoud

3. Reacties modereren en spam verwijderen

Wanneer je je WordPress reacties een tijd niet in de gaten houdt kan er zoiets gebeuren:

WordPress spam comments

Dit is een site project wat al een tijd op pauze staat. Toen ik weer eens inlogde werd ik welkom geheten door een berg aan spam comments.

Wanneer je bezoekers kunnen reageren op je berichten ga je bestookt worden met spam. De spamfilters van WordPress doen hun best maar zoals je ziet zijn ze nog verre van perfect.

Hier is maar één oplossing voor: met enige regelmatig inloggen op je site en spam comments verwijderen.

Wanneer je hiermee bezig bent, kijk ook naar de berichten van echte bezoekers. Ondanks de spam raad ik je aan de commentaar functie altijd aan te houden. Het zorgt voor interactie tussen jou en je lezers en comments kunnen diepte aan een artikel toevoegen. Reageer op ieder bericht of vraag (behalve degene die overduidelijk alleen maar reclame willen maken), en transformeer je site langzaam in een community.

4. Installeer beveiliging plugins

Goede hosting zorgt ervoor dat je site al behoorlijk veilig zal zijn, vooral als je zorgt dat al je software up-to-date is.

Niettemin is een beveiligingsplugin geen overbodige luxe.

Voor Start24 gebruiken wij SG Security. Deze plugin is gratis. Met een paar drukken op de knop zorg je ervoor dat het hackers veel lastiger wordt gemaakt om in je site te breken:

SiteGround Security

Daarnaast kun je met een dergelijke plugin ook de bezoekers logs op je site in de gaten houden. Zo kun je je bijvoorbeeld DDoS aanvallen in de kiem smoren:

Activity log SG Security

5. Test performance

Zoals ik eerder al aanstipte is het super belangrijk een snelle site te hebben. Niet alleen komen snellere websites hoger in Google, ze converteren ook een stuk beter.

De beste manieren om de performance van je site te testen is via Google PageSpeed en GTMetrix.

Dit soort tools geven je dit soort rapporten over je pagina’s:

GTMetrix test

Deze rapporten geven je ook een stel concrete handvatten om de performance van je website mee op te krikken.

In dit artikel vind je de belangrijkste manieren om je WordPress website sneller te maken.

6. Voer een SEO audit uit met een tool zoals Ahrefs

Iedere website kan profiteren van organisch zoekmachine verkeer. Daarom is het investeren in de SEO van je website zo belangrijk. Ook wil je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk struikelblokken zijn die hoog komen in Google in de weg kunnen staan.

Voer daarom met enige regelmaat een SEO audit uit met een tool zoals Ahrefs. Deze tool brengt o.a. de volgende problemen met je site aan het licht:

 • Niet werkende links
 • 404 errors
 • Te grote afbeeldingen
Ahrefs site audit

Het is verstandig eenmaal per kwartaal een dergelijke audit uit te voeren en indien nodig in te grijpen.

Als je goede gewoontes hebt ingebakken (zoals je content updaten en zorgen dat je alleen kleine afbeeldingen upload) zal je hier niet veel tijd aan hoeven te besteden.

Bij bijvoorbeeld Start24 blijft deze Ahrefs gezondheid score boven de 90 uitkomen zonder dat we daar iets specifieks voor doen.

WordPress onderhoud via managed WordPress hosting

Zoals ik eerder noemde is het gemakkelijker je WordPress site te onderhouden met WordPress hosting. Dit type hosting zorgt dat je site zonder dat je iets hoeft te doen al een stuk beter beveiligd is dan bij de eerste de beste hosting provider. Ook kun je via dit type hosting automatische WordPress updates instellen.

WordPress hosting kost meer dan gewone hosting, maar dit zie je wel duidelijk terug in de kwaliteit van de dienstverlening.

Is het nodig om te betalen voor een WordPress onderhoudsdienst?

Ik ken mensen die een maandelijks bedrag neerleggen voor een WordPress onderhoudsdienst. De kosten hiervan komen meestal uit op tussen de 20 en 30 euro per maand. Meestal weet ik ze te overtuigen om hiermee te stoppen.

Het probleem met deze diensten is dat de toegevoegde waarde (meestal) miniem is. Wat deze diensten vaak lijken te doen is 3 keer jaar bij je site inloggen en alle software updaten. Vervolgens kijken ze of je site nog werkt. Per keer kost dit ze ongeveer 5 minuten.

Internationale WordPress onderhoudsdiensten gaan vaak iets grondiger te werk, maar vragen dan ook werkelijk astronomische prijzen:

WP Buff prijzen

Zoals je in dit artikel hebt gelezen kun je dit alles gemakkelijk zelf doen. Sterker nog, je kunt deze updates automatisch instellen. Als je een eenvoudige site hebt (denk, je bent een ZZP’er die haar coaching diensten etaleert) met een handjevol plugins, dan is de kans dat er ooit iets op je site zal breken praktisch nul.

In sommige gevallen kan een dergelijke onderhoudsdienst nut hebben. Bijvoorbeeld als je een zeer complexe website hebt met veel onderdelen en deze site een kritiek onderdeel van je business vormt.

Maar in de meeste gevallen is het een verspilling van je geld.

Conclusie

WordPress onderhoud is een zeer belangrijk onderdeel van iedere WordPress website. Echter, zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen komt er niet ontzettend veel bij kijken. De meeste site eigenaren kunnen het gemakkelijk zelf doen.

Heb je nog vragen over het onderhouden en managen van je WordPress site?

Laat dan hieronder een bericht achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *