De 15 belangrijkste SEO tips voor hogere rankings

In dit artikel ga ik de belangrijkste SEO tips van dit moment met je delen.
Of je nou een ZZP’er bent of een onderneming runt met honderden werknemers, SEO heeft een enorme impact op het succes van je business.
Is je SEO tot in de puntjes geoptimaliseerd, dan trek je talloze relevante klanten binnen tegen een relatief lage investering. Laat je je SEO schieten, dan loop je deze klanten mis.
Dus bij deze: stuw je onderneming naar nieuwe hoogtes met deze 15 SEO tips.
1. Hou bezoekers langer op je website
Een van je pagina’s komt terecht op de eerste pagina van Google voor een waardevol zoekwoord.
Goed nieuws! Maar hoe zorg je ervoor dat je deze positie vasthoudt?
Een belangrijke Google ranking maatstaf is dat de bezoeker op de pagina blijft. Je wilt niet dat de bezoeker direct terug klikt naar de zoekresultaten, op een ander zoekresultaat klikt, en aanzienlijk meer tijd op deze site besteed dan op de jouwe.
Er zijn een paar manieren om ervoor te zorgen dat een bezoeker zo lang mogelijk op jouw site blijft plakken (oftewel, dwell time verhoogt):
- Je site laadt snel (hierover later meer)
- Je structureert je content op een eenvoudig te verteren manier (korte zinnen en korte paragrafen, veel tussenkopjes)
- Je pagina ziet er aantrekkelijk uit (voor tips om dit te bewerkstelligen, bekijk onze webdesign handleiding)
- Je copywriting grijpt je bezoekers bij de lurven
2. Update oude pagina’s
Bij Start24 zetten we ieder kwartaal onze content productie op pauze voor twee weken. In plaats van nieuwe content te schrijven en publiceren, besteden we deze twee weken aan het updaten van oude content.
Google hecht veel waarde aan content die up-to-date is. Een van de redenen hiervoor is dat up-to-date content over het algemeen accurater is dan oudere content die al maanden of jaren niet is aangeraakt.
Wanneer je enkel nieuwe content publiceert maar je oude content wortel laat schieten, begint deze oude content weg te glijden in de rankings. Concurrerende websites zullen nieuwere en vaak betere content over het onderwerp produceren die Google mogelijk meer op waarde schat.
Zorg dat je daarom periodiek door je oude pagina’s en berichten heen gaat, checkt dat alle informatie nog klopt, en verbeter ze grondig wanneer je merkt dat de zoekintentie van gebruikers aan het veranderen is. Of je concurrentie betere content begint te produceren.

3. Gebruik zoekwoorden op de juiste plekken
Je weet natuurlijk dat zoekwoorden een kritiek onderdeel zijn om je content hoog in Google te laten komen. Maar even belangrijk als het kiezen van de juiste zoekwoorden, is het op de juiste manier plaatsen van deze zoekwoorden in je content.
Neem dit artikel als voorbeeld. Ik wil dat het hoog komt in Google voor het zoekwoord “SEO tips.” Daarom het ik dit zoekwoord geplaatst op de volgende plekken:
- In de titel
- In de URL
- In de eerste paragraaf van de content
- In de conclusie van de content
En hier en daar op nog een aantal plekken binnen het artikel, evenals in de ALT tekst van bepaalde afbeeldingen.
Door dit te doen maak ik het zéér makkelijk voor Google te begrijpen waar dit artikel precies over gaat.
4. Maak je website sneller (en passeer Core Web Vitals)
Geen mens op aarde houdt van een traag ladende website. Trage websites frustreren je bezoekers waardoor ze eerder zullen wegklikken. Hierdoor kun je inkomsten mislopen.
Daar bovenop is snelheid al jarenlang een Google ranking factor. Dat geldt ook voor Google’s core web vitals, wat betrekking heeft op de gebruikerservaring van je site (waaronder snelheid).
Website snelheid wordt hoofdzakelijk bepaald door de volgende zaken:
- Webhosting
- Codering van je site (of wanneer je WordPress gebruikt, je thema)
- Hoe zwaar je pagina’s zijn (wat o.a. wordt bepaald door de grootte van je afbeeldingen)
Gebruik je WordPress, lees dan dit artikel om te zien hoe je je site sneller kunt krijgen.

5. Verwijder (of update grondig) “dunne” content
Heb je pagina’s op je site staan van hooguit een paar 100 woorden die weinig of geen waarde toevoegen en die geen bezoekers aantrekken?
Dan kan het goed zijn voor je SEO om deze pagina’s compleet te verwijderen.
Een ecommerce website zag hun organisch verkeer met 31% omhoog gaan nadat ze 11.000 product pagina’s verwijderd hadden.
Waarom werkt dit?
Simpel gezegd houdt Google niet van sites met talloze nutteloze pagina’s. Deze pagina’s voegen geen waarde toe aan bezoekers en kosten Google bovendien resources (omdat ze vaak wel gecrawld worden).
Als je een pagina die geen waarde toevoegt niet wilt verwijderen, zorg dan dat je hem grondig herbouwt.
6. Voeg gerelateerde zoekwoorden toe aan je content
Het is belangrijk om je belangrijkste zoekwoord op strategische plekken voor je content heen te sprenkelen. Maar vergeet synoniemen en gerelateerde zoekwoorden niet.
Hoewel Google steeds beter wordt in het ranken van pagina’s terwijl ze een bepaald zoekwoord niet exact bevatten, blijft het een algoritme.
Je kunt het een handje helpen voor soortgelijke zoekwoorden aan je content toe te voegen.
Bijvoorbeeld, als je belangrijkste zoekwoord voor een artikel “beste laptop” is, zorg dat je dan ook zoekwoorden als “goede laptop” op een natuurlijk aanvoelende manier in je artikel opneemt.
7. Focus op “topical authority”
Simpel uitgelegd betekent topical authority dat je een bepaald onderwerp vanuit elke mogelijke hoek dekt.
Stel dat je site gaat over gespierd worden in de sportschool. Om in Google’s ogen als autoriteit naar voren te komen, zou je onderwerpen moeten dekken als:
- De beste oefeningen voor je rug
- De beste oefeningen voor je borst
- Het belang van slaap op spierherstel
- De impact van proteïne inname op spiergroei
- Hoe snel je nieuwe spiermassa aan kunt maken
En nog veel meer.
Met een handjevol artikelen komt je er niet – zeker als het gaat om competitieve onderwerpen.
Afhankelijk van het onderwerp kan het tientallen, zo niet honderden artikelen kosten voordat Google je als autoriteit beschouwd.
8. Maak content over aanleunende niches
Als je site gaat over een zeer beperkt onderwerp, of het onderwerp is zeer saai, dan kan het lastig zijn om voldoende verkeer naar je site te trekken of backlinks te vergaren.
De oplossing is om content te publiceren over aanleunende niches.
Een voorbeeld: je website gaat over accounting. Je zou dit kunnen uitbreiden met content over het managen van je persoonlijke financiën.
9. Focus op originele content: vat niet slechts samen wat andere sites doen
Een bekende content schrijf tactiek is dit: open een paar browser tabbladen en vat in je eigen woorden samen wat je leest binnen Google’s top 3.
Waar dit toe leidt is inwisselbare, onoriginele content die niet veel kans maakt om te ranken.
(Ongeveer 99% van de content op het internet komt op deze manier tot stand.)
Wanneer mogelijk, focus je op het publiceren van origineel onderzoek wat unieke gedachten en conclusies bevat. En voeg iets wezenlijks toe aan de zoekresultaten die je op dit moment op pagina 1 ziet.
Dit kost meer tijd en moeite, maar maakt de kans aanzienlijk hoger dat je hoog komt in Google.
10. Master je interne link structuur
Interne links zijn (bijna) even belangrijk als backlinks.
Interne links zijn links die binnen je eigen content linken naar pagina’s op je site. Ze voegen waarde toe aan je bezoekers doordat ze kunnen doorverwijzen naar pagina’s die dieper op een bepaald onderwerp in gaan.
Maar daarbij helpen ze Google te bepalen welke pagina’s op je site het meest belangrijk zijn. Ook helpt het Google je site sneller te crawlen en indexeren.
Een goede interne link structuur opzetten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dit is wat we doen bij Start24:
- Wanneer relevant voor de bezoeker linken we binnen onze artikelen door naar een ander artikel
- Naar artikelen die we echt graag hoog willen hebben in Google, linken we intern net wat vaker voor dan naar andere artikelen
11. Hou je URL’s kort
Op Start24 zie je dat alle URL’s bestaan uit 1-5 woorden. Dit maakt het zowel voor Google als bezoekers makkelijk om in één oogopslag te zien waar een bepaald artikel over gaat.
Gebruik meer woorden dan dit, en je URL gaat er al snel onoverzichtelijk uit zien.
Hou je URL’s kort, duidelijk en zorg dat je er geen jaartallen in zet of andere dingen die je URL er na verloop van tijd achterhaald uit kan laten zien.
12. Verkrijg backlinks van websites met hoge autoriteit
Zoals je weet zijn backlinks een belangrijke factor in de rankings van je website. Maar niet alle backlinks zijn gelijk geschapen.
Backlinks van sites die bijna geen bezoekers ontvangen en daarmee laag in Google’s achting staan, zullen niet veel doen voor jouw website.
Backlinks van hoge autoriteit websites zoals AD, nu.nl of NRC zijn echter goud waard.
Maar dit soort backlinks krijg je niet 1 2 3. Om een kans te maken moet je content produceren zo goed, origineel en waardevol is dat de grote jongens er niet om heen kunnen. Denk aan een origineel, data-gedreven onderzoek wat leidt tot interessante, onverwachte conclusies.
Begrijp me niet verkeerd, zelfs als je dit soort content produceert, is het niet gegarandeerd dat je een backlink krijgt van een site met hoge autoriteit. Vaak moet je site ook al enigszins gevestigd zijn (lees: meerdere jaren bestaan, autoriteit uitstralen) en moet je een beetje mazzel hebben dat je content net aansluit bij wat deze sites zoeken.
13. Steel “featured snippets”
Featured snippets, op de Nederlandse Google “Samenvattingen” genoemd, zijn bij steeds meer zoekresultaten het eerste wat je ziet (na de advertenties).

Ze zijn zeer waardevol omdat ze gigantisch veel ruimte opnemen op het scherm waardoor gebruikers er vaak op klikken.
Hoe kun je een plek binnen deze samenvattingen vergaren? Het makkelijkste is om te kijken naar de structuur van de huidige samenvatting. Is het een lijst, structureer je content dan in lijst vorm.
Is het een bondige samenvatting van een bepaalde term, voeg dan een bondige samenvatting van deze term toe aan je content.
Logischerwijs is er niet een bepaalde “formule” die een plek binnen de samenvatting garandeert. Het beste is te experimenteren om op die manier uit te vinden wat werkt.
14. Gebruik Google Search Console
Google Search Console kan je op een super makkelijke manier inspiratie voor nieuwe zoekwoorden bieden.
Dit is hoe het werkt: log in op Search Console en ga naar een pagina waar je meer verkeer naartoe wilt aantrekken (Performance >> Pages).
Klik vervolgens op Queries.
Zo vind je allerlei zoekwoorden waarvan je waarschijnlijk geen idee had dat je er voor rankte.

Afhankelijk van het zoekwoord voeg je het simpelweg toe aan je content, wijd je er een extra paragraaf aan, of in sommige gevallen een heel nieuw artikel.
15. Hou je SEO kennis up-to-date
Hoewel SEO in de kern jaar in jaar uit hetzelfde blijft (schrijf goed content, krijg backlinks), veranderen de nuances van SEO continue. Dat geldt ook voor wat de beste SEO tools zijn. Daarom is het belangrijk dat je je kennis blijft bijschaven.
Goede bronnen hiervoor zijn:
- Het Ahrefs blog
- Het SEMRush blog
Of begin met onze SEO handleiding.
Conclusie
Deze SEO tips zouden je moeten helpen je SEO game naar het volgende level te tillen.
Heb je nog vragen over een van deze tips? Laat dan hieronder een bericht achter.