De snelste WordPress hosting van 2022: 9 providers rigoureus getest

Snelste Wordpress hosting

We hebben de snelheid getest van de 9 populairste WordPress hosting providers van Nederland.

Om specifieker te zijn, we hebben onderzocht hoe deze providers scoren op TTFB (Time to First Byte), Core Web Vitals en pagina laadtijd.

Dit hebben we gedaan door hosting pakketten van deze providers aan te schaffen binnen dezelfde prijsklasse (wanneer mogelijk) en deze vervolgens uitgebreid te testen.

Laten we meteen naar de resultaten kijken.  

Een korte samenvatting van onze bevindingen

 • Cloud86 is de snelste WordPress hosting provider van Nederland. Zelfs hun allergoedkoopste pakket laat de meeste andere providers in het stof bijten.
 • Hosting providers die behoren tot grote conglomeraten scoren in de regel niet geweldig. Bekende partijen als TransIP (team.blue) en Yourhosting (TWS) kunnen niet tippen aan hun onafhankelijke concurrenten.
 • Internationale spelers zoals Kinsta en SiteGround zijn snel, maar ook behoorlijk prijzig. Ze zijn niet per se (veel) sneller dan de toppers onder de Nederlandse hosting providers. De grootste aantrekkingskracht van hen is dat ze 24/7 support bieden en ze servers over de hele wereld hebben, wat handig is als je business zich richt op een internationaal publiek.  

Waarom de snelheid van je WordPress website zo belangrijk is

Website snelheid is een Google ranking factor en traag ladende websites hebben een negatieve impact op gebruikerservaring. Wanneer je site traag laadt kan dit leiden tot:

 • Een hogere bounce rate
 • Minder hoog in Google komen
 • Minder pagina bezoeken
 • Lagere conversies
 • Omzetverlies

Het zal je daarom niet verbazen dat iedere hosting provider beweert “de snelste” te zijn of “super snelle” WordPress hosting aan te bieden.

Bewering snelste WordPress hosting

In de praktijk is dit niet zo.

Hosting providers verschillen ontzettend in hoe ze hun infrastructuur inrichten. Sommigen zijn in essentie resellers van grote cloud partijen als Google of Amazon Web Services, terwijl anderen hun servers in eigen beheer hebben. Dan zitten er nog grote verschillen in hoeveel sites providers op een server zetten, of ze LiteSpeed, NGINX of Apache servers gebruiken, en welke server-side optimalisaties ze doorvoeren.

Het resultaat van dit alles zijn hosting snelheden die ontzettend kunnen variëren tussen providers.

Dit is hoe we de hosting providers hebben uitgekozen

Allereerst zijn we gaan kijken naar welke hosting providers zich specifiek op de Nederlandse markt richten.

Vervolgens wilden we ervoor zorgen de grootste en meest bekende hosting providers van Nederland deel uitmaken van dit onderzoek: TransIP, Hostnet en Yourhosting. Dit zijn de providers die binnen Nederland de meeste klanten hebben en het meest in de kijker liggen.

We hebben Cloud86, Mijn.host, Antagonist en Vimexx toegevoegd omdat dit snelgroeiende hosting providers zijn die goed worden beoordeeld door hun gebruikers.

Tot slot hebben we SiteGround en Kinsta meegenomen in dit onderzoek. Dit zijn de twee partijen die onder de internationale hosting providers de meeste bekendheid hebben binnen Nederland. Kinsta is bovendien een premium managed WordPress host waar je enkel WordPress sites op kan draaien.  

Bekende hosting providers zoals Strato en MijnDomein hebben we buiten beschouwing gelaten omdat ze ongeschikt zijn voor zakelijke websites, kwalitatief tekort schieten en weinig tot geen WordPress-specifieke features aanbieden.

WordPress hosting snelheidstest resultaten

Hier vind je alle resultaten van onze tests:

TTFBLCPTBTCLSLaadtijd
Antagonist172ms705ms0ms0ms706ms
Cloud86*199ms532ms0ms0ms533ms
Hostnet604ms1,2s49ms0ms1,5s
Kinsta**151ms649ms6ms0ms750ms
Mijn.host194ms732ms104ms0ms733ms
SiteGround**115ms812ms59ms0ms886ms
TransIP942ms1,8s100ms0ms2,2s
Vimexx406ms1,2s106ms0ms1,4s
Yourhosting472ms903ms26ms0ms904ms

* We hebben zowel het Webhosting Start (€1,95 per maand na verlenging) als het Webhosting Medium pakket (€5,95 per maand na verlenging) getest. Wat je hier ziet zijn de testresultaten van het Webhosting Medium pakket. Overigens is hun Webhosting Start pakket bijna even snel, en verslaat dit pakket concurrerende pakketten van andere providers die 4-5 keer zo duur zijn.
** De geteste pakketten van SiteGround en Kinsta zijn pak en beet 3x zo duur als die van de andere providers. Daarnaast wordt er standaard een CDN ingeschakeld (bij Kinsta) of bevatten ze al ingebakken optimalisaties (SuperCacher bij SiteGround). Dit hebben de Nederlandse providers niet. Ondanks al deze voordelen doen de allersnelste Nederlandse hosting providers niet onder voor Kinsta en SiteGround.

 • TTFB (Time to First Byte). Simpel gezegd is TTFB de responstijd van de server. Dus stel je klikt op een link en de TTFB is 500ms, dan duurt het een halve seconde voordat je webpagina begint met laden.
 • LCP (Largest Contentful Paint). Meet hoelang het duurt voordat het grootste element (bijvoorbeeld een hero-afbeelding) op het scherm van je bezoekers verschijnt.
 • TBT (Total Blocking Time). TBT vertelt hoeveel tijd wordt geblokkeerd door scripts tijdens het laden van je pagina's.
 • CLS (Cumulative Layout Shift). Meet hoeveel elementen op je pagina verschuiven tijdens het inladen.
 • Laadtijd (Fully Loaded Time). De tijd die het duurt voordat een pagina helemaal klaar is met laden.

Hoe lager al deze scores zijn, hoe beter.

Voor meer details over deze snelheidsfactoren, scrol door naar het testonderdeel van dit onderzoek.

Zo hebben we onze snelheidstests uitgevoerd

We hebben een testwebsite opgezet die met de volgende specificaties:

 • WordPress theme: Kadence
 • Plugins: Block Navigation, Kadence Blocks, Post Duplicator
 • SSL-certificaat (Let’s Encrypt)
 • 17 afbeeldingen, 196 woorden, en verscheidene grafische elementen (op de pagina die we hebben getest)

Deze site kun je hier vinden. De site is representatief voor een echte WordPress site wat interessantere resultaten oplevert dan een “kale” WordPress installatie. Deze site hebben we gekloond naar alle providers die we onder de loep hebben genomen.   

We hebben geen optimalisatie plugins gebruikt zoals LiteSpeed Cache, SG Optimizer of WP Rocket of andere vormen van optimalisatie toegepast.

De resultaten die je hierboven ziet zijn dus out of the box. Hierdoor kunnen we zo goed als mogelijk “appels met appels” vergelijken.

De snelheidstest tool die we hebben gebruikt is GTMetrix met als testlocatie London, wat het meest in de buurt van Nederland ligt. Omdat de resultaten per test kunnen variëren, hebben we 3 tests per provider afgenomen en de resultaten van de test gebruikt die in het midden lag qua performance.

Dit zijn de hosting pakketten en de bijbehorende prijs van iedere hosting provider die we hebben getest:

PakketKosten (p/m)*Aantal sites**
AntagonistSlim€8,991
Cloud86Webhosting Medium€5,9510
HostnetWordPress Pro€91
KinstaStarter$301
Mijn.host.wp basic€9,995
SiteGroundGoGeek€34,99Onbeperkt
TransIPTransIP Pro€9,991
VimexxCompleet€6,9915
YourhostingStart€9,991

*Maandelijkse kosten verwijzen naar het maandelijks bedrag wat je betaalt na het instaptarief.
**In de wereld van websites bestaat er niet zoiets als “onbeperkt.” Bedenk je dat wanneer een host zegt dat je een onbeperkt aantal sites kunt installeren, je nog steeds afhankelijk bent van bijvoorbeeld het aantal inodes en schijfruimte dat je wordt toegewezen.

De snelste WordPress hosting in 2022

#1 Cloud86

Cloud86 website

Ons onderzoek heeft laten zien dat Cloud86 de snelste WordPress hosting van 2022 is. Dit is niet verwonderlijk gezien de investeringen die de provider doet in hun server infrastructuur. Ze maken gebruik van gloednieuwe LiteSpeed servers waardoor het hebben van een snelle site bij hen een gegeven is.

Cloud86 GTMetrix test

De TTFB valt onder de 200ms, ze scoren het beste qua LCP, TBT en CLS en hebben de laagste laadtijd (fully loaded time) van iedere hosting provider die we hebben getest.   

#2 Kinsta

Kinsta site

Kinsta is een premium managed WordPress host die vooral wordt gebruikt door grotere bedrijven en serieuze bloggers met veel verkeer. Ze hebben als een van de weinige hosting providers toegang tot het razendsnelle C2 Google Cloud Platform. Dit zie je duidelijk terug in hun snelheid.

Kinsta GTMetrix WordPress hosting snelheidstest

Hun TTFB is 150ms en voor de rest doen ze het ook geweldig.

De kosten van Kinsta maakt hen echter ongeschikt voor beginners of gloednieuwe websites.

#3 Antagonist

Antagonist home

Antagonist biedt shared hosting aan met een twist. Bij hen deel je eveneens een server met andere gebruikers, maar dankzij virtuele compartimentalisatie krijg je je eigen stukje van de server wat je niet hoeft te delen met anderen. Hierdoor krijg je effectief de snelheid en het gemak van een managed VPS.  

Antagonist GTmetrix snelheidstest hosting

Hun TTFB valt onder de 200ms en op alle andere vlakken scoren ze ook uitstekend.

#4 Mijn.host

Mijn.host website

Net als Cloud86 maakt Mijn.host gebruik van snelle LiteSpeed servers. Het is een hosting partij die al flink wat jaren bestaat en altijd veel heeft ingezet op snelheid.

Mijn.host GTMetrix test

Qua TTFB scoort Mijn.host eveneens onder de 200 en voor de rest doen ze het ook uitstekend.

#5 SiteGround

SiteGround website

SiteGround draait net als Kinsta op het Google Cloud Platform, zij het dat ze gebruik maken van de standaard Google Cloud servers en niet van Google Cloud C2. Dit maakt ze iets trager dan Kinsta, maar zorgt er voor dat ze alsnog zich bevinden onder de snellere WordPress hosting providers.

SiteGround GTMetrix test

SiteGround scoort vooral ontzettend goed qua TTFB, maar bedenk dat het pakket dat we hebben getest dan ook 3-5 keer zo duur is als dat van de meeste andere providers in dit onderzoek.

#6 Yourhosting

Yourhosting home

Yourhosting maakt onderdeel uit van (TWS) Total Webhosting Solutions. Dit is een gigantisch hosting conglomeraat wat tientallen merken onder hun hoede heeft. Deel uitmaken van zo’n conglomeraat beloofd vaak weinig goeds voor de kwaliteit van de dienst. Niettemin doet Yourhosting het nog redelijk qua snelheid.

Yourhosting GTMetrix snelheidstest

Hun LCP valt onder de seconde en hun TTFB doet het met 472ms niet denderend, maar ook niet heel slecht.

#7 Vimexx

Vimexx home

Vimexx doet het qua snelheid niet slecht, maar het kan zich bij lange na niet meten met de top 5 van dit onderzoek. Zo staat de LCP op precies op 1,2 seconde. Kom je hierboven uit, dan heeft dit een negatieve impact op de gebruikerservaring.

Vimexx GTMetrix snelheidstest

#8 Hostnet

Hostnet homepage

Hostnet scoort qua TTFB boven de 600ms. Volgens Google is dit te hoog. Voor de rest doen ze het redelijk goed.  

Hostnet GTMetrix test

#9 TransIP

TransIP home

TransIP schiet op praktisch ieder vlak tekort. Hun TTFB is bijna een seconde, de totale laadtijd is meer dan twee seconden, en de LCP zit met 1,8s ruim in de gevarenzone.

TransIP GTMetrix test

Tests die we hebben uitgevoerd

Je kunt de snelheid van hosting meten op verschillende manieren. Hieronder vind je de tests die we hebben uitgevoerd.

Test 1: TTFB (Time to First Byte)

TTFB, oftewel server responstijd, is een van belangrijkste factoren voor iedere hosting provider. Hoe sneller de server reageert op een verzoek (zoals een klik op een link), hoe sneller een pagina begint met laden.

Stel je klikt op een link en de TTFB is 500ms, dan duurt het een halve seconde voordat de server reageert en de webpagina begint met laden. Daarom wil je dat deze score zo laag mogelijk is. Volgens Google moet je je zorgen gaan maken wanneer je TTFB boven de 600ms uitkomt. Alles wat onder de 200ms valt beschrijft Google als “zeer goed.”

Scores onder de 200ms zijn over het algemeen alleen haalbaar bij zeer effectief geoptimaliseerde websites of bij premium hosting. Dat maakte het extra indrukwekkend dat je bij enkele Nederlandse webhosts een dergelijke score krijgt bij hosting pakketten van minder dan een tientje, zonder optimalisaties.

Resultaten

Hosting providerTTFB
SiteGround115ms
Kinsta151ms
Antagonist172ms
Mijn.host194ms
Cloud86199ms
Vimexx406ms
Yourhosting472ms
Hostnet604ms
TransIP942ms

SiteGround scoort hier het beste, gevolgd door Kinsta, Antagonist, Mijn.host en Cloud86 die allen erg bij elkaar in de buurt zitten.

Hier moet ik echter een kanttekening bij plaatsen: bij SiteGround zitten al bepaalde optimalisaties ingebakken (zoals memchached) die je bij de Nederlandse spelers niet hebt. Voer je soortelijke optimalisaties bij hen door, dan zullen ze vaak beter scoren dan SiteGround.

Test 2: Core web vitals

Core Web Vitals zijn sinds 2021 een Google ranking factor. Ze zijn dusdanig belangrijk dat Google ze heeft opgenomen in Google Search Console.

Core Web Vitals in Google Search Console

De Core Web Vitals zijn:

 • Largest Contentful Paint (LCP). LCP is hoelang het duurt voordat een pagina geladen is vanuit het oogpunt van de gebruiker. Of om het simpeler uit te drukken: het is de tijd die het duurt vanaf het klikken op een link totdat het grootste element (afbeelding of pagina) op het scherm is verschenen.
 • First Input Delay (FID). Dit meet hoelang het duurt voordat een gebruiker je site daadwerkelijk kan gebruiken. Denk hier aan het klikken op een knop, een menu openen, of een email adres intikken op een formulier.
 • Cumulative Layout Shift (CLS). Dit meet hoe stabiel een pagina oogt tijdens het laden. Om dit simpeler uit te leggen: wanneer je pagina’s elementen op en neer en heen weer schieten tijdens het laden, is je CLS hoog.

First Input Delay wordt berekend aan de hand van echte gebruikers data, niet test data. Daarom kunnen tools buiten Google’s eigen Chrome User Experience Reports (CrUX) dit niet berekenen. Google raadt daarom TBT (Total Blocking Time) aan als vervanger voor FID.

Resultaten

Hosting providerLargest Contentful Paint (LCP)
Cloud86532ms
Kinsta649ms
Antagonist705ms
Mijn.host732ms
SiteGround812ms
Yourhosting903ms
Vimexx1,2s
Hostnet1,2s
TransIP1,8s
Hosting providerTotal Blocking Time (TBT)
Cloud860ms
Antagonist0ms
Kinsta6ms
Yourhosting26ms
Hostnet49ms
Siteground59ms
TransIP100ms
Mijn.host104ms
Vimexx106ms
Hosting providerCumulative Layout Shift (CLS)
Cloud860ms
Antagonist0ms
Kinsta0ms
Yourhosting0ms
Hostnet0ms
Siteground0ms
TransIP0ms
Mijn.host0ms
Vimexx0ms

Cloud86 is hier de duidelijke winnaar, gevolgd door Kinsta en Antagonist.

De CLS test is uiteindelijk niet behulpzaam gebleken omdat iedere webhost hier 0ms scoort. Dit komt doordat het theme wat we gebruiken voor de testsite (Kadence) extreem goed gecodeerd is.

We werken aan een oplossing om toch iets zinnigs te kunnen zeggen over de CLS scores van verschillende hosting providers.

Test 3: Fully loaded time

Tot slot gaan we kijken naar de laadtijden van de pagina, oftewel fully loaded time.

Eerlijk is eerlijk, de laatste jaren is deze score steeds minder belangrijk geworden. Dit is waarom:

GTMetrix belang van fully loaded time

Niettemin is het een maatstaf die in veel hosting snelheidstesten nog steeds voorkomt en die veel mensen willen zien.

En hoewel het misschien niet een cijfer is wat voor je daadwerkelijke bezoekers belangrijk is, biedt het nog steeds een interessant inzicht in hoe hosting providers ten opzichte van elkaar scoren.  

Resultaten

Hosting providerLaadtijd (fully loaded time)
Cloud86533ms
Antagonist706ms
Mijn.host733ms
Kinsta750ms
SiteGround886ms
Yourhosting904ms
Vimexx1,4s
Hostnet1,5s
TransIP2,2ms

Cloud86 staat met stip bovenaan. Dezelfde geteste pagina bij TransIP doet er maar liefst 4 keer zo lang over om volledig in te laden.  

De impact van optimalisaties op website snelheid

We wilden deze test zo eerlijk mogelijk maken door geen optimalisaties op onze geteste webhosts uit te voeren.

Echter, een webhost als Kinsta is standaard al volledig geoptimaliseerd. Dat is fijn voor hun gebruikers, maar zorgt in tests als deze voor een oneerlijke voorsprong.

Hoe je je site bij een hosting provider verder kunt optimaliseren, hangt af van de technologie die ze gebruiken. Voor sommige hosting providers is een betaalde plugin als WPRocket de beste optie, terwijl je bij SiteGround met hun eigen SG Optimizer plugin het beste af bent. Wanneer een webhost gebruik maakt van LiteSpeed servers kun je terecht bij de gratis LiteSpeed Cache plugin die extreem goed beoordeeld wordt.

Om deze snelheidstest niet nodeloos gecompliceerd te maken, wilde we niet per hosting provider gaan uitpluizen wat de beste optimalisatiemethodes zijn.

Tegelijkertijd willen we je niet het resultaat onthouden van een site die met de LiteSpeed Cache plugin geoptimaliseerd en draait op Cloud86:

Cloud86 webhost met LiteSpeed optimalisatie

De TTFB komt uit op 50ms wat belachelijk goed is en de LCP en Fully Loaded Time schieten ook significant omlaag.

Bij de andere hosting providers in dit onderzoek kun je op even dramatische verbeteringen rekenen wanneer je gebruik maakt van de juiste optimalisatiemethodes.

Conclusie

De webhosting die je kiest kan de snelheid van je WordPress site maken of breken.

Hoewel goede webhosting geen garantie is voor een snelle WordPress site (het WordPress thema wat je kiest en de plugins die je gebruikt hebben ook een enorme impact), is het niettemin een randvoorwaarde.

Hoeveel optimalisaties je ook zal doorvoeren of hoe efficiënt gecodeerd het thema ook is, zonder snelle hosting zal het je weinig opleveren.

Snelle WordPress hosting providers zijn in elk geval niet grote namen als TransIP, Hostnet en Yourhosting. Sterker nog, deze providers bungelen helemaal onderaan onze snelheidstest. Aangezien deze hosting providers ook op factoren zoals features en klantenservice niet geweldig scoren, is er geen enkele reden om voor hen te kiezen. Heb je je site momenteel bij hen ondergebracht, overweeg dan om over te stappen.    

Het onafhankelijke Cloud86 komt als snelste hosting provider naar bovendrijven. Cloud86 biedt zeer snelle hosting tegen ontzettend goede prijzen. Zelfs hun allergoedkoopste pakket laat het merendeel van hun concurrentie in het stof bijten. Het zal je niet verbazen dat we hen de beste hosting provider van Nederland vinden en ze bovenaan onze lijst van beste WordPress hosting providers staan.

Echter, andere Nederlandse providers als Antagonist en Mijn.host ontlopen ze niet veel. Ook daar kun je prima terecht voor snelle WordPress hosting.

Kinsta staat op 2. Deze provider bevindt zich al jaren tot de top als het op hosting snelheid aankomt en biedt de beste 24/7 klantenservice binnen de industrie. Bedenk echter wel dat ze véél duurder zijn dan vrijwel iedere andere hosting provider.

6 reacties

 1. Interessant!

  Het zou ook heel interessant zijn om bij al deze providers eenzelfde VPS te huren en daar die wordpress site op Docker te draaien. Ik ben zeer benieuwd of daarmee de resultaten gaan veranderen.

 2. Cloud86 heeft ook speciale WP dedicated hosting. Zou dit nog sneller zijn dan het Webhosting Medium pakket?

  1. Ha Piet, je bedoelt hun Managed WP hosting? Die zal sowieso voor zwaardere websites (bijv. grote/middelgrote ecommerce sites) sneller zijn omdat die pakketten 15 PHP workers hebben. Voor kleine, lichte sites zullen de verschillen niet zo merkbaar zijn.

 3. Bedankt voor het artikel, erg informatief. Uit de Webhosting snelheidstest 2022 van Webhosters komen andere resultaten. Daar scoort mijn.host bijvoorbeeld beter dan Cloud86. Hoe verklaren jullie dat?

  1. Ha Martijn, mooi dat je er iets aan hebt! Allereerst, uit onze test komt Cloud86 als sneller naar voren dan mijn.host, maar het verschil is verwaarloosbaar. Beide partijen zijn extreem snelle hosting providers.

   Maar goed, hoe ik deze verschillen verklaar? Soms verschillen bij de hosting providers de kwaliteit per server. Sommige servers kunnen bijvoorbeeld voller zitten dan anderen, waardoor ze trager kunnen worden.

   Voor de rest is de test waar je naar verwijst een beetje een “black box.” Zo zie ik geen enkele screenshot van de tests die ze hebben uitgevoerd (of beter gezegd, hebben laten uitvoeren door een derde partij).

   Ik laat het graag aan de lezer om te bepalen welke WordPress snelheidstest betrouwbaarder is. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *