Google Analytics koppelen aan WordPress

Google Analytics WordPress

Als je Google Analytics wilt koppelen aan je WordPress website, dan ben je hier aan het juiste adres.

In dit artikel laat ik je stap-voor-stap zien hoe je Google Analytics opzet en koppelt aan je WordPress site. Daarna vat ik nog even kort samen waarom gebruik maken van Google Analytics van zo gigantisch handig is en waar je het voor kunt gebruiken.

Google Analytics koppelen aan WordPress

Google Analytics gebruiken is gratis. Het enige wat je nodig hebt om ermee aan de slag te gaan is een Google account.

Maak een Google Analytics account aan

Ga allereerst naar de Google Analytics website en log in met je Google account.

Inloggen bij Google Analytics

Klik nu op de knop Meting Starten.

Beginnen met Google Analytics

Vervolgens word je gevraagd een accountnaam te kiezen. Je kunt hier de naam van je bedrijf invullen. Of gewoon de naam van je website.  

Nieuwe account Google Analytics

Hierna word je gevraagd de propertynaam in te vullen, oftewel de naam van je site. Je kunt meerdere properties (websites of apps) aan één Google Analytics account toevoegen.

Google Analytics property

Om Google Analytics net iets beter op je site aan te laten sluiten, kies nu je branche, de grootte van je bedrijf en op welke manieren je van plan bent Google Analytics te gebruiken.

Vervolgens verschijnt er een popup waarin je wordt gevraagd de service voorwaarden te accepteren. Zorg dat je Nederland gekozen hebt en klik op de Ik ga akkoord knop.

Hierna kun je kiezen welk type emails je van Google wilt ontvangen.

Vervolgens krijg je een scherm te zien waarin je wordt gevraagd voor welk platform je gegevens wilt verzamelen. Aangezien we het hier hebben over een WordPress website, kies voor Web.  

Google Analytics platform kiezen

Voer nu de naam van je site in en kies een naam voor de stream (wat je hier kiest maakt niks uit).

Vervolgens krijg je een melding dat er nog geen gegevens worden verzameld voor je stream. Logisch, wat je hebt de Google Analytics property nog niet gekoppeld aan je website.

Hoe je dit doet, lees je hieronder.

Manieren om Google Analytics te koppelen aan je site

Er zijn grofweg twee manieren om Google Analytics te koppelen aan je website. De eerste is gebruik maken van een SEO plugin (wij gebruiken Rank Math). De tweede methode is handmatig (via een code snippet plugin of door zelf te gaan rommelen met de codering van je website).

Voor veruit de meeste mensen is de eerste optie de beste keuze.

Methode 1: Gebruik de Rank Math plugin

Rank Math is een gratis SEO plugin waarmee je binnen een paar klikken Google Analytics kunt verbinden met je website.

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, navigeer je naar de Setup Wizard.

Volg de stappen en je komt vanzelf uit bij het Analytics onderdeel.

Kies vervolgens je account, property en de data stream. Vink ook Install analytics code, Anonymize IP-addresses (om Europese wetgeving te volgen) en Exclude logged-in users (zodat je eigen bezoeken aan je website niet worden geregistreerd) aan.  

Google Analytics aan WordPress site koppelen met de Rank Math plugin

That’s it. Google Analytics is nu gekoppeld aan je website. Je kunt de statistieken bekijken in je Google Analytics account maar via de Rank Math plugin kun je ook – op een iets beperktere manier – zien hoe je ervoor staat.

Methode 2: Doe het handmatig

Je kunt als je wilt Google Analytics handmatig koppelen aan je website. Dit doe je door zelf in de weer te gaan met de codering van je site (dit raad ik je af), of door de WPCode plugin te installeren en daar je Google tag in te voeren.

Deze methode werkt op zich prima. Maar omdat je uiteindelijk toch waarschijnlijk een SEO plugin voor je site wilt gebruiken (zoals het hierboven beschreven Rank Math), is dit mogelijk irrelevant voor je.

Nadat je de WPCode plugin hebt geactiveerd, navigeer je naar Code Snippets » Header & Footer. Daarin plak je vervolgens de code die je vindt in je Google Analytics account.

Google Tag

Klik op “Save Changes” en de Google Analytics code is geïnstalleerd.

Waarom is Google Analytics belangrijk voor je website?

Voor de meeste website eigenaren is Google Analytics een kritieke tool binnen hun arsenaal. Het biedt belangrijke inzichten in hoe geëngageerd je bezoekers zijn met je content, op welke manieren ze je site gebruiken en hoe je site gedurende de weken, maanden en jaren groeit.

Wie bezoekt je website?

Bekijk uit welk land je bezoekers komen, via welke browser ze je website hebben bezocht, en of ze op je site komen via desktop, tablet of mobiel.

Het is extreem handig dit soort dingen te weten. Bijvoorbeeld, als je weet dat 80% van je bezoekers je site bezoeken via een mobiele telefoon, dan is het de moeite waard om extra veel tijd te steken in het creëren van een perfecte mobiele versie van je website.

Wat doen bezoekers op je website?

Verlaten mensen je site direct na het bezoeken van een enkele pagina? Of bezoeken ze meerdere pagina’s?

Welke pagina’s hebben een te hoge bounce rate? Hoeveel tijd brengen bezoekers door op je pagina’s?

Dit soort data kan je vertellen of je bepaalde pagina’s (of je hele site) moet verbeteren.

Wanneer bezoeken mensen je website?

Je kunt per uur zien hoeveel bezoekers er op je site zijn geweest.

Via welke kanalen komen mensen terecht op je website?

Zoekmachines, social media, doorverwijzingen of direct verkeer – mensen kunnen op je site terecht komen op talloze manieren.

Als je ziet dat er relatief veel mensen via social media op je site terecht komen, dan kun je besluiten hier nog meer op in te zetten.

Direct verkeer geeft een goed inzicht in hoe sticky je website is. Als je relatief veel direct verkeer ziet, betekent dit dat je site indruk heeft gemaakt op je bezoekers.

Op wat voor een manier gaan bezoekers met je content om?

Je kunt Google Analytics op een dusdanig uitgebreide manier opzetten dat je ermee kunt zien op welke links in je content je bezoekers klikken. Ook kun je A/B tests opzetten om te zien welk pagina design beter converteert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *