Een restaurant website maken: zo doe je dit
Als restaurant eigenaar heb je veel op je bord. Zelf heb ik jarenlang in de restaurantindustrie gewerkt als afwasser en serveerder: ik weet dat er bij het succesvol runnen van een restaurant ontzaglijk veel komt kijken.
Iets wat mogelijk ietwat naar de achtergrond wordt gedrukt door veel ondernemers in de horeca is online aanwezigheid. Bijvoorbeeld in de vorm van een restaurant website. Logisch, want er komt een hele nieuwe vaardigheden set kijken en de impact van digitale bezigheden is niet altijd eenvoudig te meten.
Toch kan zo’n website veel betekenen voor een restaurant. Voor geïnteresseerde gasten kan het waardevol zijn het menu voorafgaand aan hun bezoek in te zien. Daarbij is een website dé plek waar je als restaurant eigenaar meer kan delen over de filosofie achter je horeca onderneming. En misschien wil je online reserveringen kunnen ontvangen en beheren, of bestellingen kunnen aannemen.
In dit artikel zet ik alles uiteen wat je moet weten over het ontwikkelen van je eigen restaurant website. Allereerst deel ik de beste platforms om een restaurant site mee te maken. Daarna zoom ik in op één van deze platforms (WordPress) en laat je zien hoe je hiermee stap-voor-stap een restaurant website opzet.
De beste platforms om een restaurant website mee te maken in 2023
- WordPress via Cloud86 – Meest prijsvriendelijke optie en meeste functionaliteit
- Wix – Grootste selectie van restaurant website templates
- JouwWeb – Makkelijkst te gebruiken, maar beperkt qua functionaliteit
Er is een eindeloze hoeveelheid manieren om een website de lucht in krijgen. In dit artikel beperk ik me tot m’n drie favorieten.
Iets om te aan denken: geen van deze drie manieren is dé beste manier. Wat het beste platform is, hangt volledig af van de behoeften die je hebt voor je restaurant site, je bereidwilligheid om nieuwe tools te leren, en je budget.
(Maar mocht je m’n persoonlijk voorkeur willen weten: ik gebruik WordPress voor alle websites die ik maak en beheer, en zal dit waarschijnlijk tot m’n pensioen blijven doen.)
Lees onderstaande beschrijvingen daarom goed door om te zien wat het beste platform voor jouw restaurant site is.
WordPress – Meest prijsvriendelijke optie en meeste functionaliteit

Al sinds halverwege de jaren 2000 is WordPress een van de meest dominante krachten op het hele internet. Anno nu wordt WordPress gebruikt door meer dan 40% van alle websites op het wereldwijde web.
Voor meer details die deze populariteit verklaart, kijk naar ons artikel over waarom je WordPress moet gebruiken.
Hoewel WordPress voorheen vooral door bloggers werd gebruikt, zie je dat het nu wordt ingezet voor websites in alle soorten en maten. Ook onder restaurant eigenaren is WordPress zeer populair. Dit kun je zien aan hoeveel WordPress thema’s er specifiek voor restaurant websites zijn gebouwd.

Voor meer over hoe WordPress precies in elkaar steekt, kun je onze alomvattende WordPress handleiding bekijken.
Redenen om je restaurant site met WordPress te maken:
Redenen om je restaurant site niet met WordPress te maken:
Kosten restaurant site met WordPress:
Gebruik een webhost als Cloud86 (hierop draait ook Start24) en je kosten voor een kleine restaurant website (zeg, tot 5.000 bezoekers per maand) komen uit op minder dan 2 euro per maand (3,25 euro na verlenging). Voor een site met meer dan 5.000 maandelijkse bezoekers ben je 2,95 euro per maand kwijt (6,55 euro na verlenging).
Wix – Grootste selectie van restaurant website templates

Wix is een van de meest populaire WordPress alternatieven. Het is een uitstekende website maker die in grote mate gefocust op restaurant eigenaren. Van de pak en beet 800 website templates die het heeft, zijn meer dan 60 specifiek toegespitst op restaurants.
Het enige wat je hoeft te doen om deze templates te vinden is te zoeken op “restaurants” in de template zoekbox:

In deze Wix handleiding laten we je zien hoe extreem eenvoudig het is om een site met Wix in elkaar te zetten. Hun drag-and-drop editor is een van de best ontworpen onder alle website makers, en laat je op de pixel nauwkeurig zelf designs maken.
Deze uitgebreide Wix review vertelt je alles over deze websitebouwer wat je moet weten.
Redenen om je restaurant site met Wix te maken:
Redenen om je restaurant site niet met Wix te maken:
Kosten restaurant site met Wix:
Minstens 10 euro per maand. Dit pakket is echter behoorlijk beperkt qua opslag en bandbreedte.
JouwWeb – Makkelijkst te gebruiken, maar beperkt qua functionaliteit

JouwWeb is een website maker van Nederlandse bodem. Ze hebben onderhand meer dan 120.000 klanten (nogal een prestatie als je het mij vraagt) en worden bovendien ontzettend positief onthaald door deze klanten:

Zelf ben ik ook onder de indruk van JouwWeb. De tool is elegant, super makkelijk te leren, en heeft geen pretenties. Dat gezegd hebben is het alleen geschikt voor alleen de allereenvoudigste websites.
Dat geldt dus ook voor restaurant-gerelateerde sites. Verwacht geen geavanceerde functionaliteit zoals het makkelijk toevoegen van menu’s of accepteren van online reserveringen.

Een JouwWeb restaurant website zal niks meer kunnen zijn dan een digitaal visitekaartje.
Redenen om je restaurant site met JouwWeb te maken:
Redenen om je restaurant site niet met JouwWeb te maken:
Kosten restaurant site met JouwWeb:
Minstens 8,50 euro per maand. Ze hebben een goedkoper pakket, maar dan krijg je hun reclames op je website.
Stap-voor-stap een restaurant website maken met WordPress
Als beloofd ga je ik je stap-voor-stap laten zien hoe jezelf een restaurant website op kan zetten. De tijd die dit gaat kosten? Minder dan een uur. De kosten die je gaat maken? Een paar tientjes (voor een heel jaar).
We gaan dit doen met WordPress.
Let’s go!
Stap 1: Zet webhosting op (en koop een domeinnaam)
Webhosting is waar je website leeft op het internet. Het is waar alle bestanden waar je site uit bestaat – zoals afbeeldingen en tekst – opgeslagen staan.
Het opzetten van webhosting is eenvoudiger dan het klinkt. Het proces duurt een paar minuten en vereist geen enkel technisch vernuft.
Er zijn talloze bedrijven waar je hosting kunt afsluiten, maar niet alle hosting providers zijn gelijk geschapen. Er zijn grote verschillen op het gebied van snelheid, features, klantenservice en kosten.
Wij gaan aan de slag met Cloud86 omdat ze de snelste hosting van Nederland aanbieden en tegelijkertijd met hun instappakket tot de goedkoopste hosting providers behoren.
Om te beginnen, klik hier om naar Cloud86 te gaan.
Kies nu een van hun hosting pakketten:

Ik raad je aan het Webhosting Medium pakket te nemen omdat je daar betere ondersteuning bij krijgt en het betere specificaties heeft.
Echter, je hoeft je over deze keuze niet al te druk te maken. Indien nodig, kun je je pakket op ieder gewenst moment upgraden of downgraden.
Nu kies je een domeinnaam.
Mocht je gewenste domeinnaam niet meer beschikbaar zijn, lees dan ons artikel over hoe je een goed alternatief selecteert.

Tot slot vul je je persoons- en betalingsgegevens in en kun je je aankoop afronden.
Nu gaan we WordPress installeren binnen enkele klikken.
Stap 2: Installeer WordPress
Om WordPress te installeren klik je op Inloggen op Plesk binnen het Cloud86 dashboard.

Dan klik je op WordPress en vervolgens op WordPress installeren.

Nu is het een kwestie van een minuutje wachten, en WordPress is geïnstalleerd.
SSL installeren op je WordPress site
Voor we aan de slag gaan met WordPress, gaan we eerst een gratis SSL-certificaat op je site installeren voor een veilige verbinding.
Een site is beveiligd wanneer je een groen slotje in je URL-balk ziet. Een beveiligde verbinding zorgt ervoor dat derden geen gevoelige persoonlijke informatie kunnen stelen van je bezoekers.
Bij Cloud86 kun je makkelijk een SSL-certificaat aanvragen vanuit het Plesk dashboard:

Stap 3: Kies een WordPress thema en een restaurant website template
Een WordPress thema bepaalt de look and feel en functionaliteit van je WordPress website. Je kunt een WordPress thema altijd wisselen, maar het is prettig als je in één keer de juiste keuze maakt. Dit scheelt je uiteindelijk veel tijd en stress.
Er zijn duizenden thema's beschikbaar voor WordPress. Het kan als beginneling overweldigend zijn om het juiste thema voor je restaurant site te kiezen.
Ik zal deze zoektocht een stuk makkelijker voor je maken door het thema aan te raden die ikzelf gebruik voor al m’n WordPress websites: Kadence.
Waarom Kadence?
Er zijn een aantal redenen waarom Kadence een geweldig thema is voor ieder type WordPress site (inclusief restaurant sites):
- Het heeft een prachtig design. Zonder dat je er ook maar iets aan hoeft te doen, ziet een Kadence site er zeer gelikt uit. Ideaal als design niet je sterkste skill is.
- Het is eenvoudig te gebruiken. Kadence is een theme die door veel professionele WordPress gebruikers wordt gebruikt, maar ook voor beginners makkelijk op te pakken is.
- Het is snel en licht. Het team achter Kadence hecht ontzettend veel waarde aan performance. Het resultaat? Een site die je bouwt met Kadence is bliksemsnel, wat leidt tot een goede gebruikerservaring voor je bezoekers en een site die hoger in Google komt.
- Het is gratis. De gratis variant van Kadence biedt meer dan genoeg functionaliteit voor de meeste websites. Sterker nog, de gratis versie van Kadence biedt meer mogelijkheden dan de meeste betaalde WordPress themes.
Daarnaast heeft Kadence een aantal prachtige restaurant starter templates die je kunt installeren:

WordPress thema installeren
Navigeer naar Appearance » Themes (Weergave » Thema’s) in het WordPress dashboard. Klik nu op Add New (Nieuwe toevoegen).

Tik vervolgens “Kadence” in de zoekbalk.

Ga nu met je muis over Kadence heen en klik op de Install (Installeren) knop.

Ga nu weer met je muis over Kadence heen en klik op Activate (Activeren).

En that’s it. Dit is hoe je zelf een thema zoekt, installeert en op je site toepast.
Kadence Starter Template kiezen
Een Kadence Starter template kiezen betekent dat je niet je restaurant site vanaf 0 op hoeft te bouwen. Je kiest simpelweg een template, en hoeft alleen maar de tekst en afbeeldingen van het template aan te passen.

Een Starter Template kies je op de volgende manier. Ga naar Plugins » Add New Plugins » Nieuwe plugin). Type nu in de zoekbalk “Kadence Starter Templates” in.

Klik nu op Install Now (Nu installeren).

En vervolgens op Activate (Activeren).

Klik nu op View Template Library.

En kies voor de Gutenberg optie.

Vervolgens zie je een overzicht van alle beschikbare Starter Templates. Klik op een van de afbeeldingen om de volledige site te kunnen zien. Je kunt hier het kleurenschema en het lettertype aanpassen, en navigeren naar de verschillende pagina’s.

Zodra je een site template hebt gevonden die je aanspreekt, klik op Full Site linksonder op je scherm onder Import Options.

Klik nu op Start Importing.

En… zo eenvoudig is het om een prachtig beginnetje voor je restaurant website online te zetten. Je kunt je site bekijken door linksboven in de WordPress dashboard met je muis over de naam te gaan en op Visit Site (Site bekijken) te klikken.
Stap 4: Installeer de plugins die je nodig hebt
Tot slot is het bij voor een WordPress website belangrijk om de juiste plugins te installeren. Welke plugins je precies nodig hebt verschilt van site tot site, maar hier vind je een lijstje van plugins die ikzelf gebruik voor al m'n websites:
- Kadence Blocks (gratis). Deze gratis plugin laat je praktisch iedere webpagina in elkaar zetten die je maar bedenken. Als je eerder al de Kadence Starter Templates hebt geïnstalleerd, dan staat deze plugin al op je website
- Kadence Blocks – PRO extension en Kadence Pro Premium addon (betaald). De betaalde versie van Kadence Blocks en het Kadence thema. Biedt extra features t.o.v. de gratis versie
- Loginizer (gratis). Dit is een plugin die je beschermt tegen brute force aanvallen van hackers door een IP te blokkeren na een bepaald aantal inlogpogingen
- Post duplicator (gratis). Laat je berichten en pagina’s kopiëren
- Rank Math SEO (gratis). De beste all-in-one SEO plugin die er is. Bevat features die voorheen verspreid waren over vele SEO-tools
- LiteSpeed cache (gratis). Caching plugin die binnen een paar klikken je site een stuk sneller maakt.
Wil je online reserveringen kunnen aannemen via je restaurant website? Kijk dan naar dit overzicht.
Conclusie
Zoals je ziet is het een vrij eenvoudig proces om zelf een restaurant website online te krijgen.
Mijn persoonlijk platform van keuze is WordPress, maar met Wix of JouwWeb zit je ook goed (ervan uitgaande dat je site niet al te complex in elkaar steekt).
Heb je nog vragen over het maken van een website voor je restaurant, laat dan hieronder een bericht achter.
Ook interessant
Divi thema review: voors, tegens, kosten en alternatieven
Solid Security review: een uitstekende beveiliging plugin
Affiliate website maken: alles wat je moet weten
Blog tips: zo blijf je relevant in het AI tijdperk
De beste WordPress page builders van 2025
7 voorbeelden van inspirerende Over Ons pagina’s
Sluit je aan bij 7.103+ mensen die website tips ontvangen via email
Krijg toegang tot exclusieve tactieken, inzichten en kortingen die we nergens anders delen.