Hoe kies en koop je een domeinnaam in 2022?

Je hebt een domeinnaam nodig. Wil je een snel antwoord? Zoek je alleen een domeinnaam? Ga dan voor Hostinger. Zij zijn betrouwbaar en goedkoop. Een ander goed alternatief is Siteground wanneer je een domeinnaam en hosting nodig hebt. Ze bieden supersnelle service en hebben ongeveer de beste prestaties mogelijk.

Je hebt een domeinnaam nodig, maar je weet niet waar te beginnen.

Het is een lange termijn keuze; je zal jouw domeinnaam vaak zien en gaan gebruiken.

Het is dus erg belangrijk dat je de juiste domeinnaam kiest via de juiste partij.

Maar, hoe kies je een goede domeinnaam? Wat doe je bijvoorbeeld wanneer jouw favoriete domeinnaam bezet is? En hoe zorg je ervoor dat je een goede kiest?

In deze gids deel ik alle stappen die ik doorloop wanneer ik een domeinnaam wil kopen. Deze stappen heb ik bij elkaar kunnen brengen doordat ik door schade en schande wijs ben geworden. Deze handleiding zorgt ervoor dat jij niet dezelfde fouten maakt als ik maak bij het registeren van een domeinnaam.

Ook bespreek ik de beste partijen om er een te kopen en geef ik je een aantal slimme tactieken weg hoe je kan onderhandelen wanneer je domeinnaam bezet is.

Waarom wil je eigenlijk een domeinnaam en hoe werkt het?

Het internet werkt via IP-adressen. Elke computer (dus ook elke website) heeft een eigen uniek IP adres waarmee het te vinden is.

Dat ziet er ongeveer zo uit: 66.249.73.12

Een IP-adres lijkt een beetje op een postcode-huisnummer combinatie, maar dan digitaal.

Je kan je voorstellen dat je mensen niet wil dwingen om deze code te onthouden. Net als dat je een telefoonnummer niet uit je hoofd leert.

Koop je een domeinnaam, dan koop je eigenlijk een begrijpelijk, goed te vinden, label dat je aan je IP-adres hangt. Zo is je website gemakkelijk te vinden. Niet alleen voor bezoekers, maar ook voor zoekmachines als Google en Bing.

Je moet een domeinnaam altijd registreren. Dat werkt in een abonnementsvorm. Er zijn een paar organisaties die er zo voor zorgen dat er geen dubbele domeinnamen zijn.

Dat zou natuurlijk verwarrend werken. Lees hier meer over domein en hoe dit precies werkt.

Verder moet een domeinnaam moet altijd bestaan uit cijfers en/of karakters (bijvoorbeeld “start24” en moet een domeinnaam altijd eindigen met een extensie (bijvoorbeeld. “.nl” of “.com”).

Zo kies je een domeinnaam

Wil je een domeinnaam vastleggen moet je een goede naam kiezen die goed past bij het doel van je website. Soms gebruik je een website en bijbehorende domeinnaam als een digitaal visitekaartje van een bestaand bedrijf of vereniging.

In andere gevallen bestaat jouw merk of naam alleen online en moet je ook rekening houden met je online vindbaarheid op bijvoorbeeld Google.

Welke naam je gaat vastleggen hangt af van jouw concept en de beschikbaarheid. Veel voor de hand liggende domeinnamen zullen al bezet zijn. Het volgende stappenplan helpt je met het kiezen van een domeinnaam.

Stap 1 – brainstorm

Voordat je een domeinnaam koopt moet je eerst scherp hebben welke naam je wil. Je komt hier het beste achter door veel verschillende varianten op een lange lijst te schrijven.

Met Devise kochten we zonder al te veel na te denken meerdere domeinnamen. De meeste hebben we uiteindelijk weer weggedaan omdat ze helemaal niet logisch waren achteraf gezien. Dit hadden we kunnen voorkomen.

Je hebt waarschijnlijk al een paar ideeën, schrijf die als eerste op je lijst met ideeën.

Vervolgens schrijf je alle varianten op van deze namen.

Voorbeeld: Zoek je een domeinnaam voor jouw voetbalclub ‘fc Knudde’. Dan schrijf je op “knudde.nl”, “fcknudde.nl”, “knuddefc”.nl “vvknudde.nl”, “knuddesport.nl” et cetera.

Op een gegeven moment ben je door je ideeën en variaties heen. Haal nog meer ideeën op via de mindmapview van synoniemen.net of op de bedrijfsnaamgenerator van Shopify.

Je kan creatief omgaan met de combinaties van je domeinnaam en de extensie. Veel startups gebruiken bijvoorbeeld “.io”.

Ook veel internationale bedrijven kiezen op dit moment de domeinextensie van Libië (“.ly”). Het bedrijf Calendly heeft zo een korte domeinnaam “calend.ly”. Denk wel na of dit past binnen het doel van de website.

Hoelang je lijst moet zijn bepaal je zelf. Ik hou het meestal bij een stuk of 50.

Stap 2 – maak een shortlist met beste domeinnamen

Nu is het tijd om je grote lijst uit stap 1 terug te snoeien naar een kortere lijst en te onderzoeken of je namen wel beschikbaar zijn.

Er zijn een aantal standaard uitgangspunten bij domeinen:

 • Hoe korter hoe beter
 • Hou het in eerste instantie bij de extensie voor jouw focus groep (“.nl” of “.com” bijvoorbeeld). Registreer dus niet alle extensies die je kan bedenken
 • Zorg voor een “evergreen” naam. Vermijd hypes of nieuws gerelateerde namen
 • Gebruik – als het kan – de juiste zoektermen in je domeinnaam
 • Gebruik geen streepjes in je domeinnaam

Wanneer je een fietsenwinkel wil beginnen kan je beter een naam met “fietsen” erin kopen dan met “tweewielers” wanneer je naar het zoekvolume kijkt. Het verschil is gigantisch. Zie onderstaande afbeeldingen.

keyword verschillen fietsen en tweewielers

Stel jezelf nog een aantal andere vragen over elk van de opties die overblijven op de shortlist:

 • Wat krijg je wanneer je de domeinnaam intypt als zoekactie in Google?
 • Is de domeinnaam (of een deel van de domeinnaam) gedeponeerd als merk? “goedkopeappletelefoons.nl” kan je dus een rechtszaak opleveren. Kijk hier of een merknaam gedeponeerd is.
 • Is de naam goed te spellen?
 • Betekent de naam of combinatie van woorden in een andere taal iets anders?
 • Zijn er andere sites met domeinnamen die er veel op lijken?
 • Kan je de domeinnaam fatsoenlijk uitspreken?
 • Begrijp je doelgroep de naam (wat jij vindt is eigenlijk niet belangrijk)?
 • Doe de “dummy-test”. Vraag het aan iemand die totaal geen idee heeft over domeinnamen of branding en dergelijke.

Stap 3 – Kies de beste domeinnaam en controleer beschikbaarheid

Typ de namen van de shortlist 1 voor 1 in je browser om te onderzoeken welke pagina naar voren komt.

Optie 1: Krijg je een bestaande website te zien? Dan gaat deze domeinnaam in eerste instantie lastig worden. Deze opties kun je voor nu van je lijst halen.

Optie 2: Zie je een pagina zonder relevante tekst maar met advertenties? Dan is de domeinnaam waarschijnlijk geparkeerd.

Het parkeren van een domeinnaam betekent dat iemand anders het domein geregistreerd heeft maar niet heeft gekoppeld aan een website. Vaak zijn deze domeinnamen dan te koop. Je kan dan tegen de betaling van een eenmalig bedrag de domeinnaam overnemen. Hou deze naam op je shortlist voor een later moment.

Optie 3: Je krijgt niets te zien of een pagina waarop staat dat het domein beschikbaar is. Dit geeft je de grootste kans het domein te registreren. Zet achter de naam in je lijst dat deze domeinnaam beschikbaar is.

Hoe kozen wij ons domein?

Je zal zien dat jouw favorieten domeinnamen van je lijst waarschijnlijk al bezet zijn.

Wij hebben met de beschikbaarheid van “start24.nl” veel geluk gehad. Het is een korte, heldere domeinnaam die je makkelijk typt. Start24 was kort voordat wij dit project startte voor jaren bezet.

Normaliter zal je zien dat zulke korte domeinnamen niet meer te koop zijn.

Met Devise ging dit minder goed: “devise.nl” was bezet en als eerste domeinnaam kozen we daarom “meetdevise.nl” – als in -ontmoet Devise. Dit werd opgevat door sommige als ‘meet divisie’ als in ‘een divisie die dingen meet.

Toen we hierachter kwamen hebben we “deviseanalytics.nl” gekocht. Deze naam kon niemand schrijven zonder fouten en het hardop spellen aan de telefoon was een hel.

Ook schrijft iedereen systematisch Devise met een “c”. Al laatste fout hebben we het domein voor wel 8 landen vastgelegd.

Ik maakte een reeks basisfouten die we hadden voorkomen wanneer we deze gids hadden aangehouden.

Hoe kies je een aanbieder voor je domeinnaam?

Je hebt nu een domeinnaam geselecteerd en je weet dat deze nog beschikbaar is. Hoe registreer je de domeinnaam en waar moet je op letten? Dit doe je bij een domain registrar.

Een domain registrar het bedrijf via wie je jouw domeinnaam gaat registreren in het wereldwijde register (ICANN).

Dit zorgt ervoor zorgt dat iedereen weet dat jij die naam mag linken aan een IP-adres.

Er zijn duizenden bedrijven die dit voor je doen. De prijs voor het registreren van een domeinnaam loopt uiteen van nog geen euro per jaar tot een ongeveer €100,- per jaar afhankelijk van de extensie en de aanbieder.

Let bij het kiezen van een domeinnaam op de volgende punten

De prijs van het domein. Je hebt echte prijsvechters en iets duurdere partijen. Prijsvechters zijn vaak internationaal. Nederlandse aanbieders zijn vaak wat duurder in die zin.

De looptijd. Je kan een domein vaak langer vastleggen. Dit geeft je dan vaak een korting. Weet je nu al dat je het domein lang gaat aanhouden? Registreer dan de domeinnaam meteen voor een langere periode.

Eventuele korting. Veel domeinnaam aanbieders geven je het eerste jaar enorme kortingen. Dit is verraderlijk. Na een jaar ga je dan ineens het dubbele of driedubbele betalen. Let hier goed op.

De klantenservice. Je domein koppelen is niet lastig, maar het is wel erg fijn als je een goede klantenservice kan aanspreken met goede documentatie. Daar betaal je natuurlijk voor en de prijzen liggen hier vaak hoger.

De aansluitende diensten. Er zijn maar weinig aanbieders die echt alleen domeinnamen aanbieden. De meeste zullen hosting en een domeinnaam in een pakket aanbieden. Dit kan je extra voordeel opleveren en zo staat alles bij 1 partij.

Automatische afscherming gegevens. Ben je de eigenaar van een domein? Dan kunnen je gegevens gepubliceerd worden. Dit kan zelfs zo ver gaan dat je adres en telefoonnummer er staan.

Dit kan je (laten) afschermen. De meeste partijen doen het automatisch, maar anderen vragen hiervoor een extra bedrag. Let hierop.

Dit zijn de beste aanbieders om je domeinnaam met hosting te registeren in 2022

In veel gevallen zal je je eerste domein samen met hosting willen kopen. Hostinger, SiteGround en Cloud86 leveren alle 3 hosting en kunnen ook je domeinnaam registeren.

Hostinger

Hostinger is een zeer goede plek om een domeinnaam te registreren. Ze bieden voor domeinnamen tegen spotprijzen die al starten vanaf €0,89. Punt-NL namen beginnen vanaf €4,99.

Koop je ook een webhosting pakket voor minimaal 1 jaar? Dan krijg je er het eerste jaar een “.com” domein gratis bij. en je krijgt je domeinnaam er in veel gevallen gratis bij. Let wel op eventuele kortingen die na een jaar kunnen vervallen. Lees hier de volledige review.

Hostinger domeinnaam

Siteground

Siteground is een geweldige webhosting dienst voor nagenoeg iedere website. De klantenservice is veruit de beste die ik ken. Dat helpt je erg veel bij het koppelen van je domeinnaam aan je IP-adres.

Domeinnamen zijn niet het allergoedkoopste. Dit betaald zich echter terug in de beroemde service van Siteground. Wil je geen gedoe, dan is Siteground de beste optie.

De bekende domein extensies als punt-NL en punt-COM worden aangeboden vanaf €13,95 per jaar. Lees meer over Siteground in onze review.

Siteground domeinnaam

Cloud 86

Cloud86 is een relatief nieuwe Nederlandse hosting aanbieder. Hoewel ze bekend staan om hun managed WordPress hosting, bieden ze ook een gemakkelijke manier om een domeinnaam te registeren.

Een domeinnaam registeren bij Cloud86 kan al vanaf €9,95 per jaar. Groot voordeel: het zijn Nederlanders. Dus bij eventuele vragen kan je gewoon in het Nederlands geholpen worden.

Cloud86 domeinnaam

Ik raad je aan om je hosting en je domeinnaam bij dezelfde partij onder te brengen. Dat scheelt een extra gedoe en onnodig koppelen.

Ben je voornemens om op termijn meerdere domeinnamen aan te schaffen? Dan kan het lonen om dit bij een andere partij onder te brengen dan je hosting. Domeinnamen en hosting zijn twee onderwerpen die er dicht bij elkaar liggen, maar niet exact hetzelfde.

Wat doe je wanneer jouw favoriete domeinnaam bezet is?

Het zal voorkomen dat je favoriete domeinnaam niet meer te registeren is. Dit betekent dat iemand anders de domeinnaam heeft geregistreerd.

Je kan dan deze registratie in veel gevallen wel weer van iemand over kopen. Hou er wel rekening mee dat dit om grote bedragen kan gaan.

Ik kocht (de registratie van) “Devise.nl” over voor zo’n €4.000. Mark Zuckerberg betaalde zo’n $200.000 voor “facebook.com”.

Bedrijven die handelen in domeinnamen om er geld mee te verdienen heten domain traders. Zij registreren duizenden domeinnamen voor een paar euro per jaar en proberen ze voor veel geld te verkopen.

Er zijn een aantal gespecialiseerde websites om (de registraties van) domeinnamen te kopen en verkopen. Deze sites werken als een soort makelaar.

Het kopen en verkopen van een domein

Het Duitse Sedo is een bekende en betrouwbare waarmee ik meerder keren domeinen heb gekocht en verkocht.

Sedo domeinnaam kopen en verkopen

Net als een makelaar krijgen zij een commissie per transactie. Ook kan je het Sedo-team specifieke zoekopdrachten geven of een domein laten aankopen.

Start je net een bedrijf? Dan zal je in veel gevallen zal je niet direct een bezette domeinnaam over willen kopen door de hoge investering.

Het is in zo’n geval slim om enige tijd met de beste beschikbare optie aan de slag te gaan.

Zodra je vervolgens ver genoeg bent om de investering in jouw perfecte domein te kunnen doen, sla je je slag. Bij Devise kwam dit moment na een jaar of 3.

Het voordeel is, domeinnamen blijven redelijk waardevast en de kans dat je ze voor min of meer hetzelfde bedrag of meer kunt verkopen is aannemelijk. Je gooit dus geen geld weg.

Hoe bepaal je of je domeinnaam de investering waard is?

Hoe goed je dit kan berekenen hangt af van het doel van je website. Heb je een webshop of seo-project gericht op een specifiek keyword?

Dan kan je vrij goed verschillende scenario’s doorrekenen hoeveel meer omzet je kan verwachten bij een betere ranking door de domeinnaam.

Ondanks dat het geen belangrijke ranking factor is in SEO geeft het meer vertrouwen en zal je meer kliks kunnen krijgen op je domeinnaam.

Gaat het om branding, zoals bij mij met de aankoop van “Devise.nl”? Dan laat het sommetje zich minder 1-op-1 maken.

Wij besloten dat wij het de investering waard vonden. Niet alleen onze domeinnaam, maar ook ons merk en onze email adressen werden krachtiger.

Onze emailadressen gingen door het nieuwe domein van “@deviseanalytics.com” naar “@devise.nl” een grote verbetering.

Hou er wel rekening mee dat je na het overkopen van de domeinnaam(registratie) je deze weer moet onderbrengen bij een domain registrar.

Veelgestelde vragen over domeinnamen

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is het leesbare adres van een website dat je bovenin je browser typt (bijvoorbeeld “start24.nl”).
Elke website heeft een IP-adres dat ervoor zorgt dat technisch jouw site te vinden is. Voor mensen is een IP-adres niet handig.

Een domeinnaam is daarom een labeltje dat je koppelt aan het IP-adres. Vergelijk het met een digitale straatnaam ten opzichte van een postcode-huisnummer.


Waar kan je het beste een domeinnaam registreren?

Er zijn veel verschillende aanbieders. Ben je op zoek naar hosting in combinatie met een domeinnaam? Dan zijn Hostinger, Siteground en Cloud86 goede keuzes.

Ben je voornemens om meerdere domeinnamen te gaan registreren? Dan past Hostinger het beste. Zij bieden scherpgeprijste domeinnamen.


Hoe lang moet je een domeinnaam registeren?

Domeinnamen leg je vaak minimaal 1 jaar vast. Na een jaar wordt je registratie nagenoeg altijd automatisch verlengt.
Het kan nuttig zijn om een domeinnaam voor langere tijd vast te leggen. Vaak krijg je dan korting en je hoeft er niet meer over na te denken.


Wat kost een domeinnaam?

Het hangt er vanaf. Grote “Topleveldomains” of “TLD” zoals “.com” of “.nl” zijn vaak duurder dan nieuwere, alternatieve extensies (nTLD).

De prijzen liggen tussen een paar euro en ongeveer 100 euro per jaar. Voor een gemiddeld “.com” of “.nl” domeinnaam zal je echter rond de 10 euro per jaar klaar zijn.


Moet je bij een domeinnaam altijd webhosting kopen?

Nee dit hoeft niet.
Heb je al webhosting ergens anders?Dan kan je een extra domeinnaam koppelen aan je hosting. Heb je nog geen website, dan is het wel noodzakelijk om ook hosting te kopen.

Een domeinnaam is namelijk niets anders dan een labeltje dat het IP-adres leesbaarder en beter vindbaar maakt. Heb je geen IP-adres heb je aan een domeinnaam weinig.


Hoe kan ik een domeinnaam overnemen?

Is een domeinnaam bezet en wil je deze toch graag hebben?
Dan kan je de website vaak het beste een mailtje sturen waarin je aangeeft de domeinnaam te willen overkopen. Kijk op sedo.com voor de prijzen voor soortgelijke domeinnamen.
Dan heb je een beetje een idee. Je kan op Sedo ook een domein direct kopen. Zij sturen je dan ook alle instructies hoe je de domeinnaam weer kunt onderbrengen en koppelen aan jouw website.


Hoe kan ik een domeinnaam verkopen?

Je kan dat doen via een domainbroker. Hier is sedo.com een goed voorbeeld. Je kan domeinnamen vaak verkopen voor een vaste prijs of tegen bieding.

Let op je verkoopt niet het daadwerkelijke domein, maar het recht op de registratie van het domein. Prijzen kunnen hoog oplopen.


Hoe koppel een jouw domein aan je emailadres?

Heb je een sterke domeinnaam geregistreerd?

Dan wil je ook dat jouw emailadressen gekoppeld worden aan het nieuwe domein. In veel gevallen krijg je een emailadres bij je hostingpartij en is dit in 1 klap geregeld.

Wil je jouw bestaande emailadressen koppelen aan een nieuw domein. Maak je bijvoorbeeld gebruik van Google workspace (voorheen Gsuite)?

Dan moet je het een en ander ook valideren zodat iedereen weet dat jij echt de eigenaar bent van het domein. Neem gerust contact op als je hier niet uit komt. Dan help ik je op weg.


Heb ik een domein naam nodig voor een website?

Theoretisch gezien niet. Websites zijn te vinden via hun IP-adres. Dat is een soort digitale postcode.

Een domein naam is een soort labeltje dat gekoppeld wordt aan het IP-adres van een website met een naam die je beter kan onthouden en zoekmachines beter kunnen vinden.


Kan ik een gratis website domein naam krijgen?

Voor niets gaat de zon op. Sommige extenties als “.tk” staan zijn gratis, maar je betaalt dan in de vorm van verplichte reclames en nagenoeg alle namen zijn bezet.

Hostinger geeft op dit moment een .com domein het eerste jaar gratis wanneer je ook webhosting afneemt. Daarna betaal je nog steeds nog geen 10 euro per jaar.


Hoe zie ik of een domein naam vrij is?

Check dit door de naam in je webbrowser in te tikken en de site te bezoeken. Mocht je meteen alternatieven willen zien kijk dan bij Hostinger of je domeinnaam nog vrij. Zij geven direct alternatieve namen aan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *