Waarom WordPress? 10 redenen om de populairste CMS ter wereld te gebruiken

Als je bij jezelf denkt: “waarom WordPress?” dan ben je hier aan het juiste adres. Er zijn honderden manieren om een website te maken. Wat is er zo bijzonder aan WordPress en waarom zou je ervoor moeten kiezen?

In dit artikel ga ik je precies vertellen wat de voordelen zijn van WordPress. Hiermee zal je ook duidelijk worden waarom WordPress de meest populaire CMS (content management system) ter wereld is.

Ben je er klaar voor? Dan gaan we beginnen.   

De uitdaging van het kiezen van een website platform: waarom zou je WordPress kiezen?

Als je nieuw bent in de wereld van websites maken, dan heb je waarschijnlijk namen zoals WordPress, Wix, Shopify en Jimbo voorbij horen komen. Je kunt deze platformen allemaal zien als website makers.

Met een website maker bedoel ik een platform waarbij je niet zelf hoeft te coderen, maar (voornamelijk) met drag-and-drop tools een website bouwt. Het grote voordeel hiervan is dat iedereen dit kan doen. Je hebt er geen technische kennis voor nodig.

(Je kunt overigens ook je eigen code toevoegen aan websites die je met deze platformen bouwt, maar het is niet een strikte noodzaak.)

Je kunt met alle tools die ik hierboven noemde een website bouwen. Sommige zijn zelfs erg goed. Toch ga ik je hier uitleggen waarom WordPress deze alternatieven stuk voor stuk in het stof laat bijten.

1. Het is gratis en open source

In tegenstelling tot de andere website platformen die ik net noemde is WordPress helemaal gratis. Het enige wat je moet regelen om een site met WordPress te starten is webhosting en een domeinnaam. Dit kun je krijgen – afhankelijk van de behoeftes van je site – voor pak en beet 5 euro per maand. Dit maakt WordPress de goedkoopste manier om een site de lucht in te krijgen.  

Daarbij komt dat WordPress open source is. Dit houdt in dat iedereen toegang heeft tot de broncode en deze kan verbeteren. Er is geen winstgericht bedrijf wat WordPress in haar bezit heeft. In plaats daarvan wordt het platform doorontwikkeld en ondersteunt door de WordPress community.

WordPress homepage

2. Je kunt er praktisch iedere site mee in elkaar zetten die je maar kunt bedenken

Het uiterlijk en de functionaliteit van een WordPress site wordt bepaald door WordPress themes en plugins. Van beiden heb je er tienduizenden.

Het gevolg is dat je met WordPress praktisch iedere soort website in elkaar kunt zetten die je maar kunt bedenken. Een webshop maak je met WooCommerce. Een onlinecursus kun je aanbieden via Memberpress. Als restaurant kun je reserveringen aannemen via een plugin als Five Star Restaurant Reservations.

De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het goede nieuws: je hebt er niet eens technische kennis voor nodig, iets waar ik hieronder verder op in ga.  

3. Je hebt er geen technische kennis voor nodig

Ikzelf heb de technische kennis van een garnaal. Ik kan geen regel code schrijven en elke poging tot het leren ervan is tot dusver gestrand in tranen. Bovendien ben ik ook niet van plan me alsnog in een zeer technisch-aangelegd persoon te transformeren.

Voor mij, en vele anderen, is het daarom ideaal dat WordPress bestaat. Je kunt het namelijk gebruiken zonder technische kennis. Sterker nog, het zal je niet langer duren dan een half uur om een opzet voor je WordPress site de lucht in te krijgen.

Begrijp me niet verkeerd, zoals iedere software heeft ook WordPress een leercurve. Voordat je het behoorlijk onder de knie hebt ben je waarschijnlijk een paar dagen verder. Maar het is absoluut niet moeilijk en in principe moet ieder persoon er uiteindelijk mee over weg kunnen.

Iedereen kan WordPress installeren en met het dashboard experimenteren.

WordPress dashboard

Het is een vrij standaard interface waar ieder mens mee in de weer kan.   

4. SEO-vriendelijk

Als webmaster wil je dat je site eenvoudig te vinden is in Google. Nu heeft het platform wat je kiest hier nogal wat invloed op. Gelukkig is WordPress een van de meest SEO-vriendelijke website platformen die je kunt vinden.

Niet alleen kun je er eenvoudig een zeer snelle website mee ontwikkelen (wat goed is voor SEO), het is ook op zo’n manier gebouwd dat Google’s crawlers er eenvoudig mee overweg kunnen.

Daarnaast heb je nog SEO plugins zoals Rank Math die je helpen de vindbaarheid van je website te verbeteren.   

5. Toegang tot de WordPress gemeenschap

Er bestaat een enorme online gemeenschap rondom WordPress. Deze is verspreid over fora, websites en social media.

Ook heeft WordPress.org zelf een zeer uitgebreide kennisbank en forum:

WordPress support forums

De bottom line: als je eens ergens tegenaan loopt, zijn er een eindeloos aantal manieren om je probleem op te lossen.

Een goed voorbeeld is deze website. Wij hebben talloze artikelen die je uitleggen hoe bepaalde dingen te doen met WordPress. En wij zijn verre van uniek. In iedere taal op aarde is er eindeloos veel WordPress informatie te vinden.

Veel WordPress themes en plugins hebben óók weer hun eigen online gemeenschappen. Het Kadence theme bijvoorbeeld, wat wij gebruiken voor Start24, heeft een actief forum, Facebook pagina en YouTube kanaal waar je al je vragen kan stellen en alles kan leren over het theme.

6. Je bent zelf in het bezit van je website

Als je een websitebouwer zoals Wix of Squarespace gebruikt, dan is je website in zekere zin in bezit van dat platform. Je zult niet van hosting kunnen wisselen bijvoorbeeld. Ook zal je vastzitten aan de regels van het platform.

Gebruik je bijvoorbeeld Wix, dan mag je geen alcohol verkopen via je website. Nu is het onwaarschijnlijk dat je die ambitie had, maar het punt is dat je wordt gehinderd in je vrijheid. Je kunt niet doen en laten wat je wilt.

Het migreren van een dergelijk platform is ook praktisch onmogelijk.

Met WordPress heb je dit probleem niet. Je bent zelf verantwoordelijk voor je hosting en kunt van webhost veranderen wanneer je maar wilt. Ook je een stuk eenvoudiger je data exporteren, en zit je niet vast aan bepaalde platform regels. Er is immers geen centraal orgaan wat WordPress bezit en controleert.

7. Iedereen gebruikt het

Een derde van het internet draait op WordPress. We spreken hier over honderden miljoenen websites.

Oké, ik snap het. “Als je vrienden van de brug springen, spring jij dan ook?” Dat andere mensen iets doen betekent niet dat jij het ook moet doen.

Toch is het zo met WordPress dat het zich jaar in jaar uit bewezen heeft. Het bestaat al 15 jaar, en in die tijd zijn vele alternatieven op de markt gekomen. Deze alternatieven hebben succes gehad in sommige specifieke niches (denk aan Shopify), maar geen van hen hebben zich bewezen als WordPress-killer.

Het marktaandeel van WordPress groeit ieder jaar en het ziet er niet naar uit dat die trend binnenkort gaat veranderen.

Volgende stappen

Denk je dat WordPress het beste platform is voor jouw website? Bekijk dan de volgende artikelen die je helpen met het opzetten van een WordPress site:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *