WordPress voor bedrijven: een bedrijfswebsite in 6 stappen
Voor veel mensen is “WordPress” de eerste term die hen te binnen schiet wanneer ze denken aan het bouwen van een website. Dit is niet verwonderlijk: ongeveer een derde van alle sites op aarde zijn gebouwd met WordPress.
Maar misschien vraag je je af of WordPress wel geschikt is voor bedrijven. Het korte antwoord hierop is: ja. Maar er zijn wel een aantal belangrijke voorwaarden. Waaronder het gebruiken van de juiste webhosting, het kiezen van een geschikte theme en het opkrikken van je sites beveiliging.
In dit artikel ga ik je laten zien waarom WordPress perfect is voor bedrijven, welke grote bedrijven WordPress al gebruiken, en hoe je zelf WordPress kan inzetten voor jouw bedrijfswebsite.
Waarom WordPress de ideale keuze is voor bedrijfswebsites
Je wilt je bedrijfswebsite niet bouwen op de eerste de beste CMS. Je zult waarschijnlijk op zoek zijn naar een platform wat goed is voor search engine optimization (SEO), waarmee je kunt schalen (zowel qua content productie als qua bezoekersaantallen) en wat goed beveiligd is.
Als je het maken je bedrijfswebsite zelf op je neemt, dan wil ook dat de CMS eenvoudig te leren en gebruiken is.
Voor veel bedrijven zal het bovendien belangrijk zijn dat de CMS makkelijk te gebruiken is door een heel team. Oftewel, het heeft samenwerkingsmogelijkheden nodig. Je moet meerdere mensen een administratieve rol binnen het platform kunnen geven.
Ook niet onbelangrijk: een website is in veel gevallen het eerste contactpunt tussen een bedrijf en een klant. Je wilt een goede indruk achterlaten. Hierom heb je een platform nodig wat mooi website design niet in de weg staat en waarmee je volledige vrijheid hebt over het uiterlijk van je site.
Het goede nieuws: WordPress voldoet aan al deze voorwaarden.
Welke bedrijven gebruiken WordPress?
Om het punt van het voorgaande stukje te onderstrepen, hier zijn een aantal voorbeelden van bedrijven die WordPress gebruiken:
- Sony
- Spotify
- Microsoft
- Disney
- IBM

Naast deze miljarden bedrijven zijn er talloze kleine bedrijven en ZZP’ers die ook WordPress gebruiken.
Een WordPress bedrijfswebsite online in 6 stappen
Er bestaat niet zoiets als een typische WordPress website. WordPress is een open source platform wat je op een eindeloos aantal verschillende manieren kunt vormgeven. Niet al die manieren zijn echter even geschikt voor een bedrijfswebsite.
In dit onderdeel laat ik je daarom zien waar je op moet letten als je WordPress voor je bedrijf gebruikt.
Stap 1: Kies een hosting provider die geschikt is voor een bedrijfswebsite
Webhosting is een de belangrijkste zaken om over na te denken met het opzetten van een website. Dit zijn een paar van de dingen waar je webhosting invloed op heeft:
- Website snelheid en uptime. De performance van je website valt en staat met webhosting. Je wilt altijd dat je site snel laadt en zoveel mogelijk online is, maar met een bedrijfswebsite is dit nog belangrijker. Elke extra seconde laadtijd kan je een conversie schelen en een site die offline is kan je bakken met geld kosten.
- Beveiliging. Slechte hosting providers investeren onvoldoende in beveiliging. Dit betekent dat hun servers geïnfecteerd kunnen worden met malware of dat je site op een gedeelde server wordt gepropt met veel te veel andere sites. Met een goede host heb je dit soort problemen niet. Daarbij zal je met een goede hosting provider toegang krijgen tot belangrijke features zoals dagelijkse automatische backups.
- Oplossen van technische problemen. Klantenservice is iets waar je meestal niet over nadenkt. Totdat je het nodig hebt. Mochten er problemen optreden met je site, dan wil je zo snel mogelijk geholpen kunnen worden. Goede webhosts staan altijd voor je klaar op dit vlak.
Er zijn talloze hosting providers op de markt die op bovenstaande punten niet goed scoren. Daarom hieronder mijn aanbevelingen voor webhosting die perfect is voor bedrijfswebsites:
- Cloud86. De beste Nederlandse hosting provider van dit moment. Cloud86 is snel, biedt een stoot aan aantrekkelijke features (zoals 12-uurlijkse backups) en heeft uitstekende klantenservice.
- Kinsta. De Ferrari onder de WordPress hosting. Kinsta is een behoorlijk stuk duurder dan de gemiddelde webhosting, maar daar krijg je dan ook een dienst voor terug die de rode loper voor je uitlegt. Wanneer je het budget er voor hebt en zoekt naar zoveel mogelijk peace of mind als het gaat om je site, kies dan voor Kinsta.

Stap 2: Installeer een multifunctionele WordPress theme
Met de juiste webhosting voor je WordPress site kom je al een heel eind. Maar minstens even belangrijk is het kiezen van de juiste WordPress theme. Deze beslissing is bijkans nog ingewikkelder dan het kiezen van webhosting, omdat er tienduizenden themes beschikbaar zijn.
Kort samengevat is dit waar je op wilt letten bij het kiezen van een WordPress theme voor een bedrijfssite:
- Lichtgewicht en goed gecodeerd. Dit hangt samen met het hierboven genoemde punt van websitesnelheid. Als een theme opgeblazen is, gaat zelfs goede hosting er moeite mee hebben om je site snel te laten laden.
- Multifunctioneel. Met een multifunctionele theme kun je qua design alle kanten op. Belangrijk voor een bedrijfswebsite waar je je eigen draai aan wilt kunnen geven.
- Goede support. Hetzelfde verhaal als bij webhosting.
Er zijn een aantal themes die aan deze 3 voorwaarden voldoen. De theme waar ikzelf het meest bekend mee ben dat hieronder valt is Kadence. Deze theme gebruiken wij voor Start24. Het is een van de meest veelzijdige, lichte en tegelijkertijd gebruiksvriendelijke themes op de markt. De theme heeft een betaalde versie met meer features, maar je kunt ook prima aan de slag met de gratis versie.
In dit artikel laat ik je zien hoe je een WordPress website maakt met Kadence.
Stap 3: Krijg je beveiliging op orde via de juiste plugins
Doordat WordPress zo populair is, is het ook een populair doelwit onder hackers. Je webhosting is je eerste verdedigingslinie hiertegen, maar het is slim zelf hier ook een steentje aan bij te dragen.
Gelukkig is er een uitstekende, gratis plugin die je hiervoor kunt gebruiken: SG Security. Met deze plugin kun je je WordPress login pagina beschermen tegen brute force aanvallen, HSTS inschakelen, bezoekerslogs in de gaten houden, en meer. Het is een all-in-one oplossing voor je site’s beveiliging.
Daarnaast is het ook verstandig om een backup plugin te gebruiken. Zoals ik eerder noemde bieden goede webhosts automatische backups, maar het is nooit een slecht idee om hier een stapje verder in te gaan en ook je eigen backups te verzorgen.
Stap 4: Boost site snelheid met WordPress performance plugins
Met een goede webhost en theme komt je website al een heel eind als het gaat om performance. Maar er is nog iets wat je kunt doen om je site sneller te maken: gebruik maken van een performance plugin.
Het meest bekende voorbeeld hiervan is WP Rocket.
Een dergelijke plugin kan je helpen met o.a.:
- Het cachen van je sites bestanden
- Het minimaliseren van JavaScript en CSS bestanden
- Het omzetten van afbeeldingen in het kleinere WebP formaat
- Lazy loading (zodat afbeeldingen pas inladen zodra je bezoekers er langs scrollen)
Als je kiest voor een hosting provider als SiteGround (die we gebruiken voor Start24) krijg je gratis toegang tot de SG Optimizer plugin die je voor dit doeleinde kunt gebruiken.
Stap 5: Installeer een SEO plugin
Natuurlijk wil je dat mensen je bedrijfswebsite vinden via een zoekmachine zoals Google. Een SEO plugin is hier niet een zaligmakend middel voor, maar het helpt wel een hele hoop.
Hier zijn een paar dingen waardoor een SEO plugin kan helpen de zoekbaarheid van je site te verhogen:
- Het vertelt je hoe je je content kunt verbeteren
- Het voegt schema toe aan je artikelen (waardoor Google je content beter kan begrijpen)
- Het kan automatische ALT tags toevoegen aan je afbeeldingen (waardoor Google deze beter kan begrijpen)
- Het laat je SEO titels en meta beschrijvingen toevoegen aan je content
De twee populairste SEO plugins van dit moment zijn Rank Math en Yoast. Beiden zijn uitstekende plugins maar mijn voorkeur gaat uit naar Rank Math. Rank Math heeft meer en betere features en is gemakkelijker te gebruiken dan Yoast.
Stap 6: Publiceer regelmatig content
Veel bedrijven kunnen profiteren van een content strategie. Website content zorgt ervoor dat mensen je site sneller kunnen vinden in zoekmachines. Daarnaast kan goede content je helpen een thought leader te worden. Een perfecte manier om meer klanten te werven.
Zorg daarom dat je regelmatig nieuwe content publiceert op je website. Als het lukt minstens wekelijks. Google lijkt de voorkeur te hebben voor websites die up-to-date zijn en regelmatig nieuwe content publiceren.
Conclusie
Wellicht was je aan het begin van dit artikel nog sceptisch over het gebruik van WordPress voor een bedrijfswebsite. WordPress is echter een uitstekend platform voor bedrijven. Het is niet voor niets dat sommige van de grootste corporaties ter wereld het hebben omarmt.
Wil je WordPress echter gebruiken voor je bedrijfssite, dan zijn er wel een paar dingen om op te letten. Hieronder valt bijvoorbeeld de hosting en theme die je kiest. Sla daarom dit artikel op ter referentie voor wanneer je begint met het ontwikkelen van een WordPress website voor je bedrijf.
Veelgestelde vragen
Is WordPress wel veilig genoeg voor een bedrijfswebsite?
Zolang je de juiste webhosting kiest, een veilige theme installeert en een beveiliging plugin op je site installeert wel. Talloze bedrijven gebruiken WordPress, waaronder Disney, IBM en TechCrunch. WordPress is volkomen veilig zolang je het platform op de juiste manier gebruikt.
Wat kost WordPress?
WordPress zelf is open source en gratis. Wel moet je betalen voor webhosting en in sommige gevallen voor een theme en plugins.
Ook interessant
Divi thema review: voors, tegens, kosten en alternatieven
Solid Security review: een uitstekende beveiliging plugin
Affiliate website maken: alles wat je moet weten
Blog tips: zo blijf je relevant in het AI tijdperk
De beste WordPress page builders van 2025
7 voorbeelden van inspirerende Over Ons pagina’s
Sluit je aan bij 7.103+ mensen die website tips ontvangen via email
Krijg toegang tot exclusieve tactieken, inzichten en kortingen die we nergens anders delen.