De 5 beste WordPress backup plugins

Een goede hosting provider maakt automatische, dagelijkse backups van je website. Toch is het niet verstandig om enkel hierop te vertrouwen.

In de kleine lettertjes geeft praktisch iedere hosting provider aan dat jijzelf verantwoordelijk bent voor het maken van backups van je site. Doe je dit niet en er gaat iets fout (denk, je hosting account wordt gehackt of de server crasht), dan ben je je site voor altijd kwijt en is je hosting provider niet aansprakelijk.

Hoe groot is de kans dat een dergelijk noodlot je site treft? Die kans is minuscuul. Maar áls het gebeurt, zijn de gevolgen desastreus. En aangezien er een aantal uitstekende (gratis) plugins zijn om externe backups van je site te maken, is er geen reden dit niet te doen.

Daarom hebben we de beste WordPress backup plugins voor je op een rijtje gezet in dit artikel. Lees verder om te zien welke optie het beste is voor jouw website.

De 5 beste WordPress backup plugins

Hier vind je ons overzicht van de beste WordPress backup plugins:

UpdraftPlus, de beste WordPress backup plugin

UpdraftPlus is een van de populairste WordPress backup plugins van de laatste jaren. Niet alleen wordt deze plugin gebruikt door meer dan 3 miljoen WordPress websites, hij heeft ook een score van 4,8/5 na duizenden reviews.

Met UpdraftPlus kun je een complete backup maken van je WordPress site en deze opslaan op je computer of in de cloud.

De gratis versie van UpdraftPlus maakt cloud backups op Google Drive, Dropbox, Amazon S3, Updraftvault, DreamObjects, Openstack Swift, FTP, Rackspace Cloud en email. Met de betaalde versie kun je ook backups maken op Microsoft OneDrive, Microsoft Azure, Google Cloud Storage, Backblaze B2, SFTP, SFCP en WebDav. Ook kun je deze backups op je computer downloaden, maar dit kan alleen handmatig (wat overigens geldt voor alle backup technologie).  

Je kunt backups maken wanneer je maar wilt, maar daarnaast kun je ook automatische backups instellen. Deze backups kun je ieder uur laten maken, één keer per maand en alles daartussenin.

Naast dat je backups kunt maken via je WordPress dashboard, kun je deze backups ook “herstellen” via je WordPress dashboard wat zeer gebruiksvriendelijk werkt. Dit hoef je dus niet te doen via je webhost.

UpdraftPlus is een lichte, snelle plugin. Dit betekent dat het weinig impact heeft op je server. Dit is ideaal wanneer je shared webhosting gebruikt.

BackupBuddy WordPress backup plugin

BackupBuddy bestaat al sinds 2010 en wordt door meer dan een half miljoen websites gebruikt. De plugin is afkomstig van iThemes, een bedrijf wat sinds kort ook het snelgroeiende Kadence theme beheerd. Met de plugin kun je eenvoudig dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse backups inplannen.

Veel andere WordPress backup plugins maken slechts een backup van de WordPress database. BackupBuddy daarentegen maakt een backup van je volledige WordPress installatie. Hieronder vallen ook:

  • Theme, plugins, en plugin instellingen
  • Berichten van bezoekers
  • WordPress instellingen
  • Gebruikers
  • WordPress core bestanden

BackupBuddy heeft geen gratis versie. Je betaalt een jaarlijks bedrag wat varieert van $80 (voor één site) tot $199 (voor zoveel sites als je maar wilt).

Daarbij krijg je ook toegang tot hun premium klantenservice forum en 1GB aan BackupBuddy Stash opslagruimte om je backups op te slaan. Dergelijke features krijg je bij de gratis diensten niet.

Verder kun je BackupBuddy gebruiken om WordPress websites mee te kopiëren, verhuizen en herstellen.

BlogVault WordPress backup plugin

BlogVault is een van uitgebreidste backup plugins op de markt. Het is niet slechts een plugin: het is een volwaardige SaaS-oplossing waarmee je ook staging sites kunt opzetten en een portfolio van sites kunt managen vanuit één dashboard. Ook kun je met deze dienst gemakkelijk websites verhuizen van de ene naar de andere webhost.

De backups die BlogVault maakt worden onafhankelijk op BlogVault’s servers opgeslagen, waardoor het geen beslag maakt op je harde schijf of cloud opslag zoals Google Drive. Je kunt de backups overigens wel gewoon automatisch doorsturen naar een dienst als Google Drive als je wilt.

BlogVault maakt dagelijkse backups van je site, maar als je een ecommerce winkel runt via WooCommerce wil je waarschijnlijk meer dan dat. Voor WooCommerce maakt BlogVault een backup van alle bestellingen die worden geplaatst en houdt het 365 dagen aan backups bij.

Deze dienst heeft geen gratis versie. Gezien de kosten die eraan hangen en de vele mogelijkheden sluit het goed aan bij serieuze online ondernemingen.

BlogVault is te krijgen vanaf $7,40 per maand (voor één site, met beperkte features).

Met meer dan 3 miljoen actieve installaties is All-in-One WP Migration een extreem populaire backup en website verhuis plugin.

De grote kracht van deze plugin is tweeledig: hij is gratis en extreem simpel te gebruiken.

Binnen een paar klikken heb je je volledige WordPress site geëxporteerd, inclusief media bestanden, plugins en themes. Vervolgens kun je dit geëxporteerde bestand binnen enkele klikken weer importeren.

Hieronder zie je hoe gemakkelijk dit werkt:

Het mooie is dat je de plugin zowel kunt gebruiken om backups van je site te maken, alsmede je site kunt klonen om deze vervolgens ergens anders te uploaden. De plugin is dus perfect voor zowel website backups als website verhuizingen.

Ook kun je je site exporteren naar cloud diensten zoals Google Drive, Dropbox, Amazon S3, OneDrive en meer.

Let wel: de plugin heeft qua backups minder functionaliteit dan de andere opties in dit overzicht. Zo kun je er geen automatische backups mee instellen.

Echter, zoek je naar een makkelijk te gebruiken WordPress backup plugin, dan is dit een fantastische optie.  

Er is een premium versie van deze plugin beschikbaar vanaf $69 (eenmalige betaling).  

Duplicator WordPress backup

Duplicator is een zeer geliefde backup plugin die meer dan 1 miljoen actieve installaties heeft. Met deze plugin kun je websites verhuizen, klonen en er backups mee maken.

Het bijzondere is dat je deze verhuizingen kunt doen zonder downtime, iets wat andere plugins niet kunnen zeggen.

Voor beginners is Duplicator minder geschikt. Je hebt technische kennis nodig om files via FTP te uploaden, en het migratieproces is lang (12 stappen). Daarbij komt dat de gratis versie van de plugin redelijk beperkt is.

Voor de duidelijkheid, je hoeft geen codeer expert te zijn, maar Duplicator is lang niet zo plug-and-play als, bijvoorbeeld All-in-One WP Migration is.

Een plugin als Duplicator is vooral ideaal voor developers die geen zin hebben telkens opnieuw themes en plugins te installeren wanneer ze een nieuwe site opzetten. Met Duplicator doe je dit één keer, en vervolgens kun je dit gebruiken als een template die je naar sites van je cliënten overzet.

Een voordeel van Duplicator ten op zichten van All-in-One WP Migration is dat je er wel automatische backups mee kunt instellen.

Dit is waarom je niet enkel moet vertrouwen op de backups van je webhost

Zit je bij een betrouwbare hosting provider, dan hoef je je in de regel geen zorgen te maken over de kwaliteit en betrouwbaarheid van hun backups.  

Een goede provider maakt dagelijkse backups die vlekkeloos werken.

Dat gezegd hebbende kun je met backups niet secuur genoeg zijn. Zoals software ontwikkelaars (en soldaten) zeggen: “two is one and one is none.”

Wat hiermee bedoeld wordt is dat je met kritieke zaken op meerdere methodes moet kunnen vertrouwen om een bepaald doel te bereiken. In dit geval, mocht er iets mis zijn met je site, dan wil je niet enkel afhankelijk zijn van je webhost.

Zie hier een paar voorbeelden:

SiteGround

14. BACKUP SERVICES

14.1. You acknowledge and agree that it is your responsibility to regularly backup all your Content in order to prevent potential data loss. We will use good faith efforts to backup data stored on your Hosting account. We will not backup data on Dedicated Server accounts unless you order a Daily Backup Service. We will not backup files holding temporary or transient data which cannot be restored in a useful state.”

WP Engine

“While we do provide backup, there is no guarantee that the backup will work properly and that the content will be completely recovered or formatted properly. You are solely responsible for keeping a separate backup of any data that you do not want to lose.”

Hostgator

“HostGator backups are provided as a courtesy and are not guaranteed. Customers are responsible for their own backups and web content and should make their own backups for extra protection.”

De bewoording verschilt een beetje van host tot host, maar de boodschap is duidelijk:

Zorg voor je eigen backups.

Afsluitend

Hier vind je nogmaals onze favoriete WordPress backup plugins:

Welke plugin het beste voor jou is, hangt af van je website en je behoeften.

UpdraftPlus is de beste allrounder. De plugin is zeer makkelijk te gebruiken voor beginners, maar biedt eveneens behoorlijk wat geavanceerde opties. Het heeft een betaalde versie, maar je kunt hem gratis uitproberen.

Voor meer over plugins, bekijk ons WordPress plugins overzicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *