Wat is JavaScript? Een uitleg voor beginners

Samen met HTML en CSS vormt JavaScript een van de 3 kritieke bouwstenen van websites. Het is een scripttaal die wordt gebruikt om dynamische interacties toe te voegen aan web pagina’s, apps, servers, of games.

In dit artikel gaan we kijken naar wat JavaScript precies is, waar het voor wordt gebruikt, hoe je het kunt leren, en meer.

Wat is JavaScript?

JavaScript is een veel gebruikte scripttaal die wordt gebruikt voor het toevoegen van dynamische content en interactieve functionaliteit aan webpagina’s. Denk aan image sliders, animaties, of een countdown timer.

Om JavaScript te leren heb je eerst kennis nodig van HTML en CSS. HTML vormt de fundering van een pagina; CSS verzorgt het uiterlijk. JavaScript is de kers op de taart en zorgt voor dat stukje interactiviteit wat een webpagina er net iets interessanter uit laat zien.

Hier is een voorbeeld van een animatie effect gemaakt met JavaScript

Waar wordt JavaScript voor gebruikt?

In de begindagen van JavaScript werd het alleen intern gebruikt door Netscape (het bedrijf achter ‘s werelds eerste webbrowser met een grafische interface), wat de scripttaal heeft ontwikkeld.

In deze periode (we spreken hier over begin jaren ’90) waren alle webpagina’s statisch: tekst en afbeeldingen zonder animaties. JavaScript bracht hier verandering in.

Dezer dagen wordt JavaScript voor de volgende doeleinden gebruikt:

 1. Web apps en mobiele apps. Dankzij JavaScript frameworks kunnen developers voorontwikkelde JavaScript code aan hun projecten toevoegen. Dit scheelt veel tijd ten opzichte van het schrijven van deze code from scratch. Populaire front-end JavaScript frameworks zijn ReactJS en jQuery.
 2. Web servers en server applicaties. Via Node.js (nog een JavaScript framework) laat JavaScript developers webservers in elkaar zetten en een back-end infrastructuur bouwen. Hierdoor kun je je veel tijd en moeite besparen betreft het opzetten van een webserver.
 3. Game development. Je kunt via JavaScript games ontwikkelen met HTML5 en een API (Application Programming Interface) zoals WebGL. Een populair voorbeeld van een JavaScript game is Angry Birds.
 4. Interactief gedrag op websites. Zoals eerder besproken wordt JavaScript gebruikt voor interactief gedrag op websites. Denk aan animaties, dropdown menu’s, en afbeelding sliders. Daarnaast wordt JavaScript ook gebruikt voor het maken, lezen en verwijderen van cookies.

Wat maakt JavaScript zo goed?

Er zijn een aantal JavaScript alternatieven. Deze worden echter lang niet zo veel gebruikt. Dit zijn een paar van de dingen die JavaScript zo goed maken:

 • Populariteit. Doordat JavaScript zoveel gebruikt wordt, barst het internet van de resources om JavaScript op te pikken.
 • Eenvoud. JavaScript heeft een eenvoudige structuur. Hierdoor kun je de taal eenvoudig oppikken en implementeren. Bugs zijn ook eenvoudig op te merken en op te lossen.
 • Snelheid. JavaScript voert scripts direct uit in de webbrowser in plaats van dat het eerst verbinding hoeft te maken met een server.
 • Veelzijdigheid. JavaScript werkt gemakkelijk samen met andere programmeertalen zoals Java, Perl en PHP.
 • Druk op je server. Doordat JavaScript werkt binnen de client-side (de browser) vermindert het het aantal server verzoeken.

Welke nadelen heeft JavaScript?

Net als iedere programmeertaal heeft JavaScript ook enkele nadelen waar je van op de hoogte moet zijn. Dit zijn een paar voorbeelden:

 • Browser ondersteuning. Niet iedere webbrowser interpreteert JavaScript code hetzelfde wat kan leiden tot inconsistenties.
 • Beveiliging. JavaScript code aan de client-side kan gevoelig zijn voor aanvallen van hackers. 

Hoe werkt JavaScript code op je webpagina?

JavaScript op webpagina’s kan werken op twee verschillende manieren: je kunt het embedden op je webpagina of je kunt ernaar refereren via een aparte .js file. Het resultaat voor de eindgebruiker is hetzelfde: de browser draait het script samen met de HTML en CSS, waardoor een goed werkende webpagina ontstaat.

Het script wordt gedownload naar het apparaat van de bezoekers en vanaf daar verwerkt. Dit werkt anders dan een server-side programmeertaal, waar de server het script verwerkt voordat het naar de browser wordt gestuurd.

Een webbrowser verwerkt een stuk JavaScript van boven naar beneden. De volgorde maakt uit. Zorg daarom dat je eerst refereert naar de objecten of variabelen binnen het blok voordat je ze aanpast. Wanneer je variabelen hebt zonder gedefinieerde waarden leidt dit tot een foutmelding.

Hoe voeg je JavaScript code toe aan je website?

Je kunt JavaScript code aan een webpagina toevoegen op twee manieren: intern en extern.

Intern gebruikt JavaScript de <script> tag binnen de body van het HTML script om alle JavaScript code op te slaan.

Bij extern JavaScript sla je de code op in een aparte .js file die vervolgens wordt opgevraagd door de HTML pagina.

Waar kun je JavaScript leren?

Je kunt jezelf de basis van JavaScript aanleren binnen enkele weken. Maar om er echt iets mee te kunnen zal je in de meeste gevallen zo’n 6 tot 9 maanden verder zijn. Gezien het zo’n cruciale bouwsteen is binnen website development, is het de moeite waard dit te doen als je websites wilt gaan ontwikkelen. Met JavaScript op zichzelf kun je niet geweldig veel. Je zal ook HTML en CSS moeten begrijpen om er mee uit te voeten te kunnen.  

YouTube is een goede plek om te beginnen. Maar Codeacademy is ook een geweldig platform wat een net iets beter gestructureerde leeromgeving biedt.

Veel gestelde vragen

Waar kun je JavaScript voor gebruiken?

JavaScript heeft meerdere doeleinden. Je kunt het gebruiken voor het ontwikkelen van mobiele apps, videogames en het toevoegen van animaties aan websites.


Is JavaScript leren lastig?

JavaScript is een programmeertaal die je relatief eenvoudig kunt leren. Maar als het je eerste programmeertaal is kan het uitdagend zijn je mindset erop aan te passen. Het is aan te raden je eerst HTML en CSS eigen te maken alvorens aan JavaScript begint.


Moet je JavaScript kennen om een website online te krijgen?

Als je website from scratch wilt bouwen, heb je kennis van JavaScript nodig. Echter, het is in de meeste gevallen veel handiger om een website te maken met een CMS zoals WordPress. Er zijn talloze resources online te vinden die je hiermee kunnen helpen. Hier vind je onze WordPress handleiding die je stap voor stap laat zien hoe je een WordPress website de lucht in krijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *