Waarom is WordPress gratis? Waar liggen de verborgen kosten?

Is WordPress gratis? Dit is een vraag die veel mensen hebben. Echt verwonderlijk is dit niet. Als beginner kan het hele concept van WordPress vrij verwarrend zijn. Het feit dat zowel WordPress.org als WordPress.com bestaat draagt hier zonder twijfel aan bij.

In dit artikel ga ik uiteenzetten waarom WordPress gratis is, welke kosten er wel komen kijken bij het hebben van een WordPress website en of er toch geen addertje onder het gras zit.

Laten we gaan beginnen.

Het antwoord in het kort:

WordPress is open source en 100% gratis te gebruiken. Het valt onder de GNU General Public License (GPL), wat betekent dat iedereen de code mag aanpassen, gebruiken, downloaden en zelfs kan doorverkopen. De voorwaarde: de van WordPress afgeleide producten blijven vallen onder de GPL-licentie.

Ondanks dat de WordPress software gratis is, komen er bij een WordPress site vaak de komende kosten kijken:

  • Webhosting (iets waar je niet onderuit komt)
  • WordPress theme (hoewel er zat goede gratis themes zijn)
  • Plugins (hoewel er zat goede gratis plugins zijn)
  • Onderhoudskosten (gelukkig niet nodig voor de meeste WordPress websites)

Waarom wordt WordPress niet verkocht als software?

Voor de meeste software die de moeite waard is, leg je geld neer. Bouw je bijvoorbeeld een website via Shopify, dan betaal je hiervoor een maandelijks bedrag. Dit is niet meer dan redelijk als je bedenkt hoeveel mensen er elke dag fulltime voor Shopify werken.

Als WordPress zo goed is als mensen beweren, waarom is het dan gratis?

De reden hiervoor is als volgt: WordPress is een open source project waar duizenden mensen door de jaren heen aan hebben bijgedragen. Het valt onder de GNU General Public License (GPL). Geen enkel bedrijf of entiteit bezit WordPress.

WordPress heeft een core team van ontwikkelaars die het project leiden. Maar iedereen kan er aan bijdragen, de code naar eigen smaak aanpassen, bugs oplossen of nieuwe features toevoegen.

De open source filosofie is vanaf dag 1 een cruciaal onderdeel van het internet. Een site als Wikipedia is een open source project. Veel programmeertalen en web frameworks zijn dit ook. Gepassioneerde vrijwilligers vormen het belangrijkste component van dergelijke projecten. Het is fijn te beseffen dat niet het hele internet in handen is van een handjevol door winst gedreven mega corporaties.

WordPress wordt beheerd door een stichting zonder winstoogmerk, maar het kost wel geld om de WordPress.org site te hosten, een infrastructuur op tuigen waardoor veel mensen kunnen samenwerken aan WordPress en het kost mensen veel tijd om aan het project te werken.

Gelukkig staat hier wel iets tegenover. Uiteindelijk zijn er namelijk miljoenen mensen die hun brood direct of indirect verdienen via WordPress, waaronder natuurlijk de mensen die zelf aan WordPress bijdragen.

Voorbeelden van bedrijven bebouwd rondom WordPress zijn:

  • Cloud86. Een WordPress hosting provider waar gebruikers hun website kunnen onderbrengen.  
  • Kadence. Bieden een uitstekende WordPress theme (die we gebruiken voor Start24) evenals een zwik aan WordPress plugins.

En dan zijn er natuurlijk nog tig mensen die WordPress websites voor klanten ontwikkelen of zich toeleggen op diensten zoals WordPress onderhoud.

Kortom: de producten en diensten die rondom WordPress ontwikkeld worden is waar het geld verdiend wordt.

WordPress.com: WordPress waar je wel voor mag betalen

Mensen verwarren WordPress met WordPress.com (logisch gezien de naam!). Het zijn echter twee verschillende dingen. WordPress (of WordPress.org, of self-hosted WordPress) verwijst dus naar de open source variant.

WordPress.com home

WordPress.com, opgericht door Matt Mullenweg (die aan de wieg stond van het WordPress.org project) is daarentegen een commercieel bedrijf wat als product ook een websitebouwer à la WordPress aanbiedt. Het voordeel van dit product je dat je niet zelf hosting hoeft te regelen. Het nadeel is dat het product op eigenlijk ieder vlak inferieur is aan de open source WordPress.

Waarvoor moet je (mogelijk) wel betalen wanneer je een site met WordPress maakt?

Ondanks dat WordPress helemaal gratis om te gebruiken is, komen er bij een WordPress site altijd kosten kijken.

Hosting en domeinnaam

Een kostenpost die iedere WordPress website heeft zijn webhosting (voor meer hierover, kijk naar dit wat is hosting artikel) en een domeinnaam.

Webhosting is waar je site leeft op het internet. Het is waar alle bestanden waar je site uit bestaat opgeslagen staan, zoals afbeeldingen en bestanden. Een domeinnaam is de naam die je bezoekers in hun adresbalk intikken om op je site te landen. Een domeinnaam kost ongeveer 12 euro per jaar.

Voor een nieuwe website hoef je niet meer dan 5 euro per maand uit te geven aan webhosting. Ben je op zoek naar webhosting, bekijk dan ons artikel over de beste webhosting van Nederland.  

Theme

Een WordPress theme bepaalt het uiterlijk en de functionaliteit van je website. Er zijn tienduizenden themes beschikbaar. Sommige zijn gratis, anderen betaald (premium). Voor zo’n premium theme leg je tussen de 50 en 500 euro neer.

Echter, veel van de beste WordPress themes van dit moment bieden ook een gratis versie. Je kunt altijd hiermee beginnen en pas upgraden naar de betaalde versie van een theme wanneer je bepaalde betaalde functionaliteit echt nodig hebt.

Plugins

WordPress plugins voegen functionaliteit aan je website toe. Denk hier aan contactformulier, webshop functionaliteit (via een ecommerce plugin zoals WooCommerce), backups of snelheidsoptimalisaties.

Net als bij themes is het gros van de WordPress plugins gratis. Echter zijn er ook een aantal waarvoor je moet betalen. Sommige zijn freemium, wat betekent dat je ze gratis kunt gebruiken maar pas toegang kunt krijgen tot bepaalde features wanneer je betaalt.

Onderhoud

Iedere WordPress website heeft onderhoud nodig. Er zijn bedrijven of freelancers die dit aanbieden in de vorm van een maandelijkse of jaarlijkse onderhoudsdienst. Bij sommige zeer complexe WordPress sites kan dit nuttig zijn. Voor veruit de meeste use cases is dit echter complete geldverspilling.

Is het mogelijk een WordPress site op te zetten die *volledig* gratis is?

Je kunt een WordPress website opzetten zonder dat dit je ook maar een cent kost. Ironisch genoeg kan dit via de commerciële tak van WordPress, WordPress.com.

Als je bereid bent je site te plaatsen op een sub-domein (denk hier: jouwsite.wordpress.com) en genoegen neemt met een uitgeklede versie van het WordPress.com product, dan kun je zo een gratis WordPress site online krijgen.

Zo heb ik zelf jaren terug een blog gelanceerd wat gewijd was aan mijn tijd in Vietnam:

Natuurlijk is dit alleen een goede optie voor reisblogs en andersoortige hobbyprojecten. Voor iedere ook maar enigszins serieuze site kan een WordPress sub-domein echt niet door de beugel.

De volgende stap: een WordPress website maken

Nu weet je waarom WordPress gratis is. Het is een open source project wat onderhouden wordt door talloze vrijwilligers. Gezien het platform de basis biedt voor vele betaalde diensten en producten, is dit niet verwonderlijk.

Als je het mij vraagt is WordPress met stip de beste manier om een website te bouwen. Start24 draait op WordPress, en dit geldt ook voor al m’n andere websites.

Wil je ook een site de lucht in krijgen via WordPress? Bekijk dan onze zeer uitgebreide WordPress handleiding die je stap voor stap laat zien hoe je dit doet.

Sluit je aan bij 7.103+ mensen die website tips ontvangen via email

Krijg toegang tot exclusieve tactieken, inzichten en kortingen die we nergens anders delen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *