Wat is hosting en welke soorten hosting zijn er?

In dit artikel ga ik je uitleggen wat hosting precies is. Vervolgens ga ik alle types hosting bespreken die er zijn en welke websites het beste passen bij welke soort hosting.

De verkeerde soort hosting kiezen kan een hoop problemen en stress opleveren. Dus neem de tijd en lees je goed in.  

Als je dit leest ga je waarschijnlijk net je eerste site lanceren. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat je wilt veranderen van type hosting. Welke van de twee het ook is, je bent hier aan het juiste adres.

Laten we gaan beginnen.

Wat is hosting?

Eerst gaan we bespreken wat hosting nou eigenlijk is.

Hosting is waar je site leeft op het internet. Het is waar alle bestanden van je site opgeslagen staan, zoals afbeeldingen, tekst en video’s. Simpel gezegd kan geen enkele website bestaan zonder webhosting.

Wanneer je gebruik maakt van een hosting dienst, huur je een stuk webruimte op een server. Een server is een zeer krachtige computer die permanent in verbinding staat met het internet en zich fysiek bevindt in een datacenter. De server zorgt er dus voor dat mensen jouw website kunnen bezoeken.

Deze datacenters zijn vaak in het bezit van hosting bedrijven, maar sommige hosting bedrijven huren servers van derde partijen, zoals Google of Amazon.

Data center met servers voor webhosting
Datacenter. Hier bevinden zich servers waar websites opgeslagen staan

Welke soorten webhosting zijn er?

Je kunt webhosting opdelen in vier soorten hosting:

Dan heb je ook nog WordPress hosting, wat een vorm van hosting is die binnen deze categorieën valt.

Hieronder gaan we bekijken wat deze types hosting precies inhouden en voor welke websites ze geschikt zijn.

De meeste websites draaien op shared webhosting. In Nederland wordt dit type webhosting ook wel “standaard hosting” genoemd.

Zoals je enigszins kunt opmaken uit de naam deel je bij shared hosting een server met andere websites. Normaal gesproken weet je niet met welke andere websites je deze server deelt. Dit staat in sterk contrast met dedicated hosting, waarbij je een server hebt die helemaal van jou is.

Iedere gebruiker krijgt een hoeveelheid resources van de server toegewezen. Hoeveel dit is, is afhankelijk van het hosting abonnement dat je afsluit en van de hosting provider die je kiest.

Voordelen van shared hosting:

 • Het kost heel weinig. Een shared hosting abonnement kun je al afsluiten vanaf enkele euro’s per maand
 • Shared hosting is super eenvoudig op te zetten, ook als je geen enkele technische kennis of ervaring met het opzetten van een website hebt
 • Hosting aanbieders hebben meerdere shared hosting pakketten. Je kunt gemakkelijk upgraden naar een zwaarder pakket zodra je site groeit
 • Ideaal voor beginners en kleinere websites

Nadelen van shared hosting:

 • Je provider kan je site offline gooien wanneer je het aan jouw site toegewezen aantal resources overschrijdt
 • Je weet nooit precies met welke andere sites je een server deelt. Bij slechte hosting bedrijven met onzorgvuldige beveiliging kunnen andere sites op de server een gevaar vormen voor jouw site
 • Sommige hosting providers plaatsen te veel sites op één server. Wanneer een van deze sites ineens heel veel bezoekers krijgt, kan dat ertoe leiden dat jouw site eventjes wat trager laadt
 • Je site zal niet zo snel zijn als bij cloud hosting, een VPS, of dedicated hosting

Voor welke websites is shared hosting geschikt?

Shared hosting is ideaal voor praktisch alle nieuwe en kleine sites. Elke nieuwe site die ikzelf lanceer, begint zijn leven op shared webhosting.

Pas als zo’n site 10 duizenden bezoekers per maand krijgt, zet ik deze over naar een zwaarder type hosting.

Voor sites die klein blijven, kun je tot aan het einde der tijden gewoon shared hosting blijven gebruiken.

Wil je een blog starten of heb je een simpele bedrijfssite, dan is shared hosting hier perfect voor.

Hier vind je ons overzicht van de beste shared webhosting diensten.

WordPress hosting

WordPress hosting is een type hosting wat speciaal is ingericht voor WordPress websites.

WordPress hosting komt in vele soorten en maten. Zo kan je WordPress hosting krijgen op een shared server, maar heb je ook cloud hosting die WordPress hosting is. Shared hosting kan dus ook WordPress hosting zijn: het zijn niet per se verschillende dingen.

Managed WordPress hosting refereert naar een luxere vorm van WordPress hosting die betere beveiliging, staging websites, server caching, meer snelheid en andere geavanceerde features biedt. Wat de precieze voordelen zijn die Managed WordPress hosting biedt, verschillen van provider tot provider.

Maar je kunt de meerwaarde ervan als volgt samenvatten:

Managed WordPress hosting stelt je in staat puur te focussen op het design en de content-creatie van je site, de rest wordt geregeld door je host.

Voordelen van WordPress hosting:

 • Geoptimaliseerd voor WordPress
 • Bent zelf geen tijd kwijt aan het onderhoudt en configureren van je server
 • Extra beveiliging voor WordPress websites

Nadelen van WordPress hosting:

 • Duurder dan “normale” webhosting

Voor welke websites is WordPress hosting geschikt?

Dit spreekt redelijk voor zich: WordPress hosting is geschikt voor WordPress websites. Dat geldt zowel voor gloednieuwe WordPress sites, als snelgroeiende WordPress sites met veel bezoekers.

Hier vind je ons overzicht van de beste WordPress hosting diensten.

Cloud hosting

Bij cloud hosting is je site uitgesmeerd over meerdere servers. Hij bevindt zich dus niet op slechts één server zoals bij andere types hosting.

Stel je de cloud voor als een web van verschillende computers die allemaal met elkaar in verbinding staan. Zodra meer computers worden toegevoegd aan het netwerk, wordt de cloud krachtiger. Wanneer een van de servers offline gaat, is dit geen probleem. Je website kan gebruik maken van de andere servers binnen de cloud.

Op cloud hosting kun je veel grotere sites draaien dan op shared hosting, maar het is even eenvoudig te gebruiken.

Voordelen van cloud hosting:

 • Je krijgt waanzinnige performance. Cloud technologie gaat om het uitbalanceren van resources, waardoor je altijd toegang krijgt tot de resources die je nodig hebt
 • Cloud hosting is zeer schaalbaar. Dit is perfect wanneer je een snelgroeiende website hebt
 • Cloud hosting is zeer betrouwbaar als het gaat om uptime. Valt er één server uit, dan kunnen andere servers in de bres springen
 • Cloud hosting is over het algemeen beter beveiligd dan shared hosting

Nadelen van cloud hosting:

 • Onverwacht verkeer kan je kosten omhoog doen schieten
 • Niet veel mogelijkheden tot eigen server configuratie

Voor welke websites is Cloud hosting geschikt?

Cloud hosting is het beste voor snel groeiende zakelijke websites of blogs. Vanaf het moment dat je significante bezoekers aantallen begint aan te trekken (denk 50.000 maandelijkse bezoekers of meer) wordt cloud hosting waarschijnlijk pas interessant voor je website.

Maar het kan ook al bij een stuk minder bezoekers een goede optie zijn. Voor ecommerce sites die veel resources vergen wil je misschien al veel eerder naar cloud hosting kijken.

Hier vind je ons overzicht van de beste cloud hosting diensten.

VPS hosting

VPS staat voor “Virtual Private Server.”

Met dit type webhosting deel je nog steeds een server met andere websites. Echter, het zijn er een stuk minder dan bij shared hosting.

Een ander verschil is dat een VPS de ervaring van dedicated hosting simuleert. Je hostingprovider installeert een virtuele laag boven op het besturingssysteem van de server met behulp van virtualisatietechnologie. Door de server op te splitsen in afzonderlijke stukken met virtuele muren, kan iedere gebruiker zijn eigen besturingssysteem en software installeren.

Omdat een VPS je bestanden op besturingssysteem-niveau scheidt van andere gebruikers, is het echt een privéserver. Dit betekent dat je website zich in een veilige container bevindt met gegarandeerde serverbronnen. Denk aan geheugen, schijfruimte, CPU-kernen, etc. In andere woorden, je hoeft niets met andere websites te delen.

Voordelen van VPS hosting:

 • Je hebt je eigen server resources
 • Voordeliger geprijsd dan een dedicated server
 • Kunt zelf je server configureren
 • Geen impact van andere websites op jouw site

Nadelen van VPS hosting:

 • Niet geschikt voor beginners. Vereist een stuk meer technische kennis dan shared hosting en cloud hosting
 • Je website staat alsnog op een enkele server, en deelt deze nog steeds met andere websites

Voor welke websites is VPS hosting geschikt?

VPS hosting is het meest geschikt voor technisch aangelegde webmasters. Sommige van deze mensen slaan shared hosting zelfs over, omdat je al voor erg weinig geld een VPS op kunt zetten.

Maar in de regel komt een VPS het best tot zijn recht bij middelgrote tot grotere sites (denk, sites met 10 duizenden tot 100 duizenden maandelijkse bezoekers).

Hier vind je ons overzicht van de beste VPS hosting diensten.

Dedicated hosting

Met dedicated hosting krijg je een server (of meerdere servers) toegewezen die helemaal van jou is. Je krijgt volledige controle over de machine en kunt deze naar eigen smaak optimaliseren en configureren. Denk hier aan de prestaties (snelheid) en de beveiliging.

De hosting provider levert de fysieke server en omgeving, de daarbij behorende diensten en technische ondersteuning.

In de regel leidt dedicated hosting tot de hoogst mogelijke performance van alle typen hosting – zolang je de server maar goed configureert.

Met dedicated hosting hoef je je geen zorgen te maken dat het verkeer van andere sites een negatieve impact op jouw website hebben.

Voordelen van dedicated hosting:

 • Je hebt volledige controle over de server
 • Je deelt de server niet met andere websites en bedrijven
 • Optimale performance: snelheid, uptime en beveiliging

Nadelen van dedicated hosting:

 • Het is ontzettend duur
 • Moet er veel technische kennis voor hebben. Heb je dit niet, dan – zelfs als je je site er online op krijgt – ga je de dienst niet optimaal kunnen benutten

Voor welke websites is dedicated hosting geschikt?

Dedicated hosting is geschikt voor grote, veel geld genererende websites. Denk hier aan bedrijfssites van multinationals, enorme ecommerce websites of blogs die miljoenen bezoekers per maand trekken.

Behoort jouw site niet tot een van deze categorieën, blijf er dan ver van vandaan. De maandelijkse server kosten van dedicated hosting kunnen met gemak duizenden euro’s per maand zijn.   

Hier vind je ons overzicht van de beste dedicated hosting diensten.

Wat is het beste type hosting voor jou?

Na het lezen van dit artikel zal je duidelijk hebben wat hosting is en welke soorten hosting er zijn.

Shared hosting is de meest logische keuze voor de meeste mensen. Het is makkelijk op te zetten en vereist geen enkele technische kennis. Bovendien zal het gros van de websites shared hosting nooit ontgroeien.

Gebruik je WordPress als je CMS, kies dan een provider wiens shared hosting is toegespitst op WordPress.

Cloud hosting is perfect voor wanneer je shared hosting ontgroeid bent. Vaak zal dit zijn bij zo’n 50.000 maandelijkse bezoekers, maar dit hangt van je website af.

VPS hosting is ideaal voor technisch aangelegde gebruikers die meer controle over hun server configuratie willen hebben, dan shared- en cloud hosting kan bieden.

Dedicated hosting is perfect voor zeer grote business sites die volledige controle nodig hebben over hun server configuratie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *