Rank Math vs Yoast: welke SEO plugin is het beste in 2022?

Rank Math en Yoast zijn de twee populairste SEO plugins van dit moment. Maar welke van de twee is de beste?

Een jaar geleden heb ik al m’n websites overgezet van Yoast naar Rank Math. Niet omdat Yoast een slechte plugin is, maar omdat Rank Math op praktisch ieder vlak beter is. En sinds ik ben overgestapt naar Rank Math Pro heb ik al helemaal geen seconde meer nagedacht om ooit nog terug te gaan naar Yoast.

Als je momenteel Yoast geïnstalleerd hebt je op je website, maak je geen zorgen. Binnen 5 minuten kun je overstappen naar Rank Math via hun setup wizard. Je wordt hier van A tot Z door het proces geleid.

In dit Rank Math vs. Yoast artikel neem ik beide tools onder de loep en ga ik je vertellen hoe ze scoren op features, snelheid, schema en meer.

Dit is waarom we zijn overgestapt van Yoast naar Rank Math

In 2021 zijn we met Start24 overgestapt van Yoast naar Rank Math. Kort daarna heb ik ook al m’n andere sites overgezet. Dit is waarom:

 • Yoast heeft geen goede schema feature. Veel van onze content bestaat uit product reviews. Om hier hoger mee te ranken en meer kliks te krijgen, wil ik review schema toevoegen zodat deze artikelen o.a. sterren laten zien in de SERP’s. Met Yoast kan dit niet en heb je een aparte schema plugin nodig.
 • Yoast zit vol met advertenties. Wanneer je de gratis versie van Yoast gebruikt word je overrompeld door advertenties die je WordPress dashboard vullen.
 • De gratis versie van Rank Math biedt meer features dan de betaalde versie van Yoast. Vrij schokkend.
 • Rank Math is modulair opgebouwd. Features die je niet nodig hebt kun je uitzetten. Hierdoor is Rank Math efficiënter en zou het minder beslag moeten leggen op je server resources.

Rank Math vs Yoast: features

De feature-kloof tussen Rank Math en Yoast is schokkend:

Rank Math vs Yoast features

Ik raad je aan de volledige tabel te bekijken om te zien hoeveel meer features Rank Math heeft dan Yoast. Sterker nog, de betaalde versie van Rank Math heeft al meer features dan zowel Yoast als Yoast premium.

Meer features is niet altijd beter, en niet elke feature die Rank Math heeft maar ontbreekt in Yoast is een must-have. Maar er zijn absoluut een aantal exclusieve Rank Math features die je leven als SEO een stuk makkelijk maker:

 • Content AI assistent
 • Schema generator
 • Importeer schema vanuit iedere website
 • Stel gecloakte links automatisch in als externe nofollow links
 • Google Search Console integratie
 • Automatische image ALT tags

Rank Math heeft een modulaire aanpak wat betekent dat je bepaalde functionaliteit aan en uit kan zetten wat minder beslag legt op je server:

Rank Math modules aan en uitzetten

Winnaar: Rank Math

Rank Math vs Yoast: onpage analyse

Rank Math en Yoast pakken on-page analyse iets anders manier aan. Yoast is net iets meer star terwijl Rank Math een lossere aanpak heeft als het gaat om bijvoorbeeld keyword density. Wat aardig is aan Yoast is dat je te horen krijgt of je zinnen te lang zijn en je koppelwoorden mist. Wat ik prettig vind bij Rank Math is dat de algehele interface net iets lekkerder voelt.

Al met al heb ik niet een echt sterke voorkeur voor een van beiden.

Winnaar: gelijkspel

Rank Math vs Yoast: schema

Schema was voor mij de een van de belangrijkste redenen om naar Rank Math over te stappen.

Ik had geen zin om een externe plugin te installeren om bijvoorbeeld het volgende te bereiken:

Rank Math schema SERP features

De schema feature van Rank Math laat je binnen een paar minuten dit soort rijke SERP features toevoegen. De impact op je CTR hiervan is enorm

Met Rank Math zit deze functionaliteit standaard ingebakken. Dit zijn een aantal van de schema soorten waar je uit kunt kiezen:

 • Article
 • Book
 • Course
 • Dataset
 • Event
 • Product
 • Restaurant
 • Software
Rank Math schema types

Yoast heeft geen noemenswaardige schema feature. Je kunt FAQ schema toevoegen en daar blijft het zo ongeveer bij.

Winnaar: Rank Math

Rank Math vs Yoast: analytics

Via Rank Math Pro kun je data direct trekken uit Google Search Console. Vervolgens word je WordPress dashboard gevuld met handige data. Bijvoorbeeld of bepaalde keywords stijgen of zakken in de rankings. Zo kun je gemakkelijk in de gaten houden of je content beter of slechter presteert gedurende een bepaalde periode, iets wat met Google Search Console zelf niet kan.

Rank Math analytics

Yoast biedt deze feature niet.

Winnaar: Rank Math

Rank Math vs Yoast: afbeelding SEO

Rank Math voegt automatische ALT attributen toe aan je afbeeldingen. Dit scheelt gigantisch veel tijd omdat de WordPress core dit niet meer doet. Met Rank Math kun je de bestandsnaam van je afbeelding gebruiken als ALT tag.

Wederom is deze feature binnen Yoast nergens te bekennen.

Winnaar: Rank Math

Rank Math vs Yoast: social media optimalisatie

Via zowel Rank Math als Yoast kun je je berichten optimaliseren voor social media. Het belangrijkste voordeel: het zorgt ervoor dat je afbeeldingen goed uit te verf komen.

Rank Math social

Beide plugins zijn hier even goed in.  

Winnaar: Gelijkspel

Rank Math vs Yoast: redirect manager

Rank Math en Yoast hebben beiden een redirect manager, maar bij Yoast zit dit alleen bij de betaalde versie. Bij Rank Math krijg je deze functionaliteit gratis.

Winnaar: Rank Math

Rank Math vs Yoast: snelheid

Yoast is een zwaardere plugin dan Rank Math. Het bestaat uit bijna twee keer zoveel regels code en heeft ook advertenties.

Dat gezegd hebbende hadden in mijn tests Yoast en Rank Math precies dezelfde impact op website snelheid. Ik heb pak en beet 10 tests gedraaid en elke keer was de uitkomst hetzelfde.

Winnaar: Gelijkspel

Rank Math vs Yoast: meerdere focus keywords

Rank Math en Yoast Premium laten je beiden meerdere focus keywords instellen. Wederom is het dus zo dat Rank Math een feature gratis aanbiedt waar je bij Yoast voor moet betalen.

Is dit de meest nuttige feature? Niet echt. Zelf gebruik ik het nooit. Als je het wel gebruikt, raad ik je aan altijd afgeleide keywords van je belangrijkste keyword toe te voegen. Nooit keywords die compleet verschillend zijn, omdat het ingewikkeld is om met één artikel op compleet verschillende keywords te ranken.

Winnaar: Rank Math

Rank Math vs Yoast: wat zeggen gebruikers op het internet?

Rank Math scoort een 4,9/5 op de WordPress.org site na zo’n 4.000 reviews:

Rank Math WordPress reviews

Yoast scoort een 4,8/5 na zo’n 26.000 reviews:

Yoast WordPress reviews

Rank Math en Yoast hebben respectievelijk 1 miljoen en 5 miljoen gebruikers.

Op het gebied van online reviews verschillen de twee plugins dus niet echt veel van elkaar. Maar hoe zit het met Reddit threads, Facebook groepen en soortgelijke bronnen? Hier kom je toch veel meer positieve geluiden tegenover Rank Math dan over Yoast.

Rank Math opinions on Facebook

Bij de gemiddelde SEO of affiliate marketing Facebook groep zal je zien dat mensen massaal Rank Math verkiezen boven Yoast.

Conclusie

Yoast en Rank Math zijn beiden uitstekende SEO plugins. Yoast was jarenlang de koning op WordPress SEO gebied, maar zodra Rank Math uitkwam kostte het ze niet veel tijd om Yoast van de troon te stoten.

Gebruik je Yoast dan raad ik je aan zo snel mogelijk de overstap naar Rank Math te maken. Rank Math heeft meer (en betere) features (ook in de gratis versie), is beter gecodeerd en valt je niet lastig met advertenties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *