Wat is uptime garantie bij webhosting?

In een zoektocht naar de juiste webhosting partner voor je website of online project kom je het ongetwijfeld tegen: een uptime garantie (of uptime guarantee).
De ene uptime garantie is de andere echter niet. In dit artikel pluizen we het begrip “uptime” en de bijbehorende “uptime garantie” uit. Ik leg uit hoe je uptime kunt beoordelen en welke valkuilen er zijn.
Daarnaast geef ik je een aantal webhosting aanbieders met een uitstekende uptime garantie.
Wat is een uptime garantie?
Een uptime garantie is simpel gezegd de hoeveelheid tijd dat de aanbieder van webhosting jou garandeert dat de server waar je website op draait per jaar te bereiken is. Dit wordt vaak in een percentage uitgedrukt.
Downtime, het tegenovergestelde van uptime, is een probleem. Jouw leadkanon, portfolio, webshop of blog is niet bereikbaar tijdens downtime. Trekt jouw website veel bezoekers? Dan staan deze bij downtime dus voor een dichte digitale deur.
Waardoor kun je downtime krijgen?
Voordat we verder kijken naar de regelingen die webhosting partijen bieden voor downtime, is het goed om even stil te staan bij de redenen van downtime.
Downtime kan op allerlei verschillende manieren ontstaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld gepland onderhoud, natuurrampen, mislukte updates, cybercriminaliteit (bijv. DDoS of Ransomware), terroristische aanslagen en een hele reeks aan andere dingen.
Alle redenen hebben één ding gemeen: ze zorgen ervoor dat de servers van de webhosting aanbieder niet meer werken zoals verwacht en jouw project niet meer bereikbaar is voor bezoek.
Hierdoor loop je in de periode van downtime (de kans op) inkomsten mis.
Mocht je bezoekers via advertenties naar je website, dan is downtime helemaal een ramp natuurlijk.
In mijn dagen als mediabuyer van een aantal grote websites kwam dit geregeld voor. Downtime stond garant voor duizenden euro’s verlies per uur en totale paniek bij iedereen op de marketing en productafdeling.
Samengevat, downtime is onwenselijk. Daarom geven eigenlijk alle webhosters een uptime garantie. Wil je een uptime garantie beoordelen moet je de volgende elementen in ogenschouw nemen:
- Het uptime percentage
- De compensatie bij downtime
- Uitzonderingen
Het uptime percentage
Uptime percentages die je zal tegenkomen in uptime garanties liggen veelal tussen de 99,0% en 99,99% uptime per jaar.
Sommige aanbieders garanderen zelfs 99,999% uptime per jaar.
Misschien lees je dit en vraag je jezelf af waarom dit uitmaakt als het om zulke kleine verschillen gaat.Het is goed om het daarom in uren per jaar uit te drukken.
Een uptime garantie van 99,0% per jaar betekent dat de webhoster in totaal 1% per jaar op zwart kan gaan zonder dat je recht hebt op schadevergoeding.
1% downtime (99% uptime) vertaalt naar 87 uur en 36 minuten per jaar. Dat is ruim twee werkweken.
Bij 0,1% downtime (99,9% uptime) is dit 10 keer (!) zo laag en nog maar 8 uur en 46 minuten.
Met een uptime van 99,99% ( 0,01% downtime) is de downtime nog maar 52,5 minuten per jaar 100 keer zo laag als bij een uptime garantie van 99,0%.
Dit zijn grote verschillen. Zeker wanneer je afhankelijk bent van jouw uptime.
Stel je voor dat een e-commerce platform als Zalando met hun omzet van bijna 8 miljard per jaar een keuze moet maken. Voor hun kost elk uur downtime bijna een miljoen euro.
Wanneer je dit artikel leest, heb je waarschijnlijk geen webshop als Zalando en zullen de effecten van downtime nog wel te overzien kunnen zijn.
Toch wil je het zo ver dat kan beperken, zelfs als dat maar om tientjes aan schade per jaar kan gaan. Het is irritant en niet professioneel.
Ik raad je daarom aan om uitsluitend je website of webshop te hosten bij webhosting aanbieders die 99,9% of meer uptime aanbieden.
Compensatie bij teveel downtime
Wanneer de uptime garantie niet wordt gehaald, wat gebeurt er dan?
Mocht een hostingprovider de uptime niet halen zijn er praktisch gezien drie opties:
1) Ze betalen je een vooraf besproken bedrag
2) Ze compenseren je met extra hosting of snellere hosting voor een bepaalde tijd
3) Je zoekt samen met de webhosting naar een passende vergoeding.
De tweede optie is voor het overgrote deel van de webhosting klanten van toepassing.
In veel gevallen zal de compensatie voor buitensporige downtime in termen van geld minimaal zijn.
Alleen wanneer je groot bent, zoals een Zalando, zal je hier met de webhoster bepaalde afspraken kunnen maken.
De details van de uptime garantie staan in de verkoopvoorwaarden (GT&C)
De regeling rond de uptime garantie staat in principe in de algemene verkoopvoorwaarden van de webhoster (ook wel GT&C of general terms & conditions) uitgewerkt.
Wanneer je de webhosting aanschaft zal je de GT&C of algemene verkoopvoorwaarden van de webhosting aanbieder 99 van de 100 keer moeten accepteren voordat je jouw aankoop kan afronden.
Dit is dat lange verhaal waar je naar beneden moet scrollen om daarna op “ja ik heb alles gelezen en ik ga ermee akkoord” te klikken. Je weet wel, die lap tekst die niemand leest.
Toch staan hier de spelregels in afgesproken. Je raad het al, die zijn vaak in het voordeel van de webhoster.
De spelregels kunnen op allerlei manieren ingezet worden om compensatie te voorkomen of zo laag mogelijk te maken.
Soms lees je in de marketing van de webhosters grootse taal over uptime garanties. Het gaat uiteindelijk om de kleine lettertjes die de meeste mensen niet lezen.
Daarnaast wordt er vaak een “force majeure” clause opgenomen (lees: overmacht). Hier kunnen webhosters veel onder scharen.
Dus samengevat, ookal heb je downtime en wordt de uptime guarantee niet gehaald, is dat helemaal geen garantie dat je ook gecompenseerd wordt.
Gelukkig zijn de meeste gerenommeerde webhosters zuinig op hun imago. Het laatste dat zij willen is te boeken komen te staan als “die webhoster die niet betaalde na een fuckup”. Daarvoor is de markt te competitief.
Wie bepaalt en wie meet de downtime?
Naast de definitie van downtime en vergoeding, heb je ook nog de vraag wie de uptime en downtime meet. In veel gevallen zal de webhosting aanbieder dit doen.
Dit lijkt een onvermijdelijk kwaad. Je krijgt een slager die zijn eigen vlees keurt. Maargoed, zij hebben het beste zicht op welk vlees waar precies ligt en wat er gebeurt.
Je kan met verschillende tools zelf de downtime bijhouden. Pingdom is hier een populaire tool voor en ook Uptimerobot kan je helpen.
Dit soort tooltjes sturen met een bepaalde ingestelde frequentie een verzoek naar je website sturen om te zien of deze laad.
Laad de website niet of is deze erg traag? Dan wordt dat bijgehouden. Zo heb je een redelijk goed overzicht van waar en wanneer je website niet te bereiken was.
Kans op downtime bij verschillende soorten webhosting
Sommige soorten hosting hebben “by design” meer kans op downtime dan andere.
Heb je bijvoorbeeld VPS-hosting of Cloud hosting? Dan zijn de kansen op schadelijke downtime relatief iets groter.
Bij deze twee soorten hosting is wordt jouw site over verschillende servers verspreid en of deel je de server met anderen. Daarvoor komt bij de hosting aanbieder wat meer organisatie kijken en dat gaat wel eens mis.
Heb je een eigen server (dedicated hosting) bij een webhoster dan heb je – relatief gezien – minder kans op downtime. Het enige dat dan realistisch gezien downtime kan veroorzaken is dowtime doordat er echt iets mis gaat met de hardware. Dit komt redelijk zelden voor.
Natuurlijk, stort er een vliegtuig neer op het hosting center, dan ligt waarschijnlijk alles eruit.
Twee aanbieders van webhosting met goede uptime garanties
Je wil natuurlijk het liefste een 100% uptime. Toch gaat dat je nooit lukken.
Er zijn sommige partijen die je 99.999% uptime garantie aanbieden, maar naar mijn idee zit je bij 99.99% al goed voor 9 van de 10 web projecten.
Je kan een uptime garantie niet los zien van een hosting partij met een goede solide klantenservice.
Men kan je alles beloven, maar zodra je een beroep moet doen op hun gegeven uptime garantie wil je dat ze niet moeilijk doen en jou zo goed mogelijk helpen.
SiteGround – De beste allround hosting – 99,99% uptime garantie

✓ 99,99% uptime garantie
✓ Fantastische 24/7 customer support
✓ Security-first benadering
✓ Automatische dagelijkse backups
Start24 draait op hosting van SiteGround. Sinds de publicatie van deze site in april 2020 hebben we nog geen downtime opgemerkt.
SiteGround heeft een “security first” benadering. Dit is natuurlijk in brede zin handig, maar ook goed om downtime te voorkomen.
Zo hebben ze 24 uur per dag een team van system administrators klaar zitten die uptime (en vast nog wel wat andere dingen) monitoren. Hiermee beperken ze de kans op downtime en zijn ze er als de kippen bij wanneer er toch iets mis gaat.

Daarnaast heeft SiteGround een goede, zo niet de beste klantenservice die bij ons bekend is. Mocht een uptime garantie belangrijk voor je zijn, dan is SiteGround een goede webhosting aanbieder om te overwegen.
Bezoek SiteGround Lees onze SiteGround review
Hostinger – De beste budget hosting

✓ 99,99% uptime garantie
✓ Gratis domein en SSL-certificaat
✓ Super snel
✓ 30 dagen niet-goed-geld-terug
Waar SiteGround zich richt op alles en iedereen, is Hostinger een echte prijsvechter. De Easyjet van de hosting wereld. Zij zijn spotgoedkoop.
Toch bieden – en realiseren – zij ook een uptime van 99,99%. Ze schreven zelfs een blog over het belang van een goede uptime en hoe je dit kan realiseren.

De klantenservice is niet supersnel, maar je kan er van op aan en met een uurtje heb je vaak een antwoord terug. Voor de prijzen die Hostinger vraagt, is deze service en de uptime garantie spectaculair te noemen.
Bezoek Hostinger Lees onze Hostinger review
Tot slot: uptime garanties hoe lang blijven ze nog nodig?
Nagenoeg alle webhosting aanbieders bieden een uptime garantie aan. Die is vaak ook al goed hoog. Het is naar mijn mening nog maar een kwestie van tijd totdat alle gerenommeerde partijen een garantie van 100% uptime aan gaan bieden. Dit zal in de praktijk niet altijd gehaald worden. Dit gebeurt met 99,99% echter ook niet.
De compensaties, zeker voor kleine klanten zijn vaak verwaarloosbaar en daarmee is 99.99% uptime garantie eigenlijk onzin en kan je net zo goed 100% garanderen (naar mijn mening).
Of dit “sommetje” voor de webhosting aanbieders uiteindelijk uit kan, of dat dat krappe uurtje downtime per jaar bij 99,99% het verschil maakt, durf ik niet te zeggen.
Veel gestelde vragen over uptime garantie
Wat is een uptime garantie bij webhosting?
Een uptime garantie bij webhosting is de garantie van de webhoster dat de website te bereiken is. Een uptime garantie wordt vaak uitgedrukt in een percentage uptime per jaar. Vandaag de dag bieden de meeste webhosting aanbieders een uptime garantie van 99.9% of hoger per jaar.
Hoeveel krijg ik terug bij teveel downtime?
Mocht je meer downtime hebben dan dat je met de webhosting aanbieder hebt afgesproken, kan je recht hebben op een vergoeding. Hoe de vergoeding tot stand komt is in de regel afgestemd in de algemene verkoopvoorwaarden of de General Terms & Conditions (GT&C).
In veel gevallen zal je geen geld terugkrijgen, maar in natura betaald worden. Je krijgt dan een bepaalde tijd snellere hosting of een bepaalde periode gratis hosting.
Hoe kan ik zelf de uptime en downtime van mijn site monitoren?
De webhosting partij zal vaak de Officiële monitoring doen. Toch kan het erg helpen om zelf ook je uptime en downtime te monitoren. Je kan met verschillende tools zelf de downtime bijhouden. Pingdom is hier een populaire tool voor en ook Uptimerobot kan je helpen.
Hoe belangrijk is uptime in mijn keuze voor een webhosting?
Een uptime garantie moet je in het licht zien van de gehele geboden service en performance. Bij de meeste gerenommeerde hosting partijen is uptime en uptime garantie min of meer gelijk.