Goedkope website maken: zo doe je dit
Op zoek naar een snel antwoord? Met Cloud86 kun je voor €1,95 per maand een website online hebben staan zonder dat je een compromis hoeft te sluiten op kwaliteit, functionaliteit of snelheid.
De allergoedkoopste manier om een site te maken is via een gratis website maker. Maar voor een enigszins serieuze site (denk een bedrijfssite of zelfs een persoonlijke blog) kan ik dit niet aanraden. Er worden advertenties op je gratis site geplaatst (waar jij niks aan verdient), de site is onvindbaar in Google en je kunt niet je eigen domeinnaam eraan koppelen.
Gelukkig kun je al vanaf een paar euro per maand je eigen site beheren.
Er is echter niet één juiste manier om een goedkope website te maken. Lees daarom de voors en tegens van iedere methode die ik hieronder bespreek en vind zo het platform wat het beste bij jouw vaardigheden en behoeften aansluit.
Daarna geef ik nog – ongeacht het platform wat je uiteindelijk kiest – tips om de kosten van je site nog verder te drukken.
4 manieren om een goedkope website te maken
- WordPress met Cloud86 – Meeste vrijheid en functionaliteit
- JouwWeb – Eenvoudigst te leren
- Wix – Beste balans tussen gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit
- Webnode – Goede mix tussen mooie templates en eenvoud
1. WordPress met Cloud86 – Meeste vrijheid en functionaliteit

WordPress biedt de perfecte mix tussen kosten, functionaliteit en design vrijheid. Het is niet voor niets dat meer dan 40% van het internet op WordPress draait.
Start24 draait op WordPress en ik geloof dat het voor de meeste mensen de beste optie is om een goedkope website te maken.
Voordelen van WordPress
Nadelen van WordPress
Kosten van WordPress
- Hosting: 2-5 euro per maand.
- WordPress thema: 0-100 euro per jaar. Er zijn talloze uitstekende freemium thema's dus de kosten hier zijn volledig optioneel.
- WordPress plugins: 0-100 euro per jaar. Zelfde als hierboven. De gratis versie van veel freemium plugins zijn meer dan uitstekend.
Handige resources
Bekijk de volgende artikelen als je je site met WordPress wilt maken:
2. JouwWeb – Eenvoudigst te leren

JouwWeb is een website maker van Nederlandse bodem die eenvoud boven alles plaatst. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ook als complete digibeet je het gehele JouwWeb platform binnen 30 minuten onder de knie moet kunnen hebben.
De keerzijde is echter dat qua functionaliteit en design JouwWeb beperkt is. Dit is iets wat we bespreken in onze JouwWeb review.
Voordelen van JouwWeb
Nadelen van JouwWeb
Kosten van JouwWeb
- Gratis. Probeer de tool gratis uit op een sub-domein. Niet geschikt voor sites met een zakelijk belang.
- Lite. 4,50 euro per maand. Kunt een domeinnaam eraan koppelen, maar hebt nog wel te kampen met JouwWeb reclames. Tevens ondersteunt dit pakket geen webshop.
- Pro. 8,50 euro per maand. Prima voor simpele zakelijke websites, maar op een webshop kun je slechts 10 producten verkopen.
- Business. 17 euro per maand. Heeft geen restricties.
3. Wix – Beste balans tussen gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit

Wix is een website maker die de kloof tussen WordPress en JouwWeb enigszins dicht. Je kunt er zonder veel moeite mooie websites mee maken zonder dat je al te veel inlevert op functionaliteit.
Wix is weliswaar een gesloten platform wat betekent dat je er niet zoveel plugins in je site klikken als bij WordPress wat open source is. Maar desondanks kun je er een grote variëteit van websites mee in elkaar draaien binnen het kleinere en minder complexe segment.
Voordelen van Wix
Nadelen van Wix
Kosten van Wix
- Gratis. Probeer een gratis Wix pakket met subdomein.
- Light. €11 per maand. Vanaf dit pakket is Wix de moeite waard voor zakelijke sites.
Handige resources
Webnode – Goede mix tussen mooie templates en eenvoud

Webnode lijkt qua eenvoud en functionaliteit op JouwWeb (als in, het is alleen geschikt voor de allersimpelste websites) maar heeft net iets flitsendere designs.
Webnode is een Tsjechisch bedrijf wat onderhand 45 miljoen mensen tot hun klanten kan rekenen.
Voordelen van Webnode
Nadelen van Webnode
Kosten van Webnode
- Gratis. Goede manier om de tool even uit te proberen.
- Limited. 4,50 euro per maand. Eigenlijk de moeite niet. Je krijgt 200MB opslag (heb je zo vol), en er worden reclames op je site geplaatst.
- Mini. 7,90 euro per maand. Nadelen hieraan: er worden geen backups van je site gemaakt en er worden nog steeds reclames op je site gezet.
- Standaard. 13,50 euro per maand. Vanaf dit pakket zijn de premium pakketten van Webnode pas de moeite waard.
5 tips om je site zo goedkoop mogelijk te houden
Gebruik een gratis logo maker of ontwerp je logo zelf
Ik heb het logo van Start24 zelf gemaakt door onze naam te pakken, een mooi lettertype te kiezen en het onze brand kleuren te geven. Kostte me ongeveer 10 minuten. Je kunt ook kijken naar een gratis logo maker.
Hou het bij gratis thema's en plugins
De tijd dat je een betaald thema nodig had voor een behoorlijke website is voorbij. Neem bijvoorbeeld Start24. Toegegeven, we maken ook gebruik van de betaalde functionaliteit van ons WordPress thema (Kadence). Maar met de gratis versie van Kadence hadden we vrij weinig concessies hoeven doen op zowel de functionaliteit als het design van de site.
Vind gratis afbeeldingen
Het internet staat vol uitstekende rechtenvrije afbeeldingen die je gratis kunt bemachtigen. Daarnaast kun je ook gratis unieke AI afbeeldingen genereren via een tool als Midjourney.
Gebruik een goedkope domein registratiedienst
Wanneer je je domeinnaam via je hosting provider of website maker registreert betaal je soms (maar niet altijd) 1 á 2 euro meer per jaar dan bij een toegewijde domeinnaam registratiedienst. Mogelijk kun je via een dienst als Cloudflare net een beetje geld uitsparen.
Neem een gratis SSL-certificaat
Betaalde SSL certificaten zijn meestal je reinste oplichterij. Hou het bij een gratis SSL-certificaat van Let's Encrypt – iets wat je kunt gebruiken via iedere hosting provider of website maker.
Goedkope website laten maken
Moet je die betaalbare website zelf maken of kun je de klus beter uitbesteden?
Als je je echt alleen op je core business activiteiten wil storten is uitbesteden vaak logischer. Je kunt je geluk beproeven door “goedkope website laten maken” in Google te tikken en te kijken wat er boven komt drijven. Maar je mag ook bij ons aankloppen. Wellicht kunnen we je van dienst zijn.
Ook interessant
Divi thema review: voors, tegens, kosten en alternatieven
Solid Security review: een uitstekende beveiliging plugin
Affiliate website maken: alles wat je moet weten
Blog tips: zo blijf je relevant in het AI tijdperk
De beste WordPress page builders van 2025
7 voorbeelden van inspirerende Over Ons pagina’s
Sluit je aan bij 7.103+ mensen die website tips ontvangen via email
Krijg toegang tot exclusieve tactieken, inzichten en kortingen die we nergens anders delen.