Een website maken of laten maken: dit zijn je opties

Website maken of laten maken

Wil je een website zelf maken of laten maken? Tot voor kort was dit iets dat je altijd door een professional of door een bureau liet doen. De afgelopen jaren is het dankzij goede handleidingen, websitebouwers, en slimme WordPress thema’s steeds eenvoudiger geworden om als niet-techneut een representatieve website te maken.

Dat deze mogelijkheid er is, betekent niet dat dit altijd de beste keuze is. Het zelf bouwen en bijhouden van een website of bijvoorbeeld webshop ten opzichte van het uitbesteden aan een expert is een zorgvuldige afweging.

Sommige projecten passen beter bij een professional, andere kunnen prima als “Do-It-Yourself”-project. In dit artikel geef ik een overzicht van alles wat nodig is om een goede beslissing te nemen.

Dit helpt je op twee manieren: het geeft je een goede inschatting van de hoeveelheid werk die op je afkomt wanneer je het zelf oppakt en het geeft je net dat beetje extra kennis om een offerte van een agency of professional goed te kunnen doorgronden.

De afweging is in de notendop simpel: het zelf maken van een website is in de regel goedkoper, maar kost meer tijd. Het laten maken van een website kost in de regel meer budget, maar kost minder tijd. Ik help je de juiste afweging hier te maken.

Wat komt er allemaal kijken bij het ontwikkelen van een website?

Eest is het belangrijk om in kaart te brengen welke onderwerpen je gaat komen wanneer je een website wil ontwikkelen. 

Het verschilt enigszins van project tot project, maar bij de meeste websites komen in ieder geval de volgende onderdelen kijken:

  • Hosting, domeinnaam, beveiliging en IT
  • Grafisch ontwerp en afbeeldingen
  • Copywriting
  • Web design
  • Web development

Hosting, domeinnaam beveiliging en IT

Je website moet ergens “gehost” worden. Dit wil zeggen dat je webpagina ergens moet staan zodat deze bezocht kan worden.

Hosting is eigenlijk niets anders dan een digitaal stukje bouwgrond in een digitale gemeente om je website op de kunnen realiseren. Een domeinnaam is je online straatnaam en huisnummer bij dit stukje grond. 

SiteGround hosting
SiteGround is het hostingpartij dat we met Start24 gebruiken

Je wil een domeinnaam hebben omdat je anders alleen een IP-adres hebt. Dat is een digitale variant van een postcode en huisnummer, dat vinden bezoekers natuurlijk niet makkelijk.

Lees hier een vergelijking van de beste hosting partijen.

Grafisch ontwerp en afbeeldingen

In veel gevallen zal je er niet direct bij stil staan, maar elke website zit vol met afbeeldingen of grafisch ontworpen delen.

Afbeeldingen die je veel ziet op websites worden ook wel “stockphotos” genoemd. Sommige zijn rechtenvrij, anderen niet.

Je kan zelf wat fotos maken, maar heb je hier geen ervaring mee is dan de kans groot dat deze niet heel mooi uitkomen.

Dit soort stockphotos en illustraties worden verkocht, maar er is ook veel gratis beschikbaar.

Pexels.com stockphotos
Bij Pexels.com kan je stockphotos downloaden

Daarnaast heb je ongetwijfeld een logo of enkele andere elementen die jouw site uniek maken. Daarbij komt grafisch ontwerp kijken.

Copywriting

De website zal naast grafisch ontwerp ook stukken tekst, blogs of bijvoorbeeld productbeschrijvingen bevatten. 

Een pakkende tekst schrijven (copywriting) voor de juiste doelgroep is een vak apart. De teksten en de tekstlengte worden vaak in samenhang met het webdesign geschreven. Zo sluiten het design, het grafisch ontwerp en de teksten goed op elkaar aan.

Webdesign

Webdesign behelst het ontwerpen van de webpagina’s zelf. Hier wordt bepaald welke vormen de pagina’s gebruiken en welke stijlregels door de hele site gehanteerd worden.

Ook wordt hier bijvoorbeeld bepaald waar afbeeldingen komen of hoe lang teksten kunnen zijn  en dergelijke. Hier komt je website bij elkaar en zie je het eindresultaat al voor je, maar dit werkt nog niet.

Web development

Zodra het design, de grafische ontwerpen en de teksten af zijn, moet alles bij elkaar gebracht worden in een werkend geheel op dat stukje digitale bouwgrond. Dit doet een webdeveloper. Die vertaald dus het ontwerp in een daadwerkelijk functionele website.

Alle bovenstaande onderdelen vergen kennis en het zijn disciplines of zelfs industrieën. Toch is het helemaal niet onmogelijk om zelf een website te realiseren.

Zal je als nieuweling teksten schrijven die je een prijs opleveren? Die kans is klein. Maar wanneer je je er even in verdiept zal je al snel op een niveau kunnen komen dat voldoende is om dit onderdeel te realiseren. 

Daarnaast zal niemand jouw verhaal, product of dienst zo goed begrijpen als jij zelf. Dat is een groot voordeel bij bijvoorbeeld het maken van teksten.

Wat voor website heb je nodig?

Om te kiezen welke optie het beste past, is het goed om eerst scherp te krijgen wat voor soort site je wil gaan maken. In grote lijnen zijn er deze vier varianten:

  • een digitaal visitekaartje of brochure 
  • een e-commerce website of webshop
  • een blog of content website
  • een webapp

Een brochure site of digitaal visitekaartje

Met de komst van social media is een website niet meer strikt noodzakelijk om je contactgegevens en wat details over je diensten of producten te kunnen delen.

Toch kiezen veel ondernemers er voor om (ook) een website te hebben met daarop de belangrijkste informatie.

Je geeft op zo’n soort website informatie over jezelf, over je projecten en bijvoorbeeld producten en methoden die je kan leveren.

Veel MKB bedrijven gebruiken dit soort websites. Dit type site leent zich erg goed om zelf te ontwikkelen.

Voorbeeld van een brochure website
Voorbeeld van een brochure website

Een e-commerce website of webshop

Wanneer je website ook betalingen en dergelijke behandeld zal je een e-commerce site nodig hebben. 

Dit soort sites zijn iets complexer. Een klant moet namelijk iets kunnen bestellen, adresgegevens achterlaten en betalen.

Hierbij komt iets van een database kijken en je moet een product register en bijvoorbeeld voorraad en dergelijke bijhouden.

Heb je een webwinkel waar je zo nu en dan iets verkoopt, dan kan je dit prima zelf bouwen.

Er zijn hiervoor verschillende simpele webshop pakketten. Is het je ambitie om grotere aantallen klanten in je webshop te ontvangen en er een hoofdinkomen uit te halen?

Dan is het verstandig om een professional in ieder geval te laten meekijken bij de configuratie.

Blog of content website


Veel mensen vinden het leuk om een blog te starten over onderwerpen waar ze zich in interesseren. Op een blog website kan je stukken content delen.

Weet je veel bezoekers te trekken? Dan kan je er zelfs een aardig zakcentje mee verdienen. Een blog website starten kan relatief simpel tegenwoordig. Dit kan je in principe zelfstandig.

Hier vind je onze handleiding om een zelf een blog te starten.


Start24 is een content website
Start24 zelf is een goed voorbeeld van een contentwebsite

Een web app

Voor sommige bedrijven is de website het bedrijf eigenlijk zelf. Denk aan websites met trainingen of bijvoorbeeld websites met online tools en dergelijke. 

Dit zijn oplossingen die in sommige gevallen een hybride vorm zijn van bijvoorbeeld een content website en een e-commerce site en in sommige gevallen echt nog een paar stappen verder gaan. 

Tenzij je ervaring of vergaande technische kennis hebt rond het ontwikkelen van web apps, is het af te raden dit zelf te ontwikkelen.

Een paar handvatten

Oke, er is dus veel dat je zelf kan en veel dat je niet zelf kan. En er is een groot grijs gebied.

Startende ondernemers raad ik aan deze vuistregel te volgen:

Haal je minder dan 20% van je omzet direct of indirect via je website, dan is het prima om je website zelf te bouwen. 

Haal je meer dan 20% van je omzet uit je website, dan is het iets waar je slim aan doet om professionals bij te betrekken.

Toch blijft er een groot grijs gebied over. Er zijn nog een aantal andere factoren die ik je aanraad om mee te nemen in je afweging:

Tijd en doorlooptijd

Het zelfstandig ontwikkelen van een website kost tijd. Je kan wel precies bepalen waar en wanneer je deze tijd besteed.

Ga je naar een professional of een agency, dan koop je natuurlijk voor een deel tijd van hun. Hou er echter wel rekening mee dat je als klant en opdrachtgever in meer of mindere mate betrokken bent.

Tijd en doorlooptijd

Wanneer je zelf de website maakt, kan je alles direct zelf bepalen. Wanneer een agency of professional je website maakt, moet je gedetailleerd uitleggen wat je wil en hoe. Dit kost uiteindelijk ook tijd.

Zelfstandig een simpele website in de lucht krijgen kost je naar schatting een paar dagdelen.

Laat je dit door een professional doen, dan ben je dit waarschijnlijk al dezelfde tijd kwijt aan het formuleren van de opdracht en het offertetraject, en het vinden van deze professional. De doorlooptijd zal daarnaast ook langer zijn.

Budget

Het zelfstandig maken van een website of webshop kan al vanaf een paar euro per maand. Wil je bijvoorbeeld snellere hosting of bepaalde plugins, dan kan dit wat oplopen.

Toch blijft het bij ‘tientjes’ per maand. Zelfs websites die 100.000den bezoekers per maand trekken betalen voor puur hun website niet veel meer.

Budget

Om je een idee te geven, met Start24 betalen we ongeveer 80 euro in de maand. Met Start24 gebruiken we echter verschillende betaalde plugins en supersnelle hosting, dit hoeft voor veel websites echt niet.

Laat je een website ontwikkelen bij een agency of een professional dan kom je al snel op tenminste bedragen van € 1.000 ex btw en nog wat onderhoudskosten per jaar. Daar ben je al snel € 300 ex btw per jaar aan kwijt.

Voor dit bedrag krijg je een simpele website. Hosting kosten zitten hier meestal niet bij inbegrepen.

Ga je een beetje zoeken zal je zien dat meerdere websites van de professional akelig veel op die van jou lijken wat betreft layout en dergelijke. Dit hoeft overigens helemaal geen probleem te zijn.

Een iets meer uitgewerkte bedrijfswebsite met bijvoorbeeld logo ontwerp en uniek webontwerp ga je al heel snel richting de € 5.000 à € 10.000 ex btw.

Vraagt een agency of professional je meer dan € 10.000 voor een website zonder hele specifieke wensen? Dan is het goed om uit te zoeken waar die kosten precies in zitten.

Samengevat: heb je een klein budget dan kan je zelf erg ver komen met het maken van een website. Heb je een groter budget dan kan je misschien meer uit je tijd halen door iets anders te doen dan je website zelf te bouwen.

Jouw kennis, ervaring en interesse

Heb je ervaring met bijvoorbeeld WordPress of werk je wel vaker met Photoshop of Illustrator of soortgelijke programma’s? 

Dan kan het ontwikkelen van een website je wel eens goed liggen.

Wordpress

Vaak zie ik dat mensen die al wat ervaring hebben met aanliggende onderdelen van webontwikkeling het leuk vinden om te leren hoe ze zelf een website kunnen bouwen. 

Kan je online net een vlucht boeken en ben je niet de handigste met computers of het internet? Of vind je het gewoon niet leuk? Dan kan je een stap-voor-stap handleiding proberen of doe je er toch goed aan om het uit te besteden en wat meer te betalen.

Onderhoud van een website

Met het zelf bouwen van je website ben je er nog niet. Je zal onderhoud gepleegd moeten worden. Dit zal in veel gevallen “gewoon” het updaten van de aangeraden installaties zijn, maar je moet er wel wat extra tijd voor reserveren en dit geregeld doen.

Voor eenvoudige websites hoeft dit onderhoud niet meer dan een kwartier per jaar te kosten. 

Besteed je de ontwikkeling en beheer van de website uit, dan kan deze partij dit direct voor je oppakken. Dit zit vaak in het jaarbedrag.

Hoe uniek is uniek?

Met veel website editors of WordPress thema’s kan je tegenwoordig heel erg ver komen met het maken van een unieke website.

Houd in het achterhoofd: hoe makkelijker het is om de site te maken, des te minder vrijheid je hebt om alles “precies” naar je smaak te ontwikkelen.

Vaak is er wel zoveel vrijheid dat je al snel tot toch duizenden verschillende ontwerpen kan komen. Ondanks dat loop je zo nu en dan wellicht tegen een beperking aan.

Professionele ontwikkelaars hebben dit in principe niet. Je mag van hen verwachten dat zij veel meer kunnen ontwikkelen. 

Daar staat echter tegenover dat dit al snel in de papieren gaat lopen. Veel professionele ontwikkelaars passen vandaag de dag een “one size fits all” template toe, waarin ze een aantal verschillende opties voorleggen aan de opdrachtgever.

Ga je zelfstandig aan de slag met een wordpress thema als Kadence of bijvoorbeeld Divi? Dan kan je nagenoeg alles precies naar smaak maken.

Daartegenover staat dat een beetje webontwikkelaar ook behoorlijke kennis van webdesign heeft of webdesigners in de buurt heeft. Dit is een vak apart en de kans dat je zelfstandig met alle vrijheden uiteindelijk verdrinkt in de opties is aanwezig.

Zelf een website of webshop maken: een aantal opties

Wanneer je kiest om zelfstandig een website te gaan ontwikkeling, dan zijn dit een aantal interessante richtingen om te bekijken.

Websitemakers

De laatste jaren zijn website bouwers uit de grond geschoten. Wix is hierin bijvoorbeeld een populaire keuze. Website bouwers als Wix bieden een goedkope en erg laagdrempelige manier om een website te bouwen. Zij regelen hosting, domeinnaam en IT allemaal voor je zodat jij minimale zorgen hebt.

Wix website maken

Dit soort websitebouwers zijn wel vaak wat beperkter dan bijvoorbeeld websites gebouwd met een “content management systeem” als WordPress.

Voor een paar tientjes per jaar en een middagje klooien heb je een professioneel ogende website opgezet. Ook de niet-techneuten. 

Wil je echt niets meer dan een online visitekaartje? Dan is dit een prima oplossing.

Lees hier onze handleiding om met Wix een website te maken.

Verwacht echter geen wereldsite. 

Voor webshops heb je een soortgelijke oplossingen. Hier pak je een “kant en klare” oplossing die je redelijk eenvoudig ontwerpt en inricht. Lees in dit artikel meer over het starten van een simpele webshop.

WordPress of andere content management systemen

WordPress is een gratis content management systeem waar je jouw website op kunt bouwen. Hiermee kan je ook goed en snel een eenvoudige website realiseren net als met Wix. Wil je meer dan alleen echt de basis maar een volledige website? Dan zit je bij WordPress ook goed.

Divi is een bekend WordPress thema
Divi is een bekend WordPress thema

Dit doe je in veel gevallen met een “thema”. Zo’n thema geeft je opties om allerlei zaken in te richten. 

WordPress kan je aansluiten op nagenoeg alle andere systemen en er zijn 100.000den plugins voor wordpress beschikbaar. Zo kan je jouw eigen website goed bouwen.

Ook veel professionals bouwen websites met WordPress. Is het lastig? Dit hoeft niet. Wil je weten wat er bij komt kijken om een website te maken met wordpress? Lees dan deze artikelen eens:

Met alleen WordPress kom je er echter niet. Je zal een domeinnaam en hosting moeten aanschaffen. Dit is allemaal niet heel spannend, maar er komt wel iets meer bij kijken dan wanneer je het via een website bouwer bouwt.

Daartegenover staat dat je zelfstandig een kleine eenvoudige website kunt starten en dit kunt meegroeien met jouw project tot een website met veel bezoekers. 

Start24 is gemaakt met WordPress en Kadence (thema). Wij gebruiken hosting van SiteGround. Hier kochten we ook onze domeinnaam.

Zelfstandig coderen van een website

Cursus websites als Udemy staan vol met cursussen om zelfstandig een website te maken. Tenzij je meer van HTML of CSS wil leren, raad ik het je af om op deze manier je website te bouwen.

Websites coderen als beginner is veel werk

Je krijgt dat te maken met veel zaken waar je als niet-expert niet mee te maken wil krijgen. Denk bijvoorbeeld aan beveiliging en hoger onderhoud.

Een website laten maken

Kies je ervoor om een website te laten ontwikkelen, dan kan je dit op veel verschillende manieren aanvliegen.

Elke manier heeft eigen voor- en nadelen. Ik heb de grootste punten per manier genoemd.

Online web bureaus kunnen helpen met het maken van een website

Een agency of online bureau

De meest gemakkelijke oplossing om een website te realiseren is door een ervaren agency of online bureau de opdracht te geven een website te maken. 

Zij hebben vaak alle kennis en kunde in huis om jouw web project tot een succesvol resultaat te begeleiden. 

Ze hebben hier en daar wat synergievoordelen ten opzichte van ZZP’ers. Toch zijn ze in de regel niet de goedkoopste optie.

Heb je echter een budget en wil je zorgeloos een goede website? Dan is een agency of online bureau een goede partner.

Zorg er wel voor dat je je niet laat gek maken met allerlei zaken die je al dan niet nodig hebt. Vaak worden er upsells gedaan waar je niet heel direct de meerwaarde uithaalt. 

Een goed webbureau zal echter met je meedenken en zich kunnen verplaatsen in jouw behoefte. Dit doen ze zonder misbruik te maken van jouw beperkte kennis door je allerlei zaken erbij te verkopen.

Bij veel bureaus kun je overigens ook terecht voor een bredere positionering van je merk (denk aan je huisstijl of bijvoorbeeld online marketing). Neem je meer werk af, valt er wellicht een korting of totaalprijs af te spreken.

Freelancers en ZZP’er die websites maken

Veel webdevelopers zijn eenpitters. Dit zorgt ervoor dat je vaak minder betaald dan bij een agency. Ook betekent dit dat je direct in contact staat met de projectmanager, de uitvoerder en de designer.

Zoals eerder in het artikel te lezen, er komen wel verschillende disciplines kijken bij het maken van een goede website. De vraag is of de ZZP’er echt in alles goed is.

Ook is het in beheer stellen van je website bij één persoon wat kwetsbaarder dan bij een bureau of groter bedrijf. 

Maak hier van te voren goede afspraken over. Freelancers en ZZP’ers uit Nederland vind je met name op Nederlandse freelance websites. Je kan ook uitwijken naar bijvoorbeeld Upwork.com of Fiverr.com

Deze sites hebben freelancers uit heel de wereld en je kan hier voor veel lagere prijzen je website laten ontwikkelen.

Een goede opdracht uitzetten en goede afspraken maken met uitvoerders is echter een kunst en niet iedereen heeft hier zin in.

Meerdere freelancers

Waar een agency juist zo veel mogelijk van het werk uit handen neemt, kan je er ook voor kiezen om verschillende freelancers bij elkaar te zoeken. Zo kan je zelf het project uitvoeren, hou je scherpe regie op het budget en het eindresultaat. Hou er wel rekening mee dat dit je veel tijd kost. Je wil niet als projectleider de bottleneck van het project worden.

Het neefje van de buurman zijn schoolvriend

Mocht je op een verjaardag vertellen dat je een website nodig hebt, dan is er een grote kans dat iemand wel via via iemand kent die het voor een zacht prijsje wil doen. 

Dit kan heel succesvol zijn, echter je neemt een risico. If you pay peanuts, you get monkeys gaat hier op.

Vaak worden zulke trajecten vol enthousiasme begonnen, maar door de onervarenheid van zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer zal je vaak zien dat het afgesproken budget (veel) te klein is voor wat er wordt afgesproken.

Dan kom jij als opdrachtgever teleurgesteld thuis en de motivatie van de opdrachtnemer zakt snel. Er moet veel meer werk verzet worden dan verwacht.

Daarnaast is zo’n oplossing onzeker. Gaat je opdrachtnemer straks studeren of fulltime werken, dan schiet onderhoud er zomaar bij in.

Wanneer je deze richting overweegt, zorg dat je een realistische tijdsinschatting maakt, maar ook duidelijke afspraken over de toekomst en over meerwerk. Dat voorkomt onbegrip en frustratie.

Dit laatste geldt natuurlijk voor alle samenwerkingen, echter is het hier van groter belang.

Samengevat: probeer eerst zelf een website te maken

In dit artikel heb ik je een aantal handvatten en inzichten gegeven om tot een goede beoordeling te komen voor jouw project. Ga je het zelf doen, of besluit je de opdracht bij iemand uit te zetten?

Er is geen harde wetenschap van te maken: sommige mensen zullen buitengewoon succesvol wanneer ze zelf aan de slag gaan, andere zullen er snel achter komen dat het toch niet is wat ze zoeken.

Mijn advies in alle gevallen, zodra je enigzins tijd hebt, het je enigszins leuk lijkt om zelf te doen en je project niet te complex is, probeer het eerst zelf. Het kost je maar een kleine investering.

Lukt het je dus uiteindelijk niet om zelfstandig een top website te maken? Dan heb je alsnog veel geleerd en kan je het offertetraject met professionele partijen veel beter aan gaan. Linksom of rechtsom kan je dus alleen maar winnen zo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *